Dodaj do ulubionych

Likwidacja II. filaru bez kradzierzy

18.11.14, 17:37
Rząd w Czechach ogłosił, że do stycznia 2016 roku przestanie istnieć II filar systemu emerytalnego. Zgromadzone pieniądze będzie można przelać na prywatne konta bankowe.
!!!
Czyli można zlikwidować II filar a jednak i nie okraść obywateli.
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 17:45
      Aż oczy bolą od wolackiej wolszczyzny
      • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:33
        wsk175 napisał:

> Aż oczy bolą od wolackiej wolszczyzny

Nie umiesz rozmawiać, gdy ktoś nie mówi literacką polszczyzną? Nie odpisujesz kontrahentom walącym byki wszelkiej maści? No tak, Elyta nie będzie się zniżać oraz bratać.

• mariner4 Bez czego? 18.11.14, 17:46

M.
      • l_zaraza_l Re: Bez czego? 18.11.14, 18:28
        Bez kradzieŻy
    • porcellus1 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 17:49
      Kradzierzy powiadasz... hmmm, zwolenniczce TRupa ktoś ukradzierzował chyba słownik ortograficzny
      • wiosnaludzikow Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 17:56
        To raczej styl Komorowskiego Bronisława. Może l_zaraza pojechał Bronisławem .
        • porcellus1 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:04
          No Janusz Palikot to wielki miłośnik BronkoBula więc i zwolenniczce się udzieliło.
        • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:37
          wiosnaludzikow napisał:

> To raczej styl Komorowskiego Bronisława. Może l_zaraza pojechał Bronisławem .

Nikim nie pojechałam tylko popełniłam błąd, co się zdarza. W sumie dosyć interesujące, że uniemożliwa to dyskusję nad tym, co było dla mnie ważne czyli o różnicy pomiędzy zabraniem przez państwo odłożonych w OFE oszczędności a oddaniem tych pieniędzy właścicielom.
    • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:14
      Kto, kogo i z czego okradł?
      • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:39
        remez2 napisał:

> Kto, kogo i z czego okradł?

Mnie z moich składek. Już kiedyś o tym pisałam, że te pieniądze powinny być zwrócone właścicielom a nie władowane do czarnej dziury.
        • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 18:51
          l_zaraza_l napisała:

> remez2 napisał:
          >
          > > Kto, kogo i z czego okradł?
          >
          > Mnie z moich składek. Już kiedyś o tym pisałam, że te pieniądze powinny być zwr
          > ócone właścicielom
          Nie, zostałaś w sposób świadomy oszukana przy wprowadzaniu OFE.
          > Już kiedyś o tym pisałam, że te pieniądze powinny być zwr
          > ócone właścicielom
          Składki odprowadzane do otwartych funduszy emerytalnych mają charakter publicznoprawny, nie są własnością prywatną ubezpieczonych i nie można nimi swobodnie dysponować.
          > ...a nie władowane do czarnej dziury.
          Nie do czarnej dziury tylko do systemu emerytalnego opartego na solidaryzmie pokoleniowym.
          • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:37
            Jak zwykle odwracanie kota ogonem. Nie piszę o tym czy wprowadzanie OFE miało sens ale o tym, że w Polsce państwo przejęło składki a w Czechach oddało składkowiczom. Na tym się skup, proszę.
            • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:40
              l_zaraza_l napisała:

> Jak zwykle odwracanie kota ogonem. Nie piszę o tym czy wprowadzanie OFE miało s
              > ens ale o tym, że w Polsce państwo przejęło składki a w Czechach oddało składko
              > wiczom. Na tym się skup, proszę.
              Nie znam czeskiej ustawy. W Polsce jest tak jak Ci napisałem - państwo miało prawo przejąć - orzeczenie Sądu Najwyższego.
              • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:57
                remez2 napisał:

> l_zaraza_l napisała:
                >
                > > Jak zwykle odwracanie kota ogonem. Nie piszę o tym czy wprowadzanie OFE m
                > iało s
                > > ens ale o tym, że w Polsce państwo przejęło składki a w Czechach oddało s
                > kładko
                > > wiczom. Na tym się skup, proszę.
                > Nie znam czeskiej ustawy. W Polsce jest tak jak Ci napisałem - państwo miało
                > prawo
                przejąć - orzeczenie Sądu Najwyższego.

To państwo tworzy prawo. Jak pamiętasz, gdy skarżono przejęcie tych składek do TK to jasno uzależniano wyrok od kosztów jakie musiałoby ponieść państwo (oddając nam nasze pieniądze).
                Zapewne jest tak, że jeśli państwo chciało to miało prawo przejąc te pieniądze ale jeśli zechciałoby je oddać, zapewne także żadne prawo tego by nie zabroniło.
                • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:22
                  l_zaraza_l napisała:
                  > To państwo tworzy prawo. Jak pamiętasz, gdy skarżono przejęcie tych składek do
                  > TK to jasno uzależniano wyrok od kosztów jakie musiałoby ponieść państwo (oddaj
                  > ąc nam nasze pieniądze).
                  To nie są nasze pieniądze, podobnie jak podatki. To danina publiczna a ta ma charakter bezzwrotny.
                  > Zapewne jest tak, że jeśli państwo chciało to miało prawo przejąc te pieniądze
                  > ale jeśli zechciałoby je oddać, zapewne także żadne prawo tego by nie zabroniło.
                  Nie, nie mogłoby. Jeżeli znajdziesz czas zapoznaj się z:
                  L.Oręziak - "OFE. Katastrofa prywatyzacji emerytur w Polsce".
                  btw - pisanie w tej sprawie o kradzieży jest, delikatnie mówiąc, nie w porządku.
                  • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:48
                    Składki i podatki to oczywiście nasze pieniądze (nasze krew, pot i łzy). Oczywiście płacimy naszemu państwu za usługi jakie nam świadczy (im lepiej świadczy tym chętniej płacimy i odwrotnie).
                    Umowa była taka, że to co wpada do ZUS to kaplica ale kasa z OFE miała być nasza, dziedziczona itd.

OFE były bardzo kosztownym przewałem ale zabierając te nasze składki okradziono nas po raz drugi.
                    • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:55
                      l_zaraza_l napisała:
                      > Umowa była taka, że to co wpada do ZUS to kaplica ale kasa z OFE miała być nasz
                      > a, dziedziczona itd.
                      Nigdy takiej umowy nie było. Były reklamy, niedomówienia, opowieści światło ćmiące.
                      > OFE były bardzo kosztownym przewałem ale zabierając te nasze składki okradziono
                      > nas po raz drugi.
                      Golono, strzyżono.
                      • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 23:29
                        remez2 napisał:

> Golono, strzyżono.

No właśnie. A przecież powinno być tak, że jak już kiedyś (z powodu niewiedzy bo przecież nie złej woli?) golono, to potem w ramach naprawy i tego, że państwo już mądrzejsze i lepsze, nie strzyżono.
                        • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 23:42
                          l_zaraza_l napisała:
                          > No właśnie. A przecież powinno być tak, że jak już kiedyś (z powodu niewiedzy b
                          > o przecież nie złej woli?) golono, to potem w ramach naprawy i tego, że państwo
                          > już mądrzejsze i lepsze, nie strzyżono.
                          Nie to A.Mickiewicz miał na myśli.
                          "Biedaczka, ze śmiercią w walce,
                          Czując skonu paraliże,
                          Wytknęła tylko dwa palce
                          I za odpowiedź palcami,
                          Jakby dwiema nożycami,
                          Mężowi pod nosem strzyże."

• tornson Kradzież to oszustwa podatkowe, a nie daniny 18.11.14, 18:25
      na wspólne dobro, czyli jest państwo i jego usługi, w tym system emerytalny.
    • l_zaraza_l kradzieŻy 18.11.14, 18:30
      wiem. nie wiem skąd się wziął ten bUl ale najlepszym się zdarza a cóż dopiero mnie robaczkowi.
      • porcellus1 Re: kradzieŻy 18.11.14, 18:44
        Nie bardzo rozumiem o czym chcesz rozmawiać? Janusz Palikot żyrował praktycznie wszystko co zaproponowała PO, nawet podwyższenie wieku emerytalnego, a ostatnio złożył wiernopoddańcze hołdy E. Kłapacz, o czym tu dyskutować? PO zakosiła kasę z funduszy emerytalnych bo..... mogła.
        • l_zaraza_l Re: kradzieŻy 18.11.14, 19:38
          Jestem pełna podziwu, że w moim poście wyczytałeś coś o Palikocie czy Kopacz.
          • porcellus1 Re: kradzieŻy 18.11.14, 19:53
            Przeczytałem z uwagą wiele Twoich postów z kilku ostatnich lat, wnioski nasunęły się same.
            • l_zaraza_l Re: kradzieŻy 18.11.14, 19:59
              porcellus1 napisał:

> Przeczytałem z uwagą wiele Twoich postów z kilku ostatnich lat, wnioski nasunęł
              > y się same.

Ale co ma moja sympatia do palikociarni wspólnego z tematem tego wątku czy premier Kopacz?
    • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:00
      Szkoda że przed założeniem wątku nie przeczytałaś artykułu.
      • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:39
        volupte napisał:

> Szkoda że przed założeniem wątku nie przeczytałaś artykułu.

Przeczytałam. Wskaż proszę fragment, z którego wynika, że u nas należało zabrać a u nich oddać.
        • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 19:59
          Jak przeczytałaś , to powinnaś wiedzieć że te filary czeski i polski sa podobne tylko z nazwy.
          • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:12
            volupte napisał:

> Jak przeczytałaś , to powinnaś wiedzieć że te filary czeski i polski sa podobne
            > tylko z nazwy.

A mnie się wydają bardzo podobne - tam odkłada się część składki i u nas odkłada się część składki. Różnica jest taka, że Czechów nikt do II filaru nie zmuszał. Ja nie miałam wyboru.
            • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:15
              Bo on bardziej przypomina nasz III filar.
              • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:42
                volupte napisał:

> Bo on bardziej przypomina nasz III filar.

Tylko dlatego, że jest dobrowolny. To także jest na + dla nich bo nas przymus bardzo wiele kosztował i czkawka jeszcze będzie nas męczyła (choćby teraz giełda).
                • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:46
                  Ty to taki pisiaczek? Wszystko na nie? Przeciez rabunek OFE wpisuje sie świetnie w twoje poglady , sprawiedliwie przejeło to społeczeństwo :-) Nie przeszkadzało ci ze te hieny kapitalistyczne na tym żerowały?
                  • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:50
                    volupte napisał:

> Ty to taki pisiaczek? Wszystko na nie? Przeciez rabunek OFE wpisuje sie świetni
                    > e w twoje poglady , sprawiedliwie przejeło to społeczeństwo :-) Nie przeszkadza
                    > ło ci ze te hieny kapitalistyczne na tym żerowały?

Rabunek nie wpisuje się w moje poglądy. Ani rabunek jakim było wprowadzenie OFE ani ten, jakim stało się przejęcie składek.
                    • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 20:59
                      Ale juz na Słowacji ci pasuje:-)
                      • l_zaraza_l Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 23:31
                        volupte napisał:

> Ale juz na Słowacji ci pasuje:-)

Rabunek to:
                        1) oddanie składek składkowiczom;
                        2) zabranie składek składkowiczom i umieszczenie ich w dupie ZUSu oraz krewnych i znajomych.
                        Jak uważasz?
                        • remez2 Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 18.11.14, 23:44
                          l_zaraza_l napisała:

> volupte napisał:
                          >
                          > > Ale juz na Słowacji ci pasuje:-)
                          >
                          > Rabunek to:
                          > 1) oddanie składek składkowiczom;
                          > 2) zabranie składek składkowiczom i umieszczenie ich w dupie ZUSu oraz krewnych
                          > i znajomych.
                          > Jak uważasz?
                          Wprawdzie pytanie nie do mnie ale uważam, że nie mając racji nadrabiasz wulgarnością. :- (
                        • volupte Re: Likwidacja II. filaru bez kradzierzy 19.11.14, 00:22
                          Słowacja to nie Czechy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka