lumpior 07.08.14, 09:55 wyborcza.pl/1,75478,16439366,Droga_sutanna.html#MT // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.h.o.o.q Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 11:44 lumpior napisał: "Wierzysz płać.Amen" - zdeklarowanych katolików zostałoby wtedy najwyzej 40%, a nie 90 Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 20:29 auto.dziennik.pl/aktualnosci/galeria/423236,1,zobacz-samochody-polskich-biskupow-zdjecia.html Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 20:38 l.h.o.o.q napisała: > lumpior napisał: "Wierzysz płać.Amen" - zdeklarowanych katolików zostałoby wted > y najwyzej 40%, a nie 90 Niemcy płacą dobrowolnie na swoją religię. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 22:55 l.h.o.o.q napisała: > lumpior napisał: "Wierzysz płać.Amen" - zdeklarowanych katolików zostałoby wted y najwyzej 40%, a nie 90 Teraz jest ich ze 40% Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Porownawcze dane z Niemiec: 07.08.14, 11:52 Im Jahr 2012 erhielt die Katholische Kirche in Deutschland etwa 5,2 Milliarden Euro Kirchensteuer; die Evangelische Kirche in Deutschland nahm 4,6 Milliarden Euro ein. Daneben erhielten beide Kirchen insgesamt 460 Millionen Euro sogenannte Staatsleistungen sowie diverse zweckgebundene Zahlungen.[1] Reszta: de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_%28Deutschland%29 Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne? 07.08.14, 20:37 Tyle kasy w to pakujemy, wszystkie pokolenia Polaków, miliony ludzi, musiały przez to przejść, a malarzy, czy rzeźbiarzy na palcach można zliczyć. Na dodatek, gdyby nie darmowy talent, z którym się urodzili, zostaliby nimi bez wychowania plastycznego w szkole. Cóż za marnowanie czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 20:59 a czy wychowanie plastyczne jest w takim wymiarze jak religia, czyli 2 godziny tygodniowo od przedszkola aż do matury???? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 21:03 fiu-bzdziu2010 napisała: > a czy wychowanie plastyczne jest w takim wymiarze jak religia, czyli 2 godziny > tygodniowo od przedszkola aż do matury???? Nie orientuję się, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 21:41 z pewnością lekcji plastyki jest znacznie mniej Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 21:56 fiu-bzdziu2010 napisała: > z pewnością lekcji plastyki jest znacznie mniej OK, a ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:14 zdecydowanie mniej, niż utrzymanie katechetów Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:14 fiu-bzdziu2010 napisała: > zdecydowanie mniej, niż utrzymanie katechetów Być może, ale ile? Odpowiedz Link Zgłoś
prenick Wszechstronny rozwój osobowości nie przewiduje 07.08.14, 21:09 czegoś takiego jak programowanie szarych komórek wiarą w byty niesprawdzalne. Dziwę się, że w XXI wieku w środku Europy coś takiego jak indoktrynacja religijna jest prowadzona w państwowych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:13 A po dunastu lat zajęć plastycznych mało kto potrafi konia albo krowę narysować, to znaczy lepiej niż ci z w jaskiniach przed tysiącami lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:17 douglasmclloyd napisał: > A po dunastu lat zajęć plastycznych mało kto potrafi konia albo krowę narysować > , to znaczy lepiej niż ci z w jaskiniach przed tysiącami lat. > Co innego po religii.Opowiada się wszelkie bajki,wiarygodne,sprawdzone.Trzoda wierzy i płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:21 lumpior napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > A po dunastu lat zajęć plastycznych mało kto potrafi konia albo krowę nar > ysować > > , to znaczy lepiej niż ci z w jaskiniach przed tysiącami lat. > > > Co innego po religii.Opowiada się wszelkie bajki,wiarygodne,sprawdzone.Trzoda w > ierzy i płaci. Religia w przeciwieństwie do zajęć plastycznych nie jest obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:30 a o ostracyzmie, to ty słyszał cóś??? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:56 sclavus napisał: > a o ostracyzmie, to ty słyszał cóś??? Nie widzę związku, Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:45 Niezłe wyjście z sytuacji: nie widzę, nie słyszę, nie mówię :D Może ci się przyda: nie masz bardziej okrutnego niż ten, w wykonaniu dzieci - dorosłych stać na to, żeby się Ósr... nań! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:48 sclavus napisał: > Niezłe wyjście z sytuacji: nie widzę, nie słyszę, nie mówię :D > Może ci się przyda: nie masz bardziej okrutnego niż ten, w wykonaniu dzieci - d > orosłych stać na to, żeby się Ósr... nań! Doświadczyłeś na sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:53 ostracyzmu?? Troszeczkę tak - nonkonformiści są eksponowani... I żebyś nie miał wątpliwości - na początku lat pięćdziesiątych, religia w szkołach nie była tak agresywna, jak obecnie (co pozwoliło mi nie uczestniczyć w "pierwszej komunii") Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:55 sclavus napisał: > ostracyzmu?? > Troszeczkę tak - nonkonformiści są eksponowani... > I żebyś nie miał wątpliwości - na początku lat pięćdziesiątych, religia w szkoł > ach nie była tak agresywna, jak obecnie (co pozwoliło mi nie uczestniczyć w > "pierwszej komunii") Jak na ośmiolatka musiałeś być bardzo rozgarnięty, żeby samodzielnie podjąć taką decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:00 Zgadza się... zresztą była łatwa - do dziewiątego roku życia, do kościółka prowadzała mnie za rączkę babcia... w tym dziewiątym roku mojego - bardzo rozgarniętego - życia, uznano w domu, że jestem wystarczająco duży, żeby chodzić samemu... Skorzystałem z tego, żeby chodzić poza kościół!! *** ... kiedy się wydało, było za późno, żeby mnie zmuszać a ja zacząłem stawiać "niewygodne" pytania :D Możesz żałować, że nie miałeś tak, jak ja! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:02 sclavus napisał: > Możesz żałować, że nie miałeś tak, jak ja! Nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:06 Twoja sprawa!!! ... ale, ale... mam dość... Chcesz jeszcze - zmień temat a ja zobaczę! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:03 douglasmclloyd napisał: > > Religia w przeciwieństwie do zajęć plastycznych nie jest obowiązkowa. Tak ,szczególnie na wschodzie Polski gdzie zjedliby odmieńca Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:03 kolter napisał: > > Religia w przeciwieństwie do zajęć plastycznych nie jest obowiązkowa. > > Tak ,szczególnie na wschodzie Polski gdzie zjedliby odmieńca Tak, na wschodzie Polski też. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:41 douglasmclloyd napisał: > kolter napisał: > > > > > Religia w przeciwieństwie do zajęć plastycznych nie jest obowiązkowa. > > > > Tak ,szczególnie na wschodzie Polski gdzie zjedliby odmieńca > > Tak, na wschodzie Polski też. Fakt podepczą odmieńca, babka ma tylko dochód ITP ot sielanka na wschodzie kraju Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 08.08.14, 05:56 kolter napisał: > > > Tak ,szczególnie na wschodzie Polski gdzie zjedliby odmieńca > > > > Tak, na wschodzie Polski też. > > > Fakt podepczą odmieńca, babka ma tylko dochód ITP ot sielanka na wschodzie kraj > u Tylko tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 08.08.14, 07:47 douglasmclloyd napisał: > kolter napisał: > > > > > Tak ,szczególnie na wschodzie Polski gdzie zjedliby odmieńca > > > > > > Tak, na wschodzie Polski też. > > > > > > Fakt podepczą odmieńca, babka ma tylko dochód ITP ot sielanka na wschodzie kraju > > Tylko tacy jak ty. Nie mam mentalności katolickiego oszołoma Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:28 ... ale już w pierwszej klasie (podstawówki!) wszystkie umieją ojczenasz, zdrowaśmaryja i wierzęwboga Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:29 sclavus napisał: > ... ale już w pierwszej klasie (podstawówki!) wszystkie umieją ojczenasz, > zdrowaśmaryja i wierzęwboga Tyko te co chcą, musu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:39 Po religii to tylko totalne otępienie,brak logiki i sensownego myślenia i oceny zjawisk,sytuacji.Religia to ściema i iluzja,ogłupia i niszczy,straszy i poniża. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:58 sclavus napisał: > zgadza się!!! Rozumiem, że obydwaj uczęszczaliście na lekcje religii. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:42 Owszem! Aż do trzeciej podstawowej... w międzyczasie umarł Stalin a ja wziąłem rozbrat z kościołem... ... z religią nie musiałem bo z nią, rozbrat wzięła szkoła!! Zadowolony?? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:46 sclavus napisał: > Owszem! > Aż do trzeciej podstawowej. Wiedziałem. >.. w międzyczasie umarł Stalin a ja wziąłem rozbrat > z kościołem... > ... z religią nie musiałem bo z nią, rozbrat wzięła szkoła!! > Zadowolony?? Raczej usatysfakcjonowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:49 ja, z twojej postawy, o wiele, wiele mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:53 sclavus napisał: > ja, z twojej postawy, o wiele, wiele mniej... Wszystkich nie jestem w stanie zadowolić. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:57 sclavus napisał: > I słusznie!! > Tak trzymaj!!! Nie rozumiem, dlaczego jesteś więc rozczarowany? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:04 Czy ja napisałem gdzieś, że jestem rozczarowany??? ... uważam tylko, że już za późno dla ciebie i tak trzymając, będzie ci lepiej w życiu.... między twymi!! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:28 sclavus napisał: > Czy ja napisałem gdzieś, że jestem rozczarowany??? > ... uważam tylko, że już za późno dla ciebie i tak trzymając, będzie ci lepiej > w życiu.... między twymi!! Ja mieszkam w tak mieszanym środowisku, że nikt nie dzieli się na swych i obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 21:57 sclavus napisał: > wolne żarty!! A co, Żydowie, albo ateiści na religię chodzą pod przymusem? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:47 Tak! Pod przymusem psychicznym!! ... w wyniku konformistycznej postawy większości!! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 22:56 sclavus napisał: > Tak! > Pod przymusem psychicznym!! > ... w wyniku konformistycznej postawy większości!! Ilu takich znasz? Ja znam dzieci, które nie chodzą i nie mają z tym najmniejszych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:10 Też mógłbym napisać, że znam, którzy doświadczyli takiego ostracyzmu i psychicznie byli przymuszani... wiem jednak, że niektóre (dzieci) do tego stopnia, że rodzice zmieniali im szkołę Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:01 douglasmclloyd napisał: > A po dunastu lat zajęć plastycznych mało kto potrafi konia albo krowę narysować > , to znaczy lepiej niż ci z w jaskiniach przed tysiącami lat. 90% księży to biblijni analfabeci. 100% wiernych to biblijni analfabeci. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:03 kolter napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > A po dunastu lat zajęć plastycznych mało kto potrafi konia albo krowę nar > ysować > > , to znaczy lepiej niż ci z w jaskiniach przed tysiącami lat. > 90% księży to biblijni analfabeci. > 100% wiernych to biblijni analfabeci. Kaftan cię szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 07.08.14, 23:39 douglasmclloyd napisał: > > 90% księży to biblijni analfabeci. > > 100% wiernych to biblijni analfabeci. > > Kaftan cię szuka. Synuś 30 lat doświadczenia w temacie; katolik to biblijny tłumok !! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wszechstronny rozwój 08.08.14, 05:57 kolter napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > > 90% księży to biblijni analfabeci. > > > 100% wiernych to biblijni analfabeci. > > > > Kaftan cię szuka. > > Synuś 30 lat doświadczenia w temacie; katolik to biblijny tłumok !! Twoje doświadczenie jest goowno warte, Gdzie chcesz się spotkać i porozmawić na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wszechstronny rozwój 08.08.14, 07:48 douglasmclloyd napisał: > kolter napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > > 90% księży to biblijni analfabeci. > > > > 100% wiernych to biblijni analfabeci. > > > > > > Kaftan cię szuka. > > > > Synuś 30 lat doświadczenia w temacie; katolik to biblijny tłumok !! > > Twoje doświadczenie jest goowno warte, Gdzie chcesz się spotkać i porozmawić na > poważnie? Nie szukam bab w necie Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wszechstronny rozwój osobowości nie przewiduj 07.08.14, 21:24 ... i to na taką skalę!!! Prawie 750 godzin tygodniowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Wszechstronny rozwój osobowości nie przewiduj 08.08.14, 06:58 prenick napisał: > czegoś takiego jak programowanie szarych komórek wiarą w byty niesprawdzalne. Miej trochę pokory w sobie. Ja się uczyłem to definicja atomu sprowadzała się do tego, że składa się z najmniejszych cząsteczek : elektronów, protonów i neutronów . Zdaniem naukowców więcej było to niesprawdzalne....a teraz . Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:11 douglasmclloyd napisał: > Tyle kasy w to pakujemy, wszystkie pokolenia Polaków, miliony ludzi, musiały pr > zez to przejść, a malarzy, czy rzeźbiarzy na palcach można zliczyć. ale dzięki tej plastyce, iluż to się objawiło twórców kościelnych obrazów i witraży, ze nie wspomnę o pomnikach naszego świętego, czy architektów kościołów, że nie wspomnę o gadżetach sprzedawanych w sanktuariach - cały przemysł dewocjonalny na plastyce stoi!!!!!! tylko, że te lekcje plastyki to chyba jakieś katechetki prowadziły..... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:16 fiu-bzdziu2010 napisała: > douglasmclloyd napisał: > > > Tyle kasy w to pakujemy, wszystkie pokolenia Polaków, miliony ludzi, musi > ały pr > > zez to przejść, a malarzy, czy rzeźbiarzy na palcach można zliczyć. > > > ale dzięki tej plastyce, iluż to się objawiło twórców kościelnych obrazów i > witraży, ze nie wspomnę o pomnikach naszego świętego, czy architektów kościołó > w, że nie wspomnę o gadżetach sprzedawanych w sanktuariach - cały przemysł dewo > cjonalny na plastyce stoi!!!!!! > tylko, że te lekcje plastyki to chyba jakieś katechetki prowadziły..... Ten kicz to właśnie efekt wychowania plastycznego. Dzieła sztuki powstały zanim wprowadzono ten bezwartościowy i obowiązkowy przedmiot do szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:30 zakazać plastyki, będą powstawać znowu dzieła na miarę Michała Anioła Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:34 fiu-bzdziu2010 napisała: > zakazać plastyki, będą powstawać znowu dzieła na miarę Michała Anioła W Polsce jakoś nigdy się taki nie objawił. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wiesz może ile kosztuje wychowanie plastyczne 07.08.14, 22:58 douglasmclloyd napisał: > Tyle kasy w to pakujemy, wszystkie pokolenia Polaków, miliony ludzi, musiały przez to przejść, a malarzy, czy rzeźbiarzy na palcach można zliczyć. Na dodatek, > gdyby nie darmowy talent, z którym się urodzili, zostaliby nimi bez wychowania > plastycznego w szkole. Cóż za marnowanie czasu i pieniędzy. Sekciarski klecha ma ponoć obowiązek za darmo uczniów pozyskiwać a nie żeby mu jeszcze za brednie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 20:46 Sprawy zawsze są mało ważne, ważne, bardzo ważne i najważniejsze - klasyfikacja spraw, zawsze będzie subiektywna... A ta, którą przytaczasz, o tyle jest ważna, że dotyczy pieniędzy budżetowych (a więc i twoich), wysysanych przez czarne pijawki - podlicz to wszystko a zobaczysz ile by zostało w budżecie... na ważniejsze sprawy!! *** Ksiądz katecheta poprosił proboszcza, żeby odsunął go od szkoły, bo nie radził sobie z klasą. Proboszcz warknął: "Chcesz, żeby świeccy zajęli etaty?!" wyborcza.pl/duzyformat/1,139945,16435393,Boskie_etaty.html#CukGW Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 07.08.14, 22:17 kilka miliardów rocznie mało ważne????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ko-gut Re: Ile kosztują modły?Nie ma ważniejszych spraw? 08.08.14, 04:08 Wprowadzenie podatku dla wierzących w Polsce rozwiązałoby wszystkie dyskusje na temat finansowania kościoła pozwalając katolikom jasno deklarować swoja wiarę z własnej kieszeni. Czy w Polsce niczego nie można zrobić jak w każdym normalnym kraju ? Referendum za wprowadzeniem podatku jest natychmiast potrzebne a cale dyskusje są tylko para w gwizdek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Napisz do Tuska 08.08.14, 06:12 lumpior napisał: > wyborcza.pl/1,75478,16439366,Droga_sutanna.html#MT // Odpowiedz Link Zgłoś