anwad 06.09.13, 12:46 Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obraza.uczuc.religijnych Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:50 Byle nie na stronie niezalezna.prl, bo oni działają na ruskim serwerze. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 I przezroczyste urny 06.09.13, 12:50 wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/437146,przezroczyste-urny-do-glosowania-pis-boi-sie-falszerstw.html Koniecznie! Przezroczyste (i skanowane 24h/dobę) były w 2005 roku, kiedy PiS dwa razy wygrał wybory, więc teraz też muszą... Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: I przezroczyste urny 06.09.13, 12:55 Ale masz coś przeciwko? Bo ja nie! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A gdzież tam... 06.09.13, 14:21 kocham wszystko co transparentne i przezroczyste, mam nawet przezroczystego ajfona. www.telix.pl/images/gal/6457/adneyfilms_iphone.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Gdyby Tu-154 był przezroczysty 06.09.13, 14:23 to by nigdy nie doszło katastrofy. Taka jest prawda i nie ma co dyskutować z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Wyborcy oczywiście nadzy. 06.09.13, 16:22 Inaczej to nie ma sensu,w koncu mogą gdzieś ukrywać lewe karty.I żadnych kabin. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:53 anwad napisała: > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste > m za. Ja pójdę dalej .....wnioskuję o dodanie dnia przed i po wyborach .....koniecznie plus kamery w WC :P Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski i wybory takie jak w PiSie - 1 kandydat 06.09.13, 12:53 zatwierdzony przez prezesa i musi nazywać się Glinski Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Gliński nie ma czasu 06.09.13, 12:55 będzie prelegentem na II konferencji smoleńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski wlasnie sie okazalo, ze Warszawa stracila szanse n 06.09.13, 15:04 na najlepszego prezydenta od 2005 roku murowany zwyciezca rozpoczal nowy projekt - prezydent RP to niestety wyklucza odbijanie Warszawy z rak HGW Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:56 Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Liczenie głosów powinno być jawne, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:58 gat45 napisała: > Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Li > czenie głosów powinno być jawne, oczywiście. Sami wyborcy powinni liczyć, a nie ci wybrani przez nie wiadomo kogo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:10 snajper55 napisał: > > Sami wyborcy powinni liczyć, a nie ci wybrani przez nie wiadomo kogo. > > S. Tak, o tym też pisałam, ale zdaje się, że w wątku obok. Stoliki skrutacyjne - jeden na urnę - złożone z losowo dobranych wyborców danego okręgu. Liczą pod nadzorem formalnym komisji wyborczej i na oczach każdego, komu zechce się przyjść do lokalu wyborczego po godzinach głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:14 gat45 napisała: > Tak, o tym też pisałam, ale zdaje się, że w wątku obok. Stoliki skrutacyjne - j > eden na urnę - złożone z losowo dobranych wyborców danego okręgu. Dobieranie zawsze będzie tworzyć możliwość manipulacji. Trzeba wprowadzić zasadę, że liczy kto chce i przyjdzie do lokalu. Potem wszyscy, którzy liczyli będą musieli jakoś ustalić wynik liczenia, ale to już szczegół techniczny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:23 snajper55 napisał: > > Dobieranie zawsze będzie tworzyć możliwość manipulacji. Trzeba wprowadzić zasad > ę, że liczy kto chce i przyjdzie do lokalu. Potem wszyscy, którzy liczyli będą > musieli jakoś ustalić wynik liczenia, ale to już szczegół techniczny. > > S. Ależ tak to właśnie wygląda : obserwatorzy notują za plecami skrutatorów. I jeżeli wynik arkusza nie zgadza im się z oficjalnie sporządzonym, wzywają kogoś z komisji wyborczej i liczy się jeszcze raz. Zaleta taka, że odbywa się to już na poziomie setki głosów, a nie całego biura xzy nawet okręgu Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:37 gat45 napisała: > Ależ tak to właśnie wygląda : obserwatorzy notują za plecami skrutatorów. I jeż > eli wynik arkusza nie zgadza im się z oficjalnie sporządzonym, wzywają kogoś z > komisji wyborczej i liczy się jeszcze raz. U nas po pierwsze ci, którym się zgadza kłócili by się z tymi, którym się nie zgadza. Po drugie nie wzywano by komisji, tylko policję, aby fałszerzy aresztowała. Zresztą w zastępstwie policji na pewno ktoś by się znalazł, aby fałszerzy ukarać. To nie u nas, Polska to dziki kraj. > Zaleta taka, że odbywa się to już na poziomie setki głosów, a nie całego biura xzy nawet okręgu I przy każdej setce taki cyrk... Po kilka razy. Ciekaw jestem ile błędów kontrola liczących wychwyciła w ciągu ostatnich lat. S. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:59 Niby masz rację, ale nagranie jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że można potem wszystko udowodnić, nie ma słowa przeciw słowu. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:05 Jak to ? To już wierzymy wszystkim nagraniom ? Coś nowego u Ciebie.... A poważnie, bo temat poważny : wydaje mi się, że obywatel, który miał prawo obejrzeć wybory od a do z i przy liczeniu nie był tylko dlatego, że mu się nie chciało, będzie mniej skłonny do podważania wyników, niż jeżeli mu się powie, że jakaś tam instancja zainstalowała kamery i monitoruje. A spisywanie protokołów w trybie jawnym to też gwarancja, a nie tylko słowo przeciwko słowu. No i też bardzo ważne : możliwość dla obserwatorów zabrania głosu (w sensie - zwrócenie uwagi przewodniczącego komisji wyborczej) przy klasyfikacji głosów wątpliwych, bo zawsze się takie znajdują w urnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:30 Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do bazy głównej. Niechby było przynajmniej tak, jak piszesz. Ale nie tak jak teraz, że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji, któremu zależy tylko na tym, żeby dostać te 200 zł i nic poza tym. A wtedy potencjalny cwaniak może robić to, na co ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:39 anwad napisała: > Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do > bazy głównej. Niechby było przynajmniej tak, jak piszesz. Ale nie tak jak teraz > , że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji, któremu zależy tylko na t > ym, żeby dostać te 200 zł i nic poza tym. A wtedy potencjalny cwaniak może robi > ć to, na co ma ochotę. Każda partia może wysłać do komisji swojego człowieka aby kontrolował poprawność procesu. A więc mówienie o towarzystwie wzajemnej adoracji jest zwykłym kłamstwem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:52 No i w tej komisji, w której ja byłam, byli ludzie z różnych partii, ale naprawdę prawie nikomu nie zależało... Nawet koordynator z PiS-u niezbyt był zadowolony z tego, że mam być mężem zaufania. Pytał się mnie, po co mam tam iść, a jeśli już, to żebym przyszła na liczenie głosów, czy czy naprawdę chce mi się siedzieć cały dzień i to od samego rana?...:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:19 anwad napisała: > No i w tej komisji, w której ja byłam, byli ludzie z różnych partii, ale napraw > dę prawie nikomu nie zależało... Nawet koordynator z PiS-u niezbyt był zadowolo > ny z tego, że mam być mężem zaufania. Pytał się mnie, po co mam tam iść, a jeśl > i już, to żebym przyszła na liczenie głosów, czy czy naprawdę chce mi się siedz > ieć cały dzień i to od samego rana?...:) No to skoro twojej partii nie zależy, to do kogo masz pretensje? Do Tuska? Każda partia może kontrolować proces wyborów i to jest fakt. Żadne zmiany nie polepszą tej kontroli. Każda partia może sobie sama sumować głosy z komisji i zastępować ruskie czy chińskie serwery. Z tego co wiem, PiS to robi i za każdym razem wyniki mu się zgadzają. Więc o co chodzi? Jak zwykle, o insynuacje, oszczerstwa, hucpę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:01 snajper55 napisał: > > Każda partia może wysłać do komisji swojego człowieka aby kontrolował poprawnoś > ć procesu. A więc mówienie o towarzystwie wzajemnej adoracji jest zwykłym kłams > twem. > > S. Czy to znaczy, że jedna komisja skrutacyjna liczy po kolei wszystkie głosy z biura, że nie ma podstolików ???? Jeżeli tak, to jeden człowiek nie jest w stanie być skoncentrowany przez długie godziny. Jeżeli nie to jeden człowiek nie jest w stanie kontrolować kilku podstolików. Jak by nie patrzeć, to liczenie za zamkniętymi drzwiami mnie razi. Może dlatego, że od dziecka przyzwyczaiłam się do innego obyczaju wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:11 To Ty jesteś od dziecka we Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:13 Od wczesnego wieku dwucyfrowego. Konkretnie od kiedy miałam 14 lat. A bo co ? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:14 Wyjątkowo dobrze piszesz po polsku (w porównaniu do tutejszych), więc może to się wydawać dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:18 Bo dla mnie to nie było oczywiste i musialam się pilnować. Sama. Dlatego się czepiam cudzych błędów językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:08 > Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do bazy > głównej. To wy macie jakąś bazę główną? Ale nie tak jak teraz > , że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji, Zważywszy na to, że kandydatów do OKW zgłaszają pełnomocnicy wyborczy, to najwyraźniej jest coś nie tak z pełnomocnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:14 > Niby masz rację, ale nagranie jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że można potem w > szystko udowodnić, nie ma słowa przeciw słowu. Ale co byś chciała udowodnić nagraniem? Dopóki nagranie nie skoncentruje się na danej osobie i kartce papieru, którą ma, to w życiu niczego nie udowodnisz. Chyba że ktoś bezczelnie będzie z uśmiechem na twarzy przekreślał karty wyborcze albo je darł, ale fałszerze i oszuści tak przecież nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:06 Liczenie głosów powinno być jawne, oczywiście. jest jawne , każda partia może wysłać swych przedstawicieli do komisji , a i komisje są przypadkowe . dla ludzi z urojeniami ,dodatkowe '"tłumy" podczas liczenia, byłyby jeszcze jednym argumentem za fałszowaniem wyborów. oszołomów nic nie przekona ,jawne, tajne czy księżycowe ,zawsze będą fałszowane i tyle, idealnym dowodem jest sprawa smoleńska. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:17 > Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Li > czenie głosów powinno być jawne, oczywiście. Właściwie dlaczego nie? To jest dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 12:57 Aby żadnych machlojek nie było. S. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:00 Na tym etapie nie ma już możliwości, bo głosowanie jest tajne. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:01 To niedobrze, że głosowanie jest tajne. To rodzi podejrzenia, że jest sfałszowane. Skończmy z tajnością głosowania! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:08 obraza.uczuc.religijnych napisał: > To niedobrze, że głosowanie jest tajne. To rodzi podejrzenia, że jest sfałszowa > ne. Skończmy z tajnością głosowania! Taki, tak. Tajność lubią ci, co oszukują i mataczą. Dość tajności! S. Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:08 To niebezpieczne. Potem mogą ludzi o 6 rano wyciagać z łóżek. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:18 To mały koszt. Ważne, żeby przy każdym głosującym była osoba sprawdzająca i odnotowująca na kogo ten głosujący głosuje. Zróbmy jak najwięcej dla jawności i przejrzystości wyborów! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:23 obraza.uczuc.religijnych napisał: > To mały koszt. Ważne, żeby przy każdym głosującym była osoba sprawdzająca i odn > otowująca na kogo ten głosujący głosuje. Zróbmy jak najwięcej dla jawności i pr > zejrzystości wyborów! Trzeba tylko pamiętać, aby takiego też kontrolować, aby nie doszło do nadużyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:12 Zamiast kartek trzeba wprowadzić publiczne werbalne oddawanie głosu. Przed kamerami każdy niech powie kogo popiera. Wtedy nie będzie można w końcu wyborów fałszować i zawsze będzie wygrywać Pan Prezes. Wyjątek można zrobić dla niemówiących. Oni mogą pokazać do kamer nazwisko napisane na kartce. S. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:19 Ale pisaliby wyłącznie przed kamerą, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:23 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Ale pisaliby wyłącznie przed kamerą, oczywiście. Oczywiście. Aby nikt im niesłusznej kartki nie wetknął. S. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:31 No przecież tego, by chciało PO, proponując odpis podatkowy na partię... Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - żeby mogło ono być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:39 anwad napisała: > Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - ż > eby mogło ono być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy. Tak jak to robi kościół katolicki, który kupił w pisie ustawę o zakazie in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 17:11 > Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - żeby mogło ono > być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy. Najwięcej ustaw w Polsce kupuje kościół i związkowcy. Robią to, chociaż partie są finansowane z budżetu. Ile pieniędzy związki i Kościół przeznaczą na partie, kiedy będzie można to robić legalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:49 A to stado pisich mężów zaufania już nie wystarczy? Kręcą się w prawie każdej komisji jak smród po gaciach już od bladego świtu i wszystkim na łapy patrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:53 I nie należy wykluczyć, że fałszują... Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:02 w komisjach są tez przedstawiciele innych partii politycznych etam patrzą na ręce .....cały boży dzień obijają się ( bo cóż za filozofia w zaznaczaniu na liscie uprawnionych do głosowania) i jeszcze ciastka jedzą ( podaję za mężem zaufania ) a na koniec drobne na waciki Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:21 kotek.filemon napisał: > A to stado pisich mężów zaufania już nie wystarczy? Kręcą się w prawie każdej k > omisji jak smród po gaciach już od bladego świtu i wszystkim na łapy patrzą. Takiego męża można przekupić. Na przykład pączkiem i herbatą Prezes to wie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_444 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:18 > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste > m za. Nie da rady. Są fundamentalne przeszkody. Sygnał musiałby pójść internetem, a tam już czekają ruskie serwery. Niewiarygodne (par excellence). Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:35 anwad napisała: > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste > m za. i kamery za kotarką :) Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 15:25 No właśnie! Dlaczego tak skromnie? Monitorować trzeba nie lokale lecz samych wyborców. Pobrać przy wręczaniu kart do głosowania odciski palców a potem porównać z tymi na kartach! Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 15:11 anwad napisała: > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste > m za. Już są obawy,że PiS przegra wybory? Pokazać kilka razy dziennie panaprezesa,dać mu mówić i kolejna porażka PiS gwarantowana... Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.09.13, 16:02 Obawiam się, że to za duży wysiłek intelektualny dla nich, żeby coś takiego zorganizować. :) Ale mogliby na przykład zarządzić, by spokoju w lokalu wyborczym nadzorowali funkcjonariusze straży miejskiej albo policji dla danego lokalu przydzielić pulę funkcjonariuszy lokalnych i dopiero na parę godzin przed otwarciem lokalu wyborczego wybrać dwóch losowo i ich powiadomić o tym, że tam dziś będą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Najlepiej zabezpieczone mieszkanie 06.09.13, 16:23 przed złodziejem ma właśnie złodziej. Kaczor, oszust mierzy wszystko swoją miara. Zna się na szwindlach. Normalka. M. Odpowiedz Link Zgłoś
l.i.l.a.b.a.j.ona Re: 06.09.13, 16:33 mariner4 napisał: > Najlepiej zabezpieczone mieszkanie przed złodziejem ma właśnie złodziej. Phahahahah! Cóż za "mundrość życiowa", lol. Odpowiedz Link Zgłoś