Dodaj do ulubionych

moje deja vu

24.08.15, 19:26
w latach 1980/81 spotykalam wielu znajomych, ktorzy gwaltownie zmienili poglady na socjalizm i PRL.
Podobny koniukturalizm obserwuje obecnie u niektorych publicystow.
Taki J. Zakowski napisal o akcji ratujmy maluchy apel do Tuska:
"Ruch Ratujmy Maluchy zebrał dość podpisów, by zmusić Sejm do podjęcia decyzji, czy ogłosić referendum w sprawie posłania sześciolatków do szkół. Zrozumiały odruch rządzącej koalicji jest taki, by wykorzystać zdobytą dwa lata temu przewagę w parlamencie, odrzucić wniosek o referendum i kontynuować reformę. ....
Opozycja zyskałaby argument, że „władza boi się narodu”, i przez dwa lata powtarzałaby, że „Tusk rządzi przeciw Polakom".
Jak wiadomo Tusk nie skorzystal z rady.
Teraz Zakowski pisze:
"W wielu krajach referenda są ważnym narzędziem demokracji. W Polsce też mogłyby być, gdyby prezydenci traktowali państwo poważnie i podjęcie decyzji poprzedzali namysłem oraz solidną debatą. Deficyt kultury politycznej sprawia, że trudno na to liczyć."

Jan Hartman w 2013 stwierdzil:
"świetnie, że społeczeństwo w liczbie miliona zmobilizowało się, żeby złożyć podpisy"
Dzisiaj uwaza, ze:
"To pytanie jest głupie i mylące, gdyż problem dzieci sześcioletnich dotyczy czegoś zupełnie innego niż wiek rozpoczęcia obowiązku szkolnego, a mianowicie tego, że jedne sześciolatki mają zajęcia edukacyjne (w szkołach i w części przedszkoli), a inne nie (w pozostałej części przedszkoli). Stawiam dolary przeciwko orzechom, że prezydent Duda nie ma zielonego pojęcia o zagadnieniach nauczania początkowego i problematyce administracyjno-organizacyjnej związanej z przełomem przedszkole/szkoła."

Ewolucji pogladow znajomych z lat 1980/1981 w "czasach wolnosci" nie moglam na biezaco obserwowac. Ale wiekszosc z nich to wyborcy PO, czasami aktywni czlonkowie i radni.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: moje deja vu 24.08.15, 19:34
      to je trzymaj.
      • mara571 mnie by interesowalo, ilu platformersow 24.08.15, 19:47
        z tego forum przeszlo podobna droga.
        Zakladam, ze Tusk zwabil ich swoim haslem 3x15, likwidacja abonamentu i meldunku.
    • szwampuch58 Re: twoje czy Dorotki? 24.08.15, 19:45
      "wy" w tym" pisuarze" okradacie sie miedzy soba bez litosci ale mordy drzecie zawsze"oni zlodzieje" Jak mozna zyc w takiej zalganej hipokryzji, nie zgadne chyba nigdy.
      wpolityce.pl/polityka/263187-od-prawa-do-wypowiedzenia-sie-do-gwaltu-na-demokracji-czyli-o-intelektualnych-wygibasach-intelektualnej-elity-iii-rp
      • mara571 Re: twoje czy Dorotki? 24.08.15, 19:50
        dzieki za link, ale wlasciwie chcialam wkleic oryginaly.
        Nie mam tyle czasu, bo nadal pracuje.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: twoje czy Dorotki? 24.08.15, 19:52
          Hahaha kłamiesz jak Duda.
        • yoma Re: twoje czy Dorotki? 24.08.15, 19:52
          Widzimy, widzimy.
    • kotek.filemon Re: moje deja vu 25.08.15, 10:25
      mara571 napisała:

> w latach 1980/81 spotykalam wielu znajomych, ktorzy gwaltownie zmienili poglady
      > na socjalizm i PRL.
      > Podobny koniukturalizm obserwuje obecnie u niektorych publicystow.

Niech zgadnę. Wolski? Pietrzak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka