Dodaj do ulubionych

Zagrożenie powodziowe trwa

31.07.04, 08:50
o rany to prawda niestety mieszkam w Bieczu 23 km od jasła ale przez Biecz
też płynie ropa u nas też ludzie budowali wały, stadion został załkowicie
zalany, a rzeka dalej utrzymuje się bardzo wysoko.........
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Jaslo - zdjecia - zagrozenie powodziowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 10:05
      www.beskidniski.pl/jaslo/ - ok 11 zamieszczam zdjecia stanu wod w
      jasiolce i ropie w jasle
    • Gość: oki? nie wiecie czy rabka i jej okolice są zagrożone??? IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 14:47
      mój syn jest w sanatorium i nie wiem czy tam jest bezpiecznie??
    • Gość: JACK Re: Zagrożenie powodziowe trwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.04, 15:43
      Ten tekst jest do GAZETY - byłem nad morzem (w woj. zachodniopomorskim),
      kupowałem Gazetę bo zawsze ją ceniłem za szerokie spektrum informacji. Jakże
      się zawiodłem. Gdybym nie słyszał od czasu do czasu radia, to czytając Gazetę
      nawet bym nie wiedział, że jest powódź na południowym wschodzie Polski. Dopiero
      we wczorajszym wydaniu była wzmianka na kilka linijek. Przykro mi ale wstyd.
    • Gość: lila Re: Zagrożenie powodziowe trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:42
      Szkoda,że reporteży gazety nie znają geografii Polski.W dzisiejszym
      wydaniu,sobotnim umiejscowiają Wisłokę w Rzeszowie. Przecież poczciwa Wisłka
      nawet nie ociera się o Rzeszów. To pewnie chodzi o WISŁOK.
    • Gość: kuba JASLO - zdjecia - powodz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 03:22
      dziekuje portalowi gazetsa.pl za mozliwosc umieszczenia linku
      www.beskidniski.pl/jaslo/
    • Gość: Mateush Czy nadal sądzicie że melioranci są do odstrzału ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 08:53
      Nie dalej jak 29 lipca ukazał się w Gazecie artykuł o tym jak niekorzystny
      wpływ na środowisko ma ujarzmianie i regulacja cieków oraz wznoszenie budowli
      przeciwpowodziowych czy też budowa zbiorników retencyjnych.
      Może organizacje ekologiczne rozwiążą problemy rodzin dotkniętych powodzią ???
      "Nie regulujmy cieków, nie wznośmy budowli przeciwpowodziowych bo to jest zgubą
      dla środowiska" krzyczą jednym tonem "ekolodzy", szkoda że nie mają odwagi
      dodać, "a ludzi zagrożonych powodzią zostawmy samym sobie. Przyjdzie woda,
      zabierze im dobytek całego życia, gospodarstwa, domy i problem rozwiąże się
      sam." Może w ten sposób będzie więcej miejsca dla środowiska ?!
      P.S.
      Przepraszam za ironiczny ton mojej wypowiedzi ale ekolodzy ze swoimi oderwanymi
      od rzeczywistości poglądami doprowadzają mnie do szewskiej pasji !!!
      Głoszą jakieś niedorzeczności o zaprzestaniu regulacji cieków a zupełnie
      pomijają fakt urbanizacji terenów miejskich i wiejskich a co za tym idzie
      zmiany współczynnika przesiąkliwości gleby w poszczególnych zlewniach. Prościej
      mówiąc, przez postępującą zabudowę terenów zmieniamy "in minus" ilość wody jaka
      może zostać wchłonięta przez ziemię w danej zlewni. A to co nie wsiąknie
      oczywiście spływa do potoków, z potoków do rzek itd. Jeśli tego jest za dużo to
      mamy właśnie takie efekty jak w ostatnich dniach lipca na terenie Podkarpacia i
      Małopolski. Nie mam zamiaru rowodzić się więcej o możliwościach zwalczania
      zagrożenia powodziowego oraz zapobieganiu powodzi. Szczegółem wartym
      podkreślenia jest fakt zmiany myślenia meliorantów już na poziomie studiów,
      czego dobitnym przykładem jest zmiana nazw wydziałów na uczelniach, np. z
      Wydziału Melioracji na Wydział Kształtowania i OCHRONY Środowiska.
      Więc radzę "ekologom" - puknijcie się w czułko i zastanówcie chwilkę (to nie
      boli). Z kim chcecie walczyć - z grupą osób, którzy chronią środowisko i są do
      tego merytorycznie przygotowani, a może z ludźmi poszkodowanymi przez
      powodzie !!!
      Pozdrawiam, a szczególnie "ekologów"
      • Gość: Mateush ERRATA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 09:08
        Swoją wypowiedź pisałem głęboko poruszony losem powodzian.
        Wypowedź moja powstawała na gorąco w związku z tym nie uniknąłem paru błędów w
        tekście:
        JEST: POWINNO BYĆ:
        rowodzić rozwodzić
        czułko czółko
        za co wszystkich czytelników serdecznie przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka