Dodaj do ulubionych

Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi

IP: 5.5R* / *.as2532.sol.superonline.com 10.07.04, 18:58

Maciej Łukasiewicz, redaktor naczelny "Rzeczpospolitej", poprosił władze
spółki Presspublica, wydawcy naszej gazety, oraz kolegium redakcyjne o
przyjęcie od 1 września 2004 r. rezygnacji z pełnionej funkcji. Powodem są
względy zdrowotne.Red. Łukasiewicz przyszedł do "Rzeczpospolitej" w
październiku 1989 r., wraz z Dariuszem Fikusem zmieniając jej oblicze z
propagandowego organu komunistycznego rządu w niezależny dziennik opinii,
gospodarki i prawa. Do października 2000 r. pełnił niezmiennie funkcję I
zastępcy redaktora naczelnego. Przez ostatnie cztery lata był
szefem "Rzeczpospolitej".Kto będzie nowym redaktorem naczelnym, jeszcze nie
wiadomo. Zgodnie z umową spółki Presspublica nowy naczelny zostanie wyłoniony
według następującej procedury: zarząd spółki zwoła zgromadzenie wspólników i
ono wybierze osobę, która zastąpi Macieja Łukasiewicza. Zgromadzenie już
zostało zwołane, wspólnicy spotkają się 29 lipca. Gdyby nie doszli do
porozumienia, prawo wyłonienia naczelnego spadnie na kolegium redakcyjne.
Zgodnie z procedurą będzie ono mogło wskazać dwóch kandydatów na to
stanowisko. Spośród nich jedną osobę wybierze zarząd spółki i będzie to nowy
redaktor naczelny "Rzeczpospolitej".Maciej Łukasiewicz pozostanie w redakcji,
nadal będzie pisał na naszych łamach i będzie członkiem kolegium redakcyjnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 81.219.98.* 10.07.04, 22:13
      "Rz" spada dramatycznie nakład oraz przychody z reklam. Wcale się temu nie
      dziwię gdyż gazeta ta robi się tendencyjna i uwikłana w rozgrywki polityczne na
      zprawą red. Rybickiego , Wilkstaina , Igora Janke ,itp.
      Wilkstain robi tez za gwiazdę w oszołomiastej TV Puls. Za chwilę pojawi się
      pewnie na antenie u Rydzyka , jako "katolicki głos w twoim domu" :))) Przecież
      ten Bronek psuje image gazety jak jakaś V kolumna.
      Czyim pomysłem bylo zatrudnianie do "Rz" Wilksteina ? Redaktora naczelnego
      Lukasiewicza ?
      Gazety które chcą funkcjonować i przynosic zyski powinny jak ognia unikać
      wołków , gelbergów ,itp wilksteinów.

Gdyby nie to że "Rz" w 80 % rozchodzi się w prenumeracie dla ksiegowych i
      kadrowych pewnie podzieliłaby na skutek swojej stronniczości los
      byłego "Zycia".

Myślę że "Rz" trawi fałszywy dylemat : "Jak daleko iść w prawo ?"
      A tu trzeba iść obiektywnym ,niezależnym środkiem , o !

PS.
      Dowodem na to że "Rz" robi się tendencyjna jest to, że 15 razy dziennie
      cytowana jest na tym forum przez oszołomiastą basię-basię i oszołomiastego
      kataryniarza. Poza "Rz" cytują one jedynie "Gazetę Polską" i
      krakowski "Dziennik Polski".(:
      • wartburg4 Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 10.07.04, 22:32
        Gość portalu: jan napisał(a):

>
        > Dowodem na to że "Rz" robi się tendencyjna jest to, że 15 razy dziennie
        > cytowana jest na tym forum przez oszołomiastą basię-basię i oszołomiastego
        > kataryniarza. Poza "Rz" cytują one jedynie "Gazetę Polską" i
        > krakowski "Dziennik Polski".(:

Tendencyjne są nonsensy, które Ty wypisujesz. Chyba Ci coś na głowę upadło...
        Sorry, ale inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć.
        • Gość: albo,albo Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 67.150.66.* 12.07.04, 07:26

wartburg4 napisał:
          > Tendencyjne są nonsensy, które Ty wypisujesz. Chyba Ci coś na głowę upadło...
          > Sorry, ale inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć.

Po co ty mu wogole odpowiadasz?
      • Gość: Marek Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.terra.com.br 10.07.04, 22:33
        Rzepa sie utrzyma, bo ma najlepszy serwis prawny. Co do innych artykulow
        uwazam, ze sa bardziej stonowane niz GW. Ostatnio chetniej czytam wlasnie tam
        wiadomosci.
        • wartburg4 najlepszy dziennik w Polsce 10.07.04, 22:41
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Rzepa sie utrzyma, bo ma najlepszy serwis prawny. Co do innych artykulow
          > uwazam, ze sa bardziej stonowane niz GW. Ostatnio chetniej czytam wlasnie tam
          > wiadomosci.

Gazeta Wyborcza to jest nieporozumienie - szkolna gazetka ścienna w porównaniu
          z Rzepą. Żaden dziennik w Polsce nie ma tak dobrych piór jak Rzepa. Jedyna
          gazeta, która ratuje honor polskiego dziennikarstwa
          • Gość: jan Re: najlepszy dziennik w Polsce IP: 81.219.98.* 10.07.04, 22:49
            Jak ktoś pisze że "Jedyna gazeta , która ratuje ble ,ble...." to oznacza że z
            tą "jedyną" gazetą jest żle i że jest ona chora.

Podobnie Oszołom z RM pisze o Naszym Dzienniku że jest to "Jedyna , prawdziwa ,
            ble ,ble...."
            • goniacy.pielegniarz Pytanie do Jana 10.07.04, 22:52
              Możesz wymienić jakieś lepsze według Ciebie dzienniki od Rzepy? Tak tylko z
              ciekawości pytam.
              • Gość: jan Re: Pytanie do Jana IP: 81.219.98.* 10.07.04, 23:02
                "Nasz Dziennik"
                • goniacy.pielegniarz Re: Pytanie do Jana 10.07.04, 23:05

> "Nasz Dziennik"

Jak rozumiem, z jakichś powodów nie chcesz odpowiedzieć poważnie na pytanie?
                  • camille_pissarro Re: Pytanie do Jana 10.07.04, 23:16
                    A co ma powiedzieć "Trybuna Ludu" czy darmowa gazetka "Dzień Dobry " ( z
                    czerwonymi w tle ) wtykana na siłę ludziom w skrzynki pocztowe lub kierowcom
                    na skrzyżowaniach ulic ????
                    • Gość: Majea Re: Pytanie do Jana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 11:31
                      Nie ma u nas dobrych gazet codziennych. Rzepa jest dobra, ale...
                      Ale powinna mieć dodatki regionalne, powinna mieć mniejszy, wygodniejszy
                      format, powinna zajmować się szerszym spektrum tematycznym.
            • Gość: jan Re: najlepszy dziennik w Polsce IP: 81.219.98.* 10.07.04, 23:00
              Cztery dni temu troche sie namęczyłeś Trabancie w tym wątku o Rokicie ale myslę
              że w tym wszystkim najważniejszym bylo dla ciebie przemycenie
              słowa "najpowazniejszego".
              Cytuję :
              "Czyzby redaktorzy najpowazniejszego dziennika w Polsce padli.....?".:))))
              Chciałem 4 dni temu zwrócic tobie uwagę na te przemycone, bałamutne słowo. Ale
              robię to teraz przy okazji trochę innej dyskusji.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13982581
        • iza.bella.iza Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 10.07.04, 23:59
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Rzepa sie utrzyma, bo ma najlepszy serwis prawny. Co do innych artykulow
          > uwazam, ze sa bardziej stonowane niz GW. Ostatnio chetniej czytam wlasnie tam
          > wiadomosci.

Rzepa jest znaną marką i dobrze o tym wie. Pewnie nigdy nie dogoni nakładu
          Faktu, ale i bez tego krach jej nie grozi. Nie ilość się liczy, ale jakość:)
          • Gość: jan Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 81.219.98.* 11.07.04, 00:04
            W gazetach Izabello liczy się jakość i ILOSC sprzedanych egz. ILOSC !!!
            To abc gazetowego biznesu...
            • iza.bella.iza Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 11.07.04, 00:09

> W gazetach Izabello liczy się jakość i ILOSC sprzedanych egz. ILOSC !!!
              > To abc gazetowego biznesu...

Skoro jesteś taki mądry i wiesz jak robić gazetowy biznes, to czemu ślęczysz na
              tym forum zamiast wydać jakiś porządny, wielkonakładowy, w pełni obiektywny i
              bezwzględnie prawdomówny dziennik? Do roboty - rzesze czytelników czekają na
              Ciebie jak kania dżdżu, Janie. Nie marnuj się między nami tępakami.
              • Gość: jan Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 81.219.98.* 11.07.04, 00:18
                Tak trzeba robic gazetę i tak walczyc o nakład :
                polityka.onet.pl/galeria.asp?PGNUM=2&M=ML
                • iza.bella.iza Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 11.07.04, 00:21

> Tak trzeba robic gazetę i tak walczyc o nakład :
                  > polityka.onet.pl/galeria.asp?PGNUM=2&M=ML

No to roboty Janie, do roboty. Rób i walcz a nas przestań męczyć.
    • camille_pissarro Według mnie nie ma żadnych obaw 10.07.04, 23:06
      To szkoda , ja od dłuższeggo czasu kupuje "Rzepę " w miejsce GW.Wydaje mi się ,
      że charakter pisma zostanie utrzymany.W końcu państwo tam ma 49 % udziałow ,
      większośc ma ORKLA.GW w ostatnich czasach wykonała szereg wolt , które
      podkopały wiarygodność tego dziennika.Poza tym , proszę mi wybaczyć ( nie
      jestem ani antysemita ani tym bardziej filosemitą ) ale mam przesyt tego
      pierwiastka poruszanego w GW zawłaszcza w świątecznych wydaniach.Można
      przeczytać ileś artykułów o tej tematyce , nawet bardzo pouczajacych i
      sensownychnatomiast ja mam takie odczucie , że jestem wprost ta tematyka
      bombardowany ( jak ktos chce zweryfikować niech sprawdzi , ze większości
      świątecznych wydań jest co najmniej jeden artykuł z teo zakresu ).
      GW jest wszak adresowana do polskiego sp[ołeczeństwa - oczywiście , że zdaje
      sobie sprawę , że w demokracji głosy mniejszości tez powinny być artykułowane
      ale nie w taki sposób jak czyni to kolegium redakcyjne GW.
      To może byłoby jeszcze do "łyknięcia" gdyby GW była medium obiektywnym i
      informaowała o wszystkich ważnych wydarzeniach w kraju i to w sposób
      nietendencyjny.GW per saldo bardzo dużo zrobiła w funkcjonowaniu czwartej
      władzy w naszym kraju , tylko jakoś sie tak ostatnio ( tą medialna linią
      Curzona była według mnie data opublikowaniea afery L.Rywina ) składa , że w
      szeregu ważnych sprawach gazeta zajmuje tendencyjne stanowisko z penego rodzaju
      dezynwolturą samego redaktora naczelnego.Stąd takie kiepskie wyniki GW
      ostatnimi czasy i prorokuje , że będą jeszcze gorsze - ja w kazdym bądź razie
      wybrałem "Rzepę " i tej wersji będę sie trzymał ( jak w tym dowcipie z
      powracajacym do domu pijanym współmałżonkiem).
      Miało byc o Rzepie a wyszło o konkurencji , ale to dowodzi , że mój stosunek
      do "Rzepy" jest aktualnie bradziej ciepły i darze ją większa sympatią aniżeli
      pierwszy niezależny dziennik w III RP.
      • rolotomasi Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 01:36
        i bardzo dobrze, spuścił pomysł i pracę red.Dariusza do poziomu brukowca.
        Czekam teraz kiedy oddadzą nazwę - Nasze impondeabilia! , do Sejmu i Pałacu.
        Dla fanów tej przeciętnej w sumie gazety, - link pochwalny>>
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=11382225&a=11387303
        • basia.basia Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 01:51
          rolotomasi napisał:

> i bardzo dobrze, spuścił pomysł i pracę red.Dariusza do poziomu brukowca.
          > Czekam teraz kiedy oddadzą nazwę - Nasze impondeabilia! , do Sejmu i Pałacu.

Co Ty wygadujesz Rolo. Toż to Sejm i pałac zrobiliby z tego szmatłamiec!
          Czyżbyś Ty był fanem GW? A powiedz jaką gazetę (dziennik) uważasz za dobrą.

A o tym wiesz?

"Adama nie ma w domu

Adam Michnik nie odbiera pozwu sądowego i blokuje proces, toczący się od dwóch
          lat. Proces wytoczył szefowi "Wyborczej" wydawca
          konkurencyjnej "Rzeczpospolitej". Michnik nie odbiera pozwów ani w redakcji,
          ani w swym mieszkaniu. Wszystko zaczęło się w październiku 2001 r., kiedy
          w "Gazecie" ukazał się artykuł "Jak zatykałem dziurę budżetową". Tajemnicą
          poliszynela było, że jego anonimowym autorem był Maciej Cegłowski, dyrektor
          państwowego przedsiębiorstwa PPW, które ma 49 proc. udziałów w Presspublice,
          spółce wydającej "Rzeczpospolitą". Oskarżył on norweskich
          właścicieli "Rzeczpospolitej" o niepłacenie podatków. PPW od lat darła koty z
          Norwegami z Orkli, ale sprawa przybrała nieprzyjemny obrót, gdy w efekcie
          publikacji prokuratura postawiła zarzuty trzem osobom z zarządu Presspubliki (w
          tym prezesowi), zatrzymując im paszporty. Zostały one zwrócone dopiero pod
          naciskiem międzynarodowej opinii publicznej. W obronie
          wydawcy "Rzeczpospolitej" wystąpiła też... "Gazeta Wyborcza".
          • rolotomasi Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 02:05
            "Co Ty wygadujesz ? " << może jakieś argumenty ?

Ja na wsparcie swojej tezy o brukowcu mam szybko puchnący pakiet, i wcale mnie
            to nie cieszy.
            • basia.basia Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 02:08
              rolotomasi napisał:

> "Co Ty wygadujesz ? " << może jakieś argumenty ?
              >
              > Ja na wsparcie swojej tezy o brukowcu mam szybko puchnący pakiet,

Kilka przykładów proszę.

i wcale mnie
              > to nie cieszy.
              • rolotomasi Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 16:10
                PrąBrdzo>>
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=11382225&a=13284355
                • rolotomasi Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 17:47
                  PrąBrdzo cd>>
                  " Został porwany, zanim wsiadł
                  do samochodu - mówi rozmówca "Rz". - Nawet jeżeli sprawcy chcieli zabrać
                  dokumenty, mieli wystarczająco dużo czasu, żeby wrócić i przeszukać samochód.
                  Zabrali mu drogi zegarek.

Z informacji "Rz" wynika także, że dokumenty nie wydały się prowadzącym
                  dochodzenie szczególnie sensacyjne. Być może trzeba je zestawić z innymi.

W śledztwie wciąż są analizowane różne warianty wydarzeń, ale najpoważniejszą
                  hipotezą stał się wątek sfałszowanego weksla. Chodzi o weksel opiewający na
                  kwotę pięciu milionów złotych. Należy on do biznesmena, który zajął majątek
                  Głowali. Ten uważał jednak, że dokument jest fałszywy i skierował sprawę do
                  sądu. Śmierć Głowali może spowodować, że unieważnienie weksla nie nastąpi."
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13145860&a=13157028
                  Teraz Ja oczekuję wpisów na potwierdzenie Jedynie Słusznego Poziomu Gazety
                  Pospolitej niezasłużenie zwanej RzePą, o !
                  • basia.basia Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 23:28
                    rolotomasi napisał:

> PrąBrdzo cd>>
                    > " Został porwany, zanim wsiadł
                    > do samochodu - mówi rozmówca "Rz". - Nawet jeżeli sprawcy chcieli zabrać
                    > dokumenty, mieli wystarczająco dużo czasu, żeby wrócić i przeszukać samochód.
                    > Zabrali mu drogi zegarek.
                    >
                    > Z informacji "Rz" wynika także, że dokumenty nie wydały się prowadzącym
                    > dochodzenie szczególnie sensacyjne. Być może trzeba je zestawić z innymi.
                    >
                    > W śledztwie wciąż są analizowane różne warianty wydarzeń, ale najpoważniejszą
                    > hipotezą stał się wątek sfałszowanego weksla. Chodzi o weksel opiewający na
                    > kwotę pięciu milionów złotych. Należy on do biznesmena, który zajął majątek
                    > Głowali. Ten uważał jednak, że dokument jest fałszywy i skierował sprawę do
                    > sądu. Śmierć Głowali może spowodować, że unieważnienie weksla nie nastąpi."
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13145860&a=13157028
                    > Teraz Ja oczekuję wpisów na potwierdzenie Jedynie Słusznego Poziomu Gazety
                    > Pospolitej niezasłużenie zwanej RzePą, o !

Twoje argumenty nie trafiają mi do przekonania.
                    Rzeczpospolitą czytam od lat i uważam za gazetę
                    na bardzo dobrym poziomie.
                    Bardzo chaiłabym wiedzieć jaką Ty gazetę preferujesz
                    i dlaczego.
                    • rolotomasi Re: Łukasz. odchodzi od Naczelnych 11.07.04, 23:55
                      "Twoje argumenty nie trafiają mi do przekonania.
                      RzePę czytam od lat i uważam za gazetę na bardzo dobrym poziomie.
                      Bardzo chciałabym wiedzieć, jaką Ty gazetę preferujesz,i dlaczego. "

To^^nie moje, to z RzePy.
                      RzePa jest jak o.Osioł - ma dużo wiedzy,ale mało rozumu(bez obrazy) -tak uważam.
                      Czytałem latami, ale wyrosłem. Ściślej sami RzePianie oduczyli mnie. Można
                      powiedzieć: zniechęcili do się. Moja ocena: ta gazeta jest passe.
                      Jaką i dlaczego>> "Wywiad to My, ale nie Nas" hłe hłe.
                      Wpadnij to pogadamy.
    • Gość: mimikra Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 09:03
      Nie rozumiem po co ta cała dyskusja. Przecież oczywistym jest, że ani jedna
      strona sporu, ani druga, nie da się do niczego przekonać. To, czy ktoś woli
      "GW", czy "Rz", czy jeszcze coś innego to przecież tylko kwestia gustu, poglądów
      i przyzwyczajeń. Ani "Gazeta", ani "Rzepa" nie jest brukowcem. Ani "GW", ani
      "RZ" nie jest gazetą superobiektywną, każda z nich ma swój indywidualny styl,
      swoją linie, swoje sympatie i antypatie. Ja "Rzeczpospolitą" czytam sporadycznie
      (bo wolę "GW"), ale skoro jest tak dużo osób, które ją czytają regulatnie,
      chwalą i jej kibicują, to znaczy, że jest potrzebna. Poza tym pluralizm i ostra
      konkurencja sprzyjają poprawie jakości, czyż nie? Jeżeli red. Łukasiewicz
      rzeczywiście odchodzi z powodów zdrowotnych, to życzę mu rychłego powrotu do
      zdrowia. "Rzeczpospolitej" życzę żeby się rozwijała, trzymała poziom i założyła
      własny portal z własnym forum.
      A wtedy my będziemy zasypywać tonami michnikowego spamu;)
      • Gość: Piter Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 11.07.04, 09:12
        "Ze względu na zły stan zdrowia" odchodzi się u nas (i nie tylko u nas) w
        sytuacjach przełomowych. Najwyraźniej na "Rzepę" ma chrapkę "Magister" z
        przydupasami. Zobaczymy, co czas przyniesie.
        P.
      • camille_pissarro Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 11.07.04, 09:13
        Właśnie tego "Rzepie" brakuje, portal w zasadzie jest ( mozna byłoby popracować
        nad jego grafiką , ale to juz zabieg kosmetyczny) , natomiast faktycznie brak
        jest Forum . Gdyby takowe sie pojawiło ( nie wiem czy kolegium
        redakcyjne "Rzepy" zdaje sobie sprawę jak bardzo taka inicjatywa jest na
        czasie )podejrzewam , że znalazłoby sie masa osób ( ja na pewno ) , które
        właśnie tam prezentowałyby swoje opinie.
        Pozdrawiam
        • Gość: pro.filutek Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 11:56
          Cześć Kamilu.
          Pisałem kiedyś o sprawie forum w serwisie internetowym Rzepy. Jestem żywo
          zainteresowany rozwojem tego dziennika, zarówno wersji papierowej jak i
          elektronicznej. Nawet zasypywałem ich mailami nawołującymi to skorzystania z
          przykładu sukcesu forum.gazeta.pl.
          Co do zmiany serwisu internetowego ogólnie, była kiedyś notka prasowa w
          internecie, że od maja rzekomo miał ruszać zupełnie nowy serwis Rzepy, ale jak
          widzimy nic z tego na razie ni ma.
          Może warto zasypywac ich mailami w tych sprawach ?
          • kataryna.kataryna Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 12:13
            Gość portalu: pro.filutek napisał(a):

> Cześć Kamilu.
            > Pisałem kiedyś o sprawie forum w serwisie internetowym Rzepy. Jestem żywo
            > zainteresowany rozwojem tego dziennika, zarówno wersji papierowej jak i
            > elektronicznej. Nawet zasypywałem ich mailami nawołującymi to skorzystania z
            > przykładu sukcesu forum.gazeta.pl.

Sukcesu? Portal Gazety jest deficytowy, żeby go przebić, Rzepa musiałaby utopić
            jeszcze więcej kasy niż Agora, a i tak sukcesu by to nie gwarantowało bo
            forumowicze raczej nie przenieśliby się na nowe forum, zbyt duża siła
            przyzwyczajenia, nawiązane kontakty itp.

> Co do zmiany serwisu internetowego ogólnie, była kiedyś notka prasowa w
            > internecie, że od maja rzekomo miał ruszać zupełnie nowy serwis Rzepy, ale
            jak
            > widzimy nic z tego na razie ni ma.
            > Może warto zasypywac ich mailami w tych sprawach ?
            • Gość: pro.filutek Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 12:29
              Kataryna widzę, że się bardzo znasz na sprawach Agory.
              Napisałem wyraźnie sukcesu forum.gazeta.pl. Jest to chyba największe i
              najsprawniej zorganizowane forum opinii w Polsce. W każdym razie większe od
              forum Rzepy. ;))
              • kataryna.kataryna Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 13:39
                Gość portalu: pro.filutek napisał(a):

> Kataryna widzę, że się bardzo znasz na sprawach Agory.
                > Napisałem wyraźnie sukcesu forum.gazeta.pl. Jest to chyba największe i
                > najsprawniej zorganizowane forum opinii w Polsce.

Pewnie, że Gazeta ma świetny portal i fora dyskusyjne, tyle, że ten sukces w
                postaci dobrego produktu nie przekłada się na sukcesy finansowe i trzeba do
                tego bardzo dużo dokładać.
                • Gość: pro.filutek Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:11
                  Do interesu czasem tzreba pierwej dokładać aaaaby potem odcinać kupony.
                  Interia, Onet chyba nawet ostanio nieźle przędą a też portale.
            • goniacy.pielegniarz Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 12:34
              kataryna.kataryna napisała:

> Sukcesu? Portal Gazety jest deficytowy, żeby go przebić, Rzepa musiałaby
              utopić
              > jeszcze więcej kasy niż Agora, a i tak sukcesu by to nie gwarantowało bo
              > forumowicze raczej nie przenieśliby się na nowe forum, zbyt duża siła
              > przyzwyczajenia, nawiązane kontakty itp.

Też gdzieś czytałem, że portał Gazety jest deficytowy. Ale tutaj mówimy o całym
              portalu, którego utrzymanie pewnie sporo kosztuje. Rzpea przecież nie musi aż
              tak bardzo rozbudowywać wszystkiego. Żeby chociaż jakiejś duże forum otworzyła.
              Same forum przecież chyba tyle nie kosztuje, co utrzymanie takiego
              ogromniastego portalu? Zresztą forum Rzepy nie byłoby też aż tak rozbudowane,
              bo wątpię, aby były tam odpowiedniki tych wszystkich forów, które są na
              gazecie.
              • kataryna.kataryna Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 13:38
                goniacy.pielegniarz napisał:

> Też gdzieś czytałem, że portał Gazety jest deficytowy. Ale tutaj mówimy o
                całym
                >
                > portalu, którego utrzymanie pewnie sporo kosztuje. Rzpea przecież nie musi aż
                > tak bardzo rozbudowywać wszystkiego. Żeby chociaż jakiejś duże forum
                otworzyła.
                >
                > Same forum przecież chyba tyle nie kosztuje, co utrzymanie takiego
                > ogromniastego portalu? Zresztą forum Rzepy nie byłoby też aż tak rozbudowane,
                > bo wątpię, aby były tam odpowiedniki tych wszystkich forów, które są na
                > gazecie.

Takie forum, nawet w wersji okrojonej kosztuje kupę forsy (sprzęt, serwerownia,
                łącze, personel - to wszystko idzie w miliony), zresztą wersja okrojona jest
                tańsza ale tym samym przynosi mniejsze przychody z reklam. Na razie w każdym
                razie Rzepa nie ma takich planów.
                • ayran Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 13:54

> Takie forum, nawet w wersji okrojonej kosztuje kupę forsy (sprzęt,
                  serwerownia,
                  >
                  > łącze, personel - to wszystko idzie w miliony),

W kolejne miliony idą wydatki związane z utrzymaniem siatki agentów wpływu
                  manipulujących forumową opinią.
                  • kataryna.kataryna Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 14:02
                    ayran napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                    >
                    > > Takie forum, nawet w wersji okrojonej kosztuje kupę forsy (sprzęt,
                    > serwerownia,
                    > >
                    > > łącze, personel - to wszystko idzie w miliony),
                    >
                    > W kolejne miliony idą wydatki związane z utrzymaniem siatki agentów wpływu
                    > manipulujących forumową opinią.

Myślisz, że wysyłają tu agentów wpływu, i to tylu?
                    • ayran Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 14:06

> Myślisz, że wysyłają tu agentów wpływu, i to tylu?

Ba - w niektórych wątkach występują wręcz wyłącznie agenci wpływu, wpływający
                      na siebie nawzajem.
                      • kataryna.kataryna Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 14:09
                        ayran napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                        >
                        > > Myślisz, że wysyłają tu agentów wpływu, i to tylu?
                        >
                        > Ba - w niektórych wątkach występują wręcz wyłącznie agenci wpływu, wpływający
                        > na siebie nawzajem.

No to teraz wiem, że żartowałeś :)
                      • wartburg4 Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi 12.07.04, 14:10
                        ayran napisał:

> >
                        > Ba - w niektórych wątkach występują wręcz wyłącznie agenci wpływu, wpływający
                        > na siebie nawzajem.

Ale oni nie są opłacani przez Gazetę. Prędzej przez Rydzyka albo Janika...
                        • Gość: albo,albo Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 67.150.67.* 14.07.04, 08:18
                          wartburg4 napisał:

Ale oni nie są opłacani przez Gazetę. Prędzej przez Rydzyka albo Janika...

Watpie...Rydzyk skapy a Janik zbiera na sandaly...
                          • Gość: wartburg używane sandały IP: *.pool.mediaWays.net 14.07.04, 10:47
                            Gość portalu: albo,albo napisał(a):

> Watpie...Rydzyk skapy a Janik zbiera na sandaly...

Im dużo nie trzeba... Jakieś grosze, może nawet zwyczajne obiecanki albo
                            choćby używane sandały po Janiku :) To także jest forma zaplaty. W to że
                            kokosy na tym zarabiają, mi też nie chce się wierzyć.
        • Gość: wartburg forum IP: *.b.dial.de.ignite.net 11.07.04, 12:08
          camille_pissarro napisał:

> Właśnie tego "Rzepie" brakuje, portal w zasadzie jest ( mozna byłoby
          popracować
          >
          > nad jego grafiką , ale to juz zabieg kosmetyczny) , natomiast faktycznie brak
          > jest Forum . Gdyby takowe sie pojawiło ( nie wiem czy kolegium
          > redakcyjne "Rzepy" zdaje sobie sprawę jak bardzo taka inicjatywa jest na
          > czasie )podejrzewam , że znalazłoby sie masa osób ( ja na pewno ) , które
          > właśnie tam prezentowałyby swoje opinie.
          > Pozdrawiam

Nikomu nie przymawiając. Forum Rzepy, gdyby takie powstało, byłoby z pewnością
          lepsze od tego. Miałoby wyższy poziom. Dokonałoby się coś w rodzaju selekcji
          naturalnej, która tutaj niestety nie jest możliwa. Skończyłaby się epoka
          wzajemnego opluwania się i napisów w publicznej toalecie. Przerzedziłyby się
          także frakcje nawiedzonych ćwoków, osłów, Radykalińskich, i oszołomów, mówiąc
          krotko - osobników, którzy z maniakalnym uporem zaśmiecają to forum.

"Gazeta" przyciąga swoimi "atrakcyjnymi" nagłówkami rzesze durniów, którzy są w
          ten sposób poniekąd zachęcani do zabierania głosu. Powaga, z jaką wydawana
          jest Rzepa, skutecznie zniechęcałaby to towarzycho.
          • Gość: mimikra Re: forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 14:24
            no nie, rzeczywiście nikogo nie obraziłeś;)
          • rolotomasi Re: forum 11.07.04, 16:14
            " Forum Rzepy, gdyby takie powstało, byłoby Z PEWNOŚCIĄ lepsze od tego. Miałoby
            wyższy poziom. Dokonałoby się coś w rodzaju selekcji naturalnej, która tutaj
            niestety nie jest możliwa. Skończyłaby się epoka wzajemnego opluwania i napisów
            w publicznej toalecie. Przerzedziłyby się także frakcje nawiedzonych ćwoków,
            osłów, Radykalińskich, i oszołomów, mówiąc krotko - osobników, którzy z
            maniakalnym uporem " etc itd itp< > napisał reprezentant Z PEWNOŚCIĄ wyższego
            poziomu forum Gazety Pospolitej - niesłusznie nazywającej się Rzeczpospolita.
          • Gość: uciekajaca wiedźma Re: forum IP: *.crowley.pl 11.07.04, 20:11
            Gość portalu: wartburg napisał(a):
            Nikomu nie przymawiając. Forum Rzepy, gdyby takie powstało, byłoby z pewnością
            >
            > lepsze od tego. Miałoby wyższy poziom. Dokonałoby się coś w rodzaju selekcji
            > naturalnej, która tutaj niestety nie jest możliwa. Skończyłaby się epoka
            > wzajemnego opluwania się i napisów w publicznej toalecie. Przerzedziłyby się
            > także frakcje nawiedzonych ćwoków, osłów, Radykalińskich, i oszołomów, mówiąc
            > krotko - osobników, którzy z maniakalnym uporem zaśmiecają to forum.
            >
            > "Gazeta" przyciąga swoimi "atrakcyjnymi" nagłówkami rzesze durniów, którzy są
            w
            >
            > ten sposób poniekąd zachęcani do zabierania głosu. Powaga, z jaką wydawana
            > jest Rzepa, skutecznie zniechęcałaby to towarzycho.
            Przyganiał kocioł garnkowi :(
            No to spadaj na ten Rzepiasty auto-szrot,dwusuwowy durniu :)
            • rolotomasi Re: forum 11.07.04, 23:57
              Dwusuw jest OKiej, to RzePa jest jakaś taka nie za bardzo tego.
          • goniacy.pielegniarz Re: forum Rzepy 12.07.04, 09:59

> Nikomu nie przymawiając. Forum Rzepy, gdyby takie powstało, byłoby z
            pewnością
            > lepsze od tego. Miałoby wyższy poziom. Dokonałoby się coś w rodzaju
            selekcji
            > naturalnej, która tutaj niestety nie jest możliwa. Skończyłaby się epoka
            > wzajemnego opluwania się i napisów w publicznej toalecie. Przerzedziłyby się
            > także frakcje nawiedzonych ćwoków, osłów, Radykalińskich, i oszołomów, mówiąc
            > krotko - osobników, którzy z maniakalnym uporem zaśmiecają to forum.
            >
            > "Gazeta" przyciąga swoimi "atrakcyjnymi" nagłówkami rzesze durniów, którzy są
            w
            > ten sposób poniekąd zachęcani do zabierania głosu. Powaga, z jaką wydawana
            > jest Rzepa, skutecznie zniechęcałaby to towarzycho.

Mi się wydaje, że jakichś znaczących różnic by nie było. To, że to forum
            wygląda tak jak wygląda, nie jest winą Gazety Wyborczej, a jest wynikiem
            jedynie tego, że jest to największe forum, jakie jest dostępne i jest to forum
            powszechne. Na innych forach siedzą zwykle ludzie o jednych jasno
            sprecyzowanych poglądach politycznych, najczęściej takich, jakie reprezentuje
            gazeta, na stronach której jest dane forum. Jeśli Rzepa zdecyduje się otworzyć
            swoje forum i będzie sporo osób tam będzie pisać, to cyrk mamy zapewniony.
            Przecież najwięcej bluzgów, z którymi mamy tutaj do czynienia, to nie są bluzgi
            w stosunku do GW, a raczej są to bluzgi pomiędzy forumowiczami. Zresztą zwróć
            uwagę, że felietoniści Rzepy mają tutaj grupę swoich "fanów", któzy na pewno
            nie przepuszczą okazji, żeby przenieść się choć od czasu do czasu na Rzpę, żeby
            dać wyraz swojej niechęci do Wildsteina, Rybińskiego i innych. Tak samo jak na
            przykład Oszołom nie przepuści okazji, żeby nie robić propagandy na rzecz LPR i
            ich mediów. Podobnie zresztą będzie z antyklerykałami.
            Ale mimo wszystko chciałbym, żeby Rzepa otworzyła forum. Mam tylko nadzieję, że
            jeśli w ogóle się zdecydują, to zrobią to porządnie pod względem przejrzystości
            i grafiki. Cokolwiek by nie mówić o forum GW, to bije ono na głowę inne fora
            nie tylko pod względem ilości osób tu piszących, ale także właśnie pod względem
            grafiki i przejrzystości.
            • basia.basia Re: forum Rzepy 12.07.04, 11:29

> Gość portalu: wartburg napisał(a):
              >
              >
              > > Nikomu nie przymawiając. Forum Rzepy, gdyby takie powstało, byłoby z
              > pewnością
              > > lepsze od tego. Miałoby wyższy poziom. Dokonałoby się coś w rodzaju
              > selekcji
              > > naturalnej, która tutaj niestety nie jest możliwa. Skończyłaby się epoka
              > > wzajemnego opluwania się i napisów w publicznej toalecie. Przerzedziłyby
              > się
              > > także frakcje nawiedzonych ćwoków, osłów, Radykalińskich, i oszołomów, mów
              > iąc
              > > krotko - osobników, którzy z maniakalnym uporem zaśmiecają to forum.
              > >
              > > "Gazeta" przyciąga swoimi "atrakcyjnymi" nagłówkami rzesze durniów, którzy
              > są
              > w
              > > ten sposób poniekąd zachęcani do zabierania głosu. Powaga, z jaką wydawan
              > a
              > > jest Rzepa, skutecznie zniechęcałaby to towarzycho.
              >
              > Mi się wydaje, że jakichś znaczących różnic by nie było. To, że to forum
              > wygląda tak jak wygląda, nie jest winą Gazety Wyborczej, a jest wynikiem
              > jedynie tego, że jest to największe forum, jakie jest dostępne i jest to
              forum
              > powszechne. Na innych forach siedzą zwykle ludzie o jednych jasno
              > sprecyzowanych poglądach politycznych, najczęściej takich, jakie reprezentuje
              > gazeta, na stronach której jest dane forum. Jeśli Rzepa zdecyduje się
              otworzyć
              > swoje forum i będzie sporo osób tam będzie pisać, to cyrk mamy zapewniony.
              > Przecież najwięcej bluzgów, z którymi mamy tutaj do czynienia, to nie są
              bluzgi
              >
              > w stosunku do GW, a raczej są to bluzgi pomiędzy forumowiczami. Zresztą zwróć
              > uwagę, że felietoniści Rzepy mają tutaj grupę swoich "fanów", któzy na pewno
              > nie przepuszczą okazji, żeby przenieść się choć od czasu do czasu na Rzpę,
              żeby
              >
              > dać wyraz swojej niechęci do Wildsteina, Rybińskiego i innych. Tak samo jak
              na
              > przykład Oszołom nie przepuści okazji, żeby nie robić propagandy na rzecz LPR
              i
              >
              > ich mediów. Podobnie zresztą będzie z antyklerykałami.
              > Ale mimo wszystko chciałbym, żeby Rzepa otworzyła forum. Mam tylko nadzieję,
              że
              >
              > jeśli w ogóle się zdecydują, to zrobią to porządnie pod względem
              przejrzystości
              >
              > i grafiki. Cokolwiek by nie mówić o forum GW, to bije ono na głowę inne fora
              > nie tylko pod względem ilości osób tu piszących, ale także właśnie pod
              względem
              >
              > grafiki i przejrzystości.

To wszytko prawda co piszesz ale myślę, że dałoby się wyeliminować różne
              grzechy tego forum metodami administracyjnymi. Tutaj można się nie logować,
              obrażać każdego bezkarnie, łamać permanentnie prawo. Ja jak czytam te wszystkie
              wulgarne napaści na kościół, papieża, księży nie mogę zrozumieć dlaczego jest
              to tutaj tolerowane - wbrew chociażby konstytucji - mnie, jako katoliczkę
              to obraża. A przecież nie chodzi tylko o kościół. Podobnie jest jak czytam
              hasła pt. "Żydzi do gazu" czy różne inne demonstracje nienawiści.
              Gdyby na przyszłym forum rzepy działała trochę mniej tolerancyjna netykieta
              to takie wyskoki mogłyby być eliminowane drogą czasowego banowania
              forumowiczów, którzy są "tolerancyjni inaczej". Bo coż to za tolerancja,
              która dopuszcza, by pewne grupy stale dopuszczały się wycieczek sprzecznych
              z elementarną przyzwoitiością zupełnie bezkarnie?

Wiem, że na portalach handlowych osoby złapane na nieuczciwości czy mataczeniu
              dostają kary - banowanie na krótszy czy dłuższy okres. Recydywa karana jest
              wykluczeniem delikwenta.
              • goniacy.pielegniarz Re: forum Rzepy 12.07.04, 11:56
                Ograniczenie liczby osób piszących na forum i pośrednio na całym portalu,
                oznacza mniejsze wpływy z reklam, umieszczanych na portalu. Choć jeśli chodzi o
                Gazetę, to można czasami wręcz mówić o waleniu po oczach, a nie o umieszczaniu.
                Zwłaszcza, gdy wylatuje jakieś g.wno na cały ekran. Możliwa jest też taka
                sytuacja, że będzie nakaz logowania i zamiast pójścia w ilość, pójście w
                jakość, bo przecież nie zawsze ma sens bezmyślne rzucanie reklam tam, gdzie
                jest najwięcej ludzi, zamiast skierowania oferty do konkretnej grupy docelowej,
                w której mogą być rzeczywiście potencjalni klienci. Być może wtedy, możliwa
                byłaby jakaś selekcja wśród forumowiczów, na przykład poprzez nakaz logowania.
                To oczywiście nie wyeliminuje głupich postów i prowokacji, bo rejestrowanie się
                nie może być jakimś bardzo długim etapem. Coś jak na gazecie, gdzie
                prowokatorzy też się logują, jak te wszystkie etosy.solidarnosci,
                niezlomni.prawicowcy i cała reszta. Ale jednak szybkie banowanie sprawi, że i
                im się pewnie znudzi ciągłe logowanie z nowymi nickami.
            • Gość: wartburg Re: forum Rzepy IP: *.pool.mediaWays.net 12.07.04, 12:08

>
              > Mi się wydaje, że jakichś znaczących różnic by nie było. To, że to forum
              > wygląda tak jak wygląda, nie jest winą Gazety Wyborczej, a jest wynikiem
              > jedynie tego, że jest to największe forum, jakie jest dostępne i jest to
              forum
              > powszechne.

Chyba jednak nie zgodzę się z Tobą. Gazeta też ponosi odpowiedzialność i to
              niemałą za te ekscesy. Głównie ze względu na głupkowaty styl oraz zamierzony
              infantylizm niektorych nagłówków i artykułów. Dosłownie zaprasza durniów do
              zabrania głosu na tym forum. Pisałem już o tym wcześniej. Dziennikarstwo
              uprawiane w Rzepie, śmiem twierdzić, zniechęcałoby tych, którzy i tak nie mają
              nic do powiedzenia.

Na innych forach siedzą zwykle ludzie o jednych jasno
              > sprecyzowanych poglądach politycznych, najczęściej takich, jakie reprezentuje
              > gazeta, na stronach której jest dane forum. Jeśli Rzepa zdecyduje się
              otworzyć
              > swoje forum i będzie sporo osób tam będzie pisać, to cyrk mamy zapewniony.
              > Przecież najwięcej bluzgów, z którymi mamy tutaj do czynienia, to nie są
              bluzgi
              >
              > w stosunku do GW, a raczej są to bluzgi pomiędzy forumowiczami.

Tutaj chyba nikt nie jest mądry. Będąc jednak przekonany, że kultura wyższa
              łagodzi obyczaje, uważam, że chamstwa na forum Rzepy byłoby zdecydowanie mniej.

Zresztą zwróć
              > uwagę, że felietoniści Rzepy mają tutaj grupę swoich "fanów", któzy na pewno
              > nie przepuszczą okazji, żeby przenieść się choć od czasu do czasu na Rzpę,
              żeby
              >
              > dać wyraz swojej niechęci do Wildsteina, Rybińskiego i innych.

To ci, którzy wnoszą co ciekawsze artykułu z Rzepy pod dyskusję, są wściekle
              atakowani, co z reguły ją dławi. Dusi w zarodku. Na tym forum dominuja ludzie
              na poziomie czternastolatków. Ich nieprzytomny bełkot i wrzawa. Sądzę, że w
              Rzepie tej wrzawy byłoby jednak mniej.

Tak samo jak na
              > przykład Oszołom nie przepuści okazji, żeby nie robić propagandy na rzecz LPR
              i
              >
              > ich mediów. Podobnie zresztą będzie z antyklerykałami.

Mam nadzieję, że w Rzepie zjawiska typu oszołom (ktokolwiek się za nim nie
              kryje - jeden dureń, czy cała grupa) zostaną szybko rozpracowane i zabanowane.
              Administratorzy nie istniejącego jeszcze forum Rzepy powinni przyjrzeć się temu
              i wyciągnąć wnioski.

> Ale mimo wszystko chciałbym, żeby Rzepa otworzyła forum. Mam tylko nadzieję,
              że
              >
              > jeśli w ogóle się zdecydują, to zrobią to porządnie pod względem
              przejrzystości
              >
              > i grafiki. Cokolwiek by nie mówić o forum GW, to bije ono na głowę inne fora
              > nie tylko pod względem ilości osób tu piszących, ale także właśnie pod
              względem
              >
              > grafiki i przejrzystości.

Tak, to prawda.
              • goniacy.pielegniarz Re: forum Rzepy 12.07.04, 12:28

> Chyba jednak nie zgodzę się z Tobą. Gazeta też ponosi odpowiedzialność i to
                > niemałą za te ekscesy. Głównie ze względu na głupkowaty styl oraz zamierzony
                > infantylizm niektorych nagłówków i artykułów. Dosłownie zaprasza durniów do
                > zabrania głosu na tym forum. Pisałem już o tym wcześniej. Dziennikarstwo
                > uprawiane w Rzepie, śmiem twierdzić, zniechęcałoby tych, którzy i tak nie
                mają
                > nic do powiedzenia.

Tutaj mówisz o tych wątkach, które są opiniami pod jakimiś artykułami GW. Ale
                jest przecież cała masa wątków, które są zakładane przez samych forumowiczów(w
                tych się głównie zresztą poruszam). I tutaj nie mają one wiele wspólnego z tym,
                co zamieści sama Gazeta. Zgadzam się z tym, że wyższy poziom wymusi wyższy
                poziom u innych, ale jak się zbierze kilka osób, które będą chciały rzucać się
                sobie nawzajem do gardeł, to poziom całej reszty nic tu nie poradzi. Tak jest
                na przykład w wątkach "kościelnych", które mają swoje osobne środowisko na tym
                forum. I to mi nie przeszkadza, bo po prostu nie czytam tych wątków, omijając
                je szerokim łukiem (czasami tylko zdarzy mi się zajrzeć). Mnie najbardziej
                denerwuje rzucanie się do gardeł innych forumowiczów, których nie fascynują
                tego typu zabawy. Dopóki ci, którzy lubią się wyzywać, zaczepiać i obrażać
                wzajemnie, siedzą we własnym sosie, to jest to ich sprawa. Mają swój świat po
                prostu. Gorzej jak wyjdą na światło dzienne do innych. TAk jak ostatnio robi to
                ten kretyn z IP sympatico.ca
    • Gość: jan Re: Naczelny "Rzeczpospolitej" odchodzi IP: 81.219.98.* 11.07.04, 14:03
      no to zrobic szefem "Rzepy" Bronka , który pociągnie ją ku sietlanej
      przyszłości :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka