Dodaj do ulubionych

Emerytury – szukajmy rozwiązań

18.11.11, 21:38

Szukajmy innych rozwiązań, ponieważ te zaproponowane nie są ani dobre ani sprawiedliwe.
Obecne rozwiązania uderzają najbardziej w grupę ludzi pracujących fizycznie i mniej zamożnych na rzecz ludzi mających lżejszą pracę. Ludzi pracujących fizycznie i mało zarabiających nie stać na wczasy, dobre odżywianie, zdrowy tryb życia. Oni emerytury nie będą pobierać w ogóle /bo nie dożyją/ lub będą pobierać ją krócej.
Osoba pracująca całe życie fizycznie już po 50 zaczyna powoli odczuwać spadek formy i jest mniej wydajna. Ta wydajność spada z kolejnymi latami. Nie można tych ludzi zmuszać do tego aby pracowali dłużej resztką swoich sił.
Jest coś takiego jak godność ludzka a ktoś z racji wieku mniej wydajny będzie dyskryminowany i na każdym kroku odczuwać będzie, że jest kimś gorszym, bo nie ma już takiej siły. Poza tym kto będzie chciał ich zatrudniać jeśli liczy się wydajność i zysk? Będą kulą u nogi pracodawcy u którego się zestarzeli a nowi pracodawcy nie będą chcieli ich w ogóle zatrudniać.

Trzeba szukać innych rozwiązań.
Polacy są kreatywni i wrażliwi społecznie.
Na pewno znajdą się jakieś inne rozwiązania.
Obserwuj wątek
    • hordol martwy nie pobiera emerytury 18.11.11, 21:49
      i o to chodzi
      • lump-1 Re: martwy nie pobiera emerytury 18.11.11, 21:54
        hordol napisała:

> i o to chodzi

ZUS- Zakład Utylizacji Staruszków.
      • olo-x Re: martwy nie pobiera emerytury 18.11.11, 22:01
        Ja twierdzę że dobry emeryt (rencista) to martwy emeryt(rencista)
    • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 21:51
      System emerytalny- państwo w roli dobrego wujka za pieniądze pracownika.
      Pracownik przez cały czas gdy pracuje jest zmuszony oddawać sporo ze zarobionej kasy tylko po to aby kiedyś dostać z tego ochłap.
      Gdyby pracownik wpłacał tą kasę na konto w banku przez te 40 lat to z % żyłby jak pączek w maśle a po śmierci jeszcze byłoby co dziedziczyć ale nic z tego potwór czyli państwo wie lepiej.

• ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 00:12
        Masz rację.
        Ale ja się jeszcze zastanawiam dlaczego inaczej traktuje się zwykłych ludzi a inaczej mundurowych. W stosunku do nich stosuje się zasadę praw nabytych i zmiany dotyczyć będą dopiero nowych wchodzących do służby.
        Dlaczego nie stosuje się takich samych zasad w stosunku do każdego człowieka. Czyżby byli lepsi i gorsi?
    • pies_na_czarnych Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:05
      ma591in napisała:

> Trzeba szukać innych rozwiązań.
      > Polacy są kreatywni i wrażliwi społecznie.
      > Na pewno znajdą się jakieś inne rozwiązania.

Masz jakis pomysl?
      W Starej Europie juz ponad 10 lat temu o tym myslano i uruchomiono w wiekszosci krajow mechanizmy, ktore beda zapobiegac skutkom starzenia sie spoleczenstwa. W Polsce w tym czasie myslano o rozdawnictwie. Jak za krola Sasa...
      • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:12
        pies_na_czarnych napisała:

> Masz jakis pomysl?

Jest kilka możliwości.
        Odłożyć poza systemem, lex ciconaria.
        Można też mieć to w .upie i w właściwym momencie wyciągnąć kopyta.

• pies_na_czarnych Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:19
          lump-1 napisał:

> pies_na_czarnych napisała:
          >
          >
          > > Masz jakis pomysl?
          >
          > Jest kilka możliwości.

Po co wywazac otwarte drzwi? Inni juz to przerabiali i wystarczy zaadoptowac dobre pomysly na polskie warunki. Lepiej pozno niz wcale.
          • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:22

> Po co wywazac otwarte drzwi? Inni juz to przerabiali i wystarczy zaadoptowac dobre pomysly na polskie warunki. Lepiej pozno niz wcale.
            >

Niemożliwe- my zawsze musimy ponownie wymyślać koło.
            • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:27
              A ja myślę, że Polacy są kreatywni i wcale nie muszą naśladować innych.
              Wierzę, że możemy stworzyć coś czym zadziwimy innych.
              • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:33
                ma591in napisała:

> A ja myślę, że Polacy są kreatywni i wcale nie muszą naśladować innych.
                > Wierzę, że możemy stworzyć coś czym zadziwimy innych.

W sprawie emerytur- czarno to widzę.
              • taziuta Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:38
                ma591in napisała:

> A ja myślę, że Polacy są kreatywni i wcale nie muszą naśladować innych.
                > Wierzę, że możemy stworzyć coś czym zadziwimy innych.

Zadziwić innych? A cóż to za motywacja?
                • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:55
                  Każda motywacja jest dobra i każdy ma swoją.
          • wujcio44 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 01:59

> Po co wywazac otwarte drzwi? Inni juz to przerabiali i wystarczy zaadoptowac do
            > bre pomysly na polskie warunki.

Adopcja pomysłów wydaje mi się jednak przesadą. Przecież one nawet nie są ludźmi.
      • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:23
        Na razie nie mam jeszcze ale proponuję aby szukać innych rozwiązań.

Przyznam, że przykro mi się zrobiło, bo stanęła mi przed oczami nasza listonoszka. Kobieta ma 52 lata i całe życie pracuje na Poczcie. Czy deszcz czy śnieg to ona pokonuje codziennie wiele kilometrów z ciężką torbą aby dostarczyć nam pocztę. Ona nie ma już sił. Ta kobieta już teraz pracuje resztą sił a do innej pracy nie chcą jej przyjąć. Trzeba nie mieć sumienia aby wprowadzać takie rozwiązania dla wszystkich.
        • woda_woda Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:26
          ma591in napisała:

No to szukaj.
          Czekamy na propozycje.
          • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:38
            Woda, rozejrzyj się wokół. Takich grup społecznych jest więcej. Państwo nie może być katem i zmuszać tych ludzi do pracy ponad ich siły.
            • woda_woda Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 18.11.11, 22:57
              ma591in napisała:

> Woda, rozejrzyj się wokół.

Mówisz, że trzeba szukać rozwiązań? To szkuja - co proponujesz?
              • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 00:17
                Może jakimś rozwiązaniem byłoby pozostawienie każdemu człowiekowi decyzji czy będzie chciał skorzystać z nowych rozwiązań.
                Jeśli ktoś godzi się na niższą emeryturę, bo nie ma już siły pracować to należy im na to pozwolić. To może być jakieś rozwiązanie nie uważasz?
                Państwo nie może być katem zmuszającym człowieka do pracy ponad jego siły.
                • tanebo Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 10:18
                  To żadne rozwiązanie. Wyniszczające zajęcia są przeważnie słabo płatne. A co zatem idzie emerytura będzie niska. Idąc na wcześniej na emeryturę jeszcze ją zaniży. Jeśli nie będzie mogła wyżyć z emerytury to co zrobi? Jest kilka odpowiedzi: pójdzie do pracy, pójdzie po pomoc do rodziny, pójdzie po pomoc do państwa. Twoje rozwiązanie jest do pupy. Co zatem można zrobić? Po pierwsze - zadbać o to by człowiek nie pracował ciężko całe życie. Ludzie muszą być bardziej mobilni. W zmianie zawodu powinno pomóc im państwo. Również finansowo. Może część zebranych na emeryturę środków powinno móc się przeznaczać na przezawodowienie? Ludzie powinni otrzymywać również zachętę do ciągłego podnoszenia kwalifikacji.
                  Po drugie - można szukać finansowania gdzieś indziej. Np w vacie.
                  • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:16
                    tanebo napisał:
                    > Co zatem można zrobić? Po pierwsze - zadbać o to by człowiek nie pracował ciężko całe życie. Ludzie muszą być bardziej mobilni
                    > . W zmianie zawodu powinno pomóc im państwo. Również finansowo. Może część zebr
                    > anych na emeryturę środków powinno móc się przeznaczać na przezawodowienie? Lud
                    > zie powinni otrzymywać również zachętę do ciągłego podnoszenia kwalifikacji.

Bardzo dobrze, ale to co piszesz to są rozwiązania dla młodszych i na przyszłość. Ja piszę o teraz i o ludziach starszych /od 50 roku życia/ i uważam, że im zdecydowanie należy pozostawić wybór.
                    • woda_woda Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:25
                      ma591in napisała:

> Bardzo dobrze, ale to co piszesz to są rozwiązania dla młodszych i na przyszłoś
                      > ć. Ja piszę o teraz i o ludziach starszych /od 50 roku życia/ i uważam, że im z
                      > decydowanie należy pozostawić wybór.

A ty słyszałaś, co premier powiedział?

"W związku z tym proponujemy następujący system, co cztery miesiące wiek emerytalny przesuwać będziemy o kolejny miesiąc, co oznacza, że z każdym rokiem pracować będziemy dłużej o trzy miesiące. Co będzie oznaczało, że ten poziom 67 lat w przypadku mężczyzn osiągniemy w roku 2020, a dla kobiet w roku 2040."

• ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:32
                        Policz sobie ile przy obecnych rozwiązaniach taka starsza pani będzie dłużej pracować. Dla takiej każdy dzień jest ważny. Piszę o tym aby tych ludzi pozostawić na obecnych zasadach.
                        • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:48
                          ... na obecnych zasadach lub pozostawić im wybór.
                        • remik.bz Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 11:59
                          ma591in napisała:

> Policz sobie ile przy obecnych rozwiązaniach taka starsza pani będzie dłużej pr
                          > acować. Dla takiej każdy dzień jest ważny. Piszę o tym aby tych ludzi pozostawi
                          > ć na obecnych zasadach.

Mam koleżankę, doświadczoną, "starą" nauczycielkę (łączy nas wspólna pasja łażenia po górach). Zawsze popierała PO i trochę żartowała ze mnie , ze jestem 100 lat za Murzynami będąc przeciw tej "europejskiej formacji".
                          Ja miałem jeden podstaweowy argument: ta "europejskość" zapomina o człowieku, jest nieludzka, widzi tylko liczby i wynik finansowy.
                          Po expose zadzwoniła do mnie i się rozpłakała. Mówia: jak ja mam przez kolejne lata pracować ? Ja już teraz ledwo daję radę fizycznie i psychicznie przy takim systemie edukacji, przy takim obniżeniu rangi zawodu, przy takim "wychowywaniu" dzieci ?
                          Potem przyznała mi rację: ta europejskość PO jest nieludzka. Tyle, ze to dla mnie zadna satysfakcja. Żal mi ludzi, których traktuje się nie jak ludzi tylko czynnik stabilizujący budżet.
                          • tanebo Re: Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 12:10
                            A ile w złotówkach lub euro kosztuje ten "humanitaryzm"?
                            • remik.bz Re: Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 12:41
                              tanebo napisał:

> A ile w złotówkach lub euro kosztuje ten "humanitaryzm"?

To ma drugorzędne znaczenie.
                              Równie dobrze mógłbys zapytac ile w złotówkach lub euro kosztuje szkolnictwo, nauka, kultura.
                              Po prostu sa dziedziny zycia na które wszyscy musimy "się składać".
                              • tanebo Re: Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 12:51
                                Ciekawe że gdy zapytać o konkrety to pieniążki stają się drugorzędnym argumentem, ale koleżanka nie użala się że nie ma już weny tylko że społeczeństwo nie chce jej już płacić. Wysoka kultura nie zależy czy jest kasa. Czy Chopin dużo zarabiał? Tyrał ucząc francuskie panny tłuc w klawisze. Ale nie z tego jest znany. Więc nie o kulturę chodzi.
                                • remik.bz Re: Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 14:02
                                  tanebo napisał:

> Ciekawe że gdy zapytać o konkrety to pieniążki stają się drugorzędnym argumente
                                  > m,
                                  Bo w sprawach na które z definicji "się skaładamy" (z naszych podatków) są drugorzędnym argumentem.

ale koleżanka nie użala się że nie ma już weny

Ma wenę, ma. Tyle tylko , że zdecydowanie mniejszą niż 30 lat temu.
                                  Tak jest Przyjacielu w każdym zawodzie, tak będzie i z Toba. Ludzie są z reguły bardziej twórczy, bardziej wytrzymali w wieku 25 lat niż w wieku 55 lat. To po prostu "fizjologia"

tylko że społeczeństwo nie ch
                                  > ce jej już płacić.

A to jest przecież problem społeczeństwa. Wiekszość ludzi po 50-tce solidnie pracowało, placiło obowiązujące podatki i oplaty, składki ZUS itd. przez całe życie licząc na godną starość, godne zycie na emeryturze.
                                  Teraz się okazauje , że "na gó.no"(sorry za dosadnośc) płacili, bo i tak emerytura im "się nie nalezy" z woli wybrańcówe społeczeństwa.
                                  Teraz się czują po prostu paskudnie oszukani.

Wysoka kultura nie zależy czy jest kasa. Czy Chopin dużo zar
                                  > abiał? Tyrał ucząc francuskie panny tłuc w klawisze. Ale nie z tego jest znany.
                                  > Więc nie o kulturę chodzi.

Norwid miał jeszcze gorzej. A Wojtek Bellon zmarł w nędzy z winy "społecznej słuzby zdrowia.
                                  Bardzo wielu artystów dopiero po smieci jest docenianych.
                                  Tak nawiasem ta koleżanka hakuje nie gorzej od Chopina uczac rózne "panny" o twórczości Norwida.
                                  O pisząc o "kulturze" miałem na mysli fakt, iz kulturę (muzea, teatry, koncerty, ogniska kulturalne itp) musimy wszyscy finansować z naszych podatków, bo to dziedzina w której nie robi się bisnesu (jak na handlu z Chińczykami). Podobnie jest z placówkami naukow-badawczymi czy ze szkołami.
                                  • tanebo Re: Moja koleżanka się rozpłakała 19.11.11, 14:35
                                    ura im "się nie nalezy" z woli wybrańcówe społeczeństwa.
                                    > Teraz się czują po prostu paskudnie oszukani.
                                    Po prostu trzeba wiedzieć jak funkcjonuje świat albo brać w pupę. Podobnie jest z bankami. Większość ludzie wierzy że te banknoty które wpłacają do banku leżą w jakiejś przegródce i czekają aż je wypłacą. O tym że to mit przekonali się na własnych pupach Argentyńczycy. Konto bankowe tek naprawdę to jest obietnica że ci wypłacą co wpłaciłeś + haczyk. Haczyk = chyba że pójdzie coś źle to możesz nas pocałować wiesz gdzie. I tak się teraz stało z emeryturami.
                                    > Wysoka kultura nie zależy czy jest kasa. Czy Chopin dużo zar
                                    > > abiał? Tyrał ucząc francuskie panny tłuc w klawisze. Ale nie z tego jest
                                    > znany.
                                    > > Więc nie o kulturę chodzi.
                                    >
                                    > Norwid miał jeszcze gorzej. A Wojtek Bellon zmarł w nędzy z winy "społecznej s
                                    > łuzby zdrowia.
                                    > Bardzo wielu artystów dopiero po smieci jest docenianych.
                                    > Tak nawiasem ta koleżanka hakuje nie gorzej od Chopina uczac rózne "panny" o tw
                                    > órczości Norwida.
                                    > O pisząc o "kulturze" miałem na mysli fakt, iz kulturę (muzea, teatry, koncerty
                                    > , ogniska kulturalne itp) musimy wszyscy finansować z naszych podatków, bo to d
                                    > ziedzina w której nie robi się bisnesu (jak na handlu z Chińczykami). Podobnie
                                    > jest z placówkami naukow-badawczymi czy ze szkołami.
                                    Jańcio Muzykant to miał dopiero przes... (sorry za łacinę). Pozwolę się nie zgodzić. Sztuka to świetny biznes. I to nie tylko dla artystów. I TYLKO I WYŁĄCZNIE dzięki biznesowi sztuka ma sens. Zresztą zauważ - ostatnio krucho o dobre inwestycje. A inwestycje alternatywne m.in. w sztukę trzymają się dobrze. Weźmy pod lupę malarstwo. Co powoduje że płacimy za obrazy? W sumie nawet Mona Lisa to kawałek drewna i farby za może 5 dolarów. Dlaczego ten obraz jest tyle wart? Bo Leonardo go namalował? Nie. Bo ktoś chce go mieć ale go nie ma. To możliwość kupna powoduje że wydajemy pieniążki. Paradoksalnie ograniczenia rynku sztuki w Polsce powodują że rynek sztuki kuleje. Bo kto chciałby kupić Picassa, przywieźć go do Polski i nie móc go sprzedać? To strzał w stopę. Więc to wolny rynek sprzyja twórcom. Państwo nie zna się na sztuce. Dotuje więc wszystkich - talenty i beztalencia. Wynik jest taki że talent dostaje mniej i obumiera.
                        • kzet69 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 21.11.11, 16:13
                          ma591in napisała:

> Policz sobie ile przy obecnych rozwiązaniach taka starsza pani

Ile ty masz lat dzieciaku, że dla ciebie 52-letnia kobieta to "starsza pani"?
                          • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 22.11.11, 11:52

Postaw obok siebie dwie kobiety w tym samym kalendarzowym wieku.
                            Jedna z nich ma dobrze płatną pracę /pracuje w ciepełku lub klimatyzowanych pomieszczeniach/, stać ją na fryzjera, kosmetyczkę, gabinet odnowy, drogie ciuchy, wczasy. Jest dobrze odżywiona i jeździ wysokiej klasy samochodem.
                            Druga kobieta ma ciężką, źle płatną pracę /narażona jest na niesprzyjające warunki pogodowe/, nie ma pieniędzy na kosmetyczkę, gabinet odnowy, ubiera się w sklepach z używana odzieżą, jeździ w zatłoczonych autobusach a o wczasach może sobie tylko pomarzyć.
                            Tak więc:
                            Jedna 50 letnia kobieta może wyglądać na 30 lat.
                            Druga 50 letnia kobieta może wyglądać na 70 lat.

Teraz rozumiesz dlaczego użyte zostało określenie „starsza pani” ?

• 8lena7-2 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 23.11.11, 17:42
                              Ja też nie wiem, jak dotrwają do emerytury ludzie wykonujący ciężka , fizyczną pracę za marne pieniądze. Chyba że w ten sposób Tusk chce wyczyścić polskie społeczeństwo z niewykwalifikowanych roboli. To oni pracują w tym kraju na święte krowy. No, ale przecież np. żołnierze nie będą za darmo strzelać do Afgańczyków w obronie polskiej ojczyzny,itd.
        • hordol no to jeszcze z woli donalda ma pracowac lat 15 18.11.11, 22:39

• ma591in Re: no to jeszcze z woli donalda ma pracowac lat 18.11.11, 22:49
            I myślisz, że ona to wytrzyma?
            Muszą być jakieś inne rozwiązania...
            • hordol no ale doskonale ze nie wytrzyma 18.11.11, 22:59
              nie bedzie pobierac emerytury
              nie bedzie korzystac z deficytowej sluzby zdrowia
              panstwo nie bedzie sie musialo martwic jak zapewnic jej pomoc i opieke na starośc zwlaszcza w kryzysie demograficznym i baku ludzi do opieki
    • hordol tusk zabrał fundusz rezerwy demograficznej 18.11.11, 23:01
      i wydal na biezace potrzeby
    • albwu a co tu do szukania 18.11.11, 23:20
      A co tutaj szukać ? trzeba zwiększyc zgromadzony fundusz na emeryturę. Można to osiagnąć tylko przez zwiększenie wieku emerytalnego albo zwiększenie % składki emerytalnej. To drugie rozwiązanie byłoby chyba znacznie mniej korzystne. Oznaczałoby zwiększenie kosztów pracy i w konsekwencji ziwększenie cen produktów/usług.
      • ma591in Re: a co tu do szukania 19.11.11, 00:25
        Czy potrafisz spojrzeć na problem z pozycji człowieka?
      • remik.bz A może by tak do 100 lat przesunąć ? 19.11.11, 22:37
        albwu napisał:

> A co tutaj szukać ? trzeba zwiększyc zgromadzony fundusz na emeryturę.
        Doskonały pomysł. I jeszcze jakoś zadbać , aby po niego ktoś (jakiś Tusk nr 2) nie sięgnał, gdy "gospodarka będzie miec klopoty".
        Nie bardzo wiem jak zadbać o to.
        Ale Ty wiesz na pewno.

Można to
        > osiagnąć tylko przez zwiększenie wieku emerytalnego albo zwiększenie % składki
        > emerytalnej. To drugie rozwiązanie byłoby chyba znacznie mniej korzystne. Ozna
        > czałoby zwiększenie kosztów pracy i w konsekwencji ziwększenie cen produktów/us
        > ług.

Masz rację, to by było fatalne rozwiązanie. Trzeba by było oszczędnie zyć, kupować tańszy alkohol, tańszy samochód, zrezygnować z weekendu na Szeszelach. To straszne.
        Dlatego należy przesuwać wiek emerytalny , najlepiej do 100 lat. A może i do 120.
        Wiesz jaki olbrzymi fundusz będziesz miał w wieku 120 lat? jaką wysoka emeryturę?
        Ale se wtedy użyjesz życia za 100 lat pracy- no nie?
        A jesli ktos zejdzie z tego swiata w wieku np 98 lat , to wiesz jakie korzystne to bedzie dla budżetu? Jaki splendor dla wladzy, która tak mądrze wymyśliła sposób na łatanie budżetu?
        PS gdy czytam takie posty jak Twój to mam odruch wymiotny i zastanawiam się czy zasługujesz na miano człowieka.
        • ma591in Dzięki, że są jeszcze ludzie dostrzegający ludzi 19.11.11, 22:51
          a nie tylko zysk.
    • hummer Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 00:34
      > Trzeba szukać innych rozwiązań.
      > Polacy są kreatywni i wrażliwi społecznie.
      > Na pewno znajdą się jakieś inne rozwiązania.

Wtedy znika problem, czy ktoś zatrudni czy nie. Rząd powinien dążyć, do jak największych ułatwień przy zakładaniu działalności. Jednym z największych utrudnień jest ZUS. W początkowym okresie własnej firmy, ZUS trzeba płacić, a niekoniecznie są zyski.
      • ma591in Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 01:25
        My młodzi zawsze damy sobie radę i jak będzie trzeba to wyjedziemy za granicę, ale starsi ludzie mają ograniczone możliwości. Wszystkie partie mówią o wrażliwości społecznej i ochronie najbiedniejszych i słabych. Czy tylko mówią?
        • hummer Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 10:55
          ma591in napisała:

> My młodzi zawsze damy sobie radę i jak będzie trzeba to wyjedziemy za granicę,
          > ale starsi ludzie mają ograniczone możliwości. Wszystkie partie mówią o wrażliw
          > ości społecznej i ochronie najbiedniejszych i słabych. Czy tylko mówią?

Społeczeństwo zadecydowało w wyborach róbta co chceta. Młody sobie radę da. Problem ze straconym pokoleniem ludzi, którzy się urodzili w latach 30-50 ubiegłego wieku. Trochę późno, by zaczynać działalność gospodarczą :)
          • remik.bz Mlody tez bedzie "stary" 19.11.11, 14:11
            hummer napisał:

> ma591in napisała:
            >
            > > My młodzi zawsze damy sobie radę i jak będzie trzeba to wyjedziemy za gra
            > nicę,
            > > ale starsi ludzie mają ograniczone możliwości. Wszystkie partie mówią o w
            > rażliw
            > > ości społecznej i ochronie najbiedniejszych i słabych. Czy tylko mówią?
            >
            > Społeczeństwo zadecydowało w wyborach róbta co chceta. Młody sobie radę da.

Mlody nie zauwazy nawet kiedy zostanie starym. I wtedy przypomni sobie jak kiedyś popierał "reformy" Tuska, gdy samego (po kilkudziesięciu latach uczciwej pracy i placeniu rtóżnych ZUS-ów) jakiś Tusk nr 2 pozbawi prawa do emerytury.
        • niegracz skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 19.11.11, 14:46
          w przyszłości - niedalekiej
          będzie coraz mnie pracy

juz nascie lat temu na zachodzie powstały pierwsze fabryki calkowicie
          zautomatyzowane
          roboty beda wypierac ludzi z produkcji, usług
          - roboty pracuja na 3 zmiany i nie mają emerytur

wystarczy pobierac składke emerytalna
          z pracy robotów
          na fundusz ogólnoludzki
          • ma591in Re: skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 20.11.11, 15:23

Ty faktycznie masz rację.
            To znaczyłoby, że idziemy w złym kierunku i to w wielu dziedzinach.
            Nie powinniśmy się martwić, że rodzi się mniej dzieci i nie będzie miał kto pracować na nasze emerytury. Wręcz z tego powinniśmy się cieszyć...

Masz rację. Ten proces już dawno się zaczął. Tak już jest i tak będzie jak piszesz - Roboty będą wypierać ludzi z produkcji i usług.

To znaczyłoby...

• ma591in Skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 20.11.11, 16:03
            Im dłużej o tym myślę tym bardziej wydaje mi się to idealnym kierunkiem w jakim powinniśmy iść.
          • ma591in Rozwiązanie problemu emerytur 20.11.11, 21:58

Niegracz, jak myślisz która partia miałaby na tyle odwagi aby zmienić dotychczasowe myślenie i skręcić w tym kierunku?

• niegracz Re: Rozwiązanie problemu emerytur 21.11.11, 19:57
              ma591in napisała:

> Niegracz, jak myślisz która partia miałaby na tyle odwagi aby zmienić dotychcza
              > sowe myślenie i skręcić w tym kierunku?
              ..
              nie popieram żadnej partii ale
              może Palikot - bo ma niektóre pomysły niebanalne

- Tusk proponuje wydłużenie wieku emerytalnego
              ale nie proponuje miejsc pracy

rzuca hasełko które spowodowałoby wiecej kłopotu niz pozytku
              pomija też smutny fakt że kolejne pokolenia są coraz slabsze fizycznie\

i 67 letni robotnik budowlany na budowie domu
              czy autostrady to bedzie coraz wieksza rzadkośc
              raczej ewenement

Rzad nie ma wplywu na miejsca pracy w firmach prywatnych
              firmy prywatne będa w taki czy inny sposób pozbywac sie mniej wydajnych ( starszych) robotników

Pora juz by mieć wizję rynku pracy za naście lat
              W wizji Tuska czekaja nas m.in.
              geriatryczni robotnicy
              geriatryczni kierowcy Tirów
              geriatryczni drwale -powalani przez grubsze galązki

itd/
              • ma591in Re: Rozwiązanie problemu emerytur 22.11.11, 12:03
                Ja też nie jestem zagorzałym zwolennikiem jakiejś partii i może dlatego potrafimy patrzeć obiektywnie, perspektywicznie a nie z pozycji interesów danej partii.

Jeśli faktycznie program aktywizacji starszych ludzi " 50 Plus" nie sprawdził się to dlaczego dalej w to brniemy?
                Wiadomo przecież, że jest tak jak piszesz, że firma prywatna nie zatrudni mało wydajnych starszych ludzi. To jakaś paranoja. Jaki my los gotujemy starszym ludziom?! Oni będą bici z każdej strony.
          • kami.312 Re: skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 21.11.11, 23:22
            niegracz napisał:
            > w przyszłości - niedalekiej będzie coraz mnie pracy
            > roboty beda wypierac ludzi z produkcji, usług
            > - roboty pracuja na 3 zmiany i nie mają emerytur
            > wystarczy pobierac składke emerytalna z pracy robotów na fundusz ogólnoludzki

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Świat idzie w tym kierunku.
            My Polacy chcemy wzorować się na innych krajach wydłużając wiek emerytalny, ale ten kierunek jest zły. Należy wyciągnąć wnioski choćby z „Programu 50 plus”, który okazał się straconymi miliardami zł. /o ile pamiętam to chyba pochłonął 7 mld/, które okazały się straconymi.
            Obecny kierunek to ślepa uliczka.
            Zamiast takich programów jak 50 Plus, oraz becikowego, refundacji in vitro i temu podobnych należy spojrzeć szerzej i zobaczyć, że matka Natura daje nam wciąż znaki, że jest nas na świecie za dużo i nie będzie w stanie nas „wykarmić”. Pisał o tym ktoś na innym forum i uważam, że ma całkowitą rację.

Człowiek powinien zrobić użytek ze swego umysłu a wtedy ciężką lub nieopłacalną pracę będą wykonywały maszyny. Człowiek będzie tylko kierował tym procesem i nikt już więcej nie będzie pracował w pocie czoła. Maszyny wypracują składkę emerytalną.
            • ma591in Re: skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 22.11.11, 12:42
              Matka Natura o to zadbała, że najpierw jest opieka /dziecko/ później najwyższy poziom aktywności /dorosłość/ i później znów opieka /starsi/. Wynika z tego, że na młodych powinniśmy stawiać.

> Zamiast takich programów jak 50 Plus, oraz becikowego, refundacji in vitro i te
              > mu podobnych należy spojrzeć szerzej i zobaczyć, że matka Natura daje nam wciąż znaki, że jest nas na świecie za dużo i nie będzie w stanie nas „wykarmić”.

Jakie to mogą być znaki?

- coraz częstsza bezpłodność
              - związki osób tej samej płci

co jeszcze?

• kami.312 Re: skrócić wiek emerytalny + robotyzacja 23.11.11, 11:31
                ma591in napisała:

> Matka Natura o to zadbała, że najpierw jest opieka /dziecko/ później najwyższy
                > poziom aktywności /dorosłość/ i później znów opieka /starsi/.

Raczej powinno być : i później odpoczynek /starsi/

> > Zamiast takich programów jak 50 Plus, oraz becikowego, refundacji in vitr
                > o i te
                > > mu podobnych należy spojrzeć szerzej i zobaczyć, że matka Natura daje nam
                > wciąż znaki, że jest nas na świecie za dużo i nie będzie w stanie nas „w
                > ykarmić”.
                >
                > Jakie to mogą być znaki?
                >
                > - coraz częstsza bezpłodność
                > - związki osób tej samej płci

Dokładnie tak.
                Związki osób tej samej płci ? - Takich osób będzie coraz więcej.

Tymi znakami Matki Natury są również powodzie, katastrofy, których będzie coraz więcej. Zmniejszać się będzie populacja.
        • lusitania2 Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 17:21
          ma591in napisała:

> My młodzi zawsze damy sobie radę i jak będzie trzeba to wyjedziemy za granicę,

szerokiej drogi życzę.
          A ponieważ jak widać, ochoty do pracy nie masz, to radzę sprawdzić przed wyjazdem wysokośc wieku emerytalnego w kraju, do którego będziesz się chciała przenieść.
          • ma591in Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 22:04
            lusitania2 napisał:
            > jak widać, ochoty do pracy nie masz

To kiepski z Ciebie jasnowidz /”jak widać”/
            I radzę podszkolić się w czytaniu ze zrozumieniem.
            Nie o mnie tu chodzi tylko o osoby w obronie których nikt nie staje mimo, że wszyscy mówią o obronie słabszych.
            Tych ludzi nie ma forach internetowych, nie wychodzą na ulicę by strajkować. Pracują ciężko fizycznie i po pracy padają ze zmęczenia a tu jeszcze czekają ich obowiązki domowe. Żyją w ciągłym kieracie próbując zapewnić rodzinie jako takie warunki. Płacą składki i okazuje się, że ci starzy ludzie pracują na 35 -letnich emerytów, którzy emerytury pobierają o wiele więcej niż oni pensji za ciężką pracę.

Rozejrzyj się. Takich ludzie jest wielu i to oni /dlatego, że są słabi/ ponosić będą największy ciężar tej zmiany. Już teraz pracują ponad swoje siły i wyjątkową znieczulicą byłoby kazać im jeszcze dłużej pracować.
            Postaw się w roli takiej pani listonosz, która czy śnieg czy deszcz czy palące słońce przemierza wiele kilometrów z ciężką torbą, by dostarczyć Ci codziennie pocztę. Ktoś kto siedzi sobie w ciepełku, kawkę popija ten mógłby pracować dłużej, ale nie taka kobieta!!!

Szczególnie kobieta pracująca fizycznie w takich warunkach MUSI mieć prawo wyboru /lub pozostać w starym systemie/. Pracę jeszcze dłużej, ponad jej siły można byłoby porównać do przymusowego OBOZU PRACY; obozu pracy tworzonego w dzisiejszych czasach w białych rękawiczkach.

• tanebo Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 22:19
              Dlaczego nie dać ludziom emerytury na 30 urodziny? Przecież tak ciężko pracują.
            • ma591in przymusowego 19.11.11, 23:25
              ....
              Szczególnie kobieta pracująca fizycznie w takich warunkach MUSI mieć prawo wyboru /lub pozostać w starym systemie/. Pracę jeszcze dłużej, ponad jej siły można byłoby porównać do przymusowego OBOZU PRACY; obozu pracy tworzonego w dzisiejszych czasach w białych rękawiczkach.

Muszę do tego dodać słowo - przymusowego - OBOZU PRACY.

• ma591in Re: Najprościej, to otworzyć własną działalność 19.11.11, 22:12
            lusitania2 napisał:
            > szerokiej drogi życzę.

Na razie nie mam zamiaru wyjeżdżać, ale wiedząc co mnie czeka mogę się do tego przygotować. Ci starsi ludzie nie mają takiego wyboru.
    • piq brednie,... 19.11.11, 03:14
      ...pomocnik tynkarza w budowlance zarabia około 6-7 tys. na rękę w szarej strefie, mało który pracownik zza biurka tyle dostaje. A sposób na emerytury jest prosty: każdy sobie wpłaca sam - tak jak ja, i dostaje z powrotem tyle, ile mu wyszło. Zus do zlewu. Już dawno się z tego wypisałem (jako tzw. twórca) i oszczędzam na emeryturę sam.
      • fojtec Re: brednie,... 19.11.11, 10:30
        piq napisał:

> Zus do zlewu. Już dawno się z tego wypisałem (jako tzw. twórca) i oszczęd
        > zam na emeryturę sam.

Ale jesli będzie prawdziwy kryzys finansowy z infacją 50-80% rocznie, to twoje oszczędności szlag trafi. Konta emerytalne ZUS, tzw. stare portfele jakoś tam rewaloryzowano.
    • seevilla Tusk i Rostowski wkrotce zaproponuja eutanazje 19.11.11, 05:00
      dla wszystkich emerytow. Problem beda mieli z glowy.
    • savi-lla Zabieranie staruszkom emerytur to plan globmafii 19.11.11, 07:02
      Zabieranie staruszkom emerytur to realizowanie planu depopulacji Polakow przez rzad Tuska na rozkaz globmafii. Co do tego nie ma watpliwosci.

Naczelny depopulator Bill Gates stworzyl sobie rownanie CO2 = P x S x E x C, gdzie CO2 = globalna produkcja CO2, P = ludzie (people), S = uslugi (services), E = produkcja energii ze spalania, C = produkcja CO2 przez jednostke ludzka. Gates glosi, ze trzeba zmniejszyc przyrost produkcji CO2 przez ludzkosc do zera, co znaczy, trzeba przeprowadzic drastyczna depopulacje za pomoca szczepionek, radykalnie zmniejszyc liczbe uslug, ilosc produkowanej energii ze spalania i ilosc CO2 produkowanego przez kazdego czlowieka (poza oligarchami takimi jak on) poprzez masowe glodzenie ludzi.

To sa plany globalne, narzucone calej ludzkosci przez globmafie. To tlumaczy dlaczego w calym rozwinietym swiecie narzuca sie ludziom zabojcze oszczednosci, na szeroka skale prowadzi sie depopulacje, ogranicza uslugi i dostep do zywnosci. To nowy „wspanialy” swiat rzadow globmafii, ktorym sluza rezimy indywidualnych krajow oraz mendia.

www.youtube.com/watch?v=jSqcRMVbtpo

• olo-x Re: Zabieranie staruszkom emerytur to plan globma 19.11.11, 09:49
        Emerycie i rencisto zrób wszystko abyś umarł szybko .
    • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 10:07
      Szukać trzeba kasy.
      Jak bedzie kasa znajdzie się rozwiązanie.
      • karbat Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:08
        a moze tak ... " komunistyczny " system emerytalny z ... kapitalistycznej Szwajcarii

rzad Tusak wprowadzil (w zasadzie skopiowal system niemiecki ) system emerytalny , faktycznie majacy na celu jedynie poprawe budzetu panstwa ( zmniejszenie wydatkow ) , odtrabil sukces ... ktory bedzie w niedalekiej przyszlosci ponownie ... reformowany , uzupelniany .
        • lump-1 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 19.11.11, 11:23
          Nie znam systemu obowiązującego w Szwajcarii.
          Wiem jedno - muszę sam zadbać o siebie aby nie zdechnąć z głodu na emeryturze.
      • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 20.11.11, 02:07
        Kasa jest, w różnych miejscach, ale się tego nie rusza, bo lepiej czerpać z najsłabszych.
    • sevil-la Tusk powinien reaktywowac Auschwitz dla staruszkow 19.11.11, 16:58
      komory gazowe i krematoria juz czekaja.
      • kaczykoniec nie chcesz pracowac, to bedziesz biedny 19.11.11, 17:00
        chcesz jak polaczek: cos za nic? hehehe za nic masz zmmywanie garow i czarna robote ktorej cywilizowane narody sie brzydza.
        • alfred.skowronski Re: nie chcesz pracowac, to bedziesz biedny 19.11.11, 17:42
          Zdobycze ktorymi wynalazcziosc ludzka obdarzyla nas w ostatnim stuleciu moglaby uczynic nasze zycie beztroskie i szczesliwe.Ale zdobycze te zostaja wykorzystane do uniecystwienia zycia ludzkiego /wojny/ i produktow przez nich wytwarzanych.Druga przyczyna to rozbudowana biurokracja t.j. wrzod gospodarki.W wiekszosci ci ludzie nic nie wytwarzaja, a koszty sa olbrzymie. Tu nalezy powiedziec, ze praca ktora nie przynosi pozytku innemu czlowiekowi jest praca zbedna.Po czesciowym zlikwidowaniu tych przyczyn wieku emerytalnego nie trzeba podnosic.
          • sevil-la trzeba zlikwidowac caly rzad pasozytow 19.11.11, 17:46
            oni niczego pozytecznego dla narodu nie robia, tylko wszystko niszcza i wyzyskuja Polakow.
          • kaczykoniec nawet na wsi sredniowiecznej byla biurokracja 19.11.11, 17:55
            a ty polaczku ciagle debilek? to dobrze. Niemcy ze swoja rozbudowana biurokrackka zawsze was uczyli czym jestescie; smiecmi.
            • s-evil-la ty zbrodniczy cuchnacy szkopie mowisz prawde 20.11.11, 03:08
              hitlerowcy mieli doskonale rozwinieta biurokracje ludobojstwa, za co dostali porzadne wciry od Amerykanow.
              • kaczykoniec Re: ty zbrodniczy cuchnacy szkopie mowisz prawde 20.11.11, 04:23
                was oddali Rosjanom, polqczku, ci sami Amerykanie. teraz smieciu sluzysz Niemcom w polsce i w Niemczech. czym ty jestes,m yetepaku? polaczkiem.
          • ma591in Zlikwidować synekury 20.11.11, 02:22
            alfred.skowronski napisał:
            > praca ktora nie przynosi pozytku innemu czlowiekowi jest praca zbedna.

Pożytek innemu człowiekowi to może przynosi /mam na myśli synekury/, ale nie przynosi to pożytku społeczeństwu.

• sevil-la globalistyczni uczeni wymyslili ekologiczne 19.11.11, 17:52
      krematoria, a raczej ustrojstwa przerabiania zywej materii ludzkiej na paliwo do samochodow dla globmafii. Polska ma byc poligonem doswiadczalnym dla tych urzadzen, ktore Tusk zaistalowal dla wygody w Aushwitz, zeby wykorzystac gotowa infrastrukture. Kiedys hitlerowcy przerabiali ludzi na mydlo i materace, Tusk bedzie ich przerabial na paliwo?
    • se.villa Tusk reaktywuje Auschwitz? 20.11.11, 16:14
      • kaczykoniec sevi, ty oglupiales, jak kaczynski? 20.11.11, 17:32
      • pollack5 Re: Tusk reaktywuje Auschwitz? 20.11.11, 23:50
        A Kalkstein i jego pobratymcy dupami trzęsą.
    • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 21.11.11, 11:33
      Politycy o emeryturach wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10676087,Klopotek__Nie_doloze_kobietom_7_lat.html
    • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 21.11.11, 15:06
      Jestem po rozmowie z tą starszą panią listonosz. Przepraszała mnie, że nie może dłużej rozmawiać, bo ma odgórnie wyśrubowany czas przewidziany na swoje czynności /w sekundach!!!/ i nie ma czasu usiąść nawet na chwilkę.

Kogoś może zbulwersowało moje porównanie, że dla ludzi pracujących fizycznie po 50 roku życia, przedłużenie wieku emerytalnego przypominać może przymusowy obóz pracy, ale tak właśnie będzie jeśli nie zostawimy tym ludziom decyzji czy chcą /czy będą w stanie/ dłużej pracować.
      Dla takich ludzi jak ta starsza pani listonosz to by był zdecydowanie przymusowy obóz pracy.

Ciężka praca starszych ludzi - aby młodzi emeryci /i inni/ mogli żyć jak pączki w maśle - temu mówię zdecydowane NIE.
      • adams96 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 21.11.11, 20:56
        Popieram tok rozumowania chyba Pani ma591in bo nie ma innych ludzkich rozwiazan oprocz wyscigu szczurow ale młodych.Zamiast pracy ludzi juz starych bedziemy mieli tylko bezrobotnych ale samych starych bo biznesmeni licza tylko na zysk i szybką prace.W rachunkach Pana Tuska wkradł sie bład bo jeszcze nauka nie znalazła rozwiazania jak z ludzi starych oraz schorowanych zrobic wydajnych dwudziestolatków?Moim zdaniem jest karygodne nie wykorzystywac potencjału i kreatywnosci ludzi młodych wysyłajac ich na bezrobocie a poganiać batem ludzi starych każac im pracowac do 67 roku zycia.To jest absurd i rozwiazanie neludzkie.Dobrych rozwiazan w dłuzszej pracy ludzi starszych nalezy bszukac w postepie technicznym to znaczy w automatyzacji oraz robotyzacji ale na to trzeba duzo pieniedzy i wydajnej pracy naukowcow.Japonczycy juz teraz przoduja w tej dziedzinie ale Pan Wałesa nie zbudował nam drugiej Japoni.
    • mm-18 Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 22.11.11, 15:56
      Mam rozwiązanie. Wydłużenie wieku emerytalnego do 95 lat, ale tylko dla Żydów i pedałów w Polsce.
    • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 26.11.11, 12:19
      Statystyki wskazują, że już teraz w Polsce tylko co 3 osoba w przedziale wieku od 55 do 64 ma pracę. A co będzie jeśli przedłużymy wiek emerytalny?
    • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 26.11.11, 12:24
      Statystyki wskazują, że już teraz w Polsce tylko co 3 osoba w przedziale wieku od 55 do 64 ma pracę. A co będzie jeśli przedłużymy wiek emerytalny?

Polska ma jedne z najgorszych w Europie statystyk zatrudnienia i aktywizacji ludzi starszych.
      Nie możemy porównywać się do Niemiec, Szwecji czy innych krajów, ponieważ tam sytuacja jest inna, tam te statystyki są bez porównania lepsze.

Jeśli już to może poprawny najpierw te statystyki a dopiero później myślmy o podnoszeniu wieku emerytalnego.

Nie trzeba być jasnowidzem aby zobaczyć jak drastycznie na niekorzyść wzrosną te statystyki w tej grupie wiekowej. Co będzie z tymi ludźmi? Pracy mieć nie będą, renty nie otrzymają. Będą żebrakami, kulą u nogi.
      • ma591in Re: Emerytury – szukajmy rozwiązań 26.11.11, 12:59
        W Polsce tylko co trzecia starsza osoba ma pracę.
        Jak możemy się więc porównywać do innych krajów jeśli w Niemczech 50% starszych ludzi ma pracę a w Szwecji jest to nawet 70%
        Te kraje mając takie statystyki mogą myśleć o przedłużaniu wieku emerytalnego. Ale nie my.
        My Polacy musielibyśmy najpierw poprawić te statystyki aby w ogóle o tym myśleć.
    • ma591in Dane GUS 26.11.11, 13:38
      W pierwszym kwartale tego roku ponad 219 tys. osób powyżej 55. roku życia było zarejestrowanych jako bezrobotni. To aż o 16,3 proc. więcej niż przed rokiem

Z roku na rok te dane będą gorsze. Kto zatrudni osoby starsze?

• zoil44elwer Re: Dane GUS 26.11.11, 13:47
        w/G LIBERAŁÓW bezrobocie miało nauczyć Polaków szacunku do pracy. Teraz to praca jest nawet sacrum.Teraz gdy kapitalista DA ci pracę za godną płacę to jakby cud się zdarzył.
        • ma591in Re: Dane GUS 27.11.11, 16:41
          zoil44elwer napisał:
          > Teraz gdy kapitalista DA ci pracę za godną płacę to jakby cud się zdarzył.

Na razie nie jest źle. Obyśmy tylko nie poszli w kierunku Chin, bo wtedy byłbyś wdzięczny gdyby zapłacił Ci miską ryżu.
    • ma591in OBOP 26.11.11, 13:47
      gospodarka.dziennik.pl/emerytury-i-ofe/artykuly/368396,sondaz-80-proc-polakow-przeciwko-podnoszeniu-wieku-emerytalnego.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka