Dodaj do ulubionych

Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia"

24.04.12, 07:08
Jak już, to już. Nie tylko środki antykoncepcyjne. Mam garść innych propozycji:
- aptekarz - Weganin powinien odmawiać sprzedaży leków, do których produkcjo wykorzystano substancje pochodzące od zwierząt
- aptekarz - Świadek Jehowy ma prawo odmowy sprzedaży leków, do których produkcji wykorzystano krew
- aptekarz - muzułmanin powinien móc odmówić sprzedaży leków zawierających alkohol
Inne zawody też:
- nauczyciel muzułmanin powinien odmawiać uczenia w klasach, w których są dziewczyny bez brata albo ojca oraz nie noszące burki
- pilot wycieczek wyznania żydowskiego może nakazać wycieczce pozostanie w sobotę w hotelu
- bankowiec muzułmanin może odmówić pobierania odsetek od kredytów
- kioskarz muzułmanin odmówi sprzedaży kuponów Totolotka
Mam nadzieję, że ministrant Gowin et al. zadbają, aby uchwalono odpowiednie prawo :D
Obserwuj wątek
    • zzarda32 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 07:17
      Tu chodzi o to, że Jesteśmy - poprawiam - Prawdziwi Mają Prawa - reszta mordy w kubeł i nie bulgotać.

Jak chcesz szczegółów to posłuchaj i pooglądaj:
      www.youtube.com/watch?v=GWLiyrWKaxw
      Ja wytrzymałem tylko kilka minut.
      • katarynka000 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 07:56
        wszędzie polityka...
        • wanda43 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:25
          polityka? Ja bym to nazwala dosadniej - wlazenie w d00py klerowi watykanskiemu! To ich wymysly robią wode z mozgow.
    • ultimate.strike Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 08:03
      A sprzedawca w sklepie odziezowym- wyznawca Stworzyciela Wszelkiego Profesjonalizmu powinien mieć możliwość odmówić sprzedaży spodni. Konstytucja gwarantuje nam przecież równe traktowanie wszystkich wyznań!
    • ave.duce "Klauzula sumienia" dla lekarzy - to był 1. błąd, 24.04.12, 09:17
      działa zasada: "dać mu palec, a weźmie całą rękę".
      • hummer Raczej celowe działanie 24.04.12, 09:25
        Błędy się naprawia. W celowych działaniach się trwa.
    • wariant_b Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:25
      Ciekawe, dlaczego "klauzula sumienia" nie każe sumiennie wykonywać zawodu.
    • wanda43 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:28
      Gdyby aptekarze byli konsekwentni, to skoro sumienie im zabrania sprzedawania niektorych lekow powinni zmienic miejsce pracy i sprzedawac np. w warzywniaku kartofle, bo te raczej malo komu szkodzą.
      • hummer Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:32
        wanda43 napisała:

> Gdyby aptekarze byli konsekwentni, to skoro sumienie im zabrania sprzedawania n
        > iektorych lekow powinni zmienic miejsce pracy i sprzedawac np. w warzywniaku ka
        > rtofle, bo te raczej malo komu szkodzą.

Można je ugotować w niewłaściwym garnku.
        • man_sapiens Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:45
          Kartoflem można zabić zarodek!
          • hummer Jedz zielone będziesz zdrowszy. 24.04.12, 09:52
            man_sapiens napisał:

> Kartoflem można zabić zarodek!

pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
            vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/395/offsetk/3
          • wanda43 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 09:52
            zadzialala mi wyobraźnia :)))))))
            • man_sapiens Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 10:18
              > zadzialala mi wyobraźnia :)))))))
              I oto mi chodziło. Z sumieniem nie ma żartów!
    • hummer Kwiaciarnie też odpadają :) 24.04.12, 10:08
      ziola.pisz.pl/piwonia/
      Polecam fragment kończący artykuł.
    • adam111115 Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 10:08
      idźmy dalej w klauzulę sumienia zwaną absurdami:

katolik nie powinien w takim razie:
      - sprzedawać sprzętów agd typu noże bo 5. przykazanie mówi nie zabijaj, nie sprzedawać łóżek bo 6. przykazanie, w każdą niedzielę biznesy pozamykane,
      - w piątki całkowity zakaż sprzedaży mięsa, że o prezerwatywach na stacjach benzynowych nie wspomnę.

Gdyby głupota bolała to na wiejskich wycie z bólu by nie ustawało
    • man_sapiens Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 10:17
      A czemu lekarz rasista (poglądy nie są zakazane, tylko ich głoszenie) nie mógłby odmówić leczenia murzyna?
      • wariant_b Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 10:46
        man_sapiens napisał:
        > A czemu lekarz rasista (poglądy nie są zakazane, tylko ich głoszenie)
        > nie mógłby odmówić leczenia murzyna?

A lekarz - Prawdziwy Patriota niezweryfikowanych przez IPN?
    • scoutek Re: Bądźmy konsekwentni z "klauzulami sumienia" 24.04.12, 10:42
      man_sapiens napisał:

> Jak już, to już. Nie tylko środki antykoncepcyjne. Mam garść innych propozycji:

- księgarz nie powinien sprzedawać książek, które nie zgadzają się z jego światopoglądem
      - bibliotekarz powinien móc nie pożyczać książek, które nie zgadzają się z jego światopoglądem
      - kioskarz powinien móc sprzedawać gazety i czasopisma zgodnie ze swoim sumieniem, to samo dotyczy zresztą papierosów, prezerwatyw itd.
      - aptekarz powinien móc nie sprzedawać środków nasennych, bo a nuż klient chce się zabić
    • snajper55 Kelner weganin 24.04.12, 10:54
      powinien mieć prawo nie przynosić klientom potraw mięsnych.

Żołnierz katolik powinien mieć prawo nadstawić wrogowi drugi policzek.

Maszynista antysemita powinien mieć prawo wyrzucać ze swego pociągu Żydów.

S.
      • hummer Jak se kupi swój pociąg. 24.04.12, 10:58
        snajper55 napisał:

> powinien mieć prawo nie przynosić klientom potraw mięsnych.
        >
        > Żołnierz katolik powinien mieć prawo nadstawić wrogowi drugi policzek.
        >
        > Maszynista antysemita powinien mieć prawo wyrzucać ze swego pociągu Żydów.

Trochę żyję na świecie i maszynisty chodzącego po wagonach jeszcze nie widziałem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka