Dodaj do ulubionych

Expose Tuska

02.01.12, 10:19
Premier poinformował, że według niego, duchowni powinni uczestniczyć w powszechnym systemie ubezpieczeń społecznych. Premier nie wykluczył zmian w konkordacie, jeśli będzie to konieczne. - Gdyby się okazało, że wymagać to będzie zmian w konkordacie, jesteśmy na to gotowi - przyznał.

Coś już pan premier zrobił w kierunku realizacji tej obietnicy?
Czy było to kolejne "oko" puszczone wyborcom.
Obserwuj wątek
    • wkurzonapolska premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i...... 02.01.12, 10:22
      i co z tego wyszło widzimy na co dzień! Tusku spełnia tylko życzenia swoich mocodawców którzy pociągają za jego sznureczki u łapek
      • scoutek Re: premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i. 02.01.12, 10:24
        wkurzonapolska napisała:

> i co z tego wyszło widzimy na co dzień! Tusku spełnia tylko życzenia swoich moc
        > odawców

a konkretnie jakie życzenia i czyje spełnił?
        • wkurzonapolska [...] 02.01.12, 10:28
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • erte2 Re: premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i. 02.01.12, 13:28
        wkurzonapolska napisała:

..... i co z tego wyszło widzimy na co dzień! Tusku spełnia tylko życzenia swoich mocodawców
        Święta prawda ! W związku z tym zadowoleni mocodawcy powierzyli mu ster państwa na kolejne cztery lata. Mocodawcy, czyli wyborcy - ja, on, oni - wszyscy ci którzy docenili jego rządy w poprzedniej kadencji i którzy mają nadzieję że przez kolejne cztery lata ich nie zawiedzie.
        Po raz pierwszy od 1918. roku zdarzyło się że w demokratycznych wyborach ta sama partia i ten sam człowiek dostali od tych mocodawców mandat zaufania. To chyba jednak o czymś świadczy.
        • wachmistrz_soroka Re: premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i. 02.01.12, 13:34
          erte2 napisał:

> wkurzonapolska napisała:
          >
          > ..... i co z tego wyszło widzimy na co dzień! Tusku spełnia tylko życzenia s
          > woich mocodawców

> Święta prawda ! W związku z tym zadowoleni mocodawcy powierzyli mu ster państwa
          > na kolejne cztery lata. Mocodawcy, czyli wyborcy - ja, on, oni - wszyscy ci kt
          > órzy docenili jego rządy w poprzedniej kadencji i którzy mają nadzieję że przez
          > kolejne cztery lata ich nie zawiedzie.
          > Po raz pierwszy od 1918. roku zdarzyło się że w demokratycznych wyborach ta sam
          > a partia i ten sam człowiek dostali od tych mocodawców mandat zaufania. To chy
          > ba jednak o czymś świadczy.

Sam dobrze wiesz o czym świadczy wygrana Tuska.
          Wygrana Tuska świadczy tylko o tym,że społeczeństwo boi się rządu PiS i Kaczyńskiego.
          Jeżeli to jest sukcesem Tuska to naprawdę odniósł wielki sukces.
          • erte2 Re: premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i. 02.01.12, 13:58
            wachmistrz_soroka
            Nie chcę zabierać głosu w imieniu "społeczeństwa" - bo nie mam ani takiego prawa ani takiej wynikającej z badań wiedzy. Natomiast wiem dokładnie dlaczego ja po raz kolejny już na niego zagłosowałem (mówić "na niego" oczywiście mam na myśli całą formację) i w paru słowach ci to wyjaśnię:
            1. Rząd Donalda Tuska potrafił w miarę bezpiecznie przeprowadzić nas - jedynych w Europie - przez kryzys, nie dokonując drastycznych cięć, nie zwiększając znacząco bezrobocia i nie obniżając poziomu życia.
            2. Rząd Donalda Tuska i on sam osobiśćie portafią słuchać opinii publicznej, przyznać się do błędu i w miarę możliwości szybko go naprawić nie idąc " w zaparte" jak to miały w zwyczaju wszystkie poprzednie ekipy które "wiedziały lepiej".
            3. Donald Tusk wygląda, mówi i zachowuje się jak normalny, przeciętny człowiek i w związku z tym ten normalny, przeciętny człowiek dość łatwo może się z nim utożsamić.
            4. I na koniec - i tu muszę się z tobą zgodzić - alternatywa, czyli możliwość powrotu do władzy paranoidalnego kurdupla stanowiła również część mojej motywacji; i gdyby nie było PO i Donalda Tuska to być możę z rozpaczy zagłosowałbym nawet na Palikota czy Millera.
            Na szczęście są i nie musiałem głosować "na mniejsze zło".
      • zoil44elwer Re: premieru obiecał zniesienie abonamentu TVP i. 02.01.12, 22:06
        Pan Tusk najlepiej żonglował KARTĄ PRAW PODSTAWOWYCH.Jak tylko zbliżały się jakieś wybory Donald T wyjmował kartę i nawijał,najlepiej przed wyborami do PE: W Unii Europejskiej,w XXI wieku KPP to nieodłączny element demokracji!! Pikne słowa pra?
    • green_feldkurat_katz Pan premier jak powiedział to znaczy, że 02.01.12, 10:41
      powiedział.
      Podatki 3x15% też miały być...
      Poza tym, dziś na topie jest walka z lekarzami i "koncernami farmaceutycznymi" i prosze panu premieru wroga nie zmieniać.
    • scoutek Re: albos taka gUpia............ 02.01.12, 11:06
      a co sam na temat napisałeś?
      • wachmistrz_soroka Re: albos taka gUpia............ 02.01.12, 13:18
        scoutek napisała:

> a co sam na temat napisałeś?

Zadałem pytanie co pan premier zrobił w związku z obietnicą włączenie księży do powszechnego systemu ubezpieczeń społecznych i ewentualnej zmiany w konkordacie.

• ayran Re: albos taka gUpia............ 02.01.12, 14:42
          wachmistrz_soroka napisał:

> Zadałem pytanie co pan premier zrobił w związku z obietnicą włączenie księży do
          > powszechnego systemu ubezpieczeń społecznych i ewentualnej zmiany w konkordaci
          > e.
          >

Jak się domyślam, oczekiwałeś, że w okresie pomiędzy expose a 31.12.2011 roku zostanie przeproeadzaona przez Sejm, Senat i prezydenta zmiana przepisów podatkowych, w wyniku której księża katoliccy zostaną włączeni do powszechnego systemu podatkowego (bo taka zmiana musi obejmować cały rok podatkowy,a więc wczoraj musiałaby już wejść w życie). W międzyczasie - jak się domyślam, rząd powinien był na wszelki wypadek wypowiedzieć Konkordat, na wypadek gdyby się okazało, że wspomnianych wcześniej zmian nie dałoby się skutecznie wprowadzić bez jego zmiany?
          • wachmistrz_soroka Re: albos taka gUpia............ 02.01.12, 20:42
            ayran napisał:

> wachmistrz_soroka napisał:
            >
            > > Zadałem pytanie co pan premier zrobił w związku z obietnicą włączenie ksi
            > ęży do
            > > powszechnego systemu ubezpieczeń społecznych i ewentualnej zmiany w konk
            > ordaci
            > > e.
            > >
            >
            > Jak się domyślam, oczekiwałeś, że w okresie pomiędzy expose a 31.12.2011 roku z
            > ostanie przeproeadzaona przez Sejm, Senat i prezydenta zmiana przepisów podatko
            > wych, w wyniku której księża katoliccy zostaną włączeni do powszechnego systemu
            > podatkowego (bo taka zmiana musi obejmować cały rok podatkowy,a więc wczoraj m
            > usiałaby już wejść w życie). W międzyczasie - jak się domyślam, rząd powinien
            > był na wszelki wypadek wypowiedzieć Konkordat, na wypadek gdyby się okazało, że
            > wspomnianych wcześniej zmian nie dałoby się skutecznie wprowadzić bez jego zm
            > iany?
            >

Przypomnę mój post i moje pytanie. pytanie.

Premier poinformował, że według niego, duchowni powinni uczestniczyć w powszechnym systemie ubezpieczeń społecznych. Premier nie wykluczył zmian w konkordacie, jeśli będzie to konieczne. - Gdyby się okazało, że wymagać to będzie zmian w konkordacie, jesteśmy na to gotowi - przyznał.

Coś już pan premier zrobił w kierunku realizacji tej obietnicy?
            Czy było to kolejne "oko" puszczone wyborcom.

W związku z tak skonstruowanym moim pytaniem Twoje "wyczerpujące" wyjaśnieniem było zbędne.
            Mniej więcej orientuję się jak w Polsce tworzy się prawo.

Do przeprowadzenia zmian postulowanych przez premiera w expose,nie trzeba żadnych zmian w konkordacie.
            To,że pan premier nie wiedział o tym, zdziwiło mnie.

Twoje wyjaśnienie odnośnie wypowiedzenia konkordatu jest w zupełnie niepotrzebne,zwłaszcza,że w żadnym zdaniu nawet tego nie sugerowałem.
            • ayran Re: albos taka gUpia............ 02.01.12, 21:50
              No to jeszcze raz - co premier powinien był zrobić w tej sprawie w okresie pomiędzy zaprzysiężeniem a dniem dzisiejszym, byś czuł się usatysfakcjonowany? Po co miałby występować z jakimiś - w tym okresie zupełnie nieskutecznymi- inicjatywami ustawodawczymi?
    • haen2010 Re: Expose Tuska 02.01.12, 11:42
      Myślę, że kluczowe znaczenie mają tu tajne przyrzeczenia Tuska z czasu opozycji jeszcze. Zapewnienia, jakie złozył Dziwiszowi w zamian za poparcie, czy neutralną życzliwość Kościoła w jego staraniach o zdobycie władzy w Polsce.

Platfusy to twarda, konserwatywna chadecja i żadnych liberalnych reform nie należy się po nich spodziewać. Podobnie wieśniaki z PSL.

Obecnie, w czas rozpadu PiS platforma jeszcze bardziej wzmocni swoją kościelną orientację. Łowy na lewicy uważam za zakończone, tu już nie mają czego szukać. Ruch Palikota ich skutecznie zablokował.
      • erte2 Re: Expose Tuska 02.01.12, 13:37
        haen2010
        I oczywiście byłeś przy tym jak Tusk owe tajne przyrzeczenia składał; zapewne też słyszałeś na własne uszy jak obiecywał Angeli Merkel Pomorze, Śląsk i Prusy Wshodnie a Putinowi bazy wojskowe w okolicach Wrszawy i Krakowa. Masz też na pewno na taśmie wideo jak sadził brzozę pod Smoleńskiem, wypuszczał hel i sztuczną mglę oraz pisał Protokoły Mędrców Syjonu. I tylko nie jesteś w stanie tego udowodnić bo masz to schowane na polu pod kamieniem, a nie możesz wyjść bo drzwi są bez klamek.....
        • ayran Re: Expose Tuska 02.01.12, 14:35
          Chyba jesteś dość krótko na tutejszym forum, jeśli nie zorientowałeś się, że haen wie wyłącznie takie rzeczy, które są oczywiste dla każdego inteligentnego człowieka, nawet jeśli w konkretnym przypadku to on jest tym jedynym inteligentnym człowiekiem. A tak jest w większości przypadków.
      • sclavus Re: Expose Tuska 02.01.12, 23:40
        Szkoda słów na twoje wypoty...
        Ciebie nic już nie przekona, że czarne jest czarne a białe - białym jest...
        • wachmistrz_soroka Re: Expose Tuska 03.01.12, 08:46
          sclavus napisał:

> Szkoda słów na twoje wypoty...
          > Ciebie nic już nie przekona, że czarne jest czarne a białe - białym jest

Prorok jakiś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka