Dodaj do ulubionych

Jest szansa na zgodę

26.05.15, 06:38
Chyba zaistniała szansa na zlikwidowanie tego paskudnego podizału Polaków. Jakies podziały zawsze będą , ale może juz bez tej agresji, wrogości, nienawiści I pogardy.
Andrzej Duda ma szansę być prezydentem wszystkich Polaków. Otrzymał od Narodu najwyższe stanowisko w Polsce. Więcej juz nie moze w Polsce osiągnąć . Jest niewątpliwie inteligentny, więc to doskonale rozumie. Nie musi wchodzić w żadne partyjne gierki I układy, moze sam podejmować decyzje. Nie musi (bo po co) realizować zadnego partyjnego programu.
Mam nadzieje ,ze bedzie działał na rzecz zgody
Obserwuj wątek
    • mariner4 Nie ma szans 26.05.15, 06:43
      Nawet na tym forum są tacy co chcą przeciwników PiS wyrzucać z kraju.
      A na waszych warunkach się jednac?
      To mi oprzypomina przyjaźń polsko-radziecką.
      M.
      • 141288bs Jedyna szansa... 26.05.15, 08:56
        na zgode,jest delegalizacja PO.

• mariner4 To jest tak jak zwalczanie 26.05.15, 10:15
          kanibalizmu poprzez zjadanie ludożerców. Powodzenia towarzyszu czekisto.
          (bo tak załatwiali to komuniści)
          M.
          • snajper55 Re: To jest tak jak zwalczanie 26.05.15, 11:24
            mariner4 napisał:

> kanibalizmu poprzez zjadanie ludożerców. Powodzenia towarzyszu czekisto.
            > (bo tak załatwiali to komuniści)

Nie. Tak sprawę załatwił Orban delegalizując największą partię opozycyjną. I ma spokój. Spodziewam się tego samego. Drugi Budapeszt.

S.
    • lumpior Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 06:50
      Duda to katotalib.Amen.
    • zuzkazuzka111 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 07:11
      Jest.

Za jakiś czas z PO będzie jak z SLD. Skończy im się kasa na negatywny marketing polityczny.
      Będą myśleli za co pospłacają kredyty.
      • mariner4 System jednopartyjny? 26.05.15, 07:25
        Juz było.
        M.
        • zuzkazuzka111 dlaczego?? 26.05.15, 07:41
          mariner4 napisał:

> Juz było.
          > M.

Ani SLD, ani PO, ani PiS nie mają monopolu na władzę. PSL też nie :-))
          Przez różne sztuczki udawało się PO mieć monowładzę. Ale czy dzięki temu coś osiągnęli dla Polski? Czy wykorzystali swój czas?

Gdy zmieni się ordynację wyborczą i przybliży do ludzi system sprawowania władzy, będzie łatwiej tworzyć nowe, uczestniczyć w nich, bo będzie widać, że ma się na coś realny wpływ.
          Regułą są dwie przeciwstawne partie. Ale w Polsce tak na prawdę ludzie muszą się tego jeszcze nauczyć.

Po Protasiewiczu, Niesiołowskim i innych gwiazdach organu władzy nie widać, że wyciągają lekcję z demokracji.
          Te wybory za to pokazały ludziom, że ich głos jest ważny. że warto, bo można coś zmienić.
          :-) straszenie PiS, kościołem już nie działa.
          Za to 1600 zł brutto miesięcznie owszem.
          • mariner4 PO wygrało 2 razy wybory 26.05.15, 07:49
            Tak jak teraz Duda.
            Ty chcesz rządów nmonopartii PiS.
            To odgrzana wersja gierkowskiej "jedności moralno politycznej narodu".
            Nie da się.Chyma siłą jak tu niektórzy postulują. Zalezy Ci na tym, abym np popierał PiS ze strachu przed represjami?
            Chcesz przymusu religijnego?
            M.
            • dobry-termin Re: PO wygrało 2 razy wybory 26.05.15, 07:55
              mariner nie rozumiesz nawet tego co sam piszesz...
            • zuzkazuzka111 Re: PO wygrało 2 razy wybory 26.05.15, 07:55

> Tak jak teraz Duda.
              > Ty chcesz rządów nmonopartii PiS.

Nie, ja chcę by 1 milion podpisów obywateli Polski coś znaczył dla władzy.
              By ich chęć zorganizowania referendum była wartościowa.

> To odgrzana wersja gierkowskiej "jedności moralno politycznej narodu".
              > Nie da się.Chyma siłą jak tu niektórzy postulują. Zalezy Ci na tym, abym np pop
              > ierał PiS ze strachu przed represjami?
              > Chcesz przymusu religijnego?

Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem???
              Przeczytaj jeszcze raz na co odpowiadasz, bo w innym wypadku moja rozmowa z Tobą traci sens.
              • mariner4 System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 08:12
                W Polsce jest system parlamentarny. Referenda to kwestionują. Najpierw naród głupio głosuje, a potem chce referendum. Referendum to temat na zasadnicze sprawy, jak np wstąpienie do UE.
                Milion podpisów to fakt. Ale też faktem jest te głupie trzydziećci pare milionw ludzi, co nie podpisało wniosku o referendum.
                Jak zorganizujesz referendum pt czy podnieść wszystkim płacę o 100 %, to jak myślisz jaka opcja wygra?
                To są bzdury. Nie da się plebioscytowo rządzic bliskoi 40 milionowym narodem.
                M.

• zuzkazuzka111 Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 08:33
                  Ale wybierając posłów to ten naród już nie głosuje głupio... :-))

Szwajcaria to taki biedny i głupi kraj... :-)))
                • sverir Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 09:01
                  > W Polsce jest system parlamentarny.

Nawet w teorii nie jest parlamentarny, bo parlamentarno-gabinetowy. W praktyce jest to jednak system gabinetowy, skoro przedstawiciel władzy ustawodawczej sprawuje jednocześnie władzę wykonawczą, a źródłem jego władzy nie jest Konstytucja, tylko poparcie w zwycięskiej partii.

> Referenda to kwestionują.

I dlatego władza nie chce referendum.

> Najpierw naród głupio głosuje, a potem chce referendum

Może by tak było, gdyby jakaś partia od początku realizowała swój program wyborczy. Tak jednak nie jest, jeszcze żadna partia tego nie potrafiła zrobić (często z powodu rezygnacji z części postulatów z powodu umowy koalicyjnej).

> Referendum to temat na zasadnicze sprawy, jak np wstąpienie do UE.

Ludzie sami wybierają, co jest dla nich zasadnicze. Dla Ciebie wstąpienie do UE, dla innych sześciolatki w szkołach.

> Milion podpisów to fakt. Ale też faktem jest te głupie trzydziećci pare milionw ludzi, co nie
                  > podpisało wniosku o referendum.

Miarą popularności rozwiązania jest raczej udział biorących udział w referendum, a nie liczba podpisów pod wnioskiem.

> Jak zorganizujesz referendum pt czy podnieść wszystkim płacę o 100 %, to jak myślisz jaka
                  > opcja wygra?

Jak to samo uchwalą posłowie, to rozwiązanie nagle stanie się akceptowalne?

> To są bzdury. Nie da się plebioscytowo rządzic bliskoi 40 milionowym narodem.

Da się tak samo, jak narodem stutysięcznym.

• ayran Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 09:21
                    sverir napisał:

> W praktyce
                    > jest to jednak system gabinetowy, skoro przedstawiciel władzy ustawodawczej spr
                    > awuje jednocześnie władzę wykonawczą, a źródłem jego władzy nie jest Konstytucj
                    > a, tylko poparcie w zwycięskiej partii.

To raczej reguła, niż wyjątek ze premier (albo inaczej nazwany - np. kanclerz - szef rządu) jest jednocześnie członkiem parlamentu. A sposób wyłaniania władzy wykonawczej jest opisany w konstytucji a to, że premierem jest osoba zatwierdzona przez parlamentarną większość, wcale tej konstytucji nie łamie.

> Ludzie sami wybierają, co jest dla nich zasadnicze. Dla Ciebie wstąpienie do UE
                    > , dla innych sześciolatki w szkołach.

Warto by jednak przyjąć jakąś racjonalna zasadę. na przykład taką, że referenda odbywają się w sprawach dotyczących większości wyborców. Wiek edukacji szkolnej taka sprawą nie jest, jakichkolwiek łamańców by nie dokonywać w celu wykazania, że jednak jest. Co innego wstąpienie do organizacji międzynarodowej przynalezność do której wiąże się z rezygnacją z części atrybutów suwerenności (jak UE czy NATO), zmiana konstytucji albo wypowiedzenie umowy międzynarodowej (jak konkordat) - te sprawy dotyczą wszystkich obywateli. JOW-y w gruncie rzeczy też dotyczą wszystkich.
                    • sverir Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 09:30
                      > To raczej reguła, niż wyjątek ze premier (albo inaczej nazwany - np. kanclerz -
                      > szef rządu) jest jednocześnie członkiem parlamentu

To nie znaczy, że reguła ta musi mi się podobać.

> A sposób wyłaniania władzy wykonawczej jest opisany w konstytucji a to, że premierem jest
                      > osoba zatwierdzona przez parlamentarną większość, wcale tej konstytucji nie łamie.

Nie łamie, ale nie o to mi chodzi. Naiwnie czekam na sytuację, w której rząd będzie faktycznie odpowiedzialny przed parlamentem, a nie parlament odpowiedzialny przed rządem. Nie raz i nie dwa premier-szef partii zapowiadał dyscyplinę partyjną.

> Warto by jednak przyjąć jakąś racjonalna zasadę. na przykład taką, że referenda odbywają się
                      > w sprawach dotyczących większości wyborców.

Zgadzam się, że jakieś ograniczenia by się przydały. Ale nie zamykałbym się do określenia kręgu osób dotkniętych regulacją. Abstrahując od sześciolatków - co jeżeli społeczeństwo chciałoby jakichś konkretnych rozwiązań w sprawach socjalnych (na przykład)? Większość społeczeństwa nie korzysta z żadnych zasiłków, ale czy to oznacza, że społeczeństwo nie mogłoby wypowiedzieć się - w wiążący sposób - w przedmiocie?
                      • ayran Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 09:46
                        sverir napisał:

> To nie znaczy, że reguła ta musi mi się podobać.

Rozumiem, że istnieje rozwiązanie, które ci się podoba (niemożliwe, byś we wszystkim widział wyłącznie złe strony). Jakie? USA? Francja?

> Nie raz i nie dwa premier-szef partii zapowiadał dyscyplinę par
                        > tyjną.

Dyscyplina partyjna dotyczy frakcji parlamentarnej. Jednej partii - w naszym przypadku niemającej większości.

> Większość społeczeństwa nie korzysta z żadnych zasiłków, ale
                        > czy to oznacza, że społeczeństwo nie mogłoby wypowiedzieć się - w wiążący spos
                        > ób - w przedmiocie?

A pokusiłbyś się o sformułowanie jakiegoś przykładowego pytania w tej sprawie?
                        • sverir Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 12:13
                          > Rozumiem, że istnieje rozwiązanie, które ci się podoba (niemożliwe, byś we wszystkim widział
                          > wyłącznie złe strony). Jakie? USA? Francja?

Jeżeli mówimy o modelu, niekoniecznie o praktyce, to mimo wszystko wolę jasny rozdział władzy wykonawczej od ustawodawczej. Może być USA.

> Dyscyplina partyjna dotyczy frakcji parlamentarnej. Jednej partii - w naszym przypadku
                          > niemającej większości.

Na tę chwilę - owszem. Ale tu chodzi o szerszą perspektywę - rząd mówiący komukolwiek w parlamencie jak ma głosować, pod groźbą sankcji w ramach działalności parlamentu?

> A pokusiłbyś się o sformułowanie jakiegoś przykładowego pytania w tej sprawie?

Nie pokuszę się. Nie z powodu niechęci do rozmowy, ale na tę chwilę mam zbyt małą wiedzę, bym mógł sformułować konkretne pytanie, które można byłoby istotnie rozważać w kategorii pytania referendalnego i które konkretne zagadnienia są najbardziej problematyczne (poza utratą prawa do zasiłku w przypadku przekroczenia ustawowej kwoty choćby o 1 grosz). Ale znów chodzi mi
                          o szerszą perspektywę - głosowanie nad przywróceniem poboru do wojska dotyczy niby całego kraju, ale poborem objęci będą tylko niektórzy; głosowanie nad stawką VAT teoretycznie dotyczy podatników VAT i konsumentów, w praktyce niektóre rozwiązania mogą być ograniczone do wąskiej grupy. Itd.
                    • mariner4 Re: System referendalny jest w Swajcarii 26.05.15, 09:39
                      > Warto by jednak przyjąć jakąś racjonalna zasadę. na przykład taką, że referenda
                      > odbywają się w sprawach dotyczących większości wyborców. Wiek edukacji szkolne
                      > j taka sprawą nie jest, jakichkolwiek łamańców by nie dokonywać w celu wykazani
                      > a, że jednak jest. Co innego wstąpienie do organizacji międzynarodowej przynale
                      > zność do której wiąże się z rezygnacją z części atrybutów suwerenności (jak UE
                      > czy NATO), zmiana konstytucji albo wypowiedzenie umowy międzynarodowej (jak kon
                      > kordat) - te sprawy dotyczą wszystkich obywateli. JOW-y w gruncie rzeczy też do
                      > tyczą wszystkich.

Też tak uważam.
                      M.
                  • mariner4 Nie wyraziłem sie precyzyjie. 26.05.15, 10:09
                    Masz oczywiście racje. System gabinetowo parlamentarny.
                    Jest jeszcze inna przyczyna dla której jestem przeciwnikiem referendum w błahych sprawach.
                    Nie powinno być łatwe odwołanie parlamentu, czy wymuszeniu czegokolwiek na rządzących drogą a referendum. Inaczej nie nauczymy się głosować. "A tam, Zagłosujemy na nich. Najwyżej ich odwołamy". Otóż nie! Trzeba piwo swojej nieodpowiedzialności wypić do samego dna!
                    M.
                    • sverir Re: Nie wyraziłem sie precyzyjie. 26.05.15, 12:16
                      > Otóż nie! Trzeba piwo swojej nieodpowiedzialności wypić do samego dna!

Ha! Może dojdziemy do consensusu, chociaż z różnych stron. Generalnie też jestem przeciwnikiem głosowania nad błahymi sprawami, ale nie uderzałbym w tony odpowiedzialności. Głównie dlatego, że decyzje podjęte dzisiaj skutki mogą przynieść dopiero za lat 15, czasem trudno jest przewidzieć kto i kiedy będzie tę odpowiedzialność ponosił. Ale społeczeństwo generalnie nie jest zainteresowane sprawami naprawdę błahymi, wszak większych emocji nie budzi dodanie dodatkowego sprawozdania dla przedsiębiorców z jakiejś niszy gospodarczej, przesunięcie terminu na składanie tego sprawozdania o tydzień, itd. No i nikt nie mówi, że referenda mają być raz w tygodniu, można przeprowadzać je na przykład 1-2 razy w roku.
                      • mariner4 Ciągle pamietam wyniki sondy Gallupa 26.05.15, 16:29
                        z 1968 roku w USA. Gdyby wtedy zrobiono referendum czy rzucić bombę atomową na Hanoi, to wynik byłby zdecydowanym zwycięstwem tej opcji.
                        Referenda są najczęściej jeszcze jedną manipulacją. Trzeba tylko odpowiednio zredagować. N
                        Plebiscyty mają jeszcze taką naturę że łatwo rozbujać nastroje społeczne. Jak na przykład ostatnie wybory.
                        Jestem przeciw referendom. Za wyjątkiem takich jak np o przystąpieniu do UE
                        M
                        • sverir Re: Ciągle pamietam wyniki sondy Gallupa 26.05.15, 18:09
                          > Jestem przeciw referendom. Za wyjątkiem takich jak np o przystąpieniu do UE

Pomimo świadomości, że może być to manipulacja i chwilowe tylko przekonanie?
                          • mariner4 Nie. Dlaczego? 26.05.15, 18:13
                            A nie przyszło Ci do głowy, że popieram PO na zasadzie, że wróg mojego wroga jest moim przyjacielem? Na czas wojny tylko.
                            M.
                            • sverir Re: Nie. Dlaczego? 26.05.15, 18:17
                              Przyszło mi to do głowy, ale - wybacz szczerość - potrafisz PO bronić zajadle, jak jej wierny elektorat. Cóż, pomyłka z mojej strony.
          • mietowe_loczki Re: dlaczego?? 26.05.15, 10:19
            Jakie sztuczki, sprawna intelektualnie inaczej dziewczynko?
      • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:46
        Pozytywny akcent na początek dnia. Wszystkich którzy nie byli z Jarem w PZPR, zamknąć w aresztach wydobywczych. Wtedy zgoda narodowa nastanie.
      • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:18
        Coś miłego.
        Lemingi, których nie było z Jarem w PZPR, zamknąć w aresztach wydobywczych. Zgoda narodowa nastanie szybciej.
        Pozytywny akcent na początek dnia.
    • kaczkodyl Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 07:38
      Z czego wynika twoja nadzieja ? Szansa na zgodę jest bo wygrał kandydat pis ? Naród wybrał ,wygrany miał 3% więcej to nie jest miazga -). Jestem przeciwnikiem pisu co nie znaczy że jestem fanem Komorowskiego ( nie głosowałem na niego w pierwszej turze). Nie ma partii bardziej ziejącej jadem i nienawiścią niż pis , powie to zwolennik każdej innej oprócz może Korwina ( ale mówimy o normalnych) nie widzisz tego? Ludzie mają wierzyć Kaczyńskiemu który jest schowany zawsze przed wyborami bo nie potrafi powstrzymać jeziora by nie jątrzyć i obrażać . A Dudę wymyślił Kaczyński , jak mu się ostro w poważnej sprawie postawi to zyska ale czy to możliwe ? Nie ma powodu w to wierzyć bo on został namaszczony właśnie z powodu bezbarwnosci i wierności. Pytanie jest tylko takie czy pochowane prawdziwe buzie pisu pokażą się przed czy po wyborach do Sejmu. A potem będzie jak w "Flecie z mandragory" Łysiaka ( kochającego pis zresztą) wyjdzie kaczor i w orędziu powie tylko " uchh kur.a wasza mać " -)
      • 141288bs Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:14
        Nieudolnie kamuflujesz swoja sympatie do Niesiolowskiego,Szejnfelda,Olszewskiego,Kerwinskiego,Witczaka,Grupinskiego i Halickiego.
        - To sa twarze PO na rozne okazje.
    • kosel_maruvi Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 07:55
      remik.bz napisał:

> . Otrzymał od Narodu najwyższe stanowisko w Polsce.

Stanowisko otrzymal od Kaczynskiego z pomoca glosow polowy narodu, ktora to polowa jeszcze dwa miesiace temu nie wiedziala w ogole kto to taki a glosowala na niego gdyz skladal obietnice niemozliwe do spelnienia. Co sie zmienilo ?
      Kaczynski i Macierewicz sie teraz zmienia ?
      • sclavus Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 16:22
        ... hehe
        Połowy z połowy(!!), czyli ćwierci - druga ćwiartka odrzuciła Komorowskiego...
        Trzecia i czwarta ćwiartka miała to w doopie!
    • lionold Re: Jest szansa jedynie 26.05.15, 07:57
      wyr...chać szympansa etc. Normalni nie wchodzą dwa razy do tej samej rzeki. A myśmy - wprawdzie nie wszyscy z własnej woli - wszak weszli. Wniosek jest oczywisty. Na świecie dla nienormalnych są wyznaczone miejsca - już tam wielokrotnie byliśmy i nadal nam mało. I dzięki komu? - dzięki wieśniakom, którzy za kawałek obiecanej miedzy zrobią wszystko.
    • panire Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 07:59
      W zasadzie oczekujesz od niego tego czego oczekuje się od kościoła w społeczeństwie. W Polsce jednak kościół ma tendencję do czegoś przeciwnego. Więc tym bardziej tak będzie z prezydentem.

Wspólnot Pis-owska jest silnie wykluczająca. Sami mając sprzeczny elektorat budują swoją wspólnotę na fantazjach o historii. I mówią nasi bohaterowie przeciwko wam. Nasza Polska, która tu jest przeciwko wam.

Prezydent nie jest samotną wyspą. Ma małe możliwości....nie ma mediów....Moim zdaniem zawsze będzie zależny jeśli chodzi o władzę....
      • stasi1 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:53
        Prezydent jednak ma duże możliwości. Nawet jak nie ma własnych mediów to jak dziennikarze zobaczą że chce coś zrobić dla Polski to oni to opublikują.Po dwóch takich anty partyjnych akcjach będzie miał większość za sobą. Kwestia czy Duda tego będzie chciał. Popiera go ta część społeczeństwa która nie lubi zdrajców, i ze zdrajcami(prawdziwymi czy też urojonymi) obchodzi się niezbyt łagodnie. Czy mu się będzie chciało kopać z koniem?
        • panire Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:18
          Przecież wszyscy politycy chcą... Któż by nie chciał narodu zbawić...Obrazem prezydenta władcy mediów mogą sterować dowolnie wedle uznania.
          • stasi1 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 20:58
            każdy chce ale nie każdy rzeczywiście działa. Jeśli przepchnął by że rolnicy wchodzą do ZUSu, górnicy muszą zapracować na swoją emeryturę, ograniczył ilość religii w szkole(i kapelanów w armii) to myslę że mógłby olać prezesa. Miałby większość za sobą(chyba bym ja głosował za nim choć PiSu nie trawię)
      • remik.bz Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:35
        panire napisał:

>
        >
        >
        > Prezydent nie jest samotną wyspą. Ma małe możliwości....nie ma mediów....Moim z
        > daniem zawsze będzie zależny jeśli chodzi o władzę....

Mamy przeciez media publiczne. Podobno niepartyjne . Co stoi na przeszkodzie , aby po prostu rzetelnie informowały o sprawach "prezydenckich"?
        I najwazniejsze. Prezydent ma inicjatywę ustawodawczą ( i prawo veta). To niemało, mozna wiele z tym zdziałać dla dobra obywateli a nie jakiejś opcji politycznej.
        A jak dla mnie istotne jest to ,że Duda ma teraz 5 lat na zrobienie czegoś dobrego, ważnego. Może zapisać się dobrze w naszej historii. I on to moim zdaniem doskonale rozumie. Jesli będzie działał dla "PiS-u czy Prezesa" to bedzie to przeciwko polowie narodu. Bez sensu. I jeszcze raz powtarzam. Może podejmować samodzielne decyzje. Nikt niczego nie może mu kazac. To wyjatkowo komfortowa sytuacja.
        • panire Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:43
          > Prezydent ma inicjatywę ustawodawczą ( i prawo veta).

W drugim przypadku jest więc co najwyżej hamulcowym. Co to za rządzenie. Jak będzie nadużywał to go pokażą jako postać destruktywną.

W pierwszym przypadku jest zależny więc od większości parlamentarnej. Ewentualnie musi mieć bardzo silny autorytet i mandat społeczny, żeby parlament przycisnąć. Jest to sterowane przez władców mediów.
    • 1tobi Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:00
      Szansa na zgodę jest olbrzymia. PiS jak ćpun dostał działkę i będzie obliczamy i łagodny przez jakiś czas dopóki znów nie będzie na głodzie. Niestety zamiast ćpuna leczyć lub z domu wyrzucić niektórzy wolą ten stan względnego spokoju i dają parę groszy na działkę.
    • erte2 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:23
      remik.bz napisał:

Chyba zaistniała szansa na zlikwidowanie tego paskudnego podizału Polaków.

Szansa, owszem, zaistniała. Mniej więcej taka jak szansa na główną wygraną w Lotto. Albo wykopanie u siebie w ogródku średniowiecznego skarbu.
      Natomiast prawie pewne jest że w chwilę po zaprzysiężeniu zza dudzich pleców wychyną wykrzywiona nienawiścią twarz Jarosława Kaczyńskiego, naznaczona szaleństwem facjata Antoniego Macierewicza, szczurzy pysk Mariusza Kamińskiego, a nad tym wszystkim fałszywa morda Tadeusza Rydzyka.
    • m.c.hrabia Re: Nienawiść Kaczyńskiego nie pozwoli n/t 26.05.15, 08:24
    • ayran tak jest 26.05.15, 08:28
      jest szansa na zgodę, porozumienie i spijanie z dzióbków:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17981500,Rosyjscy_politycy___Okazalo_sie__ze_nienawisc_Komorowskiego.html?lokale=local#BoxNewsLink
    • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:34
      Kiedy prezes, Pospieszalski i reszta powiedzą całą prawdę o Zamachu? Na wiecu z pochodniami mówił, że wie jak było naprawdę.

Bardzo wiele naszych kłopotów z Rosjanami wzięło się z tej sprawy. I jeszcze się weźmie.
      Powinniśmy dowiedzieć się, w imię czego te ofiary.
      • panire Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 08:41
        W tym temacie Prezes akurat nie powinien czuć się specjalnie wyróżniony.

Tusk bardzo chętnie grał na nastrojach antyrosyjskich gdy bandyci tłukli rosyjskich tatuśków podczas Euro. Było wiadomo, że tak będzie i do tego dopuścił. W Finlandii były podobne marsze rosyjskich kibiców i nie było na nich żadnych symboli radzieckich. U nas podkręcano sprężynkę, podobnie jak później z Nocnymi WIlkami. Jak wiemy z rozmów, ruska budka nie spaliła się ze wstydu.

Putin zawsze w Polce będzie miał wiernego sojusznika bo nie musi specjalnie kombinować, antyrosyjskie kadry w Polsce znajdzie zawsze potrzebne mu do propagandy..
        • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 12:06
          To oddzielna historia, właśnie otrzymuje zapłatę hurtem - za całość.
      • mariner4 Szasnsa jest podobna do przyjaźni 26.05.15, 08:57
        polsko - rosyjskiej. Jak będziemy skakać jak nam Putin zagra, to będzie przyjaźń.
        Tak samo byśmy musieli skakać jak nam Kaczor zagra. Niedoczekanie.
        No i oczywiście uwierzyć w wybuch.
        M
        • dystans4 Re: Szasnsa jest podobna do przyjaźni 26.05.15, 09:25
          Demonizujesz i pomniejszasz naszą pozycję w relacjach z Rosją. Potencjalnie nie jest aż tak zła.
          U nas też można przeznaczać 4% PKB na armię (włącznie z R&D to nawet wiele więcej). Oczywiście, tego nie starczy na parytet.
          Ale my na rolników, górników...
      • 141288bs Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:22
        dystans4 napisał:

> Kiedy prezes, Pospieszalski i reszta powiedzą całą prawdę o Zamachu? Na wiecu z
        > pochodniami mówił, że wie jak było naprawdę.
        >
        > Bardzo wiele naszych kłopotów z Rosjanami wzięło się z tej sprawy. I jeszcze si
        > ę weźmie.
        > Powinniśmy dowiedzieć się, w imię czego te ofiary.
        >
        - nie trzeba bylo kombinowac z ruskimi...a Tusk nie potrafil powstrzymac sie i tym samym ulatwil zgarniecie prezydentury Komorowskiemu.
        • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:28
          Mnie interesuje, ile wybuchów było, kilogramów okruchów helu, jaka długość promieniowania, gdzie kokpit itd.
          • mariner4 Mozna doktorat napisac na temat 26.05.15, 10:12
            Badanie wybuchu smoleńskiego na podstawie eksperymentu z hot dogiem firmy "Sokołów".
            M.
            • dystans4 Re: Mozna doktorat napisac na temat 26.05.15, 10:13
              Może trzeba wziąć inne parówki.
              • mariner4 A kto będzie sponsorował tą pracę naukową? 26.05.15, 10:17
                Na przykład "Sokołów".
                M.
              • m.c.hrabia Re: Mozna doktorat napisac na temat 26.05.15, 10:35
                Może trzeba wziąć inne parówki.

a parówki marki Duda ,nadadzą się
                www.jakkupowac.pl/vars/upload/fckeditor/image/parowki/parowki-drobiowe%20duda.jpg
          • mietowe_loczki Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:26
            Mnie interesuje, o której godzinie był wybucha, ale niegracz ani razu nie odpowiedział mi na to banalne pytanie.
        • sclavus Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 16:28
          No i widzisz - jesteś ogniwkiem w dowodziku, że żadnej zgody nie będzie... święty Smoleńsk nie pozwoli!!!
          :D:D:D
    • wagonetka pewnie tak 26.05.15, 09:05
      teraz nikt już nie będzie wyzywał prezydenta od zdrajców i Komoruskich
      • ave.duce Re: pewnie tak 26.05.15, 09:39
        wagonetka napisał(a):

> teraz nikt już nie będzie wyzywał prezydenta od zdrajców i Komoruskich
        >

Ale gdyby powstała w sieci "Antyduda" ze "strzelanką" - pisowcy się zachwycą ;)
    • panire Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:36
      Dałeś się ponieść kampanii wyborczej. Wyposzczone neuroprzekaźniki mocno reagują na takie pospolite ruszenia "wspólnotowe". Każdy kto wyjdzie na ulicę z kamieniem w stadzie mówi później o doświadczeniu pokoleniowym. To mocno działa w społeczeństwach zatomizowanych.

Ale prawda jest dość okrutna. Duda nie jest w stanie utrzymać wspólnoty w ramach własnego elektoratu, ze sprzecznymi interesami i więcej oczekującymi od władzy państwowej niż niemała część elektoratu PO, któremu wystarczy, że populiści nie rządzą.
    • wariant_b Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 09:54
      Jeśli Dudzie i PiS-owi uda się usunąć Jarosława Kaczyńskiego.
      Po 1989 roku zawsze jest tak, że gdzie Kaczyński tam awantura.

Więc może i jest szansa na zgodę, ale na eskalację sporów większa.
      • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:37
        Jeśli serio, to to tylko fantastyka. Niech lepiej zajmą się tym, co naobiecywali i jeszcze naobiecują w kampanii parlamentarnej.

Trzeba stać na ziemi i trzymać się konkretów.
        Pamiętać o zamachu, marszach z pochodniami, aresztach wydobywczych, śmierci P. Blidy, która po zastrzeleniu się wytarła pistolet, SKOKach, przemyśle ułaskawieniowym, kradzieży uposażenia poselskiego itd. Lista długa.
        • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:53
          O udziale Dudy w przekazaniu Rosjanom NATO-wskich kodów rakiet, stałym poparciu Rosjan dla Dudy w czasie kampanii, o ocenie zwycięstwa Dudy przez Kreml. Mówiąc wprost - o związkach z agenturą też.
    • rzewuski1 Żadnej zgody nie było i nie bedzie 26.05.15, 10:14
      To PiS zaczął poszerzać istniejące podziały głosząc ze tylko oni są sprawiedliwi i uczciwi niczym dziewice orleanskie i nieomylni jak papież a cala reszta to głupcy,curvy złodziei, agenci żydzi itp.
      Naród od kiedy zawsze był podzielony, już od Mieszka na dzisiejszych czasach kończąc.
      To naturalna rzec. Wolacy maja balwochwalczy stosunek do "swoich" polityków i dlatego nimi szczerze pogardzam.
    • szwampuch58 Re: "przypadkowo" wybrany 26.05.15, 10:15
      przezydentem wszystkich Polakow ???....raczysz zartowac Wolak
      PS:zwracam to co wykwakiwal 5 lat I naczelny Wolak
    • kzet69 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:24
      Chciałbym żebyś miał rację, naprawdę, ale jakoś nie wierzę w to... Gdzie pojechał Duda po wygraniu wyborów? Ano na Jasną Górę i to samo już oznacza że twoje nadzieje się nie spełnią...
      • mietowe_loczki Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:28
        Zaraz remik ci napisze, że gdyby nie to niewdzięczne społeczeństwo krytykujące za to Dudę, w Polsce już byłby święty spokój.
    • ave.duce Nie ma, bowiem 26.05.15, 10:49
      nie godziłam się, nie godzę i nie zgodzę na ograniczanie mojej wolności.

Wolność innych kończy się tam, gdzie zaczyna moja. A tego ani prezydent-elekt DDD, ani jego zaplecze polityczne, nazwane dla kamuflażu "Prawem i Sprawiedliwością", nie pojmie.
      • dystans4 Re: Nie ma, bowiem 26.05.15, 10:55
        ,,Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego, nie pozostawiając sfer niczyich" - Pan Prezes J.Kaczyński
        • ave.duce "Timeo Danaos et dona ferentes" - 26.05.15, 11:03
          tak mi się przypomniało, kiedy przeczytałam pierwszy post Remika.

dystans4 napisał:

> ,,Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie
          > dziedziny życia publicznego, nie pozostawiając sfer niczyich" - Pan Prezes J.K
          > aczyński
          >

Jeszcze przydałaby się definicja "życia publicznego" w rozumieniu prezesa Kaczyńskiego J.
          • dystans4 Re: "Timeo Danaos et dona ferentes" - 26.05.15, 12:55
            Życie publiczne toczy się wszędzie tam, gdzie zachodzi wspólne działanie, okazują się upodobania, następuje wymiana poglądów na życie, świat, emocji.
            Sprawy trzeba brać całościowo, zgodnie z podanym niżej właściwym członkom PiS pozytywnym nastawieniem:

Ktoś, KTO z należytą uwagą i ze zrozumieniem właściwym tylko Członkom Prawa i Sprawiedliwości wsłuchuje się w Orędzia Pana Prezydenta Dudy do Narodu Polskiego z okazji Rocznic odzyskania Niepodległości, jak i Wigilii Bożego Narodzenia, TEN/TA zrozumie przesłanie Panów Kaczyńskich zawarte pośród poniższych wypowiedzi Pana Prezesa, ich wyjątkowy sens trzeba chcieć i umieć doczytać i domyślić.

--
            Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.
    • kzet69 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 10:53
      Ciekawy głos także w tym temacie ... Dorna, naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył...

wyborcza.pl/1,75478,17983041.html?v=1&pId=34486740&send-a=1#opinion34486740
      • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:01
        Trzeci bliźniak Dorn uczestniczył w biciu rekordu seksualnego jakiejś polskiej gwiazdki porno. Kiedy został PiS-wskim ministrem spraw wewnętrznych, po stalinowsku urządził jej przeszukanie mieszkania i, oczywiście bezprawnie bez wyroku sądu, zrabował nagrania ze świadectwami swoich dokonań.

Od tej pory można na niego tylko napluć.

--
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.
        • kzet69 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:03
          Akurat nie interesuję się seksualnymi podbojami polityków, nie zmienia to faktu że ta konkretna wypowiedź Dorna jest całkowicie sensowna.
          • dystans4 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 12:12
            A kogo interesują seksualne podboje Dorna?
            PiS-owski minister spraw wewnętrznych Dorn złamał prawo, włamał się do czyjegoś domu i zrabował nagrania. Prokurator i proces karny z urzędu.
            TS chyba już nie, nie wiem.

--
      • mietowe_loczki wiesz, muszę przyznać, że mnie też 26.05.15, 11:27
        Swoją naiwnością.
    • l_zaraza_l Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:08
      Radna PiS z Tarnowa walczy z Marią Czubaszek. Autorka ma w czerwcu promować swoją książkę na spotkaniu w bibliotece publicznej. Nie podoba się to Barbarze Koprowskiej, która chciała, by komisja kultury zajęła się zasadami zapraszania gości na spotkania w miejskiej bibliotece – podaje Radio Kraków.

Obawiam się, że takiej szansy nie ma.
      • m.c.hrabia Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:20
        Obawiam się, że takiej szansy nie ma.

bo nie ma,
        zmienię zdanie jeśli ktoś wskaże choć jedno przedsięwzięcie prezespana
        które nie skończyło się awanturą , poczynając od jego pracy u Wałęsy .
        Ten typ tak ma i już, nic tego nie zmieni ,tym bardziej ,że teraz dochodzi nienawiść
        napędzana wyrzutami sumienia.
        • religijnych.uczuc.obraza Ten Typ Mess 26.05.15, 11:32
          Nowa, hip-hopowa ksywa prezesa Kaczyńskiego.
    • snajper55 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:22
      remik.bz napisał:

> Chyba zaistniała szansa na zlikwidowanie tego paskudnego podizału Polaków.

Tu masz metodę likwidacji podziału:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,157725382,157725382,Chyba_jednak_banicja.html

To pewnie jakiś oszalały z nienawiści leming?

S.
    • sclavus Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 11:50
      Nie wygłupiaj się i nie szargaj świętości... :D
      Dudę wybrało ćwierć narodu a Komorowski przegrał z ćwiercią narodu - takie są realia
      To raz!
      Drugie - Duda nawet zaprzysiężony nie został, niczego - jako prezydent - nie zdążył pokazać a ty go już na rozjemcę wojny polsko-polskiej kreujesz :D
      ... jedyne co zdążył pokazać - a to nie pozwoli na rozejm - to to, że będzie prezydentem sumień Polaków... z misją powierzoną mu przez boga - jak to jego mamuśka była rzekła (a lepiej by było, żeby w język się ugryzła|)
      • 13kisiel Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 12:06
        tylko dekomunizacja jest szansą dla polszewików
        • kzet69 Re: Jest szansa na zgodę 26.05.15, 12:43
          nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz
        • sclavus :)))))))) :)))))))))))) :)))))))))))))))) 26.05.15, 16:18

• indeed4 Meller pozamiatał. 26.05.15, 12:55
      bi.gazeta.pl/im/b3/25/11/z17979571Q,Marcin-Meller.jpg

PS. Na zgodę między żelaznym elektoratem PiS i PO nie licz - skakanie sobie do gardeł pod dyktando polityków i jedynie słusznych autorytetów to ich esencja życia ;-)
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Meller pozamiatał. 26.05.15, 12:58
        Samuel Parejra już wyciąga rękę do zgody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka