Dodaj do ulubionych

prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze Tusk..

30.11.10, 16:04
ma JAKIEKOLWIEK cechy, ktore mozna uznac za zalety u osoby pelniacej funkcje premiera oraz przyklad ich skutecznego wykorzystania.

z gory prosze o nieudzielanie tych odpowiedzi, ze "zaleta jest to ze to nie jarek" albo "najwazniejsze, ze kaczynski nie rzadzi", bo taka odpowiedz automatycznie oznaczalaby, ze tusk NIE MA zadnych zalet.

a ja bym chcial, zeby polski premier posiadal jakies zalety
Obserwuj wątek
    • mariner.4 To samo pytanie dotyczy poprzednich premierów 30.11.10, 16:08
      i jest bez sensu. Odpowiedzi tyle ile opcji na tym forum.
      M.
      • kkuubba1 niby tak, ale mam wrazenie, ze to najgorszy rzad w 30.11.10, 16:10
        20-leciu.
        juz pisowcy z samoobrona do spolki byli lepsi (mniej populistyczni, mniej cyniczni, bardziej pracowici) niz obecna zbieranina tuska
        • mariner.4 To Twoja subiejtywna ocena. Inni widzą to 30.11.10, 16:13
          inaczej.
          M.
        • na_sekunde Najgorszym premierem był Jarosław Kaczyński 30.11.10, 21:21

a najgorszym rządem rząd Jarosława Kaczyńskiego i Marcinkiewicza.
          Można mu zarzucić wiele złego, ale przede wszystkim to że mając najlepsze
          warunki dp przeprowadzenie reform finansowych nie zrobił nic w kierunku
          s t r u k t u r a l n e j reformy finansów publicznych.
          Odziedziczył po poprzedniku hossę i wzroście dynamiki gospodarczej, oddał gospodarkę na jej spadku, uszczuplając dodatkowo dochody państwa.
          W dodatku Jarosław Kaczyński, za pomocą veta prezydenckiego, zablokował skutecznie reformy które zamierzał zrobić aktualny rząd.

O polityce zagranicznej premiera Kaczyńskiego lepiej nie mówić - była prowadzona najgłupij jak tylko można - zraził do Polski wszystkich sąsiadów z Niemcami i Rosja na czele, rozmontował Trójkąt Weimarski, ponadto to za jego czasów nastąpiło ochłodzenie stosunków z USA i Unia Europejską en block.
          Ogólnie rząd Kaczyńskiego zmarnował i zaprzepaścił pozycję jaką Polska osiągnęła w czasach gdy Bronisław Geremek był ministrem spraw zagranicznych.

• kochamjaktusk Poprzedni premierzy nie wpedzili Polski w takie 30.11.10, 18:44
        gigantyczne dlugi oraz nie obiecywali cudow (no moze tylko te gruszki na wierzbie Millera).
        Przeczytaj sobie uroczyste zobowiazania Tuska z jego expose. Ile z tych 10 najwazniejszych zostalo dotrzymanych.
        1. Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie, w związku z tym, stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi to dotyczyć wszystkich: i tych mniej zamożnych, i tych bogatszych
        2. Sprawiedliwe państwo bierze pod opiekę zawsze najsłabszych, nigdy najsilniejszych
        3. Państwo, które żyje na kredyt nie będzie dla obywateli godne zaufania. Dług publiczny nie może narastać w takim tempie, jak do tej pory
        4. Jawność, przejrzystość i uczciwość przeprowadzania prywatyzacji i zabezpieczenie interesów Skarbu Państwa, rozwoju firm prywatyzowanych, a także spraw pracowniczych
        5. przeznaczenie części przychodów z prywatyzacji na istotne cele dla obywateli, w szczególności na Fundusz Rezerwy Demograficznej, nazywany przez nas „Bezpieczną emeryturą”, staną się podstawą odbudowywania społecznego przyzwolenia na prywatyzację
        6. Wiem, że jednocześnie musimy zapewnić wzrost płac pracownikom sektora publicznego. O nikim nie wolno nam zapomnieć, ani też, jak to czasem miało miejsce w przeszłości, nikogo nie będziemy faworyzować tylko dlatego, że należy do lepiej zorganizowanej niż inne grupy zawodowe czy lobby
        7. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
        8. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty
        9. ograniczenie przywilejów władzy, finansowych, instytucjonalnych, budujących zbędny komfort, obcinanie tych bizantyjskich kosztów, czasami przywilejów absurdalnych. Chciałbym państwa zapewnić, że te przywileje, materialne przywileje władzy przestaną drażnić Polaków, bo znikną.
        10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.
        • na_sekunde Poprzedni premier obiecywał wiele lat hossy 30.11.10, 21:41
          kgospodarczej nie tylko w Polsce ale i na Świecie

ochamjaktusk napisał:

> gigantyczne dlugi oraz nie obiecywali cudow

• remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:11
      Jest wiernym synem kościoła rzymsko - katolickiego.
      --------------
      • kkuubba1 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:15
        i jako wieny slub bierze slub koscielny przed wyborami
        • remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:20
          kkuubba1 napisał:

> i jako wieny slub bierze slub koscielny przed wyborami
          Tak. Tym właśnie dowiódł swej wierności. Bez wyborów to każdy może wziąć ślub kościelny.

--------------
          • gat45 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:27
            Naprawdę ? A ja słyszałam, że trzeba jakieś kartki chrztu-spowiedzi-bierzmowania przedstawiać. Znowu mi nakłamano ?
            • remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:44
              gat45 napisała:

> Naprawdę ? A ja słyszałam, że trzeba jakieś kartki chrztu-spowiedzi-bierzmowani
              > a przedstawiać. Znowu mi nakłamano ?
              Naprawdę. Każdy kto spełni określone warunki. Ale bez wyborów (np. parlamentarnych) to Pikuś. Pan Pikuś. Proste - żyje gość na "kocią łapę" x lat i jak go nagle coś nie ... Wybory idą, coś dobrego trzeba zrobić. I jeden robi rano dobrą kawę, a drugi myk do ślubu. Przypadkowo jakiś paparazzi się zaplącze.
              • etta2 [...] 30.11.10, 18:16
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gold-en-women Tusku nie ma żadnych zalet 30.11.10, 16:12
      Tusku nie ma żadnych zalet i to jest jego ZALETA ;)
    • prynsztarn Chcesz - masz PiSlamisto: 30.11.10, 16:13
      Tusk to nie jest gośc z mojej bajki ale:
      Ma rodzinę, nie jest więc dewiantem. Ma o kogo dbać, nie będzie więc wywoływał wojny choćby z dbałości o własną rodzinę.
      Ma własne mieszkanie, coś w życiu osiagnął czyli nie jest nieudacznikiem mieszkającym w dorosłym życiu z mamusią.
      Ma konto w banku.
      Ma prawo jazdy.
      Nie bredzi jak potłuczony
      Nie dokłada innym swoich przywar.
      Potrafi rozmawiać z innymi.
      Nie obraża się o wszystko na wszystkich.
      Nie twierdzi że jest "wybrany i jedyny" i że tylko on ma "moralne prawo" do osądzania innych.
      Tyle. Wystarczy.
      • kkuubba1 czytaj ze zrozumieniem..pytalem o cechy bedace 30.11.10, 16:17
        zaletami U PREMIERA.

masz niezle we lbie, ze z faktu posiadania prawka jazdy robisz taka ceche.

mamy pewnie ze 25-30 milionow potencjalnych premierow!
        • gat45 Ułatw zgadywankę i podaj nam przykład 30.11.10, 16:22
          jakiegoś urzędującego premiera, który znalazły Twoje uznanie (i sprecyzuj za co)
    • veglie Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:37
      "Premier i przewodniczący jest Mojżeszem, który przeprowadza nasz lud przez Morze Czerwone ku tej "zielonej wyspie"." i jest "dotknięty przez Pana Boga geniuszem" .
      • remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:46
        veglie napisał:

> "Premier i przewodniczący jest Mojżeszem, który przeprowadza nasz lud przez Mor
        > ze Czerwone ku tej "zielonej wyspie"." i jest "dotknięty przez Pana Boga geniu
        > szem" .
        A dokładnie jest "geniuszem politycznym dotkniętym ręką Boga".
        • veglie Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 16:54
          remez2 napisał:

> veglie napisał:
          >
          > > "Premier i przewodniczący jest Mojżeszem, który przeprowadza nasz lud prz
          > ez Mor
          > > ze Czerwone ku tej "zielonej wyspie"." i jest "dotknięty przez Pana Boga
          > geniu
          > > szem" .
          > A dokładnie jest "geniuszem politycznym dotkniętym ręką Boga".
          >
          Kawaler La Orden "El Sol del Perú".
          • remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 17:01
            > Kawaler La Orden "El Sol del Perú".
            I jak twierdzą fachowcy, talent na miarę Diego Armando Maradony.
    • kochamjaktusk Jest przystojniejszy od Kaczynskiego i .......... 30.11.10, 17:57
      i to chyba wszystko, nawet przy szczerych checiach nie potrafie sie wiecej doszukac.
      Ale ostatnio jakis taki przygarbiony chodzi. Moze to od ciaglego poklepywania przez moznych i wielkich z UE oraz Rosji.
    • simera16 Re: prosze jakikolwiek argument 30.11.10, 18:09
      Jest na tyle dobrym politykiem, że potrafił swymi działaniami wyraz ze swą formacja polityczną, wziąć w swe ręce (i PO) pełnię władzy w kraju...Czy nieudacznik to potrafi...? Nie, nieudacznik przegrywa wszystko, a udaje, że i tak wygrał...BTW, to nie jestem wyborcą Tuska...
      • normalny1.czlowiek.1 [...] 30.11.10, 20:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • etta2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 18:23
      To ja spytam ciebie: dlaczego jesteś taki głupi, że każesz sobie tłumaczyć, dlaczego na Tuska i PO głosuje 40-50% narodu?
      • kkuubba1 etta2 takie pytanko 30.11.10, 19:27
        75 procent amerykanów uważa, że pierwsi ludzie żyli jak jeszcze były dinozaury na świecie.
        co się rodzi w twoim rozumku na taką wieść?
        • remez2 Re: etta2 takie pytanko 30.11.10, 20:39
          co się rodzi w twoim rozumku na taką wieść?
          Nic takiego w przyrodzie nie występuje.
          ------------------------
        • simera16 Re: etta2 takie pytanko 30.11.10, 21:14
          kkuubba1 napisał:

> 75 procent amerykanów uważa, że pierwsi ludzie żyli jak jeszcze były dinozaury
          > na świecie.
          > co się rodzi w twoim rozumku na taką wieść?

Jeszcze kilka sztuk (dinozaurów) przetrwało i do polityki się wzięło...
      • shir-ker Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 20:45
        Pała z matmy.

etta2 napisała:

(...) dlaczego na Tuska i PO głosuje 40-50% narodu?

• obraza.uczuc.religijnych Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 19:26
      Wylansował trzecioligowego polityka (B. Komorowskiego) na prezydenta Polski.
      • kkuubba1 to prawda, ale to słaba zaleta 30.11.10, 19:29
        • obraza.uczuc.religijnych Re: to prawda, ale to słaba zaleta 30.11.10, 19:33
          No nie wiem. Wylansować trzecioligowego polityka który dowalił przeinteligentnemu geniuszowi z Żoliborza to duży sukces.
    • maleate Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 19:40
      Nie daje sie wyprowadzic z rownowagi, slucha tego co sie do niego mowi(albo ma dobrych doradcow i ich slucha), szuka kompromisu(chociazby ta koalicja w ktorej nikt sobie do gardla nie skacze), jak juz gada, to dosc tresciwie - malo u niego gaf i nie doprowadzil kraju do ruiny w czasie kryzysu. Dlug publiczny rosnie glownie przez kase unijna, ktora trzeba najpierw wylozyc zeby w cokolwiek inwestowac. No i ma poczucie humoru - plus potrafi sie przyznac do bledu publicznie.
      - Nie znam go jako czlowieka(i pewnie nikt stad nie zna) ale zlosc Polakow zawsze koncentrowala sie na wladzy. Jakos mimo wszystko udaje mu sie to trzymac w kupie, wiec albo ma zalety albo jego zaleta jest dobor dobrych ludzi we wlasciwym miejscu.
    • wariant_b Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 20:15
      Oczywiście - jest przecież prawdziwym patriotą.

A ponadto nauczył się wygrywać wybory.
      • wylogowany.pielegniarz Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:13
        wariant_b napisał:

> A ponadto nauczył się wygrywać wybory.

To jest chyba coś więcej.
        Mnie się zdaje, że rozwinął się bardzo jako polityk. Jest premierem w pełnym tego słowa znaczeniu. Wygrane w wyborach i awanse powodują, że właśnie się rozwija. Pominę tu na przykład Jarka, który, jak wiadomo, już od dziesięcioleci wie wszystko i on się rozwijać nie musi, ale bardzo to kontrastuje choćby z Ziobrą. Ziobro jako młody polityk trafił na bardzo wysokie i odpowiedzialne stanowisko ministra sprawiedliwości. I co z tym zrobił? Czy wykorzystał to w jakiś sposób? Czy skorzystał z tej okazji, żeby się rozwinąć, dojrzeć, stać się pełniejszym politykiem o szerszych horyzontach? Nie. To było stanowisko do gierek i odstawiania szopek. Te dwa lata w rządzie nic w nim nie zmieniły. Nadal jest tym samym Zbynkiem, który wygłasza kazania i tyrady do kamery.
        • wariant_b Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:46
          wylogowany.pielegniarz napisał:
          > To jest chyba coś więcej.

Oczywiście, ale weź pod uwagę, że odpowiadam użytkownikowi kkuubba1, więc i tak za dużo.
    • wylogowany.pielegniarz Choćby i to: 30.11.10, 21:03
      Uczy się i rozwija cały czas.

Jest cierpliwy i potrafi wyciągać wnioski, także ze swoich porażek.

I może taki mały, choć znaczący dla opinii publicznej szczegół - nie ma rozdętego ego i nie traktuje polityki jako sposobu na leczenie własnych kompleksów(a nawet jeśli, to dobrze to ukrywa), co ułatwia ludziom odbieranie go, bo nie jest dla nich uciążliwy. To uwaga ogólnie odnośnie polityków.

• camille_pissarro Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:35
      Ja widzę tylko jedną - wygląd zewnętrzny i bynajmniej nie chodzi mi tu o fizjonomię, ale szeroko rozumianą, starannie dobraną konfekcję ;-))
      • na_sekunde Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:49
        camille_pissarro napisał:

> Ja widzę tylko jedną - wygląd zewnętrzny i bynajmniej nie chodzi mi tu o fizjon
        > omię, ale szeroko rozumianą, starannie dobraną konfekcję ;-))

Źle widzisz camille_pissarro. Premier Tusk szyje garnitury u krawca.
      • 2alfa.alfa Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:59
        camille_pissarro napisał:

> Ja widzę tylko jedną - wygląd zewnętrzny i bynajmniej nie chodzi mi tu o fizjon
        > omię, ale szeroko rozumianą, starannie dobraną konfekcję ;-))
        Masz na myśli tę kawalerską kurteczkę na wyjazdy do katastrof żywiołowych?
    • remez2 Re: prosze jakikolwiek argument swiadczacy, ze T 30.11.10, 21:45
      Jest nadzwyczaj lojalny wobec przyjaciół/P.Piskorski, współpracowników/G. Schetyna, znajomych/J.Karnowski.
      PS - "Miro", "Zbychu" i "Rychu" - trzej przyjaciela z ..
      -----
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka