Gość: marek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 10:33 Czy ta ma jakis sens ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: homo Re: Po co Kwach promuje Belke IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.04, 10:55 Przystępuję do zabawy ! Pytanie nie jest szczęśliwie sformułowane, ponieważ odpowiedż na nie, nie wyjaśnia nam tego co najbardziej ciekawe. Pomimo to odpowiem teraz na tak postawione Twoje pytanie i czekam na nastepne. :)). Kwach proponując kandydata na nowego premiera wykorzystuje swoje uprawnienia po złożeniu prze Millera obietnicy dymisji. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po co Kwach promuje Belke o którym sam mówi 5 02.05.04, 10:57 marek: > Po co Kwach promuje Belke o którym sam mówi 50na50 > Czy ta ma jakis sens ? Kwach doskonale wie, że nie 50 na 50, tylko zero. Jednak taka polityka może mieć sens dla Kwacha. To taki szach w stosunku do SDPL, PO i PiS: jeśli nie pozwolicie powołać rządu albo teraz albo w którymś z dwóch następnych podejść przewidzianych w Konstytucji, to Sejm zostanie rozwiązany i wybory odbędą się w najbardziej dla Was niedogodnym terminie. Otóż one muszą się odbyć nie później niż w 45 dni po ostatniej nieudanej próbie, więc jeszcze w lecie. Taki termin gwarantuje klęskę partii elytowych. Wobec tego Kwach liczy na to, że oni się poawanturują, podenerwują, pociskają gromy -- ale w końcu za którymś podejściem zgodzą się na tą Belkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staryk Re: Po co Kwach promuje Belke o którym sam mówi 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.04, 11:05 Najpierw zmiana ordynacji wyborczej na większościową w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych a dopiero wybory. Jnaczej wybory nie mają sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Po co Kwach promuje Belke o którym sam mówi 5 IP: 203.115.25.* 02.05.04, 11:38 W pelni sie z toba zgadzam. Na rzadzie trzeba wymusic chociazby manifestacjami zmiane tej barbarzynskiej ordynacji, ktorej dotad zadna partia nie ruszyla i nie ruszy, bo kazda ma w niej swoj antydemokratyczny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo No co marku, konceptu nie starcza na pytania? IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.04, 11:17 Już wiesz dlaczego kwach zaproponowal Właśnie Belkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo ponieważ Ed zgłupiał więć Stefana 4 zapytam IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.04, 11:24 Przeczytałem twój post uwaznie i mam pytania nastepujace: nie byłoby Belki gdyby Miller nie powiedzial ,że odchodzi.Kto odebrał mu ochotę i w jaki sposób do walki o dalsze Premierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: ponieważ Ed zgłupiał więć Stefana 4 zapytam IP: *.medconsulting.it / *.38-151.net24.it 02.05.04, 11:42 Ochote to on sobie mogl miec ale w PRLu. Czasy jednak sie zmienily. Millera pogardliwie traktuja juz w calej UE. Jest ogolnie skompromitowany. Takiego nawet Brezniew nie trzymalby u wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo Re: ponieważ Ed zgłupiał więć Stefana 4 zapytam IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.04, 11:51 Adamie, staramy się odpowiedzieć na pytanie, jakie argumenty skłoniły Millera i kto je wysuwał ,że tak łatwo i wyraźnie wbrew własnej woli , zrezygnował z urzedu. Przecież zupełnie niespodziewanie po powrocie z zagranicy i po scesji "Borówek" Miller ozbajmił ,że odchodzi 2-maja.Skad i dlaczego, taka zmiana oceny sytuacji politycznej w Polsce? kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Pytanie Hominis 02.05.04, 13:06 homo: > ponieważ Ed zgłupiał więć Stefana 4 zapytam Przepraszam Cię za zmianę nagłówka, ale nie lubię podpisywać się pod wypowiedziami obraźliwymi. homo: > Przeczytałem twój post uwaznie i mam pytania nastepujace: nie byłoby Belki > gdyby Miller nie powiedzial ,że odchodzi.Kto odebrał mu ochotę i w jaki sposób > do walki o dalsze Premierowanie? Wydaje mi się, że wtedy Millera wszyscy już mieli serdecznie dosyć, również w jego partii. Należy raczej pytać, dlaczego już wtedy nie wyleciał z hukiem. W takiej sytuacji zwykle daje się gościowi do wyboru, że albo sam odejdzie i dostanie jakąś konfiturę na otarcie łez, albo zostanie odwołany przez Sejm i niczego nie dostanie. Miller na takie dictum zastosował dziwny wariant, że OK, odejdę sam, ale nie teraz, tylko za miesiąc. W ten sposób przedłużył swoje rządy a do konfitury praw zapewne również nie stracił. Przedłużenie rządów miało dla niego spore znaczenie. Po pierwsze dawało szansę, że może coś się zdąży przez ten miesiąc zmienić i będzie można wycofać obietnicę dymisji. To się nie udało, ale on (słusznie) obstawił taką opcję. Po drugie dało mu czas na staranne posprzątanie po sobie i wypracowanie lepszej przyszłości dla kumpli. Taka inwestycja w nieznaną jeszcze przyszłość... Gra Millera dokumentnie popsuła plany Platformie. Ona była wtedy przygotowana do zwalenia Millera, niedopuszczenia do powołania nowego rządu, w ten sposób doprowadzenia do nowych wyborów i wygrania tych wyborów. Opóźnienie o miesiąc spowodowało, że terminem nowych wyborów stanie się środek lata, więc PO przerżnie haniebnie. Wobec tego PO musi teraz zmienić plany Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: do Stefana 02.05.04, 17:38 Nie wiem czy chcesz pobawić się w dochodzenie do "prawdy" o celach zmiany rzadu? Moja teza: ,Kwach ma zostać tym, który nie tylko stworzył SLD ale ją wyciagnął odnowił i oczyscił z wszelkiego plugastwa politycznego(Miller i GTW),mówiąc któtko na powrót przywrócił do politycznego bytu w Państwie.Należy SLD przecież, do europejskiej socjaldemokracji i składki płaci. :)) Przy okazji można sobie wyjasnić do końca co z odpowiedzią na pytanie Leszka "gdzie jest władza"? jesli masz czas teraz, to daj znać . czekam ps nie chciałem Eda obrażac tylko pobudzić do zadawania pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: do Stefana 02.05.04, 18:25 homosovieticus: > Nie wiem czy chcesz pobawić się w dochodzenie do "prawdy" o celach zmiany > rzadu? Pytanie ,,jaki jest cel zmiany rządu?'' brzmi dla mnie podobnie niepełnie jak pytanie ,,czym się różni wróbelek?''. Koniecznie trzeba dodać CZYJ cel. W tym samym działaniu politycznym różni gracze mogą mieć różne cele. homosovieticus: > Moja teza: ,Kwach ma zostać tym, który nie tylko stworzył SLD ale ją wyciagnął > odnowił i oczyscił z wszelkiego plugastwa politycznego(Miller i GTW),mówiąc > któtko na powrót przywrócił do politycznego bytu w Państwie.Należy SLD > przecież, do europejskiej socjaldemokracji i składki płaci. :)) Jeśli to jest Twoja odpowiedź na pytanie, jaki jest cel zmiany rządu dla Kwacha, to ja się z Tobą zgadzam. Ale to, że Kwach ma takie marzenie, jeszcze nie tłumaczy, dlaczego udaje mu się je zrealizoawać. Poza tym, jeśli SLD się istotnie oczyści z plugastwa (powiedzmy Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: do Stefana 02.05.04, 18:50 stefan4 napisał: >Ale to, że Kwach ma takie marzenie, jeszcze nie > tłumaczy, dlaczego udaje mu się je zrealizoawać. Jeśli udaje mu się realizować to co chce, to oznacza, że ma po prostu władzę.Albo, że ci którzy władzę mają, potrafią w skuteczny sposób posługiwać się Kwachem.Ale o tym potem. >Poza tym, jeśli SLD się > istotnie oczyści z plugastwa (powiedzmy Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: do Stefana 02.05.04, 22:38 homosovieticus: > Moim zdaniem, zarówno Belka jak i Janik to ludzie Kwacha Nie jestem pewien, co to znaczy. W przeciwieństwie do koloru skóry i wielkości brzucha bycie czyimś człowiekiem da się łatwo zmienić. Z punktu widzenia Kwacha: nie jest trudno mieć swoich ludzi; trudno ich nadal mieć, gdy sprawy idą źle. Kwach, Belka, Janik i Miller grają teraz tą samą grę. Jednak ja bym nie wyciągał z tego żadnych wniosków na temat, kto jest czyj. W tej chwili jest im po drodze razem i tyle. homosovieticus: > Borowski najprawdopodobniej - po zatwierdzeniu przez Sejm rządu Belki i > usunieciu się Millera w cień - powróci na łono SLD. To jest możliwe, ale nie pewne. Łono może go już nie chcieć. Skoro zdradził, nie pełni żadnej funkcji i nie przyniesie w posagu dużej ilości wyborców, to po co taki łonu? Możliwa jest chyba również migracja borówek w stronę PO. Oni nigdy o sobie wzajemnie nie mówili źle, jakby od początku planowali ścisłą współpracę. Łatwiej jest znaleźć krytykę PiSu przez PO i odwrotnie, niż krytykę SDPL przez PO i odwrotnie. homosovieticus: > Czy Twoim zdaniem jest możliwe ,żeby władza przebywała rzeczywiście w Dużym > Pałacu? > W rekach samego Kwacha? Ja myślę, że władza jest rozproszona. W danym momencie należy do tego, kto wykombinuje dobre posunięcie i na chwilę wykoleguje innych. W tej chwili zdecydowanie Kwach jest rozgrywającym. Ale już bywało inaczej. Był taki czas, gdy Kwach kicał przed Millerem. Część władzy trzymają służby tajne. Przez pewien czas nawet wydawało się, że władza przechodzi w ręce Rokity; potem się okazało, że on jest za chudy w uszach na trzymanie władzy. Po prostu demokracja, Homosovietice. Tyle że ograniczona na tyle, że ani Ty ani ja do niej nie należymy. Ciekawe jest o Tusku w serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2052353.html : ,,Tusk nie wykluczył sierpnia jako terminu możliwych wyborów''. Jeśli dziennikarz czegoś nie zniekształcił, to Tusk musi mieć w rękawie coś, czego jeszcze nie znamy. Bo przecież terminu sierpniowego powinien się bać jak nastolatka zboczeńca w parku. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: do Stefana 02.05.04, 23:41 stefan4 napisał: homosovieticus: > > Moim zdaniem, zarówno Belka jak i Janik to ludzie Kwacha > > Nie jestem pewien, co to znaczy. W przeciwieństwie do koloru skóry i wielkości > brzucha bycie czyimś człowiekiem da się łatwo zmienić. Z punktu widzenia > Kwacha: nie jest trudno mieć swoich ludzi; trudno ich nadal mieć, gdy sprawy id > ą > źle Ludzie Kwacha to ludzie, którzy swoje kariery Kwachowi zawdzięczają i sami nie przejawiają talentów przywódczych.Janik i Belka spełniaja te warunki. homosovieticus: > > Borowski najprawdopodobniej - po zatwierdzeniu przez Sejm rządu Belki i > > usunieciu się Millera w cień - powróci na łono SLD. > > To jest możliwe, ale nie pewne. Łono może go już nie chcieć. Skoro zdradził, > nie pełni żadnej funkcji i nie przyniesie w posagu dużej ilości wyborców, to po > co taki łonu? Zadaniem secesji "borówek" mogło być głównie zwiększenie nacisku na Millera i GTW żeby się usuneli w cień.To przecież z ich powodu, "borówki" odeszły z SLD. Możliwa jest chyba również migracja borówek w stronę PO. Oni > nigdy o sobie wzajemnie nie mówili źle, jakby od początku planowali ścisłą > współpracę. Łatwiej jest znaleźć krytykę PiSu przez PO i odwrotnie, niż krytyk > ę > SDPL przez PO i odwrotnie. To prawda, ale krytyka i to bardzo ostra Rokity przez SLD i Kwacha, jest faktem. Moim zdaniem, łatwiej znacznie jest ppowrócić "borówkom" do oczyszczonej z GTW i innych aferzystów partii matki ,niz wtapiać się do PO.Mogą bowiem po wtopieniu, odgrywać marginalna tylko rolę. Jeszcze na temat władzy: Czy sądzisz ,że generał oddał "rzeczywistą władzę"-rozumianą jako silne wpływy - uczestnikom okrągłego stołu? Ja sądzę ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyr No jak siechce to podobno ludziom druty mozna sprz IP: *.61.7.249.host.de.colt.net 02.05.04, 23:25 No jak sie chce to podobno ludziom druty mozna sprzedać to belke pewnie tez mozna sprzedać. Moze coś w tym stylu mysli. Tylko trzeba troche potrafic zaprezentować towar troche miłej perswazji pójdzie jak na peńku mięso na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś