mariner4 23.05.17, 07:58 scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/18581923_1762589080434461_7708368251109112720_n.jpg?oh=e4b93f2794884a9bb8acec4ffb4555ac&oe=59B2C43E Z KBW Macierewicza. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kfugktru23 Re: Na Moskwę! 23.05.17, 17:25 wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/550481,mon-koncepcja-obrony-rp-rosja.html chyba dobrej zmianie nie pozostanie nic innego niż wywołać wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na Moskwę! 31.05.17, 07:48 kfugktru23 napisał: > chyba dobrej zmianie nie pozostanie nic innego niż wywołać wojnę. Antek się stara.Jeszcze na to nie wpadł że nach Moskwa to nie nach Kabul,nach Bagdad! Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Na Moskwę! 23.05.17, 20:29 Antoni Macierewicz ma plan: chcemy mieć ćwierć miliona żołnierzy, co najmniej cztery okręty podwodne i śmigłowce. Już nie wielozadaniowe, tylko szturmowe. Nie wiadomo, kiedy będą, wiadomo, że za 10 lat Polska ma móc obronić się sama. Ta koncepcja ministra jest prosta: Polska ma być silna jak nigdy dotąd. Wojsko Polskie ma być w stanie dokonać tego, co mogą nieliczne armie świata. - Za 10, czy 12 lat ma zatrzymać przeciwnika na naszych granicach - mówił we wtorek Antoni Macierewicz. Ogromne koszty To musi kosztować. Czy wystarczą gwarantowane 2 procent PKB, które z budżetu idą na obronność? - Tego się nie da zrobić ze względu na koszty. Potrzeby modernizacyjne, gdy chodzi o siły zbrojne, są tak duże, że to jest po prostu nierealne - skomentował kmdr por. rez. Maksymilian Dura, ekspert portalu Defence24.pl. Potrzeby modernizacyjne zawsze jednak można zmienić. Tak, jak właśnie zmieniono te dotyczące do niedawna priorytetowych śmigłowców. Gdy się nie dało kupić ich szybko, dużo i tanio, przestały być ważne. - Zakładamy utrzymanie udziału floty śmigłowcowej na obecnym poziomie, ale będziemy je sukcesywnie wymieniać i położymy nacisk na wzrost liczby śmigłowców szturmowych, kilkukrotny - tłumaczył wiceminister obrony Tomasz Szatkowski. Czyli coś się zmieniło, bo wcześniej MON mówił o śmigłowcach wielozadaniowych, a nie szturmowych. - To jest kolejny odcinek w serialu niepoważnych działań i wypowiedzi Antoniego Macierewicza. Były Black Hawki, były śmigłowce polsko-ukraińskie, teraz jest mowa o zupełnie innym typie - stwierdził były szef MON Tomasz Siemoniak (PO). Chaos Będziemy odstraszać siłą również z Bałtyku. Flota Marynarki Wojennej też ma mieć możliwość obrony i odstraszania. - Chcemy pozyskać co najmniej cztery okręty podwodne - mówił minister Macierewicz. - Rakiety na okrętach podwodnych mają sens jako środki odstraszania, gdy są rakietami (z głowicami - przyp. red.) atomowymi - ocenił gen. Stanisław Koziej, były szef BBN. Takich planów we wtorek nie przedstawiono. - Oprócz zapowiedzi nic nowego się nie wydarzyło. Są ciągłe nagonki, chaos, bałagan, upadek morale żołnierzy, trzymanie parasola nad jakimś niedoukiem - skomentował były dowódca GROM gen. Roman Polko. brakuje tylko drogi na Zaleszczyki Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na Moskwę! 31.05.17, 07:33 To były piękne dni gdy my na Moskwa szli!/Franciszek T-Dziadek z Wehrmachtu/ Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Tylko dlaczego na kolanach 31.05.17, 07:42 i z drewnianymi karabinami OTK? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Na Moskwę! 31.05.17, 07:43 Podczas wojny w armii niemieckiej służyło około 600 000 Polaków. Na ogóó przuymusowo wcielonych. Trzeba być wyjątkową kanalią aby wypominać to Tuskowi. Fer! M. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na Moskwę! 31.05.17, 08:03 Mój fater był w AK(Afrika Korps) A sąsiad w 1939 był w WP,w 1943 wcielili go do Wehrmachtu.W 1944 jankesy wzięli go we Włoszech do niewoli i jako Ślązaka skierowali do PSZ na Zachodzie(gen Anders)W 1946 wrócił do RP i zainteresowało się nim UB.Polskie drogi.... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Na Moskwę! 31.05.17, 08:55 Na lekcji dzieci miały opowiedzieć co dziadkowie robili w czasie wojny. Janek: mój dziadek służył w SS(szare szeregi) siadaj, dwója Franek: mój dziadek służył w AK(africa korps) piątka. Z takich przodków trzeba brać przykład. Czytałem o wysadzeniu mostów w Tczewie. Polacy je wysadzili jak tylko dywersanci zaatakowali. Jeden Polak już po przegranej bitwie prawie zastrzelony przez tych dywersantów. Przyszło wojsko niemieckie stwierdzili że jest ranny to do szpitala i wcielili do swoich(skoro ranny to na pewno z tych co atakowali) Odpowiedz Link Zgłoś
pandaber Re: Na Moskwę! 31.05.17, 16:05 To była piosenka o tobołach " To boły piykne dni jak my na Moskwa szli nad nami wisioł czorny hakynkrojc wszyscy śpiywali hajl, wszyscy wołali hajl a ujek Adi zwiydzoł cołki świat." Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Na Moskwę! 31.05.17, 20:28 Wnuczek opowiada dziadkowi jak to był w ZSRR. Przechlapane, brak jedzenia i picia, dziwki marne. Dziadek na to. Jak ja byłem to jedzenie i picie było w bród. Piękne dziwki tanie jak barszcz. Wnuczek. A z jakim biurem dziadek był? Bo ja z Orbisem Dziadek ja z wermachtem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Na Moskwę! 31.05.17, 08:17 Mogą jeszcze zabrać ze sobą bezzębny dżihad Rydzyka. M. Odpowiedz Link Zgłoś