Dodaj do ulubionych

Lewico! Zrozum.

16.05.15, 14:53
Tracicie tylko czas, próbując powołać do życia jakiś WiR czy inne lewicowe byty. Nie macie elektoratu, zrozumcież to wreszcie! Lewicowy socjalny elektorat w latach 2005-07 odbił wam PiS (wchłaniając m. in. Leppera) a reszta pójdzie do Kukiza, albo będzie trwać przy Platformie umiejętnie straszącej PiS-em. Porzućcie wszelkie złudzenia, że w kraju, w którym 90% deklaruje się jako katolicy, ktoś zagłosuje na antykatolicką formację. W dodatku taką, której szefuje pupilek wielkiego biznesu, jeszcze kilka lat temu promujący podatek liniowy! Powtarzam: nie wrócicie do władzy, bo po pierwsze nie macie elektoratu (ateistów w Polsce jest ~1%) po drugie socjalnego programu, a po trzecie wasz największy żelazny postkomunistyczny elektorat (sorry) wymarł. Howgh!
Obserwuj wątek
    • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 14:58
      Porzućcie wszelkie złudzenia, że w kraju, w którym 90% deklaruje się jako katolicy, ktoś zagłosuje na antykatolicką formację.

Deklarować się jako katolik, nie oznacza być przeciw lewicy.
      KK mówi, że jest 90% zadeklarowanych katolików, tymczasem praktykujących jest ok,. 60%
      • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:09
        Powiedz mi chłopie, kiedy (!) ty do jasnej anielski przestaniesz śmiecić w wątkach i nauczysz poprawnie pisać posty?!

> Deklarować się jako katolik, nie oznacza być przeciw lewicy.
        > KK mówi, że jest 90% zadeklarowanych katolików, tymczasem praktykujących jest o
        > k,. 60%

Widzę, że nie zrozumiałeś, dlaczego na dno poszedł Twój Ruch - trudno, nic na to nie poradzę.

--
        Uwaga, FK! Zwijamy się stąd i przenosimy na Forum Kraj nr 2 forum.gazeta.pl/forum/f,252722,Forum_Kraj_nr_2.html
        • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:24

indeed4 napisał:
          Powiedz mi chłopie, kiedy (!) ty do jasnej anielski przestaniesz śmiecić w wątkach i nauczysz poprawnie pisać posty?!

Napisałem nie po twojej myśli, czy to oznacza, że napisałem niepoprawnie katoliku indyk?

> Deklarować się jako katolik, nie oznacza być przeciw lewicy.
          > KK mówi, że jest 90% zadeklarowanych katolików, tymczasem praktykujących jest o
          > k,. 60%

Widzę, że nie zrozumiałeś, dlaczego na dno poszedł Twój Ruch - trudno, nic na to nie poradzę.

Nigdy nie popierał Palikota ani TR.....jeszcze coś mam ci wyjaśnić?

• gtxl.1 Re: Errata 16.05.15, 15:26

> Nigdy nie popierał Palikota ani TR.....jeszcze coś mam ci wyjaśnić?

Nigdy nie popierałem Palikota i TR.....
          • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:33
            Dalej to samo - geniusz pisze na forum 10 lat i wciąż nie potrafi poprawnie zaznaczyć w z poście cytatu :-)) Ot, lewica...
            • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:35
              indeed4 napisał:

> Dalej to samo - geniusz pisze na forum 10 lat i wciąż nie potrafi poprawnie zaz
              > naczyć w z poście cytatu :-)) Ot, lewica...

Jak zwykle indyk.....penderolisz.

• indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:42
                Ty naprawdę jesteś inaczej inteligentny, lewicowa sierotko :-) Od lat tłumaczą gamoniowi, żeby nauczył się pisać posty i nie śmiecił w wątkach - nie potrafi! Dalej swoje.

EOT.
                • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:44
                  indeed4 napisał:

> Ty naprawdę jesteś inaczej inteligentny, lewicowa sierotko :-) Od lat tłumaczą
                  > gamoniowi, żeby nauczył się pisać posty i nie śmiecił w wątkach - nie potrafi!
                  > Dalej swoje.
                  >
                  > EOT.
                  >

Twoja inteligencja indyk...jest inteligencją szympansa. Ty naprawdę jesteś głupi pisząc takie posty.

• gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:28
          indeed4 napisał:

powiedz mi chłopie, kiedy (!) ty do jasnej anielski przestaniesz śmiecić w wątkach i nauczysz poprawnie pisać posty?!

Czyli...jak mam pisać katotalibku indeed?

• ave.duce Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:21
      Muszę z bulem przyznać rację (z małymi wyjąteczkami) inddeed ;)
      • ave.duce ps. 16.05.15, 15:29
        Chodzi o "lewicę" eSeLDowską.
        • gtxl.1 Re: ps. 16.05.15, 15:31
          ave.duce napisała:

> Chodzi o "lewicę" eSeLDowską.

Kolumbem jesteś? ....jest jakaś inna lewica?

• ave.duce Re: ps. 16.05.15, 15:34
            A nie ma? To ciekawe. SLD (partia) ma monopol?
            • gtxl.1 Re: ps. 16.05.15, 15:37
              ave.duce napisała:

> A nie ma? To ciekawe. SLD (partia) ma monopol?

A jest?.....wymień mi te partie lub ugrupowania.
              Nie rozśmieszaj mnie z inicjatywą Ryśka Kalisza, albo z grupą Rozenka,Napieralskiego.....

• ave.duce Re: ps. 17.05.15, 07:47
                Tak jak kościół katolicki to nie tylko kler, ale przede wszystkim wierni - tak "lewica" to nie partie itp., ale ludzie o poglądach lewicowych.
    • panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:31
      To, że lewica nie ma elektoratu, nie znaczy, że nie ma potencjalnego elektoratu.

Chciałbym zauważyć, że ostatnio prawicy procenty tylko dlatego rosną, bo frekwencja się kurczy.

Ateistów w Polsce jest z połowa. Polacy są praktykujący chrzty, komunię i inne imprezki konsumenckie, niespecjalnie wierzący.

Lewicy nie ma dlatego, bo lewica w odróżnieniu do prawicy, która może się pobudzać ciągle tymi samymi hasełkami niezależnie od sytuacji, musi posiadać jakaś realną propozycję o którą współcześnie w tym kraju trudno i tyle. W tym sensie wiemy od pół wieku , że lewica przegrała. Co nie znaczy, że nie może być centrolewica mówiąca całkiem innym językiem niż prawica choć w praktyce i tak gó... zmieniająca, oprócz przydusznego klimatu.
      • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:44
        > Ateistów w Polsce jest z połowa.

Tiaaa....

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,17506668,CBOS__56_proc__Polakow_nie_ma_watpliwosci__ze_Bog.html
        • panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:53
          56 procent tylko nie ma wątpliwości? A ile chodzi do kościoła?

indeed4. Ja jestem ateistą, ale chce wierzyć w różne duchy zmarłych bliskich, które gdzieś są obecne. Tak już jest w naturze człowieka. Natomiast mam całkowicie wywalone na to wszystko co prawica kocha w religii.

Prędzej uwierzę w religijne wierzenia najróżniejsze niż tak jak prawicowcy niewierzący w kulturę katolicką i jej społeczną rolę :)))) Pełno publicystów prawicowych mówi o sobie jako ateistach broniących nauki kościoła. Ja odwrotnie, mogę bronić wiary czystej w dyskusjach z ateistami, ale na kościół mam wywalone.
          • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:56
            panire napisał:

ndeed4. Ja jestem ateistą, ale chce wierzyć w różne duchy zmarłych bliskich, które gdzieś są obecne. Tak już jest w naturze człowieka. Natomiast mam całkowicie wywalone na to wszystko co prawica kocha w religii.

Witaj na pokładzie....
            Indyk nie rozumie ateistów.

• indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:00
            Kiepski wzrok, czy kłopoty z rozumieniem podstawowych pojęć?

Tylko 3 proc. deklaruje zupełny brak wiary
            • panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:12
              Brak wiary...ale nie wiary w słowa biskupów i ich nauki. Nawet nie specjalnie w treści wiary katolickiej, bo jej nie znają za grosz. Ludzie chcą wierzyć. Na zachodzie, w którym zamykane są kościoły też większość mówi o różnych formach wierzeń. Pytanie brzmi tylko w co? Może to tylko znaczyć, że język katolicki to zmonopolizował i innego nie znają.
              • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:27
                www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/95-proc-polakow-deklaruje-sie-jako-katolicy,190148.html
                • panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:47
                  Ale czemu uważasz, że ci, którzy zadeklarowali katolicyzm zadeklarowali prawicowość?

Tego kościoła prawicowego, który chcesz upolitycznić, słuchającego polskich biskupów to jest pewnie z góra 40 procent. Jak widać połowa nie praktykuje.

• panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:48
        Stawianie przykładu Palikota jest nie na miejscu w dwie strony.

Przykład Palikota właśnie pokazuje, że lewica raptem skokowo może znaleźć elektorat. Jeśli nie boi się mówić swoim językiem . Jak krzyczała na Krakowskim "Do kościoła" w chwile powstała partia. Tyle, że w tym coraz bardziej dusznym kraju trzeba mieć jaja do tego, można dostać po gębie, albo przytulić się to mainstrimu jak Sierakowski grzecznie i bez znaczenia.

Z drugiej strony gdyby prawica chciała ośmieszyć lewicę powinna wymyślić Palikota, żeby robił to co robił w sejmie. Trudno to nawet nazwać strzałem w stopę. To było prawdziwe samobójstwo z strzałem sobie w plecy z łuku. Na usprawiedliwienie tylko można powiedzieć, że niestety kwestie ekonomiczne decydują o tym , że musiał wciągnąć na listy idiotów z kasą. I to jest największy problem.
        • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:56
          > Jak krzyczała na Krakowskim "Do kościoła" w chwile powstała partia.

Tiaaa...

www.fakt.pl/Polacy-za-krzyzem-w-Sejmie-nawet-wyborcy-Palikota,artykuly,134216,1.html
          • panire Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:09
            Chcesz zanegować fakt, że powstała?

A co do krzyża to mniej mnie interesuje temat tych zbitych dwóch kijków. Jak ktoś potrzebuje niech wiszą. Pod warunkiem, że inne dzieci w szkole będą mogły powiesić swoje potrzebne im symbole do szczęścia, a nie będzie wisiał jak znak władzy państwowej.

Palikot poleciał w jasełka, sciaganie krzyży przepychanki idiotyczne. Bardziej mnie interesowałoby, żeby w czasach afer pedofilskich umiał walczyć z tym co ten symbol oznacza, z władzą kościoła. To co dobre było na kampanię różne happeningi, było zabójcze w sejmie. Gdyby zachwywał się bardziej tak jak ostatnio w kampani miałby dziś 20 procent z lewicy i części PO.
            • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:20
              > Chcesz zanegować fakt, że powstała?

Zaraz się okaże, że wyborcy głosowali na Kukiza z powodu JOW-ów...
    • aniechto.only Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:47
      Na lewicy nie elektoratu brakuje tylko lidera z prawdziwego zdarzenia.
      • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:48
        aniechto.only napisała:

> Na lewicy nie elektoratu brakuje tylko lidera z prawdziwego zdarzenia.

Masz jakieś propozycje na lidera?

• aniechto.only Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:56
          Na pewno Biedroń za jakiś czas. Może Piekarska, Nowacka teraz.
          • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:03
            aniechto.only napisała:

> Na pewno Biedroń za jakiś czas. Może Piekarska, Nowacka teraz.

Co do Biedronia...masz rację, Nowacka dobra, ale niedoświadczona, Piekarskiej nie trawię.
      • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:52
        Platforma ma liderów z prawdziwego zdarzenia? Albo PiS?

fakty.interia.pl/prasa/news-rz-najgorsze-w-historii-oceny-ewy-kopacz-i-bronislawa-komoro,nId,1733750
        • aniechto.only Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 15:58
          Platforma jeszcze do niedawna miała. PiS cały czas ma.
          • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:01
            > Platforma jeszcze do niedawna miała

Miała, a teraz nie ma i dlatego ma takie poparcie jak SLD - już rozumiem...
            • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:03
              O tym, że "PiS ma lidera z prawdziwego zdarzenia" jeszcze ci kiedyś przypomnę ;-)
            • aniechto.only Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:28
              Gucio rozumiesz, jak zawsze.
              • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:40
                To nie jest problem przywództwa, leninowska ateistyczna lewica (czy też tzw. lewica laicka rusofila Michnika) nie ma w Polsce targetu, ot i cała filozofia. Podobnie zresztą jak gospodarczy liberałowie, z potencjalnym elektoratem na poziomie 10-15%. Platforma to chadecja, PiS gospodarczy socjaliści - po co społeczeństwu (które w 90% deklaruje się jako katolickie) walczące z Kościołem, ateistyczne formacje? Gdybyż to jeszcze była autentyczna, prospołeczna lewica, ale taka? Logika...
                • aniechto.only Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 18:26
                  indeed4 napisał:

Gdybyż to jeszcze była autentyczna, prospołeczna lewica

Coś tam jednak widzę dociera. A żeby taka lewica powstała lider jest potrzebny.
                  • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 19:36
                    Najpierw musi być sensowny program - PO ma zmiennych liderów i wciąż jest na szczycie. Lider Kukiz (tak jak wcześniej Lepper) ma szanse na swoim nazwisku zrobić jesienią 20-procentowy wynik, ale tzw. partie protestu są specyficzne.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:04
      wahadełko mocno się wychyliło w prawą stronę, ale jak to z wahadełkiem bywa, przejdzie i na lewą stronę...

jak zaczną ustalać prawo polskie zgodne z prawem boskim pod dyktando episkopatu, zabraniać tego i tamtego, bo się biskupom to i owo nie podoba, to i figę zapewne dostaną

trochę czasu minie
      • gtxl.1 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:08
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> wahadełko mocno się wychyliło w prawą stronę, ale jak to z wahadełkiem bywa, pr
        > zejdzie i na lewą stronę...
        >
        > jak zaczną ustalać prawo polskie zgodne z prawem boskim pod dyktando episkopat
        > u, zabraniać tego i tamtego, bo się biskupom to i owo nie podoba, to i figę zap
        > ewne dostaną
        >
        > trochę czasu minie

Nie szkoda Ci tego straconego czasu?

• fiu-bzdziu2010 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:14
          martw się o swój
      • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:17
        > wahadełko mocno się wychyliło w prawą stronę, ale jak to z wahadełkiem bywa, przejdzie i na lewą stronę...

Myślisz, że wahadełko wychyliło się w prawą stronę samo? Ot tak, na pstryknięcie palcami? Jesteś w błędzie - prawica pracowała na to latami, od 2000 roku budowali potężną sieć prawicowych think-tanków, prężnych fundacji, pojawiła się prawicowa prasa i media. Po lewej stronie nic takiego nie widać - uwiąd, marazm.
        • fiu-bzdziu2010 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 16:22
          ale naród swój rozum ma, jak mu zacznie za mocno uwierać kościółkowa władza, to też dostanie kiedyś figę
          • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 17:01
            Nie znasz katolików. Dla katolika kościół hierarchiczny i wiara to dwie różne sprawy - ateistom ciężko zrozumieć, że wierny może krytykować Kościół, ale przeciwko niemu otwarcie się nigdy nie zwróci. A jeśli, to na pewno nie tak, jak to robi ateistyczna lewica. Nie ma więc co sobie ostrzyć ząbków na katolików, którzy gnębieni przez hierarchów nagle się "rzucą w ramiona" ateistów z SLD - no way...
            • fiu-bzdziu2010 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 17:12
              zwrócą się przeciw politykom, którzy za bardzo będą włazić w cztery litery przewielebnym,
              • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 18:19
                Przeciw, to nie znaczy że "za" SLD. Ludzie kiedyś poparli SLD bo uwierzyli, że są fachowcami - pamiętam, że tak twierdziła wówczas nawet Staniszkis. Po latach rządów Millera i spółki (2001-05) ten mit upadł, w zamian do tej pory nie ma nic.
                • fiu-bzdziu2010 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 18:30
                  co nie znaczy, że nic będzie zawsze
      • dystans4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 21:46
        Polska jest w stanie kryzysu społecznego i politycznego, brak spójnej propozycji budowy społeczeństwa i państwa (państwo jest hipostazą społeczeństwa) we wszystkich środowiskach.
        Degeneracja klasy politycznej, tzw. elity, po stronie tzw. prawej sięga dna. W PiSie też degeneracja.
        Potrzebne są konkurencyjne spójne i najlepiej zupełne wizje świata, społeczeństwa, państwa, oraz programy ich realizacji.
        Degeneracja elektoratu lewicowego wydaje się najmniejsza po stronie lewej, za wyłączeniem tzw. Solidarności, górniczych i innych złodziei (solidarnie to oni okradają naród). Lewicowy w granicach rozsądku (znaczy nie "wojna lemingom, pokój willom", nie "odebrać i podzielić") program nakierowany na solidarność społeczną (ale nie budzący wrażenia systemowego okradania na rzecz grup uprzywilejowanych) i rozwój byłby wartościową alternatywą.
        Nie oczekuję tego po Kaliszu, ani Czarzastym. Czarzasty lepiej puściłby farbę, co tam, było i jest, z "grupą trzymającą władzę". Póki co, grupa trzyma się władzy.

Może sam bym taki napisał. Ale nie ma dla kogo pisać.

--
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.
    • superspec Lewica ma zbyt europejski program. 16.05.15, 16:05
      Chodzi o popieranie małżeństw homoseksualnych, aborcji na życzenie i innych obyczajowych spraw. Wpadli w pułapkę popierania bezwarunkowego UE. A właściwie jej instytucji. Wbrew społeczeństwu lansują euro w Kraju. Ale z drugiej strony jakby mieli inny program toby ich nie przyjęli do frakcji socjalistów w Parlamencie Europejskim.
      • panire Re: Lewica ma zbyt europejski program. 16.05.15, 16:18
        Kwestię aborcji społeczeństwo całkowicie by poparło. Tylko dlatego dziś to abstrakcja bo prawica już zmonopolizowała dyskusję na amen i zamieniłą to w swój totem. I bronią dla zasady, żeby oznakować swój teren a nie, że im aborcja przeszkadza. To problem lewicy, że się poddała.

Lewica po prostu wlazła do salonu i za PO powiedziała jest nieźle, musimy bronić przed faszyzmem i bronić gejów.

Ludzie by chcieli jednak, żeby o ich godność się ktoś upomniał, a tak to przynosi przeciwny skutek, wrogość do gejów.

Lewica odpuściła całkowicie propagandę robiąc wszystko, żeby swój elektorat stracić.
        • indeed4 Re: Lewica ma zbyt europejski program. 16.05.15, 17:17
          > Kwestię aborcji społeczeństwo całkowicie by poparło

Tiaaa...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14430927,75_proc__Polakow__Aborcja_to_zlo_i_nigdy_nie_moze.html
          • panire Re: Lewica ma zbyt europejski program. 16.05.15, 17:26
            Sorry ale badanie tak wiarygodne jak sondaż o tym, że Bronek wygrywa w pierwszej turze.

Turystyka aborcyjna kwitnie. Jakoś katolicy nie mają dylematów ...

Po prostu prawica zaznaczyła swój teren, a później będzie krzyczeć : Mordercy, nie macie większych problemów? Ludzie głodują...I tak to działa w Polsce. Co prawda sama prawica nic nie robi w tej sprawie głodu, ale najważniejsze, że na fali transformacji ustrojowej kościół zagarnął ile się da. A lewica odpuściła w imię tego, że musimy do unii, że reformy ciężkie....

Dziś te tematy są martwe nie dlatego bo panuje zgoda, tylko dlatego bo będą uznane za zastępcze. Społeczeństwo zajęte jest zarabianiem pieniędzy walką o przeżycie.
            • dystans4 Re: Lewica ma zbyt europejski program. 16.05.15, 22:09
              Turystyka aborcyjna kwitnie i to znaczy, że z tym problemem jakoś sobie ludzie radzą.
              Ale nie ma takiego jak mógłby i powinien być, rozwoju, a nie ma dlatego, że priorytetem państwa jest nie rozwój, a utrwalanie stagnacji i systemowego bezproduktywnego złodziejstwa. Dlatego grafen wybywa z Polski, dlatego nie ma nowych dobrze płatnych miejsc pracy w różnych gałęziach gospodarki.
              Z tym można sobie poradzić.

Można i trzeba poradzić sobie z deficytem budżetowym i przejadaniem pieniędzy przyszłych pokoleń.
              Z dramatycznym przerostem kasty urzędniczej.
              Z brakiem bezpieczeństwa energetycznego.
              W miarę realizacji celów i powiększania zaufania społecznego można sięgać po zło zagnieżdżone najgłębiej i najmocniej. Tzn. np. w wymiarze sprawiedliwości.
    • danillko Skoro Chrystus był pierwszym komunistą... 16.05.15, 16:50
      ... to lewica powinna mieć przynajmniej 99% poparcia.
      Widać, że ludzie odwracają się od chrześcijaństwa...
    • indeed4 Sorry za off-topic 16.05.15, 17:25
      czy to prawda, że na południu Polski są już gruntowe truskawki? Ktoś to może potwierdzić? Kupiłem w Sopocie, ale strasznie drogie (25 zł!) i nie wiem, czy mnie nie wpuszczają ;-)
      • fiu-bzdziu2010 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 17:28
        25 zł za kilo??/ toż to zakup, taki jak kiedyś 6,60 za cukier, co Jaruś kupował
        • indeed4 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 18:00
          > 25 zł za kilo??

Ponoć tak drogo kosztuje transport z południa Polski. W Intermarche cały czas są szklarniowe po 19 zł, ale tego paskudztwa to bym nie wziął nawet za darmo ;-)
      • jola.iza1 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 18:37
        W Lublinie są po dysze :) Tyle tylko, że Lublin to nie południe :)
        • indeed4 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 18:56
          Ale prawdziwe, gruntowe? 10 to jeszcze można wytrzymać, ale jak po 25 to się kupi parę razy na spróbowanie i szlaban aż spadną ceny. Sopot jest zwariowany, w promieniu 1 km. od Monciaka ceny ustawione pod zachodnich turystów, po większe zakupy jeżdżę w okolice Gdańska.
          • jola.iza1 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 19:10
            Bardzo prawdziwe, gruntowe, spod Opola Lubelskiego. Taki teren zalewowy, ale dali radę :)
            Nie są zbyt słodkie, bo słońca mało, ale pachną Babunią. Kształtem i rozmiarem to się chyba wypisały z UE :)
            • indeed4 Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 19:24
              Czyli nie kłamali? Super, dzięki ;-) Na północy jest zimniej niż na południu, tak jak wszystko truskawki dojrzewają tutaj ok. 2-3 tygodnie później. Czekam na te najlepsze "kaszuby", też mało "europejskie" (niektóre wielkości poziomek) ale smak i zapach - pycha ;-)
      • volupte Re: Sorry za off-topic 16.05.15, 18:52
        zrobili z ciebie wała . W wawie są po 8zł , a polskie po 16 zł
    • jola.iza1 Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 18:28
      Lewica nie ma elektoratu, i wcale nie dlatego, że wymarł, ani nie dlatego, że to elektorat socjalny.
      Jak mawiał pewien Jan Zamoyski : Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie.
      Nie ma wśród mlodych socjalistów, trudno, to się obróci przeciw nim. Gdy już będą dorośli przypomną sobie jakże mądre słowa : kto za młodu nie był.....
      I wyrośnie młode, silne, zdolne do buntu lewicowe pokolenie. Tak to widzę. Czy moje Wnuczęta tego doczekają? Pewnie tak.
      • panire jeszcze rok....jeszcze trzy... 16.05.15, 18:42
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,151649016,151649016,Forumowicze_mili_pewnie_zauwazyli.html

nie zbieram akt, rzadko tu bywam, i akurat wtedy byłem to zapamiętałem.

• indeed4 Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 18:44
        > Lewica nie ma elektoratu, i wcale nie dlatego, że wymarł, ani nie dlatego, że to elektorat
        > socjalny.

Coś musiałaś źle zrozumieć. Elektorat socjalny to właśnie tradycyjny elektorat lewicy, który w Polsce został sprytnie przechwycony przez prawicę (głównie PiS) a w następnych wyborach być może i Kukiza.

> Nie ma wśród młodych socjalistów

Był sondaż (nie pamiętam już Newsweek czy Polityka) że większość Polaków jest zwolennikami państwa opiekuńczego. Twoim zdaniem to kapitaliści?
        • panire Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 18:55
          A kim był Bismarck który zapoczątkował reformy socjalne? Socjalistą? przed wojną też była narodowa partia robotników. Tu nie ma mowy o żadnym sprytnym przechwycie. Państwo opiekuńcze to takie gaszenie pożaru w systemie, tak samo jak gasi się pożary ogniowe i każda inna funkcja państwa. Czy ideolodzy dywagują o sensie straży pożarnej?

Lewicy gdy była żywa nie chodziło o to, żeby kapitalista był filantropem, a państwo dawało jałmużnę.

Kapitalizmowi państwo opiekuńcze jest na rękę. Degraduje klasę robotniczą do pozycji konsumenta, po czym kasę zabiera i mówi o roszczeniowej świadomości.
        • jola.iza1 Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 19:03
          To ty czegoś nie rozumiesz, zwolennicy państwa opiekuńczego to nie lewica.
          • indeed4 Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 19:08
            elektorat socjalny to nie lewica?
            • panire Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 19:13
              nazwa elektorat socjalny określa grupę ludzi, która jest zainteresowana pobieraniem zasiłków. jest to dość pejoratywne. Lewica wolałaby raczej, żeby ludzie nie byli spychani do tej pozycji.

Oczywiście lewica straciła swoje iluzje antykapitalistyczne i przeszła w końcu na pozycje obrony państwa opiekuńczego w celu jakiejkolwiek poprawy losu ludzi pracy. ale samo istnienie sfery socjalnej w państwie jest w sumie dziś tak neutralne jak to, że trzeba ulicę zamieść. Po prostu wspólnota musi coś zrobić z ludźmi, którzy nie mają na jedzenie bo pracy nie mają.
      • volupte Re: Już dawno zrozumiałam. 16.05.15, 18:54
        Lewicowosć to błąd młodości , nie ma sie co przejmować , że młodzi ida na skróty.
    • volupte Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 18:50
      Buta, pycha i kłamstwo.
      • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 19:00
        Biedactwo... aż tak przeżywasz, że twój najumiłowańszy Bronio przegrywa z tym ohydnym pisdakiem Dudą przez butę, pychę i arogancję? :-)))
        • indeed4 Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 19:43
          PS. Diabli wiedzą, o kim myślisz pisząc "buta, pycha i kłamstwo" - to o mnie czy o lewicy?
          • volupte Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 19:47
            Twój wątek , to niby o kim. Przeczytaj co napisałeś i myśl.
        • volupte Re: Lewico! Zrozum. 16.05.15, 19:46
          Chcesz odbic piłeczkę? Słaby return i na dodatek w niebo.
    • camille_pissarro Mina Magdaleny Środy na wieczorze wyborczym 16.05.15, 19:50
      u Palikota po I turze - bezcenna :-) Podobne niedowierzanie można było zauważyć u Nowickiej, o Palikocie czy Hartmanie nie wspominając :-) Ideologia gender w RP się nie przyjmie, pomimo podsypywanych pieniędzy z Brukseli i to jest pocieszające :-)
      • indeed4 Re: Mina Magdaleny Środy na wieczorze wyborczym 16.05.15, 20:33
        Środy nie widziałem, ale wierzę na słowo :-))) Mina Wajdy, a zwłaszcza "modły" Krystyny Zachwatowicz przejdą chyba do historii, skoro dziennikarze trzaskają sobie z nią w tej pozie selfie ;-)

pbs.twimg.com/media/CFFE-fXUUAEsyHx.jpg
    • ufomax Nie masz racji! 16.05.15, 22:34
      Elektorat o autentycznie lewicowych poglądach jest,
      tylko nie chce głosować na coś co kolaboruje zakulisowo nie z tymi co potrzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka