reggie 23.03.02, 23:32 Co to są za ludzie? Czy historia tego rodu sięga poza wiek XIX? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 00:07 O ile wiem to Rodzina ta miała dużo do powiedzenia w latach 20 lecia międzywojennego. Jędrzej Giertych (1903-92) był bliskim współpracownikiem Dmowskiego, jego Syn Maciej (ur 1936) to prof leśnictwa z Oksfordu!! (w latach 1939-62 na emigracji w Londynie). Roman Giertych (ur 1971) to wnuk Jędrzeja i syn Macieja. Maciej I Roman są dziś posłami LPR a zanim to powstało działali w Stronnictwie Narodowym i w Młodzieży Wszechpolskiej. Niewiadomo czy ta dynastia się utzryma bowiem Roman ma ..córkę.. wiem ze Roman ma liczne rodzeństwo ale nie wiem czy ktoś z nich ma syna...Jedno jest pewne oni reanimowali Narodową Demokrację... czas pokaże co z tego wyjdzie...i jakie tego będą efekty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Reanimacja.. IP: *.eng.fsu.edu 24.03.02, 00:14 Jak się znam na reanimowanych organizmach prostych, to niedługo pociągnie... Nie będe zresztą płakał po niej. KrisK + t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Reanimacja.. IP: *.upc.chello.be 24.03.02, 00:29 Dzieki Doktorze pocieszyles mnie i mam nadzieje,ze nie tylko mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
reggie Re: Reanimacja.. 24.03.02, 08:07 Czyli postacie charyzmatyczne, geny takie lepsze i dostojniejsze od szaraczków, ba, współpraca z Dmowskim, znaNYM RUSOFILEM, daje trochę do myślenia zwłaszcza w kontekście ich dzisiejszej postawy antyunijnej. Czyżby Gertychy szykowały nam którąś tam juz z kolei republikę ZSRR? Nie możemy im na to pozwolić. TAK dla Jewropejskiego sajuzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palme Propaganda nacjo-katolicka Giertycha IP: 172.16.1.* 24.03.02, 09:48 Najslynniejszy z tych oszolomow jest ,niejaki Jedrzej Giertych : wydawal on bowiem ksiazki znanego pseudo-historyka Feliksa Konecznego ( sympatyzujacego z ND-ecja ). Koneczny byl kumplem Jedrzeja. Ksiazki Konecznego ze wstepem Jedrzeja Giertycha ukazuja sie do dzis i sa wzorem dla RM,LPR,roznych innych narodowcow,katoli,nacjonalistow,polskich faszystow etc,etc,etc Koneczny pisal glownie o Historii Polski ,Rosji oraz o Cywilizacjach na swiecie : najwyzsza z Cywilizacji uwazal Cywilizacje Lacinska ( oprocz niej wyroznial jeszcze : Cywilizacje Bizantynska,Zydowska,Turanska,Braminska,Arabska i Chinska ). Napisal na ten temat sporo ksiazek min. : Cywilizacja Bizantyjska,O wielosci Cywilizacji,Cywilizacja Zydowska,Dzieje Polski,Dzieje Slaska,Dzieje Rosji od najdawniejszych do najnowszych czasow,Dzieje administracji w Polsce w zarysie,Prawa dziejowe,Swieci polscy w dziejach narodu polskiego,Panstwo i prawo w cywilizacji lacinskiej. Czytalem je wszystkie to wiem o czym sa i jestem w tej tematyce zorientowany. Sa one napisane jezykiem naukowym ,ale podobnie jak np. dr.Ratajczyk sa tam zamieszczane pseudo-naukowe brednie i klamstwa.....widac milosc Konecznego do ND i Dmowsczyzny przeslonilo mu realne widzenie swiata. Koneczny min. twierdzil ,ze hitlerowcy chcieli zalozyc panstewko Zydowkie na Lubelszczyznie w latach 1939-44.......oraz twierdzil ,ze ZSRR i USA maja ustroje zydowskie i wlasciwie wszyscy w Europie sa zazydzeni oprocz Hiszpanii gen. Franko oraz Polakow ND-ekow,bo inni Polacy ( tolerancyjni )nie rozumieja powagi sytuacji...... np. na polskiej Prawicy Narodowej ,jeszcze dlugo beda pokutowac pisma Konecznego i Giertychow.....oj dlugo....podobnie jak francuska komunistyczna FPK,wierzy nadal w teorie Marksa,Lenina,Trockiego mimo rzeczywistosci i faktow ,ze to bledne teorie....nie sprawdzajace sie we wspolczesnym swiecie...... Wlasciwie Polski Katol-Narodowiec moze smialo podac reke Francuzowi z FPK....wszak glupota nie zna granic...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miedź Br Re: Propaganda nacjo-katolicka Giertycha IP: 2.2.STABLE* / 10.10.10.* 24.03.02, 17:27 Nie wiem co o tym dokładnie pisał Koneczny, moze przesadzał, ale w l.39-40, jeszcze przed decyzją w sprawie holocaustu, po Berlinie błąkał się m.in. pomysł stworzenia na Lubelszczyźnie wielkiego rezerwatu, do którego zwieziono by Żydów z całej Europy. Nawanie tego tworu państwem to oczywiście bzdura, ale coś na rzeczy było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: Reanimacja.. IP: *.ppp.szeptel.net.pl 25.03.02, 20:55 reggie napisał(a): > Czyli postacie charyzmatyczne, ... Nie pomoże ci charyzma, skończysz jak Nikodem Dyzma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Reanimacja.. IP: 195.217.253.* 25.03.02, 10:54 Gość portalu: ania napisał(a): > Dzieki Doktorze pocieszyles mnie i mam nadzieje,ze nie tylko mnie. Mnie tez. Bardzo! Wizja reanimowanych Dmowskopochodnych jest przerazajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 17:12 A co powiecie o Juedopoloni? Miała powstać po I wojnie światowej z inicjatywy Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: Saga rodu Giertychów IP: *.ppp.szeptel.net.pl 24.03.02, 18:24 Nie. To miała być Judeolaponia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Saga rodu Giertychów IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 19:31 Gość portalu: Jaceq napisał(a): > Nie. > To miała być Judeolaponia. Dr Szczęśniak wydał książkę historyczną Judeopolonia. Słyszałem że temat jest również w niektórych podręcznikach historii. Myślę że ciągle zbyt mało Polaków jest zazangażowanych w narodowych organizacjach, dlatego uważam że powinniśmy się cieszyć z powodu braci Gietrychów. Narodowcy byli bardziej exterminowani przez zaborców, III Rzeszę, Stalina,UB, SB, gdyby nie ten smutny fakt Polacy nie dali by się tak ogłupić przez RTV i gazety by chcieć /przynajmniej niektórzy /zrobić krok w przepaść przyłączyć Polskę do EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: Saga rodu Giertychów IP: *.ppp.szeptel.net.pl 24.03.02, 19:49 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Dr Szczęśniak wydał książkę Szkoda. Myślałem, że tylko śpiewa. >historyczną sic! > Myślę że ciągle zbyt mało Polaków jest zazangażowanych w narodowych > organizacjach, Ja myślę, że te 0,1% to i tak za dużo. > gdyby nie ten smutny fakt Polacy nie dali by się tak ogłupić (...) > zrobić krok w przepaść przyłączyć Polskę do EU. Zamiast do Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 10:10 Znowu Białoruś!! przestańcie wreszczie w kółko Macieju pleść te bzdury.. miłośnicy Argentyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Saga rodu Giertychów IP: 195.217.253.* 25.03.02, 10:55 Gość portalu: GMR napisał(a): > Znowu Białoruś!! przestańcie wreszczie w kółko Macieju pleść te bzdury.. > miłośnicy Argentyny! W Argentynie jest cieplo i ladnie. Na Bialorusi... Brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 12:09 Klimat w Argentynie zbliżony jest do naszego tyle że pory roku są tam w odwrotnej kolejności. Jak u nas jest zima to u nich lato i na odwrót. A pod wzgl gospodarczym ..no popełniamy dokładnie te same błędy Różnica? w Argentynie patologie w gospodarce są głębsze. A tak wszystko wygląda u nich i u nas podobnie. Nawet skład wyznaniowy i liczba ludności Polski i Argentyny jest podobna. Nie mówiąc już o poziomie bezrobocia skali zadłużenia wewnętrznego, procencie gospodarki konrolwowanej przez obcy kapitał, skali korupcji itd.. Białoruś to inny wymiar gospodarczy i nie tylko. Byśmy mogli stać się Białorusią musielibyśmy przejść wpierw na prawosławie a tegp to ja nie mam zamiaru robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Saga rodu Giertychów IP: *.chello.pl 25.03.02, 12:45 Gość portalu: GMR napisał(a): > Znowu Białoruś!! przestańcie wreszczie w kółko Macieju pleść te bzdury.. A ty przestań ciągle pleść o Norwegii i Szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Saga rodu Giertychów IP: 195.217.253.* 25.03.02, 12:51 Gość portalu: Irek napisał(a): > Gość portalu: GMR napisał(a): > > > Znowu Białoruś!! przestańcie wreszczie w kółko Macieju pleść te bzdury.. > > A ty przestań ciągle pleść o Norwegii i Szwajcarii > I Argentynie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 13:09 Proponuję wam wycieczkę po tych trzech krajach a potem pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Saga rodu Giertychów IP: 195.217.253.* 25.03.02, 14:29 Gość portalu: GMR napisał(a): > Proponuję wam wycieczkę po tych trzech krajach a potem pogadamy Bylam, dziekuje. Na Bialorusi tez. No i co? Pogadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 14:45 W Argentynie też? A kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Saga rodu Giertychów IP: 195.217.253.* 25.03.02, 14:49 Gość portalu: GMR napisał(a): > W Argentynie też? A kiedy? A co Cie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 15:04 I na tym zakończyliśmy wymianę zdań Odpowiedz Link Zgłoś
olo43 Re: Saga rodu Giertychów 25.03.02, 16:40 Czy nie lepiej żebyś pojechał tam z kolegami i dał nam trochę spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Saga rodu Giertychów IP: *.abo.wanadoo.fr 25.03.02, 17:13 Gość portalu: GMR napisał(a): > Znowu Białoruś!! przestańcie wreszczie w kółko Macieju pleść te bzdury.. > miłośnicy Argentyny No to gdzie?????????? Jesli nie na zachod- UE , to na wschod czyli Bialorus + Rosja .Lub wariant 1939 Polska mocarstwem !!!?? slomianym wcisnietym miedzy dwie potegi.Wybor nalezy do polakow............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 20:34 Jak się postaramy o bomkę atomową to inaczej świat i UE będzie z nami gadał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Saga rodu Giertychów IP: *.upc.chello.be 25.03.02, 20:39 Gość portalu: GMR napisał(a): > Jak się postaramy o bomkę atomową to inaczej świat i UE będzie z nami gadał Przyznaj sie ile Ty dzisiaj wypiles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Saga rodu Giertychów IP: 195.217.253.* 26.03.02, 14:12 Gość portalu: GMR napisał(a): > Jak się postaramy o bomkę atomową to inaczej świat i UE będzie z nami gadał Jak z Afganistanem (mimo, ze bombki nie ma)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 17:17 Jakby talibowie taką bombkę mieli to nie wiem czy ta akcja w Afganistanie byłaby możliwa. To szczęście dla ludzkości że oni tego nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Saga rodu Giertychów IP: 192.168.5.* 25.03.02, 14:16 o tych zachwytach na temat tych debili to mów za siebie. Ja mam nadzieję, że ich ród skończy się na Romanie i b. sie o to modlę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom Re: Saga rodu Giertychów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 14:20 On ma jeszcze rodzeństwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
indris Przyczynek do historii Giertychów i ND 25.03.02, 13:50 Jędrzej Giertych wyjechał przed wojną do Hiszpanii w czasie wojny domowej oczywiście na stronę Franco. Napisał bardzo szybko książkę-reportaż "Hiszpanja bohaterska". Po wojnie wydano jej reprint, który nabyłem. Zbyteczne dodawać, że przymiotnik "bohaterska" odnosił się do strony gen. Franco. Z tej książki przytaczam dwie ciekawostki (z pamięci bo nie mam jej pod ręką). 1. W jakimś mieście autor zauważył tablicę wmurowaną jeszcze przez władze republikańskie ku czci urodzonego tam Mojżesza Majmonidesa, jednego z najwybitniejszych żydowskich filozofów średniowiecznych. Cytuje jej treść i daje wyraz zdegustowaniu, że jest tak obszerna i pochlebna. Daje następnie wyraz nadziei, że władze "narodowe" (tak nazywa frankistów) treść tablicy zmienią i skrócą. 2. Przy innej okazji został przez jakiegoś Hiszpana zapytany, czy jest Polakiem czy Żydem. Bardzo się tym poczuł dotknięty i pokazał mu legitymację Stronnictwa Narodowego, w której było napisane, że Stronnictwo dąży do usunięcia z Polski Żydów (uprzejmy Hiszpan uwierzył na słowo tłumaczeniu bo polskiego oczywiście nie znał). Dla sprawiedliwości należy dodać, że w inej książce wydanej już po wojnie J.G. zdecydowanie potępia Holocaust. Inna ciekawostka o J.G.: przed wojnąa napisał książkę "Tragizm losów Polski", która była skonfiskowana przez sanacyjną cenzurę (cała albo jeden z tomów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Przyczynek do historii Giertychów i ND IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 14:20 Ciekawe rzeczy piszesz Indris. I starasz się być obiektywny. Lubię cię, dzięki tobie dowiedziałem się niejednej ciekawej rzeczy. Co do Jędrzeja Giertycha. czytałem gdzieś (nie pamiętam już niestety gdzie) że był on przez wiele lat przeciwnikiem Soboru Watykańskiego II a zwłaszcza odprawiania mszy w narodowych językach i by ksiądz stał przodem do wiernych... co do języka liturgii zmienił zdanie po audiencji u papieża Jana Pawła II w 1981 roku, choć wyrażał żal że ryt trydencki odchodzi do historii. Nie przystał jednak do lefebrystów. (podobno jednak tylko dlatego że papieżem jest Polak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miedź Br Re: Przyczynek do historii Giertychów i ND IP: 2.2.STABLE* / 10.10.10.* 26.03.02, 12:40 ... jeszcze jedna ciekawostka: w l.70 i 80 Giertych potępiał opozycję w Polsce (w tym i jej prawicowe skrzydło, nawiązujące do myślui Dmowskiego), jako nieświadomą (albo i świadomą) żydowską agenturę, która chce doprowadzić do powstania, po to żeby je Rosjanie zdusili i Polaków wyrżnęli. Nadzieję pokładał natomiast w stopniowej "polonizacji" systemu poprzez obejmowanie stanowisk w PZPR przez "pokolenie chłopskich synów", nie zainteresowane ideologią marksistowską, natomiast pragmatyczne i pochodzące z ludu, czyli z definicji polskie i patriotyczne. Z tego powodu potępiał "Solidarność" - bo zakłóciła zbawienny proces przejmowania włady przez "chłopskich synów" i ożywiła stare podziały (antykomunizm) co jego zdaniem było wtedy niepotrzebne i szkodliwe. Giertych - prekursorem grubej kreski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper To teraz, dla równowagi, proszę o Urbanie ;) (n/t) IP: 213.134.143.* 26.03.02, 14:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palme Re: To teraz, dla równowagi, proszę o Urbanie--OK. IP: 172.16.1.* 26.03.02, 17:39 Urban jest Azjata europejskiej kultury . Jest ironicznym socjal-demokratycznym intelektualista ze sklonnoscia do swintuszenia ( czyli jest zdrowym ,normalnym chlopem....) . Jest dobrze odrzywiony i usmiechniety ( twarz typu amerykanskiego ). Jest dobroduszny,nawet muchy by nie skrzywdzil. Obecnie zajmuje sie glownie obserwacja Kosciola Katolickiego : instytucji wymyslonej przez jego ziomkow. Byl rzecznikiem anty-komunistycznej junty wojskowej Jaruzela w latach 80-tych XX wieku. Junta ta zdlawila wtedy rozruchy komunistyczno-katolickie ,ratujac tym samym drobnych biznesmenow czyli badylarzy ( ci od warzywniakow i szklarni ),bo bolszewia- katolicka z Solidarnosci chciala im zlikwidowac interesy. Urban olewa utopie komunistyczna ,nie lubi Prawicy , Solidarnosci,liberalow gospodarczych oraz utopii a la religia. Jednym slowem Jerzyk Urban to porzadny Europejczyk . Sympatyczny,mily i kulturalny czlowiek. Oczytany i znajacy swiat zachodni,ktory jak w UE jest lewicowy.... ps. JEST TO POPROSTU WZOR DO NASLADOWANIA DLA MLODEGO POKOLENIA POLAKOW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: To teraz, dla równowagi, proszę o Urbanie--OK. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 17:46 Palme to moralne dno. Urbana tego seksistę i propagandystę stawiać za wzór? Świat się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palme Re: To teraz, dla równowagi, proszę o Urbanie--OK. IP: 172.16.1.* 26.03.02, 18:00 Gość portalu: GMR napisał(a): > Palme to moralne dno. Urbana tego seksistę i propagandystę stawiać za wzór? > Świat się kończy Moralnosc to wymysl ludzki tak jak np. gra w szachy....i ciagle filozofowie wymyslaja nowe moralnosci np. inna Fryderyk Nietzche ,a inna Marek Aureliusz..... Urban byl zdolnym socjo-technikiem nie propagandysta .......seksista jest JP2 bo na dzwiek : prezerwatywa dostaje trzesawicy ,to samo na widok golizny kobiecej ( ktora zreszta nigdy go nie pociagala...). Ty GMR/Oszolom/Skin/Zlosliwy jestes w przeciwienstwie do Mnie ,dnem intelektualnym co widac po twoich prostackich obserwacjach ,zycia widzianych przez pryzmat kruchty i ND-eckiego populizmu . Ale zostan na forum bo bez ciebie byloby ono jak ZOO bez malp.........Pozdrawionka.I nie wkurzaj sie.Zachowaj prusko-poznanskie opanowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: To teraz, dla równowagi, proszę o Urbanie--OK. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 18:13 Znalazłem kandydata na Oszołoma! mieszka on w Krakowie! Papież i seks? skąd ci to przyszło do głowy. człowiek po 80tce nie odczuwa już żadnych potrzeb seksualnych ty intelektualisto od siedmu boleści. I jescze jedno, nie oceniaj innych wg siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: Saga rodu Urbanow IP: *.152.171.64.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.03.02, 05:00 Najlepsze to jest,ze bolszewicka solidarnosc chciala napasc na szklarnie,a antykomunistuczny jazur z urbanem bronili badylarzy.Uch ha he hi ho(az mnie w boku zabolalo),nooo!!! ja to oczywiscie mysle ze tak bylo. Teraz dopiero rozumiem dlaczego te "rzad sie odzywi"widocznie juz wtedy mieli opanowane warzywniaki.Jest to na pewno taka sama prawda jak ta ktora w nas codziennie laduja socjalliberalowie o uni europejskiej.Narescie widac wszystko jak na dloni i tutaj to tylko nalezy bic brawo i takie cos pochwalic.Ja to mysle ze urban i ludzie jemu podobni to by tego co tu napisano sami bronili i to wlasnym cialem.Za prawde o histori czy uni to oni by se dali nawet cos publicznie ogolic, ich przeciez na to stac a czemu nie?.Mlodym tu trzeba przypomiec,ze oni to maja wybitne zaslugi dla parti i panstwa europejskiego.Taki urban to byl np rzeczownikiem prasowym postepowej parti wrona,a gdyby tak jeszcze ubral turban to juz ze swini bylby chomeini. Odpowiedz Link Zgłoś