Dodaj do ulubionych

Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/godz

03.07.14, 16:39
Tyle powinna wynosić! A ile wynosi w świetle polskiego prawa?
Jeśli zarabiasz mniej niż 35 zł/godz, to znaczy że ktoś Ciebie okrada.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 16:44
      Tyle powinna wynosić!

kto tak twierdzi?
      • eldoradus Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 16:51
        m.c.hrabia napisał:
        > kto tak twierdzi?

Polscy sąsiedzi zza Odry jak również Parlament Eurolandu.
        • tornson Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 16:53
          eldoradus napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          > > kto tak twierdzi?

> Polscy sąsiedzi zza Odry jak również Parlament Eurolandu.
          Gdyby nie Euroland to może by tak było, tyle że wtedy Euro kosztowałoby z 50 złotych i wtedy rzeczywiście płaca minimalna mogłaby osiągnąć te 35zł/h.
          • nazimno cos chedozysz, tornson 03.07.14, 16:54

www.polskatimes.pl/artykul/1078714,placa-minimalna-od-stycznia-2014-to-1680-zl-realnie-pracownik-zyska-tylko-50-zl,id,t.html
      • m.c.hrabia Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 17:52
        dlaczego akurat 35 a nie 25 czy 55
        • eldoradus Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 17:59
          Bo to by była taka okrągła sumka co miesiąc - 5000 zł netto. :)
          • m.c.hrabia Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 18:10
            czyli 7100 brutto ,to jednak więcej niż 35.
        • szwampuch58 Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 22:57
          bo "Helmuty" ustanowily dzisiaj "osiem piatka Euro" w Bundestagu,kartofel przeliczyl i tak mu wyszlo,takie nowoczesne"czy sie lezy czy sie stoi 6 tysiecy sie nalezy "
    • tornson Taki poziom trudnobyłoby osiągnąć nawet gdybyśmy 03.07.14, 16:51
      połączyli się z UE w jedno państwo. Płaca minimalna w tak biednym kraju jak Polska powinna wynosić 60% średniej krajowej, bogatsze kraje mogą sobie pozwolić na większe rozwarstwienie.
      • eldoradus Re: Taki poziom trudnobyłoby osiągnąć nawet gdyby 03.07.14, 16:56
        Polska wcale nie jest biednym krajem, to tylko niektórym tak się wydaje.
        • m.c.hrabia Re: Taki poziom trudnobyłoby osiągnąć nawet gdyby 03.07.14, 16:59
          Polska wcale nie jest biednym krajem

zgoda nie jest biednym :)
      • dystans4 Re: Taki poziom trudnobyłoby osiągnąć nawet gdyby 03.07.14, 19:44
        Coś przesiąknęliście Kapitalistyczną propagandą, Tornson, i Burżujskie pomysły się Was trzymają.

Płaca powinna być elementem polityki państwa jednoczącym społeczeństwo w walce z wrogiem wewnętrznym i zewnętrznym, a dzielącym je. Różnice w widełkach nie powinny przekraczać 50% (pomiędzy wynagrodzeniem najwyższym i najniższym).
        Dodatkowe środki powinny być przyznawane obywatelom z rekomendacji podstawowej organizacji społecznej (organizacje społeczne uprawnione: partie polityczna, związki zawodowe, branżowe oraz inne zorganizowane grupy przestępcze, Koła Przyjaciół oraz Rodziny Radio Maryja etc. etc.), w związku z pełnieniem określonych ról społecznych, takich jak: policjant, gangster, działacz związkowy, członek (partii, związku zawodowego, czy innego, przestępczego, etc. etc.).

--
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.

ZBANUJĄ buldoga DO KOŃCA - płaczu nie będzie.
    • lumpior Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 17:02
      eldoradus napisał:

> Tyle powinna wynosić! A ile wynosi w świetle polskiego prawa?
      > Jeśli zarabiasz mniej niż 35 zł/godz, to znaczy że ktoś Ciebie okrada.
      >
      Zaproponuj to swojemu plebanowi,a zostaniesz wyklęty.
      • eldoradus Lumpiorku ja w wyimaginowane ufoludki 03.07.14, 17:21
        nie wierzę.
        PS.
        Skoro niektórzy w Polsce zarabiają po 350 zł/h i więcej a nawet dużo więcej, to minimalna płaca mogłaby być chociaż 10 razy niższa i stąd wzięło te 35zł/h.

• lumpior Re: Lumpiorku ja w wyimaginowane ufoludki 03.07.14, 17:56
          To jest nas dwóch.Ale,ale ja sobie zaniedbałem pewne sprawy.Sutanna to tylko obciach dla chłopa,można było księdzem zostać. Szacunek,lekka robota,kobiety się pchają,kasa,życie światowe,żadna odpowiedzialność za słowa /a gadanę mam/,liz totalny.Zaniedbałem,moja wina. A przeliczanie 8,5 euro w Niemczech na nasze zarobki /dochody/ to ściema,fałsz,skala nieporównywalna. Pzdr.
          • eldoradus Re: Lumpiorku ja w wyimaginowane ufoludki 03.07.14, 18:01
            Zgoda, ale pomarzyć można. :)))
    • snajper55 Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 03.07.14, 18:01
      Sprawą pracodawcy i pracownika jest ustalanie ceny pracy. Nie ma minimalnej ceny na pietruszkę, nie ma ceny minimalnej na mięso, nie powinno być ceny minimalnej na pracę.

S.
      • tornson Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 03.07.14, 19:13
        snajper55 napisał:

> Sprawą pracodawcy i pracownika jest ustalanie ceny pracy. Nie ma minimalnej cen
        > y na pietruszkę, nie ma ceny minimalnej na mięso, nie powinno być ceny minimaln
        > ej na pracę.
        XIX wieczna dzicz skończyła się już dawno, dinozaurze. W każdym cywilizowanym kraju mamy płacę minimalną, a jeśli nie to odpowiednio wysokie zasiłki dla bezrobotnych które uniemożliwiają zatrudnienie na dzikich głodowych warunkach (Niemcy).
        • dystans4 Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 04.07.14, 00:46
          Jeszcze się nie skończyła. Skończy się wtedy, gdy zasiłki będą wyższe, niż średnia pensja, żeby wyrównać pracownikowi straty moralne, jakie ponosi pozostając bez pracy, do której ma niezbywalne prawo.
          • snajper55 Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 04.07.14, 19:05
            dystans4 napisał:

> Jeszcze się nie skończyła. Skończy się wtedy, gdy zasiłki będą wyższe, niż śred
            > nia pensja, żeby wyrównać pracownikowi straty moralne, jakie ponosi pozostając
            > bez pracy, do której ma niezbywalne prawo.

Według wielu płaca minimalna powinna być automatycznie podwyższana do wysokości płacy średniej. Aby było sprawiedliwie.

S.
        • snajper55 Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 04.07.14, 19:04
          tornson napisał:

> XIX wieczna dzicz skończyła się już dawno, dinozaurze.

Czy XIX dziczą jest brak ceny minimalnej na pietruszkę?

> W każdym cywilizowanym k
          > raju mamy płacę minimalną, a jeśli nie to odpowiednio wysokie zasiłki dla bezro
          > botnych które uniemożliwiają zatrudnienie na dzikich głodowych warunkach (Niemcy).

Skoro obywatele chcą, to mogą płacić dowolne zasiłki - bezrobotnym, bezdzietnym, dzietnym, samotnym, łysym czy głupim. Ale wara państwu od narzucania minimalnych czy maksymalnych cen rzeczy, które ludzie między sobą kupują i sprzedają. Nie dla ustalania przez państwo ceny pietruszki, węgla czy pracy!

S.
          • inocom Akcyza. 05.07.14, 17:18
            Snajperze. Jakoś nie protestujesz przeciw akcyzie. A to nic innego jak narzucanie cen.
            Litr etanolu na nalewkę kosztuje ~2.5 zł. Ale już ten sam produkt oakcyzowany kosztuje ~100 zł. Nikt Ci rozsądny nie sprzeda etanolu po 5 zł czyli z 100% narzutem. Państwo nie pozwala.
            • snajper55 Re: Akcyza. 05.07.14, 21:26
              inocom napisał:

> Snajperze. Jakoś nie protestujesz przeciw akcyzie. A to nic innego jak narzucanie cen.
              > Litr etanolu na nalewkę kosztuje ~2.5 zł. Ale już ten sam produkt oakcyzowany k
              > osztuje ~100 zł. Nikt Ci rozsądny nie sprzeda etanolu po 5 zł czyli z 100% narz
              > utem. Państwo nie pozwala.

Nie. To jest rodzaj podatku. Nikt jednak nie broni przedsiębiorcy sprzedawać benzynę po 1 gr za litr. Państwo ma prawo opodatkować przedsiębiorcę. Nie ma prawa narzucać mu (i drugiej stronie) jakichś minimalnych czy maksymalnych cen.

S.
              • inocom Natura 06.07.14, 12:04
                snajper55 napisał:

> inocom napisał:
                >
                > > Snajperze. Jakoś nie protestujesz przeciw akcyzie. A to nic innego jak na
                > rzucanie cen.
                > > Litr etanolu na nalewkę kosztuje ~2.5 zł. Ale już ten sam produkt oakcyzo
                > wany k
                > > osztuje ~100 zł. Nikt Ci rozsądny nie sprzeda etanolu po 5 zł czyli z 100
                > % narz
                > > utem. Państwo nie pozwala.
                >
                > Nie. To jest rodzaj podatku. Nikt jednak nie broni przedsiębiorcy sprzedawać be
                > nzynę po 1 gr za litr. Państwo ma prawo opodatkować przedsiębiorcę. Nie ma praw
                > a narzucać mu (i drugiej stronie) jakichś minimalnych czy maksymalnych cen.

Niby rodzaj podatku, ale jest narzucona cena minimalna. Taniej niż akcyza być nie może, chyba, że od mrówki. Wolny rynek sprawdza się wtedy, gdy ludziska oscylują koło jakiegoś pułapu. Co Ci po wolnym rynku, gdy gracz z większym kapitałem stosuje ceny dumpingowe?
                Wykosi konkurencję w rok, dwa i sam nie mając konkurencji szybko sobie odbije "stratę" w 3 rok. Gdyby nie regulacja cen, to dalej płaciłbyś za roaming 20 zł za minutę płatne w impulsach minutowych.

Wolny rynek bez mechanizmów regulacyjnych jest jak nowotwór. W organizmach wielokomórkowych masz cały układ immunologiczny dbający o organizm jako całość. Coś nie chce współgrać z całością dostaje sygnał do apoptozy. Nie zareaguje, jest zabijane.

Większej mądrości niż natura nie wymyślono. Ona już przerobiła ileś tam wariantów i zostały takie, które są w stanie żyć dłużej niż kilka pokoleń. Chów wsobny, także jest zwalczany. Patrz wielkie imperium starożytnego Egiptu. Elity się "znowotworzyły" :) i wyginęły.
          • tornson Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 05.07.14, 18:43
            snajper55 napisał:

> Skoro obywatele chcą, to mogą płacić dowolne zasiłki - bezrobotnym, bezdzietnym
            > , dzietnym, samotnym, łysym czy głupim. Ale wara państwu od narzucania minimaln
            > ych czy maksymalnych cen rzeczy, które ludzie między sobą kupują i sprzedają. N
            > ie dla ustalania przez państwo ceny pietruszki, węgla czy pracy!
            Na szczęście takie anty-społeczne indywidua jak ty w Unii Europejskiej mniejszość. Regulacje państwa w wielu dziedzinach to podstawa. Już w starożytnym Rzymie państwo regulowały ceny podstawowych artykułów spożywczych, dzięki czemu nawet najubożsi mieli co jeść. Dziś dzięki regulacjom UE mamy tańsze połączenia telefoniczne z zagranicą, dzięki regulacjom mamy tanią energią (no może nie aż tak tanią, ale gdyby nie URE płacilibyśmy za prąd dużo więcej). Brakuje w Polsce regulacji cen mieszkań i czynszów, więc mamy najwięcej bezdomnych w skali całej UE. Ceny można też regulować nie wprost, czemu służą na przykład dopłaty do rolnictwa w UE, dzięki czemu jedzenie jest w miarę tanie.
            Wiem że dla takich jak ty za mało mamy jeszcze w Polsce bezdomnych i nędzarzy i boli was że nie widzicie ludzi umierających z głodu na ulicach...
            • snajper55 Re: Płaca minimalna powinna wynosić 0 zł/godz 05.07.14, 21:36
              tornson napisał:

> Na szczęście takie anty-społeczne indywidua jak ty w Unii Europejskiej mniejszo
              > ść. Regulacje państwa w wielu dziedzinach to podstawa.

Ale nie w tej dziedzinie. Normalne państwo nie ustala minimalnej ceny pietruszki, węgla czy pracy.

> Już w starożytnym Rzymie państwo regulowały ceny podstawowych artykułów spożywczych,
              > dzięki czemu nawet najubożsi mieli co jeść.

Tak, tak. A niewolnicy byli zrzeszeni w związkach zawodowych.

> Dziś dzięki regulacjom UE mamy tańsze połączenia tele
              > foniczne z zagranicą, dzięki regulacjom mamy tanią energią (no może nie aż tak
              > tanią, ale gdyby nie URE płacilibyśmy za prąd dużo więcej).

Nie, nie płacilibyśmy dużo więcej, ponieważ konkurencja wymusza obniżki cen. Na szczęście UE nie ustaliła cen na usługi, alełaskawie pozwoliła operatorom stosować ceny niższe:

"Jak informuje Komisja, operatorzy mogą oferować niższe stawki niż limity w rozporządzeniu i związku z tym niektórzy z nich zaczęli rezygnować z podwyższonych opłaty za połączenia głosowe i wysyłanie wiadomości lub wprowadzać do swoich ofert usługi wolne od opłat roamingowych w określonym regionie Europy."

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130630/KRAJSWIAT/130639993
              > Brakuje w Polsce regulacji cen mieszkań i czynszów, więc mamy najwięcej bezdomnych w > skali całej UE. Ceny można też regulować nie wprost, czemu służą na przykład dopłaty do
              > rolnictwa w UE, dzięki czemu jedzenie jest w miarę tanie.

Tobie brakuje w Polsce nie regulacji cen, tylko brak ci komunizmu. Nie doczekasz się. Jedź do Korei Północnej. Tam w końcu odetchniesz pełną piersią w atmosferze sprawiedliwości społecznej.

> Wiem że dla takich jak ty za mało mamy jeszcze w Polsce bezdomnych i nędzarzy i
              > boli was że nie widzicie ludzi umierających z głodu na ulicach...

Widziałem nędzarzy i bezdomnych za twego ukochanego PRL.

S.
    • volupte Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 18:30
      Ujme to tak: jesli ktos cie zatrudnia za mniej niz 35 zł /h to cie okrada z tej różnicy . Ale jesli ktos nie chce cie zatrudnić za 35zł/ h a nawet za 10 czy 15 zł twierdzac ze mu sie nie opłaci , to cie okrada na całe 35 zł i nalezy mu się surowa kara.
      • jaroslaw2104 Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 19:08
        A mnie interesuje cena produktu, towaru , wyprodukowanego w firmie która płaci 35zl/h .
        Kogo będzie stać na ten produkt?
        Zatem firma musi zwinąć interes.
        • albwu Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 22:03
          jak będziesz zamawial towar lub usługę to koniecznie zaznacz, ze pracownik ma mieć płacę minimalną 35 PLN/godz i tylko taki towar/usługe kupisz i za nią zapłacisz. Zobaczysz jak Twój kontrahent będzie zadowolony. A i Ty też będziesz zadowolony !!!!!
        • inocom A co ty się martwisz Chińczykami? 05.07.14, 17:22
          jaroslaw2104 napisał(a):

> A mnie interesuje cena produktu, towaru , wyprodukowanego w firmie która płaci
          > 35zl/h .
          > Kogo będzie stać na ten produkt?
          > Zatem firma musi zwinąć interes.

Chińczycy sprzedają zapalniczki po 1 cencie za sztukę. Kup w kraju zapalniczkę za 5 gr? Wliczyłem marżę sprzedawcy :)
    • mariner4 A co umiesz 03.07.14, 22:01
      kmiotku?
      Byle debil ma tyle zarabiać? Załóż sobie firmę i płać nawet 135.
      M.
      • eldoradus mariner4, do mnie to było? 04.07.14, 15:08
        mariner4 napisał:
        > kmiotku?
        > Byle debil ma tyle zarabiać? Załóż sobie firmę i płać nawet 135.
        > M.

Rozczaruję ciebie,
        moje dochody wynoszą obecnie 72zł/h.
        PS.
        Widzisz, trzeba było się uczyć i jeszcze raz uczyć, to byś też tyle zarabiał.
        • volupte Re: mariner4, do mnie to było? 04.07.14, 16:15
          72 to tylko dwukrotność postulowanej minimalne. Z wyra się nie opłaci wstawać.;-)
          • eldoradus Re: mariner4, do mnie to było? 04.07.14, 16:26
            volupte napisał:
            > 72 to tylko dwukrotność postulowanej minimalne. Z wyra się nie opłaci wstawać.;

Też tak myślę. :)
            Pozdr...
        • mariner4 Zbierasz truskawki? 05.07.14, 16:59
          M.
    • wariant_b Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 22:12
      To cienko.

Chyba nie będzie cię stać na żonę, jeśli będziesz jej musiał płacić
      za gotowanie, mycie, pranie i sprzątanie tak z circa 3-4 tysiące na miesiąc.
      • nazimno W ramach rewanzu i rownouprawnienia mezczyzn 03.07.14, 23:06
        maz moze wystawic rachunek za wynoszenie smieci, trzepanie dywanow, sprzatanie
        piwnicy, wbijanie gwozdzi oraz mycie klopa i przetykanie zlewozmywaka.

Saldo wzajemnych rozliczen sie wyrowna.

PS
        Porabalo Was zupelnie z ta cala dyskusja...
        Wyglada to tak jakby wszyscy byli mocno nabzdregoleni jakims tanim winem.
      • dystans4 Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 23:51
        Zależy jaki model. Sekendhend czasem wyjdzie taniej. Czasem nie.
    • man_sapiens Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 03.07.14, 22:17
      Płaca minimalna i maksymalna powinny być równe!
      Każdemu po równie, po 2500 i tyle.
      Jak sprawiedliwość, to sprawiedliwość!
      • snajper55 Re: Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go 04.07.14, 19:06
        man_sapiens napisał:

> Płaca minimalna i maksymalna powinny być równe!
        > Każdemu po równie, po 2500 i tyle.
        > Jak sprawiedliwość, to sprawiedliwość!

I zasiłek dla bezrobotnych też 2500. A co, bezrobotni są gorsi?

S.
    • zapijaczony_ryj To płać tyle pracownikom 04.07.14, 15:11
      eldoradus napisał:

> Tyle powinna wynosić! A ile wynosi w świetle polskiego prawa?
      > Jeśli zarabiasz mniej niż 35 zł/godz, to znaczy że ktoś Ciebie okrada.
      >
      • eldoradus Wyjaśnij mi taką drobnostkę 04.07.14, 15:35
        bo się już pogubiłem.
        Ty jesteś zapijaczony_ryj, a na FK jest też z_zapiajczony_ryj i kilku zapijaczonych z jakimiś na końcu numerkami. Czy występujesz pod kilkoma nickami, czy jest to kilku niezależnych forumowiczów. Dla mnie o tyle jest to istotne, bo chciałbym wiedzieć czy dyskutuję z jednym czy wieloma dyskutantami. Po prostu nie chcą po dyskusji dostać rozdwojenia jaźni.
        Pozdr...
        • zapijaczony_ryj Wszystkie te nicki są moje 05.07.14, 18:54
          eldoradus napisał:

> bo się już pogubiłem.
          > Ty jesteś zapijaczony_ryj, a na FK jest też z_zapiajczony_ryj i kilku zapijaczo
          > nych z jakimiś na końcu numerkami. Czy występujesz pod kilkoma nickami, czy jes
          > t to kilku niezależnych forumowiczów. Dla mnie o tyle jest to istotne, bo chcia
          > łbym wiedzieć czy dyskutuję z jednym czy wieloma dyskutantami. Po prostu nie ch
          > cą po dyskusji dostać rozdwojenia jaźni.
          > Pozdr...
          >

I nie mam na to wpływu, że mnie kilkadziesiąt razy banują.
          Po prostu staram się nie być wielonikową świnią i co jakiś czas jak mnie banują otwieram nowy nick nawiązujący do zapijaczonego_ryja. To bolesne ale prawdziwe.
          I pod tymi nowymi nickami zakładam nowe watki, ale zawsze w nich jest mój nick.
          A dopisuję się jako zapijaczony_ryj . O stażu co najmniej 100tys postów na FK!
    • adherent1 Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 17:43
      eldoradus napisał:
      > Płaca minimalna w Polsce co najmniej 35 zł/go
      > Tyle powinna wynosić!A ile wynosi w świetle polskiego prawa?

Wysokość płacy jest zmienna, zależy od wielu czynników i zawsze
      powinna rosnąć. Ustalenie minimalnej płacy godzinowej jest bardziej
      słuszne niż wyznaczanie minimalnej płacy miesięcznej.
      Obowiązkowy czas pracy w odróżnieniu od płacy minimalnej
      zawsze powinien być skracany. Zresztą tak się wszędzie dzieje
      tylko nie w naszym kraju :-(. Wydaje się że skracanie czasu pracy
      bardziej sprzyja podnoszeniu płacy minimalnej niż odwrotnie.
      Tylko, że skracanie czasu pracy wszędzie jest przeprowadzane
      przez rządy lewicy. Niestety w Polsce musimy poczekać by
      lewica mogła to przeprowadzić, ale przecież może już to wymuszać.
      • wariant_b Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 19:17
        > Niestety w Polsce musimy poczekać by lewica mogła to przeprowadzić,

Nie wszędzie na świecie lewica po dojściu do władzy realizuje prospołeczne programy.
        Czasem jej zapał gaśnie zaraz po zaspokojeniu potrzeb własnych aktywistów.
        Chyba będziemy musieli poczekać, aż powstanie w Polsce jakiś nowy ruch społeczny.
        • adherent1 Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 20:30
          wariant_b napisał:
          > Chyba będziemy musieli poczekać, aż powstanie w Polsce jakiś nowy
          > ruch społeczny.

To jest czekanie na Godota.
          Bardziej liczę na to że UE wymusi skracanie czasu pracy, tak jak to robi
          w niektórych zawodach. Ciekawe że skracanie czasu pracy UE wymusza,
          natomiast nie wymusza i raczej wymuszać nie będzie, podwyższenia
          płacy minimalnej.
          A na lewicę, teraz SLD przyjdzie czas nieuchronnie.
          • wariant_b Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:08
            adherent1 napisał:
            > Bardziej liczę na to że UE wymusi skracanie czasu pracy...

Owszem, jest nadzieja, że UE wymusi na nas jakieś rozwiązania, ale póki co
            to my wymusiliśmy na Unii, że u nas nie obowiązuje Karta Praw Podstawowych.

> A na lewicę, teraz SLD przyjdzie czas nieuchronnie.

O ile zapewne Miller ma pomysły, kim ze swoich ludzi obsadzić najważniejsze
            stanowiska, to wydaje mi się, że nie ma pomysłu, jak pozyskać dla siebie ludzi
            odpowiednich do pełnienia tych stanowisk. Czyli na chęciach się skończy.
            • m.c.hrabia Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:15
              A na lewicę, ....... przyjdzie czas nieuchronnie.

jak jakaś powstanie ,to może.
              • adherent1 Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:26
                m.c.hrabia napisał:
                > jak jakaś powstanie ,to może.
                No Hrabio, ja wiem że dla ciebie lewica to Bujak i jemu podobni :-).
                Wracając do tematu. Skracanie czasu pracy jest konieczne
                gdyż zaczyna pogłębiać nasze opóźnienie w stosunku do "starej" UE.
                Z natury rzeczy za takim rozwiązaniem zawsze opowiadają się
                partie lewicy a przeciw partie konserwatywne inaczej prawicowe.
                Patrz - lewicowo.pl/osmiogodzinny-dzien-pracy/
                Faktem jest że obecnie lewica reprezentowana przez SLD daje
                się niepotrzebnie wpuszczać w rozgrywki POPiS-u. Jednak czy
                wcześniej czy później będzie musiała zająć się tym co potrzebne
                ludziom i krajowi - ostatecznie Martin Schulz to wymusi :-).
                • m.c.hrabia Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:36
                  ja wiem że dla ciebie lewica to Bujak

pomyliłeś z Bugajem ale co tam i tak nieudaczna nieskuteczna.

lewica reprezentowana przez SLD

masz rację "reprezentowana" tak jak prawica przez pis :))
                  • adherent1 Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:46
                    m.c.hrabia napisał:
                    > pomyliłeś z Bugajem ale co tam i tak nieudaczna nieskuteczna.
                    Hrabio, bądź człowiek, napisz jakie masz zdanie na temat:
                    Co powinno być pierwsze podwyższanie minimalnej płacy
                    czy skracanie obowiązkowego czas pracy.
                    • m.c.hrabia Re: Wysokość płacy jest zmienna 05.07.14, 21:53
                      Co powinno być pierwsze podwyższanie minimalnej płacy
                      czy skracanie obowiązkowego czas pracy.

nie mam zielonego pojęcia ,
                      ale chyba co kto woli , wygrzewać jaja na plaży czy mieć na pifo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka