Gość: Sybirak IP: *.big / 62.233.185.* 02.04.04, 12:05 Przysłowie: "k...a k....e łba nie urwie" pasuje, jak ulał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fdhgdfh SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Marka IP: *.warszawa.comarch.pl 02.04.04, 12:07 Prawda jest taka, ze mamy wolnosc slowa, ale kazdy musi odpowiadac za swoje wypowiedzi, dlatego jesli rzeczywiscie dziennikarz poswiadczyl nieprawde to bardzo slusznie zostal ukarany. Dziennikarz piszacy nieprawde to tak jak murarz, ktory stawia krzywe ściany. Nie jest celem samym w sobie stawianie scian tylko stawianie ich dobrze. Problemem w Polsce jest to, ze prawo nie jest rowne i takie dziennikarz za jakas pierdole pojdzie siedziec natomiast bezmozga kupa konskich odchodow, ktora ma juz kilka wyrokow cieszy sie 50% zaufaniem spolecznym. Jakim jestesmy spoleczenstwem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.04, 13:06 wszystko pomieszałeś. przeważnie jest tak: funkcjonariusz publiczny poświadcza nieprawdę w dokumentach urzędowych i nigdy nie idzie siedzieć bo robi to nieumyślnie - przez pomyłkę. dziennikarz podaje do publicznej wiadomości prawdę, a sąd skazuje dziennikarza za pomówienie, bo się sądowi nie chcę sprawdzać czy to była prawda - sąd ma ważniejsze sprawy na głowie i na takie drobiazgi nie ma po prostu czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: SN przeciwko obywatelom IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 12:11 jacy czlonkowie szeregowi taki i wykwit sprawiedliwosci najwyzszej www.superexpress.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_2.shtml podziwiajcie polske jako judenrat europy 21w a pan zoll zadowolniony stanem swego biura pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aadanio Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 12:11 Komuna wróciła-nazywa się lizaniem d... Unii Europejskiej!Sądy też nie stronią od przekrętów i mamy bandziorów na ulicach!Aha,gratulacje Panu Rywinowi,bo i tak wyjdzie z tego bez szwanku(w końcu,to ON STANOWI PRAWO TEGO KRAJU!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 może rzecznik palnie się w łeb... IP: *.acn.pl 02.04.04, 12:12 i przestanie wchodzić w d... mediom!!! Tak to jest, gdy prawnik chce być gwiazdą mediów, a nie "strażnikiem praw"... Przodkowie Zolla w grobach się przewracają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: stare bolszewickie zbuki na forum znowu smrody IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 12:36 swoje puszczaja niw widzac ze panu zollowi zawsze z wiekszoscia i przemoca po drodze czyzbyscie tracili ten judenrat ze swojej kolekcji pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batman forever Re: stare bolszewickie zbuki na forum znowu smrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 15:55 Swietna strona "pamietamy" !!! Nie kazdy poczyta, dawno sie tak nie usmialem. Tyle bredni w jednym miejscu. :] Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma 02.04.04, 12:18 jak widać syberyjskie mrozy atakują nie tylko ciało ale i umysł. ten kłamczuszek powinien siedziec w więzieniu a jego obrońcy w klatce przed sejmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: stare bolszewickie zbuki na forum znowu smrody IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 12:33 pusczaja pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojel Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 02.04.04, 12:23 W końcu pojawia się światło w tunelu. Może jednak z kilkanście lat staniemy się państwem w którym wszyscy są równi wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.3.14.vie.surfer.at 02.04.04, 12:27 to wszystko jest chore a sady to zgraja ludzi z poteznymi wplywami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: stare bolszewickie zbuki znowu smrody puscily IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 12:31 na forum pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek SN to mafia IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 02.04.04, 13:06 "Sąd Najwyższy to mafia, stojąca wyżej w mafijnej hierarchii sądowniczej" - A.Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczmarek Re: Jasne -j.b.. leszcze IP: *.adsl.highway.telekom.at 02.04.04, 13:12 Premier, minister sprawiedliwosci i prokurator generalny spiskuja ale ktos musi do paki.Zwlaszcza pismakow nienawidzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel noC. Słuszny wyrok IP: *.k.mcnet.pl 02.04.04, 13:22 Prawo w państwie jednakie dla wszystkich. Granica krytyki kończy się na kłamstwie, tak jak i wolnośćwypowiedzi kończy sięna kłamstwie. Ale ważniejsze może jest to, że wyrok sądu nie może byćprzez kogokolwiek nierespektowany. I oto idziew w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Słuszny wyrok IP: *.rcb.vectranet.pl / *.rcb.vectranet.pl 02.04.04, 13:43 Gość NOC. Cały problem polega na czymś innym,że nieprawdą jest że prawo jest jednakowe dla wszystkich.Zwykły szaraczek do odsiadki,a ludzie przy korytku w zawieszeniu.Równość wobec prawa,to równiez w obowiązku co do wykonalności kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyfuckt Re: Słuszny wyrok - POWINIEN SIEDZIEĆ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 13:57 Powinien siedzieć. "Wszyscy są równi wobec prawa" (art. 32 Konstytucji). Dziennikarze to nie ŚWIĘTE KROWY, które bezkarnie mogą opluć i zniszczyć każdego w tym kraju. Histeria dziennikarzy związana z tym wyrokiem pokazuje, że mają sporo na sumieniu. Ale powtarzam: dziennikarze to nie święte krowy. Na co dzień wielu z nich żyje z ludzkiego nieszczęścia jak hieny z krwi, klepiąc na tym monetę. Nie zaslugują na żadne faworyzowanie ani przywileje. Pismak za kraty i basta - skoro sąd stwierdził, że popełnił przestępstwo i orzekł karę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledź Re: Słuszny wyrok - POWINIEN SIEDZIEĆ ! IP: *.hist.uj.edu.pl 02.04.04, 14:32 śledzę tę sprawę od pewnego czasu, ale nigdzie nie znalazłem stwierdzenia, że artykuł zawiera nieprawdę, a tylko to, że jakiś miejscowy kacyk poczuł się obrażony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia no i stało się tak jak myślałem IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.04.04, 13:28 Wiem sam po sobiem, że żaden sędzia nie lubi być naciskany w sprawie orzeczenia, które ma wydać. Nacisk budzi we mnie automatyczny odruch poszukiwania kontrargumentów (żeby sobie wyważyć racje). A ponieważ wtedy kontrargumenty są wymyślane przeze mnie, to są one z reguły lepsze niż argumenty naciskającego. Efekt: moja reakcja odwrotna do zamierzonej przez autora nacisku. Dziennikarze swoim mocno nieprzemyślanym protestem w lepperowskim stylu spowodowali reakcję odwrotną do zamierzonej. Ponieważ wielu protestujących to ludzie inteligentni, to mam nadzieję, że przed rozpoznawaniem przez SN kasacji w tej sprawie będą się zachowywać rozsądniej i nie wymuszą już więcej na SN decyzji niekorzystnej dla A.Marka. Czego panu Markowi z całego serca życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartburg zły sędzia IP: *.ber.dial.de.colt.net 02.04.04, 17:22 Gość portalu: sędzia napisał(a): > Wiem sam po sobiem, że żaden sędzia nie lubi być naciskany w sprawie > orzeczenia, które ma wydać. Nacisk budzi we mnie automatyczny odruch > poszukiwania kontrargumentów (żeby sobie wyważyć racje). A ponieważ wtedy > kontrargumenty są wymyślane przeze mnie, to są one z reguły lepsze niż > argumenty naciskającego. Efekt: moja reakcja odwrotna do zamierzonej przez > autora nacisku. > Dziennikarze swoim mocno nieprzemyślanym protestem w lepperowskim stylu > spowodowali reakcję odwrotną do zamierzonej. Ponieważ wielu protestujących to > ludzie inteligentni, to mam nadzieję, że przed rozpoznawaniem przez SN kasacji > w tej sprawie będą się zachowywać rozsądniej i nie wymuszą już więcej na SN > decyzji niekorzystnej dla A.Marka. Czego panu Markowi z całego serca życzę. Jeśli nie potrafisz wznieść się ponad naciski, to znaczy tylko jedno - jesteś infantylny, a co za tym idzie - złym sędzią. Pewnie typowym dla polskiego wymiaru sprawiedliwości, który jaki jest, każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¦Polo Polska IP: 212.248.226.* 02.04.04, 13:44 SN przewaznie byl do tej pory bezstronny, co sie dzieje, trace orientacje. Moze ktos cos szerzej napisze o tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Re: Polska IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.04.04, 13:57 Jestem przekonany, że decyzja SN jest wyłącznie spowodowana naciskiem mediów. Podstawowym zadaniem SN jest dbałość o zachowanie ustrojowej pozycji władzy sądowniczej. Protest dziennikarzy zepchnął sędziów SN na pozycje: albo my, albo oni. Dlatego nigdy nie wolno wywierać nacisków na sędziów ale spokojnie poczekać, aż procedura się zakończy i dopiero wtedy protestować. Każde orzeczenie SN korzystne dla Marka, będzie teraz potraktowane przez społeczeństwo jako klęska wymiaru sprawiedliwości - i to jest orzech, który SN musi jakoś rozgryźć, bo niezawisłe sądy są potrzebne czy się to komuś podoba czy nie (szczególnie teraz w obliczu kryzysu Państwa i realnych zagrożeń dla podstawowych wartości demokratycznych). Myślę, że teraz potrzebna jest odpowiedzialna postawa środowiska dziennikarskiego, aby SN w spokoju mógł podjąć niezawisłą decyzję nad tym co najwazniejsze - czyli kasacją. Paradoksalnie ta decyzja SN dobrze wróży Markowi, bo SN pokazał w ten sposób, że jest niezawisły i niezależny od nacisków mediów, co daje szansę na korzystne rozstrzygnięcie w przedmiocie kasacji (oczywiście jeżeli nikt znowu nie zamknie się demonstracyjnie w klatce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re:czlowieku o czym ty piszesz, walnij glowa w kla IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 15:29 w klawiature to moze ci woda z lepetyny wyleci i jakie oleum do mozgownicy naplynie i nasmaruje ci te zrdzewiale tryby pamietamy.tripod.com ps sady sa od dbania o SPRAWIEDLIWOSC a nie o makiawelistyczne zabawy wladzy urzedniczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atlantyk Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 02.04.04, 14:30 Wydaje mi się, że w tej dyskusji umknął zasadniczy wątek. Jak informowały liczne media, sąd skazał Marka pomimo absolutnej prawdziwości postawionych przez niego urzędnikowi zarzutów. Sąd nie uznał za stosowne analizowania merytorycznej zawartości artkułu stając tym samym na stanowisku, że urzędnik z opcji prawicowo-chrześcijańskiej jest świętą krową i nie wolno go krytykować niezależnie, czy zarzuty są prawdziwe, czy nie. Wpisuje się to doskonale w obraz polskiego sądownictwa w III Rzeczpospolitej, który jest mi dosyć dobrze znany ze względu na rodzinne koneksje. Po roku 1990 polskie sądy zostały zdominowane przez katolickich fundamentalistów i to tym bardziej, im wyższa jest instancja. Obelgi pod adresem ludzi lewicy, nawet najwyżej postawionych (vide Oleksy, Kwaśniewski) są w opinii wymiaru sprawiedliwości całkowicie dopuszczalne. Nie daj Bóg za to gdyby się komuś zachciało ujawnić przekręty prowincjonalnego kacyka o ZCHN-owsko-LPR-owskiej proweniencji. Wtedy można się spodziewać najwyższego wymiaru kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: 213.25.29.* 02.04.04, 19:26 Gość portalu: Atlantyk napisał(a): > Wydaje mi się, że w tej dyskusji umknął zasadniczy wątek. Jak informowały > liczne media, sąd skazał Marka pomimo absolutnej prawdziwości postawionych > przez niego urzędnikowi zarzutów. Szkoda tylko, że te informacje "licznych mediów" były fałszywe. > Nie daj Bóg za to gdyby się komuś zachciało ujawnić przekręty > prowincjonalnego kacyka o ZCHN-owsko-LPR-owskiej proweniencji. Wtedy można się > spodziewać najwyższego wymiaru kary. Po co ten bełkot i to w dodatku kłamliwy? To nie był żaden kacyk, tylko szeregowy urzędnik na podrzędnym stanowisku, co więcej, członek UW. Skazanie nastąpiło z art. 212 k.k. dotyczćego zwyczajnego pomówienia i fakt bycia urzędnikiem nie miał tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.dialup.online.no 02.04.04, 22:35 nie wiem kim jest osobnik Atlantyk, jedno jest pewne jest to prowokator! Prowokator, byc moze z Gazety Wyborczej, bo w stylu Michnika. Sad Najwyzszy, pisze ten Atlantyk, jest zdominowany przez katolickich fundamentalistow! Prawda natomiast jest dokladnie odwrotna. SN jest zdominowany przez komunistycznych fundamentalistow, nominowanych przez samego prezydenta Polski. Sedziowie ci w ogromnej wiekszosci to sa osoby kryminalne, obciazone skazywaniem niewinnych ludzi. To sedziowie SN uniewinnili swego czasu takiego osobnika, ktory nazywa sie Aleksander Kwasniewski, za popelnienie m. in. przestepst kryminalnych. Atlantyk szyka na forum infantylnych idiotow do oczerniania, niewinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.nibco.pl 02.04.04, 14:45 Jeśli jakikolwiek dziennikarz jest na tyle nieodpowiedzialny, że pisze nieprawdę, znieważając przy tym innego człowieka i skaże go sąd prawomocnym wyrokiem na karę więzienia to powinien siedzieć jak amen w pacierzu. Dziennikarz tym bardziej odpowiada za słowo. Jeśli Adam Michnik mnie znieważy to postaram się doprowadzić Go do pierdla nie zważając na to, że jest Adamem Michnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.dialup.online.no 02.04.04, 22:38 Tobie "az" to wiosenne slonce z za chmur zaszkodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.law.uj.edu.pl 02.04.04, 15:05 Nie było podsatw do wstrzymania wykonania kary, a sam wniosek i tak stał się bezprzedmiotowy, bo kara jest już odroczona. Ciekaw jestem, czy będzie kolejna dziennikarska histeria? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.raj Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.hipernet.ras.pl 02.04.04, 15:06 SN mamy taki jaki jego przekupni sędziowie na niszych szczeblach co wyczynia beznadziejna sędzina p.była minister sprawiedliwości dla obywateli ale dbająca o nie tykalnośc przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.ok.shawcable.net 02.04.04, 15:33 pamietamy.tripod.com ano wyczynia to samo co wyczynila jako minister sparwiedliwosci w sprawie labudy klamstwo obluda wystarczylo ja uslyszec przy poczatkach medialnej kariery: lubie strzelac www.superexpress.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_2.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 02.04.04, 17:11 Co, dziennikarzyki, nauczyliście się, że wszystko wam wolno, więc teraz jest wielkie darcie pysków w obronie "wolności słowa". Jeśli pan dziennikarz nie umiał przed sądem udowodnić swojej niewinności, słusznie powinien iść siedzieć, jak każdy obywatel. MAM DOŚĆ RÓWNYCH I RÓWNIEJSZYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.magma-net.pl 02.04.04, 17:25 POLSKI SĄD NAJWYŻSZY MA RACJĘ! Dziennikarzom trzeba pokazać co im grozi, gdy ośmielą się pokazać społeczeństwu jakiekolwiek machlojki władzy. Obojętnie, czy jest to premier, czy też sołtys Psiej Wólki. Wysoki Sądzie, tak samo postąpiłby każdy "niezawisły" sąd w Korei Północnej, czy też na Kubie. Minister Kurczuk może być dumny z podwładnych "niezawisłych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Michał, skąd masz taką wiedzę, że dziennikarz IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 02.04.04, 17:38 napisał prawdę? A może kogoś skrzywdził i winnen za to odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.pol-net.com.pl 02.04.04, 19:40 Działa tu zwykła zasada, że w więzieniu ktoś musi siedzieć (po to są przecież więzienia). A kogo mają posadzić? Jaskiernię? Leppera? Łapińskiego i im podobnych? No też coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaGa Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.3vnet.pl 02.04.04, 21:15 I słusznie, prawo musi być przestrzegane przez wszystkich, nawet dziennikarzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: SN przeciwko wstrzymaniu kary dla Andrzeja Ma IP: *.dialup.online.no 02.04.04, 22:42 JaGa - a przez baronow ( b.sekretarzy wojewodzkich pzpr) toze? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Gazeto! Co za bzdury wypisujecie? 02.04.04, 21:30 Jak możecie pisac, że SN nie zgodzil sie na wstrzymanie wykonania kary, kiedy sad ten wniosek oddalil jako bezzasadny, bo sad rejonowy juz kare odroczyl? A kasacja bedzie rozpatrzona! To jest z Waszej strony niechlujstwo!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Norma IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 02.04.04, 22:41 Tytuł jest prymitywną manipulacją, jak wszystkie relacje dziennikarze na temat tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Norma IP: 213.25.29.* 04.04.04, 08:38 Przerażająca jest łatwość, z jaką ludzie nabirają się na tak prymitywne manipulacje. Chamstwo i bezkarność zawsze znajdzie obrońców. podpierających się górnolotnymi frazesami o wolności słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy Re: lustereczko powiedz ze realista jest IP: *.ok.shawcable.net 04.04.04, 19:58 najsprawiedliwszym w swiecie pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Norma 04.04.04, 20:41 Gość portalu: ich1 napisał(a): > Tytuł jest prymitywną manipulacją, jak wszystkie relacje dziennikarze na temat > tej sprawy. Potem słyszymy utyskiwania, że świadomość prawna społeczeństwa polskiego jest kształtowana przez amerykańskie filmy. Dziennikarze nie poczuwają się do żadnej odpowiedzialności - myślisz, że taki dziennikarz przyłapany na kłamstwie albo na bezczelnej manipulacji (jak w tym wypadku) odczuwa jakiś wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Re: Norma IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 04.04.04, 20:56 > przyłapany na kłamstwie albo na bezczelnej manipulacji (jak w tym wypadku) >odczuwa jakiś wstyd? Nie, nie wydaje mi się, zwłaszcza, że ma takich zwolenników, jak znany skądinąd "zwykły", "les", "wielki czarownik" i paru innych. Odroczenie wykonania kary zostało potraktowane przez dziennikarzy Super Expressu jako ich zwycięstwo w walce z wymiarem sprawiedliwości. Na marginesie: wiele osób wyrażało oburzenie sytuacją w której za słowa można trafić do więzienia. Stawiano nawet tezę, że w Europie jest absolutnie miedopuszczalne by za wypowiedzenie swojej opinii można było ponieść odpowiedzialność karną. Tymczasem w mijającym tygodniu sąd w Hiszpanii skazał na karę 8 miesięcty pozbawienia wolności baskijskiego polityka za wygłoszenie pochwały terorrystki, która zginęła próbując dokonać zamachu bombowego. Sprawa jest oczywiście inna niż komentowana, ale jest to dowód, że wszędzie za słowa można jednak trafić do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Norma 04.04.04, 21:07 Gość portalu: ich1 napisał(a): > > przyłapany na kłamstwie albo na bezczelnej manipulacji (jak w tym wypadku) > > >odczuwa jakiś wstyd? > > Nie, nie wydaje mi się, zwłaszcza, że ma takich zwolenników, jak znany > skądinąd "zwykły", "les", "wielki czarownik" i paru innych. Odroczenie > wykonania kary zostało potraktowane przez dziennikarzy Super Expressu jako ich > zwycięstwo w walce z wymiarem sprawiedliwości. > Na marginesie: wiele osób wyrażało oburzenie sytuacją w której za słowa można > trafić do więzienia. Stawiano nawet tezę, że w Europie jest absolutnie > miedopuszczalne by za wypowiedzenie swojej opinii można było ponieść > odpowiedzialność karną. Tymczasem w mijającym tygodniu sąd w Hiszpanii skazał > na karę 8 miesięcty pozbawienia wolności baskijskiego polityka za wygłoszenie > pochwały terorrystki, która zginęła próbując dokonać zamachu bombowego. Sprawa > jest oczywiście inna niż komentowana, ale jest to dowód, że wszędzie za słowa > można jednak trafić do więzienia. > W innym wątku, który już jednak "został w tyle" zgłoszono propozycję zniesienia W OGÓLE (!!!) prawnokarnej ochrony czci i godności. Trzeba wyraźnie powiedzieć: nie ma takiej mozliwości. Ochrona czci i godności ludzkiej jest wartością konstytucyjną (art. 30) Poprzestanie na ochronie cywilnoprawnej byłoby możliwe, gdyby się okazało, że jest ona wystarczająca. Tymczasem - na co Ty zwracałaeś kilka razy uwagę - nawet ochrona karnoprawna jest obecnie niewystarczająca, czego sprawa Marka jest dowodem. Nie chcę nikogo urazić, ale zgłaszanie dzisiaj podobnych pomysłów jest beczelnością. Dla ochrony nielicznej przecież grupy oszczerców ochrony prawnej mieliby być pozbawieni ludzie będący ofiarami ich pomówień oszczerstw i zniewag. Bezczelnościa jest tez powoływanie się na art. 10 Konwencji. Przepis ten ma DWA ustępy, drugi jasno i wyraźnie stanowi, że wolność słowa kończy się tam, gdzie zaczyna się naruszanie czci i godności ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś