Gość: butch Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 11:00 po prostu na prałata nie ma bata:P Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: Bunt księdza Jankowskiego 27.09.04, 11:08 Odrzucam w tej chwili kwestie winy czy niewinnosci zarzucanych czynów molestowania. Przyczyna tej burzy tkwi bowiem gdzie indziej. Przez wiele lat obserwowalam ( z daleka wprawdzie , bo z relacji tvp i prasowych)jak daleko siega ogromna "swoboda" dzialan tego czlowieka. Robil i mowil co chcial, kiedy chcial i gdzie chcial.Pojawialy sie co najwyzej mniej lub bardziej ostre komentarze dziennikarskie i to zawsze konczylo sprawe.KTOS PRZEZ WIELE LAT - SWIADOMIE NA TO POZWALAL !!.Pozwalano na tendencyjna,polityczna(!), niegodna dzialalnosc( przeciez zadaniem duchowienstwa powinno byc dazenie do lagodzenia a nie wszczynania konfliktow !) ,tematycznie mocno odbiegajaca od norm jakimi powinna poslugiwac sie osoba duchowna. Czyz trudno teraz zrozumiec fakt, ze nie przyjmie dymisji? Teraz to jakby troche za pozno na zastanawianie sie dlaczego.Jest to zle ale moze to mimo wszystko dobry moment, zeby wladze koscielne zastanowily sie nad tym na co pozwalaja i do czego to prowadzi.W tym naszym biednym kraju jest tyle zamieszania i zla.Korupcji, cwaniactwa, zlodziejstwa, niekompetencji.Kosciol jako instytuca rowniez robi wiele zlego "dolewajac oliwy do ognia "chcac wygrac cos dla siebie.To nie tak mialo byc!!!. A wiekszosc tych, ktorzy podaja sie za katolikow, to najbardziej zaklamani ludzie jakich znam.Biedni, bezwzledni wyznawcy komercji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 11:15 no to agora, skoro mowisz o komercji, to zajmij sie udzialowcami agory, czyli dziennikarzami gw: wg sprawdzonych informacji, majatek takiej np. pani luczywo (podaje za rzepa) w akcjach agory to 80 000 000 PLN. i to oni tak bardzo dbaja o bidnych i pokrzywdzonych? smiechu warte. plus afera rywina i konszachty michnika z kwachem - no coz "nowopolskie" rozumienie sprawiedliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: Bunt księdza Jankowskiego 27.09.04, 11:18 Tracimy watek.Zajmujemy sie w tej chwili sprawa pralata i tylko o tym starajmy sie mowic. Ja jestem oczywiscie ZA BEZWZGLEDNYM WYJASNIENIEM WSZYSTKICH AFER. chce tylko powiedziec, ze KOSCIOL NIE POWINIEN BRAC W NICH UDZIALU!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILIP Re:KAMPANIA NIENAWISCI NAGONKE W STYLU IP: *.telia.com 27.09.04, 11:30 STALINOWSKIM PROWADZI GW.I tak nic nie wyniknie z prowokacji Michnika.Nawet prz pomocy Sharona wiara w Polsce pozostanie niezwyciezona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re:KAMPANIA NIENAWISCI NAGONKE W STYLU IP: 5.5R* / 193.188.97.* 27.09.04, 12:59 Na jakie ty forum trafiles pajacyku? Tu nikt nie atakuje wiary, nie zmieniaj tematu. Tu atakuja twojego wielebnego durnia i jego bron, a co to jest wiara to ty nie wiesz. Idz do kosciola do spowiedzi tylko nie do wielebnego i porozmawiaj sobie o swoich watpliwosciach czy sa to grzeszki czy grzechy, a potem wroc tu i pisz na temat owieczko zblakana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re:KAMPANIA NIENAWISCI NAGONKE W STYLU IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 14:01 filipie,juz cie zydzi opanowali,bo czytasz i dyskutujesz na forum gazety. nie wstyd to prawdziwemu polakowi. idz sie wyspowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biednyduchowo Niezwyciezona wiara OK ale w co? Chyba szmal... IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 27.09.04, 14:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 11:36 mylisz sie agora. jestes zbyt inteligentny, zeby tego nie rozumiec. tu chodzi o szerszy kontekst: jankowski jest "gnojony", bo takie sa wymogi politycznej poprawnosci gw. kryminalisci i pospolici przestepcy - vide ostanio posel peczak z sld + miller i syn spolka z.o.o, robia co chca. co do jankowskiego, to chodzi o pomowienia i nieudowodnione posadzenia. i tu juz wymagamy dymiscji. kwach zachowuje sie skandalicznie i kompromituje urzad prezydenta rp: czytales na lamach gw o koniecznosci impeachmentu? ja nie. i tu jest sedno sprawy: jestem przekonany, ze jankowskiego probuje sie wyeliminowac wszelkimi sposobami, bo psuje okraglostolowy uklad. oby to nie stalo sie miara "nowo-prlowskiej sprawiedliwosci w III rp); chyba potrzeba juz IV RP, bez tych dziwnych ukladow i ukladzikow, nie uwazasz? dla mnie sprawa jankowskiego i atak mediow to wierzcholek gory lodowej zepsucia zarowno wymiaru sprawiedliwosci, jak i instytucji panstwowych w III rp. zauwaz, ze nawet w tych niemczech (glownie wschodnie landy) partie czytso rasistowskie typu npd czy dvu wchodza do parlamentow krajowych. w usa wiele jest organizacji rasistowskich, ktorym nikt nie moze prawnie "zamknac geby". a jankowski napewno ani rasista, ani faszytsa nie jest. pedofilem napewno nie: co do tego to juz nawet gw, se i fakt sie z tych prymitywnych oskarzen wycofaly. gw wiecej zaj´muje sie niewygodnaym dla linii gw jankowskim anizeli kryminogenno w istocie dzialalnoscia goclowskiego i zaufanych ksiezy (do spolki z sld) w aferze stelly maris. dlaczego? no bo goclowski "poblogoslawil" okragly stol. pomysl o tym, zanim nie jest za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talleyrand Nie mój cyrk, nie moje małpy !!! IP: 212.160.104.* 27.09.04, 11:10 Ha, ha, ha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garo Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.chello.pl 27.09.04, 11:13 Domagamy się wyjaśnienia, kto bezpodstawnie oskarza księdza i jaki ma w tym cel!!! Parafia Św. Tomasza w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary T Dusza dyszy IP: *.adsl.tele2.no 27.09.04, 11:19 Dusza dyszy Bieda, lud z nędzy co dziennie płacze Księdzu Jankowskiemu nie wybaczę! W nadmiarze dobroci ksiądz się pławi Kapłanie lud głodem stale się dławi Zmanierowany Jankowski winko suszy Inaczej istnieje bogactwo w jego duszy Przepychem dętej pustyni się otacza W próżnię obraźliwego obłędu stacza Kiesę złotego cielca bałwochwalców Zliczę na dłoni jedynie parę palców Prędzej pozbyć się nam tego ciężaru Palącego żywym ogniem czarta żaru Cezary T. 2004-08-27 01:10:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 11:21 (1) Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. (2) Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, (3) nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, (4) który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, (5) bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży? (6) Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie. (7) A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie. (8) Również diakoni mają być uczciwi, nie dwulicowi, nie nałogowi pijacy, nie chciwi brudnego zysku, (9) zachowujący tajemnicę wiary wraz z czystym sumieniem. (10) Niech oni najpierw odbędą próbę, a potem, jeśli się okaże, że są nienaganni, niech przystąpią do pełnienia służby. (11) Podobnie kobiety: powinny być poważne, nie przewrotne, trzeźwe, wierne we wszystkim. (12) Diakoni niech będą mężami jednej żony, mężami, którzy potrafią dobrze kierować dziećmi i domami swoimi. (13) Bo ci, którzy dobrze służbę pełnili, zyskują sobie wysokie stanowisko i prawo występowania w sprawie wiary, która jest w Chrystusie Jezusie. (1 List do Tymoteusza 3:1-13, Biblia Warszawska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony1 Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.rcss.gov.pl 27.09.04, 11:35 Wybacz "chrzescijanka" ale Kosciol Katolicki posiada w Nowym Testamencie tylko 2 listy sw. Pawla do Tymoteusza. Twoja "proza" to apokryf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: I starym zwyczajem całujemy cię w usta pedziu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 11:23 pocaluj sie w d..e. glowy i ust to juz dawno nie masz. no chyba ze brezniewowski r.. Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: I starym zwyczajem całujemy cię w usta pedziu 27.09.04, 11:29 Taka dyskusja swiadczy wlasnie o POZIOMIE NASZEGO SPOLECZENSTWA. W kraju w którym dominuje taki poziom jeszcze przez wiele lat nic dobrego nas nie czeka.Ciesze sie ,ze moi synowie sa madrymi i zdolnymi dziecmi i moga dzieki temu wybierac znajomych wsrod madrych, swiatlych, inteligentnych rowiesnikow( ktorych wbrew pozorom jest naprawde duzo) i nie musza obracac sie wsrod takich prymitywow ! Ja rowniez ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lars Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.04, 11:28 niestety tacy ludzie jak ks. Jankowski szkodza przede wszystkim samemu Kosciolowi, któremu rzekomo sluza. Kosciól to znacznie wiecej niz ks. Jankowski. To tylko fanatyzm i prywata w najgorszym wydaniu. Niestety nic nowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.crowley.pl 27.09.04, 11:31 Gdzie jest pokora , miłość , skromność - o których uczy kościół ! Nie wierzyłam w winę księdza Jankowskiego , ale jestem szczerze oburzona jego obecnym zachowaniem . Gdyby choć trochę miał własnej godności sam dawno by ustąpił , ale jemu najwyraźniej zależy na reklamie i rozgłosie , a to nie są cechy jakie powinien mieć chrześcijanin ,a zwłaszcza ksiądz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka co mówi Biblia na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 11:34 (1) Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. (2) Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, (3) nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, (4) który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, (5) bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży? (6) Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie. (7) A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie. (8) Również diakoni mają być uczciwi, nie dwulicowi, nie nałogowi pijacy, nie chciwi brudnego zysku, (9) zachowujący tajemnicę wiary wraz z czystym sumieniem. (10) Niech oni najpierw odbędą próbę, a potem, jeśli się okaże, że są nienaganni, niech przystąpią do pełnienia służby. (11) Podobnie kobiety: powinny być poważne, nie przewrotne, trzeźwe, wierne we wszystkim. (12) Diakoni niech będą mężami jednej żony, mężami, którzy potrafią dobrze kierować dziećmi i domami swoimi. (13) Bo ci, którzy dobrze służbę pełnili, zyskują sobie wysokie stanowisko i prawo występowania w sprawie wiary, która jest w Chrystusie Jezusie. (14) Piszę do ciebie w nadziei, że rychło przyjdę do ciebie; (15) gdyby jednak przyjście moje się odwlokło, to masz wiedzieć, jak należy postępować w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podwaliną prawdy. (16) Bo bezsprzecznie wielka jest tajemnica pobożności: Ten, który objawił się w ciele, został usprawiedliwiony w duchu, ukazał się aniołom, był zwiastowany między poganami, uwierzono w niego na świecie, wzięty został w górę do chwały. (1 List do Tymoteusza 3:1-16, Biblia Warszawska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony1 Re: co mówi Biblia na ten temat? IP: *.rcss.gov.pl 27.09.04, 11:44 Ani w pierwszym, ani w drugim liscie sw. Pawla do Tymoteusza nie ma wersow, ktore prztaczasz "chrzescijanko". Lzesz i tyle prezentujac apokryficzne herezje i bzdury jako Pismo Swiete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: co mówi Biblia na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:29 www.biblia.net.pl/biblia.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Oślepiło Cię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:31 (1) Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego zadania. (2) Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, (3) nieprzebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, (4) dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. (5) Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży? (6) Nie [może być] świeżo ochrzczony, ażeby wbiwszy się w pychę nie wpadł w diabelskie potępienie. (7) Powinien też mieć dobre świadectwo ze strony tych, którzy są z zewnątrz, żeby się nie naraził na wzgardę i sidła diabelskie. (8) Diakonami tak samo winni być ludzie godni, w mowie nieobłudni, nienadużywający wina, niechciwi brudnego zysku, (9) [lecz] utrzymujący tajemnicę wiary w czystym sumieniu. (10) I oni niech będą najpierw poddawani próbie, i dopiero wtedy niech spełniają posługę, jeśli są bez zarzutu. (11) Kobiety również - czyste, nieskłonne do oczerniania, trzeźwe, wierne we wszystkim. (12) Diakoni niech będą mężami jednej żony, rządzący dobrze dziećmi i własnymi domami. (13) Ci bowiem, skoro dobrze spełnili czynności diakońskie, zdobywają sobie zaszczytny stopień i ufną śmiałość w wierze, która jest w Chrystusie Jezusie. (14) Piszę ci to wszystko spodziewając się przybyć do ciebie możliwie szybko. (15) Gdybym zaś się opóźniał, [piszę], byś wiedział, jak należy postępować w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podporą prawdy. (16) A bez wątpienia wielka jest tajemnica pobożności. Ten, który objawił się w ciele, usprawiedliwiony został w Duchu, ukazał się aniołom, ogłoszony został poganom, znalazł wiarę w świecie, wzięty został w chwale. (1 List do Tymoteusza 3:1-16, Biblia Tysiąclecia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: co mówi Biblia na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:39 Aż mnie zatkało. Co Ty masz za Biblię, bo ja mam parę, w różnych przekładach i to są cytaty z Bibli. Noszę Biblię przy sobie i czytam ją prawie codziennie, chyba nigdy nie miałeś jej w ręku. A warto poczytać, wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Taki jest zresztą wymóg Boży, karmić się słowem Bożym, bo ze słuchania rodzi się wiara. Podstawą wiary jest Biblia. Słowo Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: co mówi Biblia na ten temat? 27.09.04, 17:07 Gość portalu: znudzony1 napisał(a): > Ani w pierwszym, ani w drugim liscie sw. Pawla do Tymoteusza nie ma wersow, > ktore prztaczasz "chrzescijanko". Lzesz i tyle prezentujac apokryficzne herezje > i bzdury jako Pismo Swiete. www.pik-net.pl/bib-cgi/biblia?1Tym3.1-16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 11:46 ok, masz racje, ze reaguje emocjalnie. ale: dziekuj Bogu, ze Ciebie nikt tak z blotem nie zmieszal jak jego. sa nie wiem, jakbym zareagowal: moze tez bym zareagowal bardzo emocvjonalnie. zauwaz tez, ze jankowski naprawde walczyl o wolna Polske, o wolnosc, o mozliwosc wyjazdow bze zaproszen, o gloszenie wolnego slowa. michnik - po "okraglostolowych" umowach z pzpr-em napewno nie.i, skoro sie jankowskiemu wypomina ojca w wehrmachcie, to co powiedziec o rodzicielach a.m., komunistycznych wrednych aparatczykach, czy tez o przyrodnim bracie, stefanie, zbrodniarzu stalinowskim (albo o krewniakach wiekszosci glownych redaktorow gw - bolszewickich oprawcach polakow po wojnie)? pytania, pytania. sam nie wiem, co powiedziec: ale jankowskiego rozumiem - po ludzku: gdyby mnie ktos tak opluwal, tobym sam zareagowal Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Bunt księdza Jankowskiego 27.09.04, 17:09 Arcybiskup nie opluwa, tylko wydaje polecenie. A zaslugi to nie powod, zeby byc nietykalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: 195.94.200.* 27.09.04, 11:46 Niewinności wobec czego? Jeśli chodzi o podejrzenia o pedofilię to chyba naturalne, że nawet ludzie będący blisko księdza - nic o tym nie wiedzą. Ale oczywiście jest to sprawa prokuratury i za wcześnie na jakiekolwiek oskarżenia. Jednakże moim zdaniem wystarczy dotychczasowa, oficjalna "działalność" (polegająca na sianiu antagonizmów)oraz fakt demoralizowania grupy 16 - letnich chłopców wypłacaniem miesięcznie paru tysięcy złotych każdemu z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 11:59 marku, mylisz sie: dotychczasowe enuncjacje prasowe - glownie gw - potwierdzily fakt wypacenia slawkowi 8 000 PLN na remont uszkodzonego - podobno - w wypadku samochodu. poza tym nie ma zadnych innych sprawdzonych informacji. czy to jest rzetelne dziennikarstwo? czy kazda sugestia wrogich jankowskiemu mass-mediow ma byc uznana za tzw. "prawde"! czy prowadzenia w gdanskiej prokuraturze sledztwa przez syna ub-ola, zwalczajacego w stanie wojennym ksiedza ma byc miernikiem wiarygodnosci? smieszne i... smutne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatar Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 11:53 ... tak samo jak zatroskani rodzice pedofila poznanskich slowików, ktorzy do ostatniej chwili nie chcieli wierzyc w to co wszystcyjuz wiedzieli. Pralat Jankowski nie ma nic wspolnego z ta religia, widzi to kazdy ktory chocby pobieznie zna nakazy tej religii. Przeciez chcial byc oficerem Ludowego Wojska Polskiego, tylko mu nie dali... to karieropwicz i lobuz ... nic wiecej. Sa tacy w policytyce, w kulturze i w Kociele. Im szybciej Kosciol go sie pozbedzie tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 12:08 mowisz, tatar, ze jankowski "chcial". a co zrobili dla polski rodziciele i krewniacy glownych bossow agory i gw? moze bys o tym cos w swoim pos´cie napisal? rodziciele luczywo byli bolszewickimi dygnitarzami, a coreczka ma ma majatej rzedu 80 000 000 PLN. i co ty na to, tatar? Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: Bunt księdza Jankowskiego 27.09.04, 12:32 Jestem naprawde pod wrazeniem znajomosci faktow, koligacji, informacji finansowych, powiazan i zaleznosci, jakimi posluguje sie silesius.Przeraza mnie ogrom nienawisci w kazdej jego wypowiedzi.Ale co z tego wynika i do czego zmierza? Ile jeszcze wlasnych kompleksow i porazek, utopi silesius w tej dyskusji? Od faktow historii nie uciekniemy.Cos zlego kiedys zaistnialo, a my teraz probujemy to zmienic! To bardzo powazny proces, ktoremu nie pomoga wieczne oskarzenia i szukanie winnych. Wyrzucamy z siebie slowa bez wartosci i bez zastanowienia.Wieczna Targowica.To juz przerabialismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 12:52 agora, w sumie masz racje: moge zmaknac "gebe"; zyje, gdzie zyje i "mi sie powodzi"; ale nie moge agora: tak jankowskiego traktowac nie mozna; to jest ponizej pasa; unicestwia sie adersarza - wielce zasluzonego dla polski (takze osobiscie i dla mnie - choc zrozum wreszcie: nie uwazam, ze o niego walcze, bo jestem mu cos winny), bo nie pasuje do "pogloboslawionego" przez goclowskiego ukladu; tego nie scierpie; mylisz sie: nie plone nienawiscia: tylko skoro gw posluguje sie - zawsze - ciosami ponizej pasa, to i ja sprobowalem. nie wiem, jaki bedzie final tej rozgrywki. podejrzewam, ze rownie smutny, jak i poczatek. chcesz to mi uwierz: mnie to nie bawi. jestem mocno zatroskany i zasmucony. koligacje? no coz, to gw wyciagala jankowskiemu jego koligacje. chcialem "wybitnym polakom" z gw przypomniec ich koligacje. zabawa trwa dalej!! Odpowiedz Link Zgłoś
agora7 Re: Bunt księdza Jankowskiego 27.09.04, 13:17 Tak sie zastanawiam, gdzie lezy poblem naszej trudnosci we wspolnym zrozumieniu. Dzieli nas prawdopodobnie róznica wieku (nie znam wielu opisywanych peerelowskich faktow), jestem kobieta( wiec pewnie inna wrazliwosc), staram sie nie ulegac emocjom "do granic" - lub nie ulegam im , bo nie mam za soba pewnych doswiadczen,jestem raczej niekonfliktowa, i jeszcze pewnie cos tam daloby sie wymienic.( te same czynniki powoduja prawdopodobnie trudnosci w porozumieniu sie w spoleczenstwie)I nie chodzi mi o to , zeby "zamknac gebe".Jestem bardzo pochonieta wychowaniem swoich dzieci, bo chce, zeby wyszly na ludzi a czasy sa nieprzewidywalne.W calym tym trudnym procesie wychowania- stawiam na otwarte i logiczne podejscie do otaczajacych nas procesów.Nie potrafie powiedziec jednoznacznie, ze to co bylo kiedys - to tylko zlo i nalezy to przekreslic!Ale moi nastoletni synowie, zmeczeni sa tym co dzieje sie teraz!Oni obserwuja to co jest teraz.TRUDNO DZIS O AUTORYTETY, a juz kosciol z pewnoscia przestaje powoli nim byc.Dzieje sie to m.in za sprawa takich zachowan z jakich znany jest ks Jankowski i jeszcze wielu innych.Nie chce nikogo obrazac, nikogo pomawiac, ale ogarnal nas narodowo-katolicki fundamentalizm a fakt ten swiadczy tylko, ze zmierzamy w zlym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 13:52 Agora, jestem pelen szacuknu: sam nie mam dzieci, ale ma bardzo wiele z nimi kontaktow; i - oby - im bylo lepiej; niestety - o to walczyl jankowski, a nie glemp czy goclowski; mnie irytuje jedno: dokopuje sie nez zenady komus, kto tyle dobrego zrobil (sam michnik ma wiele jankowskiemu do zawdzieczenia); i nie chodzi o balwochwalczosc: choc o chamstwo w "dokopywaniu" czlowiekopwi, tylko dlatego, ze nie miesci sie w wyznaczonym przez gw kanonie politycznej poprawnosci. tym sie brzydze, bo wiem, kto zacz jankowski, i ile dobrego dla polski zrobil. jezeli goclowski - ktory polske, wiare i przyzwoitosc - za "psie pieniadze" - sprzedal w magdalence, chce rozrachunku, to porozmawiajmy: ale przede wszytskim o stella maris, gdzie jego zaufany ksiezulo robil straszne przekrety. naprawde - jestem wierzacym katolikiem, chodzacym i do niemieckich i francuskich kosciolow, i majacym zywy kontakt z zyciem kosciola: panowie goclowski i glemp - juz dawno nalezaloby pojsc z wielkim worem pokutnym do cannosy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.zamoyski.edu.pl / *.zamoyski.edu.pl 27.09.04, 12:11 O niewinnosci dyrygenta Poznanskich Slowikow na poczatku wszyscy byli przekonani. I co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butch Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:18 Na pralata nie ma bata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slon problem kościoła IP: 217.97.129.* 27.09.04, 12:33 Na tym etapie to problem kościoła i prokuratora. Prokuratora, bo co najmniej deprawacja nieletnich. Kościoła, bo ja widząc takich księży z którymi kościół sobie nie radzi i być może jest ich więcej, będę protestował nie przeciw Jankowskiemu, tylko np. przeciw obecności księży w szkołach, przeciw konkordatowi, za ujawnieniem finansów kościoła. Im więcej takich przypadków, tym bardziej jako wyborcy powinniśmy tego się domagać poprzez swoich przedstawicieli w parlamencie. Ja do św.Brygidy na msze nie chodzę i nie obchodzi mnie kto tam jest proboszczem! Slon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 27.09.04, 12:40 to sie moze zdarzyc tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denrike Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 27.09.04, 12:41 Wiesz... ludzie z otoczenia Leszka M. tez sa pewni, ze jest on osoba kompetenta... Ludzie bedacy blisko kogos nie moga byc obiektywni wzgledem niego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 12:41 I kto wiecej uczynil dla Gdanska? dla robotnikow? kto odzyskal kosciol? kto byl pierwszym proboszczem? kto wspieral robotnikow w stoczni? kto wspiera bezrobotnych? kto karmil michnika, kuronia i mazowieckiego? goclowski czy jankowski? kto uczynil wiecek dobrego? no, moze jaruzelski z goclowskim w magdalence??? . www.diecezja.gda.pl/parafie/dekanat1/sbrygida.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.pwradio.pl 27.09.04, 13:05 Oczywiście masz rację Silesius-ie.Mieszkam w Gdańsku i zapewniam cię, że my dobrze wiemy co jest grane. Ksiądz Jankowski miał swoich entuzjastów - ja do nich się nie zaliczałem, ale to sprawa moja i ew. Ks. Jankowskiego.Te dmuchane zarzuty są po to aby sprawdzić jak daleko można się posunąć w walce z Kościołem. Przykre jest, że nasz (?) biskup bierze w tym udział. Bo do Pieronka, Ziaji czy Bonieckiego się już przyzwyczaiłem, i są oni, tak jak "księża patrioci" za komuny, piątą kolumną w Kościele. Pewnie niedługo trzeba będzie znów zejść do podziemia, bo nasi przywódcy duchowi prowadzą nas na zatracenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:33 Pytania: za czyje pieniądze? GDZIE ODROBINA SKROMNOŚCI - TEJ SKROMNOŚCI EWANGIELICZNEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 13:43 jaka skromnosc ewangeliczna masz na wzgledzie marcinie? te, nakazujaca podpisywac polsko-zdradzieckie glejty z magdalenki, czyli arcybiskupa goclowskiego (tudziez glempa)? czy te jankowskiego - wczesniej popieluszki i jancarza - domagajaca sie troski o naprawde biednych i przesladowanych. jesli chcesz, to wez kalkulator do reki i podlicz: juz dzis wloze reke do ognia i powiem, ze dla biednych i przesladowanych w polsce tysiackroc wiecej zrobil jankowski niz goclowski. niech bedzie: wyzywam cie na pojedynek: udowodnij, ze powiedzialem nieprawde!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:51 Wszak prawdy nie powiedziałeś, bo jej nie znasz, ale styl dyskusji i argumentacja są bardzo ewangeliczne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 13:57 no to marcinie do rzeczy: powiedz mi cos o gloclowskim w magdalence, i o roli glepma, brata czlonka KC PZPR! skoro ja prawdy nie powiedzialem, to moze ty nam conieco objasnisz= czekam na twoje "prawdziwe" rewelacje o obydwu zasluzonych panach - mowie to jako b. wierzacy katolik - tak bardzo zasluzonych dla kosciola w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Historia kosciola Sw. Brygidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 14:12 Szanowny silesiusie! Poglądy i filozofie naszej dyskusji różni to, że Ty /CZŁOWIEKU/ wiesz kto ma rację, a ja pomimo sześdziesiątki na karku stawiam zawsze kwestię - Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Fundament wszystkiego dobra na Tym Świecie zasadza się na przestrzeganiu prawa i dyscypliny - czytaj "kanonicznego i wobec przełozonego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~X~ moim zdaniem afera szyta grubymi nićmi IP: *.ds.pg.gda.pl 27.09.04, 12:44 Moim zdaniem Jankowski to idiota. Odważny ale idiota, kiedy trzeba to walczył z komuchami, gdy zabrakło wroga i poklasku rzucił się na żydów. Pedofilem raczej nie jest, o ile wiem to raczej ujawinia się w dużo młodszym wieku a gdyby tak było komuchy wyciągnęłyby wszystko na światło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzast Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:44 Poglądy narodowo-socjalistyczne Samoobrony są zbieżne z poglądami Prałata i muszą się popierać. Start w wyborach parlamentarnych kleru jest zakazany kanonicznie i duchowny mnie może brać udziału w wyborach na senatora. Roman Giertych od tego się odciął, mówiąc wcześniej przytoczone prawidła kanoniczne. O ile idzie o trwanie przez prałata na stanowisku proboszcza, to też jest niezgodne z prawem kanonicznym, które porządkuje hierarchicznie zależność. Decyzja biskupa w sprawie księdza jest święta. Prałat powinien prosić o laskę biskupa a nie na odwrót. "Ale ten świat jest przewrotny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: *.botany.gu.se 27.09.04, 12:56 ...jakiemu Bogu (bogu) pralat slubowal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re: W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: 5.5R* / 193.188.97.* 27.09.04, 13:08 On zapomnial o slubach, on teraz walczy o wieksza sprawe o swoja wiare i swoj kosciol. To jest chory psychicznie facet, ktory sam sie podklada i mu w koncu dolozy ale prokurator nie biskup. Jeszcze sie nie zorientowales, ze w naszym kraju jest tylko jeden jedyny ksiadz, jasnie wielebmny pralat! Reszta to odszczepiency bo sa przeciwko niemu. On uwierzyl, ze jest najlepszy, najmadrzejszy, najuczciwszy, a to ze robi sie z siebie pajaca, to ze nienawidzi ludzi to tylko srodki pomagajace osiagnac jego swietosc. Biedny czlowiek i zalosni sa jego obroncy, ktorzy zadnych ale to zadnych argumentow nie maja na jego obrone oprocz wyzwisk w postaci najrozniejszych przymiotnikow pod adresem kazdego kto ma inne zdanie niz oni. To sa prawdziwi wyznawcy nie wiary tylko pralata i to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 13:38 a co ty wiesz mlodziencze na temat wiary? to co ci gw podsuwa? gratuluje! troche wiecej zdrowego rozsadku i... przyzwoitej lektury zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re: W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: 5.5R* / 193.188.97.* 27.09.04, 13:56 Dziekuje za komplement na temat mojego wieku. Niestety jestem pewnie starszy niz ty i to pewne ze wiem znacznie wiecej na temat wiary niz ty sadzac po twojej odpowiedzi. Poza tym wierze ale nie w kosciol, nie w pralata tylko w Boga, a to roznica prawda? Czytam nie tylko te gazete i jak wszedzie nalezy umiec wybrac plewy od ziarna. Ty pewnie nic nie czytasz i stad ta napasc na nic nie winna gazete - to twoj pralat jest winny nie gazeta - nie zauwazyles tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 14:05 niestety mylisz sie: jestem "juz" po 40-stce; mama bardzo dobre kontakty z charyzmatykami francuskim, jak tez i ze wspolnota "Chleb Zycia" - tez francuska. mam wiele kontaktow - tu i tam; takze i niemczech: bylem stypendatem "Cusanuswerk", fundacja niemiecka dla ludzi zdolnych. niestety, ataki na jankowskiego - kierowane przez gw i pewnie sld z palacem prezydenckim, przecza temu, o co walczylem za komuny, oraza zasadom demokratycznego panstwa prawa. jestem oburzony: to czyste chamstwo gw, oraz ciemna "robotas" pzpr. a goclowski: no coz, ktos, kto podpisywal "zdrade" w magdalence + glemp, ktory ma brata, bylego czlonka KC PZPR? odmawiam komentarza. komentarz pozoistawiam ludziom naprawde wierzacym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re: W tym kontekscie nasuwa sie pytanie.... IP: 5.5R* / 217.17.233.* 27.09.04, 15:18 Piekny wiek wydawaloby sie najbardziej tworczy. Jestem starszy od ciebie. Tak nawiasem mowiac mowi sie stypendysta - to nie jest zlosliwa uwaga - dlugo jestes poza krajem pewnie. Hmm charyzmatyczne towarzystwa to nie jest dowqod na niewinnosc pralata. Jezeli odmawiasz komentarza po co zabierasz glos na tym forum. Cos sie krecisz. GW mowisz jest gazeta bylych komuchow - mysle ze nie jest moze kontrowersyjna ale czy to zle? Ty wolisz trwac w czyms co minelo widze. Czy nikt ma nie mowic zle o pralacie mimo tego ze postepuje zle? Czy nikt ma nie mowic zle o synu Walesy i tatusiu, ktory go broni jak za dawnych komunistycznych czasow - te same metody? Dziwna logika. Nie o to walczyles powiadasz. Manna z nieba nie spada, a ci co w to uwierzyli wybrali SLD i mamy wszyscy za to. Ci co najglosniej krzycza ich wybrali bo chcieli miec z dnia na dzien lepiej. Nie ma tak. Historia sie powtarza i spora grupa pojdzie glosowac na nastepnych jelopow tylu liderzy LPR i Samoobrony - brawo, a wiesz dlaczego? bo obiecuja dolozyc tym ktorych ta wiekszosc nie lubi. Mamy pecha bo ani w rzadzie ani w kosciele, ktory jest takze wladza mamy sporo ludzi zlych. Nalezy dobrze pomyslec zanim zacznie sie rozmowe i operowac faktami, a nie zaslugami. Jakie fakty przedstawione w artykule mozesz podwazyc jako obronca pralata? Jestem ciekawy czy mnie przekonasz. Nie zapominaj, ze do niektorych sam sie przyznal wiec o tych zapomnijmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILI Re: W tym kontekscie nasuwa WSPOLCZUJE IP: *.telia.com 27.09.04, 15:43 ANDREWBH! Cale zycie na tej wrogiej polskiej placowce, wsrod wrogiego obcego spoleczenstwa, daleko od kraju, od swoich.Kiedy w koncu przejdziesz na zasluzona emeryture, by w spokoju spedzic czas wsrod swoich,dokonujac prawdziwego zywota.Jestes jencem skrajnego fanatyzmu, nie mogacego za nic wczuc sie w polski patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re:"Fili", Andrewbh ma rację. IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:22 Ks. Jankowski to przykład antyksiędza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILIP Re:"Fili", Andrewbh ma rację. GONIA IP: *.telia.com 27.09.04, 16:31 Gonia!Ja nie jestem zwolennikiem ks. Jankowskiego.Szkoda cie bardzo, ze nie rozumiesz dyktowania polityki personalnej oraz uzywanie "paleczki" nienawisci przez pewne gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re:"Fili", gazety czytam różne a swój rozum mam. IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:40 Gazeta tym razem robi być może wielką przysługę Kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILIP Re:"Fili", gazety czytam różne a swój rozum mam. IP: *.telia.com 27.09.04, 16:46 Ale smieszna jestes GONIU i nie przegon sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re:"Filip", na czym polega ta śmieszność. IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:49 Popieram decyzję arcybiskupa Gocławskiego. Widzę małość antyksiędza Jankowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILIP Re:"Filip", na czym polega ta śmieszność. IP: *.telia.com 27.09.04, 17:08 Goniu szkoda cie bardzo, bo sama nie wierzysz w to co piszesz,musisz sie doksztalcic, bo nie dasz rady w tym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re:"Filip" ponownie dziękuję za uwagi. IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:19 Tylko nie wiem w czym mam się dokształcać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re:"Filip" ponownie dziękuję za uwagi. IP: 5.5R* / 193.188.97.* 27.09.04, 17:28 Do Goni. Wiesz czytam te posty na forum i stwierdzam, ze obroncy pralata na sile chca zmienic temat. Czy zauwazylas, ze oni pouczaja, a nie dyskutuja? Dowiedzialem sie ze jestem fanatykiem - ciekawe stwierdzenie wyssane z palca bo moje wypowiedzi nie upowazniaja do takiego stwierdzenia. Tak, jezeli sie nie ma argumentow na obrone pralata nalezy zaatakowac tych co w niego nie wierza. drugie fajne stwierdzenie ze jegomosc nie bedzie komentowal i pozostawia to prawdziwie wierzacym. Hmm znaczy to ze jak ktos wierzy nie tak jak on albo nie w to co on jest odszczepiencem. Fantastycznie zabawna argumentacja. Staram sie znalezc choc jedna rzeczowa odp obroncow pralata i poza banalami i atakami na wszystkich niczego nie znajduje. Jaki wniosek? Prosty. Ciekawe co teraz uslysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re:"Andrewbh" dziękuję za te słowa. IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:50 Tak faktycznie to ks. Jankowski aż takich zwolenników to nie ma. To pewnego rodzaju prowokatorzy podszywają się pod nich. Człowiek myślący umie trafnie ocenić małość tego człowieka i docenić decyzję arcybiskupa Gocławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrewbh Re: W tym kontekscie nasuwa WSPOLCZUJE IP: 5.5R* / 193.188.97.* 27.09.04, 17:20 Rozbawiles mnie setnie Filipie.Skad ten wniosek, ze jestem na wrogiej polskiej placowce? Jak polskiej to wrogiej? Skad jestes nie z Polski. Nie jestem na placowce, a gdzie moj fanatyzm - polecam encyklopedie i to haslo - poczytaj co to znaczy. Jestem wsrod swoich i mieszkam w kraju, a ze obecnie jestem poza nim nie znaczy nic. Moze na urlopie - nie przyszlo to tobie do glowy? Moze na kontrakcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le Pen JESTESMY Z TOBA, SWINTUSZKU! IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.09.04, 13:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boliek Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: 212.160.172.* 27.09.04, 13:20 Będą wyciągać z kościoła Jankowskiego za nogi jak kiedyś Janowskiego z trybuny sejmowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Modlcie sie o rozum IP: *.wroclaw.mm.pl 27.09.04, 13:21 Proscie Boga o rozum do glowy x. Jankowskiego. Zawsze istnieje relacja przelozony-podwladny. Ten ostatni powinien byc swiadom, ze nie wszystkch racji jest w stanie objac swoim malym rozumkiem. A pralat szkodzi w ten sposob Kosciolowi, ktory juz i tak ma nie za dobra prase w Polsce. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kir Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 27.09.04, 13:22 Niewinnosci??? Rozpasanie, nowobogactwo, plebania niczym dwor ksiazecy, nienawisc do innych wyznan, tak ma zyc ksiadz??? Czego w ogole mozna bronic w tym czlowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROGER Re: Bunt księdza Jankowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:34 Lub są tak blisko że stracili perspektywę... Odpowiedz Link Zgłoś