woda_woda 06.05.10, 11:06 Byli tacy, którzy szabrowali w popiołach Treblinki, byli tacy, którzy szabrowali w Lesie Kabackim, sa tacy, którzy szabrują w smoleńskich błotach. Co to w ogóle za pomysły, żeby szabrować w miejscach śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pis_na_pis Re: Szaber. 06.05.10, 11:12 Czarni sa przewodnikami tych "wycieczek". :((( www.fakt.pl/Szczatki-ofiar-nadal-leza-w-blocie-,galeria-artykulu,71074,5.html Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Za ile sprzedali ten "szaber"? 06.05.10, 11:18 Jakie były ich zyski? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Za ile sprzedali ten "szaber"? 06.05.10, 11:20 l.o.r.t.e.a napisał: > Jakie były ich zyski? Tyle ile im pis zaplacil za wykonanie zadania. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda "Jakie były ich zyski?" 06.05.10, 11:21 A co to ma do rzeczy? Nie wiem, jakie - spytaj szabrowników, po co grzebali w popiołach Treblinki, w Lasach Kabackich i w smoleńskich błotach. Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Re: "Jakie były ich zyski?" 06.05.10, 11:25 Polski rząd nie potrafił zabezpieczyć terenu to dobrze, że wycieczka pokazała co tam się dzieje naprawdę. Można mieć nadzieje, że teraz teren będzie lepiej zabezpieczony. Dzięki wycieczce:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "Jakie były ich zyski?" 06.05.10, 11:27 Sorry, ale nie o tym jest ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: "Jakie były ich zyski?" 06.05.10, 11:28 primasort napisała: > Polski rząd nie potrafił zabezpieczyć terenu to dobrze, że wycieczka pokazała c > o > tam się dzieje naprawdę. > Można mieć nadzieje, że teraz teren będzie lepiej zabezpieczony. > Dzięki wycieczce:) Zabezpieczony przed wycieczkami z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mniastowy Re: "Jakie były ich zyski?" 06.05.10, 11:38 Żeby pokazać wystarczy zrobic zdjęcie . Szbrowanie miejsca katastrofy trzeba nazwać po imieniu i mówic głośno o tym kto to robi . Szabrowniku nie powstrzyma nawet pole minowe . Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ano właśnie. 06.05.10, 11:31 Ci z Treblinki i Lasu Kabackiego grzebali dla pieniędzy. Ci, uwidocznieni na fotoreportażu, zalinkowanym przez przedmówcę, pomodlili się, zebrali kilka rzeczy, pokazali je dziennikarzom i żadnej nie schowali do kieszeni. Udowodnili że miejsce katastrofy nie zostało właściwie przeszukane i nie jest zabezpieczone. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Ano właśnie. 06.05.10, 11:32 l.o.r.t.e.a napisał: Ci, uwidocznieni na > fotoreportażu [...]zebrali kilka > rzeczy Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Napisałem wyżej. 06.05.10, 11:34 l.o.r.t.e.a napisał: > "Po co". A nie uważasz, że wystarczyło zrobić zdjęcia? Jeśli ktoś miał watpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda A ja uważam. 06.05.10, 11:40 fotografie w zupełności by wystarczyły na udokumentowanie ewentualnych wątpliwości. Szaber - zjawisko, polegające na grabieży mienia pozostającego bez opieki w wyniku wojen lub klęsk żywiołowych pl.wikipedia.org/wiki/Szaber Odpowiedz Link Zgłoś
elena4.2 Re: A ja uważam. 06.05.10, 11:46 I zostawic te rzeczy aby przepadły? Na wypadek rzeczy wartościowych ten teren już dawno został przeszukany i to nie przez Polaków z wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: A ja uważam. 06.05.10, 12:40 elena4.2 napisała: > I zostawic te rzeczy aby przepadły? > Na wypadek rzeczy wartościowych ten teren już dawno został przeszukany i to nie > przez Polaków z wycieczki. A stowy nikt nie znalazl. Dziwne. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a O tak. Grabieżca pełną gębą. Dzieci nim straszyć. 06.05.10, 11:46 www.fakt.pl/Szczatki-ofiar-nadal-leza-w-blocie-,galeria-artykulu,71074,5.html Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Trochę nie na temat piszesz, 06.05.10, 11:48 bo ja pytam, czy nie wystarczyłyby zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Gdy poprzednio wklejono ten link, 06.05.10, 11:50 nie wytknęłaś że "nie na temat". Gdzie konsekwencja? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Gdy poprzednio wklejono ten link, 06.05.10, 11:54 Ale to ciebie spytałam o to, czy nie wystarczyłyby fotografie - powiedziałeś, że nie. Co prawda nie wytłumaczyłeś, czemu by nie wystarczyły, ale co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ty nie wyjasniłaś jeszcze na czym polega 06.05.10, 11:59 "szaber" w tym przypadku. Więc jesteśmy kwita. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Coś ci umknęło? 06.05.10, 12:03 Napiałam: Szaber - zjawisko, polegające na grabieży mienia pozostającego bez opieki w wyniku wojen lub klęsk żywiołowych pl.wikipedia.org/wiki/Szaber Zabieranie czegokolwiek z miejsca katastrofy to grabież, a w tym wypadku zwykły szaber. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Żeby przekazać odpowiednim władzom i 06.05.10, 12:07 rodzinom. To nie szaber. Zresztą oskarżanie polskich harcerzy o szaber? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Tych władz co nie pozbierały wszystkiego i 06.05.10, 12:10 nie zabezpieczyły miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A mieli upowaznienie do grzebania w błocie? 06.05.10, 12:10 woda_woda napisała: > Od władz? Albo od rodzin? Czy może to była samowolka? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Żeby przekazać odpowiednim władzom i 06.05.10, 12:26 l.o.r.t.e.a napisał: > rodzinom. To nie szaber. Zresztą oskarżanie polskich harcerzy o szaber? a polski harcerz nie czlowiek? aniol jakis? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Żeby przekazać odpowiednim władzom i 06.05.10, 12:44 l.o.r.t.e.a napisał: > rodzinom. To nie szaber. Zresztą oskarżanie polskich harcerzy o szaber? Dodam jeszcze zakonnice, ktora wyszabrowala srubke hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Wywodzisz się ze środowiska,które nie rozumie 06.05.10, 12:46 woda_woda napisała: Po co? ---> po co ludzie odnoszą znalezione rzeczy na przykład do Biura Rzeczy Znalezionych - przecież mogli sprzedać i zarobić! Frajerzy! Gdyby pozostawili na miejscu, to na pewno ktoś od was, zaradny, wiedziałby, co z tym zrobić ... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Wywodzisz się ze środowiska,które nie rozumie 06.05.10, 13:22 normalnyczlowiek1 napisał: > woda_woda napisała: Po co? > > ---> po co ludzie odnoszą znalezione rzeczy na przykład do Biura Rzeczy > Znalezionych - To my rozumiemy. Nie mozemy jednak zrozumiec dlaczego niektorzy zanosza "znalezione" rzeczy do klasztoru? Mozesz nam to wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Trudno mi zgadywać,ale powodów może być wiele 06.05.10, 14:13 pis_na_pis napisała: dlaczego niektorzy zanosza "znalezione" rzeczy do klasztoru? ---> Te znalezione rzeczy mogą stanowić z jednej strony dowód nieudolności działania służb - a nie profesjonalizmu, jak usiłuje wcisnąć Komorowski i Tusk - z drugiej zaś strony są swoistymi relikwiami zabranymi z miejsca tragedii po to, by nikt po nich nie deptał. A stąd już "bliska" droga do klasztoru ... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Trudno mi zgadywać,ale powodów może być wiele 06.05.10, 14:17 normalnyczlowiek1 napisał: > pis_na_pis napisała: dlaczego niektorzy zanosza "znalezione" rzeczy do klaszto > ru? > > ---> Te znalezione rzeczy mogą stanowić z jednej strony dowód nieudolności > działania służb - a nie profesjonalizmu, jak usiłuje wcisnąć Komorowski i Tusk > - > z drugiej zaś strony są swoistymi relikwiami zabranymi z miejsca tragedii po to > , > by nikt po nich nie deptał. A stąd już "bliska" droga do klasztoru ... > Ja nazywam to lupem zlodzieja. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Wiem,wiem.Wy wszystko i wszystkich nazywacie 06.05.10, 14:39 pis_na_pis napisała: Ja nazywam to lupem zlodzieja. ---> odwrotnie. To tyPOwa z waszej strony relatywizacja. Nawet specjalne katedry Gender Studies utworzyliście, by dekonstruować co się tylko da a jest wam obce... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Wiem,wiem.Wy wszystko i wszystkich nazywacie 06.05.10, 14:43 Dlaczego zwracajac sie do mnie uzywasz liczby mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 A nie jest was "przypadkiem" dwoje? :) 06.05.10, 16:28 pis_na_pis napisała: Dlaczego zwracajac sie do mnie uzywasz liczby mnogiej? ---> Nie jest to nawiązywanie do towarzyszy, lecz sugestia, że jest was więcej z takimi a nie innymi POglądami, zachowaniami ... tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Przedsiębiorstwo Katyń macza w tym palce? 06.05.10, 11:29 To sugerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:23 "Dużo trudniej było się rządowi wytłumaczyć z przewijających się w prasie informacji o "poszukiwaczach skarbów" na miejscu katastrofy (w Kabatach, w 1987 - przp.mój). Podpułkownik Adam Rapeta opowiadał Katarzynie Nazarewicz i Wojciechowi Krzyżanowskiemu z "Przeglądu Tygodniowego" o miejscowych, którzy kilka minut po tragedii zdejmowali pierścionki z pokrwawionych palców: "Zobaczyłem matki z małymi dziećmi na rękach (...) oglądające makabryczne szczątki, pourywane kikuty i korpusy bez głów, rąk i nóg. Wszyscy chodzili wokół porozrywanych ciał z wyszarpanymi mięśniami i wylewającymi się przez rozerwane brzuchy jelitami. Ludzie usiłowali przeglądać rzeczy ofiar, podnosili przedmioty, szukali". Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:26 Tu ktos podał link, w którym czytam: "Kawałek ciała, który znaleźli Polacy, został zakopany w suchym miejscu:. Znaczy co? Polacy pojechali rozkopywać teren? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:29 > Po co? Wszystko dla pisu. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:31 Nie chciałabym tego upartyjniać. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:38 woda_woda napisała: > Nie chciałabym tego upartyjniać. Niestety inni juz zdecydowali za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly W poszukiwaniu relikwi 06.05.10, 11:33 Są plany zbudowania świątyni katastrofy. To bardzo jednoczy naród, zwłaszcza ten prawy. "W budowanym Muzeum Historii Polski zamierzamy poświęcić tej katastrofie osobną część ekspozycji - powiedział rzecznik placówki Marek Stremecki. Dyrektor Muzeum prowadzi w tej sprawie rozmowy z Kancelarią Prezydenta". woda_woda napisała: Polacy pojechali rozkopywać teren? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: W poszukiwaniu relikwi 06.05.10, 11:35 No zaraz, zaraz. Czytam, że wykopali szczątek ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Ciało po chrześcijańsku oddano ziemi, 06.05.10, 11:39 ruchomości oprawione w kosztowności mogą pośredniczyć w przyznawaniu łask dla Prawej i Patriotycznej Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: W poszukiwaniu relikwi 06.05.10, 11:43 rydzyk_smigly napisał: > Są plany zbudowania świątyni katastrofy. To bardzo jednoczy naród, > zwłaszcza ten prawy. > > "W budowanym Muzeum Historii Polski zamierzamy poświęcić tej katastrofie > osobną część ekspozycji - powiedział rzecznik placówki Marek Stremecki. > Dyrektor Muzeum prowadzi w tej sprawie rozmowy z Kancelarią Prezydenta". > > woda_woda napisała: > Polacy pojechali rozkopywać teren? Po co? Swiatynia bedzie musiala byc wielka. Relikwi tal jeszcze mnogo jest. :( picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5459759434047525154 Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:36 Przeczytaj ten fragment jeszcze raz, to może zrozumiesz... To uczestnicy wycieczki zakopali w suchym miejscu znaleziony kawałek ciała. Czy według ciebie mieli go tak po prostu zostawić? A pani Kopacz mówiła, że teren został dość głęboko skopany i przeszukany. To wina rządu, że teren nie był zabezpieczony i byle wycieczka mogła znaleźć paszport i inne rzeczy. Szabrownikami są mieszkający tam Rosjanie. Ładują co znajdą do reklamówek i handlują tym. Ale co się im dziwić? Teren nie zabezpieczony to i hieny grasują. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Siła genetycznej tradycji 06.05.10, 11:43 primasort napisała: > To uczestnicy wycieczki zakopali w suchym miejscu znaleziony kawałek ciała. Bhwała Bogu, że Polacy nie będą już więcej grzebać w smoleńskich błotach. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Szaber. 06.05.10, 11:39 woda_woda napisała: > Byli tacy, którzy szabrowali w popiołach Treblinki, byli tacy, > którzy szabrowali w Lesie Kabackim, sa tacy, którzy szabrują w > smoleńskich błotach. > > Co to w ogóle za pomysły, żeby szabrować w miejscach śmierci? Nie rozumiem takiego zachowania, jestem wstrząśnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Szaber. 06.05.10, 11:49 zlecily sie tam wszystkie hieny , nekrofile ... wszyscy , ktorzy w kraju chca sie zwac patriotami . obrzydzenie z zniesmaczeniem . pisdactwo , po trupach do celu ... do palacu ... Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Szaber. 06.05.10, 12:15 karbat napisał: > zlecily sie tam wszystkie hieny , nekrofile ... wszyscy , ktorzy w > kraju chca sie zwac patriotami . obrzydzenie z zniesmaczeniem . > > pisdactwo , po trupach do celu ... do palacu ... Miałam nadzieję, że sama tragedia im wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
damakier1 Re: Szaber. 06.05.10, 12:01 > > Co to w ogóle za pomysły, żeby szabrować w miejscach śmierci? > > Nie rozumiem takiego zachowania, jestem wstrząśnięta. W ogóle, co jest takiego w niektórych ludziach, że muszą napatrzeć się na nieszczęście? To taki typowy odruch gawiedzi, która w miastach otacza szczelnie miejsce wypadku samochodwego i wgapia się w ofiary, a im więcej krwi, tym lepiej... Tyle, że żeby ponapawać się katastrofą smoleńską, trzeba sporo trudu sobie zadać. Znaleźć biuro podróży, wykupić bilety, odbyć długą podróż, zaopatrzyć się w kaloszki i kijaszek do grzebania w pobojowisku. "Jedź z nami pod Smoleńsk! Przywieziesz sobie autentyczną sztuczną szczękę albo kawałek palca!" Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Szaber. 06.05.10, 12:04 damakier1 napisała: Dokładnie o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Szaber. 06.05.10, 12:18 woda_woda napisała: > damakier1 napisała: > > Dokładnie o to mi chodzi. Porównanie do gawiedzi przyglądającej się wypadkowi samochodowemu zamieściłam wczoraj w jednym z wątków. Ale tu jest coś więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Re: Szaber. 06.05.10, 11:44 "Gdy jesteśmy już przy naszym samochodzie, zaczepia nas Rosjanin i proponuje, że sprzeda nam duże fragmenty poszycia kadłuba, który podobno wyrwał z pnia drzewa rosnącego na linii upadku samolotu. Chce 100 euro. Płacimy bez dyskusji. I nie tylko my – obok nas kierowcy tirów także zabierają torby z fragmentami prezydenckiej maszyny." media.wp.pl/kat,1022943,wid,12238146,wiadomosc.html?ticaid=1a1db&_ticrsn=5 Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Szaber. 06.05.10, 11:52 Rosjanie zwietrzyli biznes, w końcu jest wolny rynek. Wyprzedają fragmenty wraków z pobliskiego cmentarzyska samolotów wojskowych. Ciemny lud pielgrzymkowy łyka wszystko jak kaczka rzucony chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Szaber. 06.05.10, 11:58 woda_woda napisała: > Co to w ogóle za pomysły, żeby szabrować w miejscach śmierci? Zbierają relikwie do sanktuarium na Jasnej Górze :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Szaber. 06.05.10, 12:23 Nie rozumiem pretensji do strony rosyjskiej w takim razie. Skoro 22 dni od katastrofy tam sobie spokojnie leżą paszporty i banknoty o wysokich nominałach to świadczy dobitnie, że naród rosyjski szanuje to miejsce i nie szabruje. Wniosek prosty i samo nasuwający się. Skąd strona rosyjska mogła przypuszczać, że Polacy przyjadą tam ryć i szabrować? I to na dodatek w ramach harcerskich wycieczek. Sama bym na to nie wpadła, że tak w ogóle można robić, bo takie postępowanie się w moim prywatnym dekalogu nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4.2 Re: Szaber. 06.05.10, 12:24 stryjekkijek.salon24.pl/178552,grzybobranie-pod-smolenskiem Odpowiedz Link Zgłoś
spieprzajacydziad Re: Szaber. 06.05.10, 12:43 Niedługo, z tych szczątków "prezydenckiego samolotu" przywiezionych przez harcerzy i harcerki, bedzie można złożyć ładnego iła 76. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elena4.2 Re: Szaber. 06.05.10, 13:19 jak mają się walac w błocie paszporty i zdjęcia ofiar, to niech przywożą. Ruski sprawę zalatwił Donkowi, a resztę ma w tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
spieprzajacydziad Re: Szaber. 06.05.10, 14:02 Eeee, noooo, taaaak... tylko, że tak jakby... Potejto I Tu 154 latał... ;) img404.imageshack.us/img404/7168/blizniak.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Zjawisko jest stare jak swiat 06.05.10, 12:28 Pola bitew po ich zakończeniu również roiły się od szabrowników którzy brali to czego nie zabrali pachołkowie i piechota. A ileż to razy zdarza się, że po wypadku samochodowym giną rzeczy osobiste ofiar. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Zjawisko jest stare jak swiat 06.05.10, 12:36 No własnie. Ale chyba powinno potępiać się takie zachowania?? Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Zjawisko jest stare jak swiat 06.05.10, 12:49 Toteż własnie to potępiamy, szkoda tylko, że jakoś nie słychać tego potępienia w mediach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Zjawisko jest stare jak swiat 06.05.10, 12:53 qqazz napisał: Tak. Zupełnie jakby ludzie - w mediach - nie wiedzieli o tym, że jeśli po - jakielkolwiek - katastrofie lub wypadku - pozostają jakieś strzępy przedmiotów, to nie należy ich zabierać, tylko powiadomić o tym odpowiednie władze. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Zjawisko jest stare jak swiat 06.05.10, 12:37 Disaster tourism. en.wikipedia.org/wiki/Disaster_tourism Czy w jezyku polskim jest odpowiednia nazwa tego zjawiska? Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Szaber? 06.05.10, 13:57 Przecież według pani Kopacz i innych z PO tam już miało być posprzątane i nie do pomyślenia, żeby byle wycieczka trafiała na takie znaleziska. Oni uwierzyli, ze tam jest posprzątane. A co zastali? Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Szaber? 06.05.10, 14:19 primasort napisała: > Przecież według pani Kopacz i innych z PO tam już miało być posprzątane i nie d > o > pomyślenia, żeby byle wycieczka trafiała na takie znaleziska. > Oni uwierzyli, ze tam jest posprzątane. A co zastali? Wstyd! Gdyby uwierzyli to by tam nie lezli. Nawiezli troche rzeczy ze soba i tak to wyglada. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Szaber? 06.05.10, 14:27 Czytaj ze zrozumieniem. Zebrano wszystko to, co miało pomóc w śledztwie, oraz te szczątki ludzkie, które się dały dostrzec. Ale zapewniam Cię, że nawet po wielomiesięcznej pracy naszych archeologów i upływie roku czy dwóch, też da się coś znaleźć. Ci ludzie zginęli w wypadku lotniczym, a nie zatruli się kiełbasą. Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Re: Szaber? 06.05.10, 14:33 Zebrano wszystko? Jakiś ty naiwny. Jak widać nie wszystko. I chwała tej wycieczce, że więcej takich wycieczek nie będzie! A o tym, czy się nie zatruli kiełbasą, może kiedyś się dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Szaber? 06.05.10, 14:34 Czytaj ze zrozumieniem. Zebrano wszystko to, co miało pomóc w śledztwie, oraz te szczątki ludzkie, które się dały dostrzec. I nie manipuluj, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Szaber? 06.05.10, 14:40 woda_woda napisała: > Czytaj ze zrozumieniem. Zebrano wszystko to, co miało pomóc w > śledztwie, oraz te szczątki ludzkie, które się dały dostrzec. min. Kopacz w Sejmie na pytanie, czy wszystkie ciala wrocily odpowiedziala, ze ziemia na miejscu katastrofy zostala skopana na glebokosc metra i PRZESIANA, kazdy ze szczatkow sprawdzono genetycznie i przywieziono do kraju Odpowiedz Link Zgłoś
spieprzajacydziad Re: Szaber? 06.05.10, 14:45 A ten szczontek "harcerski" to też został "genetycznie" zbadany? Jesteś pewny, że kod DNA nie wskazuje na to, że to szczątek miejscowego Mruczka albo Szarika? Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Re: Szaber? 06.05.10, 14:43 Zebrano wszystko? Jak widać nie wszystko, skoro byle wycieczka potrafi znaleźć więcej. Teren powinien być zabezpieczony. A nie był! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Szaber? 06.05.10, 14:46 > Teren powinien być zabezpieczony. A nie był! Gdyby wiedzieli, ze przyjada polscy szabrownicy to na pewno zabezpieczyliby. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Szaber? 06.05.10, 14:52 primasort napisała: > Powinni przewidzieć! Wytlumacz mi po co mieli zabezpieczac kawalek bagnistej ziemi skoro sledztwo w tym miejscu zostalo zakonczone. Poczytaj sobie o katastrofach lotniczych, a sama sie przekonasz, ze szczatki nieraz jeszcze po roku wychodza z ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Czyżby był to kolejny cud Tuska:Ruchy górotwórcze 06.05.10, 14:44 woda_woda napisała: oraz te szczątki ludzkie, które się dały dostrzec. ---> w rejonie Smoleńska sPOwodował i to tak silne, że ziemia w ciągu trzech tygodni "oddała" to co utkwiło na głębokości ponad metra! :))) I nie manipuluj, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_na_pis Re: Czyżby był to kolejny cud Tuska:Ruchy górotwó 06.05.10, 14:48 normalnyczlowiek1 napisał: > woda_woda napisała: oraz te szczątki ludzkie, które się dały dostrzec. > > ---> w rejonie Smoleńska sPOwodował i to tak silne, że ziemia w ciągu trzec > h > tygodni "oddała" to co utkwiło na głębokości ponad metra! :))) > I nie manipuluj, proszę. > Sporo tego jeszcze zostalo. Jedz normalny moze cos dla siebie znajdziesz. :( picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5459759307477224082 Odpowiedz Link Zgłoś
dv69 Re: Szaber. 06.05.10, 14:51 Takich grzebiacych w miejscach tragedi nazywa sie potocznie Hieny cmentarne Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Szaber. 06.05.10, 15:32 Nie wiem, czy to takie skomplikowane, że trudno zrozumieć? Miejsce katastrofy jest zbiorową mogiłą i należy się nad nią pochylić, pomodlić za zmarłych i odejść. Na każdym cmentarzu można przecież rozkopać ziemię do 1 m przesiać i też się coś znajdzie. A jeśli tu się coś znajdzie, to co? Czy należy koniecznie szukać buta do pary i ustalać byłego właściciela? A jeśli znajdzie się stopę? To co? Należy wysłać do zakładu medycyny sądowej, zidentyfikować i wysłać rodzinie? Bo rodzina jeszcze za mało przeżyła? Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Szaber. 06.05.10, 16:06 Grzebanie na miejscu katastrofy, aby znalezc cos jest najpaskudniejszym z zachowan. Hanba, ze pierwsza bezwstydna hiena cmentarna byla polska zakonnica. Nic nie usprawiedliwia jej postepku. Takze dala przyklad niemoralnego zachowania innym, w tym mlodziezy. Dzieki Bogu, teraz Rosjanie postawili warty i polskie "patriotyczne" wycieczki beda pod kontrola. Poprostu wstyd i hanba!!! To samo bylo w Lesie Kabackim - hiena cmentarna zyje i ma sie calkiem dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Szaber. 06.05.10, 16:09 Mało, że czuje się dobrze. Ale jeszcze ma czelność łazić ze zdobyczą to telewizji, żeby się pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Szaber. 06.05.10, 16:12 A telewizja zamiast pogonić, głaszcze po główce.. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Szaber. 06.05.10, 16:18 No cóż. Widocznie i przy hienie można się pożywić :( Odpowiedz Link Zgłoś