life.form 06.06.13, 12:06 www.facebook.com/pages/O-prawo-do-g%C5%82osu-ks-Lema%C5%84skiego/470329296380288 Zbierają dla niego pieniądze, żeby miał za co opłacić jakieś opłaty biurokratyczne klechów za uruchomienie procedury odwoławczej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
life.form O prawo do głosu 06.06.13, 12:24 To jest chyba pierwsza taka sytuacja, że portal Lisa oraz Fronda mówią jednym głosem. ......... 2) Jak to jest z tą kaucją 1550 euro i czy nasza inicjatywa, by zamawiać u Księdza intencje mszalne ma sens? Żaden ksiądz nie ma prawa zbierać pieniędzy za modlitwę ani za udzielanie sakramentów. Natomiast jeśli ktoś poprosi o taką modlitwę, to z pewnością nie odmówię. Jednak nie zabiegałem o takie wsparcie, i obecnie takiej pomocy nie potrzebuję. Jednocześnie nie odmówię nikomu, kto prosi o sprawowanie Eucharystii w jakiejś intencji, bo każdy ma prawo o to prosić i być wysłuchanym. Nigdy nie kupczyłem swoja posługą i nie zamierzam tego robić. Kaucja jest warunkiem złożenia odwołania od decyzji trybunału II sekcji Sygnatury Apostolskiej. Od decyzji o udzieleniu mi upomnienia kanonicznego nie będę się odwoływał, bo wyjaśniono mi, że w tym przypadku takie odwołanie nie może być skuteczne. Będę składał kolejne odwołania dotyczące innych decyzji mojego biskupa i zapewne sprawa tej kaucji powróci. Wtedy być może poproszę o pomoc. 3) Czy faktycznie został Ksiądz już wczoraj odwołany z funkcji proboszcza ? Otrzymałem decyzje biskupa o rozpoczęciu prawnej procedury usunięcia mnie z urzędu proboszcza parafii w Jasienicy. ... Przeczytałem, że na Frondzie wzywają do modlitwy za mnie. Bóg zapłać za ten apel i za modlitwę. Kto się potrafi modlić, niech się modli za potrzebujących. Jest ich wielu. Ale za każdy taki dar dziękuję. Kto się nie modli, ale potrafi okazać życzliwość drugiemu człowiekowi w inny sposób, temu za taka życzliwość również dziękuję. www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=470808909665660&id=470329296380288 Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Kiedy wreszcie odezwa sie nauczyciele ? 06.06.13, 12:49 life.form napisał(a): > Zbierają dla niego pieniądze, żeby miał za co opłacić jakieś opłaty biurokratyc > zne klechów za uruchomienie procedury odwoławczej. > Chyba juz czas najwyzszy. Choć dzięki niektórym mediom może się dziś wydawać, że w Kościele roi się od pedofilów, raport przygotowany dla amerykańskiego Departamentu Edukacji pokazuje prawdziwe proporcje nadużyć. Ofiar księży jest sto razy mniej niż ofiar nauczycieli www.bibula.com/?p=20065 Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Kiedy wreszcie odezwa sie nauczyciele ? 10.06.13, 17:02 Jeżeli już bawimy się w statystykę to warto zapytać ile razy więcej jest nauczycieli niż księży? Czy lepiej nie pytać, bo nagle okaże się, że księża (co nie dziwi ze względu na celibat) wielokrotnie częściej dopuszczają się pedofilii niż nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 06.06.13, 12:51 Moj Boże! Widzisz i nie grzmisz, nie spuscisz nogi i nie kopniesz w zady tych biskupów, ktorzy niszczą takich kaplanw, jak ks. Lemanski, Boniecki ..... Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 06.06.13, 12:57 Akurat Boniecki i Lemański są wierzący :-) Odpowiedz Link Zgłoś
life.form Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 06.06.13, 13:14 alistair-p napisał: > Akurat Boniecki i Lemański są wierzący :-) To co z tego? Antyklerykalizm nie oznacza walki z wiarą tylko z kimś takim, jak Flaszka Actimelek. A jako ateusz powiem ci, że ksiądz Lemański jako ewangelizator jest trudniejszym przeciwnikiem dla racjonalisty niż np. Ojciec Dyrektor, ale człowiek nie samymi walkami ideologicznymi żyje. Można się naprawdę zmęczyć panią Pawłowicz czy widokiem zidiociałego klechy upokarzającego głowę mojego państwa. Do bula mam stosunek raczej negatywny, ale to mój prezydent i sobie nie życzę, żeby jakiś psychiatryk obrzucał go klątwami. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 06.06.13, 13:21 Wszystko co napisałes jest słuszne.Róznimy sie tylko tym,że ja jestem zwolennikiem Pana Prezydenta Komorowskiego.Nie cierpiałem jego poprzednika,ale bedac za granicą nikt ode mnie nie usłyszał nic złego na jego temat.W koncu sami go wybraliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 06.06.13, 13:29 > Do bula mam stosunek raczej negatywny, ale to mój prezydent i sobie nie > życzę, żeby jakiś psychiatryk obrzucał go klątwami. Znakiem tego róznimy sie tylko tym, że ja bula nie uważam za swojego prezydenta, ale za prezydenta mojego panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 10.06.13, 16:54 Wielu osobom za popracie księdza zablokowano konta na fejsie, mnie zresztą też. Cuś sie ta akcja komus bardzo nie spodobala chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 10.06.13, 18:41 wanda43 napisała: > Wielu osobom za popracie księdza zablokowano konta na fejsie, mnie zresztą też. > > Cuś sie ta akcja komus bardzo nie spodobala chyba. Aże sprawdziłam swoje... i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Bunt owieczek nabiera rozmachu 10.06.13, 17:10 Chyba Franciszek dodaje odwagi i wskazuje kierunek.To pozytyw,czas na porządki w klerze. Odpowiedz Link Zgłoś