Dodaj do ulubionych

Piotr Gontarczyk na Wikipedii

08.01.12, 09:54
"Ukończył studia na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Studiował także w Instytucie Historii UW. W marcu 2003 na tym samym wydziale obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotniczej[1], wyróżnioną w 2004 roku nagrodą im. Jerzego Łojka[2]."

z tekstu wynika, ze doktorat obronil na wydziale historycznym - komu zalezy na takiej manipulacji ???

zmuszony bylem wstawic numerki:

"Ukończył studia na 1.Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Studiował także w 2.Instytucie Historii UW. W marcu 2003 na tym samym wydziale (1.) obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotniczej[1], wyróżnioną w 2004 roku nagrodą im. Jerzego Łojka[2]."

jak ktos chce moze poprawic - tak zeby bylo jasne
Obserwuj wątek
    • wachmistrz_soroka Re: Piotr Gontarczyk na Wikipedii 08.01.12, 10:09
      Dlatego wbrew temu co mówił B.Komorowski zachęcający do korzystania z Wikipedii,portal ten nie jest rzetelnym i wiarygodnym źródłem wiedzy.
      Informacja na stronie IPN ....
      www.ipn.gov.pl/portal/pl/328/4329/Dr_Piotr_Gontarczyk.html
      obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotnicze
      > j[1], wyróżnioną w 2004 roku nagrodą im. Jerzego Łojka[2]."

No...i - co chciałeś przez to powiedzieć?
      • calun_torunski Piotr Gontarczyk na Wikipedii 08.01.12, 11:50
        > Dlatego wbrew temu co mówił B.Komorowski zachęcający do korzystania z Wikipedii
        > ,portal ten nie jest rzetelnym i wiarygodnym źródłem wiedzy.
        1. moze jemu chodzilo o aktywne korzystanie - w tym korygowanie blednych albo nieprecyzyjnych wpisow
        2. wikipedia posiada wersje jezykowe - dzieki czemu np. w Polskiej wersji Bandera jest zbrodniarzem, a w ukrainskiej na zmiane bohaterem/abrodniarzem w zaleznosci od tego z ktorej czesci Ukrainu pochodzi osoba edytujaca

> Informacja na stronie IPN ....
        > rel="nofollow">www.ipn.gov.pl/portal/pl/328/4329/Dr_Piotr_Gontarczyk.html
        > obronił pracę doktorską na temat Polskiej Partii Robotnicze
        > > j[1], wyróżnioną w 2004 roku nagrodą im. Jerzego Łojka[2]."
        >
        > No...i - co chciałeś przez to powiedzieć?

wlasnie najlepiej jest na portalu Ludzie Nauka, w wersji IPN mowa jest o macierzystym wydziale, w wydziale - na tym samym wydziale. Tak jakby politologia byla gorsza od historii ...
        - obie sie przeciez swietnie nadaja do wykorzystania w charakterze cepa
        • enrico.palazzo Re: Piotr Gontarczyk na Wikipedii 08.01.12, 12:26
          calun_torunski napisał:

> 2. wikipedia posiada wersje jezykowe - dzieki czemu np. w Polskiej wersji Bande
          > ra jest zbrodniarzem, a w ukrainskiej na zmiane bohaterem/abrodniarzem w zalezn
          > osci od tego z ktorej czesci Ukrainu pochodzi osoba edytujaca
          >

To nie jest cecha wikipedii, a nawet tego, że notki zamieszczane sa w różnych krajach. Mam w domu dwie rożne niemieckie encyklopedie z końcówki lat 80-tych, w których według jednej (wydawnictwo Vehling) Kopernik był uczonym polskim, a według drugiej (Herder) niemieckim.

Informacja o Gontarczyku wydaje mi się poprawna, choć niezręcznie sformułowana.
          • calun_torunski Piotr Gontarczyk na Wikipedii 08.01.12, 13:43
            To nie jest cecha wikipedii, a nawet tego, że notki zamieszczane sa w różnych k
            > rajach. Mam w domu dwie rożne niemieckie encyklopedie z końcówki lat 80-tych, w
            > których według jednej (wydawnictwo Vehling) Kopernik był uczonym polskim, a we
            > dług drugiej (Herder) niemieckim.

jak zawsze prawda lezy posrodku ... na pewno - jesli znal, to polskim poslugiwal sie z rzadka, raczej identyfikowal sie z polskim krolem/ zwiazkiem pruskim, czego dowiodl walczac z zakonem - a cos takiego jak "Niemcy" nie funkcjonowalo w tamtym czasie nawet na poziomie jezyka - tzw. tlumaczenie biblii przez Lutra na "niemiecki" oznaczalo przy okazji stworzenie standardu jezyka, z tym, ze Kopernik w innym standardzie jezyka niemieckiego sie wychowal i funkcjonowal, jako ksiadz, uczony i dyplomata poslugiwal sie lacina

> Informacja o Gontarczyku wydaje mi się poprawna, choć niezręcznie sformułowana.

bardzo niezrecznie, chyba ze wrecz przeciwnie - bardzo zrecznie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka