Dodaj do ulubionych

Referendum w sprawie konkordatu?

09.11.13, 20:33
Koniecznie.
Obserwuj wątek
    • zuzkazuzka111 popieram. 09.11.13, 20:37
      gdzie zbierasz podpisy?
      • lumpior Re: popieram. 09.11.13, 21:28
        zuzkazuzka111 napisała:

> gdzie zbierasz podpisy?
        Może ktoś z RM Rydzyka? No może zyskaliby więcej?
        • zuzkazuzka111 Re: popieram. 10.11.13, 09:04

> > gdzie zbierasz podpisy?
          > Może ktoś z RM Rydzyka? No może zyskaliby więcej?

Ty rzucasz hasełko, to zbieraj.
          Już się wycofujesz?
      • behemot17-13 Re: popieram. 09.11.13, 22:35
        przypominam, nie można organizować referendum w sprawie porozumienia się Polski i Watykanu. umowy międzynarodowe nie są renegocjowane przez ogół. tak więc te twoje popieram o kant potłuc należy i zresztą nie tylko.
        • snajper55 Re: popieram. 09.11.13, 22:57
          behemot17-13 napisał:

> przypominam, nie można organizować referendum w sprawie porozumienia się Polski
          > i Watykanu. umowy międzynarodowe nie są renegocjowane przez ogół.

A jakież to przepisy zabraniają organizowania referendum w sprawie umowy międzynarodowej? W ustawie o referendum nie ma takich ograniczeń.

S.
          • behemot17-13 Re: popieram. 09.11.13, 23:08
            znaczy tkwiłem w niewiedzy, umowę między Polską a krajem/państwem XYZ można zmienić przez zorganizowanie referendum. teraz pytanie, referendum owszem ale czy uczestnicy są stroną czy opinią wyrażoną poprzez? się pytam.
            • snajper55 Re: popieram. 09.11.13, 23:23
              behemot17-13 napisał:

> znaczy tkwiłem w niewiedzy, umowę między Polską a krajem/państwem XYZ można zmi
              > enić przez zorganizowanie referendum. teraz pytanie, referendum owszem ale czy
              > uczestnicy są stroną czy opinią wyrażoną poprzez? się pytam.

Uczestnicy referendum decydują o tym, czy konkordat wypowiedzieć. Jeśli tak zdecydują, to rząd ma obowiązek go wypowiedzieć. Czego jeszcze nie rozumiesz?

S.
              • behemot17-13 Re: popieram. 09.11.13, 23:38
                teraz już zrozumiałem, znaczy, każdą umowę między Polską a państwem XYZ można wypowiedzieć, zerwać, uznać za nieważną poprzez referendum. szczerze, nie zagłębiałem się, ale jeśli tak ma wyglądać demokracja to ja rezygnuję z demokracji. na marginesie, Konkordat to hańba, tak sądzę.
                • sclavus Re: popieram. 09.11.13, 23:49
                  Masz 100% racji - umowy międzynarodowe, nie podlegają referendom...
                  Ale...: forum.gazeta.pl/forum/w,28,147959970,147962763,Re_popieram_.html
                  ... i dojaśnię: rząd Hanny Suchockiej, był rządem przejściowym - nie miał prawa zawierać umowy międzynarodowej - a zawarł (pierwszy gwałt)...
                  Marszałek Płażyński, który miał za zadanie ratyfikować konkordat, zarajfurzyl i mimo iż brakło mu 17 głosów, ogłosił ratyfikację przez sejm za dokonaną (drugi gwałt)...
                  Prezydent Kwaśniewski, wiedział doskonale i o pierwszym gwałcie, i o drugim gwałcie - a parafował konkordat - zgwałcił - zmęczoną już konstytucję - po raz trzeci....
                  Konkordat zaczął rodzić potworki!!!
                  • hummer Płażyński to nie ten z PO? 09.11.13, 23:55

• sclavus Re: Płażyński to nie ten z PO? 09.11.13, 23:57
                      Wyjaśnij, co to ma do rzeczy????
                      Wystąpił, jako żaro-gorliwy marszałek sejmu... taki ówczesny Gowin...
                      • hummer Nie ojciec? 10.11.13, 00:03
                        sclavus napisał:

> Wyjaśnij, co to ma do rzeczy????
                        > Wystąpił, jako żaro-gorliwy marszałek sejmu... taki ówczesny Gowin...
                • snajper55 Re: popieram. 10.11.13, 01:23
                  behemot17-13 napisał:

> teraz już zrozumiałem, znaczy, każdą umowę między Polską a państwem XYZ można w
                  > ypowiedzieć, zerwać, uznać za nieważną poprzez referendum.

Chyba nadal nie rozumiesz. Decyzję o zerwaniu konkordatu (nie o jego nieważności) mają prawo podjąć obywatele w referendum.

S.
              • hummer A rząd ma prawo nie dopuścić do referendum. 09.11.13, 23:52
                snajper55 napisał:

> behemot17-13 napisał:
                >
                > > znaczy tkwiłem w niewiedzy, umowę między Polską a krajem/państwem XYZ moż
                > na zmi
                > > enić przez zorganizowanie referendum. teraz pytanie, referendum owszem al
                > e czy
                > > uczestnicy są stroną czy opinią wyrażoną poprzez? się pytam.
                >
                > Uczestnicy referendum decydują o tym, czy konkordat wypowiedzieć. Jeśli tak zde
                > cydują, to rząd ma obowiązek go wypowiedzieć. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Co zresztą czyni.
                • sclavus Re: A rząd ma prawo nie dopuścić do referendum. 09.11.13, 23:59
                  Przestań, qrva! - zaczynasz robić za clowna!
                  • hummer A nie robi tego rzado PO? 10.11.13, 00:03
                    sclavus napisał:

> Przestań, qrva! - zaczynasz robić za clowna!
                    • sclavus eod&eod 10.11.13, 00:09
                      clownie...
                      Parę lat, jak cię unikałem ... do usłyszenia (napisania) - ewentualnie - za parę lat :D
                      PeeS - złą przysługę robisz SLD...
                      ...amen
                      • hummer Z twych ust to komplement :) 10.11.13, 00:11

• snajper55 Re: A rząd ma prawo nie dopuścić do referendum. 10.11.13, 01:21
                    sclavus napisał:

> Przestań, qrva! - zaczynasz robić za clowna!

To to nie jest clown???

S.
                • snajper55 Nie, rząd nie ma takiego prawa 10.11.13, 01:21
                  hummer napisał:

> Co zresztą czyni.

I oczywiście niczego takiego nie czyli.

S.
                • zuzkazuzka111 Re: A rząd ma prawo nie dopuścić do referendum. 10.11.13, 09:09
                  > Co zresztą czyni.
                  >
                  No i ciekawe, czy w sprawie takiego referendum by pozwolił na przeprowadzenie :)

Naród jest mądry tylko na tyle, by władzunię wybrać, każda inna forma przejawu demokracji jest objawem głupoty i niedojrzałości tego narodu.:)
        • sclavus Re: popieram. 09.11.13, 23:38
          ... ale wiesz, że w świetle konstytucji, ten konkordat jest nieważny - prawda???
          :D
          • behemot17-13 Re: popieram. 09.11.13, 23:49
            jak napiszę - największy przekręt(Konkordat), to chyba nie jestem daleko od prawdy?
            • sclavus Re: popieram. 09.11.13, 23:55
              Jesteś bliżej niż sam mógłbyś przypuścić :)
              Dodam tylko, że największy cyniczny przekręt(!!!) - bowiem miał to być "prezent dla jp2"
              ... niby dlaczego Suchocka pojechała w ambasadory, do Watykanu... na tak długo??
    • snajper55 Re: Referendum w sprawie konkordatu? 09.11.13, 20:37
      lumpior napisał:

> Koniecznie.

Z pytaniem:

"Czy jesteś za odebraniem kościołowi katolickiemu nadzwyczajnych przywilejów?"

S.
      • 99venus Re: Referendum w sprawie konkordatu? 09.11.13, 21:29
        i wyłudzonego majatku.
    • sclavus Po co??? 09.11.13, 23:35
      wystarczy rzucić na stół prawdę w sprawie konkordatu: konkordat jest nieważny... i nic mu -konkordatowi - nie pomoże "zasiedzenie"... :D:D:D
      trzy gwałty na konstytucji - to o trzy za dużo!!!
      • katarynka705 Re: Po co??? 10.11.13, 08:24
        akt poddaństwa
      • lumpior Re: Po co??? 10.11.13, 08:32
        sclavus napisał:

> wystarczy rzucić na stół prawdę w sprawie konkordatu: konkordat jest nieważny..
        > . i nic mu -konkordatowi - nie pomoże "zasiedzenie"... :D:D:D
        > ***
        > trzy gwałty na konstytucji - to o trzy za dużo!!!
        To dlaczego nikt tego nie załatwił?
    • tanebo Masz mój głos!!! 10.11.13, 08:36
      Jestem za!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka