Dodaj do ulubionych

polski grafen jak stadnina koni arabskich:...

30.11.17, 21:52
...nie chce mi się nawet tego komentować, tym bardziej, że już kiedyś o tym pisałem w wątku buldoga zbyt merytorycznym, żeby tutejsze matoły i PiSie, i leminże zwróciły na niego uwagę. Link do wywiadu:
tech.wp.pl/ojciec-polskiego-grafenu-po-34-latach-pracy-zostal-zwolniony-z-panstwowego-instytutu-nasz-wywiad-z-dr-wlodzimierzem-strupinskim-6193280351102593a
Ostatnie zmiany w instytucie grafenowym to wprowadzenie gościa bez wyższego wykształcenia na szefa, typowego PiSiewicza. Jak za peerelu w tzw. nomenklaturze.

Link do mojego poprzedniego wpisu:
forum.gazeta.pl/forum/w,28,165075256,165075256,Polska_w_RUINE.html?p=165076033

Trzeba powiesić tę PiSowską targowicę.
Obserwuj wątek
    • alistair-p Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 30.11.17, 21:57
      Znacznie latwiej produkować grafiony nie jakieś tam grafeny.Wymyślają jakieś głupoty,co to wcale tego nie widać i jeszcze mają pretensję,znaczy opozycja.To jak za Gomułki,jego minister pytał po co robimy półprzewodniki,jak w socjalizmie stać nas na całe przewodniki.
      • horpyna4 Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 09:10
        Za Gomułki jednak trochę dbano o sprawy merytoryczne. Znam przynajmniej dwa przypadki (instytut naukowy i ważny zakład przemysłowy), gdzie dyrektorami byli bezpartyjni fachowcy. Oczywiście po jakimś czasie tego z zakładu przemysłowego wymieniono na "swojego", ale ten z instytutu kierował nim do emerytury, a następca też był bezpartyjny.

Po prostu PZPR nie wtrącała się do tych dziedzin nauki, gdzie naprawdę potrzeba było fachowców. Zresztą nie tylko nauki - taka stadnina w Janowie miała się całkiem dobrze, dopiero pisi zaczęli ją demolować.
        • alistair-p Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 10:21
          Pracowałem w instytucie,gdzie szefem mojego 12 osobowego działu był prof.Tadeusz Sołtyk,konstruktor Iskry,Biesa i częściowo przedwojennego Karasia.Został tam zesłany za protesty w sprawie przekazania kacapom dokumentacji konstrukcji lotniczych z Instytutu Lotnictwa.Był wspaniałym szefem,ale nie miał zbyt wielkiego pojęcia o tym co kazano mu robić,miał nas :-)
          • pies_na_czarnych Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 23:17
            > Był wspaniałym szefem,ale nie miał zbyt wielkiego pojęcia o tym co kazano mu robić,miał nas

a wy? Jak te lowiecki zgadzaliscie sie na wszystko. Nic sie nie zmienilo do dzis!

Ja bylem tez inzynierem w waznym przedsiebiorstwie. Zawsze potrafilem sie przeciwstawic przeciwko durnym decyzjom. Mlodzi inzynierowie popierali mnie i czesto udawalo nam sie postawic na naszym.
            • alistair-p Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 02.12.17, 12:51
              Nie zrozumiałeś mnie.To nie było takie proste.Mieliśmy robić automatykę pod kierunkiem wybitnego konstruktora lotniczego i robiliśmy.
    • inocom Nobla to dostał chyba inny ojciec? 30.11.17, 22:33
      pieluchy-i-sliniaczki napisał(a):

> tech.wp.pl/ojciec-polskiego-grafenu-po-34-latach-pracy-zostal-zwolniony-z-panstwowego-instytutu-nasz-wywiad-z-dr-wlodzimierzem-strupinskim-6193280351102593a

Ów polski ojciec co wynalazł?
      • alistair-p Re: Nobla to dostał chyba inny ojciec? 30.11.17, 22:46
        - Wspominał pan, że chciałby skoordynować prace polskich firm i ośrodków naukowych, które pracują nad grafenem. Już pan zaczął?
        - Tak. Rozmawiałem z większością i prawie wszyscy są chętni do współpracy.

- Ktoś nie wyraził chęci?
        - Tak, ITME.

Teraz pisdacki mędrzec usprawni pracę nad grafenem,niedługo powstanie tam nowy model kuwety dla kotów,swoją drogą ciekawe czy będzie się do czegoś nadawać.Zawistny Kurdupel osobiście będzie doradzał,jak jego idol Kim.
        • inocom Po 34 latach pracy twórczej. 30.11.17, 22:58
          alistair-p napisał:

> - Wspominał pan, że chciałby skoordynować prace polskich firm i ośrodków nau
          > kowych, które pracują nad grafenem. Już pan zaczął?
          > - Tak. Rozmawiałem z większością i prawie wszyscy są chętni do współpracy.
          >
          > - Ktoś nie wyraził chęci?
          > - Tak, ITME.
          >

> Teraz pisdacki mędrzec usprawni pracę nad grafenem,niedługo powstanie tam nowy
          > model kuwety dla kotów,swoją drogą ciekawe czy będzie się do czegoś nadawać.Zaw
          > istny Kurdupel osobiście będzie doradzał,jak jego idol Kim.

Jak wynika z artykułu. Swoją drogą Facet trzyma się niczym Dracula, jeśli chodzi o wygląd. Musi być już koło 60siątki.
          • alistair-p Re: Po 34 latach pracy twórczej. 30.11.17, 23:03
            Możesz powiązać wygląd tego faceta z PiSdacką głupotą niszczącą polską naukę?
            • inocom Re: Po 34 latach pracy twórczej. 30.11.17, 23:09
              alistair-p napisał:

> Możesz powiązać wygląd tego faceta z PiSdacką głupotą niszczącą polską naukę?

Studia - 25 lat + 34 lata pracy nad grafenem = 59 lat.

To nie jest niszczenie. Przez 34 lata co zrobił ten facet, skoro nie miał własnych 7 prac, by się się habilitować. Ściema jak z niebieskim laserem Kwacha. Ponoć to najlepszy w świecie specjalista.
              • alistair-p Re: Po 34 latach pracy twórczej. 30.11.17, 23:18
                A co z tym wyglądem?Jakieś nowe wytyczne?Teraz PiS będzie wykańczał według nowego klucza?Na przykład szatynów w okularach albo prawosławnych brunetów?
                • inocom Re: Po 34 latach pracy twórczej. 01.12.17, 09:00
                  alistair-p napisał:

> A co z tym wyglądem?Jakieś nowe wytyczne?Teraz PiS będzie wykańczał według nowe
                  > go klucza?Na przykład szatynów w okularach albo prawosławnych brunetów?

Gdyby facet był naprawdę znawcą światowym od grafenu i to od 34 lat, to byłby już posiadł tytuł profesora. A tak śmierdzi mi to kolejnym niebieskim laserem a la Kwach.

Taka jest wolna gospodarka. Albo coś potrafisz zrobić w sensownym czasie, albo zmiana.
                  W prywatnej firmie byłoby tak samo. 34 lata pracy zero wdrożeń - wypad.
                  • alistair-p Re: Po 34 latach pracy twórczej. 01.12.17, 10:24
                    No to jak?Powinien nosić krawat z logo (tfu!!) PiS? A może powinien się upodobnić do zawistnego Kurdupla?
                    • inocom Re: Po 34 latach pracy twórczej. 01.12.17, 20:50
                      alistair-p napisał:

> No to jak?Powinien nosić krawat z logo (tfu!!) PiS? A może powinien się upodobn
                      > ić do zawistnego Kurdupla?

Grafen możesz kupować od Chińczyków na tony. Nie ma ekonomicznego uzasadniania, dalsze finansowanie badań nad jego otrzymywaniem, by dostać parę gramów tzw. polskiego grafenu.
                      • inocom A tu link do tylko jednego producenta 01.12.17, 21:28
                        inocom napisał:

> alistair-p napisał:
                        >
                        > > No to jak?Powinien nosić krawat z logo (tfu!!) PiS? A może powinien się u
                        > podobn
                        > > ić do zawistnego Kurdupla?
                        >
                        > Grafen możesz kupować od Chińczyków na tony. Nie ma ekonomicznego uzasadniania,
                        > dalsze finansowanie badań nad jego otrzymywaniem, by dostać parę gramów tzw. p
                        > olskiego grafenu.

www.alibaba.com/product-detail/Nano-material-Graphene-Single-Layer-Graphene_60674068003.html?spm=a2700.7724838.2017115.54.5cebc563ritQiY
                        Gdzie jakaś polska firma produkująca grafen?
                        Po czasie badań nad, czas na produkcję przemysłową. 8 lat rządów PO powinno wystarczyć na jej rozpoczęcie.
                        Czyżby był problem z prywatyzacją Balcerowicza? Firma po prywatyzacji przestaje istnieć.
                        • eiran Re: A tu link do tylko jednego producenta 01.12.17, 22:08
                          I powiadasz, "doktorku", że 200.000 gram rocznie to "na tony"?
                          • inocom Pisałem z Chin, a nie jednej małej firmy :) 01.12.17, 22:10
                            eiran napisał:

> I powiadasz, "doktorku", że 200.000 gram rocznie to "na tony"?

Pisałem z Chin, a nie jednej małej firmy :)

Ktoś Ci broni łączyć chińskich dostawców?
                            • eiran Re: Pisałem z Chin, a nie jednej małej firmy :) 02.12.17, 07:27
                              I powiadasz, że wklejasz ogłoszenie firmy deklarującej "we are the largest manufacturer of graphene in China" po to żeby następnie twierdzić że to mała firma? Co oczywiście może być prawdą albo nie, natomiast pewne jest, że ty nie masz na ten temat żadnej wiedzy.
                              • snajper55 Re: Pisałem z Chin, a nie jednej małej firmy :) 02.12.17, 11:07
                                eiran napisał:

> I powiadaszz, że wklejasz ogłoszenie firmy deklarującej "we are the largest manu
                                > facturer of graphene in China" po to żeby następnie twierdzić że to mała firma?
                                > Co oczywiście może być prawdą albo nie, natomiast pewne jest, że ty nie masz
                                > na ten temat żadnej wiedzy.

A po co mu wiedza???

S.
                              • inocom Arianku nie kompromituj się ze Snajperkiem 02.12.17, 12:02
                                Czepiłeś się tych ton. OK. To tylko oferta tej firmy na monoarkusze.

Ta jedna firma oferuje 1/5 tony grafenu w postaci monoarkuszy ~ 0.7 nm.

A grafen to nie tylko monoarkusze, nad którym usilnie pracowało ITME. :)
                                Które między innymi dodatkowo oferuje ta firma, jak wiele innych

www.alibaba.com/product-detail/High-Quality-Lithium-Battery-Graphene-For_60546866585.html?spm=a2700.7724838.2017115.75.36751caaFfnuMz
                                Tylko 100 ton na miesiąc.

Jak sam widzisz, środki na opanowanie produkcji są okradaniem podatnika UE.
                                Gdyby PiS było złe to facet już by siedział za malwersacje.
                                • piq no to jesteś Polakiem czy nie, chłopcze?... 02.12.17, 16:38
                                  ...bo jakoś zamilkłeś po moim odkryciu, że używasz słowa "wyznał" na sposób rosyjski.
                                  • inocom Re: no to jesteś Polakiem czy nie, chłopcze?... 02.12.17, 17:00
                                    piq napisał:

> ...bo jakoś zamilkłeś po moim odkryciu, że używasz słowa "wyznał" na sposób ros
                                    > yjski.

Musisz to odkrycie opublikować w Nature :)
                                • eiran Re: Arianku nie kompromituj się ze Snajperkiem 02.12.17, 16:42
                                  Również uważam, "doktorku", że portal Alibaba.com to najlepsze źródło informacji dla tak renomowanych "naukowców" jak ty. Warto także zapoznać się z tekstem piosenki "Obudź się czarny Alibabo!", skąd również mógłbyś zaczerpnąć wiele cennych informacji.
                                  • inocom Re: Arianku nie kompromituj się ze Snajperkiem 02.12.17, 17:02
                                    eiran napisał:

> Również uważam, "doktorku", że portal Alibaba.com to najlepsze źródło informacj
                                    > i dla tak renomowanych "naukowców" jak ty. Warto także zapoznać się z tekstem p
                                    > iosenki "Obudź się czarny Alibabo!", skąd również mógłbyś zaczerpnąć wiele cenn
                                    > ych informacji.

Teraz to już robisz z siebie idiotę :(
                                    • eiran Re: Arianku nie kompromituj się ze Snajperkiem 02.12.17, 17:20
                                      Nie jesteś zorientowany.
                        • eiran Re: A tu link do tylko jednego producenta 01.12.17, 22:08
                          I powiadasz, "doktorku", że 200.000 gram rocznie to "na tony"?
      • pies_na_czarnych Re: Nobla to dostał chyba inny ojciec? 01.12.17, 23:26
        Wiesz o czym mowisz? Wiesz co to jest grafen i jakie mozliwosci kazdy najdrobniejszy wynalazek w tej dziedzinie moze doprowadzic do lepszego zycia na Ziemi?
        • inocom Który jest komercyjnie sprzedawany 01.12.17, 23:47
          pies_na_czarnych napisała:

> Wiesz o czym mowisz? Wiesz co to jest grafen i jakie mozliwosci kazdy najdrobni
          > ejszy wynalazek w tej dziedzinie moze doprowadzic do lepszego zycia na Ziemi?

na tony przez Chińczyków :)

Ile gram grafenu sprzedał ITME?
    • nazimno Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 30.11.17, 22:56
      Przypomina sie potraktowanie Czochralskiego.

• inocom Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 30.11.17, 23:02
        nazimno napisał:

> Przypomina sie potraktowanie Czochralskiego.

Czochralski coś zrobił. Grafenu ten nieszczęśnik nie wyznał. A nawet, jakby, to po 34 latach mógłby się już habilitować z 7 jednotematycznych prac?

Jan Czochralski był patriotą. W 100% tego słowa znaczeniu.
        • alistair-p Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 30.11.17, 23:07
          Ktoś taki jak ty,z wypranymi obydwoma komórkami mózgowymi między uszami musi być dumą wodza antypolskich trolli.
        • piq zaciekawiłeś mnie, chłopie,... 30.11.17, 23:51
          ...napisz-no mi, w jakim znaczeniu użyłeś zwrotu "nie wyznał"? Czyżby polszczyzna nie była twoim rodowitym językiem? "Wyznat' " to po rosyjsku w tym kontekście, nieprawdaż?

> Czochralski coś zrobił. Grafenu ten nieszczęśnik nie wyznał.
          • mazala1 O to jak ruski agent wpływu uwiarygadnia się 01.12.17, 07:21

bywalcami fk.

piq napisał:

> ...napisz-no mi, w jakim znaczeniu użyłeś zwrotu "nie wyznał"? Czyżby polszczyz
            > na nie była twoim rodowitym językiem? "Wyznat' " to po rosyjsku w tym kontekści
            > e, nieprawdaż?
            >
            > > Czochralski coś zrobił. Grafenu ten nieszczęśnik nie wyznał.
            • eiran Re: O to jak ruski agent wpływu uwiarygadnia się 01.12.17, 08:50
              Ty, obrzygiwaczu, jesteś za głupi na agenta wpływu. Nadajesz się wyłącznie do zamsradzania wątków. Czasami jeszcze otrzymujesz zgodę na danie upustu swojej obsesji wobec Michnika.
            • piq nauczcie się polszczyzny, tawariszczu Macała,... 01.12.17, 14:41
              ...bo z każdego waszego wPiSu strasznie kacapi.
          • eiran Re: zaciekawiłeś mnie, chłopie,... 01.12.17, 09:33
            Pod poprzednim nickiem twierdził, że jest Ukraińcem. W związku z czym miał nie odczuwać bólu, a zmiażdżona ręka miała mu się regenerować w ciągu nocy. A w rzeczywistości to nieudaczny obsesjonat, dający na forum wyraz swoich kompleksów wobec bystrzejszych od siebie.
    • mariner4 Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 08:08
      Na ch.... motłochowi grafen?
      M.
      • m.c.hrabia Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 09:03
        mariner4 napisał:

> Na ch.... motłochowi grafen?
        > M.
        >

na różańce.
      • wkkr Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 09:25
        Na taki sam chooj co konie arabskie
    • wkkr Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 09:18
      pieluchy-i-sliniaczki napisał(a):
      > Trzeba powiesić tę PiSowską targowicę.
      =================================
      Sam jesteś matołem.
      • alistair-p Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 10:30
        Ja jestem przeciwnikiem wieszania,po pierwsze nieestetyczne,a po drugie to w sumie nie kara,5 minut i już.Widok takiego np.Piotrowicza albo Jojo z kilofem,w kopalni wapienia,,byłby mi miły :-)
        • wkkr Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 11:18
          Jestem geologiem, praca w kamieniołomie wapienia to czysta przyjemność. Melioracja bagien lub praca w kopalni węgla to co innego.
    • m.c.hrabia Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 14:44
      Polska katolska całą gębą ,
      niech sąsiadowi krowa zdechnie.
    • szlachcic Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 21:05
      Kolejny sukces pislamskich scierw
      I jak tu nie maja wygrac kolejnych wyborow
      • rzewuski1 Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 21:41
        Nie będzie żadnych następnych wyborów
    • taniarada Niech wyjeżdża razem z Kijowskim na zmywak 01.12.17, 21:16
      Anie jęczy po kątach.Prawda to śliniaczki i robaczki?
      • x2468 Re: Niech wyjeżdża razem z Kijowskim na zmywak 02.12.17, 08:40
        Potrzebujesz pomocnika?
      • piq teraz to już wyraźnie widać, że na rosyjskim... 02.12.17, 16:39
        ...chlebku jesteś, Taniu.
    • pies_na_czarnych Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 23:20
      Bedzie tak jak z polskimi światłowodami. Radze wszystkim, ktorzy chca zarobic na gielgdzie inwestowanie w ten interes.
    • pies_na_czarnych Re: polski grafen jak stadnina koni arabskich:... 01.12.17, 23:36
      > ...nie chce mi się nawet tego komentować

Nie czytalem twojego linku przez lenistwo i dlatego, ze wiem, ze najlepsi polscy specjalici w tej dziedzinie juz od lat pracyja w GB. Niedoinwestowanie polskiej nauki juz od wielu lat doprowadza do drenazu kadr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka