Dodaj do ulubionych

Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym problem

31.07.14, 12:40
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10651349,NIK__juz_18_proc__dzieci_w_Polsce_walczy_z_nadwaga.html
Teraz pytanie zasadnicze.
Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 13:11
      Nadwaga dzieci to choroba głupoty i lenistwa rodziców.
    • tornson Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 13:14
      z_zapijaczony_ryj napisał(a):

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10651349,NIK__juz_18_proc__dzieci_w_Polsce_walczy_z_nadwaga.html
      > Teraz pytanie zasadnicze.
      > Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?
      Choroby biednych, nieuku!!!
      m.onet.pl/biznes/branze/edukacja,ndnz4
      • plater-2 ciekawa korelacja 31.07.14, 13:18
        pytamy.pl/kat,273,title,zmiany-w-vat-czyli-koniec-z-marnowaniem-jedzenia-moze-okazac-sie-klopotliwa-dla-bankow-zywnosci,pytanie.html

gosc.pl/files/old/gosc.pl/zalaczniki/2010/05/21/1274467210/1274467371.jpg
        • zapijaczony_ryj Re: ciekawa korelacja 31.07.14, 13:35
          plater-2 napisała:

> pytamy.pl/kat,273,title,zmiany-w-vat-czyli-koniec-z-marnowaniem-jedzenia-moze-okazac-sie-klopotliwa-dla-bankow-zywnosci,pytanie.html
          >
          > gosc.pl/files/old/gosc.pl/zalaczniki/2010/05/21/1274467210/1274467371.jpg

Bida w tym kraju aż piszczy, wystarczy zobaczyć co ludzie do śmietnika wyrzucają
          • l_zaraza_l Re: ciekawa korelacja 31.07.14, 13:45
            zapijaczony_ryj napisał:

> Bida w tym kraju aż piszczy, wystarczy zobaczyć co ludzie do śmietnika wyrzucaj
            > ą

Dlatego u nas w bloku nie wyrzucają. W śmietnikowej altance (która nie jest zamykana na klucz) mamy zamontowane haczyki, na których można powiesić torbę z czymś czego nie chcemy ale jest jeszcze na tyle dobre, że ktoś może wykorzystać. Jest też osobny pojemnik na puszki, żeby osoby zbierające puszki, nie musiały szukać ich w tych wielgaśnych kontenerach.
            • pies_na_czarnych Re: ciekawa korelacja 31.07.14, 13:50
              l_zaraza_l napisała:

> zapijaczony_ryj napisał:
              >
              > > Bida w tym kraju aż piszczy, wystarczy zobaczyć co ludzie do śmietnika wy
              > rzucaj
              > > ą
              >
              > Dlatego u nas w bloku nie wyrzucają. W śmietnikowej altance (która nie jest zam
              > ykana na klucz) mamy zamontowane haczyki, na których można powiesić torbę z czy
              > mś czego nie chcemy ale jest jeszcze na tyle dobre, że ktoś może wykorzystać. J
              > est też osobny pojemnik na puszki, żeby osoby zbierające puszki, nie musiały sz
              > ukać ich w tych wielgaśnych kontenerach.

Tylko płakać. Gdzie ten kraj zaszedł?
              • zapijaczony_ryj TYlko współczuć takim jak ty! 31.07.14, 17:52
                pies_na_czarnych napisała:
                > Tylko płakać. Gdzie ten kraj zaszedł?

A pomyśłeć, że mieliśmy szansę zajść tak daleko jak Ukraina
            • zapijaczony_ryj Genialny i darmowy pomysł. 31.07.14, 14:04
              l_zaraza_l napisała:

> zapijaczony_ryj napisał:
              >
              > > Bida w tym kraju aż piszczy, wystarczy zobaczyć co ludzie do śmietnika wy
              > rzucaj
              > > ą
              >
              > Dlatego u nas w bloku nie wyrzucają. W śmietnikowej altance (która nie jest zam
              > ykana na klucz) mamy zamontowane haczyki, na których można powiesić torbę z czy
              > mś czego nie chcemy ale jest jeszcze na tyle dobre, że ktoś może wykorzystać. J
              > est też osobny pojemnik na puszki, żeby osoby zbierające puszki, nie musiały sz
              > ukać ich w tych wielgaśnych kontenerach.

Zgłoś to do jakiegoś posła, albo gdzie indziej, moze do TV?
      • ayran Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 13:19
        Otyłość, nieszczęśliwy funkcjonalny analfabeto, to nie choroba biednych, tylko choroba ludzi z niższych warstw w zamożnych społeczeństwach. Takich, którzy nie mają problemów z zakupem żywności, ale nie jest to żywność dobrej jakości.
        A nadwaga, nieczytaty, to nie choroba, tylko objaw.
        • zapijaczony_ryj Te Cytaty, czyżbyś sugerował, ze PrezesPan,Kalisz 31.07.14, 13:39

ayran napisał:

> Otyłość, nieszczęśliwy funkcjonalny analfabeto, to nie choroba biednych, tylko
          > choroba ludzi z niższych warstw w zamożnych społeczeństwach. Takich, którzy nie
          > mają problemów z zakupem żywności, ale nie jest to żywność dobrej jakości.
          > A nadwaga, nieczytaty, to nie choroba, tylko objaw.

czy Hofman, Wróblowa, Sobecka i Pawłowicz byli ludźmi z niższych warstw społecznych?
          • ayran Re: Te Cytaty, czyżbyś sugerował, ze PrezesPan,Ka 31.07.14, 14:01
            Poza prezesem, to ludzie z awansu społecznego.
            Spośród państw europejskich, najwięcej ludzi otyłych żyje w Wlk. Brytanii, z tym ze nei są to ludzie z najwyższych warstw:

In developed countries, obesity is widely considered a condition that affects people of lower socioeconomic status (SES) more so than those of higher SES (1). In developing countries, however, the debate continues as to whether obesity primarily affects the poor or the rich.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798095/
            • zapijaczony_ryj Re: Te Cytaty, czyżbyś sugerował, ze PrezesPan,Ka 01.08.14, 13:26
              ayran napisał:

> Poza prezesem, to ludzie z awansu społecznego.
              > Spośród państw europejskich, najwięcej ludzi otyłych żyje w Wlk. Brytanii, z ty
              > m ze nei są to ludzie z najwyższych warstw:
              >
              >
              > In developed countries, obesity is widely considered a condition that affects p
              > eople of lower socioeconomic status (SES) more so than those of higher SES (1).
              > In developing countries, however, the debate continues as to whether obesity p
              > rimarily affects the poor or the rich.

>
              >
              > www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798095/
              >

Ja piszę o polskich zapasionych dzieciach, a nie brytyjskich
              • ayran Re: Te Cytaty, czyżbyś sugerował, ze PrezesPan,Ka 01.08.14, 13:31
                A ja piszę o badaniach, które akurat tam zostały przeprowadzone i opublikowane.
        • gtxl3 Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 13:45
          Tyje się głównie od niewłaściwie stosowanych proporcji między białkiem, tłuszczem i węglowodanami.
          Tyje się głównie z powodu nadmiaru węglowodanów w diecie.

• zapijaczony_ryj Znaczy z głodu i biedy? 04.08.14, 08:00
            gtxl3 napisał:

> Tyje się głównie od niewłaściwie stosowanych proporcji między białkiem, tłuszcz
            > em i węglowodanami.
            > Tyje się głównie z powodu nadmiaru węglowodanów w diecie.
            >

Jakoś w KRLD nie mają problemów z tyciem, a brzuchy z wyjątkiem wodza mają wklęsłe
        • tornson Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 13:54
          Naucz się czytać i nie zawracaj więcej gimbusie, bo z idiotami nie dyskutuję.
          • ayran Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 14:05
            Jesteś dość osobliwym przypadkiem osobnika z ewidentnym funkcjonalnym analfabetyzmem, który w kierunku znacznie sprawniejszych pod tym względem rozmówców kieruje postulat nauki czytania.
      • zapijaczony_ryj Te wykształciuchu 31.07.14, 13:33
        tornson napisał:

> z_zapijaczony_ryj napisał(a):
        >
        > > Teraz pytanie zasadnicze.
        > > Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?
        > Choroby biednych, nieuku!!!
        Zobacz jacy biedni sa ci amerykanie:
        swiat.newsweek.pl/czy-ameryka-znalazla-sposob-na-powstrzymanie-epidemii-otylosci,101541,1,1.html
        Ja się chowałem na podwórku i nie pamiętam kolegów grubasów, bo od chleba z margaryną się nie tyło tak jak dzisiaj od fast foodów i Coca Coli.
        • gtxl3 Re: Te wykształciuchu 31.07.14, 13:36
          Ja się chowałem na podwórku i nie pamiętam kolegów grubasów, bo od chleba z margaryną się nie tyło tak jak dzisiaj od fast foodów i Coca Coli.

Wtedy się jadło tylko szczaw i mirabelki. Czasami z pokrzyw robiło się zupę albo gulasz.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Te wykształciuchu 31.07.14, 13:40
            A dziś mamy 8 mln 8-latków.
          • zapijaczony_ryj Re: Te wykształciuchu 31.07.14, 13:40
            gtxl3 napisał:

> Ja się chowałem na podwórku i nie pamiętam kolegów grubasów, bo od chleba z mar
            > garyną się nie tyło tak jak dzisiaj od fast foodów i Coca Coli.
            >
            >
            > Wtedy się jadło tylko szczaw i mirabelki. Czasami z pokrzyw robiło się zupę alb
            > o gulasz.
            >
            >
            Szczaw i mirabelki i owszem się jadło, ale od tego się akurat nie tyje, tak od golonek, bekonów czy jajecznicy na słoninie popijanych drogą Colą, czy Mirindą
          • ave.duce Re: Te wykształciuchu 03.08.14, 08:36
            gtxl3 napisał:

> Ja się chowałem na podwórku i nie pamiętam kolegów grubasów, bo od chleba z mar
            > garyną się nie tyło tak jak dzisiaj od fast foodów i Coca Coli.
            >
            >
            > Wtedy się jadło tylko szczaw i mirabelki. Czasami z pokrzyw robiło się zupę alb
            > o gulasz.

Przepis na gulasz z pokrzyw chętnie poznam - podzielisz się?
            • gtxl3 Re: Te wykształciuchu 03.08.14, 08:59

Przepis na gulasz z pokrzyw chętnie poznam - podzielisz się?

Dobrze wiem, że domyśliłaś się, że ironizowałem, jeżeli chodzi o gulasz z pokrzyw.
              Ale zupę z pokrzyw jadłem. Chcesz przepis?
              • ave.duce Re: Te wykształciuchu 04.08.14, 07:49
                Znam, ale dzięki za dobre chęci ;)
              • zapijaczony_ryj A pies? 05.08.14, 14:27
                gtxl3 napisał:

>
                > Przepis na gulasz z pokrzyw chętnie poznam - podzielisz się?
                >
                >
                > Dobrze wiem, że domyśliłaś się, że ironizowałem, jeżeli chodzi o gulasz z pokrz
                > yw.
                > Ale zupę z pokrzyw jadłem. Chcesz przepis?
            • zapijaczony_ryj On tylko o tym słyszał, ze gdzies dzwonili 05.08.14, 12:33
              ave.duce napisała:

> gtxl3 napisał:
              >
              > > Ja się chowałem na podwórku i nie pamiętam kolegów grubasów, bo od chleba
              > z mar
              > > garyną się nie tyło tak jak dzisiaj od fast foodów i Coca Coli.
              > >
              > >
              > > Wtedy się jadło tylko szczaw i mirabelki. Czasami z pokrzyw robiło się zu
              > pę alb
              > > o gulasz.
              >
              > Przepis na gulasz z pokrzyw chętnie poznam - podzielisz się?

tylko nie wie co i gdzie
      • marbor1 Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 14:56
        Umiesz czytać? Przeczytaj uważnie do końca zalinkowany artykuł. Kochane mamuśki zazwyczaj są tak samo otyłe jak i ich dzieci. Po prostu żrą niesamowite ilości. Wiem, bo mam takich opasłych w swojej rodzinie. Jeśli stać ich na samochód, to nie stać ich na zdrowe żywienie?
        I nie mów mi tu, że otyłość jest z biedy. Bieda jest wtedy, kiedy matka nie ma co do garnka włożyć.

• zapijaczony_ryj Wg zwolenników NI jest z biedy i już.Wina Tuska 05.08.14, 14:28
          marbor1 napisała:
          > I nie mów mi tu, że otyłość jest z biedy. Bieda jest wtedy, kiedy matka nie ma
          > co do garnka włożyć.
          >
      • douglasmclloyd Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 18:02
        tornson napisał:

> z_zapijaczony_ryj napisał(a):
        >
        > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10651349,NIK__juz_18_proc__dzieci_w_Polsce_walczy_z_nadwaga.html
        > > Teraz pytanie zasadnicze.
        > > Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?
        > Choroby biednych, nieuku!!!
        > m.onet.pl/biznes/branze/edukacja,ndnz4

Ty kacapie z Białorusi to już na taczce musisz swój wozić.
        • zapijaczony_ryj Z biedy, te słodzone oranżadym cole, mirindy, piją 05.08.14, 14:32
          douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
          >
          > > z_zapijaczony_ryj napisał(a):
          > >
          > > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10651349,NIK__juz_18_proc__dzieci_w_Polsce_walczy_z_nadwaga.html
          > > > Teraz pytanie zasadnicze.
          > > > Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?
          > > Choroby biednych, nieuku!!!
          > > m.onet.pl/biznes/branze/edukacja,ndnz4
          >
          > Ty kacapie z Białorusi to już na taczce musisz swój wozić.
          >
    • lionold Re: To jak w końcu jest? 31.07.14, 14:09
      Bachory są zagłodzone czy zapasione! Pop...lony naród!
    • ayran z tego opracowania.... 31.07.14, 14:58
      .... www.oecd.org/health/49716427.pdf (tabela ze str. 7)

wynika, że sytuacja polskich dzieci nie jest zła. Kilkanaście procent dzieci z nadwagą lub otyłością to wprawdzie dużo, ale i tak najmniej w Europie (spośród krajów OECD).
      • lionold Re: Znaczy się, że oprócz 31.07.14, 15:19
        tych "niewielu procent z nadwagą" reszta nie mająca nadwagi jest jednak głodzona?! Bo gdyby głodzona nie była powinna mieć nadwagę. Rzygam na widok tych ślicznych młodych dziewcząt z doopami jak perszerony, które już takie klabzowate zemrą nie mówiąc, że całe życie trzeba je będzie na coś leczyć. Chłopców takoż to dotyczy
        • ayran Re: Znaczy się, że oprócz 31.07.14, 15:31
          Niedożywienie jest bardzo rzadko przyczyną niedowagi. Znacznie częściej są to choroby somatyczne, czy też zaburzenia psychiczne w rodzaju bulimii czy anoreksji.
          • gtxl3 Re: Znaczy się, że oprócz 31.07.14, 22:30
            Niedożywienie jest bardzo rzadko przyczyną niedowagi. Znacznie częściej są to choroby somatyczne, czy też zaburzenia psychiczne w rodzaju bulimii czy anoreksji.

Bzdury opowiadasz jak zwykle "miszczu". Ani nadwaga ani otyłość nie są spowodowane przez choroby somatyczne, ani przez zaburzenia psychiczne. Jesteś ignorantem...jak zawsze.

• ayran Re: Znaczy się, że oprócz 01.08.14, 02:40
              Jak zwykle, rysiu, wykazujesz się brakiem umiejętności czytania na zupełnie elementarnym poziomie. We wpisie powyżej pisze o niedowadze, a nie nadwadze czy otyłości. Ekranik z którego odczytujesz wpisy jest dla ciebie o wiele za mały, ale rozumiem, że na razie nie stać cię na większy.
    • inocom Za mało jedzą jabłek 31.07.14, 15:36
      z_zapijaczony_ryj napisał(a):

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10651349,NIK__juz_18_proc__dzieci_w_Polsce_walczy_z_nadwaga.html
      > Teraz pytanie zasadnicze.
      > Nadwaga to choroba z głodu ,czy dobrobytu?

i innych owoców.
      10 lat temu spożycie na łba wynosiło 22 kg jabłek. Obecnie 14 kg na rok.
      • gtxl3 Re: Za mało jedzą jabłek 31.07.14, 22:35
        Jabłka, czyli węglowodany albo cukry proste, mogą być przyczyną nadwagi, jeżeli w dziennej dawce, ich spożycie przekracza tzw,. dopuszczalne granice spożycie cukrów.
        W połączeniu z nadmairem spożywanego białka i jednocześnie tłuszczów, mogą byż przyczyną nadwagi.
        Uwaga...nie chodzi mi tylko o same jabłka, owoce spożywane( cukry proste)w nadmiarze wraz z białkami i tłuszczami są jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.
        • veglie Re: Za mało jedzą jabłek 31.07.14, 22:49
          Muszą pić cydr w szkolnej stołówce.Litr na łeb....
          • inocom Wystarczy szklanka soku jabłkowego :) 31.07.14, 22:59
            veglie napisał:

> Muszą pić cydr w szkolnej stołówce.Litr na łeb....

Wystarczy szklanka soku jabłkowego :)
            • veglie Re: Wystarczy szklanka soku jabłkowego :) 31.07.14, 23:08
              Leszczom z Wrocka.:)
              • inocom Re: Wystarczy szklanka soku jabłkowego :) 31.07.14, 23:16
                veglie napisał:

> Leszczom z Wrocka.:)

Pany z Poznania piją ukraińską jabłcówkę 45 % :)
        • zapijaczony_ryj Re: Za mało jedzą jabłek 02.08.14, 18:58
          gtxl3 napisał:

> Jabłka, czyli węglowodany albo cukry proste, mogą być przyczyną nadwagi, jeżeli
          > w dziennej dawce, ich spożycie przekracza tzw,. dopuszczalne granice spożycie
          > cukrów.
          > W połączeniu z nadmairem spożywanego białka i jednocześnie tłuszczów, mogą byż
          > przyczyną nadwagi.
          > Uwaga...nie chodzi mi tylko o same jabłka, owoce spożywane( cukry proste)w nadm
          > iarze wraz z białkami i tłuszczami są jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyło
          > ści.
    • veglie Re: Nadwaga polskich dzieci staje się poważnym pr 31.07.14, 22:46
      To skutek paczek przysyłanych przez polskich gastarbeiterów.
    • jola.iza1 Re: Zanim zaczniesz cytować 03.08.14, 09:14
      Szanowny Ryju, przejedź się po Polsce, sprawdź tę nadwagę, coo ?
      Nie wiem jak to liczą, ale zapewniam Cię, że ja, obracając się między: Bialą Podlaską, Przemyślem, Rzeszowem, Lublinem, nie widziałam grubych dzieci tamtejszych. Jedyne
      " grubasy" , to te turysty z Warszawy, i innych wieelkich miast.Chcesz zobaczyć?
      • marbor1 Re: Zanim zaczniesz cytować 03.08.14, 15:23
        Jolu masz rację, coś w tym jest. Często jeżdżę na wschodnie tereny Polski [Lublin, Zamość, Włodawa czy Puławy] i tam prawie, że nie spotyka się ludzi otyłych, czy wręcz opasłych tak jak w Warszawie. Sama się nieraz nad tym zastanawiam dlaczego tak jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka