Dodaj do ulubionych

LIST otwarty do Piotra Dudy

22.12.16, 18:30
Zaczynam się wstydzić znaczka związkowego

Pan Piotr Duda
Przewodniczący Komisji Krajowej
NSZZ "Solidarność"

Panie Przewodniczący,

gdy mówi Pan: ”Przygotujemy się do wyjścia na ulicę i policzenia się. (…) My ich czapkami nakryjemy…”, niszczy Pan "Solidarność", a deklarując gotowość do wojny domowej, niszczy Pan naszą Ojczyznę.

Jestem członkiem "Solidarności" od września 1980

W stanie wojennym byłem sądownie skazany za kontynuacje działalności związkowej, a przez następne lata represjonowano mnie na różne sposoby. Ale pozostałem wierny trwającej do dziś przynależności do związku, z której byłem dumny zarówno w PRL-u, jak i w III Rzeczypospolitej.

Dziś, po Pańskich słowach, zaczynam się wstydzić znaczka związkowego.

Widzę bowiem, że "Solidarność" przestała być związkiem NIEZALEŻNYM, a stała się przystawką rządzącej partii. Że nie ma „Solidarności”, gdy protestują górnicy i nauczyciele, gdy rozstrzyga się ustawa o zgromadzeniach, gdy atakuje się media. Że zamiast szukać kompromisu i załagodzenia konfliktu, wzywa się do siłowych konfrontacji.

Czy z takiej "Solidarności", zdradzającej swe piękne dziedzictwo, można być dumnym?

Panie Przewodniczący, niszczy Pan "Solidarność"!

Prof. Andrzej Wiszniewski
Komandor Krzyża OOP

Panie Profesorze, niszczenia "Solidarności" nie zaczął Piotr Duda. I na tej uwadze poprzestanę...
Obserwuj wątek
    • czan-dra Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 19:52
      Powinien list adresować tez do Śniadka i pięknego Maryjana, Duda od Kacperka, tylko konczy w złym stylu.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 19:57
        zaadresował do nieszczącego TERAZ.
        • czan-dra Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 20:00
          Teraz to są popłuczyny po popłuczynach po "S".
    • buldog2 Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 21:02
      Uczciwie trzeba przyznać, że cios w serce zadał "S" Wałęsa. Ile trzeba było zrobić, żeby roztrwonić taki kapitał zaufania. Zaczął od wojny na górze i miał pomocników i kontynuatorów.

--
      fotowrzut.pl/HLJTMPLBW2
      Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
      • ave.duce Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 21:58
        Współczuję takim osobom jak autor listu, serio.serio ...
      • wariant_b Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 23:18
        > Zaczął od wojny na górze...

Inni szatani byli tam czynni.
        Właśnie wtedy poznaliśmy Jarosława Kaczyńskiego i jego szczególne umiejętności.
    • damakier1 Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 22:03
      Nie wiem, co jest z tymi profesorami, że tak późno otwierają im się oczy. Po latach niszczenia dawnej "Solidarności", po wieloletniej destrukcyjnej roli pisu i Kaczyńskiego osobiście i po rocznym rozwalaniu całego naszego dorobku i burzeniu naszej pozycji w Europie - a to przejrzy prof. Bugaj, a to dostrzeże coś niepokojącego prof. Staniszkis, a teraz prof. Wiszniewski ujrzał, że z tą dzisiejszą Solidarnością jest coś nie halo.
      Wszystko to już od dawna było i jest widoczne jak na dłoni. Szkoda, że wcześniej mnie nie spytali, bym im powiedziała.
      • ave.duce Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 22:21
        Późno dojrzeli i dopiero teraz spadają...
    • witek.bis Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 22.12.16, 23:08
      Niby lepiej późno niż jeszcze później, ale trochę szkoda, że kiedy cyrka jebałt dwa lata temu Piotr D. oficjalnie groził, że zna adresy posłów RP i nikt ich nie ochroni, prof. Wiszniewski takiego listu nie wysłał. Ale może wysłał, tylko reżimowe, tuskowe media tego nie nagłośniły?
      • ave.duce Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 23.12.16, 08:35
        Niestety, "piękne dziedzictwo" Solidarności to prahistoria.
    • erte2 Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 23.12.16, 01:01
      Piszę to po raz kolejny i do znudzenia, ale jest to historia którą trzeba powtarzać nieustająco.
      Otóż w marcu tego roku w Szczecinie zmarł mecenas Jerzy Chmura, senator III RP, sędzia Trybunału Stanu, żołnierz AK, ale co w tym kontekście najważniejsze - obrońca wielu szczecińskich działaczy podziemnej "Solidarności" w czasie stanu wojennego, m.in. Andrzeja Milczanowskiego. Taki szczeciński Olszewski, Piesiewicz czy Siła-Nowicki.
      Na jego pogrzeb nie pofatygował się nikt z zarządu regionu dzisiejszej "Solidarności" (tu specjalne pozdrowienia dla jego przewodniczącego mieczysława jurka), żaden szmaciarz grzejący dupę w pałacyku przy Wojska Polskiego 113 nie raczył jej ruszyć.
      • ave.duce Re: LIST otwarty do Piotra Dudy 23.12.16, 08:46
        W marcu to Duda&co. "bronili" znaku graficznego "Solidarności" przed KODem.

ps. powtarzać, powtarzać i jeszcze raz powtarzać, nawet jeżeli dotrze to choć do jednego "suwerena" - to warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka