Dodaj do ulubionych

Monitorowane lokale wyborcze

06.09.13, 12:46
Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jestem za.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:50
      Byle nie na stronie niezalezna.prl, bo oni działają na ruskim serwerze.
    • indeed4 I przezroczyste urny 06.09.13, 12:50
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/437146,przezroczyste-urny-do-glosowania-pis-boi-sie-falszerstw.html

Koniecznie! Przezroczyste (i skanowane 24h/dobę) były w 2005 roku, kiedy PiS dwa razy wygrał wybory, więc teraz też muszą...
      • anwad Re: I przezroczyste urny 06.09.13, 12:55
        Ale masz coś przeciwko? Bo ja nie!
        • indeed4 A gdzież tam... 06.09.13, 14:21
          kocham wszystko co transparentne i przezroczyste, mam nawet przezroczystego ajfona.

www.telix.pl/images/gal/6457/adneyfilms_iphone.jpg
          • indeed4 Gdyby Tu-154 był przezroczysty 06.09.13, 14:23
            to by nigdy nie doszło katastrofy. Taka jest prawda i nie ma co dyskutować z faktami.
            • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.09.13, 16:03
              :)))))))
      • alistair-p Wyborcy oczywiście nadzy. 06.09.13, 16:22
        Inaczej to nie ma sensu,w koncu mogą gdzieś ukrywać lewe karty.I żadnych kabin.
    • mila2712 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:53
      anwad napisała:
      > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia
      > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste
      > m za.

Ja pójdę dalej .....wnioskuję o dodanie dnia przed i po wyborach .....koniecznie
      plus kamery w WC
      :P
    • calun_torunski i wybory takie jak w PiSie - 1 kandydat 06.09.13, 12:53
      zatwierdzony przez prezesa

i musi nazywać się Glinski
      • obraza.uczuc.religijnych Gliński nie ma czasu 06.09.13, 12:55
        będzie prelegentem na II konferencji smoleńskiej.
        • calun_torunski wlasnie sie okazalo, ze Warszawa stracila szanse n 06.09.13, 15:04
          na najlepszego prezydenta od 2005 roku

murowany zwyciezca rozpoczal nowy projekt - prezydent RP

to niestety wyklucza odbijanie Warszawy z rak HGW
    • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:56
      Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Liczenie głosów powinno być jawne, oczywiście.
      • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:58
        gat45 napisała:

> Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Li
        > czenie głosów powinno być jawne, oczywiście.

Sami wyborcy powinni liczyć, a nie ci wybrani przez nie wiadomo kogo.

S.
        • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:10
          snajper55 napisał:

>
          > Sami wyborcy powinni liczyć, a nie ci wybrani przez nie wiadomo kogo.
          >
          > S.

Tak, o tym też pisałam, ale zdaje się, że w wątku obok. Stoliki skrutacyjne - jeden na urnę - złożone z losowo dobranych wyborców danego okręgu. Liczą pod nadzorem formalnym komisji wyborczej i na oczach każdego, komu zechce się przyjść do lokalu wyborczego po godzinach głosowania.
          • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:14
            gat45 napisała:

> Tak, o tym też pisałam, ale zdaje się, że w wątku obok. Stoliki skrutacyjne - j
            > eden na urnę - złożone z losowo dobranych wyborców danego okręgu.

Dobieranie zawsze będzie tworzyć możliwość manipulacji. Trzeba wprowadzić zasadę, że liczy kto chce i przyjdzie do lokalu. Potem wszyscy, którzy liczyli będą musieli jakoś ustalić wynik liczenia, ale to już szczegół techniczny.

S.
            • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:23
              snajper55 napisał:

>
              > Dobieranie zawsze będzie tworzyć możliwość manipulacji. Trzeba wprowadzić zasad
              > ę, że liczy kto chce i przyjdzie do lokalu. Potem wszyscy, którzy liczyli będą
              > musieli jakoś ustalić wynik liczenia, ale to już szczegół techniczny.
              >
              > S.

Ależ tak to właśnie wygląda : obserwatorzy notują za plecami skrutatorów. I jeżeli wynik arkusza nie zgadza im się z oficjalnie sporządzonym, wzywają kogoś z komisji wyborczej i liczy się jeszcze raz. Zaleta taka, że odbywa się to już na poziomie setki głosów, a nie całego biura xzy nawet okręgu
              • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:37
                gat45 napisała:

> Ależ tak to właśnie wygląda : obserwatorzy notują za plecami skrutatorów. I jeż
                > eli wynik arkusza nie zgadza im się z oficjalnie sporządzonym, wzywają kogoś z
                > komisji wyborczej i liczy się jeszcze raz.

U nas po pierwsze ci, którym się zgadza kłócili by się z tymi, którym się nie zgadza.
                Po drugie nie wzywano by komisji, tylko policję, aby fałszerzy aresztowała. Zresztą w zastępstwie policji na pewno ktoś by się znalazł, aby fałszerzy ukarać. To nie u nas, Polska to dziki kraj.

> Zaleta taka, że odbywa się to już na poziomie setki głosów, a nie całego biura xzy nawet okręgu

I przy każdej setce taki cyrk... Po kilka razy.

Ciekaw jestem ile błędów kontrola liczących wychwyciła w ciągu ostatnich lat.

S.
      • anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 12:59
        Niby masz rację, ale nagranie jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że można potem wszystko udowodnić, nie ma słowa przeciw słowu.
        • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:05
          Jak to ? To już wierzymy wszystkim nagraniom ? Coś nowego u Ciebie....

A poważnie, bo temat poważny : wydaje mi się, że obywatel, który miał prawo obejrzeć wybory od a do z i przy liczeniu nie był tylko dlatego, że mu się nie chciało, będzie mniej skłonny do podważania wyników, niż jeżeli mu się powie, że jakaś tam instancja zainstalowała kamery i monitoruje.

A spisywanie protokołów w trybie jawnym to też gwarancja, a nie tylko słowo przeciwko słowu.

No i też bardzo ważne : możliwość dla obserwatorów zabrania głosu (w sensie - zwrócenie uwagi przewodniczącego komisji wyborczej) przy klasyfikacji głosów wątpliwych, bo zawsze się takie znajdują w urnie.
          • anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:30
            Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do bazy głównej. Niechby było przynajmniej tak, jak piszesz. Ale nie tak jak teraz, że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji, któremu zależy tylko na tym, żeby dostać te 200 zł i nic poza tym. A wtedy potencjalny cwaniak może robić to, na co ma ochotę.
            • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:39
              anwad napisała:

> Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do
              > bazy głównej. Niechby było przynajmniej tak, jak piszesz. Ale nie tak jak teraz
              > , że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji, któremu zależy tylko na t
              > ym, żeby dostać te 200 zł i nic poza tym. A wtedy potencjalny cwaniak może robi
              > ć to, na co ma ochotę.

Każda partia może wysłać do komisji swojego człowieka aby kontrolował poprawność procesu. A więc mówienie o towarzystwie wzajemnej adoracji jest zwykłym kłamstwem.

S.
              • anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:52
                No i w tej komisji, w której ja byłam, byli ludzie z różnych partii, ale naprawdę prawie nikomu nie zależało... Nawet koordynator z PiS-u niezbyt był zadowolony z tego, że mam być mężem zaufania. Pytał się mnie, po co mam tam iść, a jeśli już, to żebym przyszła na liczenie głosów, czy czy naprawdę chce mi się siedzieć cały dzień i to od samego rana?...:)
                • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:19
                  anwad napisała:

> No i w tej komisji, w której ja byłam, byli ludzie z różnych partii, ale napraw
                  > dę prawie nikomu nie zależało... Nawet koordynator z PiS-u niezbyt był zadowolo
                  > ny z tego, że mam być mężem zaufania. Pytał się mnie, po co mam tam iść, a jeśl
                  > i już, to żebym przyszła na liczenie głosów, czy czy naprawdę chce mi się siedz
                  > ieć cały dzień i to od samego rana?...:)

No to skoro twojej partii nie zależy, to do kogo masz pretensje? Do Tuska?

Każda partia może kontrolować proces wyborów i to jest fakt. Żadne zmiany nie polepszą tej kontroli. Każda partia może sobie sama sumować głosy z komisji i zastępować ruskie czy chińskie serwery. Z tego co wiem, PiS to robi i za każdym razem wyniki mu się zgadzają. Więc o co chodzi? Jak zwykle, o insynuacje, oszczerstwa, hucpę.

S.
              • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:01
                snajper55 napisał:
                >
                > Każda partia może wysłać do komisji swojego człowieka aby kontrolował poprawnoś
                > ć procesu. A więc mówienie o towarzystwie wzajemnej adoracji jest zwykłym kłams
                > twem.
                >
                > S.
                Czy to znaczy, że jedna komisja skrutacyjna liczy po kolei wszystkie głosy z biura, że nie ma podstolików ????
                Jeżeli tak, to jeden człowiek nie jest w stanie być skoncentrowany przez długie godziny. Jeżeli nie to jeden człowiek nie jest w stanie kontrolować kilku podstolików.
                Jak by nie patrzeć, to liczenie za zamkniętymi drzwiami mnie razi. Może dlatego, że od dziecka przyzwyczaiłam się do innego obyczaju wyborczego.
                • anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:11
                  To Ty jesteś od dziecka we Francji?
                  • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:13
                    Od wczesnego wieku dwucyfrowego. Konkretnie od kiedy miałam 14 lat.
                    A bo co ?
                    • anwad Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:14
                      Wyjątkowo dobrze piszesz po polsku (w porównaniu do tutejszych), więc może to się wydawać dziwne.
                      • gat45 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:18
                        Bo dla mnie to nie było oczywiste i musialam się pilnować. Sama. Dlatego się czepiam cudzych błędów językowych.
            • sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:08
              > Ważne jest też kontrolowanie przekazującego informacje z protokołu głównego do bazy
              > głównej.

To wy macie jakąś bazę główną?

Ale nie tak jak teraz
              > , że w komisji siedzi towarzystwo wzajemnej adoracji,

Zważywszy na to, że kandydatów do OKW zgłaszają pełnomocnicy wyborczy, to najwyraźniej jest coś nie tak z pełnomocnikami.
        • sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:14
          > Niby masz rację, ale nagranie jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że można potem w
          > szystko udowodnić, nie ma słowa przeciw słowu.

Ale co byś chciała udowodnić nagraniem? Dopóki nagranie nie skoncentruje się na danej osobie i kartce papieru, którą ma, to w życiu niczego nie udowodnisz. Chyba że ktoś bezczelnie będzie z uśmiechem na twarzy przekreślał karty wyborcze albo je darł, ale fałszerze i oszuści tak przecież nie działają.
      • m.c.hrabia Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:06
        Liczenie głosów powinno być jawne, oczywiście.

jest jawne , każda partia może wysłać swych przedstawicieli do komisji , a i komisje są przypadkowe .
        dla ludzi z urojeniami ,dodatkowe '"tłumy" podczas liczenia, byłyby jeszcze jednym argumentem za fałszowaniem wyborów.

oszołomów nic nie przekona ,jawne, tajne czy księżycowe ,zawsze będą fałszowane i tyle,

idealnym dowodem jest sprawa smoleńska.

• sverir Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 17:17
        > Po co w internecie ? Lepiej niech się obywatele wykażą i pójdą poobserwować. Li
        > czenie głosów powinno być jawne, oczywiście.

Właściwie dlaczego nie? To jest dobry pomysł.
    • snajper55 I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 12:57
      Aby żadnych machlojek nie było.

S.
      • anwad Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:00
        Na tym etapie nie ma już możliwości, bo głosowanie jest tajne.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:01
          To niedobrze, że głosowanie jest tajne. To rodzi podejrzenia, że jest sfałszowane. Skończmy z tajnością głosowania!
          • snajper55 Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:08
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> To niedobrze, że głosowanie jest tajne. To rodzi podejrzenia, że jest sfałszowa
            > ne. Skończmy z tajnością głosowania!

Taki, tak. Tajność lubią ci, co oszukują i mataczą. Dość tajności!

S.
          • giwi Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:08
            To niebezpieczne. Potem mogą ludzi o 6 rano wyciagać z łóżek. :-)
            • obraza.uczuc.religijnych Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:18
              To mały koszt. Ważne, żeby przy każdym głosującym była osoba sprawdzająca i odnotowująca na kogo ten głosujący głosuje. Zróbmy jak najwięcej dla jawności i przejrzystości wyborów!
              • snajper55 Re: I kamerki internetowe w kabinach 06.09.13, 13:23

> To mały koszt. Ważne, żeby przy każdym głosującym była osoba sprawdzająca i odn
                > otowująca na kogo ten głosujący głosuje. Zróbmy jak najwięcej dla jawności i pr
                > zejrzystości wyborów!

Trzeba tylko pamiętać, aby takiego też kontrolować, aby nie doszło do nadużyć.

S.
    • snajper55 Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:12
      Zamiast kartek trzeba wprowadzić publiczne werbalne oddawanie głosu. Przed kamerami każdy niech powie kogo popiera. Wtedy nie będzie można w końcu wyborów fałszować i zawsze będzie wygrywać Pan Prezes.

Wyjątek można zrobić dla niemówiących. Oni mogą pokazać do kamer nazwisko napisane na kartce.

S.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:19
        Ale pisaliby wyłącznie przed kamerą, oczywiście.
        • snajper55 Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:23

> Ale pisaliby wyłącznie przed kamerą, oczywiście.

Oczywiście. Aby nikt im niesłusznej kartki nie wetknął.

S.
      • anwad Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:31
        No przecież tego, by chciało PO, proponując odpis podatkowy na partię...

Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - żeby mogło ono być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 13:39
          anwad napisała:

> Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - ż
          > eby mogło ono być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy.

Tak jak to robi kościół katolicki, który kupił w pisie ustawę o zakazie in vitro?
        • sverir Re: Głos niech będzie głosem a nie kartką 06.09.13, 17:11
          > Choć ostatnio poszli na całość i chcą całkowicie znieść finansowanie partii - żeby mogło ono
          > być dokonywane tylko z kieszeni kupujących polityków i ustawy.

Najwięcej ustaw w Polsce kupuje kościół i związkowcy. Robią to, chociaż partie są finansowane z budżetu. Ile pieniędzy związki i Kościół przeznaczą na partie, kiedy będzie można to robić legalnie?
    • kotek.filemon Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:49
      A to stado pisich mężów zaufania już nie wystarczy? Kręcą się w prawie każdej komisji jak smród po gaciach już od bladego świtu i wszystkim na łapy patrzą.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 13:53
        I nie należy wykluczyć, że fałszują...
      • mila2712 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:02
        w komisjach są tez przedstawiciele innych partii politycznych
        etam patrzą na ręce .....cały boży dzień obijają się ( bo cóż za filozofia w zaznaczaniu na liscie uprawnionych do głosowania)

i jeszcze ciastka jedzą ( podaję za mężem zaufania )
        a na koniec drobne na waciki
      • snajper55 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:21
        kotek.filemon napisał:

> A to stado pisich mężów zaufania już nie wystarczy? Kręcą się w prawie każdej k
        > omisji jak smród po gaciach już od bladego świtu i wszystkim na łapy patrzą.

Takiego męża można przekupić. Na przykład pączkiem i herbatą Prezes to wie.

S.
    • pit_444 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:18
      > Monitorowane lokale wyborcze podczas całego dnia głosowania i podczas liczenia
      > głosów - dostępne do obserwacji dla każdego w internecie. Co Wy na to? Ja jeste
      > m za.

Nie da rady. Są fundamentalne przeszkody. Sygnał musiałby pójść internetem, a tam już czekają ruskie serwery. Niewiarygodne (par excellence).
    • wiosnaludzikow Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 14:35
      anwad napisała:

> m za.
      i kamery za kotarką :)
      • zgred-zisko Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 15:25
        No właśnie! Dlaczego tak skromnie? Monitorować trzeba nie lokale lecz samych wyborców. Pobrać przy wręczaniu kart do głosowania odciski palców a potem porównać z tymi na kartach!
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.09.13, 16:11
          Hahahahahaha! Dobre! :)
    • cookies9 Re: Monitorowane lokale wyborcze 06.09.13, 15:11
      anwad napisała:

> m za.

Już są obawy,że PiS przegra wybory? Pokazać kilka razy dziennie panaprezesa,dać mu mówić
      i kolejna porażka PiS gwarantowana...
    • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 06.09.13, 16:02
      Obawiam się, że to za duży wysiłek intelektualny dla nich, żeby coś takiego zorganizować. :)

Ale mogliby na przykład zarządzić, by spokoju w lokalu wyborczym nadzorowali funkcjonariusze straży miejskiej albo policji dla danego lokalu przydzielić pulę funkcjonariuszy lokalnych i dopiero na parę godzin przed otwarciem lokalu wyborczego wybrać dwóch losowo i ich powiadomić o tym, że tam dziś będą pracować.
    • mariner4 Najlepiej zabezpieczone mieszkanie 06.09.13, 16:23
      przed złodziejem ma właśnie złodziej.
      Kaczor, oszust mierzy wszystko swoją miara. Zna się na szwindlach.
      Normalka.
      M.
      • l.i.l.a.b.a.j.ona Re: 06.09.13, 16:33
        mariner4 napisał:

> Najlepiej zabezpieczone mieszkanie przed złodziejem ma właśnie złodziej.

Phahahahah! Cóż za "mundrość życiowa", lol.
        • l.i.l.a.b.a.j.ona i... 06.09.13, 16:35
          głąbia uczuć. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka