Dodaj do ulubionych

10 kwietnia

28.03.11, 19:07
zeszłego roku zgineła w katastrofie pod Smoleńskiem wyjątkowa osoba. Szczególna. Matka Solidarności- Anna Walentynowicz. Dziś przedstawiana jest jako nikt wiecej, tylko zwykła suwnicowa. A kto jest prawdziwym symbolem Solidarności? Wieeelkim symbolem? Henryka Krzywonos. Tak, to Pani Henryka, zatrzymujac tramwaj, wraz z Lechem Wałęsą- Prezydentem, obaliła komunę. Pani Henryka.

To jest smutne.

Tak na marginesie. Oba nośne symbole walki (zwycięskiej sic!) o wolność łączy pewien nonszalancki stosunek do drobiazgow. Wałęsa przeskoczył przez płot, czy nie? Nie pamiętam- nieistoty szczegoł, mówi Lech Wałęsa. Henryka Krzywonos wyjechała na linie i zatrzymala tramwaj, czy w ogóle własciwie nie wyjechała z zajezdni? A czy to ważne?

To też jest smutne.

A smutne dlatego (i jedno i drugie), ze społeczeństwo bezrefleksyjnie przechodzi nad tym do porządku. Inżynierowie historii w biały dzień na naszych oczach majstruja przy faktach i nic. Żadnej reakcji. Smutne.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:09
      > cej, tylko zwykła suwnicowa. A kto jest prawdziwym symbolem Solidarności? Wieee
      > lkim symbolem?

Jak to kto? Jaroslaw K.
      • purchawkapuknieta Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:29
        Ależ ci ten JarKacz pranie mózgu zrobił. Wypisz sie czem predzej z PiSsekty
    • tw_wielgus Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:16
      Zostawmy w spokoju P.Annę Walentynowicz, To historyczna postać i na pewno nie zostanie zapomniana w podręcznikach i w pamięci przyszłych pokoleń.
      Nie godzi się używać jej osoby w charakterze młotka aby przywalić L.Wałęsie czy Pani H. Krzywonos.
      • purchawkapuknieta Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:28
        Wzrusza mnie twoja moralność.

A w kwestii miejsca w podręcznikach historii: Pani Henryka będzie symbolem, człowiekiem czynu i idei, Anna Walentynowicz suwnicową, w obronie której staneli robotnicy. Tyle.
        • tw_wielgus Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:36
          Nie sądzę, uważam że skoro w historii znalazło się miejsce dla L.Wałęsy z całą pewnością znajdzie się i dla P. Walentynowicz.
          Te dwie postacie nie za bardzo się ze sobą lubiły, można mówić o otwartej wojnie, ale to już mineło. Bieżąca polityka (waśnie) nie zakłóci prawdy historycznej.

Dzięki za wyrazy wzruszenia. Mam nadzieję że poruszą one Twoje kamienne serce.
          • purchawkapuknieta Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:40
            Nie kwestionuję tego, ze w podręcznikach znajdzie sie jej nazwisko. Istotne jest, na której stronie. I po której.
    • douglasmclloyd Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:20
      Człowieku dzisiaj liczy się to, co powiedziała Doda, albo Lady Gaga.
      • purchawkapuknieta Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:29
        Fakt. Nie wiem co prawda, czy Lady Gaga umie mówić, ale Dodę rzucił Nergal!
    • ave.duce Re: 10 kwietnia 28.03.11, 19:52
      Dla mnie obie są symbolami Sierpnia'80.
      Szkoda, że ich drogi się rozeszły wcale nie symbolicznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka