Dodaj do ulubionych

"Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobiona

23.11.10, 08:16
na telewizyjny mini-serial. Już w rzepie, gazpolu i s24 strzelają korki od szampanów (chociaż poza ipeenowskimi nienawistnikami nikt raczej nie będzie tego oglądał). Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne.

Ojcze Mateuszu! Ratuj!
Obserwuj wątek
    • ponte_aronte to przecież najwieksze osiągnięcie 23.11.10, 08:35
      kultury IV RP!
      Nic dziwnego, że pare osób chce się jeszcze na tym pożywić ;)
      Skąd takie wieści? to nie jest makabryczny żart przypadkiem?
      • otrzepotka Re: to przecież najwieksze osiągnięcie 23.11.10, 08:38
        ponte_aronte napisał:

> kultury IV RP!
        > Nic dziwnego, że pare osób chce się jeszcze na tym pożywić ;)

Tym bardziej się dziwię, że Jankowska wyleciała z Rady Programowej KRTiT.

Oczywywiście nie będzie to zwykły mini-serial tylko mini-serial na miarę Oskara. Za scenariusz rzecz jasna.

> Skąd takie wieści? to nie jest makabryczny żart przypadkiem?

Wielowieyska nabijała się z tego jakieś pół godziny temu w TOK FM. A ona przyjaźni się z Semką, więc ma wiadomości z pierwszej ręki.
        • otrzepotka linka 23.11.10, 08:41
          Wielowieyska powiedziała, że to będziie mini-serial, a okazuje się, że "bardziej ambitny" teatr telewizji.

www.rp.pl/artykul/2,567954.html
          • ponte_aronte thx :) 23.11.10, 09:38
            przeczytałem, ciekaw jestem czy zachowają grafomańska frazę Wilsteina, ale raczej nie obejrzę
            Wildstein to Mniszkówna IV RP!
            • otrzepotka Re: thx :) 23.11.10, 10:06
              ponte_aronte napisał:

> przeczytałem, ciekaw jestem czy zachowają grafomańska frazę Wilsteina, ale racz
              > ej nie obejrzę
              > Wildstein to Mniszkówna IV RP!

Tredowatą sparodiowała Samozwaniec. Ciekawe kto sparodiuje "dzieło" tego smutnego, skrzywionego człowieka. mma nadzieję, zę znajdzie się odważny.
          • anwad Znakomita wiadomość 23.11.10, 12:04
            Wszystkim polecam tę książkę.
            • otrzepotka Re: Znakomita wiadomość 23.11.10, 12:07
              anwad napisała:

> Wszystkim polecam tę książkę.

Ci co ją mieli przeczytać już ją dawno przeczytali. Podobnie będzie z ekranizacją. Ci którzy będą się czuli w obowiązku obejrzeć obejrzą. Myślisz, ze prezes czytał Dolinę Nicości? akurat.

• obraza.uczuc.religijnych Ja rónież ją polecam 23.11.10, 12:11
              Każdy kto chciałby napisać książkę po przeczytaniu "Doliny nicości" będzie wiedział jak tego nie robić.
              • otrzepotka Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 12:17
                obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Każdy kto chciałby napisać książkę po przeczytaniu "Doliny nicości" będzie wied
                > ział jak tego nie robić.

Każdy kto pisze coś tam coś tam a wstydzi się to pokazać światu, po przeczytaniu dwóch pierwszych stron Doliny Nicości (tyle przebrnęłam) poczuje się jako autor dowartościowany.
                • anwad Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 12:42
                  Tak, ludzie zakompleksieni opinię "krytyków" z "GW" traktują jak wyrocznię. Inaczej nie ważą się pomyśleć. To jest żałosne.
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 12:51
                    To że ty wsłuchujesz się w opinię krytyków z GW nie znaczy że inni tak mają. Np. ja myślę samodzielnie i stwierdzam że Dolina nicości to chłam.
                    • otrzepotka Dkatego napisałam 23.11.10, 13:00
                      obraza.uczuc.religijnych napisał:

> To że ty wsłuchujesz się w opinię krytyków z GW nie znaczy że inni tak mają. Np
                      > . ja myślę samodzielnie i stwierdzam że Dolina nicości to chłam.

(chociaż wcześniej w ogóle nie śledziłam tego watku), że TVPiS ma się dobrze. Bo wszyscy poza onanistami z IPN wiedzą, że to chłam.
                  • otrzepotka Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 12:52
                    anwad napisała:

> Tak, ludzie zakompleksieni opinię "krytyków" z "GW" traktują jak wyrocznię. Ina
                    > czej nie ważą się pomyśleć. To jest żałosne.
                    >

Nie ma nikogo bardziej zakompleksionego niż Wildstein, Ziemkiewicz i Warzecha. Nie sa w stanie napisac jednego zdania, żeby nie zaatakować Adama Michnika.
                    • anwad Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 13:09
                      Człowiek zakompleksiony to człowiek bez własnego zdania, idący z prądem mainstreamowych opinii.
                      • ploniekocica Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 13:15
                        anwad napisała:

> Człowiek zakompleksiony to człowiek bez własnego zdania, idący z prądem mainstr
                        > eamowych opinii.

No popatrz. Nawet słownikowe definicje są w Wolsce inne.
                        Nie, droga Anwad, człowiek zakompleksiony to nie jest człowiek podzielający opinie GW, że Dolina nicości to dzieło nędzne.
                      • otrzepotka Re: Ja rónież ją polecam 23.11.10, 13:15
                        anwad napisała:

> Człowiek zakompleksiony to człowiek bez własnego zdania, idący z prądem mainstr
                        > eamowych opinii.

Człowiek zakompleksiony to człowiek zakompleksiony. Nic dodać nic ująć.
    • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 08:56
      otrzepotka napisała:

> na telewizyjny mini-serial. Już w rzepie, gazpolu i s24 strzelają korki od szam
      > panów (chociaż poza ipeenowskimi nienawistnikami nikt raczej nie będzie tego og
      > lądał). Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne.

Trzy zdania - trzy kłamstwa
      • venus99 Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 09:42
        jakie?
        • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 09:56
          na telewizyjny mini-serial -kłamstwo pierwsze ma to być teatr telewizji
          Już w rzepie, gazpolu i s24 strzelają korki od szampanów (chociaż poza ipeenowskimi nienawistnikami nikt raczej nie będzie tego oglądał) - kłamstwo drugie
          skąd autorka wie,że w Rzepie strzelają korki od szampana,oraz skąd wie,że tego nikt nie będzie oglądał?

Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne. - kłamstwo trzecie telewizornią TVP zawiaduje Dworak były członek platformy i KRRiT gdzie nie ma ani jednego pisowca.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:03
            A w jakiż to cudowny sposób Dworak zawiaduje TVP?
          • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:03
            graf-speer napisał:

> na telewizyjny mini-serial -kłamstwo pierwsze ma to być teatr telewizji

nie teatr tylko spektakl. O mini-serialu p[owiedziała wielowieyska, a ja ją tylko zacytowałam.

> Już w rzepie, gazpolu i s24 strzelają korki od szampanów (chociaż poza ipeenows
            > kimi nienawistnikami nikt raczej nie będzie tego oglądał) -[b] kłamstwo drugie[
            > /b]

a ty siedzisz w gazpolu i rzepie non stop, że wiesz że nie strzelają? Poza tym to była ironia, ale wy nie znacie tego pojecia w tym waszym sztywniackim prawackim grajdole.

> skąd autorka wie,że w Rzepie strzelają korki od szampana,oraz skąd wie,że tego
            > nikt nie będzie oglądał?
            >
            > Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne. - kłamstwo trzecie
            >
            telewizornią TVP zawiaduje Dworak były członek platformy i KRRiT gdzie nie
            > ma ani jednego pisowca.

Kłamstwo w czym się objawia? W tym, ze TVPiS nigdy nie istniało czy w tym, ze pogłoski na temat jej śmierci okazały się przedwczesne?

Oczywiście twoje odpowiedzi mnie w najmniejszym stopniu nie interesują. To tak dla jasności.
            • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:38
              otrzepotka napisała:

a ty siedzisz w gazpolu i rzepie non stop, że wiesz że nie strzelają? Poza tym to była ironia, ale wy nie znacie tego pojecia w tym waszym sztywniackim prawackim grajdole

Szanowna pani jest w błędzie. Jestem anty prawicowy.

> Oczywiście twoje odpowiedzi mnie w najmniejszym stopniu nie interesują. To tak
              > dla jasności

Jednak mi odpowiedziałaś, nie interesują Cię dlatego,że mam inne zdanie? Jakie to infantylne.
              • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:42
                graf-speer napisał:

> otrzepotka napisała:
                >
                > a ty siedzisz w gazpolu i rzepie non stop, że wiesz że nie strzelają? Poza tym
                > to była ironia, ale wy nie znacie tego pojecia w tym waszym sztywniackim prawac
                > kim grajdole
                >
                > Szanowna pani jest w błędzie. Jestem anty prawicowy.

Jak dla mnie, to możesz być nawet samym Świętym Mikołajem. Ani mnie ziębisz ani grzejesz.

EOT
                • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:44
                  otrzepotka napisała:

> Jak dla mnie, to możesz być nawet samym Świętym Mikołajem. Ani mnie ziębisz ani
                  > grzejesz.

Nawet tego nie zamierzałem,próbowałem wytłumaczyć ci,że ostrożnie gospodarujesz prawdą,żeby nie powiedzieć,że kłamiesz.
                  • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:33
                    Ty nie kłamiesz speer?
                    • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:44
                      tw_wielgus napisał:

> Ty nie kłamiesz speer?

Bardzo się staram żeby nie kłamać,choć pewnie czasami też mi się zdarza.
                      • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:02
                        A jak już Ci się zdarzy to jest to wynik czynu bezwiednego czy też działania z pełną premedytacją?
                        • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:07
                          tw_wielgus napisał:

> A jak już Ci się zdarzy to jest to wynik czynu bezwiednego czy też działania z
                          > pełną premedytacją?

Jak ci napiszę,że czynu bezwiednego lub z powodu niewystarczającej informacji to pewnie i tak mi nie uwierzysz.
                          • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:12
                            Nie, dlaczego miałbym nie wierzyc?
                            Wybacz mi dociekliwość ale pragnę się upewnić co do Twoich intencji i zasad moralnych jakimi się kierujesz publikując swoje przemyślenia.
                            To niezwykle ważne, zapewne przyznasz mi rację, wiedzieć z kim się dyskutuje o sprawach tak ważnych jakie poruszamy na tym forum. Spraw dotyczących naszego kraju, ojczyzny, Polski.
                            • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:17
                              w_wielgus napisał:

> Nie, dlaczego miałbym nie wierzyc?
                              > Wybacz mi dociekliwość ale pragnę się upewnić co do Twoich intencji i zasad mor
                              > alnych jakimi się kierujesz publikując swoje przemyślenia.
                              > To niezwykle ważne, zapewne przyznasz mi rację, wiedzieć z kim się dyskutuje o
                              > sprawach tak ważnych jakie poruszamy na tym forum. Spraw dotyczących naszego kr
                              > aju, ojczyzny, Polski.

Nie mam pretensji o to do Ciebie.Tak zostałem wychowany,choć były to wczesne czasy ustroju,który nie powinien zostać wypraktykowany na ludziach.
                              • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:27

>
                                > Nie mam pretensji o to do Ciebie.Tak zostałem wychowany,

Tak zostaleś wychowany, ze chociaż sam klamiesz zarzucasz innym kłamstwo?

Nie masz się czym chwalić.
                                • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:29
                                  otrzepotka napisała:

>
                                  > >
                                  > > Nie mam pretensji o to do Ciebie.Tak zostałem wychowany,
                                  >
                                  > Tak zostaleś wychowany, ze chociaż sam klamiesz zarzucasz innym kłamstwo?
                                  >
                                  > Nie masz się czym chwalić

Gdybyś przeczytała ze zrozumieniem to,co napisałem,wnioski byłyby zupełnie inne.
                              • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:27
                                O jakim ustroju wspominasz?
                                • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:32
                                  tw_wielgus napisał:

> O jakim ustroju wspominasz?

O tym,który trwał od 1945 do 1989r - tym,który narzucili nam bracia za Buga.
                                  • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 13:07
                                    No to wybacz ale nie rozumiem Twoich przekonań politycznych (zakładam, że je masz skoro pisujesz na forum poświęonym tej tematyce) nie sa lewicowe, nie są prawicowe, czyli jakie?
                                    • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 13:39
                                      tw_wielgus napisał:

> No to wybacz ale nie rozumiem Twoich przekonań politycznych (zakładam, że je ma
                                      > sz skoro pisujesz na forum poświęonym tej tematyce) nie sa lewicowe, nie są pra
                                      > wicowe, czyli jakie?

Są lewicowe.Tamten ustrój nie miał z nic wspólnego z prawdziwą lewicą,to był totalitarny,kołtuński ustrój przywleczony ze wschodu.
                                      • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 13:49
                                        O tu się z Tobą nie zgodzę był lewicowy w całej rozciągłości.
                                        Co masz mu do zarzucenia, ze wzorował się na sprawdzonych rosyjskich rozwiązaniach?
                                        A są jakieś lepsze, sprawdzone wzory?
                                        • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 13:59
                                          tw_wielgus napisał:

> O tu się z Tobą nie zgodzę był lewicowy w całej rozciągłości.

Ja uważam,że ta lewicowość była pozorna

> Co masz mu do zarzucenia, ze wzorował się na sprawdzonych rosyjskich rozwiązani
                                          > ach?
                                          > A są jakieś lepsze, sprawdzone wzory?

Przepraszam ale chyba nie wiesz o czym piszesz.Nie chcę być niegrzeczny,bo musiałabym zapytać- kpisz czy o drogę pytasz.
                                          • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 14:06
                                            graf-speer napisał:

>
                                            > Przepraszam ale chyba nie wiesz o czym piszesz.Nie chcę być niegrzeczny,bo musi
                                            > ałabym zapytać- kpisz czy o drogę pytasz.

I tu dochodzimy do sedna sprawy. Otóż kpię... Kpię i to już od dłuższego czasu.
                                            Gratuluję spostrzegawczości.
          • ponte_aronte kłamstwo 23.11.10, 10:08
            Dworak jest przewodniczącym KRRiT
            • otrzepotka h hi :-) nt 23.11.10, 10:36
              ponte_aronte napisał:

> Dworak jest przewodniczącym KRRiT
            • graf-speer Re: kłamstwo 23.11.10, 10:39
              ponte_aronte napisał:

Bingo!!! oczywiście nie ma wpływu na TVP.
              • na_sekunde Łżesz! 23.11.10, 12:43
                graf-speer napisał:

> Bingo!!! oczywiście nie ma wpływu na TVP.

Ma wpływ.
                • otrzepotka Re: Łżesz! 23.11.10, 13:02
                  On łze po mistrzowsku. Łże zarzucając innym łgarstwo.
                  • graf-speer Re: Łżesz! 23.11.10, 13:34
                    otrzepotka napisała:

> On łze po mistrzowsku. Łże zarzucając innym łgarstwo.

Po raz kolejny zwracam ci uwagę,że trzepiesz jęzorem bez opamiętanie.Przeczytaj mój post,jeżeli nie potraficie zrozumieć mojej ironii pisząc o Dworaku,to przecież nie moja wina.
                    Nie posługuj się nachalna kobieto po raz kolejny kłamstwem,bo ja nigdzie nie napisałem,że kłamię.
                    • ploniekocica Re: Łżesz! 23.11.10, 13:38
                      graf-speer napisał:

> Nie posługuj się nachalna kobieto po raz kolejny kłamstwem,bo ja nigdzie nie na
                      > pisałem,że kłamię.

Znaczy, że nie kłamiesz, bo nigdzie się do tego nie przyznałeś?
                      Powalająca logika.

Swoją droga, albo atak klonów, albo skądś znam ten styl wypowiedzi.
                      • otrzepotka Re: Łżesz! 23.11.10, 13:40

> Swoją droga, albo atak klonów, albo skądś znam ten styl wypowiedzi.
                        >
                        To nie atak klonów.
                    • na_sekunde Re: Łżesz! 23.11.10, 13:39
                      graf-speer napisał:

> mój post,jeżeli nie potraficie zrozumieć mojej ironii pisząc o Dworaku,to prze
                      > cież nie moja wina.

A co mnie obchodzi wina. Nałgałeś że nie ma wpływu, więc teraz sie nie wykręcaj.
                      Czytelnik nie ma obowiązku wiziec co jest ironią co nie.
                      W TWOIM interesie jest tak pisac zeby nawet ironia było JEDNOZNACZNA.
                      • graf-speer Re: Łżesz! 23.11.10, 13:55
                        na_sekunde napisał:

> A co mnie obchodzi wina. Nałgałeś że nie ma wpływu, więc teraz sie nie
                        > wykręcaj.

W dwóch kolejnych postach napisałem:

Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne. - kłamstwo trzecie telewizornią TVP zawiaduje Dworak były członek platformy i KRRiT gdzie nie ma ani jednego pisowca

w kolejnym poście napisałem:

ponte_aronte napisał:

Bingo!!! oczywiście nie ma wpływu na TVP. .

Czytelnik nie ma obowiązku wiziec co jest ironią co nie.

Nie ma,nie ma nawet obowiązku rozumieć co się pisze.
                    • otrzepotka Re: Łżesz! 23.11.10, 13:40

> Nie posługuj się nachalna kobieto po raz kolejny kłamstwem,bo ja nigdzie nie na
                      > pisałem,że kłamię.

u ha ha ha ha

cudo:-)))))
                • graf-speer Re: Łżesz! 23.11.10, 13:30
                  na_sekunde napisał:

> graf-speer napisał:
                  >
                  >
                  > > Bingo!!! oczywiście nie ma wpływu na TVP.
                  >
                  > Ma wpływ.

Ironii nie poniał?
                  • na_sekunde Re: Łżesz! 23.11.10, 13:36
                    graf-speer napisał:

> Ironii nie poniał?

"poniał" to jakieś komunistycze salwo czy wolskie?
                    • graf-speer Re: Łżesz! 23.11.10, 13:41
                      na_sekunde napisał:

> graf-speer napisał:
                      >
                      > > Ironii nie poniał?
                      >
                      > "poniał" to jakieś komunistycze salwo czy wolskie?

Rosyjskiego się nie uczył? Tak się mówi jak chce się powiedzieć dosadnie.
          • venus99 Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:11
            niestety menelstwo pisuarowe w dalszym ciągu grasuje w tvp.jak pisuary zrobiły skok na media w ciągu jednej nocy to ci nie przeszkadzało?
            • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:37
              venus99 napisał:

> niestety menelstwo pisuarowe w dalszym ciągu grasuje w tvp.jak pisuary zrobiły
              > skok na media w ciągu jednej nocy to ci nie przeszkadzało?

to Prezes zawezwał do siebie Wildsteina pewnej ciemnej nocy i przekazał mu klucze do siedziby gargamela. Tak było.
            • graf-speer Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:42
              venus99 napisał:

> niestety menelstwo pisuarowe w dalszym ciągu grasuje w tvp.jak pisuary zrobiły
              > skok na media w ciągu jednej nocy to ci nie przeszkadzało?

Nikt mnie nie pytał o zdanie.Napisałem w poprzednim poście,że jestem anty prawicowy,to powinno Ci wszystko wyjaśnić.
              Teraz grasuje menelstwo platfusie,niewiele różniące się od pisuarowego.
              • na_sekunde Rozumiem. Wildstein to platfusowy menel 23.11.10, 12:46
                graf-speer napisał:

> Teraz grasuje menelstwo platfusie,niewiele różniące się od pisuarowego.

Rozumiem. Wildstein to platfusowy menel.

A mówiło się o nim "II Wyspiański".
                • otrzepotka Re: Rozumiem. Wildstein to platfusowy menel 23.11.10, 13:06

> A mówiło się o nim "II Wyspiański".

Nawet domyślam się kto o nim tak mówił.
                • graf-speer Re: Rozumiem. Wildstein to platfusowy menel 23.11.10, 13:36
                  na_sekunde napisał:

> graf-speer napisał:
                  >
                  > > Teraz grasuje menelstwo platfusie,niewiele różniące się od pisuarowego.
                  >
                  > Rozumiem. Wildstein to platfusowy menel.

Źle rozumiesz.
          • ploniekocica Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:23
            Zaraz, zaraz, w linku podanym wyżej wyraźnie jest napisane, ze decyzję o produkcji tego dzieła podjęła szefowa Teatru Telewizji Wanda Zwinogrodzka, a ona jest członkinią społecznego komitetu poparcia Jarosława Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. Tak, że histeria na temat braku "pisowców" w TVP jest mocno przesadzona.
            Swoją droga poglądy polityczne poglądami politycznymi, ale dziwne jest, że znawczyni teatru i skądinąd światła kobieta nie zauważyła straszliwej mizerii literackiej "Doliny nicości".
            • volupte01 Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:45
              Może dlatego że zauważyła - promuje. Artyści lubia sobie świnie podkładać:-)
    • perigord Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 10:58
      > lądał). Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne
      Jak już cytujesz dziecko to precyzyjniej: mocno przesadzone
      • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:12
        perigord napisał:

> > lądał). Pogłoski na temat śmierci TVPiS okazały się przedwczesne
        > Jak już cytujesz dziecko to precyzyjniej: mocno przesadzone

Nie jestem wodą, nie mam dla takich jak ty cierpliwości. Więc zamiast rzucić mięsem po prostu cię zignoruję.
    • polazrski Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobiona 23.11.10, 11:23
      na szaro.;)
      • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:30
        polazrski napisał:

> na szaro.;)

to, że ty masz mnie na szaro to wiem od dawna:-)
    • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:35
      Czy ta planowana inscenizacja będzie zawierała odważne sceny erotyczne, których w książce nie brakuje?
      Jeżeli tak to wróżę duuuże komercyjne powodzenie przedsięwzięcia.
      • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:39
        tw_wielgus napisał:

> Czy ta planowana inscenizacja będzie zawierała odważne sceny erotyczne, których
        > w książce nie brakuje?
        > Jeżeli tak to wróżę duuuże komercyjne powodzenie przedsięwzięcia.
        >

Znajdzie się rola dla cugier-kotki? W końcu kurski obiecał, że co najmniej "pani poseł".
        • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 11:59
          Oj to będzie miała przechlapane... Wildstain się, przed tym jak go wena twórcza napadła, naoglądał pornoli...

• otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:05
            tw_wielgus napisał:

> Oj to będzie miała przechlapane... Wildstain się, przed tym jak go wena twórcza
            > napadła, naoglądał pornoli...

Ja tam myslę, ze będzie w swoim żywiole.
            • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:08
              To niech sobie na wszelki wypadek "tantum verde" kupi.
              • otrzepotka Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:32
                a jesli tak to z obowiązku czy dla przyjemności?

Nigdy nie zrozumiem moherow grasujących po agorowych portalach. Jak mnie coś nudzi, albo mnie wku...a to omijam szerokim łukiem.

Nigdy nie dowiedziałabym się o tym przedsięwzięciu, gdyby nie ogłosiła go wielowieyska w TOK FM. Ja też zawsze wyłączam we wtorki, bo ścierpieć nie mogę fantasmagorii tej kobiety, ale akurat prasowałam koszulę a że żelazko było za gorące...
                • tw_wielgus Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:35
                  Pewnie obowiązki nie pozwolą mi na delkktowanie się wysublimowaną prozą Wildstaina.

„Srebrna cukiernica. Srebrna łyżeczka na porcelanowym talerzyku pod filiżanką z kawą. Żółta kremówka wykluwa się z porcelanowej skorupy.”

Już ten skromny cytat z powieści daje pojęcie o bezmiarze talentu jej autora.
                  Porażająca scena narodzin kremówki na długo zapada w pamięć.
                  • otrzepotka Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:36

> „Srebrna cukiernica. Srebrna łyżeczka na porcelanowym talerzyku pod fi
                    > liżanką z kawą. Żółta kremówka wykluwa się z porcelanowej skorupy.”

>

To ja juz wolę fraszki Dorna.
                    • tw_wielgus Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 13:04
                      Eeeee nie zniechęcaj się przedwcześnie.

Inny fragment tej wybitnej powieści która otworzyła oczy wielu rodakom:

"Co myśli Return idąc przez Rynek i próbując dojść do siebie, przywrócić realność otaczającemu światu, który przez moment rozpadł się na niewyraźne refleksy światła i czasu?
                      Ludzie byli przeźroczyści i nieważcy, a mury miasta parowały i ulatniały się w słońcu…

Czysta poezja... Herbert się nie umywa o Miłoszu nawet nie wspomnę..
                • ploniekocica Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:39
                  Ja obejrzę z całą przyjemnością jeśli pojawi się w necie, bo telewizji w domu nie posiadam. Oprócz ewidentnej satysfakcji, jaka mi sprawia oglądanie niektórych szmir, ciekawa jestem niezmiernie, co z tym "arcydziełem" może zrobić scenarzysta min. Oficera, reżyser min. Rodziny zastępczej i aktor bardzo bardzo przeze mnie lubiany. Z tego, co mówią nie mają zamiaru zrobić parodii, a przecież język Wildsteina sam jest własna parodią więc jak to jest możliwe?
                  • otrzepotka Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:42
                    Ja tak miałam z polskimi komediami romantycznymi i innymi ambitnymi pozycjami - typu 'Operacja Koza" i "Słodko- gorzki". Obejrzałam do konca tylko dlatego, ze tak się upiłam w międzyczasie, że nie byłam w stanie sięgnąć po pilota.

ale już dawno wyrosłam z tego. Juz mnie oglądanie żenady nie kręci.

Dlatego nie oglądam żadnych programów publicystycznych.
                    • ploniekocica Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 12:46
                      A mnie nie przeszło. Pewnie dlatego, ze z powodu niemania od lat telewizora sama sobie tę żenadę od czasu do czasu dozuję. Natomiast każde parę dni np. na wakacjach z jakąkolwiek telewizją zaspokajają moja potrzebę kiczu na długie tygodnie.
                      • otrzepotka Re: Obejrzysz te "spektakl'? 23.11.10, 13:24
                        ploniekocica napisała:

> A mnie nie przeszło. Pewnie dlatego, ze z powodu niemania od lat telewizora sam
                        > a sobie tę żenadę od czasu do czasu dozuję. Natomiast każde parę dni np. na wak
                        > acjach z jakąkolwiek telewizją zaspokajają moja potrzebę kiczu na długie tygodn
                        > ie.

U mnie telewizor służy do oglądania sportu. A jestem singielką - wstyd mi ze musiałam to dodać, ale wiem jak brzmiałoby następne pytanie.
      • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:49
        Tylko to Cię zainteresowało? Aaaa, nie przeczytałeś. Opierasz się tylko na "recenzjach" "GW". Dzięki ich wnikliwości zapoznałeś się z wątkami marginalnymi, których sam czytając, mógłbyś nawet nie odnotować.
        • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 13:17
          No dobrze, inny wątek tak barwnie opisany przez tego wybitnego autora.
          Romantyczny wątek miłości w okresie przemian ustrojowych. Uczucie gwałtowenej miłości spotegowanej strachem przed ujwanieniem teczek:

"Return przypomina sobie jak obejmuje Jolę i powoli rozpina jej bluzkę, jak niezdarnie mocuje się ze stanikiem, aż wreszcie przy jej pomocy udaje mus się go zdjąć. Pieści jej piersi, kiedy ona sama zdejmuje spodnie i majtki. I wreszcie, pewnie za prędko, Return wsuwa się w nią , ale czuje już że nadpływa rozkosz i nawet nie wie czy to skurcz jego jąder czy świadomość, że to on wypiera z niej Daniela, którego już nie ma, który już jest nikim."
          • otrzepotka Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 13:33

> "Return przypomina sobie jak obejmuje Jolę i powoli rozpina jej bluzkę, jak nie
            > zdarnie mocuje się ze stanikiem, aż wreszcie przy jej pomocy udaje mus się go z
            > djąć. Pieści jej piersi, kiedy ona sama zdejmuje spodnie i majtki. I wreszcie,
            > pewnie za prędko, Return wsuwa się w nią , ale czuje już że nadpływa rozkosz i
            > nawet nie wie czy to skurcz jego jąder czy świadomość, że to on wypiera z niej
            > Daniela, którego już nie ma, który już jest nikim."[/i]
            • tw_wielgus Re: Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 13:51
              Wybrałem najmniej bulwersujący opis pragnąc uniknać zarzutów o rozpowszechnianie pornografii.
              • otrzepotka Re: Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 13:55
                tw_wielgus napisał:

> Wybrałem najmniej bulwersujący opis pragnąc uniknać zarzutów o rozpowszechniani
                > e pornografii.

Pornografia w służbie anty -michnikowszczyzny to nie pornografia tylko moralne zwycięstwo!
                • tw_wielgus Re: Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 14:04
                  To bardzo słusznie spostrzeżenie, nie sposób się z nim nie zgodzić. Gorzej, że książka mogła wpaść w ręce katolickiej braci, nieprzygotowanej do konsumpcji literatury tak górnych lotów, powodując wielkie zgorszenie.
                  • otrzepotka Re: Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 14:10
                    tw_wielgus napisał:

> To bardzo słusznie spostrzeżenie, nie sposób się z nim nie zgodzić. Gorzej, że
                    > książka mogła wpaść w ręce katolickiej braci, nieprzygotowanej do konsumpcji li
                    > teratury tak górnych lotów, powodując wielkie zgorszenie.
                    >

Nie doceniasz katolickiej braci. Oni strzelają pociskami rakietowymi. A że nie korzystają z antykoncepcji kazdy ich plemnik to Bruce Willis.
                    • tw_wielgus Re: Wildstain jakiego nie znacie 23.11.10, 14:23
                      Lektura flagowej książki Bronisława Wildsteina mogła wyzwolić z
                      trudem hamowane chucie braci kościelnej powodując popłoch i panikę istną wśród szkolnych słuchaczy katechezy. I dlatego należy uznać, iż jest to literatura szkodliwa tak jak książki o „Harrym Potterze”.
          • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 15:50
            No i co chciałeś udowodnić: że podczas lektury tylko ten jeden fragment udało Ci się wyłowić jako najbardziej przykuwający uwagę czy że redaktorów "GW" tylko ten jeden fragment zainteresował?
            • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 16:22
              Zacytować następne?
              • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 16:48
                tw_wielgus napisał:

> Zacytować następne?

Mógłbyś?
                • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 16:57
                  Ależ oczywiście to książka o opentaniu seksem o róznych mrocznych odcieniach tego sportu.
                  Co parę kartek można znaleźć takie soczyste kąski będące świadectwem obsesji i nieczym nie skrywanych pragnien autora, że mówię Ci......
                  Niemniej jest jeszcze przed 23-cią i nie jestem pewien czy cenzor, zwany dla niepoznaki adminem, przełknie tego rodzaju lekturę.
                  • tw_wielgus Znalazłem taki fragment w którym Wildesein pisze 23.11.10, 17:13
                    prawdopodobnie o Katarzyni Hejke z Gazety Polskiej (..rzekomo)

"Choć – Bogatyrowicz znowu rozpromienił się i przeciągnął – nadal nie mam żadnych problemów, żeby na tym biurku posunąć młodą adeptkę, która przy tej okazji polizać chce historię przez duże H."
              • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:10
                A tak właściwie to o co Ci chodzi?
                • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:17
                  O to, że ta biblia IV RP jest dziełem erotomana chałupnika opetanego sado-masochicznymi obsesjami.
                  Jeżeli misją TVP jest promowanie szmiry, grafomaństwa i pornografii to jest to rzeczywiście właściwa pozycja (sic!) do zekranizowania.
                  • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:26
                    Jakbym "GW" czytała... Myśl samodzielnie.
                    • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:31
                      Starasz się być dowcipna, Droga Anwad, z mizernym skutkiem jednakże.
                      • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:46
                        Nie zaliczam do zabawnych zjawisk, gdy ktoś podaje oceny "GW" jako własne...
                        Zaczynasz przynudzać. Pa:)
                        • ploniekocica Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 17:54
                          Każda ocena zgodna przypadkowo z oceną GW jest niesamodzielna i "cudza"?
                          Jak w GW napiszą, że we wtorek padał deszcz to ja nie mogę powiedzieć tego samego, bo będę lemingiem?

Tak się składa, ze nie znam nikogo, kto uważałby Dolinę nicości za dobrą, ba nawet w miarę przyzwoita literaturę, a znam sporo literaturoznawców, uważasz, że wszyscy oni porzucili wiedzę nabytą w drodze kształcenia się w tej dziedzinie i ślepo podążają za GW, a Wildstein to naprawdę nowy Wyspiański i Słowacki w jednym?
                          • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 18:29
                            Nie zaliczam się do grupy którą wymieniłaś w swoim poscie niemniej uwazam że to bełkot grafomana. Wystarczy przeczytać jeden rozdział aby dojść do tekiego wniosku. Literaturoznawcy pewnie wystarczyłaby trzy kartki aby ojść do takiej samej oceny.
                            Niemniej dla naszej Drogiej Anwad Wildstain to ktoś na kształt kompilacji Słowackiego z Mickiewiczem. Dlatego właśnie, jak sądzę, z taką zażartością broni tej najsłynniejszej powieści "wieszcza".
                            A może jej się te opisy igraszek przypadły do gustu? Kto to wie...
                          • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 20:19
                            Sądzę tak po tym, że ocen dokonują ci, którzy książki nie czytali. Jest to łatwe do stwierdzenia.
                            Wildstein w "Dolinie Nicości" znakomicie przedstawił polską rzeczywistość i m.in. wpływ przeszłości na teraźniejszość. Przeczytanie tej książki stanowiło przełom w moim życiu, w moim rozumieniu tego, co się wokół nas dzieje.
                            • ploniekocica Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 20:31
                              A co Twój sąd o tej książce ma wspólnego z poziomem literackim, który tu oceniamy? Nie rozmawiamy o zawartości merytorycznej książki, ale o jej formie, a ona jest straszliwa.
                              Skoro Ty doznajesz przełomów w życiu czytając szmiry to Twoja sprawa. Wildstein mógł napisać na ten temat książkę eseistyczną lub reportażową, mógł po prostu spisać swoje przemyślenia - zdecydował się na literaturę piękną i napisał wręcz koszmarny gniot, którego niemal każde zdanie powinno być cytowane jako przykład potwornej pretensjonalnej grafomanii.
                              Jeśli założymy, ze jest to dzieło czynnego publicysty to z powodzeniem możemy porównać poziom literacki jego prozy do poziomu poezji Mietka Grodeckiego, z tym, ze ja podejrzewam, iż Mietek robi sobie jaja, a Wildstein jest w swojej grafomanii śmiertelnie poważny. I jeszcze jedno publicysta nie musi umieć pisać literatury pięknej, ale powinien umieć odróżnić dobrą od złej, nawet jeśli to jest dzieło własne. Chełpienie się Doliną nicości bardzo źle świadczy o Wildsteinie także jako o dziennikarzu.
                              • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 24.11.10, 00:00
                                A mi się książka podobała i uważam, że to dobrze, że Wildstein napisał o współczesnej Polsce w formie powieści. Ja nie mogłam się od niej oderwać.
                                • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 24.11.10, 10:04
                                  Wcale się nie dziwię. Jako lekturę uzupełniającą polecam- Aretino Pietro
                                  -"Żywoty kurtyzan"

Swoją drogą czerpanie wiedzy o współczesnej rzeczywistości z fantazji zboczonego grafomana to rzeczywiście zajmujące zajęcie. Chyba nie chcesz powiedzieć ,że autor opisał swoje własne przeżycia?
                                  • anwad Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 24.11.10, 13:22
                                    Czy Tobie jest tylko jedno w głowie? Bo widzę, że nie ustępujesz w narzucaniu nam swoich ocen i interpretacji i zachęcaniu do ich analizowania. Poza tym zdecyduj się, czy chcesz uchodzić za pruderyjnego czy wyuzdanego, bo jak na razie Twój przekaz jest niespójny. EOT.
                  • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 23:42
                    tw_wielgus napisał:

> O to, że ta biblia IV RP jest dziełem erotomana chałupnika opetanego sado-masoc
                    > hicznymi obsesjami.
                    > Jeżeli misją TVP jest promowanie szmiry, grafomaństwa i pornografii to jest to
                    > rzeczywiście właściwa pozycja (sic!) do zekranizowania.

A Ziemkiewicz lepszy? Gdyby Rymkiewicz był młodszy tez by kręcił pornosy.
            • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 23:35
              anwad napisała:

> No i co chciałeś udowodnić: że podczas lektury tylko ten jeden fragment udało C
              > i się wyłowić jako najbardziej przykuwający uwagę czy że redaktorów "GW" tylko
              > ten jeden fragment zainteresował?

Podziękuj wielgusowi. Wyłowił to, co jest w tym grafomańskim tekście najfajniejsze. Czyli goła dupa.
              • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 24.11.10, 17:20
                I racja. Reszta to straszna szmira. Ani to s-f ani powieść sensacyjna.
    • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:07
      Oprócz teatrzyka, ksiązka doczekała się konkursu, o którym pisze sam autor na stronie poświęconej temu ważnemu dla rozwoju kultury polskiej dziełu:
      dolinanicosci.salon24.pl/
      • otrzepotka Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:09
        tw_wielgus napisał:

> Oprócz teatrzyka, ksiązka doczekała się konkursu, o którym pisze sam autor na s
        > tronie poświęconej temu ważnemu dla rozwoju kultury polskiej dziełu:
        > dolinanicosci.salon24.pl/

Wybacz, ale postanowiłam sobie, że nie będę jankesowi zwiększać klikalności. No chyba, ze Orliński zalinkuje jakiś naprawdę rozrywkowy tekst. Na przyklad ostatni Bogny Janke.
        • tw_wielgus Re: "Dolina Nicości" Wildsteina ma być przerobion 23.11.10, 12:14
          Blog Jankego pełni wazną rolę kulturo-twórczą jak i poznawczą. Na tym portalu możemy poznać pseudonimy tajnych współpracowników pis i chociażby z tego powodu wart jest polecenia.
          • graf-speer Re: Link do audiobooka 23.11.10, 12:21
            Kto nie czytał a chciałby nie musi kupować książki.
            Można ściągnąć za free.

peb.pl/audiobooki/811137-hf-bronislaw-wildstein-dolina-nicosci.html
            • tw_wielgus Re: Link do audiobooka 23.11.10, 12:25
              Przedtem się upewnię...
              Czyta autor?
              • graf-speer Re: Link do audiobooka 23.11.10, 12:26
                w_wielgus napisał:

> Przedtem się upewnię...
                > Czyta autor

Tak.

Rodzaj: audiobook (wersja polskojęzyczna)
                Tytuł: Dolina nicości
                Autor: Bronisław Wildstein
                Język oryginalny
                : polski
                Rok wydania: 2008
                Czyta: Bronisław Wildstein
                Czas trwania: 1 godz. 47 min. 2 s.
                • tw_wielgus Re: Link do audiobooka 23.11.10, 12:36
                  A to dziękuję, mój proboszcz uważa Wildstaina za wysłannika piekieł. Nie będę słuchał głosu szatana.
              • otrzepotka Re: Link do audiobooka 23.11.10, 12:39
                tw_wielgus napisał:

> Przedtem się upewnię...
                > Czyta autor?

O matko...!

Nic dziwnego że 40% Olsztynian głosowało na gwałciciela Małkowskiego. Psycholi ci u nas dostatek.
    • wylogowany.pielegniarz Nie wiem, w czym problem 23.11.10, 16:51
      Jakikolwiek ewentualnie by gniot z tego nie wyszedł, to nie zaniży poziomu TVP i tego g.wna, które tam dominuje, niezależnie od tego, kto jest tam akurat przy korycie.
      • otrzepotka Re: Nie wiem, w czym problem 23.11.10, 16:53
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> Jakikolwiek ewentualnie by gniot z tego nie wyszedł, to nie zaniży poziomu TVP
        > i tego g.wna, które tam dominuje, niezależnie od tego, kto jest tam akurat przy
        > korycie.

w niczym problem. Jak dotychczas. A co?
    • tw_wielgus Re: PiSspeer, do nicości twój link do grafomana B 23.11.10, 20:01
      skoro już musisz...
      books.google.pl/books?id=8AtiDFx6df0C&printsec=frontcover&dq=dolina+nico%C5%9Bci&hl=pl&ei=bA_sTP2ZKc7j4gbB_szOAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
    • ave.duce Nastał czas dla grafomanów wszelkiej maści, 24.11.10, 10:08
      to i dla Wildsteina też. "DNO nicości" ;)
      • mike.recz Re: Nastał czas dla grafomanów wszelkiej maści, 24.11.10, 10:42
        A komisarz polityczny Gadowski zainstalowany czas temu w TVP jest dumny z tego dzieła
        na którego powstanie podobno miał ogromny wpływ.
        • ave.duce Re: Nastał czas dla grafomanów wszelkiej maści, 24.11.10, 12:48
          Gadowski "od kogo"?
          • republika.republika Re: Nastał czas dla grafomanów wszelkiej maści, 24.11.10, 13:32
            ave.duce napisała:

> Gadowski "od kogo"?

od Ziobry
            • ave.duce Re: Nastał czas dla grafomanów wszelkiej maści, 24.11.10, 13:58
              Powinnam się domyślić. ThnX.
    • ploniekocica Re: PiSspeer, do nicości twój link do grafomana B 24.11.10, 13:40
      Tu masz jakiś link do audiobooka
      Tylko się trzeba zarejestrować. Jak działa nie sprawdzałam, bo arcydzieło ma 157 mega i nie chce mi się.
      • otrzepotka wszyscy się tym podniecamy 24.11.10, 13:41
        przyznaje się!

a i tak tylko anwad i paczula to obejrzą
    • ploniekocica Re: PiSspeer, do nicości twój link do grafomana B 24.11.10, 14:03
      A w chomiku sprawdzałeś?
      Tylko, że w chomiku trzeba jakiś grosz esemesem zapłacić za większe pliki.
      • otrzepotka Kiedyś W.Orliński popełnił świetną notkę na ten 24.11.10, 21:10
        temat. Udowodnił w nim na podstawie grafomańskich tekstów Wildsteina, Ziemkiewicza i innych, ze to w większości seksualni frustraci. Odszukam jeśli cię to interesuje.

Ziemkiewicz podobno (bo nie czytałam) wiedzie w tym prym. Jego porno-fantasy to biblia dla pryszczatych narodowców.
        • ave.duce Re: Kiedyś W.Orliński popełnił świetną notkę na t 24.11.10, 23:50
          Frustraci pod każdym względem.
          Wciąż w przedsionku do (wyimaginowanego przez siebie!) salonu, z czapką ściskaną w dłoniach ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka