Gość: absolwent90 Kompromitacja Politechniki IP: *.chem.usu.edu 16.09.04, 06:49 Zaplacilem za egzaminy wstepne (wtedy byly electroniczne). Ustalilem tematy egzaminu magisterskiego i jestem milionerem w USA. Takie byly uczelnie w PRLu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubek Re: Kompromitacja Politechniki IP: *.chem.usu.edu 16.09.04, 07:02 Ci ludzie musza byc z marmuru albo z zelaza. Kule sie od nich odbijaja. Odpowiedz Link Zgłoś
poliester Jeśli dzieci korzystają z zasług... 16.09.04, 07:11 ...rodziców - prawników, (o ile samo bycie prawnikiem można uznać za zasługę) zresztą bardzo wątpliwych, lub wręcz wyimaginowanych to muszą również odpowiadać za ich - bardzo realne winy i błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Jeśli dzieci korzystają z zasług... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:22 zastawiam się kto steruje tą sprawą, komu zależy ,aby panowie dziennikarze tak pilnie śledzili ( wybiórczo) ten temat i na czyje "zlecenie " poświęcili tyle uwagi tej sprawie." jak wspaniale" montują fakty- listy + łapówka- niedługo tak nas wykołują, że mało kto będzie pamiętał kto dał łapówkę i czy ona była istotną sprawą w tej całej aferze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Jeśli dzieci korzystają z zasług... IP: *.univ.gda.pl 16.09.04, 09:08 Nie nadarmo GW nazywają gazetą wybiórczą. Bo wybiera co jej pasuje w spełnieniu ambicji politycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda O CZYM WY CHRZANICIE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.04, 11:24 Dzieje sie ewidentne swinstwo. Kolesiostwo, nepotyzm, lapowkarstwo. Miejsce dla kogos z plecami, to miejsce zabrane komus kto mogl byc merytorycznie znacznie lepszy. Co ma decydowac o karierze? Praca, talent, wysilek, czy stanowiska rodzicow. Jakie merytoryczne argumenty przemawiaja za faworyzowaniem dzieci sedziowskich, adwokackich, radcowskich. Przeciez to od lat sitwa, do ktorej wchodzi sie na zasadzie konkursu protekcji. Niech wreszcie ktos cos z tym zrobi. Dlaczego GW nie ma o tym pisac? Spisek przeciwko swietym korporacjom prawniczym? Juz wiele skurwysynstw nawyrabiali, juz zbyt wielu ludziom poutracali skrzydla i zbyt wielu zepchneli na margines. Juz za bardzo wypchali sobie kieszenie. Juz za bardzo sprzeniewierzyli sie zasadom elementarnej uczciwosci i przyzwoitosci. Porownaj sobie palestre przedwojenna z dzisiejsza sitwa. NIE TEN POZIOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rye [...] IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.09.04, 14:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Jeśli dzieci korzystają z zasług... 16.09.04, 19:23 Gość portalu: Obserwator napisał(a): > Nie nadarmo "na darmo" pisze sie oddzielnie (no chyba, ze sie bylo przyjetym na Uniwersytet Gdanski z protekcji- wtedy znajomosc poprawnej pisowni nie jest wymagana :) ). > GW nazywają gazetą wybiórczą. Bo wybiera co jej pasuje w spełnieniu > > ambicji politycznych IP: *.univ.gda.pl <---Wydaje mi sie, ze oburzenie autora tego postu jest efektem pracy/nauki na skorumpowanym uniwerku. Adres IP tlumaczy sprzeciw autora wobec dzialalnosci zmierzajacej do wykrycia korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: jest kompromitacja prawa w Polsce IP: *.233.169.70.devs.futuro.pl 16.09.04, 07:18 jest to dorobek mazowieckiego i kwaśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: jest kompromitacja prawa w Polsce IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:26 Taką miałem nadzieję, że po roku 80 coś się zmieni, a to wprost przeciwnie, dopiero otworzyła się „ Puszka Pandory” z łapówkami, protekcjami itd. Narodzie, gdzie my zmierzamy?:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszy Re: jest kompromitacja prawa w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:30 amnezja? czy w latach 70, 80 nie było afer, ale sposób ich zalatwiania był inny- w knajpce, przy koniaku, wódeczce lub na telefon. zastanawiam się,czy urodziłeś się wczoraj, czy faktycznie masz wybiórczą amnezję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat GAZETO ! KIEPSKI TUTYL!!! :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:36 ZATYTULUJCIE KOLEJNY TEKST INTERWENCYJNY: " NA LEWO NA PRAWO"! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet "Uniwersytet zapowiada natychmiastowe IP: *.ne.client2.attbi.com 16.09.04, 07:43 jej zwolnienie". Wczesniej podano, ze to dzialaczka zwiazkow zawodowych. Z tym zwolnieniem moze zatem byc tak ja ze zwolnienie speca od "handlu skorami" w ludzkim pogotowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viwa LICZBA ZDOBYTYCH PUNKTÓW TO CHYBA WYSTAR IP: *.wroclaw.sa.gov.pl 16.09.04, 07:53 Liczba zdobytych punktow to chyba wystarczający wyznacznik poziomu wiedzy posiadanej przez dzieci prawnikow, które nie dostały się w sposób legalny na uczelnię.Przebyty okres pracy w kancelariach jak widać niczego ich nie nauczył, szkoda zatem że naprawdę zdolne dzieci nie mają zupełnie szansy dostania się na taki niby staż. Ale cóż się nie powie na swoje usprawiedliwienie?!? Przyszła kolej na obronę dzieciaków kolegów i swojej własnej pupy???!!! Życzę sobie i uczciwym obywatelom naszego państewka, by to ujawnienie procederu zaskutkowało tym czego wszyscy oczekujemy - uczciwym poborem na studia (i nie tylko na studia).Wszak wszyscy wiemy, że takowe rzeczy dzieją się na wszystkich uczelniach prawniczych - i nie tylko!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: LICZBA ZDOBYTYCH PUNKTÓW TO CHYBA WYSTAR 16.09.04, 19:09 Prawnicy obcuja na codzien z przestepcami a przeciez wiadomo, ze "kto z kim przystaje, takim sie staje..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: skontrolujcie UMK w Toeuniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 07:54 znajomego adwokata syn też miał iinny tryb w dostaniu się na prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGŁA REKTOR I SPÓŁKA ŁAPÓWKARZE DO WIĘZIENIA IP: 81.219.224.* 16.09.04, 07:55 REKTOR I SPÓŁKA ŁAPÓWKARZE DO WIĘZIENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naparstek Re: REKTOR I SPÓŁKA ŁAPÓWKARZE DO WIĘZIENIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 08:49 hasła jak z transparentu z okazji 1- maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.t-s.pl 16.09.04, 08:10 wszędzie tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Oto pelny obraz polskich ELYT. 16.09.04, 08:12 Polska nalezy do najbardziej skorumpowanych krajow na swiecie. Ale czemu sie dziwic, skoro krancowa degeneracja pleni sie tam, gdzie akurat powinna byc zwalczana? Czy to w ogole moze byc szkola prawnikow? Tak maja wygladac elity naszego kraju? Czy trzeba sie jeszcze dziwic, dlaczego Polacy uchodza w Europie za narod kryminalistow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil_ Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.biotech.univ.gda.pl 16.09.04, 08:16 UG to nie tylko Wydział Prawa i Rektorat. Nie można oczerniać całej Uczelni za wybryki jednej kobiety z administracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: int555 Idealny obraz naszego wymiaru "SPRAWIEDLIWOŚCI" IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 08:19 I tu sprawdza się stare polskie przysłowie , czym skorupka za młodu ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusia Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 16.09.04, 08:20 To co wykryto w Gdańsku dzieje się na na każdej polskiej uczelni. Sama skończyłam prawo i wiem, że Gdańsk nie jest wyjatkiem. Mała rada dla wszystkich jeżeli potrzebujecie porady prawnej ostrożnie wybierajcie prawnika. Rzadko bowiem adwokatem zostaje najlepszy z roku, częściej miernota, która prześlizgiwała się z roku na rok ale miała w sobie to coś, czyli "dobre geny"... Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego 16.09.04, 19:33 Gość portalu: gusia napisał(a): > To co wykryto w Gdańsku dzieje się na na każdej polskiej uczelni. Sama > skończyłam prawo i wiem, że Gdańsk nie jest wyjatkiem. Mała rada dla wszystkich > > jeżeli potrzebujecie porady prawnej ostrożnie wybierajcie prawnika. Rzadko > bowiem adwokatem zostaje najlepszy z roku, częściej miernota, która > prześlizgiwała się z roku na rok ale miała w sobie to coś, czyli "dobre geny".. > . Niestety, slowo "prawnik" w Polsce to coraz bardziej zdewaluowane okreslenie. A potem sie dziwimy, ze system sadowniczy dziala tak jak dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenus Jak ten czlowiek musi byc juz zdemoralizowany, IP: 195.67.104.* 16.09.04, 08:21 skoro nie widzi w tym co zrobil nic nagannego. Mysle o dziekanie Okręgowej Rady Adwokackiej w Gdańsku Jerzym Lipskim. Typowa ofiara PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio jak pomysle jakim jestes prawnikiem.... IP: *.polfa.lublin.pl / *.devs.futuro.pl 16.09.04, 08:22 ... absolwencie UG to za sie boje pojsc do lekarza; hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kill'em TEŻ MI NOWINA !!! IP: 195.116.133.* 16.09.04, 08:29 "Ze względów społecznych należałoby natychmiast zamknąć dziekana !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.wd.wroc.pl 16.09.04, 08:29 No tak... listy polecające "dzieci klanów" uzasadnia się działalnością w kancelariach lub też działalnością ich rodziców... Ja niestety nie miałam takiej możliwości i choć zdałam egzamin na 4,00 i 4,5 nie dostałam się na studia dzianne (odwołanie też nie zostało rozpatrzone pozytywnie). Skończyłam te studia w trybie zaocznym (po drodze obserwując jak traktowane są dzieci prawników) i okazało się (czego zresztą można było się spodziewać) że nie mam szans na aplikację...Wystarczy spojrzeć na listę osób przyjętych na aplikacje i porównać nazwiska - nie wymaga to komentarza... Zaznaczam jednocześnie, iż nie studiowałam na Uniwersytecie w Gdańsku i tak naprawdę to w całym kraju na tych wydziałach dzieją się takie rzeczy... NIECH KTOŚ WRESZCIE COŚ Z TYM ZROBI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: 195.205.16.* 16.09.04, 11:32 Nie pamiętam aby na egzaminie wstępnym były wystawiane oceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proponuję wziąć się za pozostałe uniwerki IP: *.szuwarowa.krakow.pl 16.09.04, 08:36 prawo w całym kraju wygląda podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Nieważne, czy mądry, czy głupi 16.09.04, 08:49 ważne, aby być dzieckiem sędziego, notariusza lub adwokata. Oni chyba swoje powołanie do zawodu prawnika przekazują dzieciom w DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 16.09.04, 08:51 UG nie jest odosobnionym przypadkiem. Na UMK podobne sytuację także maja miejsce. Środowisko adwokackie jest bardzo hermetyczne. Ludzie spoza kregu praktycznie nia maja wstępu. W Toruniu środowisko adwokackie jest berdzo rozbudowane, dla pomniejszenia kosztów działalności lokalni adwokaci umówli sie np. iz swoim praktykantom, także tym będącym juz na aplikacji, nie wypłaca wiecej miesięcznie niz 750 zł. Należy skończyć z utajnionymi listami i popieraniem nieuków, których później przepych się na egzaminach za znane nazwiska. Dajmy szansę naprawde zdolnym młodym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.autocom.pl 26.09.04, 20:12 patologia korporacji akademickich bije patologię politykow - to skutek dożywotnich immunitetow dla prof i braku opozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: 81.26.5.* 16.09.04, 08:52 prawnik zawsze nauczy sie jak w imie prawa prawo omijac Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego 16.09.04, 08:58 Gość portalu: gość napisał(a): > szkoła dobrego prawa zwłaszcza od pomroczności jasnej wszyscy w Polsce wiedzą, że OD ZAWSZE na studia pewna grupka uczniów była protegowana na różne sposoby jedno jednak nie ulega dyskusji na studia prawnicze PROTEKCJA wszelaka powinna być niedopuszczalna, bo...każdy z nas wie dlaczego...a przynajmniej wiedzieć powinien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goran Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.rene.com.pl 16.09.04, 09:09 Nieskromnie powiem że mam niegłupiego syna. Choć oceny miał przeciętne bo nie chciało mu się wkuwać struktury agrarnej Brazylii to jednak test gimnazjalny napisał tak, że bez problemu dostał się do najlepszego liceum w mieście. Sam nie jestem prawnikiem ale połowa rodziny to dość znani adwokaci, nawet ze spraw opisywanych w gazetach. Ale ani mi, ani im nie przyjdzie do głowy aby dzieciaka gdzieś kiedyś popychać. Fajnie jakby chciał zostać prawnikiem, ale chłopak na razie chce być gitarzystą i trenuje codziennie po trzy godziny. Ja wolałabym aby został np. prawnikiem, ale zrobi jak zechce. Niech będzie giatrzystą. Jak go będę zawsze wspierał, ale tylko duchowo. Trochę mi żal tych którzy są na tych listach, bo muszą się czuć obecnie nieszczególnie, co zawdzięczaj głupio ambitnym tatusiom i mausiom. Zrobili im krzywdę jak się okazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego 16.09.04, 09:34 Gość portalu: Goran napisał(a): > Nieskromnie powiem że mam niegłupiego syna. Choć oceny miał przeciętne bo nie > chciało mu się wkuwać struktury agrarnej Brazylii to jednak test gimnazjalny > napisał tak, że bez problemu dostał się do najlepszego liceum w mieście. Sam > nie jestem prawnikiem ale połowa rodziny to dość znani adwokaci, nawet ze spraw > > opisywanych w gazetach. Ale ani mi, ani im nie przyjdzie do głowy aby dzieciaka > > gdzieś kiedyś popychać. Fajnie jakby chciał zostać prawnikiem, ale chłopak na > razie chce być gitarzystą i trenuje codziennie po trzy godziny. Ja wolałabym > aby został np. prawnikiem, ale zrobi jak zechce. Niech będzie giatrzystą. > Jak go będę zawsze wspierał, ale tylko duchowo. Trochę mi żal tych którzy są na > > tych listach, bo muszą się czuć obecnie nieszczególnie, co zawdzięczaj głupio > ambitnym tatusiom i mausiom. Zrobili im krzywdę jak się okazuje. problem jeszcze większy jest w tym, że korzystając z PROTEKCJI wszelakich na studia prawnicze KRZYWDĘ robi się WSZYSTKIM INNYM PODWAŻAJĄC U SAMYCH PODSTAW NATURĘ SPRAWIEDLIWOŚCI i takie działanie NIE MA USPRAWIEDLIWIENIA przed najwyższą z możliwych kar, karą pozbawienia wykonywania zawodu prawnika WSZYSTKICH uczestników takiego procederu koniec ależ nie... to co zdarzyło się na UG było, jest i będzie, ale PRZECIWSTAWIAĆ się temu procederowi trzeba zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.pwradio.pl 16.09.04, 08:59 Jest to rzeczywiście kompromitacja. Ale nie tylko Uniwersytetu Gdańskiego lecz całego systemu kształcenia prawników. Przecież ci, którzy dzisiej dostali się "na lewo" na studia, jutro dostaną się "na lewo" na aplikację (niech prawnik o "złych genach" spróbyje się dostać na np. aplikację adwokacką), a pojutrze bądą nas sądzić jako sędziowie lub zgarniać kasę jako adwokaci czy radcowie. Byłoby bardzo celowe prześledzić rezultaty egzaminów wstępnych i odwołań w całej Polsce przez ostatnie 30 lat, przyjęć na aplikacje oraz potem kto gdzie funkcjonuje. Gwarantuję ciekawe rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
stachud Matoly w sadzie - radykalne rozwiazania 16.09.04, 08:59 A potem w sadach roi sie od matolow, wiec juz wiecie skad ta paranoja na salach sadowych. Ryba psuje sie od glowy. Tylko radykalne rozwiazania moga temu zapobiec. Polacy nie dorosli do demokracji, ktos musi to wziac za ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi To nie tylko Uniwersytet Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:05 Jestem przekonany, że tak dzieje się nie tylko na Wydziale Prawa i Administracji UG ale również w pozostałych uniwersytetach i akademiach medycznych i nie tylko prezesi sądów czy izb adwokackich posyłają rodzinne listy protegowanych do przyjęcia na studia ze względu na "ważny interes społeczny". Warto to sprawdzić. Głosy uczestników tego forum powinny w tym pomóc organom prokuratury i policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: 195.116.210.* 16.09.04, 09:05 To jest tylko wierzcholek gory lodowej - tak wyglada pierwszy etap rekrutowania narybku do branzy od poczatkow PRL opanowanej przez czerwonych i tych, ktorych czerwoni dopuscili do prawniczego koryta. Potem sa aplikacje, egzaminy itd. Pisanie (jedynie) o "kompromitacji Uniwersytetu Gdanskiego" wyglada na chec dokopania jedynie rektorowi, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goran Re: Kompromitacja uczelni Uniwersytetu Gdańskiego IP: *.rene.com.pl 16.09.04, 09:09 -------------------------------------------------------------------------------- Nieskromnie powiem że mam niegłupiego syna. Choć oceny miał przeciętne bo nie chciało mu się wkuwać struktury agrarnej Brazylii to jednak test gimnazjalny napisał tak, że bez problemu dostał się do najlepszego liceum w mieście. Sam nie jestem prawnikiem ale połowa rodziny to dość znani adwokaci, nawet ze spraw opisywanych w gazetach. Ale ani mi, ani im nie przyjdzie do głowy aby dzieciaka gdzieś kiedyś popychać. Fajnie jakby chciał zostać prawnikiem, ale chłopak na razie chce być gitarzystą i trenuje codziennie po trzy godziny. Ja wolałabym aby został np. prawnikiem, ale zrobi jak zechce. Niech będzie giatrzystą. Jak go będę zawsze wspierał, ale tylko duchowo. Trochę mi żal tych którzy są na tych listach, bo muszą się czuć obecnie nieszczególnie, co zawdzięczaj głupio ambitnym tatusiom i mausiom. Zrobili im krzywdę jak się okazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutek Przjdzie czas... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.04, 11:59 Gratuluje syna. O celowosci kontynuowania tradycji rodzinnej przekona sie, jak zrozumie, ze "wioslem" zarobic nie mozna. Wtedy rodzina przyjdzie jednak z pomoca. Nie znam prawniczej rodziny, ktora gadalaby o aplikacji pociechy, gdy ta jest na etapie liceum. Prosze sie nie martwic. Syn "da sobie rade". PS. Prosze mi wierzyc, tego typu bajania sa przez absolwentow prawa przyjmowane z politowaniem. Moze dlatego, ze maja oni watpliwa przyjemnosc ogladania nazwisk "orlow" z ich roku na listach przyjetych na aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Przjdzie czas... 16.09.04, 12:10 Gość portalu: Lutek napisał(a): > Gratuluje syna. O celowosci kontynuowania tradycji rodzinnej przekona sie, jak > zrozumie, ze "wioslem" zarobic nie mozna. Ee,przesadzasz. Nie każdy musi zarabiać jak Clapton,czy Vai,albo inny Satriani. Jak chłopak kocha muzykę i granie to niech to robi. Czy sądzisz,ze tylko milionowe kontrakty satysfakcjonują muzyka? Niech gra,jak bedzie dostawał kase taką,że będzie mógł z niej życ zgodnie ze swoim widzeniem świata,to czemu nie? -- Talk is cheap" Odpowiedz Link Zgłoś