Dodaj do ulubionych

Czyż to nie piękne?

08.04.14, 13:13
Polscy rolnicy płacą za poparcie przemian na Ukrainie, ale Kijów nie chce otworzyć rynku na polskie produkty rolne. Minister Marek Sawicki mówił w radiowej Jedynce, że od siedmiu lat nie rozwiązano sprawy eksportu wołowiny. W dodatku od lutego Ukraińcy wprowadzili embargo na polską wieprzowinę.
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:22
      fakt.to piekne świadectwo polskiej głupoty.
    • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:24
      Obecny rząd to wprowadził ?
      • remez2 Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:32
        volupte napisał:

> Obecny rząd to wprowadził ?
        Nie wiem. Ale jakie to ma znaczenie skoro embargo obowiązuje?
        • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:37
          Ma . Ten obecny ma tyle problemów że takiego moze nawet nie zauwazać. Teraz jak Sawicki to zauważył i podjał temat , zobaczymy jak szybko i czy w ogóle to zmienią.
    • szwampuch58 Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:29
      stara piekna tradycja:"jak Zablocki na mydle" albo nowoczesniej"z reka w nocniku"
      • jacekm22 Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:44
        Raczej sparwdza sie stwierdzenie : Polak zarowno przed jak i po szkodzie glupi ..... !!!!
        Na tyle nam sie zdalo wymachiwanie szabelka Rosji ....
    • mila2712 Nie 08.04.14, 13:38
      No to niech Sawicki z krzykaczem Piechocińskim ruszą tyłki i wywalczą zmiany.
      Nagroda czeka - głosy elektoratu.
      • remez2 Re: Nie 08.04.14, 13:50
        mila2712 napisała:

> No to niech Sawicki z krzykaczem Piechocińskim ruszą tyłki i wywalczą zmiany.
        Myślę, że M.Sawicki sobie poradzi bez potrafiącego jedynie klękać prezesa. Ale nie dlatego założyłem wątek.

• mila2712 Re: Nie 08.04.14, 13:52
          remez2 napisał:

> mila2712 napisała:
          >
          > > No to niech Sawicki z krzykaczem Piechocińskim ruszą tyłki i wywalczą zmi
          > any.
          > Myślę, że M.Sawicki sobie poradzi bez potrafiącego jedynie klękać prezesa.

Sawicki i Prezes ? Oho......
          No zobaczymy jak sobie poradzi.

>Ale nie dlatego założyłem wątek.
          Wyjaśnij więc swoje motywy :)
          • remez2 Re: Nie 08.04.14, 14:24
            mila2712 napisała:

> > Myślę, że M.Sawicki sobie poradzi bez potrafiącego jedynie klękać prezesa.
            > Sawicki i Prezes ? Oho......
            Prezes PSL ksywka klęcznik.
            > No zobaczymy jak sobie poradzi.
            > >Ale nie dlatego założyłem wątek.
            > Wyjaśnij więc swoje motywy :)
            Już forumowicze napisali - Polak przed i po głupi.
            • mila2712 Re: Nie 08.04.14, 14:38
              remez2 napisał:

> mila2712 napisała:
              >
              > > > Myślę, że M.Sawicki sobie poradzi bez potrafiącego jedynie klękać p
              > rezesa.
              > > Sawicki i Prezes ? Oho......
              > Prezes PSL ksywka klęcznik.
              Uważaj......Sawicki podskakuje ale już niedługo skończą się jego rządy.
              On ma na celu własny interes. O przepraszam posadki dla kolesiów też są ważne. Nie ma czasu na mięso.
              > > No zobaczymy jak sobie poradzi.
              > > >Ale nie dlatego założyłem wątek.
              > > Wyjaśnij więc swoje motywy :)
              > Już forumowicze napisali - Polak przed i po głupi.
              To zawsze była, jest i będzie sprawa polityczna.
              Jak ostatnio z pomorem.
              • remez2 Re: Nie 08.04.14, 14:49
                mila2712 napisała:
                > Uważaj......Sawicki podskakuje ale już niedługo skończą się jego rządy.
                > On ma na celu własny interes. O przepraszam posadki dla kolesiów też są ważne.
                > Nie ma czasu na mięso.
                Nie mam takich informacji na jego temat.
                > To zawsze była, jest i będzie sprawa polityczna.
                Rusofobia, tak jak każda fobia, jest po prostu głupotą.
                • mila2712 Re: Nie 08.04.14, 14:51
                  remez2 napisał:

> mila2712 napisała:
                  > > Uważaj......Sawicki podskakuje ale już niedługo skończą się jego rządy.
                  > > On ma na celu własny interes. O przepraszam posadki dla kolesiów też są w
                  > ażne.
                  > > Nie ma czasu na mięso.
                  > Nie mam takich informacji na jego temat.
                  Poguglaj czym się zajmował. Jaka za jego rządów była sytuacja w weterynarii.
                  Bo przecież polityka polityką ale......

> Rusofobia, tak jak każda fobia, jest po prostu głupotą.
                  Nie zwalajmy całej winy na rusofobię.
                  • remez2 Re: Nie 08.04.14, 15:09
                    >> Rusofobia, tak jak każda fobia, jest po prostu głupotą.
                    > Nie zwalajmy całej winy na rusofobię.
                    Przecież napisałem - rusofobia wynika z głupoty.
    • chateau Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:46
      Całe szczęście, że nie musiał udzielać wywiadu w szopie.
    • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 13:59
      To jest to embargo czy nie?wyborcza.biz/biznes/1,101562,3818503.html
      • remez2 Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 14:26
        volupte napisał:

> To jest to embargo czy nie?wyborcza.biz/biznes/1,101562,3818503.html
        tiny.pl/qnkpc
    • veglie Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 14:06
      remez2 napisał:

> Polscy rolnicy płacą za poparcie przemian na Ukrainie, ale Kijów nie chce ot
      > worzyć rynku na polskie produkty rolne. Minister Marek Sawicki mówił w radiowej
      > Jedynce, że od siedmiu lat nie rozwiązano sprawy eksportu wołowiny. W dodatku
      > od lutego Ukraińcy wprowadzili embargo na polską wieprzowinę.

Pytanie czy jak otworzą rynek to zapłacą? Czy potraktują to jak prezent? :)
      • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 14:10
        Ale to nie rzad sprowadza , tylko firmy.
        • veglie Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 14:12
          volupte napisał:

> Ale to nie rzad sprowadza , tylko firmy.

Często znikające po kilku dostawach.
          • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 15:55
            Nie wypowiadaj sie , jak nie wiesz jak handel między firmami z innych krajów wyglada. Na kredyt wysyła sie raczej do firmy juz dobrze znanej.
            • veglie Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 16:22
              volupte napisał:

> Nie wypowiadaj sie , jak nie wiesz jak handel między firmami z innych krajów wy
              > glada. Na kredyt wysyła sie raczej do firmy juz dobrze znanej.

My się znamy, że wiesz co ja wiem?
              • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 17:28
                Skoro wiesz to w jakim celu głupstwo napisałeś? Nie wysyła sie towaru bez akredytywy , chyba ze to firma wielokrotnie sprawdzona i sie dostawe kredytuje. Moze sie zdarzyc ze i taki klient nie zapłaci , ale to juz inna sprawa.
    • lodziarek ? 08.04.14, 14:30
      Co chciałeś uzyskać tym wątkiem? Że taki czujny, lewacki bystrzak jesteś?
      • remez2 Re: ? 08.04.14, 14:33
        lodziarek napisał:

> Co chciałeś uzyskać tym wątkiem?
        Wywołać inteligenta do tablicy - co jak widać udało się.
        Że taki czujny, lewacki bystrzak jesteś?
        Mógłbyś rozwinąć to zaskakujące pytanie?
        • lodziarek Re: ? 08.04.14, 14:56
          O lewackiej czujności z czasów słusznie minionych nie będę pisał, bo sam to lepiej znasz:) PZPR i jej młodzieżówka miały to nieźle obcykane.
          Mnie interesuje dlaczego przedstawiasz za Sawickim umowy/decyzje z czasów Janukowycza jako naszą obecną krzywdę? Zwłaszcza krzywdę polskiego rolnika. Uważasz, ze obecny rząd Ukrainy powinien się właśnie teraz pochylić z troską nad niedolą polskiego chłopa?
          • remez2 Re: ? 08.04.14, 15:08
            lodziarek napisał:

> O lewackiej czujności z czasów słusznie minionych nie będę pisał, bo sam to lep
            > iej znasz:) PZPR i jej młodzieżówka miały to nieźle obcykane.
            Ujmująca jest Twoja skromność ale insynuacja chybiona.
            > Mnie interesuje dlaczego przedstawiasz za Sawickim umowy/decyzje z czasów Januk
            > owycza jako naszą obecną krzywdę? Zwłaszcza krzywdę polskiego rolnika.
            To już Twoja własna interpretacja - nic o krzywdzie nie napisałem. Za M.Sawickim - ponieważ dzisiaj o tym powiedział.
            > Uważasz, ze obecny rząd Ukrainy powinien się właśnie teraz pochylić z troską nad niedol
            > ą polskiego chłopa?
            Nie interesuje mnie nad czym rząd ukraiński będzie się pochylał. Interesuje mnie histeria, którą obserwuję.
            • lodziarek Re: ? 08.04.14, 15:22
              Czyli peeselowska gierka przedwyborcza Sawickiego trafiła na niezły grunt! Gratki:)
              • remez2 Re: ? 08.04.14, 16:45
                lodziarek napisał:

> Czyli peeselowska gierka przedwyborcza Sawickiego trafiła na niezły grunt! Gratki:)
                Powinieneś grać w Lotto.
    • volupte Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 16:01
      Od kilku dni media epatuja ta informacja , ze niby 10mln. dziennie polscy rolnicy z tego powodu tracą. Znaczy sie co - swinie musza zakopywać? Utylizować? Z rozmowy jaka dziś prowadzil Sawicki wyszło ze nie 10mln. tylko 3mln. i nie traca tylko za taka kwote nie wysyłają. Spora to różnica - nie zarobić ( jakis procent z tych 3 mln) , a stracic 3mln. A przed chwila tvn nadal bredzi o stracie 10mln. :-)
      • l_zaraza_l Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 18:00
        Co w tym ma być pięknego? Debilizm Sawickiego?
        Embargo na wołowinę trwa od siedmiu lat a na wieprzowinę zostało wprowadzone w lutym tego roku. Rząd Jaceniuka wystartował 27 lutego. Wydaje się, że Ukraina ma teraz wiele poważniejszych kłopotów niż badanie z jakiego kierunku są dostawy mięsa ale kto Sawickiemu broni pogadać na ten temat. Chyba od tego jest. Dla ułatwienia: Minister gospodarki i handlu w rządzie Jaceniuka.
        • l_zaraza_l Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 18:52
          Sorki, miałoby być pod wpisem założycielskim remeza.
        • remez2 Re: Czyż to nie piękne? 08.04.14, 19:04
          Co w tym ma być pięknego? Debilizm Sawickiego?
          Debilizm powiadasz? Ostro ale dlaczego?

• l_zaraza_l Re: Czyż to nie piękne? 09.04.14, 12:06
            remez2 napisał:

> Co w tym ma być pięknego? Debilizm Sawickiego?
            > Debilizm powiadasz? Ostro ale dlaczego?
            >

Bo embargo na polską wołowinę Ukraina wprowadziła 7 lat temu a na wieprzowinę 18 lutego i twierdzenie w tej sytuacji, że to nowy rząd Ukrainy (który zaczął działać od 27 lutego) wprowadził to embargo na wieprzowinę, jest albo debilizmem albo k.urestwem.
            Jakby gumofilce nie zauważyły, to nowy rząd Ukrainy od pierwszych dni działa w warunkach ekstremalnych i trudno oczekiwać, by teraz ktoś się tam zastanawiał czy 7 lat temu ktoś nie wprowadził embarga na polską wołowinę.
            Działalność ministerstwa rolnictwa to jednak nie tylko załatwianie kolejnych stołków dla kolesi ale czasem trzeba też coś załatwić.
            • ayran Re: Czyż to nie piękne? 09.04.14, 13:43
              To akurat najszczersza prawda.
              Aktualny szef Ukraińskiego Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego został powołany na tę funkcję w grudniu 2012 roku rozporządzeniem prezydenta Janukowycza. Ukraiński nadzór działał zawsze tak, jak na ukraiński nadzór przystało: jedni importerzy dostawali zezwolenia ogólne, inni czasowe, jeszcze inni nie dostawali w ogóle. Wiadomo było, że są sposoby, by tym formalnościom jakoś zaradzić, jedni radzili sobie z tym lepiej, inni gorzej, a Wołodymir Michajłowicz Gorżejew zawsze wychodził na swoje. Zaletą nadzoru ukraińskiego, w odróżnieniu od na przykład rosyjskiego, było to, że rzadziej musiał słuchać rozkazów politycznych. Ale czasem musiał. Nie powinno dziwić, że znalezienie nowego, rzetelnego i fachowego szefa nadzoru nie jest takie proste i władze ukraińskie potrzebują na to trochę czasu. Rosjanie daliby sobie radę znacznie szybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka