Dodaj do ulubionych

Polska - Rosja

24.01.11, 18:48
Delikatnie mówiąc "nieprzyjazne" wobec Rosji siły w Polsce się umocniły, tworząc polityczny przyczółek dla przedwyborczej ofensywy przeciwko premierowi Tuskowi i jego partii. Ci zaś muszą się bronić i dowodzić, że "nie sprzedali" się Rosjanom, lecz jedynie chcą wyjaśnić prawdę bez skłócenia się z Rosją - pisze.

- Jeśli obie strony nie wykażą gotowości do dalszej współpracy - na przykład w ramach współdziałania dwóch prokuratur - i nie spróbują w jakiś sposób uzgodnić stanowisk, a także wzajemnych pretensji, nasze stosunki znów czekają nie najlepsze czasy. Kwietniowa rocznica tragedii smoleńskiej z aktu wspólnej żałoby może przekształcić się w kolejne pole bitwy - ostrzega "Nowaja Gazieta" piórem swojego wiceszefa Andrieja Lipskiego.
wiadomosci.onet.pl/raporty/katastrofa-smolenska/skandal-wokol-katastrofy-smolenskiej-narasta,1,4120260,wiadomosc.html

Wyrazy współczucia dla rodzin tych, którzy zginęli dzisiaj w Moskwie
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 18:53
      Kaczyński w drodze do żłobu jest skłonny podpalić pół świata.to człowiek opętany do którego nie przemawiają żadne argumenty.dzieciom czasami trzeba dać klapsa żeby przestały histeryzować.może wystarczy preziowi dać w pysk?
      • 1normalnycz.lowiek Tacy jak ty,gotowi są pół Polski do łagrów zagonić 24.01.11, 20:33
        venus99 napisał: Kaczyński w drodze do żłobu jest skłonny podpalić pół świata.

---> tylko po to by się przypodobać kagiebistom a za jakieś ochłapy, potraktowanie nas tak jak kiedyś w Katyniu, to dla was pestka.
        • wiera22 Re: Tacy jak ty,gotowi są pół Polski do łagrów za 24.01.11, 20:42
          1normalnycz.lowiek napisał:
          > ---> tylko po to by się przypodobać kagiebistom

Czy złożenie dziś kondolencji przez prezydenta i premiera rządu
          też uważasz za przypodobanie się?
          • 1normalnycz.lowiek Przecież zachowujesz się jak hiena cmentarna, 24.01.11, 20:56
            wiera22 napisała: Czy złożenie dziś kondolencji przez prezydenta i premiera rządu też uważasz za przypodobanie się?

---> usiłując uzyskać Dwa w Jednym, czyli zbudowanie "pojednania polsko - rosyjskiego na kłamstwie i jednoczesne złożenie kondolencji.
            Dlaczego nie chcecie po prostu szczerze, bezinteresownie złożyć kondolencje rodzinom dzisiejszych ofiar zamachu, nie próbując w to wtrącać wątki polityczne?
            Przecież o pojednanie polsko - rosyjskie nie ma co apelować - bo ono JEST. Nie ma TYLKO zgody Polaków na kłamstwa Ruskich, czyli rządu rosyjskiego usiłującego ukrywać własne błędy i zaniechania.
            • wiera22 Pytam ponownie 24.01.11, 21:03

Pytam czy to, że prezydent i premier złożyli kondolencje uważasz za przypodobanie się?
              • tw_wielgus Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:19
                Normals nie uważa. Nie oczekuj od niego zbyt wiele.
                • wiera22 Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:23
                  Faktycznie.
                  Chyba nie doczekam się na konkretną odpowiedź na pytanie.
                  Zauważyłam, że on w kółko pisze to samo - jest jak zdarta płyta.
                  • wos9 Re: Pytam ponownie 24.01.11, 22:19
                    wiera22 napisała:

> Faktycznie.
                    > Chyba nie doczekam się na konkretną odpowiedź na pytanie.
                    > Zauważyłam, że on w kółko pisze to samo - jest jak zdarta płyta.

Podobnie jak jego idol Jarosław.
              • chateau Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:23
                Wybacz, ale ze śmierdzielem nie dyskutuje się na żaden temat, bo nie ma o czym, tylko dyskretnie omija. Jak wyjdzie, wystarczy przewietrzyć.
                • wiera22 Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:37
                  Jeszcze nie znam Was tu dobrze /za krótko tu jestem/,
                  ale już widzę, że na dyskusję z niektórymi szkoda czasu.
                  Dobra rada - omijać.
                  • camille_pissarro Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:42
                    Oczywiście, że omijać szerokim łukiem. Do niewygodnych faktów, nie mając , żadnych rzeczowych kontrargumentów nie ma sensu się ustosunkowywać...
                    • wiera22 Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:52

W tym wątku rozmawiamy o stosunkach polsko-rosyjskich.

A jeśli chodzi o omijanie szerokim łukiem to czy warto pisać z kimś
                      kto nie rozumie co piszesz, kto nie ma rzeczowych kontrargumentów,
                      kto narzuca swój punkt widzenia i nie słucha co ktoś inny ma do powiedzenia?
                    • chateau Re: Pytam ponownie 24.01.11, 21:55
                      Poczytaj kamilku choćby o terroryzmie grup anarchistycznych w UK na początku ubiegłego wieku.
                      Skąd się rekrutowali, jaki działali i jak się ich działalność zakończyła. I dlaczego.

Wnioski są niestety dość ponure, bo geneza i przebieg są nader podobne do obecnych, bez względu na to, czy chodzi o terrorystów operujących w USA, Europie czy Rosji.

A śmierdzieli omijaj, bo ten zapach ciężko wytępić.
              • 1normalnycz.lowiek Po co pytasz o oczywiste rzeczy? 25.01.11, 00:49
                wiera22 napisała: Pytam ponownie Pytam czy to, że prezydent i premier złożyli kondolencje uważasz za przypodobanie się?

---> Ale skoro już tak się dopominasz, mimo że już swoją opinię na ten temat dużo wcześniej wyraziłem, to pokaż najpierw pełne teksty tych ich kondolencji a wtedy podyskutujemy. Jeśli były to szczere kondolencje w czystej formie, to oczywiste jest, że żadnych podtekstów nikt na siłę nie będzie szukał. Jednak widząc na każdym kroku ich serwilistyczną postawę, nie można mieć pewności, jakie intencje nimi kierowały.
                • kzet69 Re: Po co pytasz o oczywiste rzeczy? 25.01.11, 05:50
                  Zdaje się że pora na kontrolna wizytę u psychiatry normals!
                  • 1normalnycz.lowiek W stosunku do siebie,nawet się nie zastanawiaj! :) 25.01.11, 12:57
                    kzet69 napisał: Zdaje się że pora na kontrolna wizytę u psychiatry normals!

---> Niechętnie uciekam się do tego rodzaju wniosków - chyba że w ewidentnych przypadkach (vide S.Niesiołowski, W.Kuczyński, W.Mazowiecki, P.Olszewski, R.Węgrzyn ...) - ale jeśli już, to prędzej należałoby się zastanowić nad poczytalnością kogoś, kto stawia (na poważnie!) pytanie:
                    "Czy złożenie dziś kondolencji przez prezydenta i premiera rządu też uważasz za przypodobanie się?"
                    nie mając ŻADNYCH DANYCH!

Komentowanie samego faktu złożenia kondolencji jest bezprzedmiotowe a dokładnej treści całej rozmowy lub depeszy, nie znamy.
                    Z gabinetu premiera wysłano depeszę kondolencyjną do Putina, ale Komorowski ROZMAWIAŁ PRZEZ TELEFON z Miedwiediewem. Czyli ani wiera22, ani tym bardziej ja, NIE WIEMY O CZYM ROZMAWIALI! ... Więc na jakiej podstawie mam ją ocenić? No chyba że na podstawie ich poprzedniej telefonicznej rozmowy, w której Komorowski prosił Putina, za pośrednictwem Miedwiediewa, o pozwolenie choćby łagodnego skrytykowania raportu MAK-u.
                    Jeśli tak, to chyba sprawa jest jasna ...
          • camille_pissarro Oczywiscie , że nie to jest normalny odruch 24.01.11, 21:03
            człowieka.Ale przy okazji czy możesz wyjawić jakie są przyczyny tych zamachów w Rosji ?
            Czy kraj, który wymordował ( nie jestem w stanie znaleźć odpowiednika , przychodzi na myśl jeszcze eksterminacja ) na Zakaukaziu Czeczenów, pozbawił ich wszelkiej nadziei na wolny, niepodległy kraj może liczyć na to, że Ci ciemiężeni Czeczeni nie będą odpłacać pięknym za nadobne ?
            • aniechto.only Re: Oczywiscie , że nie to jest normalny odruch 24.01.11, 21:09
              camille_pissarro napisał
              Ci ciemiężeni Cze
              > czeni nie będą odpłacać pięknym za nadobne ?

Probujesz usprawiedliwić terroryzm.
              • camille_pissarro Re: Oczywiscie , że nie to jest normalny odruch 24.01.11, 21:16
                Nic nie próbuję, chcę tylko zauważyć, że "gwałt, gwałtem się odciska", a mentalność Czeczenów nie jest równa mentalności np. Polaków. Przypomnij sobie co się działo na półwyspie bałkańskim jeszcze nie tak dawno...
    • tw_wielgus Re: Polska - Rosja 24.01.11, 18:58
      Bez przesady. Dla Rosji nie jesteśmy jakimś tam ważnym partnerem, z którym koniecznie trzeba mieć dobre stosunki. Zresztą oni w tym roku też mają wybory.
      • wariant_b Re: Polska - Rosja 24.01.11, 19:36
        tw_wielgus napisał:
        > Zresztą oni w tym roku też mają wybory.

No to Kaczor pracuje na wynik Putina.
        Oby tylko nie ze wzajemnością.
      • indeed4 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 20:04
        Ale przynajmniej nazwisk naszego premiera i prezydenta nie mylą, tak jak to się w USA zdarzało Kwaśniewskiemu i Kaczyńskiemu za Busha.

Gdzie Polska leży na mapie też raczej wiedzą, cholerka - i to już jest raczej wątpliwy powód do radości ;-)

www.tvn24.pl/-1,1690488,0,1,rosja-grozi-uderzeniowa-grupa-nuklearnych-wojsk-rakietowych,wiadomosc.html
        • tw_wielgus Re: Polska - Rosja 24.01.11, 21:21
          Czemu mieliby nie wiedzieć, w końcu mieli duży wpływ na jej kształt.. Rosjanie nie prowadzą swojej polityki zagranicznej po kowbojsku, przeważa chłodne wyrachowanie..
          • indeed4 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 21:59
            Chłodne, to mało powiedziane - co jest z naszymi, że nie zdają sobie sprawy z jakiego typu graczem mają do czynienia ? Mamy albo kompletnie odjechane furiackie ataki pisowców, albo platformerską naiwność graniczącą z głupotą. Brakuje twardego, zimnego, biznesowego tonu - takiego samego, z jakim Rosja prowadzi "przyjazny" dialog ze światem. Zauważyłeś ?
            • chateau Re: Polska - Rosja 24.01.11, 22:30
              Brakuje, paru innych rzeczy też.
              "Platformerska naiwność" to pan pikuś, mnie wk..., wróć - wkurza monumentalnie czkawka polnische Wirtschaft, polegająca na permanentnej niemożności dogrania wielu rzeczy w terminie.
              • indeed4 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 22:48
                Nieumiejętność organizacji to efekt braku systematyczności. Działamy zrywami, to nasza cecha narodowa - totalne rozprzężenie i lenistwo a z pięć dwunasta spinamy się i działamy na 300 %. Słyszałem, że jesteśmy z tego znani nawet w innych krajach ;-) Zawsze tak było - mamy inny, bardziej impulsywny sposób działania niż Niemcy, którzy z kolei Ordnung mają we krwi. Charakterologicznie jesteśmy bardziej zbliżeni do indywidualistów - Francuzów.
      • wiera22 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 20:24
        tw_wielgus napisał:

> Bez przesady.

???
        Czy Katyń dotąd nie dzielił?
        Nie wpływał na stosunki między nami?
        Teraz istnieje niebezpieczeństwo, że Smoleńsk nas podzieli.
        • lew-35 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 21:06
          wynik tego dopiero się ukarze >>>>>>>
          • wos9 Co się zrobi? 24.01.11, 22:35
            lew-35 napisał:

> wynik tego dopiero się ukarze >>>>>>>
          • mariner4 A za co karać wynik? Mozesz wyjasnić? 25.01.11, 10:38
            M.
        • tw_wielgus Re: Polska - Rosja 24.01.11, 21:24
          Z naszego punktu widzenia tak jest taka możliwość z tym że podkreślam Rosja nie postrzega nas jako prioretytowego kierunku swojej polityki zagranicznej. Nie róbmy sobie nadziei, że odgrywamy jakąś zasadniczą rolę w ich kontaktacjh z UE.
          • wiera22 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 21:31
            Trudno wymagać aby tak Polskę traktowała, ale...
            dobre stosunki są korzystne dla obu stron.
            • wos9 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 22:40
              wiera22 napisała:

> Trudno wymagać aby tak Polskę traktowała, ale...
              > dobre stosunki są korzystne dla obu stron.

Przede wszystkim w sferze gospodarczej. Już Wokulski to wiedział. A wtedy Polska była częściowo pod rosyjskim zaborem, więc jego głos może drażnić genetycznych...
        • chateau Re: Polska - Rosja 24.01.11, 22:09
          Nie przesadzajmy. Ważne jakich "nas" masz na myśli.

Po polskiej stronie jest sporo rusofobów, dla których Smoleńsk jest oczywistym potwierdzeniem ich poglądów. Bardziej groźni i niszczycielscy są ci, dla których to głównie element kalkulacji politycznej.
          Choć jedni i drudzy w skali całego kraju to mniejszość, wbrew pozorom.

Po drugiej stronie monolitu również nie ma. Zaś władze rosyjskie i duża część elit dobrze wie, że kraj dosłownie otarł się o rozpad. I paradoksalnie "oni" mają trudniej niż "my."

Mamy trochę inne doświadczenia i zupełnie inne priorytety. Skala też jakby inna.
    • wiera22 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 20:29
      Jak to dobrze, że dziś Kaczyński nie jest przy władzy.
      Miałby dylemat
      czy złożyć kondolencje w sytuacji jeśli wcześniej sam ich nie chciał przyjąć.
      • wos9 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 22:43
        wiera22 napisała:

> Jak to dobrze, że dziś Kaczyński nie jest przy władzy.
        > Miałby dylemat czy złożyć kondolencje w sytuacji jeśli wcześniej sam ich nie chciał przyjąć.

Złożyłby kondolencje, gdyby był przy władzy!
        • buldog2 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 23:11
          Jestem tego samego zdania. Powiem jeszcze, że on nie jest rusofobem. Rusofobia u niego jest wykalkulowana, służy zdobyciu elektoratu. Tę tezę można dobrze uzasadnić, ale nie tu i teraz. Dodam, w niczym go to nie usprawiedliwia, nie wybiela, ani nie poprawia jego kondycji.
          - Nicość.
          --
          buldog.
          • wos9 Re: Polska - Rosja 25.01.11, 00:15
            buldog2 napisał:

> Jestem tego samego zdania. Powiem jeszcze, że on nie jest rusofobem. Rusofobia u niego jest wykalkulowana, służy zdobyciu elektoratu. Tę tezę można dobrze uzasadnić, ale nie tu i teraz. Dodam, w niczym go to nie usprawiedliwia, nie wybiela, ani nie poprawia jego kondycji.
            > - Nicość.
            > --
            > buldog.

U niego wszystko jest wykalkulowane!
      • 1normalnycz.lowiek Świeża tu na Forum a już taka kłamczuszka? 25.01.11, 00:54
        wiera22 napisała: Miałby dylemat czy złożyć kondolencje w sytuacji jeśli wcześniej sam ich nie chciał przyjąć.

---> jednak zgadłem, że jesteś tyPOwą hieną cmentarną, jakich tu wiele - pewnie już się zaprzyjaźniłaś. Teraz dodatkowo kłamiesz, jak bura suka, że Kaczyński twierdził, że nie przyjąłby kondolencji! On powiedział, że w przypadku spotkania z Putinem w Smoleńsku nie pozwoliłby na tego typu obściskiwanie się, jak to zrobił Tusk, ale NIE POWIEDZIAŁ, że kondolencji by nie przyjął!!!
        • wiera22 Re: Świeża tu na Forum a już taka kłamczuszka? 25.01.11, 03:44
          Podaj mi link potwierdzający, że Kaczyński przyjął kondolencje od Putina
          to wtedy porozmawiamy.
          • mariner4 Nie przejmuj sie nim. To 25.01.11, 10:40
            tutejszy przygłup. Taki lokalny folklor.
            M.
            • rozum-ny Re: Nie przejmuj sie nim. To 25.01.11, 10:49
              Widzę, że kobieta ma jaja. Określenie "kłamczuszka" i "bura suka" przyjęła na klatę.
          • 1normalnycz.lowiek Nie dość,że nie rozumiesz tego,co sama napisałaś, 25.01.11, 22:04
            wiera22 napisała: Podaj mi link potwierdzający, że Kaczyński przyjął kondolencje od Putina to wtedy porozmawiamy.

---> choćby w pierwszym swoim poście, to teraz usiłujesz wciskać mi to, czego ja nie napisałem?
            Skoro uważasz, że JK przyjął kondolencje, to dawaj link. Ja mówiłem o zupełnie innych sprawach.
            A jeśli już mowa o rzeczywistych kondolencjach wtedy w Smoleńsku, to co uważasz, że Putin to taki durak, który nie wie co się u niego w kraju dzieje? Czy ty myślisz, że to Tusk osobiście wydawał polecenia rosyjskim policjantom, i agentom FSB, by opóźniali przejazd autobusu z Jarosławem Kaczyńskim i innymi z PiS, tak by Tusk przyjechał pierwszy do Smoleńska??? I co, JK miał udawać, że nic się nie stało i miał podawać rękę tym dwóm bolszewickim gnojkom, którzy nawet w takiej sytuacji nie potrafili się godnie zachować???
    • hordol a w rosji jakie sie umocniły? 24.01.11, 21:05
    • sawa.com Re: Polska - Rosja 24.01.11, 23:09
      Rosja swoją politykę prowadzi z pozycji siły. Tak było jeszcze przed Smoleńskiem. Przez całe 20 lecie po roku 1989 Rosja w ten czy inny sposób straszy swych dawnych sojuszników. Stosuje rózne embarga. Jawne jak to na polskie produkty rolne. Zakamuflowane jak sekowanie (rafinerii) Możejek w które zaangażował się polski Orlen.
      Nie możemy też zamykac oczu na fakt, ze wycelowała w nas rakiety z obwodu kaliningradzkiego i to uzbrojone w głowice nuklearne. Rosjanie zrobili to w maju a więc całkiem niedawno po widowiskowych uściskach Tuska z Putinem i zapowiedziech nowego otwarcia w stosunkach polsko - rosyjskich.

Ten pobieżny przegląd stanu relacji między naszymi krajami pokazuje, ze klucz do poprawy klimatu politycznego Polski i Rosji nie jest w rękach Polaków. On sobie leży na Kremlu i ma do niego dostęp tylko Putin.

Podobną politykę Rosja prowadzi wobec innych państw które czmychnęły z zasięgu jej wpływów. A republiki północno kaukaskie trzyma brutalną siłą.
      • buldog2 Re: Polska - Rosja 24.01.11, 23:29
        Sawo,
        Informacje, jakie podałaś, są zgodne z rzeczywistością prawie wszędzie (są jakieś rakiety nuklearne w Kaliningradzie?), natomiast ich interpretacje są wybiórcze i, po części, naciągane. Nie myślę bronić Rosji wbrew rzeczywistości, nie o to chodzi. Ale w szczegóły nie chce mi się wchodzić (embargo na mięso i inne podobne zachowania były retorsją, Możejki - też. Można się zastanawiać nad uzasadnieniem, ja pozostaję przy samym stwierdzeniu faktu). Nie chodzi mi tu o jakąkolwiek ocenę rzeczywistości, ale takie przedstawienie jej, które jej nie zniekształca. Wierne przedstawienie rzeczywistości pozwala ją zrozumieć. Jest taka średniowieczna sentencja: "wierne przedstawienie świata jest właściwym kryterium..."

Prostowanie wypaczeń rzeczywistości to zajęcie nietwórcze i bardzo nudne.
        Chyba, że stwierdzisz, że jestem niekonkretny i gołosłowny - może mnie wtedy zmobilizujesz. Ale, pamiętaj, dobrze wiem, o czym piszę...
        buldog.
      • chateau Re: Polska - Rosja 24.01.11, 23:33
        > Przez całe 20 lecie po roku 1989 Rosja w ten czy inny sposób straszy swych
        > dawnych sojuszników.
        Fakt. I nie wiadomo czego bardziej się bać - mocarstwowej Rosji Putina czy rozpadu byłego imperium za czasów Jelcyna, gdzie nie wiadomo było kto i jakim odłamkiem oberwie.
        • buldog2 Re: Polska - Rosja 25.01.11, 00:43
          Jeśli chodzi o epokę Jelcyna, mógłbym się z tym zgodzić. Jeszcze czas zdobywania władzy przez Putina. Była silna (nieudana) presja na poprzednie ukraińskie wybory w 2005 roku.
          A później?

Mocarstwowej polityki Moskwy nie ma. To fakt. Jest mocarstwowa retoryka, nic więcej - to też fakt. Mam tego dowodzić.
          Poza tym, owszem, można różne rzeczy mówić, mieć osobisty stosunek do faktów - jest to sprawa sumienia każdego konkretnego człowieka.
          Ale czego się bać? Możemy porozmawiać rzeczowo, w oparciu o fakty i bardzo konkretnie.

Pozdrowienia, buldog.
          • sawa.com Re: Polska - Rosja 25.01.11, 06:00
            buldog2 napisał:

> Mocarstwowej polityki Moskwy nie ma. To fakt. Jest mocarstwowa retoryka, nic wi
            > ęcej - to też fakt. Mam tego dowodzić.
            > Poza tym, owszem, można różne rzeczy mówić, mieć osobisty stosunek do faktów -
            > jest to sprawa sumienia każdego konkretnego człowieka.
            > Ale czego się bać? Możemy porozmawiać rzeczowo, w oparciu o fakty i bardzo konk
            > retnie.

Nie podoba mi się ta retoryka. Myślę, ze nie podoba się ona dużej części polskiego społeczeństwa.
            Rosjanie są wspaniałym inteligentnym narodem. Nie wiem dlaczego z takim uporem i za taką cenę bronią imperialnych mrzonek demokratycznie wybieranych przywódców . Dlaczego wybierają takich przywódców?

A tak a propos czeka nas ciekawy rok wyborów i w Rosji ale i przecież w Polsce. Jestem bardzo ciekawa jak będą wyglądac relacje między Miedwiediewem a Putinem. Który ustąpi. Czyja linia polityczna zwycięży?
            • agnostic5 Re: Polska - Rosja 25.01.11, 10:56
              Rosja nie jest w pełni demokratycznym krajem, więc trudno mówić, że społeczeństwo sobie wybrało takich przywódców. Oni zostali wyznaczeni. Nawet gubernatorzy i merowie są wyznaczani przez wyższe czynniki, a nie wybierani w demokratycznych wyborach.

Specjalnych różnic między Putinem a Miedwiediewem nie ma. To Putin jest szefem i to jest oczywiste. Podzielili sie rolami.
              Polityka Rosji była mocarstwowa od czasów Iwana Srogiego, więc czemu teraz ma być inna. Rosja twardo broni swoich interesów i używa do tego wszelkich dostępnych środków.
            • buldog2 Re: Polska - Rosja 25.01.11, 21:16
              Nie podoba mi się ta retoryka.

Mnie też się nie podoba i zastanawiam się, skąd się wzięła i co zrobić, by znikła.
              Odpowiedź na pierwszą część pytania chwilowo sobie darujmy (nie jest jednoznaczna, choć to PiS doprowadził do powstania tej retoryki w postaci retorsji za oskarżenia o zamach i antycypacji kolejnych oskarżeń – to dało o wiele szerszy margines wolności ludziom nam niechętnym). Druga część – różni ludzie się o to starają. Premier, przy wszystkich niekonstruktywnych naciskach na niego – też, szereg innych ludzi – również. Dziś można dopuścić myśl, że te wysiłki przyniosą oczekiwany rezultat.

Nie wiem dlaczego z takim uporem i za taką cenę bronią imperialnych mrzonek demokratycznie wybieranych przywódców . Dlaczego wybierają takich przywódców?

A to bardzo dobre pytanie i nie jest to z mojej strony unik czy chwyt retoryczny. Po prostu, odpowiedź jest bardzo złożona.
              Spróbuję odpowiedzieć, ale nie w tej chwili. Mam jeszcze kilka innych rzeczy do zrobienia, a rzeczowa odpowiedź na te pytania musi być obszerna, bo nie są ani banalne, ani odpowiedź nie jest zgodna ze stereotypami. Zawsze jestem w niedoczasie, ale może na jutro zdążę :)
              Pozdrowienia, bul.
    • rozum-ny Re: Polska - Rosja 25.01.11, 10:33
      Reakcje Rosji
      pl.wikipedia.org/wiki/Reakcje_w_Rosji_na_katastrof%C4%99_polskiego_Tu-154_w_Smole%C5%84sku

• rozum-ny Re: Polska - Rosja 26.01.11, 12:06
      wiera22 napisała:

> Delikatnie mówiąc "nieprzyjazne" wobec Rosji siły w Polsce się umocniły, tworząc polityczny przyczółek dla przedwyborczej ofensywy przeciwko premierowi Tuskowi i jego partii.
      "Nowaja Gazieta"

Grzegorz Napieralski: : Ja nie wiem czy wojny, ale myślę, że na takiej agresji wobec narodu rosyjskiego Jarosław Kaczyński chce budować swoją tożsamość. On szuka takich nastrojów niechęci do narodu, bo to nawet już nie chodzi o państwo, myślę o naród to jest groźniejsze i bardziej niebezpieczne i myślę, że buduje na tym swoją pozycję. To bardzo niebezpieczne i bardzo groźne dla Polski, bo wśród sąsiadów powinniśmy szukać przyjaciół, a nie wroga.

• 1normalnycz.lowiek Napieralski okazał się BolszewickimOszustem! 26.01.11, 12:44
        rozum-ny napisał: Grzegorz Napieralski: : Ja nie wiem czy wojny, ale myślę, że na takiej agresji wobec narodu rosyjskiego Jarosław Kaczyński chce budować swoją tożsamość.

---> Wszedł w retorykę charakterystyczną dla kagiebistów i ubeków.
        Tą wypowiedział się zeszmacił, więc powinien jak najszybciej z tych słów się wycofać i przeprosić we wszystkich mediach, przede wszystkim Jarosława Kaczyńskiego!

PS. A skoro Grzegorz Napieralski nie odróżnia Narodu rosyjskiego od ruskiej władzy złożonej z kagiebistów, to niech najpierw wróci do szkół i dopiero po latach wróci do polityki!
        • rozum-ny Nienormalny 26.01.11, 12:52
          A nie zauważyłeś, że Napieralski powiedział PRAWDĘ?
          • 1normalnycz.lowiek Chętnie zgodzę się z twoją tezą-tylko pokaż choć 26.01.11, 13:06
            rozum-ny napisał: A nie zauważyłeś, że Napieralski powiedział PRAWDĘ?

---> jedną wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego potwierdzającą, to co powiedział Napieralski w tym temacie!
            • rozum-ny Przyjaciel Rosjan hehe 26.01.11, 13:28
              Chętnie bym to uczynił, bo mnóstwo tego w sieci, ale czy warto? Włożę w to wysiłek a ty i tak nic nie zrozumiesz.
              • 1normalnycz.lowiek Nawet jednej nie jesteś w stanie znaleźć? 26.01.11, 13:40
                rozum-ny napisał: Chętnie bym to uczynił, bo mnóstwo tego w sieci, ale czy warto?

---> Wystarczy link oraz Ctrl C/Ctrl V! :)
                • rozum-ny Re: Nawet jednej nie jesteś w stanie znaleźć? 26.01.11, 16:49
                  Nie umiesz korzystać z google? Tam znajdziesz setki przykładów.
                  „Twardy kurs wobec Rosji" kto to powiedział?
                  A artykułu Kaczyńskiego, który /w Newsweeku został nazwany jako krucjata Kaczyńskiego wobec Rosji a w Rosji odebrany jako zimna wojna to też nie czytałeś?
                  Poczytaj może trochę zamiast siedzieć tu na forum i wypisywać bzdury.
                  Pokaż mi takie wypowiedzi Kaczyńskiego na temat USA.
                  Kaczyński przyjaciel Rosjan hehe
                  wyborcza.pl/1,76842,7864975,Jaroslaw_Kaczynski_o_Rosji___wczoraj_i_dzis.html
                • rozum-ny Re: Nawet jednej nie jesteś w stanie znaleźć? 26.01.11, 16:55
                  www.tvp.info/informacje/polska/j-kaczynski-pisze-o-neoimperialnej-rosji/2842710

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/rosyjska-prasa--kaczynski-oglosil-krucjate-przeciwko-rosji,65512,1

a brat też kochał Rosję
                  www.tvn24.pl/-1,1617701,0,1,kaczynski-nienawidzi-rosji-bardziej-niz-brzezinski,wiadomosc.html

• rozum-ny Ty ruski agencie 26.01.11, 17:00

Ty ruski agencie, załatwimy Cię! (Jarosław Kaczyński do Zygmunta Wrzodaka 6.czerwca 2005r.)

pravda.blox.pl/2007/05/Kaczynski-demoluje-stosunki-z-Rosja.html

• 1normalnycz.lowiek I tu naraz:Sam sobie zaprzeczyłeś i odpowiedziałeś 26.01.11, 18:01
                    rozum-ny napisał: Ty ruski agencie, załatwimy Cię!

---> Wszystko, co przedstawiłeś odnosiło się do neosowieckiej władzy, która rządzi obecnie Rosją!!!
                    A nie do Rosjan, nie do Rosyjskiego Narodu!!!

Musisz szukać dalej, jeśli nie chcesz wyjść na KłamczuszkaOpluwacza ...
                    • rozum-ny Odpowiedz 26.01.11, 19:26

Co to jest naród?
                      Kto jest przedstawicielem narodu? Kto reprezentuje naród?
                      Czy przedstawiciel narodu /mając swoją politykę/ krytykuje przedstawiciela innego narodu /mającego swoją politykę/ to czy wpływa to na naród?
                      Czy zimna wojna dotyka przedstawiciela narodu czy naród?
                      Czy jeśli jedno państwo nakłada embargo na inne państwo to czy to embargo dotyczy narodu?

• 1normalnycz.lowiek Są państwa:demokratyczne,niedemokratyczne i Rosja! 26.01.11, 22:46
                        rozum-ny napisał: Co to jest naród? Kto jest przedstawicielem narodu? Kto reprezentuje naród?

---> Powinieneś wiedzieć, że naród rosyjski jest "reprezentowany" przez "Gazprom" a relacje między narodami nie mają nic wspólnego z relacjami między państwami ... Czasami są podobne a czasami nie.

> Czy zimna wojna dotyka przedstawiciela narodu czy naród?

---> Rząd zawsze się wyżywi ... no chyba, że przesadzi, jak w Tunezji, Egipcie a wcześniej na Węgrzech.
                • rozum-ny Re: Nawet jednej nie jesteś w stanie znaleźć? 26.01.11, 17:06
                  Czyż nie on sam w 2005 roku przeciwny był wizycie prezydentka Kwaśniewskiego w Moskwie z okazji 60. rocznicy zakończenia wojny? I czyż to nie on, jeszcze w ubiegłym roku, krytycznie wypowiadał się na temat obecności Władimira Putina na Westerplatte? Czyż to nie on wystąpił w antyhitlerowskim i antyrosyjskim spocie, powołującym się na lata zmagań Polaków z sąsiadami i krzywdy, jakich doświadczyli z ich strony?

interia360.pl/artykul/wielka-przemiana-jaroslawa-kaczynskiego,34684

• isa.stern Re: Polska - Rosja 26.01.11, 18:28
      zamiast w kółko duby smoleńskie opowiadać, można by ludzikom przybliżyć kilka faktów, jak ten: że w tamtym roku eksport do Rosji wzrósł o 40 proc., i przypomnieć, że za PiS-u Rosja wprowadziła embargo na polskie mięso....
      • 1normalnycz.lowiek Z 1 do 1,4tony?Starczy mięcha dla ruskich piesków? 26.01.11, 18:37
        isa.stern napisała: że w tamtym roku eksport do Rosji wzrósł o 40 proc.,

---> Może pokaż wartości bezwzględne ... lepiej przemówią do wyobraźni! :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka