Dodaj do ulubionych

Na jaką partię byście zagłosowali?

19.01.11, 10:26
Czy jest taka jedna rzecz, którą może zrobić partia by zyskać u was kredyt zaufania?

PS. Pomijając oczywiście usunięcie Kaczyńskiego lub Tuska.
Obserwuj wątek
    • prynsztarn Nie ma takiej partii. 19.01.11, 10:34
      Dla mnie ideał to:
      1. Kategoryczna deklaracja sekowania PiS i sierot po nim.
      2. Faktyczni rozdział Kościoła od Państwa(zakaz mszy podczas uroczystosci państwowych, święcenia czy finansowania czarnej struktury).
      3. Ustanowienie jasnych przepisów, tak aby urzednik nie miał prawa do decydowania, ma tylko i wyłącznie wykonywac prawo.
      4. Wprowadzenie kodeksu etycznego dla polityków/samorzadowców na wzór Szwedzki czy Brytyjski.
      5. Pena odpowiedzialnośc finansowa urzędników/prokuratorów czy innych pracowników państwowych za swoje czyny.
      6. Likwidacja KRUS i wywalenie przywilejów dla chłopstwa.
      • michas_z_pkp A gdybyś miał wybrać jedną z tych rzeczy? 19.01.11, 10:44
        Która byłaby najważniejsza?
        • prynsztarn Re: A gdybyś miał wybrać jedną z tych rzeczy? 19.01.11, 10:57
          michas_z_pkp napisał:

> Która byłaby najważniejsza?

Pomyśl jakby wyglądał Świat, ile milionów ludzi by nie zginęło, ile cierpień mniej gdyby ktoś zastrzelił Hitlera w 1933 lub gdyby społecznośc międzynarodowa wcześniej poznała draństwo faszyzmu.
          Stąd podstawą dla mnie izolacja PiS i Towarzysza Jarosława. Wolę mieć katar niż AIDS i raka.
          • michas_z_pkp Re: A gdybyś miał wybrać jedną z tych rzeczy? 19.01.11, 11:13
            Nie mam pojęcia jaki byłby świat bez Hitlera. Niektórzy uważają, że Stalin zaszedłby jeszcze dalej. Czy byłoby to lepsze? Dla Polski pewnie tak, ale tego też wiedzieć nie możemy. W czasie wojny planowano "Foxley", jednak były powody, dla których jej nie przeprowadzono. A może lepszy efekt dałoby usunięcie w odpowiedniej chwili Chamberlaina? Dlatego twierdzenie, że wystarczy kogoś usunąć, zamiast zreformować mechanizm jest niedorzeczne.
      • kontestatorbg Re: Nie ma takiej partii. 19.01.11, 13:05
        prynsztarn napisał:

> Dla mnie ideał to:
        > 1. Kategoryczna deklaracja sekowania PiS i sierot po nim.

Klasyczny wyborca PO - pierwszy punkt doj...ć PiSowi. Nie wazna gospodarka, służba zdrowia i inne wazne rzeczy. Ważne żeby dopier....ć PiSowcom

> 5. Pełna odpowiedzialnośc finansowa urzędników/prokuratorów czy innych pracownik
        > ów państwowych za swoje czyny.

Skoro wg. Ciebie ma tylko stosować jasne prawo to za co ma ponosić finansową odpowiedzialność??

> 6. Likwidacja KRUS i wywalenie przywilejów dla chłopstwa.

Rozumiem że chcesz mieć chleb po 10 zeta?? Tak naprawde zajebiście śmieszą mnie wszyscy którzy domagaja się likwidacji KRUSu. Jeżeli większość małorolnych gospodarstw została by wyłaczona z systemu uprzywilejowanego to by zbankrutowała. Chłop z kawałka roli i tak się wyżywi i ewentualnie jako szara strefa sprzeda na targu. A ci którzy zostaną będa mieli taki zbyt na produkty rolne ( ze względu na ich deficyt na rynku ) że będa mogli dyktowac cenę razy 5. I kto na tym gorzej wyjdzie?? Chłop ktory ziemniaczki dla siebie i tak będzie uprawiał czy wykształcony filozof z miasta który będzie bulił 5 razy tyle za jedzenie
        • prynsztarn Re: Nie ma takiej partii. 19.01.11, 13:22
          kontestatorbg napisał:

> Klasyczny wyborca PO - pierwszy punkt doj...ć PiSowi. Nie wazna gospodarka, słu
          > żba zdrowia i inne wazne rzeczy. Ważne żeby dopier....ć PiSowcom

Tak. Dowalić PiSowi to podstawa, reszta mnie nie interesuje, mi się żyło doskonale czy za kaczyzmu czy za SLD czy za PO, cżłowiek bystry zawsze sobie poradzi, motłoch zawsze będzie miał w plecy.

> Skoro wg. Ciebie ma tylko stosować jasne prawo to za co ma ponosić finansową o
          > dpowiedzialność??

Za owego prawa łamanie czy świadome nadużywanie. Przykład załatwionego na cacy Optimusa. Wystarczy?

> Chłop ktory ziemniaczki dla siebie i tak będzie uprawiał czy wyk
          > ształcony filozof z miasta który będzie bulił 5 razy tyle za jedzenie

A kto mu to kupi? Sprowadzimy z Ukrainy czy skądkolwiek, nawet z Francji gdzie komunistyczny rząd daje subwencje dla wsi.

I najwazniejsze: Nie jestem wyborcą PO, to dla mnie podobne gnidy jak PiS. Jak pisałem wyżej, wolę miec jednak katar niż AIDS i raka.

Dziękuję za uwagę.
          • kontestatorbg Re: Nie ma takiej partii. 19.01.11, 13:48
            prynsztarn napisał:

> Tak. Dowalić PiSowi to podstawa, reszta mnie nie interesuje, mi się żyło doskon
            > ale czy za kaczyzmu czy za SLD czy za PO, cżłowiek bystry zawsze sobie poradzi,
            > motłoch zawsze będzie miał w plecy.

Szkoda że bystrość nie zawsze idzie w parze z inteligencją. Głosowanie na partie w pierwszej kolejności dlatego żeby dowalić innej parti jest szczytem infantylizmu i głupoty i tylko potwierdza moją tezę, że większości społeczeństwa głosującego w sposób nie racjonalny należało by odebrać prawa wyborcze. I to zarówno tym głosującym na PO bo Kaczyński jest niby faszystą jak i tym głosującym na PiS tylko dlatego że Tusk jest niby-zdrajcą Polski

> Za owego prawa łamanie czy świadome nadużywanie. Przykład załatwionego na cacy
            > Optimusa. Wystarczy?

Ale jasnego prawa nie da sie złamać. To obecne przepisy są chore i dają możliwość 12342478562 interpretacji, Ale to nie urzędnicy je wymyślili tylko Sejm. Mówieto jako były pracownik ZUSu w którym był milion pięćset sto dziewięcset procedur na wzajem siebie wykluczających, które trzeba było stosować

> A kto mu to kupi? Sprowadzimy z Ukrainy czy skądkolwiek, nawet z Francji gdzie
            > komunistyczny rząd daje subwencje dla wsi.

Każdy mu to kupi bo będzie taniej niż w sklepie

> I najwazniejsze: Nie jestem wyborcą PO, to dla mnie podobne gnidy jak PiS. Jak
            > pisałem wyżej, wolę miec jednak katar niż AIDS i raka.

Skoro nie jesteś wyborcą PO to i tak nie rozumiem twojego porównania
    • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:38
      Na każdą, która zagwarantuje natychmiastowe usunięcie posła, po tym jak da dooopy!
      Nawet najmniejszej jej części! :)
      • michas_z_pkp Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:45
        Tylko posła? Innych władz nie bierzesz pod uwagę?
        • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:48
          > Tylko posła? Innych władz nie bierzesz pod uwagę?

Jak oni zaczną myśleć, to i innych zmuszą do tego :)
          • michas_z_pkp Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:15
            Jest jednak kilka instytucji władzy, które mogą to skutecznie utrudnić lub nawet uniemożliwić.
            • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:18
              oczywiście, po to je stworzono. ale jak koleś z sejmu będzie czuł bat nad swą doopą, to na bank znajdzie sposób na tych, co przeszkadzają :)
              • michas_z_pkp Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:31
                Owszem. Problem w tym, że robią to zbyt skutecznie, tam gdzie ich członkowie mają w tym interes.
      • roomtzaysss Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 12:24
        A ja chciałbym, żeby poseł podczas kadencji nie mógł zmieniać barw klubowych. Startuje z ramienia partii, a więc popiera jej program. Jeśli zmieniają sie podczas tych czterech lat punkty widzenia, to ci, którzy nie patrzą po linii partyjnej powinni opuścić parlament, a nie zakładać inne stroje.
    • mietowe_loczki Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:41
      Niestety nie ma takiej partii, która byłaby w stanie wyeliminować PiS z życia publicznego.
      • michas_z_pkp Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:45
        Miało nie być o Kaczyńskim i Tusku. Nawet pośrednio.
      • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:57
        > Niestety nie ma takiej partii, która byłaby w stanie wyeliminować PiS z życia p
        > ublicznego.

jest - "Mgła"
    • marta.von.zpalacu Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:46
      Ci, ktorzy zagwarantuja zamkniecie Jaroslawa K. i jego swite w psychiatryku maja moj glos.
      • michas_z_pkp Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 10:47
        Miało nie być o Kaczyńskim i Tusku.
        • psiogon Okręgi jednomandatowe ! 19.01.11, 10:54
          To co obiecał a nie potrafił zrealizować Tusku. Jeżeli to ma być jedna rzecz to powinno być coś poważnego, a nie powtarzanie głupot Palikota i spółki. Spowodowałoby to realną zmianę w życiu politycznym i zmniejszyło arogancję nadętych bufonów politycznych. Pozdrawiam.
          • prynsztarn Racja, o tym zapomnaiłem! n/t 19.01.11, 10:58

• dupetek :) 19.01.11, 10:46
      PiSdziactwo na forum GW szuka recepty na sukces polityczny:)))) Dobre:)
      • ave.duce Re: :) 19.01.11, 10:57
        Niech szuka, krzyż na drogę.
    • zbysio45 Re: Na jaką partię byście zagłosowali?-na pewno 19.01.11, 10:59
      nie na PO i premiera Tuska.Partia aferalna oraz katasrof lotniczych i klesk zywiolowych nie moze byc zaakceptowana przez wyborcow.
      • psiogon Re: Na jaką partię byście zagłosowali?-na pewno 19.01.11, 11:05
        Pozostaje LSD i PSL. Z dwojga złego .... na PSL :)).
      • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali?-na pewno 19.01.11, 11:06
        zbysio45

> Partia aferalna oraz katasrof lotniczych i klesk
        > zywiolowych nie moze byc zaakceptowana przez wyborcow.

Tusk to nie jezus, wody i klęsk nie powstrzyma! Wytrzeźwiej waść! Nie powstrzyma też głupoty, którą możemy co weekend oglądać na naszych drogach - to do samolotów!
        • zbysio45 Re: Na jaką partię byście zagłosowali?-na pewno 19.01.11, 11:23
          nie na PO.Odpowiadajac na glupi post Pana o nicku cillian informuje ze chyba lepiej wydawac panstwowe pieniadze na poglebienie rzek,melioracje oraz waly przeciw powodziowe niz na odszkodowania ludziom ktorzy poniesli straty w czasie powodzi.Znane wszystkim cyfry odnosnie 3 krotnej powodzi w 2010r dowodza ze mam racje bo chyba 150 mil.zl oszczednosci na walach jest duzo mniejsze od 2 mild.zl ktore wyplacil dotychczas Pan minister Rostkowski za straty(nie wszystkie) powodzianiom.Glupota i indolencja rzadacych z parti PO jest powszechnie znana juz nie tylko w Polsce.
          • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali?-na pewno 19.01.11, 11:30
            > Odpowiadajac na glupi post Pana o nicku cillian
            Poczytaj swój post, zrozumiesz def,. głupoty.

> chyba lepiej wydawac panstwowe pieniadze na poglebienie rzek,melioracje
            > oraz waly przeciw powodziowe
            Oczywiście że lepiej, ale na to musi być zgoda gmin, a raczej jakieś konkrety. Tusk nie może wjechać na teren gminy spychaczem i umacniać wały 0 tak się nie robi. Choć przyznaję, że miał czas na przyciśnięcie tych darmozjadów z urzędów regionalnych!
            > niz na odszkodowania ludziom ktorzy poniesli straty w czasie powodzi.
            Ja bym żadnej osobie nie wypłacał odszkodowań, pomoc tak, ale nie odszkodowania! Tak samo z rodzinkami smoleńskimi!
            > Glupota i indolencja rzadacych z parti PO jest powszechnie znana juz nie tylko w Polsce.

Naucz się patrzeć też wstecz, to większa nauka, niż patrzenie na kilka dni do tyłu ;)
    • mariner4 Mojej partii nie ma, ale doraźnie zagłosuję 19.01.11, 11:13
      na tych co mają choć cień szansy dobić PiSowską watahę.
      Chcę widzieć politycznego trupa Kaczynskiego.
      M.
      • michas_z_pkp Pobiją tych, których nie lubisz a potem raj? 19.01.11, 11:17
        • mariner4 Nie, 19.01.11, 11:35
          Uważam PiS za partię o zapędach totalitarnych. Moim wrogiem jest każdy, kto narzuca mi jakiś światopogląd. Dla mnie PiS nie różni się od PZPR, tyle że jedni są "pobożni", a drudzy "bezbożni".
          To co prezentuje PiS jest wszystkim najgorszym, co zawsze wpędzało nasz kraj w kłopoty.
          Kaczyński to kanalia bez honoru, poczucia przyzwoitości.
          M.
          • michas_z_pkp A w jaki sposób oni ci ten światopogląd narzucali? 19.01.11, 11:42
            • mariner4 Na przykład, jeżeli Wasz kandydat 19.01.11, 12:13
              na prezydenta (LK) mówi podczas kampanii wyborczej, że liberałowie wyjadają dzieciom jedzonko z lodówki. To tylko maleńki przykład. A ja się czuję liberałem. I co mam szanować takiego prezydenta? Nie! Teraz profanuje swoimi zwłokami Wawel.
              Zawłaszczanie polskiej tradycji narodowej przez jedną partię, to sq.......syństwo.
              Zresztą i tak nie zrozumiesz.
              M.
              • michas_z_pkp Re: Na przykład, jeżeli Wasz kandydat 19.01.11, 12:16
                A od kiedy to kampania wyborcza jest narzucaniem czegokolwiek? I czym właściwie jest dla ciebie ta "polska tradycja narodowa", że sądzisz, że można ją zawłaszczyć?
              • remik.bz Dziwisz dopuścił do profanacji ? 19.01.11, 12:32
                mariner4 napisał:
                Teraz profanuje swoimi zwłokami Wawe
                > l.

Jesli tak uważasz, to znaczy, iz oskarżasz kard. Dziwisza o współudział w profanacji Wawelu.
                Mógłbyś określić na czym ta profanacja przez Dziwisza Wawelu polega?
                Zakładam,że jesteś katolikiem i znasz zasady organizacyjno-prawne, system podejmowania decyzji w Kościele Katolickim i akceptujesz te zasady.
                • republika.republika Re: Dziwisz dopuścił do profanacji ? 19.01.11, 12:40
                  remik.bz napisał:

> Jesli tak uważasz, to znaczy, iz oskarżasz kard. Dziwisza o współudział w profa
                  > nacji Wawelu.
                  > Mógłbyś określić na czym ta profanacja przez Dziwisza Wawelu polega?
                  > Zakładam,że jesteś katolikiem i znasz zasady organizacyjno-prawne, system podej
                  > mowania decyzji w Kościele Katolickim i akceptujesz te zasady.

a co to ma do rzeczy?, Gdyby Życiński zadecydował o pochowaniu Palikota w katedrze, to jako katolik broniłbyś tej decyzji?
                • prynsztarn Tak. Kapciowy pana papieza sprofanował Wawel 19.01.11, 12:40
                  Nie widzisz róznicy pomiędzy kościółkiem jakiegoś prostackiego wikarego z Niegowici a Wawelem który jest dobrem narodowym?
                  To może niech teraz PiS podziękuje Marszałkowi Koniewowi za uratowanie Krakowa?
                • mariner4 Wawel to sanktuarium narodowe 19.01.11, 12:44
                  a nie teren walki politycznej.
                  Nawet jeżeli ktoś pozytywnie ocenia prezydenturę L. Kaczyńskiego, to mimo wszystko nie jest bohaterem narodowym. To idol tylko pewnej części Polaków i to mniejszej.
                  Choć krypta wawelska formalnie należy do KK, to jednak Dziwisz nadużył formalnego tytułu własności miejsca. Wawel nie należy do zwolenników PiS, tylko do wszystkich Polaków. Aby ktoś tam ostatecznie spoczął, potrzebny jest konsensus wszystkich obywateli. Żadna z pochowanych tam osób nie powinna budzić kontrowersji.
                  Fakt, że po raz pierwszy złamano tą zasadę, chowając Piłsudskiego. Jak wiadomo było wiele kontrowersji w tej sprawie i co najważniejsze biskupi go nienawidzili.
                  Po latach jednak osoba Marszałka nie budzi raczej sporów.
                  Kaczyński na taki honor nie zasłużył. Wawel to nie rodzinny grobowiec Kaczyński. Zresztą ja uważam, że uczyniono krzywdę pamięci prezydenta Kaczyńskiego tam go chowając.
                  Co innego, gdyby po latach, kiedy emocje by opadły ktoś wpadł na taki pomysł. Ale potrzebny by był powszechny konsensus.
                  M.
                  • prynsztarn Według PiS Piłsudski nie był Polakiem. 19.01.11, 12:55
                    Bo nie był katolikiem. Jak wiadomo prawdziwy Polak to tylko katolik, mający co najmniej tyle dzieci co Jarosław Kaczyniski, wierny jednej żonie aż do śmierci jak Dorn albo Edgar Peron(lub męzowi jak rozwódka Marta Kaczyńska), oraz prawdomówny jak Błaszczak.
                    Wzór Polaka to Maciorewicz: Wysoka Izbo, Ojcze Dyrektorze!
                    • remik.bz Ot nowoczesny "Europejczyk" 19.01.11, 13:01
                      prynsztarn napisał:

> Bo nie był katolikiem. Jak wiadomo prawdziwy Polak to tylko katolik, mający co
                      > najmniej tyle dzieci co Jarosław Kaczyniski, wierny jednej żonie aż do śmierci
                      > jak Dorn albo Edgar Peron(lub męzowi jak rozwódka Marta Kaczyńska), oraz prawdo
                      > mówny jak Błaszczak.
                      > Wzór Polaka to Maciorewicz: Wysoka Izbo, Ojcze Dyrektorze!
                      >
                      Nie rób se jaj, bo na tym forum sa ludzie, którzy nie umieja uzywać szarych komórek i jeszcze pomysla, ze nowocześni Europejczycy rzeczywiście tak postrzegają Polaków.
                    • michas_z_pkp Kto powiedział, że Piłsudski nie był Polakiem? 19.01.11, 13:01
                      I że niby Polak to tylko katolik?
                      • prynsztarn Re: Kto powiedział, że Piłsudski nie był Polakiem 19.01.11, 13:05
                        michas_z_pkp napisał:

> I że niby Polak to tylko katolik?

Według PiS? Oczywiście!
                        Już zapomniałes że tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem? Jak mogleś!
                        • michas_z_pkp Re: Kto powiedział, że Piłsudski nie był Polakiem 20.01.11, 11:00
                          A gdzie tu są słowa pod jakim krzyżem?

pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC#Niekt.C3.B3re_rodzaje_krzy.C5.BCa
                  • remik.bz Katedra Wawelska jest w jurysdykcji KK 19.01.11, 12:59
                    mariner4 napisał:
                    Choć krypta wawelska formalnie należy do KK, to jednak Dziwisz nadużył formalne
                    > go tytułu własności miejsca.

Niczego nie nadużył. Jako "biskup miejsca" ma prawo do podejmowania decyzji o pochówku w Katedrze Wawelskiej. Jest to jego suwerenna decyzja, której formalnie nawet nie musi nikomu (no chyba ,że w Watykanie) uzasadniać.
                    KK jest instytucją taką troche "feudalna". Kard Dziwisz z nikim nie musiał tej decyzji konsultować. I każdy członek KK po prostu ma do wyboru albo taka decyzję zaakceptować szanując zasady organizacyjne KK, albo (jesli ich nie sznuje)- wystapić z KK.
                    A nie-katolik nie powinien oceniać decyzji Dziwisza - to nie jego sprawa.
                    Jesli kogos kłuje w oczy taka decyzja- to powinien dązyć do wyłącvznia Katedry Wawelskiej z jurysdykcji KK a nie wtrącać się w nie swoje sprawy.
                    • mariner4 To jest sprawa wszystkich Polaków 19.01.11, 13:12
                      Dziwisz formalnie miał takie prawo, ale napluł w twarz tym, którzy byli przeciwni pochówkowi LK.
                      To jest także mój kraj, a nie tylko Wasz.
                      Ja też płace podatki z których (wbrew mojej woli) jest finansowany KK, przynajmniej częściowo. Więc to jest moja sprawa.
                      A Ty się jawisz jako katolicki szowinista.
                      M.
                      • remik.bz Re: To jest sprawa wszystkich Polaków 19.01.11, 13:21

mariner4 napisał:

> Dziwisz formalnie miał takie prawo, ale napluł w twarz tym, którzy byli przeciw
                        > ni pochówkowi LK.
                        > To jest także mój kraj, a nie tylko Wasz.
                        > Ja też płace podatki z których (wbrew mojej woli) jest finansowany KK, przynajm
                        > niej częściowo. Więc to jest moja sprawa.
                        > A Ty się jawisz jako katolicki szowinista.
                        > M.

No prosze , jak cos nie po mysli, to od razu obelgi.
                        Wyraźnie napisałem - jeśli komus ten uklad prawny nie pasuje niech dąży do jego zmiany.
                        Jesli uważasz, że Twoje podatki sa źle wykorzystywane- to głosuj na taka partię, która będzie dązyć do zmiany tej sytuacji.
                        W sprawie Katedry- co stoi na przeszkodzie, aby wybrani w demokratycznych procedurach nasi przedstawiciele zmienili jej status prawny? Ja "katolicki szowinista" na pewno uszanuje prawo ustanowione przez tych naszych przedstawicieli.
                        A jak na razie to nie miej pretensji do Dziwisza, ze robi swoje w ramch obowiazującego prawa (chociaż Tobie to nie pasuje)
                • mariner4 Na jakiej podstawiwe zakładasz, 19.01.11, 14:03
                  że jestem katolikiem?
                  Nie mieści Ci się w katolickiej głowie, że mogę pochodzić z ewangelickiej rodziny?
                  Od dziecka miałem z tym mniejsze lub większe kłopoty. Ale w Twojej głowie pokutuje stereotyp Polaka - katolika. inni do odstrzału, albo do drugiej ligi, na margines.
                  M.

• remik.bz Re: Na jakiej podstawiwe zakładasz, 19.01.11, 15:01
                    mariner4 napisał:

> że jestem katolikiem?
                    > Nie mieści Ci się w katolickiej głowie, że mogę pochodzić z ewangelickiej rodzi
                    > ny?
                    > Od dziecka miałem z tym mniejsze lub większe kłopoty. Ale w Twojej głowie pokut
                    > uje stereotyp Polaka - katolika. inni do odstrzału, albo do drugiej ligi, na ma
                    > rgines.
                    > M.
                    >
                    Założyłem,że jesteś katolikiem, gdyż negatywnie wypowiadałeś się o decyzji Dziwisza.
                    Jesteś człowiekiem inteligentnym, obeznanym w dzisiejszych realiach. Założyłem więc , że gdybys nie był katolikiem, to bys się nie wypowiadał w sprawie, która tak właściwie Ciebie nie dotyczy (suwerenna decyzja katolickiego kardynała).
                    Ja nie wypowiadam się w sprawie decyzji biskupów ewangelickich czy dostojników innych religi. Nie jest zbyt ładnie wtrącać się w cudze sprawy.

PS aby było jasne. Dla mnie nie ma znaczenia czy ktoś jest Polakiem-katolikiem, Polakiem-ewangelikiem, Polakiem- muzyłmaninem, Polakiem -niewierzącym. Za wielki autorytet w polityce (nie w religii) uważam Pana Buzka (ewangelika), ale dlatego ,ze jest mądrym i przyzwoitym człowiekiem. Religii do tego nie mieszam.
                    >
                    • mariner4 Historia naszego kraju jest nas wszystkich 19.01.11, 15:17
                      Królowie spoczywający na Wawelu są także moimi królami.
                      Wawel nie jest własnością Kościoła Katolickiego.
                      Chyba wiesz, że KK był przeciwny pochówkowi w krypcie wawelskiej J. Piłsudskiego. Został tam jednak złożony pomimo tytułu własności jaką do krypty miał KK.
                      To miejsce nie powinno dzielić i jest także moją sprawą.
                      M.
                      • remik.bz Re: Historia naszego kraju jest nas wszystkich 20.01.11, 08:29
                        mariner4 napisał:

> Królowie spoczywający na Wawelu są także moimi królami.
                        > Wawel nie jest własnością Kościoła Katolickiego.
                        >
                        Mówimy o Katedrze Wawelskiej a nie o całym Wawelu.
                        Katedra jest obiektem sakralnym w jurysdykcji KK. Taki jest stan prawny.
                        W wielu obiektach sakralnych spoczywają nasi Zasłużeni. Nie ulega wątpliwości , że np Wyspiański spoczywający w krypcie na Skałce w Krakowie jest zasłuzonym dla wszystkich Polaków. Ale to nie oznacza , że z mocy prawa wszyscy Polacy (referendum , Parlament) moga decydować o tym , kto w tej krypcie na Skałce spocznie.
                        Takie mamy prawo.
                        Jeszcze raz powtarzam, jesli komus to prawo nie pasuje, to winien dązyć do jego zmiany poprzez demokratyczne procedury a nie robić ludziom wode z mózgu , że cos jest "nie tak".
                        Ludzie niestety dzis sa bardzo podatni na sugestie medialne i opinie wygłaszane w mediach z definicji przyjmuja za własne (nie zawsze na szczęście)
    • kreon111222 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:18
      usunięcie polityków wcale nie musi oznaczać lepszych rządów. Ci którzy przyjdą po nich nie koniecznie mogą być lepsi. Zamiast krytykować wszystko co jest naokoło nas może sami byśmy się zabrali za siebie? Większość na tym forum nie ma pojęcia o polityce. A jeśli się tacy już znajdą to proponuję żeby sami stratowali w wyborach i zamiast gadania zrobiliby coś dla całego społeczeństwa.
      • cillian1 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:24
        > Większość na tym forum nie ma pojęcia o polityce.
        Możesz to wyjaśnić, co to znaczy "pojęcie o polityce"! Większość ludzi żyje, podejmuje decyzje, zarządza swoimi finansami, myśli na co wydać a na co nie. To jest polityka. Może tobie się pomylało z dyplomacją?
        :)
    • remik.bz Najważniejsze są wartości 19.01.11, 11:28
      Odpowiedź jest prosta.
      Człowiek winien głosować nie "przeciwko" tylko "za", nie destruktywnie tylko konstruktywnie.
      Konkretnie "za wartościami", na taka partię, której w sferze programowej najblizej do wyznawanego systemu wartości.
      W moim przypadku te wartości to: tradycja, rodzina, patriotyzm, solidaryzm spoleczny, katolicyzm.
      Najblizej tych wartości sa PiS i PJN. Ja zagłosuje na PJN, gdyz jest to ugrupowanie (pomijając wartości) zdolne do kompromisu i tworzenia koalicji.

michas_z_pkp napisał:

> Czy jest taka jedna rzecz, którą może zrobić partia by zyskać u was kredyt zauf
      > ania?
      >
      > PS. Pomijając oczywiście usunięcie Kaczyńskiego lub Tuska.

Zaufanie to sprawa trudna do zbudowania. Jedna rzacz na pewno nie wystarczy- to by było infantylne, aby po jakiejś "jednorazówce" całkowicie ufać .
      Ale odwracając pytanie: komu nie zaufasz?
      Ja nie zaufam nigdy partii, która po zdobyciu władzy zwalcza dalej opozycje- bo to działanie na szkodę demokracji.
      A demokracja to coś ważniejszego niz jakakolwiek partia.
      • trevik Na szczęście ta mentalność odeszła do lamusa... 19.01.11, 13:10
        LPR, PPS + komuniści, anarchiści i inni mają poparcie promilowe i chwała ludziom za to.

PiS jest przede wszystkim partią pro-socjalną ze szczyptą konserwatywnej, pro-kościelnej demagogii i stąd ma głosy.
        Z konserwatyzmu narodowego (że ten oksymoron pozwolę sobie tu wstawić) per-se trudno "wyżyć" - najwyżej wyskoczył Giertych, ale to też głównie dzięki TR a nie mocnym konserwatywnym przekonanium elektoratu; jakie te przekonania były można było widzieć, gdy TR cofnął mu poparcie,

T.
        • remik.bz "kasa za wszelką cenę" najwyższą wartością 20.01.11, 08:48
          Masz rację. Teraz propagowane sa inne "wartości". Umiejętność robienia kasy bez względu na "koszty".
          Teraz akceptowane jest każde łajdactwo robione w imię "kasy" i takie łajdactwa uznawane sa za cechy pozytwne.
          Kto umie kręcić lody ten jest herosem, a różne Rychy sa wzorem do nasladowania.
          Największym obciachem nie jest "kraść" tylko "dać się złapać".
          Nie dziwię się, że wyznawcy tych nowych "wartości" walczą z PiS-em i PJN, które to ugrupowania propagują jeszcze te tradycyjne wartości, które Ty odsyłasz do lamusa.
          • trevik Nie całkiem 20.01.11, 10:58
            Zacznę od PiS: to ugrupowanie kultywuje takie wartości, że trzeba je odesłać do lamusa. Przede wszystkim jest to niepohamowana rządza władzy i narzucenia poglądów reszcie (lepszy był tylko Giertych).

Partiotyzm PiS (w implementacji idiotycznej) jest "okrasą" a wyborcy są przyciągani zasadniczo obietnicami socjalnymi, ergo, czystą kasiorą. Uświadom sobie może, że z samą ideologią nikogo rozsądnego do głosowania na partię nie zachęcisz.

Aby wyborcom całkiem głupio nie było, że za kasiora głosują wrzuca się parę czynników, aby ci (wyborcy) mogli uważać się za prawdziwych patriotów i Polaków, nadając sobie samym niezerową wartość - mianowicie tłumaczy się im, że są okradani na każdym kroku jako naród a PiS tylko kultywuje tradycyjne wartości ( które jako "tradycja" mają wbrew pozorom krótką historię lewicowych demagogów).

Czy PO propaguje wartości nietradycyjne? Dla mnie różnica między PO a PiS jest jak między pozytywistami a romantykami. Chyba nie muszę tłumaczyć kto jest kim a sam romantyzm w polityce przyniósł państwu polskiemu już na tyle szkód, że dziwi każdy kto go jeszcze popiera,

T.
      • wiera22 Re: Najważniejsze są wartości 19.01.11, 13:21
        remik.bz napisał:
        > Ja zagłosuje na PJN,

> Ja nie zaufam nigdy partii, która po zdobyciu władzy
        > zwalcza dalej opozycje

To powinieneś być zdecydowanym przeciwnikiem Pis, ponieważ to Pis najbardziej zwalczał opozycję po zdobyciu władzy.

• remik.bz Re: Najważniejsze są wartości 19.01.11, 15:06
          wiera22 napisała:

> remik.bz napisał:
          > > Ja zagłosuje na PJN,
          >
          > > Ja nie zaufam nigdy partii, która po zdobyciu władzy
          > > zwalcza dalej opozycje
          >
          >
          > To powinieneś być zdecydowanym przeciwnikiem Pis, ponieważ to Pis najbardziej z
          > walczał opozycję po zdobyciu władzy.
          >
          Na początku pisałem ,że moim zdaniem nalezy głosować "za" a nie "przeciw".
          Ja nie głosuje przeciw PO, PiS, SLD tylko za PJN.
          Największym nieszczęściem dzisiejszej polskiej demokracji jest to ,że duża część wyborców głosuje "przeciw" i nie zastanawia się czy ten , na kogo głosują ma logiczny program, zrobi cokolwiek dobrego.
    • cookies9 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:28
      na taką,która rozwiąże zagadkę katastrofy smoleńskiej i powie,kto za tym stoi i kto skorzystał
    • wariant_b Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 11:56
      Wszystko, prócz oszołomstwa i nacjonalistów.
      Na taką, która ma kim rządzić.
    • remez2 Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 12:46
      michas_z_pkp napisał:

> Czy jest taka jedna rzecz, którą może zrobić partia by zyskać u was kredyt zauf
      > ania?
      Pewnie zawodzi mnie wyobraźnia ale jedynie "średnia ważona" dotychczasowych efektów działania partii może mnie skłonić do oddania na nią głosu. Pojedyncze zdarzenie zawsze traktuję jako sukces/porażkę czyli wypadek przy pracy.
      • trevik Nie ma "takiej jednej rzeczy" 19.01.11, 13:04
        Partia musi prezentować interesy grup do której / których należę w różnych aspektach + mieć odpowiedzialnego prezesa.
        Gdy partia jest zakładnikiem właściwych z punktu widzenia moich interesów grup i ma odpowiedzialne szefostwo dostaje ode mnie kredyt zaufania. Kiełbasę wyborczą staram się dostrzegać i mieć w d.,

T.
    • republika.republika na obliczalną 19.01.11, 12:51

taką, która "Polski nie podpali"
      • kontestatorbg Oficjalnie zapewniam... 19.01.11, 13:08
        ... że zagłosuję na każda partię która doprowadzi do likwidacji NFZtu i pozwoli skłądkę zdrowotną przekazywać do dowolnego wybieralnego przeze mnie ubezpieczyciela, który jasno mi powie co mogę za moją składkę otrzymać.
        Bo obecnie blisko połowa tej stawki idzie na pierdzistołków z NFZ, a nawet najwyższa prowizja zakładów ubezpieczeniowych sięga max. 10%
        • trevik Nie sądzę 19.01.11, 13:17
          > ... że zagłosuję na każda partię która doprowadzi do likwidacji NFZtu

Na dziś najszybciej (z najmniejszymi konsekwencjami w postaci strat w elektoracie) może to realnie zrobić PO i nie zdziwię się, jeśli do tego w następnej kadencji doprowadzi (o ile uzyska władzę).
          Jednak jak znam Twoje nastawienie to znajdziesz jeszcze inne powody, aby na PO nie głosować, poza tym, który podałeś ;-),

T.
          • kontestatorbg Re: Nie sądzę 19.01.11, 13:50
            trevik napisał:

> Na dziś najszybciej (z najmniejszymi konsekwencjami w postaci strat w elektorac
            > ie) może to realnie zrobić PO i nie zdziwię się, jeśli do tego w następnej kade
            > ncji doprowadzi (o ile uzyska władzę).
            > Jednak jak znam Twoje nastawienie to znajdziesz jeszcze inne powody, aby na PO
            > nie głosować, poza tym, który podałeś ;-),

PO tego nie zrobi bo:
            1. Jakby chciała to miała 3 lata żeby to zrobić
            2. Pierdzistołki NFZtowskie są z PO, a gdzies Donaldu musi swoich ludzi upchać

A jedyną partią, która jeśli objęła by władzę to by do tego doprowadziła jest WiP Korwina Mikkego
            • trevik Re: Nie sądzę 19.01.11, 14:12
              > PO tego nie zrobi bo:
              > 1. Jakby chciała to miała 3 lata żeby to zrobić
              > 2. Pierdzistołki NFZtowskie są z PO, a gdzies Donaldu musi swoich ludzi upchać

Nie musisz w tym miejscu gdybać. PO przedstawiła projekty reform systemu opieki zdrowotnej a Weciak je uwalił z demagogią na ustach, że PO chce swoich uwłaszczyć a ludzie będą umierać, bo ich nie będzie stać na opiekę zdrowotną. PO żadnych zmian przy Kaczyńskim wprowadzić nie mogła.

Co do obsadzenia swoimi ludźmi NFZtu to nie znam struktury zarządzającej na różnych szczeblach - pewnie znasz ją doskonale, ale pomny forumowym doświadczeniom nie będę Cię stresował abyś przy takim stawianiu sprawy wskazał jeszcze ilu ludzi i z jakimi partiami powiązanych te stołki zajmuje,

T.
              • kontestatorbg Re: Nie sądzę 19.01.11, 14:16
                trevik napisał:

> Nie musisz w tym miejscu gdybać. PO przedstawiła projekty reform systemu opieki
                > zdrowotnej a Weciak je uwalił z demagogią na ustach, że PO chce swoich uwłaszc
                > zyć a ludzie będą umierać, bo ich nie będzie stać na opiekę zdrowotną. PO żadny
                > ch zmian przy Kaczyńskim wprowadzić nie mogła.

Żaden z projektów zawetowanych przez Kaczora nie obejmował likwidacji NFZtu
                • trevik Re: Nie sądzę 19.01.11, 15:01
                  > Żaden z projektów zawetowanych przez Kaczora nie obejmował likwidacji NFZtu

Bo tez kilkoma ustawami nie można przekręcić system opieki zdrowotnej w Polsce o 180st.

BTW PiS przy tych ustawach podnosił konkretne zarzuty ze zmiany PO prowadzą do niesolidarnego systemu opieki zdrowotnej (ten zarzut zawsze padnie łącznie z jakimkolwiek przebąkiwaniem o likwidacji NFZ bez zastąpienia go inną gwarantowaną przez państwo jedną kasą).

Od zmiany finansowania próbował tej reformy Buzek, ale bez uprzedniego uniezależnienia podmiotów świadczących usługi okazało się, że to zbyt łakomy kąsek dla związków i polityków i SLD jego reformę cofnęło, właśnie do NFZ. Kaczor wogóle tematu nie ruszał, bo śmierdzi społecznymi protestami.

Ponowna próba tej reformy bez zmiany taktyki byłaby czystą głupotą - PO zmieniła kierunek natarcia, cel w finale został ten sam: model wielu kas i niepublicznej opieki, coś np. co jest w Niemczech,

T.
            • republika.republika Korwin nic by nie zrobił 20.01.11, 09:22
              kontestatorbg napisał:

> A jedyną partią, która jeśli objęła by władzę to by do tego doprowadziła jest W
              > iP Korwina Mikkego

Korwin był w Sejmie i pajacował oraz posłużył jako popychadło Macierewicza. Mocny w gębie do przeforsowania czegokolwiek (zwłaszcza że musiałaby to być koalicja) się nie nadaje.
    • kucyk_trojanski Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 19.01.11, 13:25
      michas_z_pkp napisał:

> ania?
      Wpłata bardzo wysokiej kaucji.
    • haen2010 Jeżeli ktoś zda sobie sprawę, 19.01.11, 13:37
      Jak potwornie wyssała państwo polskie w ciągu dwudziestolecia z energii i środków finansowych mafia watykańska razem z ich świeckimi sługusami, to nie ma wątpliwości jakiej partii chce.

Dla mnie to partia liberałów laickich, czy to pod wodzą Palikota, czy innych tak zaprogramowanych gości. Dużo takich i coraz więcej zdaje sobie sprawę, w jakie łapy wpadła Polska po odzyskaniu niepodległości.
      • mariner4 Obyś nie obudził się z ręką w nocniku, 20.01.11, 11:01
        w którym premierem jest J. Kaczyński.......
        M.
    • woda_woda Na taką, 19.01.11, 13:54
      gdzie jest najmniej oszołomstwa z prawa lub z lewa.
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Na jaką partię byście zagłosowali? 20.01.11, 09:24
      PiS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka