Dodaj do ulubionych

Kod da Vinci

17.04.12, 07:24
Polsat przypomniał nam wczoraj o tym, że Opus Dei istnieje i w Polsce ma wielkie wpływy, ciemne interesy. Gowin, Rostowski, Sikorski, Giertych to ludzie, którzy mogą wykonać dla Kościoła każdą robotę, jeżeli chodzi o forsę i zgnojenie obywateli mających odmienny od nich pogląd na temat działania tej mafii.
Obserwuj wątek
    • mietowe_loczki Re: Kod da Vinci 17.04.12, 07:29
      Zieeeeeew.
      • humbak jw /bt 17.04.12, 07:42

• simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 07:30
      haen2010 napisał:

> Polsat przypomniał nam wczoraj o tym, że Opus Dei istnieje i w Polsce ma wielki
      > e wpływy, ciemne interesy. Gowin, Rostowski, Sikorski, Giertych to ludzie, któr
      > zy mogą wykonać dla Kościoła każdą robotę, jeżeli chodzi o forsę i zgnojenie ob
      > ywateli mających odmienny od nich pogląd na temat działania tej mafii.
      >
      Trudno by mnie było zaliczyć do "chwalców" krk, ale twoje teksty haen ziną nienawiścią do tej instytucji i jako żywo formą przypominają występy Macierewicza w kwestiach smoleńskich... Żądasz od innych tolerancji wobec np. osób homoseksualnych, a sam jesteś antykościelnym fanatykiem. To nie jest ok. ...
      • haen2010 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 08:38
        Możesz sobie te bzdety personalne wypisywać do woli. Polska bieda jest w prostej linii zależna od roli Kościoła państwie.

Nikt sobie nie zdaje sprawy, co znaczy dla państwa i obywateli utrzymanie pięciu tysięcy folwarków feudalnych czyli parafii w Polsce. Które ciągną haracz równo - z kasy państwa i kieszeni obywateli.
        • simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 09:36
          haen2010 napisał:

> Możesz sobie te bzdety personalne wypisywać do woli. Polska bieda jest w proste
          > j linii zależna od roli Kościoła państwie.
          >
          > Nikt sobie nie zdaje sprawy, co znaczy dla państwa i obywateli utrzymanie pięci
          > u tysięcy folwarków feudalnych czyli parafii w Polsce. Które ciągną haracz równ
          > o - z kasy państwa i kieszeni obywateli.
          >
          Tak, tak... Nikt sobie nie zdaje sprawy..prócz ciebie. Megaloman z waści. Nie zachowuj się jak Macierewicz, to nie będę cię z nim utożsamiał. EOT...
          • haen2010 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 09:58
            Ja się pomyliłem - tych feudalnych folwarków-parafii jest u nas ponad 10tys. Dochodzą wszystkie ich pałace biskupie i do cholery instytucji kościelnych logistycznego zaplecza. To straszna potęga finansowa i materialna dusząca państwo.

Polska de facto jest państwem kościelnym - haracz nowoczesnej dziesięciny i świętopietrza idzie w grube dziesiątki miliardów corocznie. Te pieniądze są dla obywateli i państwa stracone.

Ja ci dam jeden przykład - skąd proboszcz przeciętnej parafii w lubuskiem zdobył forsę na postawienie pomnika Jezusa - Króla w Świebodzinie. Wyobrażasz sobie dziesięć tysięcy takich monstrum w Polsce? Na to ich stać.
          • tornson Re: Kod da Vinci 17.04.12, 10:36
            simera16 napisał:

> haen2010 napisał:
            >
            > > Możesz sobie te bzdety personalne wypisywać do woli. Polska bieda jest w
            > proste
            > > j linii zależna od roli Kościoła państwie.
            > >
            > > Nikt sobie nie zdaje sprawy, co znaczy dla państwa i obywateli utrzymanie
            > pięci
            > > u tysięcy folwarków feudalnych czyli parafii w Polsce. Które ciągną harac
            > z równ
            > > o - z kasy państwa i kieszeni obywateli.
            > >
            > Tak, tak... Nikt sobie nie zdaje sprawy..prócz ciebie. Megaloman z waści. Nie z
            > achowuj się jak Macierewicz, to nie będę cię z nim utożsamiał. EOT...
            To że masz sprany mózg przez propagandę akurat kościoła łagiewnickiego a nie toruńskiego nie zmienia faktu że jesteś żałosną ofiarą kato-indoktrynacji. Na szczęście w Polsce coraz więcej ludzi wyrasta z kato-polskiej mentalności, ludzie widzą jak to wygląda w Europie, widzą że równie fanatyczne jak Polska kraje są dopiero na Bliskim Wschodzie.
            • simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 10:40
              tornson napisał:

>
              > To że masz sprany mózg przez propagandę akurat kościoła łagiewnickiego a nie to
              > ruńskiego nie zmienia faktu że jesteś żałosną ofiarą kato-indoktrynacji. Na szc
              > zęście w Polsce coraz więcej ludzi wyrasta z kato-polskiej mentalności, ludzie
              > widzą jak to wygląda w Europie, widzą że równie fanatyczne jak Polska kraje są
              > dopiero na Bliskim Wschodzie.
              >
              W błędzie chłopaku jesteś... Mnie daleko do wszelkich religii. Są jednak inne formy, niż te prezentowane przez haena. Poszperaj w archiwum, a przekonasz się, ze nie jestem apolegotą żadnej religii, czy kościoła. Twój post, jest nadinterpretacją tego, co kierowałem do haena...
              • tornson Re: Kod da Vinci 17.04.12, 12:17
                simera16 napisał:

> W błędzie chłopaku jesteś... Mnie daleko do wszelkich religii. Są jednak inne f
                > ormy, niż te prezentowane przez haena. Poszperaj w archiwum, a przekonasz się,
                > ze nie jestem apolegotą żadnej religii, czy kościoła. Twój post, jest nadinterp
                > retacją tego, co kierowałem do haena...
                To jak możesz bronić tego bagna które mamy w Polsce? Przecież gołym okiem widać że kler robi w tym kraju co im się żywnie podoba, a środowiska polityczne, szczególnie POPiS, są na każde ich skinienie.
                • remez2 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 12:21
                  Piotr Gorajski na sejmie 1606 r. wymawiał duchowieństwu, że korzystając z uprzywilejowania w podatkach, zagarnia znaczne dobra, których posiada więcej aniżeli król i cała szlachta.
                  -------------
                • simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 14:24
                  tornson napisał:
                  >
                  > To jak możesz bronić tego bagna które mamy w Polsce? Przecież gołym okiem widać
                  > że kler robi w tym kraju co im się żywnie podoba, a środowiska polityczne, szc
                  > zególnie POPiS, są na każde ich skinienie.
                  >
                  Chłopie zrozum...Nikogo nie bronę (poszperaj w archiwum Fk). Walczę tylko ze stylem, w jakim robi to obrotowy haen... To tyle, i aż tyle w temacie...
                  PS
                  Masz inklinacje przypisywać innym tego co nie uczynili... Fe, nieładnie!
            • sclavus Re: Kod da Vinci 18.04.12, 14:36
              Najwidoczniej, hjenuś przerósł wysoko tę - jak powiadasz - kato-indoktrynację...
              Do tego stopnia, że nie ma w nim nic, absolutnie nic, z ateisty - jest tylko przerośnięty fanatyk antyklerykalizmu
              Można i trzeba wytykać błędy, zaróno kościoła, jak i rządu w tej sferze, ale zachowywać się jak dwa wściekłe psy naraz - to za dużo...
              Nie uważasz?
              Hjenuś nie wnosi nic merytorycznego w relacje kościół - państwo, oprócz wściekłego warczenia i gryzienia po kostkach :D
      • mariner4 Jakiś czas to jeszcze potrwa 17.04.12, 08:48
        a potem zmieni poglądy i idola. To już było.
        M.
        • haen2010 Re: Jakiś czas to jeszcze potrwa 17.04.12, 09:31
          Bardzo mnie ciekawi twoja schizofrenia - masz trzeźwy osąd roli czarnej mafii, a jednocześnie popierasz kreatury z Opus Dei, które zdominowały platformę. Twój ukochany Tusk jest marionetką w ich pazernych łapkach. Łudzisz się naiwniaku, że Tusk im podskoczy? Absurd.

Masz jakieś wyjaśnienie tych sprzeczności?
          • el-loko Re: Jakiś czas to jeszcze potrwa 17.04.12, 10:15
            Z czego wynika tak silna pozycja kościoła w III RP ?
            • haen2010 To dosyć proste 17.04.12, 10:28
              Kościół zrobił Okrągły Stół. I zażyczył sobie kasę za tę uprzejmość. Straszną kasę, zniewalającą państwo, które pływa w długach. Wszyscy im się wypłacają przez dwadzieścia lat i końca nie widać.

To po prostu straszne qrestwo. Niszczące państwo i obywateli.
              • sclavus hihihihihihihihihihi... 18.04.12, 15:06
                kościół zrobił okrągły stół... hihihihihihihihhi
                Jeszcze jeden, który wierzy, że to kościół obalił komunę.... hihihihihihi...
          • boblebowsky Re: Jakiś czas to jeszcze potrwa 17.04.12, 10:20
            haen2010 napisał:

> Twój
            > ukochany Tusk jest marionetką w ich pazernych łapkach. Łudzisz się naiwniaku,
            > że Tusk im podskoczy? Absurd.

Bredzisz.
          • mariner4 Tobie nic nie da się wyjaśnić 17.04.12, 10:46
            bo wiesz swoje.
            Proponuję zająć się "Koziołkiem matołkiem" i jego wpływem na pozycję kościoła w Polsce.
            M.
            • haen2010 Re: Tobie nic nie da się wyjaśnić 17.04.12, 13:14
              No to sobie poczytaj katolika-platfusa Machałę, którego mamusia jest posłanką platformy i dobrze im się wiedzie na tym świecie:

tomaszmachala.natemat.pl/10679,porozumienie-w-sprawie-funduszu-koscielnego-tusk-kleka-przed-biskupami
      • tornson Re: Kod da Vinci 17.04.12, 10:31
        simera16 napisał:

> Trudno by mnie było zaliczyć do "chwalców" krk, ale twoje teksty haen ziną nien
        > awiścią do tej instytucji i jako żywo formą przypominają występy Macierewicza w
        > kwestiach smoleńskich... Żądasz od innych tolerancji wobec np. osób homoseksua
        > lnych, a sam jesteś antykościelnym fanatykiem. To nie jest ok. ...
        Polska to dziki kato-taliban. Toleracja wobec katoli? A gdzie niby jej brak, to kler i jego fanatycy nie mają za grosz tolerancji wobec innych, to oni narzucają wszystkim swoje posrane prawa, to oni robią za święte krowy w tym kraju, to oni narzucają karanie za tzw. obrazę uczuć religijnych.
        A to że nie jesteś kato-fanatykiem pisowcy nie zmienia faktu że jesteś fundamentalistą religijnym jak platfusy, bo trzeba być conajmniej fundamentalistą by twierdzić że w Polsce niema problemu patologicznego klerykalizmu.
        • simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 10:36
          tornson napisał:

>
          > Polska to dziki kato-taliban. Toleracja wobec katoli? A gdzie niby jej brak, to
          > kler i jego fanatycy nie mają za grosz tolerancji wobec innych, to oni narzuca
          > ją wszystkim swoje posrane prawa, to oni robią za święte krowy w tym kraju, to
          > oni narzucają karanie za tzw. obrazę uczuć religijnych.
          > A to że nie jesteś kato-fanatykiem pisowcy nie zmienia faktu że jesteś fundamen
          > talistą religijnym jak platfusy, bo trzeba być conajmniej fundamentalistą by tw
          > ierdzić że w Polsce niema problemu patologicznego klerykalizmu.
          >
          Mnie nie sens, a forma drażni... Wszelkiej maści fanatycy, to groźny element. Nie ważne czy katole, czy antykrelykalni ich krytycy... Można krytykować urzędników krk, czemu nie? Mnie drażni macierewiczowskie zacietrzewienie haena...
          • tornson Re: Kod da Vinci 17.04.12, 12:25
            simera16 napisał:

> Mnie nie sens, a forma drażni... Wszelkiej maści fanatycy, to groźny element. N
            > ie ważne czy katole, czy antykrelykalni ich krytycy...
            Jak antyklerykałowie mogą być fanatykami? Pokaż jedno środowisko w Polsce które chciałoby bronić katolikom uprawiania ich religii w ichniejszych świątyniach czy zaciszu domowym, pokaż kogoś kto chciałby narzucać katolikom cośkolwiek ponad równe dla wszystkich prawo państwowe? To kler katolicki i ich fanatyczni wyznawcy chcą zasr... całą przestrzeń publiczną swoimi symbolami nie licząc się z nikim i niczym, to katolicy narzucają innym swoje prawa (zakaz aborcji, zakaz krytykowania religii i ich bożka Wojtyły). Tak to wygląda w Polsce, dlatego wybacz, ale w tym kraju trzeba być co najmniej fundamentalistą religijnym aby widzieć problem po stronie ludzi walczących o normalne państwo.

> Można krytykować urzędni
            > ków krk, czemu nie? Mnie drażni macierewiczowskie zacietrzewienie haena...
            A kim są członkowie Opus Dei jak nie agenturą Watykanu! Dlaczego kandydaci na posłów muszą się spowiadać ze współpracy z nieistniejącą od 20 lat SB, a politycy-członkowie sekt jak Opus Dei nie muszą się przed nikim tłumaczyć?
            • simera16 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 14:28
              tornson napisał:

>
              > Jak antyklerykałowie mogą być fanatykami? Pokaż jedno środowisko w Polsce które
              > chciałoby bronić katolikom uprawiania ich religii w ichniejszych świątyniach c
              > zy zaciszu domowym, pokaż kogoś kto chciałby narzucać katolikom cośkolwiek pona
              > d równe dla wszystkich prawo państwowe? To kler katolicki i ich fanatyczni wyzn
              > awcy chcą zasr... całą przestrzeń publiczną swoimi symbolami nie licząc się z n
              > ikim i niczym, to katolicy narzucają innym swoje prawa (zakaz aborcji, zakaz k
              > rytykowania religii i ich bożka Wojtyły). Tak to wygląda w Polsce, dlatego wyba
              > cz, ale w tym kraju trzeba być co najmniej fundamentalistą religijnym aby widzi
              > eć problem po stronie ludzi walczących o normalne państwo.
              >
              > A kim są członkowie Opus Dei jak nie agenturą Watykanu! Dlaczego kandydaci na p
              > osłów muszą się spowiadać ze współpracy z nieistniejącą od 20 lat SB, a polityc
              > y-członkowie sekt jak Opus Dei nie muszą się przed nikim tłumaczyć?
              >
              Nadinterpretujesz to co napisałem. Po kiego wmawiasz mi, ze bronię kleru. Daleki jestem od tego... Papatki, bo po co rozmawiać z kimś, kto nie dostrzega sensu wypowiedzi interlokutora?
      • olga_w_ogrodzie Re: Kod da Vinci 17.04.12, 13:01
        simera16 napisał:

> Trudno by mnie było zaliczyć do "chwalców" krk, ale twoje teksty haen ziną nien
        > awiścią do tej instytucji i jako żywo formą przypominają występy Macierewicza w
        > kwestiach smoleńskich... Żądasz od innych tolerancji wobec np. osób homoseksua
        > lnych, a sam jesteś antykościelnym fanatykiem. To nie jest ok. ...

otóż to.
        • tornson No to mamy lemingi w koplecie 17.04.12, 15:43
          na wątku. Idę o zakład że gdyby Haen napisał o qrewkach Watykanu w szeregach PiSu to lemingi wyłyby z zachwytu. :>
          • simera16 Re: No to mamy lemingi w koplecie 17.04.12, 17:07
            tornson napisał:

> na wątku. Idę o zakład że gdyby Haen napisał o qrewkach Watykanu w szeregach Pi
            > Su to lemingi wyłyby z zachwytu. :>
            >
            Zważ, że w dupie mam PO, PiS, SLD, PSL czy inną koterię... Znaczy przytyk nietrafiony. Zawsze tak do tych, którzy inny mają ogląd spraw od ciebie?
            • tornson Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 12:33
              simera16 napisał:

> tornson napisał:
              >
              > > na wątku. Idę o zakład że gdyby Haen napisał o qrewkach Watykanu w szereg
              > ach Pi
              > > Su to lemingi wyłyby z zachwytu. :>
              > >
              > Zważ, że w dupie mam PO, PiS, SLD, PSL czy inną koterię... Znaczy przytyk nietr
              > afiony. Zawsze tak do tych, którzy inny mają ogląd spraw od ciebie?
              Nie rozumiem postaw takich jaką Ty reprezentujesz. Albo kler ma zbyt duże wpływy w Polsce, albo zbyt małe, albo w sam raz. W zależności od tego walczymy by je ograniczyć, zwiększyć lub pozostawić bez zmian. Ja obstaję zdecydowanie za tym pierwszym, a Ty jak widać nie potrafisz się zdecydować.
              • simera16 Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 13:32
                tornson napisał:

>
                > Nie rozumiem postaw takich jaką Ty reprezentujesz. Albo kler ma zbyt duże wpływ
                > y w Polsce, albo zbyt małe, albo w sam raz. W zależności od tego walczymy by je
                > ograniczyć, zwiększyć lub pozostawić bez zmian. Ja obstaję zdecydowanie za tym
                > pierwszym, a Ty jak widać nie potrafisz się zdecydować.
                >
                Kuźwa tornson! Zrozum żesz człowieku, ze mnie nie o obronę kleru idzie, ale o styl w jaki to hean czyni! To takie trudne do zrozumienia? Coś sie do mnie przy...ał jak bym co najmniej potomkiem Savonaroli był? Nie jestem, nie byłem i nie będę apologetą krk! Teraz kpw?
                • tornson Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 13:51
                  simera16 napisał:

> Kuźwa tornson! Zrozum żesz człowieku, ze mnie nie o obronę kleru idzie, ale o s
                  > tyl w jaki to hean czyni! To takie trudne do zrozumienia? Coś sie do mnie przy.
                  > ..ał jak bym co najmniej potomkiem Savonaroli był? Nie jestem, nie byłem i nie
                  > będę apologetą krk! Teraz kpw?
                  Akurat w tym wątku bardzo słusznie wytknął kilku prominentom z PO klerykalne powiązania, bardzo słusznie zresztą bo postępowanie PO jak najbardziej sprzyja klerowi. Więc naprawdę nie widzę poco się czepiać Haena na tym wątku.
                  • simera16 Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 13:54
                    tornson napisał:

>
                    > Akurat w tym wątku bardzo słusznie wytknął kilku prominentom z PO klerykalne po
                    > wiązania, bardzo słusznie zresztą bo postępowanie PO jak najbardziej sprzyja kl
                    > erowi. Więc naprawdę nie widzę poco się czepiać Haena na tym wątku.
                    >
                    No i dobrze, że wytknął... Ale haen, to obrotowy gostek, a robi się świętszy od papież i czerwieńszy od Lenina... Potomek Dulskiej?
                    • 8macek Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 15:18
                      tornson napisał:
                      Akurat w tym wątku bardzo słusznie wytknął kilku prominentom z PO klerykalne powiązania, bardzo słusznie zresztą bo postępowanie PO jak najbardziej sprzyja klerowi. Więc naprawdę nie widzę poco się czepiać Haena na tym wątku."

i bardzo dobrze napisał, a ty simera wytykasz haenowi "zianie nienawiścią" a sam wobec haena tą "nienawiścią ziejesz" (bo jak inaczej można odebrać twoją z nim pyskówkę). i mam wrażenie, że gdyby to samo co haen napisał ktoś kogo lubisz to byś mu tu pisał peany, a że ty haena po prostu nienawidzisz to wypisujesz pierdoły o "stylu i formie wypowiedzi".
                      a haen ma po prostu najzwyczajniej rację w sprawie nadmiernego wpływu polskiego kleru i ich kolaborantów na FSZYSKO i w sprawie traktowania tych pasożytów jak świętych krów.
                      chociażby tylko na przykładzie żigolo rydzyka widać jasno, że postawa klęcząca (a nawet leżąca płasko krzyżem) przed klerem jest postawą standardową dla rządzących tym sklerykalizowanym krajem (również tych z sld). gdyby żigolo rydzyk nie był tak zwaną osobą duchowną to by już dawno za swoje złodziejstwa i malwersacje zgnił w pierdlu.

a to jakiego języka używa haen jest w tym konkretnym przypadku najmniej znaczączą kwestią, nawet nie niuansem.

ja używam stwierdzenia: pedofilsko-złodziejska mafia watykańska więc mnie też musisz traktować jak fanatyka antyklerykalnego i każdego kto wypowie się na temat kleru w ostrzejszych słowach też musisz tak traktować.
                      • simera16 Re: No to mamy lemingi w koplecie 18.04.12, 17:38
                        8macek napisał:
                        >
                        > i bardzo dobrze napisał, a ty simera wytykasz haenowi "zianie nienawiścią" ...
                        >
                        Tak jest Panie Mecenasie!
                        forum.gazeta.pl/forum/w,28,135160135,135206259,Re_Kod_da_Vinci.html
          • cwiercinteligentzpis [...] 18.04.12, 11:51
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wanda43 Re: Kod da Vinci 17.04.12, 10:24
      Dodac trzeba Ujazdowskiego, Mecha, Jurka i wielu innych utajnionych. Watykanowi sluzą i jego interesom, nie Polsce!
      • haen2010 [...] 17.04.12, 12:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wkkr Kod da Vinci - bzdura 17.04.12, 10:50
      opowieść tę stworzył ktoś kto ma powierzchowną wiedzę o katolicyzmie.
      Płytkość tego filmu momentami jest obraźliwa dla intelektu ludzi go oglądających.
      I wcale nie chodzi tu o "obrazoburcze" tezy stawiane tu i ówdzie.
      To czy Jezus bzykał Marię Magdalenę czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia dla osoby która naprawdę wierzy w Boga.
      • erte2 Re: Kod da Vinci - bzdura 18.04.12, 01:19
        wkkr
        Jeśli ktoś chciałby czerpać wiedzę o wierze, katolicyźmie czy religii z tego filmu to gratuluję...Równie dobrym źródłem "wiedzy" o pierwotnych mieszkańcach Ameryki są książki Karola Maya, a o kultrze Indii - Indiana Jones. Były jeszcze "Skarby króla Salomona" i parę innych.
        • wkkr dokładnie to samo napisałem 18.04.12, 14:12
          tak nalezy ten film traktowac. Niestety, jak widać w tym wątku są tacy którzy traktuja ten film serio.
      • mariner4 Jest taka hipoteza - legenda, że 18.04.12, 11:02
        Chrystus przeżył, emigrował i miał dzieci. Ale ten film, ani książka D. Browna nie może stanowić podstawy do dyskusji.
        M.
        • wkkr oczywiście, ale 18.04.12, 14:12
          są tacy którzy taktują go serio.
      • ultimate.strike Re: Kod da Vinci - bzdura 18.04.12, 11:05
        > To czy Jezus bzykał Marię Magdalenę czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia dla
        > osoby która naprawdę wierzy w Boga.

To, czy opisany w ST Potop rzeczywiście miał miejsce też nie? Jeżeli, to gratuluję siły Twojej wiary, potrafi ona przezwyciężyć nawet fakt, że w Biblii opisano ewidentne bzdury i fikcję literacką. :)
        • losiu4 Re: Kod da Vinci - bzdura 18.04.12, 14:09
          ultimate.strike napisał:

> > To czy Jezus bzykał Marię Magdalenę czy nie, nie ma najmniejszego znaczen
          > ia dla
          > > osoby która naprawdę wierzy w Boga.

> To, czy opisany w ST Potop rzeczywiście miał miejsce też nie?

całkiem spora grupa naukowców sądzi ze coś takiego jak Potop jak najbardziej sie zdarzyło :) Oczywista opis biblijny jest "upiększony". Ale nie o to w tym głównie chodzi. Przynajmniej nie dla wierzacego.

> Jeżeli, to gratuluję siły Twojej wiary, potrafi ona przezwyciężyć nawet fakt, że w Biblii
          > opisano ewidentne bzdury i fikcję literacką. :)

sie zdarza ze fikcja, sie zdarza ze opisano cos co istniało. Najwazniejszy jest w tym Boży przekaz dla człowieka :) Biblia nie jest ksiazką naukową w sensie w jaki dzis pojmujemy to okreslenie

Pozdrawiam

Losiu
          • wkkr alegoria 18.04.12, 14:17
            opisy biblijne to w większości alegorie
            Pismo to nie jest teoria wszystkiego.
            • losiu4 Re: alegoria 18.04.12, 14:23
              wkkr napisał:

> opisy biblijne to w większości alegorie
              > Pismo to nie jest teoria wszystkiego.

właśnie to próbuję wyjaśnic szanownemu przedpiscy. Podejrzewam ze on sobie doskonale z tego zdaje sprawe, tylko tak dla sportu podpuszcza :)

Pozdrawiam

Losiu
            • mariner4 Od nie tak dawna. 18.04.12, 14:27
              Obecnie zapisy biblijne wolno interpretować. Nie zawsze tak było.
              Na przykład to, że Bóg stworzył świat w 7 dni. Teraz można to interpretować, że każdy taki dzień to miliardy lat w naszym współczesnym rozumieniu. Tak myśląc nie popada się w konflikt ze zdrowym rozsądkiem. Kiedyś Pismo Święte należało traktować dosłownie pod groźbą surowych kar.
              Jesteśmy starsi od Islamu o parę setek lat. Oni nadal traktuje koran dosłownie, jak w chrześcijaństwie dawno temu. Może za te ok 600 lat różnicy dojdą do tego co my.
              M.
              • wkkr Nie 18.04.12, 14:41
                islam nie ma szans na ewolucje bo tam uwaza się że koran napisał sam Bóg.
                Jak można interpretować słowa Boga???
                Należy je odczytywać dosłownie.
                Dlatego spadają i spadać będą głowy niewiernych.
                • mariner4 A u nas jak było te pareset lat temu? 18.04.12, 14:45
                  Płonęły stosy. Właśnie za to. A teraz wszystko biegnie szybciej.
                  M.
        • wkkr Nie ma żadnych sprzecznosci pomiędzy Pismem a 18.04.12, 14:16
          współczesną wiedzą.
          Tylko trzeba umieć czytać ze zrozumieniem panie ultimate.strike.
      • losiu4 Re: Kod da Vinci - bzdura 18.04.12, 14:21
        no jest bzdurą. Znaczy zrecznie napisaną bajeczką. Jak wszystkie tego typu dzieła tego pana. Znajomy magister przeczytał dwa: rzeczony "Kod..." i "Anioły i demony" po czym przestał bo stwierdził ze na bzdety nie ma czasu a jest tyle innych fajnych ksiazek do przeczytania.

Pozdrawiam

Losiu
    • losiu4 Re: Kod da Vinci 18.04.12, 14:03
      tak tak, Haeniku. A teraz grzecznie weź grzecznie do buzi te pastyleczki które pan doktor przyniósł, popij herbatką i idź nyny :)

Pozdrawaim

Losiu
    • chateau Re: Kod da Vinci 18.04.12, 18:31
      To jest Opus Dei:
      www.youtube.com/watch?v=TdJh4dlpRTI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka