Dodaj do ulubionych

ZUS a XXI w

15.02.12, 15:08
Takiego absurdu dawno nie widziałem.
po krótce.:

potrzebowałem zaświadczenia o płaconych składakach ,udałem się do siedziby tej szacownej instytucji na,......... nieważne
Tam pani z obsługi (zresztą bardzo miła) dała mi papier do wypełnienia , jest OK
ale w trakcie wypełniania pani zauważyła że moja działalność sięga przed 1999 rok
no i schody się pojawiły.
Trzeba wypełnić dwa wnioski do 98 i od 99 (paranoja)
Okazuje się że u niej mogę dostać zaświadczenie ale tylko do roku 1998 a późniejszy okres
obsługuje inny oddział ,tam gdzie firma zarejestrowana.
na moją sugestię ,że przecież mają centralny system ,pani z uśmiechem
-ale tak dyrekcja zarządziła:)
A najciekawsze w ty ,że pani zerkając w monitor podpowiadała mi jak wypełnić ,kiedy ile
i od kiedy:)
Czyli przed nosem miała wszelkie dane .
złożyłem jeden wniosek teraz muszę się udać do np.Szczecina aby złożyć drugi.
przepraszam nie muszę ,
pani uprzejmie mnie powiadomiła ,że ona może przyjąć ten drugi ,ale i tak musi wysłać do Szczecina,ale wie pan trochę to potrwa:)

i tu ręce mi opadły.
uśmiechnąłem się życzyłem pani dobrego dnia mniej upierdliwych interesantów i WYSZLEM
z siebie
jednak pojadę do Szczecina
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 15:10
      Znam duzo gorsze przypadki nic nie ujmujac temu, ktory opisales.
      • m.c.hrabia Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 15:44
        wiosnaludzikow napisał:

> Znam duzo gorsze przypadki nic nie ujmujac temu, ktory opisales.

pewnie tak
        ale tu chodzi o zwykłe proste życie
        jeśli instytucja komplikuje tak życie obywatelom to wcale mnie nie dziwi ,że obywatele
        stają okoniem przed (słusznym) postulatem o wydłużeniu wieku emerytalnego
    • inna57 Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 15:41
      Jaki XXI wiek ZUS to średniowiecze. Aby ZUS wypłacił pracownikowi za urlop "tacierzyński" pracodawca musi osobiście dostarczyć komplet dokumentów w tym oryginał świadectwa urodzenia dziecka które i tak jest zgłoszone do systemu. Nie ma możliwości wysłania dokumentów pocztą.

ZUS należy natychmiast zlikwidować a wszelkie sprawy dotyczące świadczeń i składek powierzyć sprawnemu systemowi komputerowemu. Panie z ZUS kawkę będą sobie mogły pić w domu i za swoje.
      • m.c.hrabia Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 15:52
        Ciekawe kto i ile premii dostał za system płatnik?
        • inna57 Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 16:17
          Za możliwość użytkowania systemu "płatnik" co roku płacony jest haracz w wysokości około 1 mln. zł + dodatkowe opłaty za każdorazową modyfikację. Ile ich było od początku, około dwudziestu. Dodatkowo zmuszenie wszystkich do elektronicznego rozliczania się z zusem ubogaca niejakiego Billa G. gdyż "płatnik" działa wyłącznie pod systemem "okna". Celowo nie używam nazwy oryginalnej gdyż ta jest nazwą zastrzeżoną i użycie jej bez literki "R" mogłoby pociągnąć za sobą konsekwencje prawne, jak to spotkało pewną kanadyjską firmę produkującą okna która bezczelnie w swojej ulotce reklamowej użyła tego zakazanego wyrazu na W. Ciekawa jestem przez co teraz wyglądają wszyscy angielskojęzyczni skoro ten wyraz na W jest zastrzeżony dla jednego badziewia.
          • m.c.hrabia Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 16:27
            Patrz pani
            niby elektroniczny a musiałem tyle papierów dzisiaj wypełnić
            jak od lat nie wypełniałem
            ja po prostu zapomniałem jak się ręcznie pisze ,zus mi dzisiaj przypomniał:)
        • wiosnaludzikow Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 17:47
          No wlasnie pod reka SLD ten platnik byl robiony :)
          Dodam dla ulatwienia, ze grali razem w tenisa w Trojmiescie.
          • m.c.hrabia Re: ZUS a XXI w 15.02.12, 17:48
            i wszystko jasne:)
          • inna57 Nie ładnie wprowadzać w błąd 15.02.12, 19:22
            Osobą która podpisała umowę na program płatnik był www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Stanis%C5%82aw_Alot
            To Alot odpowiada za to że umowa z pl.wikipedia.org/wiki/Asseco_Poland_SA jest taka a nie inna. Akurat tym razem partnerstwo tenisowe nie miało chyba znaczenia.
            • wiosnaludzikow klamiesz a zarzucasz to innym 15.02.12, 19:37
              Umowe z Prokom podpisala w roku 1997 niejaka Bankowska za rzadow SLD.
              Alot i Lewicka mieli zarzuty zwiazane z renegocjacja isrniejacej umowy.
              Klamiesz a zarzucasz to innym. Jak widzisz tenis mial tu znaczenie.
              Bankowska to ta co kupowala dla siebie jako Prezes ZUS BMW 7 ...jak to lewica.
    • cukerberg ZUS a XXI w 15.02.12, 19:40
      iktomaracje.pl/2012/02/a-owoc-zywota-twojego-je-zus/

Dyskusja nad reformą systemu emerytalnego sprowadza się w gruncie rzeczy do wydłużenia czasu pracy, co oznacza jeszcze więcej dojenia obywateli przez państwo. Mimo to należy zaznaczyć, że propozycja wydłużenia wieku emerytalnego jest po prostu konieczna, ale nasz rząd robi to maksymalnie asekurancko i o kilka lat za późno. A gadanie premiera o tym, że dłuższa praca zagwarantuje wyższą emeryturę można włożyć między bajki… Bo ten, kto wierzy w ZUS jest po prostu frajerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka