Dodaj do ulubionych

Prezydencik na miarkę epoczki??

24.12.13, 09:36
Po lekturze tego, co powiedział u Lisa prezydent Rzeczypospolitej Bronisław Komorowski poczułem się jak po lekturze "Folwarku zwierzęcego " Orwella. Tylko 24 lata zabrało dawnym niezłomnym bojownikom o podstawowe prawa człowieka w Polsce - i to niezależnie od tego, czy dziś są w rządzie, czy opozycji - stoczenie się na pozycje gardzących ludźmi totalitarnych gwałcicieli praw człowieka. Prawa do własności. Prawa do równości. A w rezultacie pogwałcenia tych dwóch pierwszych (bo one chodzą razem;) - także prawa do Polaków do wolności.
I co mamy w efekcie?
PO - jako partię wolą swego lidera głęboko antyreformatorską, depczącą Konstytucję, etatystyczną, wodzowską, z wodzem posługującym się czysto komuszą nowomową (wycofanie się z reform nazywa reformami, atakuje personalnie merytorycznych oponentów, jego kampanii propagandowych mających na celu okradzenie Polaków z oszczędności emerytalnych nie powstydziłby się Urban w stanie wojennym - a zresztą - wolność gospodarcza i prawo do własności było w schyłkowych latach PRL bardziej szanowane niż obecnie przez caudillo Tuska).
PiS - jako opozycyjny ruch narodowo-socjalistyczny, z miniduce marzącym o dyktaturze, oparty na fobiach i resentymentach - i podobnie jak PO - czyli czysto przedmiotowo traktujący obywateli. Których też chce oszukiwać i okradać z wolności, majątku i innych takich tam... praw człowieka.
SLD - nawiązujące nie do tradycji socjaldemokracji europejskich, ale wprost do siwakowego twardogłowia ekonomicznego i politycznego - w sumie też czysty populizm i demagogia, podszyty zwyczajną głupotą i nieuctwem na drugiej linii.
No i jakieś okrawki gowinowe i palikotowe - z liderami zachowującymi się jak dzieci we mgle.

W tej sytuacji prezydent Komorowski to w zasadzie ostatnia niezbyt silna jak widać kotwa przed stoczeniem się Polski w godny pożałowania stan który pamiętamy z drugiej połowy lat 80. Kiedy total zdychał, ale alternatywy nie było jeszcze widać. Cała różnica to ta, że teraz total się budzi, a alternatywy JUŻ nie widać.
A skoro miliony Polaków rząd Tuska i opozycja Kaczyńskiego pozbawiła skutecznie nadziei - no to i uciekają z tego bagna na potęgę - dokładnie jak w latach 80.
W tej sytuacji podpisanie przez prezydenta RP nowelizacji ustaw emerytalnych odbierających Polakom bez odszkodowania ich niezbywalne i ewidentne prawa majątkowe - czyli prawo do własności prywatnej (art. 31 KRiO!) - więc z pogwałceniem podstawowego prawa człowieka (jak w PRL, jak w PRL niestety) - to będzie definitywny impuls do masowego porzucenia swego macoszego państwa przez Polaków - jedni, ci co się do tej pory wahali - wyjadą, inni wejdą z przytupem w szarą strefę (bo skoro nas aż tak bezprawnie okradają, nie musimy im od tej pory płacić) i w emigrację wewnętrzną. I będzie pozamiatane.
Dlatego dziwię się Komorowskiemu. Ma przed sobą najważniejszy w swoim życiu wybór - między wejściem w towarzycho grabarzy Rzeczypospolitej, a postawieniem im skutecznej zapory. Z jednoznaczną oceną przez Historię w obu tych przypadkach...Między wdepnięciem w gigantyczne g...o upichcone przez wrogów praw człowieka a wywaleniem ich planu zglajszachtowania Polski do kibla i spuszczeniem po nim wody.
A ten się jeszcze waha.... Czyżby faktycznie prezydencik na miareczkę epoczki?
Obserwuj wątek
    • cookies9 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 09:41
      Niech podpisze i skieruje ustawę do TK - inni,mądrzejsi podejmą decyzję...
      • widz102 A czy naprawdę MUSIMY dać naszą własność rządowi? 24.12.13, 09:56
        Niestety, podpisanie a dopiero potem skierowanie bezprawnej ustawy do TK nie przerywa automatem jej biegu. Więc Tusk i Rostovski (w biurze politycznym Tuska) - zdążą ukraść Polakom te ich pieniądze na ich emerytury. A potem szukaj wiatru w polu i czekaj 100 lat na odszkodowanie.
        Choć..... coraz cześciej przychodzi mi do głowy jedna dość radykalna myśl.... Gdyby TK (z uwagi na podstawowe znaczenie tej gwałcącej Konstytucję RP ustawy dla praw człowieka w Polsce) - zajął się tym już w lutym.... To broniący prawa do wolności Polacy mogliby zadysponować masowo w OFE, by te powstrzymały się (także walcząc z bezprawiem) z przekazaniem praw majątkowych należących do polskich rodzin (art 31 KRiO) - czyli z przekazaniem obligacji do ZUS.
        Ten złodziejski rząd mógłby wówczas Polaków idących w ruch obywatelskiego nieposłuszeństwa (bo skoro rząd wypowiedział umowę społeczną obywatelom, no to oni też mu ją mogą wypowiedzieć, czyż nie?) ... w d... pocałować. I co - Tusk zabierze te obligacje siłą? Bezprawnie? Przez sąd? Też bezprawnie skoro TK orzeknie co orzeknie? A tu nie ma raczej wątpliwości, co TK orzeknie, bo gdyby jakiekolwiek były - to ani rząd, ani prezydent nie robiliby dziś wszystkiego, by skierowania tego swojego bezprawia do TK uniknać!

Ot, pomysł taki na obronę praw człowieka w naszym wpadającym coraz głębiej w PRL-bis - kraju. Zwyczajna akcja obywatelskiego oporu. Taka nasza nieduża polska, emerytalna bostońska herbatka....;)
        • widz102 Re: A czy naprawdę MUSIMY dać naszą własność rząd 24.12.13, 09:57
          Oczywiście - TK powinien to zrobić już w STYCZNIU...:). Żeby zdążyć przed kradzieżą....
      • adherent1 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:38
        cookies9 napisała:
        > Niech podpisze i skieruje ustawę do TK - inni,mądrzejsi podejmą decyzję...
        Mądrzejsi? Przecież to prawnicy - bardziej zagmatwają.
        To nie jest sytuacja zero-jedynkowa. Lepiej by tym zajęli się matematycy
        i demografowie, w żadnym wypadku ekonomiści, prawnicy czy księża.
    • wiosnaludzikow Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 09:42
      Moim zdaniem jedna z nielicznych ostatnio, kompleksowych wypowiedzi z jakąś sensowną analizą stanu.
      Wyrazy uznania dla Komorowskiego.
    • 1zzarda Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 09:43
      Chłopie wyluzuj i zagłosuj na Palikota!
      • zapijaczony_ryj lepiej niech sobie zrobi lewatywę 24.12.13, 09:49
        1zzarda napisał(a):

> Chłopie wyluzuj i zagłosuj na Palikota!

A w ostatecznosci może być prawatywa
    • erte2 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 09:49
      widz102
      Wychodzi na to że w tak beznadziejnym kraju i ustroju, przy takich podłych ludziach u władzy, i tak marnych perspektywach na przyszłość nie pozostaje ci nic innego jak tylko się powiesić. Albo wyemigrować - polecam Koreę Północną. Wyjdzie na to samo.
      • 1zzarda Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 09:58
        Achtung Gender!
      • m.c.hrabia Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:03
        w tak beznadziejnym kraju i ustroju, przy takich podłych ludziach u władzy

i na dokładkę roboty musi szukać , a gdzie taką fuchę znajdzie jak w ofe,no gdzie?
        wszędzie trzeba cośkolwiek robić, a w ofe się odzwyczaił.
      • widz102 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:05
        Sam się powiesisz, jak ci ten skok nie wyjdzie. A już nie wyjdzie. Chcieliście tuskowi szopenfeldziarze, ukraść Polakom ich własność i jeszcze wmówić im, że to dla ich dobra... A tu zonk! Już większość obywateli wie, żeście zwykli złodzieje i zamordyści udający szczyrych demokratów. I ten procent wiedzących o waszym skoku rośnie lawinowo. Wiesz.... trzeba było najpierw wynająć Urbana, skoro idziecie w PRL-bis, amatorzy-przekręciarze z wielkim apetytem na własność obywateli. :D
        A, i jeszcze jedno - teraz już NIC nie zatrzyma spadku waszych notowań, bo do ludzi dopiero teraz dotarły w pełnym wymiarze wasze kłamstwa i wasze próby grabieży.. Może to zrobić jedynie Komorowski - nie podpisując waszego przekrętu i kierując go do TK. Na miejscu Tuska błagałbym go teraz na kolanach, by nie podpisał.... Ale Tusk na to raczej niezbyt mądry (mówiąc delikatnie). On kieruje się raczej zasadą - bierz forsę i w nogi...
        • 1zzarda Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:06
          wojciechsadurski.natemat.pl/86415,cuda-oglaszaja
        • m.c.hrabia Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:17
          Na miejscu Tuska

na szczęście Polski i Polaków,nie jesteś i nie będziesz ,
        • erte2 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 11:12
          widz102 napisał:

... Sam się powiesisz, jak ci ten skok nie wyjdzie.
          Dobry człowieku - nie jestem frustratem i wieszać się nie muszę, tym bardziej że emeryture już mam, może nie najwyższą ale wystarczającą, a i dorobić jakimś zleconkiem od czasu do czasu mogę. I - na szczęście - nie musiałem już oddawać kasy na tzw. drugi filar, z którego dziś miałbym kupę szmalu wystarczającą na sznurowadła, bo nawet nie na buty z chińskiej ceraty.

OFE, tworzone przez Buzka zapewne w dobrych intencjach, de facto okazały się jednym wielkim oszustwem - począwszy od niesamowicie wyśrubowanych tzw. kosztów zarządzania sięgających nawet kilkunastu procent (co nawet dziś z kwaśną miną i przez zęby, ale przyznaje nawet sam Balcerowicz), poprzez oszukańcze reklamy obiecujące świetlaną przyszłość emerytom, aż po sposób inwestowania, czyli wykup obligacji Skarbu Państwa, czyli tak naprawdę generowanie całego zysku z naszych podatków.
          I ktoś w końcu musiał to przerwać. Ktoś musiał uświadomić wszystkim że ten król jest nagi, że świeci wielką gołą dupą na wszystkie strony świata. I to właśnie mieli odwagę powiedzieć Tusk z Rostowskim, za co być może słono zapłacą w przyszłych wyborach, bo gawiedź i motłoch nie akceptuje trudnych prawd, bo gawiedż i motłoch woli słyszeć obietnice bez pokrycia typu trzy miliony mieszkań, bilion w rozumie, gruszki na wierzbie i inne cuda na kiju.
          • widz102 Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymują! 24.12.13, 11:39
            To tak ładnie sobie dorabiasz, emerycie erte, utrzymywany z moich składek do ZUS?
            Skoro tak, to nie masz najmniejszego prawa, zwłaszcza moralnego, będąc obecnie na MOIM utrzymaniu wypowiadać się o MOJEJ przyszłej emeryturze z OFE, która właśnie dlatego będzie głodowa, bo raz - ty ją obecnie przejadasz, a dwa - ci, których bronisz, chcą obecnie ukraść MOJE pieniądze (art 31 KRiO!) b]]odłożone PRZEZE MNIE w OFE[/b]. I dlatego właśnie to moje zdanie jest w tej sprawie i zawsze będzie ważniejsze od twojego, bo ty już emeryturę (sutą,jak mniemam przy mojej przyszłej) masz, ja ci na nią repartycyjnie połowę moich zarobków co miesiąc płacę, więc od mojej - jednej z 16 milionów podobnych w OFE - ci wara, emerycie erte. Wara ci od spraw przyszłych emerytów, skazanych w przeciwieństwie do ciebie na głodowe świadczenia, do których to spraw zgłębiania tym samym nie masz najmniejszego moralnego prawa, ok?
            I może lepiej zmień zleceniodawcę. Aż takie grzeszenie na stare lata ma znaczący wpływ na perspektywę zbawienia;)
            • erte2 Re: Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymu 24.12.13, 14:03
              widz102 napisał:

To tak ładnie sobie dorabiasz, emerycie erte, utrzymywany z moich składek do ZU

Po pierwsze tak ci nieśmiało przypominam że, jako osobnik młodszy ode mnie uczyłeś się, jeździłeś tramwajami, chodziłeś po chodnikach itd. wtedy, kiedy to wszystko było utrzymywane z MOICH PODATKÓW. I również wtedy płaciłem haracz na ZUS, a nie moją winą jest że te pieniądze pod koniec lat '80. znikły. Więc co najwyżej dzisiaj oddajesz mi to co ci kiedyś dałem.
              A po drugie - dorabiam sobie BO COŚ UMIEM. Po prostu. Gdybyś ty też coś umiał to też mógłbyś dorabiać.
              A co do owego "wara"... No cóż, miałbyś może prawo tak napisać gdybyś nie korzystał kiedyś z MOICH pieniędzy które ci dawałem (patrz wyżej). No chyba że mi je oddasz.
              • widz102 Re: Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymu 24.12.13, 14:19
                A ty płaciłeś jakieś poważne (czytaj - w dzisiejszym wymiarze) podatki? Łżesz jak zwykle. W PRL-u pracownicy w tzw. gospodarcze uspołecznionej nie płacili podatków od wynagrodzeń przez kilkadziesiąt lat (zniesiono je w latach 1971-1975). Płacili twórcy i tzw. prywaciarze - ale też NIŻSZY w większości przypadków niż obecnie.
                Ja w przeciwieństwie do ciebie, roszczeniowy emerycie, płacę od ok 19 do ok. 30 paru procent - jak pan Bóg przykazał.

Ubezpieczenie na ZUS - ty płaciłeś w PRL od 11 do 24 procent wynagrodzenia . To ci dopiero płaciłeś HARACZ, hi hi!
                Ja płacę 47 procent wynagrodzenia

Ty nie płaciłeś VAT. Płaciłeś jakiś śmieszny góra kilkuprocentowy obrotowy
                Ja płacę 23 procentowy z każdą rzeczą, którą kupuję.

Więc bądź łaskaw nie kłamać śmiało czy nieśmiało. Aha - jeszcze jedno - patrząc po twoich wpisach - naprawdę niewiele umiesz....
                • erte2 Re: Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymu 24.12.13, 15:41
                  widz102
                  Chłoptysiu, nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz pojęcia. W PRL-u nie było (od lat '70.) podatku płaconego przez pracowników, ale był podatek od funduszu płac (zbiorczy dla wszystkich zatrudnionych w firmie), sięgający nawet 50% - i o tyle mieliśmy mniejsze pensje. Podobnie jak dzisiaj podatek drogowy jest zawarty w cenie paliwa.
                  VAT-u nie płaciłem, to prawda. Ale płaciłem 25 zł. za tabliczkę czekolady (przy średniej krajowej ok. 2000 zł), 40 zł za 10 dkg kawy, 100 zł za kilogram lepszej kiełbasy, a byle jakie auto, z cena nieobarczoną VAT-em było i tak poza zasięgiem.
                  Ale co ja ci będę tłumaczył, i tak niewiele zrozumiesz...
                • dystans4 Re: Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymu 25.12.13, 09:59
                  Zgodziłbym się, z zastrzeżeniami, z przeważającą częścią wpisu pierwszego, jednak nie chce mi się wyłuszczać wszystkiego w szczegółach. W kwestii OFE racje nie dość, że są podzielone, to jeszcze są one różnego rodzaju (należą do różnych porządków).
                  Ale to co piszesz do Erte, to pomieszanie ignorancji z arogancją. Może z jaką ideologiczną (trudną do określenia) zaciekłością do kompletu. Także tu nie widzę powodu do polemiki, skoro świetnie wyłuszczył wszystko Erte.
                  • widz102 Re: Emerycie erte - to członkowie OFE cię utrzymu 25.12.13, 18:03

wczoraj o 9.49 emeryt erte nie mając żadnych merytorycznych argumentów, życzył mi , bym się powiesił. I co, chama traktować po pańsku, bo jest emerytem? Skoro jego język to język hejtera, potraktowany został tak jak sobie życzył. Chama należy omijać, a jak zaczepia - lać w pysk, bo innego języka i tak nie zrozumie. Co i uczyniłem
                    -
    • wujaszek_joe Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:21
      Przez tyle lat OFE było symbolem skoku na kasę, a nagle się okazuje że to ostoja wolności i praworządnosci była.
      Naszym podstawowym prawem człowieka było zadłużanie państwa na kupowanie obligacji tego samego państwa plus odpowiednie marże i prowizje.
      A zmiana jednego zapisu elektronicznego na inny to kradzież majątku.
    • haen2010 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:22
      To bardzo dobra analiza stanu państwa. Państwa Solidaruchów i Kościoła (Komuchy chwilowo pozbawione swoich wielkich łupów, ale to ma się wkrótce zmienić).

Ten smród czuję już od ładnych paru lat. Od kiedy Tusk i jego platfusiarnia okazały się być kolejnym łajdactwem Solidaruchów pomimo pokładanych nadziei w ich bajerze.

Mizerne nadzieje na zmianę tego stanu Polski budzi jedynie palikociarnia z całą swoją polityczną niezręcznością. Już nigdy nie zagłosuję na Solidarucha i Komucha.
      • m.c.hrabia Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 10:32
        na zmianę tego stanu Polski budzi jedynie palikociarnia

hjeniu już śledzik był ?
    • widz102 Kłamstwo Tuska ma krótkie nogi - art 31 KRiO! 24.12.13, 10:59
      A brzmi on tak:

Art. 31. § 1. Z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

§ 2. Do majątku wspólnego należą w szczególności:
      3) środki zgromadzone na rachunku otwartego lub pracowniczego funduszu emerytalnego każdego z małżonków.

Zatem po pierwsze - możecie teraz TK i Polaków cmoknąć sami wiecie gdzie. Prawo jest prawo. Wasze gdybania i pojękiwania to od strony OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA i KONSTYTUCJI mniej niż zero!
      Możecie sobie pluć do woli, zwolennicy ograbienia 16 mln Polaków z ich MAJĄTKU na ich emerytury. Tego już nie zaplujecie. Wyszliście na złodziei, w dodatku wyjątkowo prymitywnych i aroganckich (żeby nie zauważyć takiego NIEZBITEGO DOWODU PRAWNEGO na wasze bezprawie, to trzeba naprawdę wyjątkowo gardzić i społeczeństwem i prawami człowieka a nawet zwyczajnym prawem!) - i większość Polaków (wg badań opinii) - już to WIE.
      Jesteście aroganckimi grabieżcami okłamujący na chama naród, tyle że po amatorsku. Tylko ta zadufana w sobie amatorszczyzna różni was już od schyłkowych komunistów z końca lat 80. XX wieku.
      Oto czym jesteście ze swoim Tuskiem, otwierającym przez swój zamordyzm, populizm i obłudę drzwi dla dyktatury Kaczyńskiego. I z każdym dniem rośnie o kilka procent liczba Polaków, do których ta prawda o waszej PRL-owskiej mentalności kryptozamordystów, ta wasza próba kradzieży emerytur - WŁASNOŚCI Polaków - dotarła....
      Tak więc ten i ów z tutejszych tuskowych niedouczonych hejterków ma absolutną rację: Jakie to szczęście, że nie jestem Tuskiem i po wiek wieków nie będę przez to historycznym przykładem nieuczciwego kunktatora, który stoczył się z pozycji reformatora walczącego o demokrację i prawa człowieka do roli zwyczajnego złodziejaszka. Byłego lidera, z pełną możliwością stawiania Polski na nogi do roli pełznącego totalitarysty, dławiącego ludzi i ich podstawowe prawa konstytucyjne lepiej niż Gomułka. Kunktatora, który dostał OD OBYWATELI złoty róg, a po sześciu latach ostał mu się ino sznur na którym obecnie onże premier wiesza sobie Ustawę Zasadniczą - ten najważniejszy ZBIÓR PRAW POLAKÓW jak kawałek papieru do podtarcia tyłka po wys...niu się na własny naród.
      Cieszę się, że nim nie jestem.
      • m.c.hrabia Re: Kłamstwo Tuska ma krótkie nogi - art 31 KRiO! 24.12.13, 11:11
        jasne ,jasne tylko ty znasz prawo i prawidłowo je interpretujesz ,jednym słowem "gieniuś "

ale powstrzymaj ten wypływ piany, chociaż przez święta.
        • widz102 Re: Kłamstwo Tuska ma krótkie nogi - art 31 KRiO! 24.12.13, 11:23
          To nie wiesz, że zakamieniali i zdeprawowani złodzieje właśnie w Święta są najaktywniejsi, niedouczony hejterku?
          Art 31 KRiO i KOnstytucja RP to nie jest żadna wyższa szkoła prawa. To jego PRZEDSZKOLE dla każdego świadomego wolnego obywatela. Właśnie po to, by radzić sobie ze złodziejami i ich niewolnikami takimi jak ty, nie mającymi kompetencji intelektualnych nawet do zrozumienia, co to są prawa podstawowe człowieka i dlaczego nikomu ich nie wolno gwałcić - czy to Tuskowi, czy to Kaczyńskiemu, czy to Millerowi.

Święta, nie Święta, a nienawróconych i trwających w grzechu permanentnym złoczyńców w akcji - spod domu gnać należy właśnie po to, by święta dla uczciwych przebiegły spokojnie i bezpiecznie. Nawiasem mówiąc - niezła ksywka jak na niewolnika - hrabia. Kompensujesz tym swego niewolniczego zsowietyzowanego na nowo ducha? Wstań, wyprostuj się, przestań się bać mówić o KAŻDYM łajdactwie - łajdactwo, a prawda cię oswobodzi :). I wreszcie będziesz wolny.
          Czego tobie i podobnym do ciebie życzę w te Święta z całego serca.
          • m.c.hrabia Re: Kłamstwo Tuska ma krótkie nogi - art 31 KRiO! 24.12.13, 11:32
            ulżyło po wypróżnieniu?
            możesz z pustym zasiąść do wigilii.
    • mariner4 A może na miarę narodku? 24.12.13, 11:37
      Trzeba było wybrać lepszego.
      M.
      • widz102 Re: A może na miarę narodku? 24.12.13, 12:03
        Niestety - w Polsce przy aż tak spetryfikowanym i chorym układzie politycznym, żeby w ogóle móc kiedyś wybierać większe dobro, trzeba permanentnie eliminować większe zło, bo tego większego dobra - przez chory system polityczny - nijak na horyzoncie nie widać. Słowem - wciąż trzeba tracić czas by walczyć o wolność od, zamiast o wolność do. Nieprawda?
        Dlatego właśnie tak ważne jest to, co TERAZ zrobi prezydent Komorowski. Albo-albo. Albo podpisze, opowie się za psuciem Państwa i skaże Polskę i Polaków na większe zło, albo najpierw skieruje do TK (doskonale przecież już wie, że ta ustawa godzi w podstawowe prawa człowieka zapisane w Konstytucji RP) i w ten sposób pozwoli Polakom znowu uwierzyć, że jednak żyją w kraju praworządnym a nie w pozaprawnym bagnie ukrytym przez totalitarnych samowładców za FASADĄ państwa prawa. Słowem - Także dla Komorowskiego ten i tylko ten dziś wybór to albo prezydenturka na miareczkę szefuńcia- grabieżątka z PO, albo - na miarę historycznej wielkości dla dobra Polski i Polaków, których praw podstawowych - jako najważniejszych praw człowieka - Prezydent RP ma OBOWIĄZEK konstytucyjny strzec i bronić.
        I tyle.
        • mariner4 Mam proste pytanie, bo pieknie piszesz, tylko 24.12.13, 13:16
          są to znane frazesy.
          1. Po wprowadzeniu OFE ZUS zaczął otrzymywać ok 40% wpływów mniej, przy tych samych zobowiązaniach płatniczych. Aby im sprostać musiał pożyczać pieniądze rozdymając zadłużenie. Jakie wyjście widzisz? Bo mądrzyć się każdy umie.
          2. Co ma robić prezydent aby go zwolennicy przynajmniej jednej partii nie zwalczali? Da się pogodzić wszystkich? Rozumiem, że Twoim zdaniem dobry będzie ten, który Ciebie zadowoli?
          3. Ja bym się bardzo dziwił, gdyby Polacy wybrali mądry parlament i co za tym idzie dobry rząd. Jest to niemożliwe. Poprawa stanu rzeczy jest sprawą długotrwałego wzrostu poziomu cywilizacyjnego. W przekonaniu znacznej części społeczeństwa (przeważającego szalę wyborczą) złodziejem jest ten, co ukradł więcej od nas. Nie istnieje żaden racjonalny powód aby oczekiwać cudu.
          Jest takie prawo w socjologii. Cytuje z pamięci."Żadna grupa społeczna nie jest w stanie wyłonić z siebie reprezentacji, której przeciętny poziom uczciwości jest wyższy od tej grupy społecznej"
          M.
          • widz102 Re: Mam proste pytanie, bo pieknie piszesz, tylko 24.12.13, 13:51
            Po pierwsze - odpis ze składki (dawnej) na ZUS do OFE to było 7 proc. a nie 40, a obecnie to 3,5 procenta. Tylko! Żonglerka którą tym samym uprawiasz jest wprost wzięta od demagogicznych zapewnień psuja prawa i finansów Rostovskiego, przypominam - człowieka który chciał ukraść majątek emerytalny Polaków, ale tym samym bynajmniej nie swój, bo pobiera emeryturę brytyjską.
            Deficyt finansów publicznych wzrósł o KILKASET MILIARDÓW złotych w ciągu sześciu lat nie za sprawą tego, że jak dałeś się oszukać złodziejom - Polacy oszczędzają na swoje emerytury w OFE, ale WYŁĄCZNIE przez rozdymanie ponad rozsądną miarę wydatków publicznych przez Tuska/Rostovskiego i w ten sposób kupowanie sobie spokoju społecznego. Podobnie jak obecne plany rządu kradzieży prywatnego majątku obywateli z ich kont w OFE nie mają służyć żadnemu łataniu dziury w ZUS, a przede wszystkim zafundowaniu SOBIE przez rząd - krótkoterminowo - odpowiednio tłustej kiełbasy wyborczej przed wyborami do Sejmu i Senatu. WSZELKIE - w tym europejskie - symulacje finansowe zadają kłam tym "finansowym" kłamstwom rządu - deficyt w Polsce będzie rósł MIMO ukradzenia przez rząd oszczędności emerytalnych Polaków. A środków w OFE rząd Polski NIE MOŻE włączyć do liczonej po unijnemu sfery finansów publicznych. Tego też ci Marinerze, ludzie Tuska nie powiedzieli? Nie dziwię się im.

Po drugie - Prezydent Rzeczpospolitej nie jest od zadowalania kogokolwiek (suponując to świadomie znacząco obniżasz jego rzeczywistą rangę ustrojową i konstytucyjną), nie jest od przypodobywania się rozmaitym grupom nacisku, a zgodnie z Konstytucją RP (to taki świstek dla Tuska, a rękojmia przestrzegania praw człowieka dla Polaków) od strzeżenia Konstytucji RP i przestrzegania prawa.
            Art 126 Konstytucji:
            Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej jest najwyższym przedstawicielem Rzeczypospolitej Polskiej i gwarantem ciągłości władzy państwowej.
            Prezydent Rzeczypospolitej czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, stoi na straży suwerenności i bezpieczeństwa państwa oraz nienaruszalności i niepodzielności jego terytorium.
            Prezydent Rzeczypospolitej wykonuje swoje zadania w zakresie i na zasadach określonych w Konstytucji i ustawach.

Oraz artykuł Art. 132 Konstytucji Rp:
            Prezydent Rzeczypospolitej nie może piastować żadnego innego urzędu ani pełnić żadnej funkcji publicznej, z wyjątkiem tych, które są związane ze sprawowanym urzędem.

Co w powiązaniu z Art. 145 Konstytucji nie jest - jak tu sobie lekce sugerujesz - żadnym "frazesem" w PAŃSTWIE PRAWA.
            Art 145: Prezydent Rzeczypospolitej za naruszenie Konstytucji, ustawy lub za popełnienie przestępstwa może być pociągnięty do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu.

Dobry jest zatem ten i tylko ten prezydent - który przestrzega Konstytucji - czyli w sprawach wątpliwych - a ta JEST baaaardzo wątpliwa KONSTYTUCYJNIE - poprzez skrajnie niekorzystną dla obywateli RP kolizję ustrojową nowelizacji emerytalnych z już istniejącymi przepisami (np. jednoznacznym art 31 KRiO) - i to obojętnie czy przyjmiemy, że to KRiO jest niekonstytucyjny, czy ta emerytalna nowelizacja! co wprost dowodzi, że OBOWIĄZKIEM konstytucyjnym Prezydenta jest w tym przypadku kontrola konstytucyjności ZANIM podpisze tę nowelizację.

Co do niskiego poziomu świadomości obywatelskiej i prawnej wiekszości POlaków - masz rację. W takiej Francji już by po takim nummerze trwał strajk powszechny i przy okazji obrzucanobby siedzibę rządu koktajlami Mołotowa. Ale tam ludzie pamiętają po co była Rewolucja Francuska - czyli po to, by prawa człowieka - do wolności, równości i własności - były NIENARUSZALNE! Bo innych ludność praw tak naprawdę nie ma.

Ale, Marinerze - wspomnij na coś jeszcze - nie bez powodu zbieram tu takie wyzwiska od hejterów tuskowych. Dla nich i tuska przecież najlepiej by było, gdy o grabieży prywatnego majątku w OFE NIKT nie mówił głośno i nie nazywał go po imieniu - podeptaniem Konstytucji i praw człowieka w Polsce.

Czy to nie któryś z amerykańskich Ojców Założycieli powiedział? - Uwięzienie wiedzy jest najważniejszym warunkiem, by z ludzi wolnych, równych i samodzielnych uczynić niewolników bez prawa do czegokolwiek poza prawem pokornego wykonywania rozkazów tyrana.

A tu nie wyszło.... I z każdym dniem nie wychodzi coraz bardziej...
    • zapijaczony_ryj Drugą kadencje ma jak w banku 24.12.13, 11:48
      Choć trzeba obiektywnie przyznać, ze po swym poprzedniku miernocie zadanie ma ułatwione
      • widz102 Re: Drugą kadencje ma jak w banku 24.12.13, 12:24
        Ryju, ma jak w banku tylko wówczas, jeśli odeśle to emerytalne bezprawie rządowe, czyniące z Polski kraj fasadowej demokracji i fasadowych praw człowieka do TK. Inaczej podłączy się sam i na własną prośbę do umierającej na arogancję, pełzający totalitaryzm, bezprawie i lenistwo Platformy Tuska i także z nią polegnie - bo przecież TK tak czy siak już wkrótce uzna ten emerytalny przekręt Tuska i Rostovskiego - w świetle obowiązującego w Polsce PRAWA i KOnstytucji RP - za bezprawie i kradzież majątku prywatnego w świetle 31 art KRiO (wywłaszczenie bez odszkodowania - art 21 Konstytucji RP). TK po prostu nie ma innego wyjścia w świetle polskiego prawa.
        Słowem - Komorowski nadal może uciec do przodu a przy okazji od tej pory trzymać Tuska w garści. Albo podporządkować się bezprawiu Tuska i od tej pory samemu być przez niego w garści trzymanym (a przy tym stracić w oczach Polaków wszystko - czyli dotychczasową markę polityka praworządnego i niezależnego, markę autorytetu).
        Tu finanse państwa nie mają NIC do rzeczy - co także już udowodniono - one nie są przez obligacje (i tym samym prawa majątkowe obywateli do nich) w OFE w żaden sposób zagrożone. Co więcej - ewentualne odszkodowania dla obywateli ze względu na kolizję prawną tek niekonstytucyjnej nowelizacji przepisów emerytalnych i art 31 KRiO - jeśli uznamy na chwilkę - dla celów poglądowych - że ta nowelizacja JEST - jak kłamie rząd - zgodna z konstytucją - będą wielomiliardowe i to corocznie. WSZYSCY, którzy się rozwodzą (a z 80 tys. osób rocznie - a zainteresowanych i wiedzących o błędzie Prezydenta i złodziejstwie premiera będzie ze trzy razy tyle, bo przecież dochodzą rodziny) będą od tej pory skutecznie żądali od Państwa PEŁNEGO odszkodowania za bezprawny wobec tego podział ich majątku w razie np. rozwodu. Bo skoro publiczny a nie prywatny - to dlaczego sądy im wkład w ofe dzielą nadal jak własność prywatną i przekazują współmałzonkowi? A to oznacza dziś ze 3-4 mld zł rocznie takich odszkodowań. Czyli za kilka lat przekroczy to z naddatkiem zyski z obecnej szykowanej rządowej kradzieży obywatelom praw majątkowych do ich obligacji w ofe.
        Oto do czego prowadzi już dziś to rządowe łamanie praw człowieka i konstytucji. A przecież to dopiero początek. przecież banki też kupują obligacje rządowe. Skoro można okraść obywateli w OFE - wyłączając od tej pory dla jakichś doraźnych rządowych biznesów politycznych - prawa człowieka zapisane w Konstytucji - to dlaczego pod tym samym pretekstem nie okraść obywateli z ich kont bankowych? Niedobre banki, kupują państwowe obligacje! Ludzie, rząd was uratuje - oddawajcie rządowi po 20-25 procent oszczędności bankowych, czyli tyle ile najczęściej banki mają aktywów w obligacjach! Przecież rząd musi mieć na kiełbasę wyborczą, skoro już NIKT mu nie wierzy. To błędne koło. Albo prezydent je przerwie teraz, albo potoczy się w kompletny upadek prawny i moralny wraz z nim i Polską.
    • cookies9 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 12:13
      Czy prezydent wie,że pierwsze emerytury z OFE zostały już wypłacone?

."..Świadczenia z OFE dla pierwszych roczników, które będą je pobierały, nie przekroczą 10-20 proc. całości emerytury - twierdzi "Gazeta Wyborcza" (Nr z 10.02.2009 r.). ZUS wypłacił już jednej z mieszkanek Warszawy pierwszą emeryturę wg nowych zasad - świadczenie w wysokości 917,8 zł, z czego z OFE - 23,65 zł.

www.rzu.gov.pl/aktualnosci-z-rynku/zabezpieczenie-emerytalne2/Bardzo_niskie_pierwsze_emerytury_z_OFE__1697

Czy wiesz,ile wyniosła srednia pensja członków zarządów OFE ?

Średnie zarobki w zarządzie OFE w 2012 roku? 53 tys. zł miesięcznie ...

wyborcza.biz/finanse/1,105684,13701313,Srednie_zarobki_w_zarzadzie_OFE_w_2012_roku__53_tys_.html
      • widz102 Metoda hejterów Tuska: iść w zaparte i rżnąć głupa 24.12.13, 12:54
        Ciasteczko ty nasze - powiem ci więcej - prezesi banków mają po pół miliona złotych miesięcznie. Albo i milion! I także mają (bo kupują je zgodnie z prawem) rządowe obligacje w bankowych aktywach. Zatem - iść twoim światłym tropem - żeby ich ukarać i nauczyć moresu, krwiopijców jednych - znacjonalizuj (idąc metodą skoku Tuska na majątek Polaków w OFE) zatem 25 procent oszczędności Polaków na ich kontach bankowych. Tylko nie zapomnij Polakom najpierw powiedzieć, że okradasz ich dla ich dobra i wyłącznie po to, by ukarać te niedobre banki. A przy okazji uratować finanse zagrożonego przez te zue, zue , bardzo zue banki państwa i jego budżet.
        Ależ wy prymitywni jesteście, obrońcy megaprzekrętu Tuska i Rostovskiego. Ale... cóż wam w tych okolicznościach przyrody pozostało, skoro złapano was na gorącym uczynku na złamaniu KONKRETNYCH przepisów obowiązującego prawa (31 art KRiO) i Konstytucji ? Nic, ino iść w zaparte i rżnąć głupa.... Jak innym zawodowym grabieżcom....Tym co siedzą we Wronkach....
        • m.c.hrabia Re: Metoda hejterów OFE 24.12.13, 13:03
          kraść pieniądze obywateli o wmawiać ,że to Tusk okrada .
          weź się do uczciwej pracy , rząd nareszcie ukrócił to koryto nierobom.
        • all.correct2 Bul bul bul ... . 24.12.13, 13:03
          widz102 napisał:

> Ciasteczko ty nasze - powiem ci więcej - prezesi banków mają po pół miliona zło
          > tych miesięcznie. Albo i milion! I także mają (bo kupują je zgodnie z prawem) r
          > ządowe obligacje w bankowych aktywach. Zatem - iść twoim światłym tropem - żeby
          > ich ukarać i nauczyć moresu, krwiopijców jednych - znacjonalizuj (idąc metodą
          > skoku Tuska na majątek Polaków w OFE) zatem 25 procent oszczędności Polaków na
          > ich kontach bankowych. Tylko nie zapomnij Polakom najpierw powiedzieć, że okrad
          > asz ich dla ich dobra i wyłącznie po to, by ukarać te niedobre banki. A przy ok
          > azji uratować finanse zagrożonego przez te zue, zue , bardzo zue banki państwa
          > i jego budżet.
          > Ależ wy prymitywni jesteście, obrońcy megaprzekrętu Tuska i Rostovskiego. Ale..
          > . cóż wam w tych okolicznościach przyrody pozostało, skoro złapano was na gorąc
          > ym uczynku na złamaniu KONKRETNYCH przepisów obowiązującego prawa (31 art KRiO)
          > i Konstytucji ? Nic, ino iść w zaparte i rżnąć głupa.... Jak innym zawodowym g
          > rabieżcom....Tym co siedzą we Wronkach....
    • tanebo Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 24.12.13, 13:35
      Prezydencik Kaczorek bliźniaka zawetował tylko raz za to...
    • etta2 Re: Prezydencik na miarkę epoczki?? 25.12.13, 20:04
      No niestety, ale trafił nam się taki "prezydencik na miarę epoczki", ale niestety, "poległ" na polu chwały(?) pod Smoleńskiem. Taki mały kurdupelek, co to wierzgał, kopał, choć nikt sobie z tego nic nie robił, szkoda tylko tych 95........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka