erka-4 08.10.17, 16:51 ...o polski Śląsk. "Die Welt" uznał Górny Śląsk za "1 z 11 potencjalnych separatystycznych ognisk". Zagranica przystępuje do akcji,ale my Polacy,nie oddamy Niemcom polskiego węgla. Po naszym trupie jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inocom Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 16:55 erka-4 napisał: > ...o polski Śląsk. > > "Die Welt" uznał Górny Śląsk za "1 z 11 potencjalnych separatystycznych ognisk" Mieszkam w stolicy Śląska i żadnych napięć separatystycznych nie widzę, poza chęcią wykopania ekipy Dutkiewicza do Wielkopolski, skąd pochodzą te szkodniki. Co więcej, prawdopodobnie od 2018 PiS będzie samodzielnie rządził regionem. Na to się zanosi. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 17:40 Ale dzięki swojemu wszechstronnemu wykształceniu, jak na "doktora" przystało, z pewnością zdajesz sobie sprawę, jaka jest różnica pomiędzy Górnym a Dolnym Śląskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 17:48 eiran napisał: > Ale dzięki swojemu wszechstronnemu wykształceniu, jak na "doktora" przystało, > z pewnością zdajesz sobie sprawę, jaka jest różnica pomiędzy Górnym a Dolnym Śl > ąskiem? To, że totalni dostają po tyłku wiąże się z ich niczym nie uzasadnioną manią wyższości, którą bardzo szybko koryguje suweren. Zapytaj się prof. Miodka to odpowie Ci, że się mylisz. A to Ślązak nad Ślązaki. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 17:50 Powiadasz, że zdaniem Miodka Wrocław jest stolica Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 17:51 eiran napisał: > Powiadasz, że zdaniem Miodka Wrocław jest stolica Śląska? Ano :) Zdziwko prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 17:55 Nie rozumiesz wypowiedzi Miodka, ale to akurat żadne "zdziwko". Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 18:19 eiran napisał: > Nie rozumiesz wypowiedzi Miodka, ale to akurat żadne "zdziwko". To jedna z jego licznych wypowiedzi. Boni, nawet nie zauważyłeś, że mowa o Śląsku, bez żadnych epitetów. Język, historia i Wrocław. Prof. Jan Miodek Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 20:30 Zdajesz sobie sprawe, że tym filmiku nic tak nie ma, czy tak po prostu, z głupoty, liczysz bez sprawdzania, że może akurat? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 20:54 eiran napisał: > Zdajesz sobie sprawe, że tym filmiku nic tak nie ma, czy tak po prostu, z głupo > ty, liczysz bez sprawdzania, że może akurat? "Nic tak nie ma" Boni, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 21:16 Wklej filmik, w którym Miodek mówi, że to nieprawidłowo, "doktorku". Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 21:21 eiran napisał: > Wklej filmik, w którym Miodek mówi, że to nieprawidłowo, "doktorku". Film jest prawidłowy, jednak dla Ciebie zbyt długi polonisto. Język, historia i Wrocław. Prof. Jan Miodek Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 08:34 Kłamiesz, "doktorku". W żadnym fragmencie tego filmu Miodek nie twierdzi, że Wrocław to stolica Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 11:48 eiran napisał: > Kłamiesz, "doktorku". W żadnym fragmencie tego filmu Miodek nie twierdzi, że Wr > ocław to stolica Śląska. Może Ty nam wskażesz w takim przypadku, stolicę Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 11:51 Nie odczuwam takiej potrzeby, podobnie jak nie odczuwam potrzeby wskazywania stolicy Kaszub, albo Podhala. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Nie pytałem o potrzebę. :) 10.10.17, 11:52 eiran napisał: > Nie odczuwam takiej potrzeby, podobnie jak nie odczuwam potrzeby wskazywania st > olicy Kaszub, albo Podhala. > Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Nie pytałem o potrzebę. :) 10.10.17, 12:53 Twój bełkotliwy sposób pisania daje okazję do wykręcenia się od każdego pytania czy stwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Nie pytałem o potrzebę. :) 10.10.17, 17:11 eiran napisał: > Twój bełkotliwy sposób pisania daje okazję do wykręcenia się od każdego pytania > czy stwierdzenia. Bełkoczesz raczej ty choćby z tytułu zaparcia utrzymującego się już kilka dni. PS Jak tam dalej z twoją potrzebą? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Oczywiscie, ze (Wroclaw) jest :) 08.10.17, 19:49 eiran napisał: > Powiadasz, że Wrocław jest stolica Śląska? oczywiscie, ze jest. i zawsze byl. - a nie prowincjonalne, wyludniajace sie Katowice. PS. Mialem jako student UJ kochanke w Katowicach... swietna d... byla :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 17:34 eiran napisał: > Powiadasz, że zdaniem Miodka Wrocław jest stolica Śląska? To chyba oczywiste, ze stolica całego Śląska (Górnego i Dolnego) jest Wrocław? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 18:59 Trzeba by zapytać mieszkańców Górnego Śląska. Albo Ostrawy. Dla nich to wcale nie musi być takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:04 eiran napisał: > Trzeba by zapytać mieszkańców Górnego Śląska. Rozmawiasz właśnie z mieszkańcem Górnego Śląska. Dla mnie jest to jak najbardziej oczywiste, że stolicą całego (oraz Dolnego) Śląska jest Wrocław, zaś stolicą Górnego Śląska jest Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:12 jestes pewny tego,bo w Opolu maja wlasna kraine i do Górnego Śląska im nie spieszno Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:21 szwampuch58 napisał: > jestes pewny tego,bo w Opolu maja wlasna kraine i do Górnego Śląska im nie s > pieszno Jestem Ślązakiem z dziada pradziada i jestem pewien, że Opole to Górny Śląsk. Można się spierać ewentualnie o Paczków czy Jawornik, ale nie o to, że Opole i Olesno to Górny Śląsk, zaś Brzeg i Namysłów to Dolny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A nie przypadkiem Sosnowiec? :) 10.10.17, 10:30 jureek napisał: > szwampuch58 napisał: > > > jestes pewny tego,bo w Opolu maja wlasna kraine i do Górnego Śląska im > nie s > > pieszno > > Jestem Ślązakiem z dziada pradziada i jestem pewien, że Opole to Górny Śląsk. M > ożna się spierać ewentualnie o Paczków czy Jawornik, ale nie o to, że Opole i O > lesno to Górny Śląsk, zaś Brzeg i Namysłów to Dolny Śląsk. Witaj w klubie. Dla prawdziwego Ślązaka, określenie Wrocławia stolicą całego regionu nie stawi problemu. Ot, choćby prof. Miodek. Nie jest to też spowodowane jakimiś złymi intencjami, jakoby jedno miast miało nad drugim dominować. Po II wojnie światowej, gmina Kąty Wrocławskie była zasiedlona przez ludność typowo śląską z dziada pradziada. Ale dzięki twórczości polepszaczy polskości udało się to wyplenić. Podobnie do prof. Miodka uważa inny prof. lubimyczytac.pl/ksiazka/153522/mikrokosmos-portret-miasta-srodkowoeuropejskiego Gdzie możemy przeczytać. Historia jednego z najdynamiczniej rozwijających się miast Europy. Historyczny portret stolicy Śląska, miasta, które wielokrotnie zmieniało swoje powiązania polityczne i kulturowe i które zawiera w sobie esencję rozmaitych doświadczeń kształtujących Europę Środkową: bogatą mieszankę narodowości i kultur, niemiecki Drang nach Osten i powrót Słowian, znaczącą rolę Żydów, burzliwe losy władców imperialnych, a wreszcie złowieszczą obecność zarówno hitlerowców, jak i stalinowców. Słowem, miasta - mikrokosmosu Środkowej Europy.Ta książka, która dotyczy w większej mierze europejskiej historii regionalnej niż polskich dziejów narodowych, stawia sobie za cel przezwyciężenie historiograficznej rywalizacji, która doprowadziła do powstania dwóch konkurencyjnych wizji: „niemieckiego miasta Breslau” i „polskiego Wrocławia”. Wrocław jest wieczny (wratislavia), podobnie jak Śląsk. Czy ludziki wiedzą, że barwami Śląska są barwy iście królewskie? Barwy Śląska to srebro i złoto. Od zawsze oznaczające bogactwo. Choćby Watykan (tu mamy pionowo złoto i srebro). Tak wyglądała flaga Śląska, przed Hitlerem pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk#/media/File:Flagge_Preu%C3%9Fen_-_Provinz_Schlesien.svg Śląsk to Region, a ten składa się z podregionów. Górny, Opolski, Dolnośląski, etc. Tak przy okazji. Kłodzko to nie był nigdy Śląsk. Kłodzko to bardziej Czechy Właściwe (Bohemia), choć Czesi takiego z tym problemu nie mają bo mają herb 4 polowy ze Śląskiem w jednym polu. platine.pl/herby/panstwo,czechy,1306.html Proszę zwrócić uwagę na równouprawnienie. Wszystkie "zwierzątka" mają korony. Problemy zaczynają się wtedy, gdy paru niewykształconych matołków stara się zmieniać historię. dolny-slask.org.pl/6490959,foto.html?idEntity=6491005 Ot choćby min. kultury Bohdan Zdrojewski (co by nie mówić jednak Zdroja lubię; nie niszczył tak jak obecny szkodnik Dutkiewicz, który jest istotą o wykształceniu KUL - mściwą - po konflikcie ze Zdrojewskim odciął na 3 lata całe osiedle od miasta twierdząc, gdzie mieszka Zdrojewski, twierdząc, że na remont dróg nie ma środków, a ich stan zagraża zdrowiu, więc trzeba je zamknąć). Tak przy okazji, pierwsze zdanie po polsku to zdanie Czecha, zwracającego się do swej żony przyrządzającej strawę. W czasach feministycznych zakazane. Jak to człowiek wyższego stanu - rycerz - mógł mielić mąkę (wnieść lodówkę) :) Co na to feministki? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:23 szwampuch58 napisał: > jestes pewny tego,bo w Opolu maja wlasna kraine i do Górnego Śląska im nie s > pieszno Chodzi Ci o tzw. Opolszczyznę? To twór wymyślony dopiero w PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:25 i funkcjonuje do dzisiaj ,lepiej niz za czasow PRL Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:39 szwampuch58 napisał: > i funkcjonuje do dzisiaj ,lepiej niz za czasow PRL Nie byłbym tego taki pewien. Ślązak spod Opola lepiej dogada się ze Ślązakiem spod Lublińca, czy Rybnika niż z mieszkańcem tzw. Opolszczyzny spod Namysłowa. W PRL-u próbowano sztucznie zacierać historyczne granice (np. przyłączając Olesno do województwa częstochowskiego), ale nie za bardzo się to udało. Ludzie nadal dobrze wiedzą, gdzie np. była granica między Śląskiem a Małopolską na Prośnie i Liswarcie. Nawiasem mówiąc była to jedna z najtrwalszych granic politycznych w środkowej Europie, jej przebieg z drobnymi wyjątkami (okolice Siewierza) nie zmieniał się przez kilkaset lat. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 07:23 PRL wymyśliła także "Ziemie Odzyskane". Swoją drogą, jestem pełen podziwu dla mniejszości niemieckiej z okolic Opola, że uchowała się w czasach PRL. I to nie jej przedstawiciele podejmują temat autonomii. Nawiasem mówiąc, wklejony przez "autora" wątku fragment publikacji z portalu sióstr Karnowskich wziął się z czujności rewolucyjnej tej ekipy i jej nierozumienia języka niemieckiego. Z dumą cytowali jakąś pancię, która domagała się, by do listy jedenastu europejskich regionów z potencjałem tendencji separatystycznych dopisać Bawarię. Która ma status wolnego państwa, całkowicie zaspokajający potrzeby odrębności od "centrum". Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 08:51 eiran napisał: > PRL wymyśliła także "Ziemie Odzyskane". Swoją drogą, jestem pełen podziwu dla m > niejszości niemieckiej z okolic Opola, że uchowała się w czasach PRL. I to nie > jej przedstawiciele podejmują temat autonomii. Temu akurat się nie dziwię, że tematu autonomii nie podejmują i istnienia województwa opolskiego bronią. Bardzo dobrze się ustawili we władzach samorządowych, więc lepiej dla nich, gdy zostanie tak, jak jest. > Nawiasem mówiąc, wklejony przez "autora" wątku fragment publikacji z portalu si > óstr Karnowskich wziął się z czujności rewolucyjnej tej ekipy i jej nierozumien > ia języka niemieckiego. Z dumą cytowali jakąś pancię, która domagała się, by do > listy jedenastu europejskich regionów z potencjałem tendencji separatystycznyc > h dopisać Bawarię. Która ma status wolnego państwa, całkowicie zaspokajający po > trzeby odrębności od "centrum". Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 10:40 eiran napisał: > PRL wymyśliła także "Ziemie Odzyskane". Swoją drogą, jestem pełen podziwu dla m > niejszości niemieckiej z okolic Opola, że uchowała się w czasach PRL. I to nie > jej przedstawiciele podejmują temat autonomii. W przedwojennym Wrocławiu było 5000 Polaków. W powojennym Wrocławiu mniej więcej tyle samo Niemców. Nie stanowiło to żadnego problemu. Chodziłem do szkoły z kumplem, którego dziadkowie byli czystymi Breslauerami. Jego dziadek potrafił powiedzieć "dzień dobry" i na tym się jego polszczyzna kończyła (i to w latach 80tych), za tłumacza miał żonę (babcię). Przeuroczy ludzie, którzy stwierdzili, że nie porzucą miejsca gdzie się urodzili. Muchobór Wielki. Spoczywają w pokoju na Grabiszynku - rzut beretem. Co więcej, facet ten wywodzący się od mamy Niemki, ojca Ukraińca - miał w narodowości wpisane - polska. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 11:09 W przedwojennym Wrocławiu Polaków było znacznie więcej, w latach XX. nawet ponad 20 tysięcy. Po objęciu władzy przez Hitlera większość z nich opuściła Wrocław, tak jak brat mojej babci, który swój zegarmistrzowski biznes przeniósł do Zakopanego. Po wojnie Niemców etnicznych praktycznie nie było, a już na pewno nie 5.000. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 19:42 Odnoszę wrażenie, że mieszkańcy tego, co określa się jako aglomeracja górnośląska, mogą nie podzielać twojej kategorycznej opinii, także ci, którzy podobnie jak ty uważają się za Ślązaków z dziada pradziada, a nawet baby prababy. Ja na ten przykład, jestem (ale tylko w linii żeńskiej) Kaszubem z baby prababy, ale nie mam jasnego pogladu, czy stolica Kaszub są Kartuzy, Kościerzyna, Wejherowo, czy ewentualnie Wdzydze. Odpowiedz Link Zgłoś
suender Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 20:49 inocom 08.10.17, 17:48 > A to Ślązak nad Ślązaki. Jego ojciec był nauczycielem w T. Górach, który był uchodźca zza Brynicy. Takie on ma śląskie korzenie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 08.10.17, 20:59 suender napisał: > inocom 08.10.17, 17:48 > > > A to Ślązak nad Ślązaki. > > Jego ojciec był nauczycielem w T. Górach, który był uchodźca zza Brynicy. > Takie on ma śląskie korzenie. A uważałem, że tylko PiSiory moga komuś wypominać pochodzenie przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 09.10.17, 17:39 inocom napisał: > > Jego ojciec był nauczycielem w T. Górach, który był uchodźca zza Brynicy. > > Takie on ma śląskie korzenie. > > A uważałem, że tylko PiSiory moga komuś wypominać pochodzenie przodków. Nacjonalizm to choroba dotykająca wszystkie narody, dziwię się więc Twojemu naiwnemu oczekiwaniu, że Ślązacy mieliby być od niej wolni. Sam jestem Ślązakiem, ale ze śląskimi nacjonalistami jest mi tak samo nie po drodze, jak z każdym innym nacjonalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 06:47 jureek napisał: Sam jestem Ślązakiem, ale ze śląskimi nacjonalistami jest mi tak samo nie po drodze, jak z każdym innym nacjonalistą. - czyli mówiąc oględnie,autonomia Śląska nie ma dla ciebie najmniejszego znaczenia w sensie narodowym ? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 08:44 erka-4 napisał: > jureek napisał: > > Sam jestem Ślązakiem, ale ze śląskimi nacjonalistami jest mi tak samo nie po d > rodze, jak z każdym innym nacjonalistą. > > > - czyli mówiąc oględnie,autonomia Śląska nie ma dla ciebie najmniejszego znacze > nia w sensie narodowym ? Dokładnie tak. Jestem Ślązakiem, ale nie jestem śląskim nacjonalistą i nie chcę żadnych specjalnych przywilejów dla Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 10:47 jureek napisał: Dokładnie tak. Jestem Ślązakiem, ale nie jestem śląskim nacjonalistą i nie chcę żadnych specjalnych przywilejów dla Śląska. - a w sensie terytorialnym,jak widzisz tę autonomię ? Także ma się obejść bez przywilejów ? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 10:51 erka-4 napisał: > - a w sensie terytorialnym,jak widzisz tę autonomię ? Nie bardzo rozumiem pytania. Ja nie chcę żadnej specjalnej autonomii dla Śląska, więc dlaczego mam ją widzieć w jakimś sensie terytorialnym? Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 10:56 Czyli jesteś autonomii Śląska Górnego,Dolnego czyli całego,przeciwny. Tak stwierdzam,ale też pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 11:04 erka-4 napisał: > Czyli jesteś autonomii Śląska Górnego,Dolnego czyli całego,przeciwny. > Tak stwierdzam,ale też pytam. Śląsk mając stolicę w Wratislavi jest wieczny. Co znaczy era Buzka, wobec kilkutysięcznej historii tego regionu? Toż to paproch. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 11:37 erka-4 napisał: > Czyli jesteś autonomii Śląska Górnego,Dolnego czyli całego,przeciwny. > Tak stwierdzam,ale też pytam. Tak, jestem przeciwny. Natomiast jestem za tym, żeby dać więcej kompetencji samorządom (wszystkim, nie tylko na Śląsku). Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 12:10 jureek napisał: > Tak, jestem przeciwny. Natomiast jestem za tym, żeby dać więcej kompetencji sam > orządom (wszystkim, nie tylko na Śląsku). - czyli jesteś za regionalizacją europejską. Ja także,ale za jakieś ćwierć wieku,kiedy już dokona się względne wyrównanie poziomów wschodnich terenów Polski do reszty Europy. Nie można połowy Polski POzostawić na pastwę egoistycznych cwaniaków,bo tam też żyją Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 10.10.17, 20:01 erka-4 napisał: > jureek napisał: > > > Tak, jestem przeciwny. Natomiast jestem za tym, żeby dać więcej kompetenc > ji sam > > orządom (wszystkim, nie tylko na Śląsku). > > - czyli jesteś za regionalizacją europejską. > Ja także,ale za jakieś ćwierć wieku,kiedy już dokona się względne wyrównanie po > ziomów wschodnich terenów Polski do reszty Europy. > Nie można połowy Polski POzostawić na pastwę egoistycznych cwaniaków,bo tam też > żyją Polacy. Też jestem za regionalizacją. Polska jako państwo tzw. jednolite to przeżytek. Wolne i niezawisłe regiony. Ze wspólnej kasy winne być tylko utrzymywane służby, jak wojsko, straż pożarna, policja itp. Poza wspólnym językiem nie czuję jakieś wspólnoty z Mazowszem. Z Wielkopolską już tak. Relacje z tym regionem zawsze polegały na zdrowej rywalizacji. Podobnie jak Ślązakom, Wielkopolanom nikt nigdy niczego nie dał. Wszystko co mają to wytwór ich pracy. Ze wschodnią Polską jest problem. By osiągnąć sukces trzeba wierzyć w ten sukces. By wygrać w totka, trzeba kupić los. Południowo-zachodnia Polska jest mieszczańska, podobnie jak mieszczańskie są Czechy. Potrafią dokonać rzeczy wprost niemożliwych. Szanować naturę, ale jednocześnie działać, zdawałoby się jej na przekór. pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcio%C5%82y_Pokoju To coś powstało w rok. Zrobione są zdawałoby się z materiałów nietrwałych. pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcio%C5%82y_Pokoju#/media/File:Jawor2.jpg To, że dziś każdy tu może sobie pogadać zawdzięczamy i Janowi Czochralskiemu (Wielkopolanowi) czy prostym mieszczanom, którzy w średniowieczu zaczęli zmieniać Europę. Bez Śląska i Czech Europa przypominałaby dziś Arabię Saudyjską. pl.wikipedia.org/wiki/Defenestracja_wroc%C5%82awska We wschodniej Polsce żył Ignacy Solarz. „Ani syn ojca, ani obywatel ojczyzny, ani człowiek Boga nie umiłuje niewolnym nakazem” Mam nadzieję, że w XXI wieku zmądrzeliśmy już na tyle, że nie potrzeba rozlewu krwi, jak tydzień temu na ulicach Katalonii. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Już Bronek rozjechał zakonnicę w ciąży. 11.10.17, 05:31 Mógłbym się z tobą zgodzić,ale nie jest mi po drodze z luksemburczykami,bo oni myślami byli jedynie przy sobie,a jagielończycy pragnęli Polaków scalić z innymi,żeby stanowili jedność w swojej różności. Jedno ci powiem,gdyby luksemburczycy zapanowali w całej Europie,dzisiaj od dawien dawna byliby muzułmanami. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:40 inocom napisał: > erka-4 napisał: > > > ...o polski Śląsk. > > > > "Die Welt" uznał Górny Śląsk za "1 z 11 potencjalnych separatystycznych o > gnisk" > > Mieszkam w stolicy Śląska i żadnych napięć separatystycznych nie widzę, poza ch > ęcią wykopania ekipy Dutkiewicza do Wielkopolski, skąd pochodzą te szkodniki. C > o więcej, prawdopodobnie od 2018 PiS będzie samodzielnie rządził regionem. Na t > o się zanosi. > W Katowicach rządzi Dutkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:45 Sprawa Slaska jest skomplikowana,nawet o tym gdzie stolica trwaja spory wsrod goroli: www.gazetawroclawska.pl/artykul/414855,wroclaw-katowice-opole-gdzie-jest-stolica-slaska,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie ma zadnej wojny. 08.10.17, 19:57 szwampuch58 napisał: > Sprawa Slaska jest skomplikowana, nawet o tym gdzie stolica trwaja spory wsrod goroli: nie ma zadnej wojny. liczba ludnosci Katowic spadla z 360 do 290 tys. a liczba ludnosci Wroclawia rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: nie ma zadnej wojny. 08.10.17, 20:10 j-k napisał: > nie ma zadnej wojny. > liczba ludnosci Katowic spadla z 360 do 290 tys. > a liczba ludnosci Wroclawia rosnie. Rośnie, bo Ukraińcy się zjeżdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: nie ma zadnej wojny. 08.10.17, 20:24 danillko napisał: > j-k napisał: > > > nie ma zadnej wojny. > > liczba ludnosci Katowic spadla z 360 do 290 tys. > > a liczba ludnosci Wroclawia rosnie. > Rośnie, bo Ukraińcy się zjeżdżają. I słusznie. Popatrz na herb Wielki Czech. Ukraińcy to Lew. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: nie ma zadnej wojny. 08.10.17, 20:33 danillko napisał: > Rośnie, bo Ukraińcy się zjeżdżają. Sęk w tym że nie rośnie. Liczba mieszkańców Wrocławia utrzymuje się od kilku lat na w miarę stałym poziomie. Spośród miast wojewódzkich ludności przybywa tylko w Rzeszowie i w Warszawie. Przypadki sztucznych powiększeń (Opole i Zielona Góra) pomijam. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 16:56 ciekawe na jakiej podstawie Niemcy uwazaja Slask za swoja ziemie. Zabrali ja w 1740 roku Austriakom, ktorzy wczesniej podbili Czechy wraz ze Slaskiem. A Piastowie rzadzili na Slasku do XVii wieku Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:49 A gdzie cccp ie wyczytałes że uważają? Czyś tak samo ciemny i zmanipulowany? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 16:16 rccc napisał: > ciekawe na jakiej podstawie Niemcy uwazaja Slask za swoja ziemie. > Zabrali ja w 1740 roku Austriakom, ktorzy wczesniej podbili Czechy wraz ze Slas > kiem. > A Piastowie rzadzili na Slasku do XVii wieku Na długo przed XVII wiekiem wszyscy Piastowie rządzący Śląskiem byli całkowicie zniemczeni, co nie przeszkadzało im dbać o pamięć o polskim książęcym pochodzeniu, stanowiącym podstawę legitymizacji ich władzy. Dla niektórych z nich to pochodzenie było tak ważne, że uczyli się nawet języka polskiego, ale już jako obcego, chociaż wówczas znanego jeszcze sporej części wiejskiej ludności Śląska (także Dolnego). Odpowiedz Link Zgłoś
pandaber Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 16:57 rccc napisał: > ciekawe na jakiej podstawie Niemcy uwazaja Slask za swoja ziemie. > Zabrali ja w 1740 roku Austriakom, ktorzy wczesniej podbili Czechy wraz ze Slas > kiem. > A Piastowie rzadzili na Slasku do XVii wieku Strabon wymienia (Geographica hypomnemata, ok. 21 n.e.) państwo króla Marboda (celtycki Maroboduus „Wielki Kruk”, ok. 30 p.n.e. – 37 n.e.), władcy germańskich Markomanów, którego centrum po usunięciu celtyckich Bojów znajdowało się w Kotlinie Czeskiej, zaś granice sięgały od Dunaju po górną i środkową Odrę (Śląsk) oraz dolną Łabę. Maroboduus-Wielki Kruk, wykształcony w Rzymie i możliwe, że posiadający rzymskie obywatelstwo[8], jest pierwszym znanym z imienia władcą Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Zaczyna się wojna... 10.10.17, 11:29 pandaber napisał(a): > rccc napisał: > > > ciekawe na jakiej podstawie Niemcy uwazaja Slask za swoja ziemie. > > Zabrali ja w 1740 roku Austriakom, ktorzy wczesniej podbili Czechy wraz z > e Slas > > kiem. > > A Piastowie rzadzili na Slasku do XVii wieku > > > Strabon wymienia (Geographica hypomnemata, ok. 21 n.e.) państwo króla Marboda ( > celtycki Maroboduus „Wielki Kruk”, ok. 30 p.n.e. – 37 n.e.), władcy germańskich > Markomanów, którego centrum po usunięciu celtyckich Bojów znajdowało się w Kot > linie Czeskiej, zaś granice sięgały od Dunaju po górną i środkową Odrę (Śląsk) > oraz dolną Łabę. Maroboduus-Wielki Kruk, wykształcony w Rzymie i możliwe, że po > siadający rzymskie obywatelstwo[8], jest pierwszym znanym z imienia władcą Śląs > ka. A potem przyszli Mongołowie, czyli władza należy się mi, jako ich potomkowi (atropolog nie miał z tym problemu - "Mongoł w rodzinie" i chodziło tylko dodatkowe ścięgna (mięśnie), no i typowe znamię. Co znaczy gen dominujący :) 7-8 wieków a Temudżyn trwa. Ile to pokoleń. Oczu już skośnych nie mam. Ale jak np. coś dokręcę sowimi łapkami to bez francuza się nie obejdzie. Niewieścimi łapkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 17:01 99venus napisał: > Nie,ale każdy pisowiec TAK. Jak każdy ograniczony antypisowiec. Nie ma różnicy pomiędzy pisowcami, a antypisowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:42 m.c.hrabia napisał: > czy każdy chłop to debil? Chłopski rozum jest coś wart. Z hrabiowskim jakby gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 17:08 Spoko czubek bo Matka Boska obroni cie przed agresją Rosji i może sprawi, że Niemcy się rozpadną. wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,22484418,ponad-6-tys-osob-z-rozancami-ma-granicy-dolnego-slaska-wymodlilismy.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 19:06 Na Dolnym Śląsku mieszka bez mała 3miliony osób z tego 6000 świrowało jarząbka z różańcami Czyli pół procenta mieszkańców dolnośląskiej Krainy. Jestem pełen podziwu dla tego sukcesu. Tylko czyj to sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 19:10 x2468 napisał: > Na Dolnym Śląsku mieszka bez mała 3miliony osób z tego 6000 świrowało jarząbka > z różańcami Czyli pół procenta mieszkańców dolnośląskiej Krainy. Pół procenta? 6 tysięcy to mniej niż ćwierć procenta. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie ma zadnej wojny o Slask 08.10.17, 17:10 i zadnej nie bedzie - z tego prostego powodu, ze Niemcy maja dosc wlasnych klopotow i nikt tego Slaska nie chce wziac. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 toś mnie pocieszył... 08.10.17, 17:22 j-k napisał: > i zadnej nie bedzie - z tego prostego powodu, ze Niemcy maja dosc wlasnych klop > otow > i nikt tego Slaska nie chce wziac. ...wygląda na to,że dożyję do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: toś mnie pocieszył... 08.10.17, 18:13 pbs.twimg.com/media/C6gGgt1WUAEToKu.jpg ale co to za zycie Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: toś mnie pocieszył... 09.10.17, 19:18 Dożyjesz tylko co to za pisie (nie myl z psim) życie. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 17:45 Nikt w tym artykule nie pisze o przyłączaniu któregokolwiek z tych regionow (m.in. Lombardia, Wenecja, Sardynia, Szkocja, Korsyka, Flandria), do innych, istniejących już państw. Może wschodnia Ukraina jest jedynym wyjątkiem. Zresztą, zdaniem Die Welt, to Błaszczak wywołał do tablicy RAŚ, swoimi idiotycznymi wypowiedziami przy okazji katalońskiego referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 18:36 > Zagranica przystępuje do akcji,ale my Polacy,nie oddamy Niemcom polskiego węgla. Wiesz co, erka? Ten wyngiel to ty mozesz sobie wziunsc i tak nikt go nie chce poza pisim rzadem. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 18:45 O co chodzi z tym zleceniem katriny na klepanie na temat Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:43 To jasne. Jasne i oczywiste. Putin rozkazał otworzyć nowy front w wojnie behawioralnej PISu z Polską. Być może ma nadzieję na rozbiór Polski, jeśli Agentowi JARowi, Antoniemu i reszcie PISu się uda. Widać, że się starają. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 20:01 Przekleiło od sióstr Karnowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 20:54 Chce ci się czytać, co piszą siostrzyczki? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 19:02 Zmanipulowany ciemny lud wszędzie widzi wrogów i spiski. Po to wami właśnie paranoja i schizofrenia manipuluje Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 06:26 adam111115 napisał: > Zmanipulowany ciemny lud wszędzie widzi wrogów i spiski. Po to wami właśnie par > anoja i schizofrenia manipuluje www.youtube.com/watch?v=zxT-OCFpEro Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 09:59 Dzięki. To co wklejasz dokładnie potwierdza to co napisałem. Obłęd i paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 UNia E. przeszła na usługi niemieckie... 09.10.17, 10:26 ...ale zaczyna już rozumieć,że uczyniła poważny błąd. adam111115 napisał: > Dzięki. To co wklejasz dokładnie potwierdza to co napisałem. Obłęd i paranoja Poważnie mówisz ??? Zatem obejrzyj sobie najnowszą wystawę o historii Europy,którą w Brukseli wystawiono. Polacy dobrze wiedzą o co w tej "historii" chodzi bo ją na własnej skórze przeżyli. Bajery wciskać można,ale nie nam ! polskaniepodlegla.pl/kraj-swiat/item/12897-nareszcie-minister-kultury-interweniuje-w-pe-ws-skandalicznej-ekspozycji-w-europejskim-domu-historii Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: UNia E. przeszła na usługi niemieckie... 09.10.17, 15:58 Podobnie skandaliczną wystawę w PE zorganizowali kilka lat temu pisowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 a cóż to tak cię zbulwersowało w wystawie... 09.10.17, 18:03 ...poprzedniej,prawda o Niemcach ? No cóż taka ona jest na jaką sobie zasłużyli. religijnych.uczuc.obraza napisał: > Podobnie skandaliczną wystawę w PE zorganizowali kilka lat temu pisowcy. > > - no to nie jest tak źle z tobą skoro tą obecną wystawę porównujesz z poprzednią,którą zwiesz skandaliczną. No ale,muszę spytać co w owej poprzedniej było takiego skandalicznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: a cóż to tak cię zbulwersowało w wystawie... 09.10.17, 18:10 Nie, piszę o tej głupiej wystawie nt. katastrofy smoleńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: a cóż to tak cię zbulwersowało w wystawie... 09.10.17, 18:26 w zyciu nie byl na zadnej wystawie....chyba ze w remizie strazackiej 300 metrow na lewo od sasiada stodoly,hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: a cóż to tak cię zbulwersowało w wystawie... 09.10.17, 19:09 religijnych.uczuc.obraza napisał: > Nie, piszę o tej głupiej wystawie nt. katastrofy smoleńskiej. > - i tą obecną z tamtą smoleńską porównałeś mówiąc,że skandaliczną była tamta jako ta obecna. O smoleńskiej trudno mówić konkretnie bo zbyt wiele jest niewiadomych,a o tej obecnej wiadomo,że skandaliczna jest,gdyż dobrze są znane konkrety. Sam potwierdzasz,że obie są skandaliczne i ja się zgadzam z tobą co do tej drugiej w pełni o pierwszej możemy jedynie dyskutować i wymieniać własne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: a cóż to tak cię zbulwersowało w wystawie... 10.10.17, 08:21 W smoleńskiej bardzo mało jest niewiadomych a pisowcy zorganizowali skandaliczną wystawę w PE chcąc zakłamać to co się wówczas wydarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 POglądy każdy ma,to jego prawo... 10.10.17, 11:50 religijnych.uczuc.obraza napisał: > W smoleńskiej bardzo mało jest niewiadomych a pisowcy zorganizowali skandaliczn > ą wystawę w PE chcąc zakłamać to co się wówczas wydarzyło. > ...i ja z poglądami nie dyskutuję,bo poglądy nie podlegają dyskusji. A wątek jest o wojnie niemieckiej o Śląsk polski i o tym warto podyskutować,mając na uwadze fałszywą i do szpiku kości zakłamaną europejską wystawę w Brukseli,m.in.też na temat Polski. Ma ta UNia w swoim gronie nowego gebelsa. Komuś lub czemuś taka wystawa musi służyć,bo nic nie dzieje się bez konkretnego POwodu. POtomków Krzyżaków w Polsce nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: ty nie masz pogladow ,ty masz... 10.10.17, 12:01 ...erka-4 na tle "Helmutow" kuku na muniu, najlepiej zrobisz gorolu za Buga jak odpie...sz sie od Slaska bo to ze na Slasku nawet kamienie placza po niemiecku nikomu normalnemu w dzisiejszej wspolnej Europie nie przeszkadza tylko pisowskim brunatnym nacjonalistom twojego pokroju Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: ty nie masz pogladow ,ty masz... 10.10.17, 12:36 A ja wspomniałem cokolwiek na temat Helmutów ? Wyraźnie napisałem o POtomkach Krzyżaków,a to jest różnica zasadnicza. Do Helmutów nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 a co do tych kamieni... 10.10.17, 12:38 ...niech sobie leżą w spokoju. Po wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 a fakty należy przedstawiać... 10.10.17, 12:43 ...takimi jakie one były. Nie manipulować nimi,co uczyniono na tej brukselskiej wystawie. Polacy to faszyści byli i Polacy wojnę wywołali oraz żydów wymordowali,a Niemcy biedni wypędzeni zostali niewinnie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: POglądy każdy ma,to jego prawo... 10.10.17, 12:47 Wątek niby jest o wojnie o Śląsk a ty klepiesz o jakiejś wystawie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: POglądy każdy ma,to jego prawo... 10.10.17, 12:52 oraz o Zydach,ten czubek juz tak ma jak nie wstretne Niemcy to Zydzi......chory czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 stuknij w stół i sprawdź efekt 10.10.17, 17:05 religijnych.uczuc.obraza napisał: > Wątek niby jest o wojnie o Śląsk a ty klepiesz o jakiejś wystawie. > - ja nie klepię a stukam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Zaczyna się wojna... 08.10.17, 20:31 Tą wojnę wszczęło debilowate Polacy wojska. ( Nie mylić z normalnymi Polakami. M. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj To efekt polityki NI! 09.10.17, 08:56 A w szczególnosci żdań reparacji wobec Niemców, dzisiejszych Niemców których Polacy uważają za naszych przyjaciół. To tak jak by zabrać Kaczyńskiemu wille , którą jego komuch ojciec otrzymał za zasługi dla władzy ludowej! Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 15:54 > Zagranica przystępuje do akcji,ale my Polacy,nie oddamy Niemcom polskiego węgla Masz na myśli węgiel importowany z Rosji, USA i Australii? Bo w Polsce węgiel się skończył. A Niemcy nawet za dopłatą nie wezmą żadnego węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: "w Polsce węgiel się skończył " 09.10.17, 18:04 man_sapiens napisał: ale doplaty dla tych co go nadal niby" fedruja" wzrosly Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Gadu gadu a socjaliści noże już ostrzą 09.10.17, 17:48 www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/hiszpania-socjalisci-popra-dzialania-rzadu-w-sprawie-katalonii,779844.html Bez rozlewu krwi dzień dla komucha dniem zmarnowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Gadu gadu a socjaliści noże już ostrzą 09.10.17, 19:24 Nie zapomnij Holzkopf że Hiszpanie maja jak najbardziej prawicowy i katolicki rząd Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Gadu gadu a socjaliści noże już ostrzą 10.10.17, 11:17 x2468 napisał: > Nie zapomnij Holzkopf że Hiszpanie maja jak najbardziej prawicowy i katolicki r > ząd Wpierany przez komunistów. Ale takich komunistów, dla których komunizm kończy się na progu ich trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Gadu gadu a socjaliści noże już ostrzą 10.10.17, 11:31 Wpierany czyli co? Wspierany? Wypierany? Pomijając, że "doktorek" nie ma bladego pojęcia o hiszpańskich komunistach. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zaczyna się wojna... 09.10.17, 18:49 Piastowie którzy Polskę mieli w bardzo głębokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush o jezu, bedzie drugi Irak ? 10.10.17, 02:55 erka-4 napisał: > ...o polski Śląsk. > > "Die Welt" uznał Górny Śląsk za "1 z 11 potencjalnych separatystycznych ognisk" > . > > Zagranica przystępuje do akcji,ale my Polacy,nie oddamy Niemcom polskiego węgla Wojna ? O jezu, bedzie drugi Irak ? No to Gorole maja przesrane. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: o jezu, bedzie drugi Irak ? 10.10.17, 07:03 katrina_bush napisała: No to Gorole maja przesrane. - mylisz się,będą mieli jedynie baaardzo duuużo roboty,ale poradzą sobie. Ślązacy są bardzo pracowici,wiem co mówię,mam kilku z nich w swojej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Donald Tusk przemówił co by 10.10.17, 17:28 Mu się cysarstwo nie rozsypywało. www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1881923,Szef-RE-Donald-Tusk-wzywa-wladze-Katalonii-by-nie-oglaszaly-niepodleglosci Rychło w czas. W tydzień po referendum. A gdzie był wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś