Dodaj do ulubionych

Bóg, honor?

11.11.10, 22:30
Hasło na dzisiaj to dla wielu "Bóg, honor, Ojczyzna". Pomijam, że to puste słowa w ich ustach, ale czemu nie "Praca, nauka, uczciwość, demokracja, Ojczyzna"?
Ani Bóg ani bliżej nie określony honor nie zapewnią nam ani wolności ani w tej wolności dobrobytu. Paru polityków zrobi karierę na otumanianiu tym hasłem ludzi - i tyle.
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: Bóg, honor? 11.11.10, 22:52
      Jestesmy , man, tylko zwierzetami stadnymi ,wyposazonymi w zdolnosc abstrakcyjnego myslenia.-Nie mozemy utrzymac spojnosci spolecznej bez pielegnacji mitow,bez tych wektorow ,ktore ,czesto, wyznaczaja granice moralne,czy obyczajowe,poczucie dobra i zla.-Owe mity uzwierciedlaja sie ,m.in.,w historii,pamieci zbiorowej,poczuciu tozsamosci , w walce o przyszlosc.-Wolnosc ?-Nikt nie potrafi jej zdefiniowac.-Abstrakcja....
      -Otumanianie ludzi jest skladowa zawodu polityka;-jest to ogolnie wiadome.-Innym tematem sa tlumy owiec pedzacych do urn wyborczych.-Czy homo sapiens naprawde pochodzi od malpy ? -Watpie.
    • woda_woda Re: Bóg, honor? 11.11.10, 22:56
      man_sapiens napisał:

> czemu nie "Praca, nauka, uczciwość, demokracja, Ojczyzna"?

Bo praca, nauka i uczciwość wymagają wysiłku, a "Bóg, honor" nie.
      • marta.von.zpalacu Re: Bóg, honor? 11.11.10, 22:57
        www.hollow-hill.com/sabina/images/hitler-gott-mit-uns.jpg
      • qqazz Re: Bóg, honor? 11.11.10, 23:01
        Bóg i Honor wymuszaja uczciwosć, naukę i pracę moja droga, bo to sa zasady i obowiazki pierwotne na których buduje sie resztę czyli fundament a wiec ojczyznę.

pozdrawiam
        • woda_woda Re: Bóg, honor? 11.11.10, 23:03
          Jasne, jasne, tylko czemu ci od "Bóg, honor" to zwykle niedouczeni kibole?
          • off_nick Re: Bóg, honor? 12.11.10, 19:51

Tak, powiedz to kibolom min.Klicha

woda_woda napisała:
        • man_sapiens Re: Bóg, honor? 12.11.10, 14:09
          > Bóg i Honor wymuszaja uczciwosć, naukę i pracę moja droga, bo to sa zasady i ob
          > owiazki pierwotne na których buduje sie resztę czyli fundament a wiec ojczyznę.

Jeżeli jako przedsiębiorca zaryzykuję inwestując majątek zgromadzony przez kilka pokoleń mojej rodziny, będę ciężko harował, żeby moja firma przynosiła zyski i dzięki temu płaciła podatki (z których rząd zafunduje pieniądze dla Komisji Majątkowej...) oraz rozrastała się dając prace coraz większej liczbie Polaków, będę uparcie utrzymywał firmę w Polsce mimo rozpasania naszej biurokracji - to zrobię to "zmuszony" przez Boga czy przez honor?
          Takie samo pytanie - jeżeli będę przez całe życie sumiennie i wydajnie pracował, dajmy na to na urzędniczym etacie, stale podnosząc kwalifikacje i podejmował decyzje przedkładając interes państwa (np. gminy) i obywateli nad osobistą karierę.
          Przeglądam przykazania boskie, przypominam sobie co jest napisane w Biblii i w Nowym Testamencie, tzw. nauki Kościoła, którymi karmiono mnie w dzieciństwie i które musi wchłaniać moje dziecko na lekcjach religii - jakoś nie znajduję nic, co by mnie przymuszało albo chociaż nakłaniało do takiego działania.

Honor? Jeżeli będę miernym pracownikiem - to będzie niehonorowe? Co to w ogóle jest honor? Piszesz "zasady i obowiązki pierwotne" - ale to puste słowa. Pierwotne jest uczucie głodu, strach przed chorobą, bólem i śmiercią, miłość do dzieci. Trzeba się z tych pierwotnych dążeń wyzwolić, żeby z okrzykiem "Bóg i honor" głodować, zabijać i dać się zabijać i wysyłać dzieci na wojnę.

Pieprzenie o "Bogu i honorze" jest szkodliwe dla Polski, szkodliwe dla ludzkości. Wczoraj w radio słyszałem w jakiejś dyskusji, że 5-letnie bodaj dziecko na pytanie, "kto to jest patriota" odpowiedziało "taki pan na koniu z szablą". Pewnie zapomniało dodać " i z krzyżykiem na szyi". Ja bym chciał, żeby dziecko na takie pytanie odpowiadało "taki pan, który płaci dużo podatków w polskim urzędzie, żeby dzieci w Polsce miały ładne szkoły, bezpłatne uniwersytety i dobre szpitale".

Pustymi hasłami w rodzaju "Bóg i honor" nie da się nawet grilla rozpalić.

A co do tego, że "ojczyzna jest fundamentem: fundamentem czego? Też w radio usłyszałem o gen. Pattonie (któremu trudno odmówić patriotyzmu), że do swoich żołnierzy powiedział "Nie chodzi o to, żebyś był patriotą, który poświęci życie dla naszej ojczyzny, tylko żeby ten wrogi żołnierz był patriotą, który poświęci życie dla swojej ojczyzny". Ojczyzna pojmowana jako "Bóg i honor" to tylko narkotyk, którym otumania się młodych ludzi, żeby zabijali innych, równie otumanionych młodych ludzi i sami dawali się zabijać (co potem nazywa się bohaterskim spełnieniem patriotycznego obowiązku).

Potęgi narodów i szczęścia ludzi już dawno nie budują armie z hasłem "Bóg, honor i Ojczyzna", ale miliony zwykłych ludzi, porządnie pracujących bez wzniosłych haseł.
        • wos9 Odmawiasz więc ateistom honoru, uczciwości, nauki 12.11.10, 14:34
          i pracy, czyli - jak piszesz - "zasad i obowiązków pierwotnych, na których buduje się resztę czyli fundament, a więc Ojczyznę"?
          No widzisz - według mnie (ateistki, a co najmniej agnostyczki) i polonistki z wykształcenia - nawet jeśli nie wymaga tego ortografia, Ojczyzna pisze się z wielkiej litery.
          Patriotyzm naprawdę nie wymaga Boga (też - przez szacunek dla wierzących - z wielkiej litery), zwłaszcza nie wymaga wyznawania jedynie słusznej religii.

qqazz napisał:

> Bóg i Honor wymuszaja uczciwosć, naukę i pracę moja droga, bo to sa zasady i ob
          > owiazki pierwotne na których buduje sie resztę czyli fundament a wiec ojczyznę.
          >
          >
          >
          > pozdrawiam
          • qqazz Re: Odmawiasz więc ateistom honoru, uczciwości, n 12.11.10, 15:44
            Dziękuję za cenna uwagę, shift niestety nie zawsze działa. Zaś wracając do meritum oczywiście nie odmawiam ateistom tego o czym piszesz, taż Roman Dmowski też prywatnie był ateistom.
            Niemniej jako polonistce polecam ci coś z Mickiewicza:

"Mówisz: Niech sobie ludzie nie kochają Boga,
            Byle im była cnota i Ojczyzna droga.
            Głupiec mówi: Niech sobie źródło wyschnie w górach,
            Byleby mi płynęła woda w miejskich rurach."

pozdrawiam;)
            • wos9 Re: Odmawiasz więc ateistom honoru, uczciwości, n 12.11.10, 19:42
              qqazz napisał:

> Dziękuję za cenna uwagę, shift niestety nie zawsze działa. Zaś wracając do meri
              > tum oczywiście nie odmawiam ateistom tego o czym piszesz, taż Roman Dmowski też
              > prywatnie był ateistom.
              > Niemniej jako polonistce polecam ci coś z Mickiewicza:
              >
              > "Mówisz: Niech sobie ludzie nie kochają Boga,
              > Byle im była cnota i Ojczyzna droga.
              > Głupiec mówi: Niech sobie źródło wyschnie w górach,
              > Byleby mi płynęła woda w miejskich rurach."
              >
              >
              > Skoro zwracasz się do mnie jako m.in. do polonistki, to lubiłabym, żebyś jeszcze nie zaniedbywał ortografii (uwaga o Dmowskim).
              >
              pozdrawiam wzajemnie.
    • hal9000 Re: Bóg, honor? 12.11.10, 14:22
      Hasło na dzisiaj to dla wielu "Bóg, honor, Ojczyzna".

Wszyscy, którzy nie potrafią się odnaleźć szukają dla siebie usprawiedliwienia. I chętnie wierzą w to, że to co się dzieje to wynik spisku. A więc należy się "patriotycznie" przeciwstawić "obcym" i "ich agentom". Trzeba tylko odsunąć "zdrajców" od władzy.
      Hasło "Polska jest najważniejsza" nie różni się wiele od "Polska ponad wszystko" :(
    • zoil44elwer Re: Bóg, honor? 12.11.10, 14:24
      Bóg-Honor-Ojcowizna(partyjna)!
    • remez2 Re: Bóg, honor? 12.11.10, 14:49
      Ponieważ otwiera to pole do takich przemyśleń:
      O morderstwie w łódzkiej siedzibie PiS, z konkluzją: "To kolejna stracona okazja, by powołać rząd zaufania społecznego - jak pierwszy rząd Sikorskiego po zamordowaniu prezydenta Narutowicza".
      by Marek Jurek

-------------
    • henry.rollins Re: Bóg, honor? 12.11.10, 15:54
      www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-580/-500/faktonline/633881899852836177.jpg
    • cookies9 Re: Bóg, honor? 12.11.10, 18:41
      Po wczorajszych manifestacjach i kibolskim zachowaniu uczestników,odpuścić sobie
      Boga i Honor ,a pozostawić Ojczyznę i cytat z Norwida

"Ojczyzna to wielki zbiorowy obowiązek"
    • flc99 Re: Bóg, honor? 12.11.10, 18:44
      Żadne tam Bóg, Honor, Ojczyzna tylko co najwyżej Bóg, Honorarium, Ojczyzna
      revelstein.blox.pl
    • ave.duce Re: Bóg, honor? 13.11.10, 08:49
      M.in. to tłumaczy, dlaczego > upraszczając > w większości protestanci pozostali chrześcijanami, a większości katolikom rzymskim daleko do Jezusa Chrystusa i jego nauki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka