Dodaj do ulubionych

A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do władzy

19.12.16, 10:23
Bardzo mi się nie podoba to, co wyrabia PiS i mogę to ostro krytykować. Ale gdy sobie przypomnę Panią Teresę Piotrowską mówiącą "Jawohl!" gdy Niemcy kazali przyjść imigrantów, których sami nie chcieli, Donalda Tuska, który nie chciał spotkać się Hollande'm, bo Merkel popierała Sarkozy'ego, Radka Sikorskiego wygłaszającego "berlińskie hołdy", Zbigniewa Ćwiąkalskiego wzmacniającego mafię sądowniczą, wtargnięcia do redakcji "Wprost" i wyrywanie laptopów, aresztowania w Komisji Wyborczej, Amber Goldy, warszawskie nieruchomości...to jednak wolę PiS u władzy.
Obserwuj wątek
    • porannakawa01 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 10:33
      To podobnie jak z Republiką Weimarską.
      Zaproponowano wtedy ordnung niejakiego AH.
      Wtedy było się czym cieszyć, że zlikwidował, cooo?
      • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 10:57
        I bez AH byłaby, prędzej czy później, wojna. Może bez holocaustu, ale i co do tego nie można mieć pewności.
    • taniarada Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 10:43
      A to chce ? By kelnerzy Od "Sowy rządzili Polską .
    • zapijaczony_ryj Mimo czego? 19.12.16, 10:46
      doprecyzuj te wszystko!
      • gelimer Re: Mimo czego? 19.12.16, 10:58
        Nawet mimo próby odtworzenia sitwy aptekarskiej, co mnie wkurza niepomiernie.
        • mariner4 Re: Mimo czego? 20.12.16, 00:50
          Rząd dsł ci 500+, to się napij.
          M.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:00
      Ja sobie nie przypominam pani Piotrowskiej mówiącej "Jawohl!". Możesz przypomnieć jak to mówi?
      • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:11
        wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/501113,bruksela-unijni-ministrowie-przeglosowali-plan-przyjecia-120-tys-imigrantow.html
        • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:56
          Tam nie ma o żadnym "Jawohl!"
          • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 15:36
            To było "Jawohl!". Pany Niemce kazali, Terenia stanęła na baczność.
            • sverir Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 15:37
              Skąd wiesz, że kazali i nie dali nic w zamian?
              • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 15:44
                A co, twoim zdaniem dali w zamian? Tylko proszę, bez demagogii o "niemieckiej dobroczynności" wyrażanej w montowaniach i funduszach europejskich. Co konkretnie Pani Minister otrzymała za tę zgodę, dla Polski?
                • sverir Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 17:22
                  "A co, twoim zdaniem dali w zamian?"

Nie wiem, co dali, zwłaszcza że ustalenia poszły się jakiś czas temu rypać. Pytam "co dawali"? Może prosty handel - w tej sprawie Polska zajmuje takie stanowisko, w innej Niemcy zajmą stanowisko przychylne Polsce. Ty twierdzisz, ze wszystko odbyło się bez handlu. No to ja pytam - skąd wiesz?
                  • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 17:46
                    Choćby stąd, że nie potrafisz wskazać, co miałoby być przedmiotem tego handlu. A musiałby być to naprawdę suty handel, bo dla Niemców ta sprawa miała wielką wagę. Nie mam też pojęcia, za co dla Polski przehandlował "hołd berliński" Radek Sikorski, ani co Polska dostała za odmowę spotkania donalda Tuska z François Hollande'em. To wszystko każe mi myśleć, że było to jedynie wykonywanie poleceń, dopóki nikt mnie nie przekona, że było inaczej.
                    • sverir Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 18:07
                      "Choćby stąd, że nie potrafisz wskazać, co miałoby być przedmiotem tego handlu"

Przeceniasz mnie. Nie wiem o wielu rzeczach, na przykład o układach polsko-amerykańskich, ale to przecież nie oznacza, że nic z tego nie mamy.

Tak, nie wiem, co miałoby być przedmiotem handlu. Wiem, co mogłoby być. Dowolna sprawa, na której zależy Polsce. Jakaś nieprzyjemna nam dyrektywa, na przykład. Albo budżet UE w następnej perspektywie, kiedy już nie będzie tyle środków dla państw gorzej rozwiniętych. Za rok, może dwa będzie kolejna reforma traktatu - może tu Niemcy ustąpiliby nam niższym kosztem, niż i tak ustąpią. Możliwości jest sporo.

" To wszystko każe mi myśleć, że było to jedynie wykonywanie poleceń, dopóki nikt mnie nie przekona, że było inaczej"

Może to kwestia horyzontów? Wiesz, szerokości i tak dalej..
                      • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 22:59
                        Zanim wdam się w dalszą polemikę, zapytam: naprawdę uważasz, że przedkładanie Polski nad nie do końca nawet zdefiniowaną "Europę" to objaw wąskich horyzontów?
                        • sverir Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 07:44
                          "naprawdę uważasz, że przedkładanie Polski nad nie do końca nawet zdefiniowaną "Europę" to objaw wąskich horyzontów?"

Nie. Za taki objaw uważam przekonanie, że w grę wchodzi wyłącznie wykonanie polecenia, skoro nie widzisz natychmiast tłustej oferty ze strony innego państwa. Objaw ten wzmacnia przekonanie, że w interesie jakiegokolwiek kraju - nie tylko Polski - jest twarde obstawanie przy swoim stanowisku, niezależnie od tego, jakie to stanowisko i jakie okoliczności.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 07:49
                          Naprawdę uważasz że jest to jakieś przedkładanie Polski nad coś? Jesteś aż tak naiwny?
              • lech1966 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 00:29
                sverir napisał:

> Skąd wiesz, że kazali i nie dali nic w zamian?

Jak dawali to mogli dać oficjalnie a nie pod stołem..
                • sverir Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 07:47
                  "Jak dawali to mogli dać oficjalnie a nie pod stołem.."

Ciekawa sprawa - jeżeli o Karakale chodzi, to jesteś (jesteście?) dziwnie przekonani, że doszło do układu polsko-francuskiego, choć niczego oficjalnie nie zapowiedziano. A tu wręcz odwrotnie - skoro nic nie mówiono, to niczego nie było na 100%.

Owszem, może niczego nie było. Może polscy politycy założyli po prostu,że w przyszłości będzie, nawet jeżeli teraz nie ma. Może nikt nie złożył deklaracji wprost - "teraz się zgódźcie, to my się potem na coś konkretnego zgodzimy". Może to budowanie partnerstwa? Ach, wiem, partnerstwo jest passe, jest objawem słabych krajów, a my tacy silni jesteśmy, że poradzimy sobie mając Węgry u boku. Węgry, które gdy tylko mogą, dogadują się bez nas.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:01
      Jak Ćwiąkalski wzmacniał jakąś mafię sądowniczą? Co to jest mafia sądownicza?
      Kogo aresztowano w Komisji Wyborczej? Członków PKW?
      • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:07
        wyborcza.pl/1,76842,17100407,Szefowa_MSW__Przepraszam__zatrzymanie_dziennikarzy.html
        Mafia sądownicza, to moje prywatne określenie na coś, co III RP nazywała "władzą sądowniczą".
        • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 12:02
          Bardzo głupie określenie, podejrzewam że wynika ono z braku samodzielności myślenia u ciebie.
          Moim zdaniem pani Piotrowska nie powinna byłą przepraszać. To jest jej największa wpadka, te przeprosiny.
          • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 15:47
            I zaczyna się obrażanie rozmówcy... Zwykle wynika to z braku argumentów.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 17:31
              To nie jest obrażanie. Zwykle takie kalki myślowe jakie prezentujesz wynikają właśnie z niesamodzielnego myślenia.
              • gelimer Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 17:47
                Akurat określenie "mafia sądownicza" jest mojego autorstwa.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 07:51
                  Wątpię.
                  Poza tym straszenie platfusami już nie działa i wskazuje na słabość obozu rządzącego.
    • taniarada Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:05
      A kto pamięta Niesiołowskiego jak prowadził obrady sejmu lub Sikorskiego?To ostatnie dotyczy Michała Szczerby z Platformy Obywatelskiej, który został ukarany za swoje zachowanie w czasie debaty w Sejmie. Na posła nałożono karę finansową w wysokości 2,5 tys. zł. Cała sprawa miała związek z debatą z 2 grudnia, gdy Szczerba przekroczył regulaminowy czas przewidziany na wystąpienie i mimo wszystko kontynuował wypowiedź. Marszałek Sejmu odebrał mu głos i wyłączył mikrofon. Dopiero wówczas polityk PO zszedł z mównicy.To już nie pierwszy raz występ kabareciarza z PO.
      • mariner4 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 00:52
        Szczerba pokazał kartkę z napisem. Kurdupel tablet. Widzisz jakąś różnicę?
        M.
    • czekam.na.lewice Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:31
      Dla mnie i PiS, i PO to jeden ciort.
      Czy Misiewicze, czy POsiewocze ...łanka, katanka.
      • moralny_karzel Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:38
        czekam.na.lewice napisał:

> Dla mnie i PiS, i PO to jeden ciort.
        > Czy Misiewicze, czy POsiewocze ...łanka, katanka.

Nie głosowałem na PiS, ale uważam PO za najbardziej niebezpieczną partię w historii polskiego parlamentaryzmu. W łajdactwie i zakłamaniu nawet PiS im nie dorównuje.
        Kto tworzył PO?
        • czekam.na.lewice Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:45
          moralny_karzel napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
          >
          > > Dla mnie i PiS, i PO to jeden ciort.
          > > Czy Misiewicze, czy POsiewocze ...łanka, katanka.
          >
          > Nie głosowałem na PiS, ale uważam PO za najbardziej niebezpieczną partię w hist
          > orii polskiego parlamentaryzmu. W łajdactwie i zakłamaniu nawet PiS im nie doró
          > wnuje.
          > Kto tworzył PO?
          >
          Ciort też wie kto tworzył PC . Mialbym tu tez kilka uwag :) lata 1990-91 .
        • taniarada Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 11:50
          Powstaje stowarzyszenie NowoczesnaPL, którego inicjatorzy nie wykluczają powołania partii o tej nazwie. Kto wchodzi skład w "nowoczesnych"? Dawni działacze Unii Wolności, PZPR-owski ekonomista i były współpracownik komunistycznego wywiadu.

"Na razie jest to stowarzyszenie, ono może się przekształcić w ugrupowanie, które startowałoby w najbliższych wyborach" - mówi telewizji TVN24 Ryszard Petru, jeden ze współzałożycieli NowoczesnaPL.

Petru to ekonomista i były działacz Unii Wolności, w latach 1997–2000 doradca Leszka Balcerowicza, ówczesnego wicepremiera i ministra finansów. Sam Balcerowicz - w PRL członek partii komunistycznej i pracownik Instytutu Podstawowych Problemów Marksizmu-Leninizmu przy KC PZPR - także ma być jednym z inicjatorów nowego stowarzyszenia.

Kto jeszcze ma zabiegać o "nowoczesną" Polskę? Władysław Frasyniuk, kolega Balcerowicza i Petru z Unii Wolności, oraz Andrzej Olechowski. Ten ostatni to były minister finansów i szef resortu spraw zagranicznych, a jeszcze wcześniej - współpracownik komunistycznego wywiadu (Departament I MSW); był kontaktem operacyjnym esbeka Gromosława Czempińskiego (w latach 90. szefa Urzędu Ochrony Państwa). W 2009 r. Czempiński w wywiadzie dla „Niezależnej Gazety Polskiej” przyznał, że był jednym z inicjatorów założenia Platformy Obywatelskiej, co było potwierdzeniem plotek, że PO została w pewnym sensie założona przez służby. Teraz - gdy skompromitowana PO odczuwa coraz większy kryzys, a SLD i Janusz Palikot zostali całkowicie zmarginalizowani - być może ktoś doszedł do wniosku, że w obronie III RP trzeba powołać do życia nowy byt polityczny.
          • stasi1 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 19.12.16, 17:09
            Ciekawe kto był w UW dłużej. Petru czy wasz Duda?
          • czekam.na.lewice jak to POPiS czyli... 19.12.16, 17:46
            ...styropian. Rewers przyjmuje sędziów a awers oficerów prowadzących. Jedno i drugie to styropianowa chadecja.
      • mariner4 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 00:53
        Więc kto?
        M.
        • lech1966 Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 00:55
          Nie wiem,,,ale popieram w całej rozciągłości autora wątku..
        • czekam.na.lewice Re: A ja, mimo wszystko, nie chcę powrotu PO do w 20.12.16, 07:47
          mariner4 napisał:

> Więc kto?
          > M.
          Jeszcze się pokaże miejmy nadzieję. Na pewno nie obecni fałszywi demokraci z Dukaczewskim w ich gronie.
    • taniarada Piotr Duda 19.12.16, 11:37
      Dziwię się niektórym politykom, którzy mówią - jak pan Petru - że dziś rząd stracił mandat społeczny do sprawowania władzy. W czyim imieniu on to mówi? W imieniu społeczeństwa? Nie, w swoim, bo chce się dorwać do koryta. Pan Petru niech się przygotowuje do święta 6 króli i da spokój społeczeństwu. Społeczeństwo dziś obchodzi wiek emerytalny, podwyżka stawki godzinowej, 500+, choć mamy do tego uwagi. To są rzeczy, które interesują Polaków, a nie to, że oni stracili władzę
      — stwierdził.
      To, co się dzisiaj dzieje to wielka hucpa. Jeśli druga strona myśli, że będziemy się temu biernie przyglądać, to się myli. Przygotowujemy się do wyjścia na ulice i policzenia się. My ich czapkami przykryjemy. Nie będziemy bierni.Myśmy czekali osiem lat, by wymienić ekipę rządzącą. Po to, byśmy mieli takie sukcesy jak dziś. (…) Oni chcą takiej demokracji, że mają być przy korycie. My na to nie pozwolimy
      — dodawał, przekonując, że jeśli KOD chce pikietować pod biurami posłów PiS, to działacze „S” znają adresy biur polityków Nowoczesnej i Platformy.
      Dziś każdy pretekst jest dobry, by zadymić
      • 141288bs Re: Piotr Duda 19.12.16, 17:39
        Niech pikietuja biura,byle by nie przeszkadzali w swobodnym wchodzeniu i wychodzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka