Gość: maciej., Re: Prosimy o kilka zdan o bezrobociul IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 21.10.04, 14:31 Bezrobocie to jest wyrok smierci dla mlodych ludzi. Prosimy wrazliwych intelektualistow o kilka zdan na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej.. Re: Prosimy o kilka zdan o bezrobociu IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 21.10.04, 14:35 To jest temat do rozmowy rowniez o postawie Episkopatu i stanowisku kosciola. Ale oni rowniez udaja niewidomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacq Re: Prosimy o kilka zdan o bezrobociul IP: *.emse.fr / *.emse.fr 21.10.04, 16:56 Rozwiazanie jakze proste przykladem z bliska: Bialorus towarzysza Lukaszenki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Prosimy o kilka zdan o bezrobociul IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 22.10.04, 04:02 Co ma Bialorus do polskiego bezrobocia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: Partie stryczka IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.10.04, 14:39 Oby o Tobie Wielkanowski osadzal !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: Partie stryczka IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.10.04, 14:40 Oby o Tobie Czaja osadzal !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: Partie stryczka IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.10.04, 14:40 Oby o Tobie Piwnik osadzala !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: Partie stryczka IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.10.04, 14:41 Oby im Ziobro dal takie prawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Skalski,wez sobie takiego morderce do domu i go IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 15:10 resocjalizuj za swoja kase. Jak zdazysz to cos o tym napiszesz. Ja nie chce finansowac dozywotnio czlowieka, ktory z zimna krwia morduje i gwalci niewinnych. Poniewaz w tym kraju nikt nie jest zainteresowany likwidacja przyczyn /agresja w TV, kinach, pospolite przestepstwa, prostytucja, narkomania itp./ tylko kreci sie niemrawo wokol skutkow to nie ma moj drogi intelektualisto wyjscia. Dasz przyklad swoich pogladow nie mieleniem ozorem tylko wzieciem pod swoj dach takiego, ktory np. zgwalcil i zamordowal dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iposek Re: Skalski,wez sobie takiego morderce do domu i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:10 a mnie wali, mam głęboko w d..ie czy kolo miał trudne dzieciństwo bo rodzice chlali, a może byli ciągle w pracy i mu miłości nie okazywali, że go nikt nie lubił w szkole, że koledzy mieli fajniesze zabawki, czy też że kolo jest niezrównoważony psychiczne, mnie zależy na tym żeby nie szlajał po ulicach w poszukiwaniu wrażeń, kasy czy czego tam. I sorry bezrobocie jest problemem ale nie możemy nim usprawiedliwiać łamania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:14 jest wielu bezrobotnych, zdesperowanych, nawet głodnych, nawet wielu nie do końca uczciwych, ale NIE MORDUJĄ. Nawet nie każy 'dresiarz', który kradnie komórki, morduje. Ktoś, kto morduje, nie zasługuje na ŻADNĄ litość - jeśli jest chory to do psychiatryka NA CAŁE ŻYCIE BEZ MOŻLIWOŚCI WYJŚCIA, NAWET GDY SIĘ WYLECZY (bo nigdy nie można być pewnym), jeśli zdrowy - NA SZNUR !!!!! Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany PiS, LPR - stronnictwa antypapieskie !!! IP: *.echostar.pl 21.10.04, 15:19 Nie będę już więcej głosował na faryzeuszy, którzy często powoływali się na autorytet Jana Pawła II, a w rzeczywistości wybierają z jego nauki tylko to co im wygodne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Partie stryczka IP: *.ssk.com.pl 21.10.04, 15:31 Bzdura ! Ten komentaż to nielogiczny zestaw quasfilozoficznych haseł. Primo ! Papież nigdy się nie wypowiedział ex cathedra ( bo Biblia uczy inaczej- warto poczytać ) w sprawie kary śmierci, więc jego wypowiedzi są li tylko opiniami Karola Wojtyły, do czego ma prawo ! Secundo ! Co do tego ma pomieszanie etyki z prawodawstwem ? Jaka jest gwarancja, że się nie zmieni ? A o jaką etykę chodzi ? Uniwersalną, unijną, czy może wygodną? Czy kara Śmierci jest mniej humanitarna niż dożywocie ? A dlaczego? A co ze sprawiedliwością- nie tą społeczną bo takiej po prostu nie ma. A odpowiedzialność za czyny - lepiej umyć ręce, niech kto inny to załatwi. Dla czego zjadliwość, obraza? Ale chyba ja wiem. To w końcu różowi,geje, feministki i ekolodzy mają jedyne prawo do racji zasad moralnych. Reszta to banda oszołomów. Znów skradziono słowom ich prawdziwe znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizer. Re: Partie stryczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:37 Cenie pana Ernesta ale w tym momencie stanowczo sie z nim nie zgadzam. Dla sprawcow wyjatkowo ochydnych mordow nie m a pobłazania. NIe powinni zyc i juz . I zadna arumentacja "golębich serc" mnie nie przekona . Zycze im recydywisty w zbrodni na karku. . Moze w " starej " unii moga sobie na to pozwlic .Bo inna kultura ogołu.Naszym oprychom dac taka swobode to tylko woda na mlyn .Zreszta ktory ze skazanych na dozywocie dosiedzial do konca wyroku . Patrz piotrowski sprawca wyjatkowo ochydnego mordu, a cal a masa innych? Jestem stanowczo za kara smierci w wyjatkowych wypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@rio Kara skuteczna i ekonomiczna IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 21.10.04, 16:09 Nie jestem zwolennikiem ww. partii ale kara śmierci w Polsce powinna być powszechnie stosowana (powiedzmy od napadu z bronią do morderstwa). Zwolni to kilka tysięcy miejsc rocznie w więzieniach i niecierpliwie czekający w kolejkach będą mogli wreszcie swoje odsiedzieć. Zlikwidowani już nikogo nie zabiją ani nie okradną, na przepustce czy po przedterminowym wyjściu z więzienia. Po 20 czy 50 latach takiej polityki może wreszcie okaże się skuteczna tzw "resocjalizacja" a liczba przestępców w Polsce spadnie poniżej miliona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: Kara skuteczna i ekonomiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:49 Popieram, m@rio, twoje stanowisko. Skąd taka zajadłość przeciwników kary smierci dla drastycznych, wykonywanych z premedytacją, mordów. To powoływanie się na UE, jeśli się nie ma argumentów. Ja chcę żyć w kraju bezpiecznym, gdzie żaden bandzior nie zabije mnie, chcąc obrabować. Prawnikom nie dziwię się - oni żyją z obrony, mataczą (bo takie jest prawo). Egzekucji drobnych wykroczeń brak. To zachęca do poważniejszych. Co powstrzymuje przestępców? Nic, bo w końcu wyjdą podszkoleni, mądrzejsi i gotowi do działania. Powoływanie się na UE - to bzdura. Tu chodzi o nasze, polskie bezpieczeństwo. Skostniała elita UE chce u nas szafować bezpieczeństwem ludzi, a jednocześnie wprowadza eutanazję, zabijanie nienarodzonych. Poplątanie. Przykład wielu już stanów USA wskazuje dobitnie, że w naszym interesie jest wprowadzenie k.s. Na podstawie jakich praw urzędnicy mają uchwalać prawa (chronionej w taki, czy inny sposób, mniejszosci) mniejszości? Skąd oni wiedzą lepiej, niż reszta, narażona na krzywdy, co jest słuszne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika dziki kraj IP: *.upc-a.chello.nl 21.10.04, 16:31 Polska staje sie powoli jeszcze bardziej dzikim krajem niz byla dotychczas.blizej jej teraz do barbarzynskich i okrutnych ludow Wschodu. partie polityczne podajace sie za ,,chrzescijanskie" nie maja z naukami Jezusa nic wspolnego i poprzez swoje opinie i decyzje oddalaja sie coraz bardziej w strone, nomen omen, Babilonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: dziki kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:56 Czemu, kika, wypowiadasz się o sprawach, których nie znasz? O nauce Pana Jezusa, nauce Kościoła. Zostaw taką argumentację i popatrz, co się dzieje. Armia młodych przestępców niebawem będzie atakować na ulicach, publicznie. Niestety, warunki ekonomiczne temu sprzyjają. I kto im zabroni? UE ? Czego mają się bać i kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iposek Re: dziki kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:17 > Polska staje sie powoli jeszcze bardziej dzikim krajem niz byla > dotychczas.blizej jej teraz do barbarzynskich i okrutnych ludow Wschodu. partie > polityczne podajace sie za ,,chrzescijanskie" nie maja z naukami Jezusa nic > wspolnego i poprzez swoje opinie i decyzje oddalaja sie coraz bardziej w strone > , > nomen omen, Babilonu. a skąd pomysł że to co niechrześcijańskie jest dzikie? Dlaczego tylko nauki jezusa są złe, czemu mamy odrzucić sprawdzone przykłady Hammurabiego na ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff gazeta pochwy... LPR nie popiera tego projektu... IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 21.10.04, 16:41 kazdy poseł sam zdecyduje... profesjonalizm buhahahahaha mowi to panu coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:45 Ciekawe czy pan profesor ma córkę, a zakładając że ma to czy zmienił by zdanie gdyby ta została zgwałcona i zamordowana. Co robi się z wściekłymi psami? Leczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:58 Podejrzewam, że większość skazanych za morderstwa mając do wyboru szybką śmierć (a wcześniej np. trzy miesiące na uregulowanie wszystkich swoich spraw) i spędzenie reszty życia w zamknięciu wybrałoby to pierwsze. Kara śmierci nie jest w ogóle dotkliwa dla samych skazanych, ofiarom nie przywraca życia a w ludziach wyzwala najgorsze instynkty. Poza tym dziś osoba, która do tej pory była za karą śmierci powiedziała mi, że po obejrzeniu posła Ziobro w programie "Prosto w oczy" na TVP 1 zmieniła zdanie. To sugestia dla PiS-u - może lepiej znaleźć bardziej przekonującego orędownika kary śmeirci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:05 O tych sprawach nie powinni wypowiadać się ludzie, którzy są w taki, czy inny sposób, chronieni. Im nic nie zagraża. To nie o ich życie chodzi. Powinien przeważyć głos tych, którzy się boją, bo w kazdej chwili moga stracić życie, a także ci, którym udało się uratować. Jeśli państwo nie jest w stanie ochronić zwykłego człowieka, niech urzędnicy reprezenujacy to państwo - milczą, a nie pokazują swoją arogancję, zasłaniając się UE, nauką Koscioła, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak Ernest Bogu... GAZETA GWAŁCICIELI NIEMOWLĄT I MORDERCÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 18:41 Przyjemnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Kotecki Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:15 Ludzie nie ma przecież o czym dyskutować,bo: Nie będzie kary śmierci, gdy nie będzie morderców i bandytów, Nie będzie morderców i bandytów, gdy kara smierci będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech A pan Skalski zapewne nie czytał Konstytucji IP: *.revers.nsm.pl 21.10.04, 19:18 w której jest jak wół napisane, że WŁADZĄ ZWIERZCHNIĄ na terytorium RP jest NARÓD, a nie: - Rada Europy - Rosja - Ukraina - Turcja - Paru (Parunastu, Parudziesięciu, Paruset, nawet Parę Tysięcy) Intelektualistów z Brodami, Łysiną i Dopasowanymi Okularami - Komisja Europejska - Redakcja Wyborczej - Korespondenci Wyborczej (w tym Wybitni i Bardzo Wybitni oraz Tak Wybitni, że Nie Mieszczą się w Drzwiach) albo parę innych Wielce Szacownych Instytucji do spraw Ferowania Opinii, które wolę 3/4 NARODU pomieszkującego w Polsce mają głęboko w d.pie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: A pan Skalski zapewne nie czytał Konstytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:11 > w której jest jak wół napisane, że WŁADZĄ ZWIERZCHNIĄ na terytorium RP jest NAR > ÓD, a nie: > - Rada Europy > - Rosja > - Ukraina > - Turcja > - Paru (Parunastu, Parudziesięciu, Paruset, nawet Parę Tysięcy) Intelektualistó > w z Brodami, Łysiną i Dopasowanymi Okularami > - Komisja Europejska > - Redakcja Wyborczej > - Korespondenci Wyborczej (w tym Wybitni i Bardzo Wybitni oraz Tak Wybitni, że > Nie Mieszczą się w Drzwiach) > albo parę innych Wielce Szacownych Instytucji do spraw Ferowania Opinii, które > wolę 3/4 NARODU pomieszkującego w Polsce mają głęboko w d.pie. To dlaczego narodowo-katolicka prawica sprzeciwia się referendum w sprawie aborcji mówiąc coś o "przypadkowym społeczeństwie"? Większość też może błądzić jak ulega populistycznej demagogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: A pan Skalski zapewne nie czytał Konstytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:20 A tak a propos - u wschodniego sąsiada suweren dał swemu przywódcy władzę dożywotnią i niekontrolowaną. Też zgodnie z regułami demokracji. To chyba jedyne państwo w Europie gdzie wykonuje się egzekucję - może trzeba poprosić o szkolenie kandydatów na katów sojuszników z Mińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: A pan Skalski zapewne nie czytał Konstytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:42 Gość portalu: Krociech podał bardzo dobry przykład temat wartości naszej Konstytucji: > w której jest jak wół napisane, że WŁADZĄ ZWIERZCHNIĄ na terytorium RP jest >NARÓD, a nie:.... Ale zdaniem pana Skalskiego partie, które szanują ten zapis w ustawie zasadniczej są populistyczne. > wolę 3/4 NARODU pomieszkującego w Polsce mają głęboko w d.pie. Ja też wolę, ale dla Sejmu politycznie poprawne jest właśnie mieć naród w d.pie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Partie stryczka IP: 82.160.30.* 21.10.04, 20:24 (P)artie (S)tryczka (P i S)-? :) - całkiem zgrabny skrót i to raczej u mało dowcipnego redaktora:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Wprowadźmy karę bezwzględnego dożywocia!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:38 Ta cała dyskusja dookoła kary smierci prowadzi donikąd. Tak naprawde społeczeństwo winno być zabezpieczone przed zbrodniarzami.Społeczeństwo musi mieć pewność że taki kilkakrotny morderca, który katował swoje ofiary, który mordował z premedytacją i zadowoleniem, który mordował dla chęci zarobku, już nigdy nikomu nie zagrozi. Ani za rok, ani za dziesięć, ani nawet za 30 czy 50 lat!!!!. Dlatego tez jedynym racjonalnym rozwiązaniem jest wprowadzenie dla zwyrodniałych zbrodniarzy bezwzględnej kary dożywocia - tzn. siedzi zbrodniarz w więzieniu aż do swojej naturalnej śmierci. I nikt nie może go zwolnić nawet Pan Prezydent. Z tego też powodu trzeba tą karę wpisać do konstytucji, aby nikt nawet nie próbował takiego sk......na zwolnić w przyszłości, naruszając tym samym konstytucję. Myślę że cele zostaną osiągnięte, gdyż taki zwyrodnialec już nikomu nie zagrozi, a kara bezwzględnego dozywocia będzie dla niego gorszą karą niż kara śmierci z której sobie bimba. Dlatego apeluję do społeczeństwa- żądajmy wprowadzenia kary bezwzglednego dożywocia. I w tym kierunku skierujmy swoje działania i żądania do polityków, i do tej części profesorów-prawników, którzy mimo lekcji logiki na wydziale Prawa postępują tak jakby im brakowało przysłowiowej"5 klepki".Kara bezwzględnego dożywocia będzie karą wystarczającą i odstraszającą ,jednocześnie będzie zgodna z wymogami współczesnej demokracji państw Unii europejskiej, oraz zgodna z nauką koscioła. ŻĄDAJMY WPROWADZENIA KARY BEZWZGLEDNEGO DOŻYWOCIA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap bajki 21.10.04, 21:51 W spoleczenstwach,w ktorych kary sa coraz bardziej lagodne,a dozywocie istnieje praktycznie tylko jako nazwa, to nierealne. Ks traktuje sie jako przeszlosc i niedlugo bedzie tak z 'dozywociem',a potem kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto "NIE MORDUJ" a NIE "NIE ZABIJAJ" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:57 5. Przykazanie w oryginale brzmiało "NIE MORDUJ", a nie "nie zabijaj". W sposób wyraźny, uprawnia ono zabicie drugiego człowieka w dwóch przypadkach: (1) obrona konieczna, (2) wykonanie wyroku śmierci na zbrodniarzu. Wyrok ma prawo wykonać wyłącznie zgodny z prawem sąd, który "nie nosi swego miecza na daremno". Polecam en.wikipedia.org/Ten_Commandments (tekst po angielsku) W najnowszym Katechiźmie Kościół Rzymsko-Katolicki nawiązuje równiez do oryginału , a właściwie - zgadza się z nim po prostu. To,że KRK nie jest entuzjastą kary śmierci to prawda, ale tylko dlatego, iż uważa, że 'obecnie można w inny sposób bronić społeczeństwa przed mordercami' (np. ich izolując), a nie dlatego, że uważa k.ś. za niemoralną, bo tak NIE jest. Pozdrawiam, Critto PS. ja uważam że kara śmierci powinna być ale (1) wyłącznie wobec zwyrodniałych morderców, (2) WYŁĄCZNIE GDY JEST 100% pewność, co do sprawcy i czynu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "NIE MORDUJ" a NIE "NIE ZABIJAJ" IP: *.hrl.com 21.10.04, 22:06 problematyke kary smierci nie nalezy rozpatrywac w zwiazku z religia oraz to jak jest to regulowane w innych krajach oraz co na ten temat ma papiez do powiedzenia, w demokracji powinno byc prawo wiekszosci, gdzy ci sa zdrowi , normalni i bronia swoich praw, kazdy przeciwnik kary smierci gdy mu gwalciciel zgwalci i zabije corke, przedtem wycinajac na pamiatke tatusiowi i przesylajac jej macice , zmieni zdanie, drastyczne przyklady najlepiej dzialaja na wyobraznie.Belkot tych ktorzy sa przeciw bedzie odbijal sie echem w celach wieziennych zbrodniarzy, ktorzy beda czekali na nastepna okazje. Moze twoja corka bedzie nastepna. Odpowiedz Link Zgłoś
mlisow52 Re: "NIE MORDUJ" a NIE "NIE ZABIJAJ" 26.10.04, 17:38 "Pozdrawiam, Critto PS. ja uważam że kara śmierci powinna być ale (1) wyłącznie wobec zwyrodniałych morderców, (2) WYŁĄCZNIE GDY JEST 100% pewność, co do sprawcy i czynu" Wiesz, Critto, ci zwyrodniali mordercy sa przewaznie chorzy umyslowo, w psychiatrii raczej uwaza sie w ostatnich latach, ze wszyscy mordercy (moze nawet zabojcy) sa niepoczytalni - to co bedziem czubkow eliminowac? Ja tez jestem za kara smierci ale tylko dla wybitnych politykow (Hitler, Stalin... zyjacych nie chce wymieniac), nie ma wtedy problemu ze 100 procentow pewnoscia, oczywiscie po procesie z obrona. W calej reszcie postow, ktore czytalem, raczej sie z Toba nie zgadzam, ale piszesz madrze i sympatycznie. Pozdrawiam Michel Lisowski FRANCJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jlb Re: Partie stryczka IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 21.10.04, 22:15 PIS - OHYDA i CYNIZM. Kaczyńscy -z całym cynizmem obiecujecie coś, o czym wiecie, że nie zrobicie. Niestety niektórzy chyba biorą wasze kłamstewka na serio.Macie pewno ubaw z tych "frajerów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Jestem za karą śmierci bo: IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 21.10.04, 22:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deer hunter Re: Partie stryczka IP: *.interkam.pl / *.interkam.pl 21.10.04, 22:24 Jestem przeciwko karze śmierci, choćby z obawy przed skazaniem niewinnych. Jednak gdyby ktoś z moich najbliższych padł ofiarą zwyrodnialca sprawiedliwość wymierzę sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Jestem za karą śmierci bo: IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 21.10.04, 22:37 1/Lekką ręką się zabija kiedy ma się świadomość ,że własnemu życiu nic nie grozi. 2/ Mam takie samo prawo do zycia jak ewentualny zabójca - jeśli mi je odbierze chcę aby też został zabity. 3/ Utrzymanie przez całe dziesięciolecia skazanych na dozywocie - zapewnianie im przez ten czas wiktu , opierunku , lokalu , ochrony i opieki kosztuje setki tysiecy albo miliony złotych których brakuje na wszystko. Nie doznają od państwa ułamka tych dobrodziejstw bezrobotni i eksmitowani co zabójcy i bandyci - to nie jest sprawiedliwe. 4/ Brak kary smierci gwarantuje bezpieczeństwo przede wszystkim politykom wysokiego szczebla którzy kierują wielkimi przedsięwzięciami przestępczymi. Brak kary śmierci jest tak samo naturalny jak małżeństwo jednej płci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbat Re: Jestem za karą śmierci bo: IP: 62.233.193.* 21.10.04, 22:53 Padło gdzieś dziwne stwierdzenie, że zwolennicy kary smierci sami powinni wystepować w roli kata. Równie dobrze można by wymagać od zwolenników więzienia (zamiast kś za morderstwo), zeby wystepowali w roli strażnika. Ale, tak, zgadzam sie wystąpic w roli kata, jesli ktos zamorduje kogoś z moich najbliższych. Jeszcze gorszy jest argument o pomyłkach - cała ta afera, te odkryte pomyłki sądowe, to efekt zastosowania badań DNA. TERAZ BADANIA DNA już są! A pozatym - na pewno mniej ofiar powodują pomyłki sądowe, niż skazywanie ludzi na więdzienie zamiast ks- w winiku czego kolejni ludzie są mordowania na przepustkach, po ucieczce z więzienia, albo w samym więzieniu, albo po wyjscu danego psychopaty na wolnośc po odsiedzeniu tych 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal Nie zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:57 To o czym mówisz to zemsta a nie wymierzanie sprawiedliwości. Zadaj sobie inne pytanie: Czy potrafiłbyś zabić z zimną krwią człowieka dla Ciebie totalnie obojętnego - skazanego na karę śmierci przestępcę o którym, i o którego czynach nie wiesz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bod Re: Partie stryczka IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 22.10.04, 00:17 Co to ma wspólnego z katolicyzmem, powiesz "nie códzołóż" to cię wyśmieją. Kto tu się będzie przejmował jakimiś przykazaniami? A nie boisz się, że Cie jakiś bandyta zabije dla zabawy, bo lubi zabijać, bo powie sobie "najwyżej posiedzę parę lat w ciekawym towarzystwie"? Argument mówiący o kilku pomyłkach sądowych wygląda bardzo blado w zestawieniu z tysiącami tych, którzy zginęli z rąk morderców wypuszczonych z więzienia nie mówiąc o tych, którzy by nie zginęli, gdyby działał czynnik odstraszania. Szkoda, że życia tych ludzi nie cenią ochraniarze morderców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal powinien się nimi przejmować ten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 03:07 kto się uważa za wierzącego katolika - jak Kaczyński, Ziobro i cały LPR. Więcej - powinien się nimi przejmować każdy kto się uważa za chrześcijanina, bo 10 przykazań jest podstawą wszystkich wiar z tej rodziny. Sprawa jest prosta - kto ma gdzieś przykazania, ma gdzieś chrześcijaństwo, dlatego z teoretycznych 97% katolików w Polsce robi nam się raptem 25% (bo pozostałe 75% ma w d... 5 przykazanie). Padło stwierdzenie że morderców można zabijać w majestacie prawa, bo 5. przykazanie głosi "nie morduj" a nie "nie zabijaj" - a co ze skazanymi na karę ostateczną, którzy nie są mordercami (a bywają tacy)? PS. Najbardziej mnie śmieszy zwrot "interpretacja 10 przykazań". Można i należy interpretować Biblię, ale akurat nie 10 przykazań. 10 przykazań to najbardziej jasny przekaz w historii ludzkości, nie ma tu pola do żadnych interpretacji, wszystko jest tu oczywiste i jasne jak drut, nie ma miejsca dla żadnych "ale", "lecz", "za wyjątkiem", pod którymi najchętniej pogrzebaliby je wszyscy, którzy je łamią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Za żebro IP: *.adsl.tele2.no 22.10.04, 00:41 Ja proponuję takie wyroki: §1 a) za gadanie głupot: wieszać na hak za żebro na dwie godziny Będzie przynajmniej śmiesznie Ha ha ha ha ha CezaryT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: pomyślmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:33 NAwet gdybym nie miał zdania to zastanawiałoby mnie dlaczego eksperci tak teoretycy (przedstawiciele nauki prawa czy kryminologii) jak i praktycy (choćby funkcjonariusze więziennictwa) w większości są przeciw k.s. a laicy w większosci za. Zniesienie kary śmierci podobnie jak wcześniejsze moratorium nie spowodowało katastrofalnego wzrostu zabójstw, zresztą wpływ treści norm prawa karnego na przestępczość jest ogólnie znikomy. Decydujące są inne czynniki jak choćby poziom życia społeczeństwa. Poza tym nikt nie wykazał, że kara śmierci jest dotkliwa dla skazanego bo w istocie nie jest. Przecież skazani w chwili egzekucji nawet nie cierpią (choć pewnie wielu zwolenników tego by chciało). Odpowiedz Link Zgłoś