Dodaj do ulubionych

Premierze jak żyć?

12.09.11, 08:10
kiedy jedna trzecia zarobków trzeba przeznaczyć na oplatę przedszkola?

Po huczało po szumiało... i rodzice maluchów pozostali sami z problemem drakońskich podwyżek za przedszkola. Takie są porządki i obyczaje w III RP. Nie dość, że pokoleniu dzisiejszych dzieciaków zostawimy w spadku gigantyczny dług to jeszcze ich rodziców w bandycki sposób łupimy z pieniędzy co oczywiście będzie miało wpływ na ich zdrowie i przyszłą kondycję psychiczną i fizyczną.

www.fakt.pl/Dramat-rodzicow-1000-zl-za-przedszkole-i-jak-tu-zyc-,artykuly,114526,1.html
Za to nie szkoda wydawać pieniędzy z tv publicznej na kretyński film serial pt. Rezydencja. Niech sobie głodne dzieci popatrzą jak żyje sie elicie III RP... lub na Nergala! Ten pacan tez jest typem do naśladowania.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:17
      Co do TVP, to PiS twierdził (ustami Jacka Kurskiego) że jest to dobro narodowe, więc nie marudź że pieniądze podatnika idą na tandetę... Inna sprawa że pozostawianie jej przez PO wystawia jej nienajlepsze świadectwo. Pomyśleć jak znakomite produkcje ma na swoim koncie BBC:/
      Co do Nergala, to weź się nie wgłupiaj.
      • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:38
        humbak napisał:

> Co do TVP, to PiS twierdził (ustami Jacka Kurskiego) że jest to dobro narodowe,
        > więc nie marudź że pieniądze podatnika idą na tandetę... Inna sprawa że pozost
        > awianie jej przez PO wystawia jej nienajlepsze świadectwo. Pomyśleć jak znakomi
        > te produkcje ma na swoim koncie BBC:/
        > Co do Nergala, to weź się nie wgłupiaj.

Od szmiry w telewizji boli glowa. Większości programów nie da się oglądać. Jeszcze seriale firmowane przez Łepkowską mają jakiś kontat z zyciem. Chociaż też nie do końca i z porządną sztuką mają tyle co prokurtor z przyzwoitością u Gogola: Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator; ale i ten, prawdę mówiąc, świnia.

Dziś spróbuję spojrzeć na teatr telewizji.
    • woda_woda Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:17
      "Młodzieńcze co wahasz się jak żyć, by przykład dać Ci bliski, bez namyślania się powiem Ci, żyj jak towarzysz Dzierżyński"
      • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:26
        woda_woda napisała:

> "Młodzieńcze co wahasz się jak żyć, by przykład dać Ci bliski, bez namyślania s
        > ię powiem Ci, żyj jak towarzysz Dzierżyński"

ho ho ho;)
    • ta Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:20
      Po co pytasz premiera, ma cię wychowywać? Mamusia z tatusiem nie nauczyli?
      Uczciwie, panie, uczciwie żyć należy. Uczyć się, pracować, nie marudzić płaczliwie, radzić sobie z przeciwnościami i przede wszystkim nie czekać na mannę z nieba.

Dzieciakami swoimi spłodzonym zająć się możliwie najstaranniej i nie podrzucać ich państwu na naście godzin dziennie oczekując, że inni podatnicy za to bez szemrania zapłacą.
      • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:26
        ta napisała:

> Dzieciakami swoimi spłodzonym zająć się możliwie najstaranniej i nie podrzucać
        > ich państwu na naście godzin dziennie oczekując, że inni podatnicy za to bez sz
        > emrania zapłacą.

Ja nie chcę, zeby inni podatnicy za mnie płacili. Ja tez płacę podatki. Chce tylko, zeby je racjonalnie wydawać.
        • ta Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:36
          awa.com napisała:
          > Ja nie chcę, zeby inni podatnicy za mnie płacili. Ja tez płacę podatki. Chce t
          > ylko, zeby je racjonalnie wydawać.

Jeśli nie chcesz, by inni podatnicy za ciebie płacili, to nie podrzucaj państwu(= innym podatnikom ) swoich dzieci na 1/2 doby i nie żądaj, by było to za darmo.
          Najmij opiekunkę za własne, jeśli nie potrafisz/nie chcesz zająć się swym potomstwem.
          Przedszkola stały się darmowymi przechowalniami potomstwa.
          Jako podatnik, który nie szczędził sił i środków na samodzielne wychowanie swoich dzieci uważam, że decyzje o częściowym opłacaniu przedszkoli za absolutnie konieczne i słuszne.

Jeśli apelujesz o zdrowie następnych pokoleń, to przekonuj rodziców, by nie pozostawiali dzieci przez 12 godzin w przechowalniach.
          • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 08:51
            ta napisała:

> Jeśli apelujesz o zdrowie następnych pokoleń, to przekonuj rodziców, by nie poz
            > ostawiali dzieci przez 12 godzin w przechowalniach.

Pobyt w przedszkolu ma pozytywny wplyw na rozwój dzieci. Rzecz w tym, że wyrywając z kieszeni rodziców zawyzone opłaty obniża sie tym samym standard gospodarstwa domowego a to może mieć złe skutki dla zdrowia całej rodziny.
            Państwo i wspólnota samorządowa są to instytucje (znane chyba od zarania dziejów), które powołane zostały po to, zeby zaspakajać potrzeby spoleczne, które trudno zaspokoic indywidualnie.

Oczywiście ja znam te wszystkie gadki liberalne. Może kiedyś dojdzie do tego, ze tym wszystkim indywidualistom wydzieli się jakiś proporcjonalnie do ich liczebności terytorium i tam bedą mogli żyć według przyjetych przez siebie zasad, ze każdy sobie rzepke skrobie.
            • ta Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:37
              sawa.com napisała:
              > Pobyt w przedszkolu ma pozytywny wplyw na rozwój dzieci.

Nie polemizuję z pozytywnym wpływem ( dobrze prowadzonego) przedszkola na rozwój dzieci.
              Dla maluchów 5-8 godz to maksymalna ilość godzin spędzona w ruchu i hałasie, która nie rodzi skutków ubocznych fatalnych dla ich systemu nerwowego.

Nie przekonasz mnie, że przebywanie dzieci po kilkanaście godzin w przedszkolu służy ich zdrowiu i że za niefrasobliwość i wygodę ich rodzicow mamy płacić ze wspólnej kasy.
              Opłaty za godziny nadliczbowe są doprawdy symboliczne, a przedszkola to nie są przechowalnie niewygodnego bagażu życiowego.
              • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:58
                ta napisała:

> Nie przekonasz mnie, że przebywanie dzieci po kilkanaście godzin w przedszkolu
                > służy ich zdrowiu i że za niefrasobliwość i wygodę ich rodzicow mamy płacić ze
                > wspólnej kasy.
                > Opłaty za godziny nadliczbowe są doprawdy symboliczne, a przedszkola to nie są
                > przechowalnie niewygodnego bagażu życiowego.

Ja tez nie mam zamiaru przekonywać, ze wielogodzinne na poziomie ok. 10 przebywanie dziecka w przedszkolu jest tym co mu do rozwoju najbardziej potrzeba. Realia sa jednak takie, ze rodzice prócz 8 godzin pracy traca czas na dojazdy. Korki, źle funkcjonujaca komunikacja publiczna. Moze trzeba wprowadzić dla kobiet regulowany wg ich potrzeb czas pracy? Ale z drugiej strony nie powinnismy dyskryminować ojców. Oni też powinni opiekować sie dziećmi.
                • ta Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 17:09
                  sawa.com napisała:
                  >Ale z drugiej strony nie powinnismy dysk
                  > ryminować ojców. Oni też powinni opiekować sie dziećmi.

Nigdzie nie twierdziłam, że opiekować się dziećmi powinny wyłącznie matki.
                  Nie używaj zatem argumentów z tej paczki odpowiadając na mój post.
                  Larum czynisz, jak pan poseł Jarosław Kaczyński kazał, gdy tak naprawdę nie ma o co.

• woda_woda Sawa znowu swoje bajki opowiada. 12.09.11, 08:59
            ta napisała:

Było już jej tłumaczone, że pretensje może mieć do samorządu o zbyt wysokie ceny przedszkola a ona furt Tuska się czepia. Nie przetłumaczysz :)
    • venus99 Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:00
      najlepiej długo i zdrowo.
      i nie nalezy zadawać głupich pytań.
    • wtopek Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:00
      zarabiasz 700 zł netto?

sawa.com napisała:

> kiedy jedna trzecia zarobków trzeba przeznaczyć na oplatę przedszkola?
      >
      > Po huczało po szumiało... i rodzice maluchów pozostali sami z problemem drakoń
      > skich podwyżek za przedszkola. Takie są porządki i obyczaje w III RP. Nie dość
      > , że pokoleniu dzisiejszych dzieciaków zostawimy w spadku gigantyczny dług to j
      > eszcze ich rodziców w bandycki sposób łupimy z pieniędzy co oczywiście będzie m
      > iało wpływ na ich zdrowie i przyszłą kondycję psychiczną i fizyczną.
      >
      > www.fakt.pl/Dramat-rodzicow-1000-zl-za-przedszkole-i-jak-tu-zyc-,artykuly,114526,1.html
      > Za to nie szkoda wydawać pieniędzy z tv publicznej na kretyński film serial pt.
      > Rezydencja. Niech sobie głodne dzieci popatrzą jak żyje sie elicie III RP... l
      > ub na Nergala! Ten pacan tez jest typem do naśladowania.
      • woda_woda Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:07
        wtopek napisał:

> zarabiasz 700 zł netto?

Sawa podała link fo Faktu. Piszą tam o rodzicach z Biskupca, którzy jakoby wydają na 2 przedszkonych dzieci 1000 zł. Cena 1 ponadprogranowej godziny w tym mieście to 3,95 zł. Policz sobie, ile godzin ci rodzice trzymają za te pieniądze swoje dzieci w przedszkolu i zobaczysz, że albo Fakt kłamie, albo owi rodzice trzymają tam dzieci pół doby.
        • sawa.com Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:21
          woda_woda napisała:

> wtopek napisał:
          >
          > > zarabiasz 700 zł netto?
          >
          > Sawa podała link fo Faktu. Piszą tam o rodzicach z Biskupca, którzy jakoby wyda
          > ją na 2 przedszkonych dzieci 1000 zł. Cena 1 ponadprogranowej godziny w tym mie
          > ście to 3,95 zł. Policz sobie, ile godzin ci rodzice trzymają za te pieniądze s
          > woje dzieci w przedszkolu i zobaczysz, że albo Fakt kłamie, albo owi rodzice tr
          > zymają tam dzieci pół doby.

To jest tylko część podwyżek. Wzrosły opłaty za wyżywienie i za zajęcia poza standardowe takie jak nauka języka obcego, rytmika etc.
          • wtopek Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:25
            w zeszłym roku płaciłem za dziecko wg starych zasad 235 zł, w tym roku za wrzesień zapłaciłem 225 zł

zajęcia dodatkowe są płatne niezależnie i ich stawni nie wzrosły
            • senior76 Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:30
              ....Oto jest pytanie tylko ciekawe kto prawdziwie odpowie na nie .
          • cwiercinteligentzpis Czyli Fakt kłamie, a ty za nim.(ktoś się dziwi?) 12.09.11, 09:25
            sawa.com napisała:

> To jest tylko część podwyżek. Wzrosły opłaty za wyżywienie i za zajęcia poza st
            > andardowe takie jak nauka języka obcego, rytmika etc.

• woda_woda Re: Premierze jak żyć? 12.09.11, 09:29
            sawa.com napisała:

> To jest tylko część podwyżek. Wzrosły opłaty za wyżywienie i za zajęcia poza st
            > andardowe takie jak nauka języka obcego, rytmika etc.

Nieprawda. Za 5 godzin pobytu dziecka w przedszkolu nie płaci się ani grosza.
    • zapijaczony_ryj Wziąć przykład z prezesa i się nie rozmnażać! 12.09.11, 09:04
      proste jak drut!

Ja bym obciążył tych co się nie rozmnażaja , a pouczają innych jak wychowywać dzieci BYKOWYM- to taki podatek jaki za komuny płacili bezdzietni powyzej jakiegoś tam wieku
    • obraza.uczuc.religijnych Na początek proponuję sprzedać komputer 12.09.11, 09:13
      zyskasz przez to i pieniądze i czas na zarabianie ich w większej ilości. Są potrzebniejsze rzeczy niż komputer.
    • titerlitury prawda o opłatach za przedszkola 12.09.11, 10:23
      Oczywiście każda gmina sama ustaliła opłaty i zasady. Jednak wyciaganie z tego wniosków globalnych jest nieuzasadnione. Szczególnie jeśli te wnioski mówia o wzroście 70%... W przypasku mojej gminy (m. Łódź); dotychczasowa opłata (145 zł m-cznie + wyżywienie + opłaty za zajęcia dodatkowe) została zastąpiona stawką 2,08 za każdą godzinę poza przedziałem 8-13. Drugie dziecko płaci 1,04, za trzecie i kolejne dziecko nie wnosi sie opłat. Ponad to rodzice moga się zwrócicć do MOPSu o dofinansowanie.
      Korzystne w nowych przepisach jest też to, ze opłaty za pobyt dziecka w przedszkolu nie wnosi się o ile dziecka w przedszkolu faktycznie nie ma (do tej pory całościowa opłat 145 zł nie podlegała zwrotowui nawet w przypadku choroby dziecka, o ile nie była ona dłuższa niż 30 dni).
      W moim przypadku płacę nawet mniej:
      dziecko zaprowadzam na ósmą, odbietam przed czwartą, zatem dziennie jest w przedszkolu 3 godziny płatne, co daje 2,08 x 3 x 21 = 131,04 zł. Stawka żywieniowa nie uległa zmianie, więc de facto płacę 13,96 zł mniej miesięcznie.
      Oczywiście to tylko mój indywidualny przypadek, ale jasno pokazuje, że mówinie o globalnej podwyżce cen jest nieuzasadnione.
      • sawa.com Re: prawda o opłatach za przedszkola 12.09.11, 16:07
        titerlitury napisała:

> Oczywiście każda gmina sama ustaliła opłaty i zasady. Jednak wyciaganie z tego
        > wniosków globalnych jest nieuzasadnione. Szczególnie jeśli te wnioski mówia o w
        > zroście 70%... W przypasku mojej gminy (m. Łódź); dotychczasowa opłata (145 zł
        > m-cznie + wyżywienie + opłaty za zajęcia dodatkowe) została zastąpiona stawką 2
        > ,08 za każdą godzinę poza przedziałem 8-13. Drugie dziecko płaci 1,04, za trzec
        > ie i kolejne dziecko nie wnosi sie opłat. Ponad to rodzice moga się zwrócicć do
        > MOPSu o dofinansowanie.
        > Korzystne w nowych przepisach jest też to, ze opłaty za pobyt dziecka w przedsz
        > kolu nie wnosi się o ile dziecka w przedszkolu faktycznie nie ma (do tej pory c
        > ałościowa opłat 145 zł nie podlegała zwrotowui nawet w przypadku choroby dzieck
        > a, o ile nie była ona dłuższa niż 30 dni).
        > W moim przypadku płacę nawet mniej:
        > dziecko zaprowadzam na ósmą, odbietam przed czwartą, zatem dziennie jest w prze
        > dszkolu 3 godziny płatne, co daje 2,08 x 3 x 21 = 131,04 zł. Stawka żywieniowa
        > nie uległa zmianie, więc de facto płacę 13,96 zł mniej miesięcznie.
        > Oczywiście to tylko mój indywidualny przypadek, ale jasno pokazuje, że mówinie
        > o globalnej podwyżce cen jest nieuzasadnione.

No to twoja gmina może świecić przykładem. Dyskutować jednak trzeba, by ci radni którzy postanowili kosztem przedszkolaków podreperować budżet gminy zaniechali takich praktyk.
    • ave.duce A religia za wspólne... Sawo.com > co Ty na to? 14.09.11, 16:12
      ... Jeżeli rodzic zostawi dziecko w przedszkolu na dodatkową 6 godzinę (ponad 5 ustawowo darmowych) i wybierze religię - zapłaci za to burmistrz. Jeżeli w tym samym czasie rodzic pośle dziecko na zajęcia sportowe czy logopedyczne - będzie musiał zapłacić ze swojej kieszeni ...

I tak jest w wielu miejscach...
      • mietowe_loczki Re: A religia za wspólne... Sawo.com > co Ty 14.09.11, 19:20
        Scyzoryk się w kieszeni otwiera :(
    • twoj.psychiatra Pojdź Dziecię Sawo, ja Cię przedszkolić każę! 14.09.11, 16:13
      > Po huczało po szumiało... i rodzice maluchów pozostali sami z problemem drakoń
      > skich podwyżek za przedszkola. Takie są porządki i obyczaje w III RP

Za obecną sytuację przedszkoli i cyrku z tym związanego ponoszą odpowiedzialność...rządy AWS i następnych po nich SLDowców.
      Na przełomie wieków niż demograficzny szedł do przedszkoli, więc "mondre" władze kazali zamykać "niepotrzebne" przedszkola, no bo po cóż wydawać na utrzymanie tychże?

"Mondre" władze nie raczyły były zajrzeć do statystyk demograficznych i zauważyć, że już ok 2005 nastąpi wzrost liczby urodzeń w Polsce (wyż stanu wojennego dorobi sie dzieci), co było równie proste do przewidzenia, jak nadejście dnia po nocy. Jeśli więc komuś dziękowac za ten bałagan, to Ministrom Polityki Społecznej w tamtych rządach.
      Teraz niestety dawne przedszkola sprzedane prywatnym na placówki handlowe itd, więc odkupić ich się nie da. Budowa nowych to fundusze + czas. Równie dobrze można zapytać dlaczego PiS nie zajął się przedszkolami? Wszak widział, co się szykuje, gdyż to w 2005 r nastapił wzrost liczby urodzeń....

Prawda jest taka, że wszystkie 4 duże partie są do d..py w myśleniu strategicznym i ich horyzont widzenia problemów nie wykracza poza zasięg 52 tygodni
    • mietowe_loczki Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 18:41
      Kupiłam sobie nowego mercedesa :(((( Wydałam na niego tak dużo, że teraz nie stać mnie na utrzymanie ani samochodu ani samej siebie. Niestety, żaden podatnik nie kwapi się, żeby mi pomóc :(((( Jak żyć, panie premierze, jak żyć? :(((((
      • m.c.hrabia Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:07
        kupiłem sobie mieszkanie posiłkując się kredytem
        całe 300 000 franków po 2,40zł a dzisiaj
        dzisiaj tylko raz w miesiącu mogę sobie pozwolić na całonocną balangę,
        a kiedyś było to cztery razy w porywach osiem.
        stopa mi się obniżyła za waszych rządów panie premierze.

JAK ŻYĆ?
        • mietowe_loczki Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:10
          Wiem! Wiem! Wiem!

Sprawić sobie następne!
          • m.c.hrabia Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:16
            mietowe_loczki napisała:

> Wiem! Wiem! Wiem!
            >
            > Sprawić sobie następne!

O NIE:)
            nie stać mnie na drugie dziecko:)
            • mietowe_loczki Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:23
              E tam, nie lepiej sobie sprawić następne i narzekać, że państwo za mało do niego dopłaca?
    • jacekm22 Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:09
      A ty pisowski tłuczku nie zauwazyl , ze ta ustawa glosowali ROWNIEZ twoi ulubiency z narodowo-socjalistycznego PIS ????!!!!!
    • cookies9 Re: Premierze jak żyć? 14.09.11, 19:24
      Proste- oszczędnie i racjonalnie,bo czasy są trudne...a sprawa opłat w przedszkolach,to
      sprawa samorządów ,prezydentów ,burmistrzów i wójtów.Przykładem jest prezydent
      Warszawy,która sprawą się zajęła.Z tego, co wiadomo, jest podobnie w innych miastach.
    • ave.duce Rozsądnie i na swój rachunek. 14.09.11, 20:17
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka