Dodaj do ulubionych

Partie stryczka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:06
ot cała święta prawda..... precz z cynikami
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 00:11
      Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje
      członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli
      Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak
      najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się
      omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie to
      PiS.
      • Gość: Stacho Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.ds2.uw.edu.pl 21.10.04, 11:05
        Nie jestem osoba wierzaca ale z tego co pamietam z religi to w przykazaniach
        jasno stoi:
        "NIE ZABIJAJ"
        W Nowym Testamencie Jezus chyba tez sklania sie ku temu stanowisku :)
        Nasz Szacowny Jan Pawel II tez o ile mi wiadomo nioe jest entuzjasta kary smierci.
        Skad wobec tego takie pomysly naszych narodowych-katolikow ?
        • Gość: Paweł Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 12:12
          Stachu, przeczytaj najpierw Biblię, której ewidentnie nie znasz, a potem się
          wypowiadaj na temat Bożych przykazań i nauki Pana Jezusa. "Nie zabijaj" w Starym
          Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno
          mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ ŚMIERCI.

Jeżeli ktoś zastawia na bliźniego swego zasadzkę, by go podstępnie zabić, to
          weźmiesz go nawet od ołtarza mojego, by go ukarać śmiercią.
          (2 Mojżeszowa 21:14)

Zabijano na wojnie, zabijano w obronie własnej, karano wreszcie śmiercią
          zabójców, gwałcicieli, porywaczy ludzi. Czego Bóg zabronił to prywatnegom,
          niesprowokowanego zabijania innych według swojego widzimisię. Powoływanie się na
          Stary Testament w obronie zakazu karania śmiercią to niedorzeczność.

• Gość: ------------------ Do Pawla IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:27
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Stachu, przeczytaj najpierw Biblię, której ewidentnie nie znasz, a potem się
            > wypowiadaj na temat Bożych przykazań i nauki Pana Jezusa. "Nie zabijaj" w
            Stary
            > m
            > Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno
            > mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ
            ŚMIERCI.
            >
            > Jeżeli ktoś zastawia na bliźniego swego zasadzkę, by go podstępnie zabić, to
            > weźmiesz go nawet od ołtarza mojego, by go ukarać śmiercią.
            > (2 Mojżeszowa 21:14)
            >
            > Zabijano na wojnie, zabijano w obronie własnej, karano wreszcie śmiercią
            > zabójców, gwałcicieli, porywaczy ludzi. Czego Bóg zabronił to prywatnegom,
            > niesprowokowanego zabijania innych według swojego widzimisię. Powoływanie się
            n
            > a
            > Stary Testament w obronie zakazu karania śmiercią to niedorzeczność.

Wlasnie dlatego Stachu powolal sie na Nowy Testament, a Biblii najwyrazniej nie
            znasz ty ( a moze znasz tylko jej stara czesc?)

Kazanie na gorze

5.7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią.

5.21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!7; a kto by się
            dopuścił zabójstwa, podlega sądowi.
            5.22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A
            kto by rzekł swemu bratu: Raka8, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu
            rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego.

5.38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!
            5.39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w
            prawy policzek, nadstaw mu i drugi!

5.43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a
            nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził
            5.44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych,
            którzy was prześladują;
            5.45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On
            sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na
            sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
            5.46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć
            będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią?
            5.47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i
            poganie tego nie czynią?
            5.48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

7.1 Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni.
            7.2 Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy
            mierzycie, wam odmierzą.

• Gość: europejczyk Re: Do Pawla IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:13
              Wreszcie nadrobie moje braki w wyksztalceniu religijnym.
              Myslalem wprawdzie, to na temat kary smierci ale musialem sie pomylic.

Nasz wojujacy katolizyzm ma w sobie cos archaicznego.
              Moze to dlatego, ze jest on (katolizyzm) bardziej zjawiskiem
              spolecznym niz indywidualna wiara.
              Potwierdzeniem takiej interpretacji bylby stan ogolny, naszej rzeczywistosci.

Powie ktos, ze lepsze to niz nic.
              Na pewno!
              Do momentu, gdy nie sluzy on roznym manipulacjom tak w Sejmie jak i na lamach
              Gazety.
            • Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 13:16
              1.
              > Wlasnie dlatego Stachu powolal sie na Nowy Testament,

"Nie jestem osoba wierzaca ale z tego co pamietam z religi to w przykazaniach
              jasno stoi: "NIE ZABIJAJ""
              Przykazania to oczywiście 10 przykazań, danych Mojżeszowi na Górze Synaj.

2.
              Cytowane przez Ciebie kazanie na Górze dotyczy INDYWIDUALNEGO POSTĘPOWANIA
              CHRZEŚCIJAN, a nie władz państwowych.

Gdyby je intepretować jako nakazy dla wymiaru sprawiedliwości, to zabraniałoby
              nie tylko KARANIA ŚMIERCIĄ, ale JAKIEGOKOLWIEK KARANIA złoczyńców.

Czyżbyś chciał zasugerować, aby policjant widzący gwałciciela w parku
              dostarczył mu czym prędzej jeszcze DRUGĄ ofiarę, a uderzony kijem nadstawił
              drugi policzek? Aby żołnierz widząc przemytników oddał im co posiada, na
              pierwsze żądanie? Aby sędzia powiedział każdemu bandycie - nie przejmuj się
              stary - WYBACZAM CI WSZYSTKO - IDŻ I DALEJ CZYŃ SWOJE?

Czy aby na pewno jest to droga do IDEALNEGO SPOŁECZEŃSTWA?

• jkwt Re: Do Pawla 21.10.04, 13:59
                Interpretujesz biblię tak jak Jechowy.
                Jezus powiedział też zło dobrem zwyciężaj. I to jest klucz do zrozumienia
                Kazania na górze.
                Nie znaczy to, że masz tolerować zło lub pomagać w tolerowaniu zła (o czym
                piszesz). Znaczy to, że przede wszystkich nie masz się mścić. Powinieneś
                również umieć wybaczyć i pokazać swoim postępowaniem, że istnieje również dobro
                oraz to, że można żyć wyrzekając się zła i czyniąc dobro.
                Wiem, że to co piszę to trochę idealistyczne. Ale w sumie mówimy tutaj o tym
                jacy mamy być a nie jacy potrafimy czy chcemy być.
                • Gość: Kazek Re: Do Pawla IP: *.p-s-inter.net 21.10.04, 14:54
                  Na pewno w każdym razie dobrym nie jest tani populizm PiS. szczerze mówiąz
                  postawa tych ludzi jest obrzydliwa. Rzadko się z panem Skalskim tak bardzo
                  zgadzam, jak w tej sprawie.
            • Gość: mio "Nie zabijaj" a "nie morduj" IP: *.cs.umbc.edu 21.10.04, 15:14
              Tlumaczenie Biblii nie pozwala niestety oddac znaczenia slowa "zabijaj" w
              przykazaniu "nie zabijaj". Otoz slowo uzyte w oryginale ma znaczenie bardziej
              "nie morduj", a nie tylko "nie pozbawiaj zycia", a to juz spora roznica.

Co wiecej Katechizm Kosciola Katolickiego wyraznie wspomina, ze kara smierci
              jest dopuszczalna, ale powinno stosowac sie ja tylko w wyjatkowych przypadkach.

Natomiast jesli chodzi o Nowy Testament, to warto wspomniec na fragment o
              umierajacym na krzyzu dobrym lotrze, ktory rzecze "my sluszna otrzymujemy kare".
              Zauwaz, ze Jezus go nie skarcil, nie poprawil, tylko de facto pochwalil. Co
              wiecej Jezus nigdy nie wypowiadal sie przeciwko tej karze (a bylby raczej tym
              zainteresowany, bo dotyczylo go to bezposrednio).

Jak widac, Bibila sama w sobie nie stoi na przeszkodzie stosowaniu kary smierci.
              • jkwt Re: "Nie zabijaj" a "nie morduj" 21.10.04, 17:11
                Ale też mamy kamienowanie cudzołożnicy i powiedziane 'kto jest bez grzechu
                niech pierwszy rzuci kamieniem'.
                Ogólne przesłanie ewangelii jest raczej takie, aby każdemu dać możliwość do
                nawrócenia. Oczywiście nie oznacza to, aby niebezpieczni mordercy chodzili
                wolno. Jednak kara śmierci takiej roli nie spełnia, gdyż służy jedynie
                nieodwracalnej eliminacji osobników, które społeczeństwo lub władze uznają za
                nie godnych życia (z różnych powodów zresztą).
                I z tego punktu widzenia kara dożywocia jest o wiele bardziej 'ewangeliczna'.
          • Gość: P.S.J. Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:16
            > Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno
            > mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ
            ŚMIERCI.

przewidywał również m.in. dla cudzołożnic i bluznierców. Mrrau... czy w
            związku z tym jeżeli zdobędę dowody na to, że żona mnie zdradza, to mogę
            bezkarnie i w majestacie obrony swych praw zatłuc ją młotkiem? A czy mogę
            zgodnie ze starotestamentowa wykladnia zastrzelić np. Krzysia52, bo jego posty
            obrazoburcze mnie urażają? Rabbi, nauczaj...!
            • Gość: Manuela Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 23:57
              W liście Apostoła Pawła do Galatów czytamy, że "końcem prawa jest Chrystus" i
              to powinno ostatecznie rozwiązać tego typu teologiczne dylematy. Warto jednak
              ze względu na niezorientowanych wspomnieć, że chodzi o Prawo Mojrzeczowe czyli
              stare przymierze (oparte m.in. na ofiarach zwierzęcych), zastąpione nowym
              przymierzem (na podstawie ofiary Jezusa). Natomiast o wiele wcześniejsze
              przymierze jakie Bóg zawarł z całą ludzkością, po potopie, za pośrednictwem
              Noego, które jak najbardziej jest aktualne i nigdy nie zostało unieważnione
              zawiera cenno wskazówkę w omawianej kwestii : " KTO PRZELEJE KREW LUDZKĄ, PRZEZ
              LUDZI MA BYĆ PRZELANA KREW JEGO". Przymierze to daje więcej ciekawych
              informacji więc warto zajrzeć do oryginału: Księga Rodzaju (lub Pierwsza
              Mojrzeszowa) 9:6. Jego znakiem jest tęcza, którą do dziś można czasami
              podziwiać na niebie - ma nam o nim przypominać.
          • Gość: Critto Paweł ma rację - całkowitą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:07
            a i Nowy Testament NIC nie zmienił w tej kwestii, bo NIE MÓGŁ - Jezus Chrystus
            powiedział, że "ani jota nie może odpaść od Starego Prawa" - tzn. że nie wolno
            zmieniać starego Prawa, danego przez jego Ojca.

Wreszcie, kto powiedział, że tylko Chrześcijaństwo ma rację? W wielu innych
            kulturach jest kara śmierci, i to także w tych pokojowych jak np. Hinduizm.

Pozdrawiam,
            Critto
          • Gość: SABAŁA Re: Nie zabijaj, ale NIE DAJ SIĘ ZABIĆ !! IP: *.cg.shawcable.net 22.10.04, 00:41
          • Gość: AS Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.twcny.rr.com 22.10.04, 03:37
            O matko !
            Start Testament - to juz bylo - nie zauwazyliscie tego ??
            Teraz jest Nowy Testament !!
        • Gość: KS dla mordercow! Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: 198.241.217.* 21.10.04, 13:11
          Mieszkam daleko od Eurozadupia w kraju w ktorym jest kara smierci i musze
          powiedziec, ze jest tu znacznie bezpieczniej. 19-latka moze o 3-ciej nad ranem
          wracac pieszo kompletnie zalana i nic nie ma prawa jej sie stac. Czy wiecie o
          jakim panstwie mowie? W "Wybiorczej" wiele na jego temat nie znajdziecie, choc
          nalezy do najbardziej rozwinietych
          Miejscowi chrzescijanie popieraja kare smierci jako samoobrone spoleczenstwa
          wobec najbardziej zwyrodnialych przestepcow i ochrone zycia potencjalnych ofiar.
          Nie dziwi mnie, ze "Wybiorcza" jest przeciw. Wszak wielu wielu z ich
          najblizszych rodzin moglo by ta kare dostac (Stefan Michnik, rodzice
          Warszawskiego, itd - nie wiem czy jeszcze zyja...). Wszak zbrodnie stalinowskie
          jako zbrodnie przeciw ludzkosci nie sa przedawniane...
          • Gość: europejczyk Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:22
            Masz szczescie, ze nie nalezysz (ale jeszcze nic nie wiadomo, moze Ci sie
            zawsze przytrafic) do tych, na ktorych niesprawiedliwe wyroki kary smierci
            wykonano.
            Ale szczesci dzisiaj jest juro nie ma jak wszystko.
            Bardzo chcialbym widziec tych wszystkich co sa obecnie za kara smierci,
            niewinnie na nia skazanych.
            Ciekawe czy nadal trwaliby przy swoim zdaniu !

To tak jakby dzisiaj odtworzyc przed panem Dick Chenay jego wywiady sprzed
            konfliktu w Iraku i spytac sie czy podtrzymuje swoje zdanie.
            Nawet teraz niewielu jest takich co sie na to odwarza ?
            A te wypowiedzi obecnie sa po prostu smieszne, niekompetentne, glupie !!!!
            • Gość: azjatka Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:59
              ja bym nawet nie chciala zeby zwolennikow kary smierci "przypadkiem" na nia
              skazano, wystarczyloby zeby kazdemu z nich kazano osobiscie wykonac wyrok!
              Dlaczego ktos ma mordowac w ich imieniu? Niech sami spojrza skazanemu w oczy i
              niech wlasnorecznie uczynia za dosc "sprawiedliwosci". Ciekawet ilu z tych
              internetowych bohaterow byloby na to stac i jak zyliby z ta swiadomoscia
              • Gość: wuuj [...] IP: *.com 21.10.04, 18:16
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: SokoleOko Re: zapewniam cie glupia cipo, ze bez zmruzenia o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:48
                  Niekoniecznie od razu "glupia cipo", ale gdyby ktos zabil mi w bestialski
                  sposob dziewczyne czy brata... czy kogokolwiek innego, to zabilbym i nie
                  cierpialbym katuszy z tego powodu. Popieram!
                • Gość: głupia cipa Re: zapewniam cie glupia cipo, ze bez zmruzenia o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:44
                  >czy bedziesz taka
                  >postepowa i wybaczajaca, gdy ofiara zbrodni padnie ktos z twojej najblizszej
                  rodziny.

Jestem pewna ze tak bo wlasnie tym rozni sie czlowieczeństwo od takiego
                  zezwierzęcenia jak to, co ty jak zapowiadasz bys uskutecznil.

Inwektywy pod moim adresem swiadcza tylko o tym, ze podchodzisz do tej dyskusji
                  niebezpiecznie emocjonalnie, co pozwala sadzic ze predzej niz w roli kata masz
                  sznase znalezc sie w roli skazanego, bo jesli w prawdziwym zyciu tez tak latwo
                  tracisz nerwy to mozesz kiedys kogos "w afekcie" skrzywdzic :>
                  • Gość: Manuela nie chodzi tu o zemstę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:04
                    A o sprawiedliwość. Kara nie może być mniejsza od popełnionego przestępstwa i
                    nie wymierza jej zrozpaczona rodzina ofiary, więc nie jest zemstą. Jest karą -
                    jak każda inna kara - adekwatną do czynu.
              • Gość: sram na polaczkow glupie polaczki IP: *.client.comcast.net 21.10.04, 18:56
                najpierw nauczcie sie pobierac odciski palcow od wszystkich aresztowanych. w
                glupiej polandii mozna podac zmyslone dane i te glupki ci uwierza. identyfikacja
                przestepcow jest w polandii nauka niepojeta. ks jest konieczne, jesli ci
                zamorduja dziecko to pierwszy blagal bozie o sprawiedliwosc.
                • Gość: pac sram na jankesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:00
                  u których prawo pozwala trzymać niewinnych ludzi w celi śmierci przez 22 lata,
                  bez dowodów, na podstawie poszlak.
                  A po rehabilitacji nie przewiduje nawet odszkodowania za zmarnowane życie.

Rozmowa z Nicholasem Yarrisem:
                  serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2343145.html
          • Gość: SiTy Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 13:25
            Samoobrona? Przecież trezba złapać najpierw. Wtedy już nikomu nie grozi.
            Dożywocie spełnia rolę samoobrony nie gorzej niz kara śmierci. Wracałem w
            Polsce o 1, 2, 3, 4, 5, 6, kompletnie zalany i żyję. Ale to głupi argument, bo
            wystraczy raz, żeby obalić gadki, że "nic nie ma prawa się stać" - jeden
            podpity menel i nagle "jest prawo, że coś się stanie". Chyba, że co 200 m. stoi
            policja.

Oświeć mnie! gdzie jest ten raj?
        • Gość: adas Obrońcy zwyrodnialców mają ochroniarzy IP: *.icpnet.pl 21.10.04, 13:58
          Obrońcy zwyrodnialców mają prywatną ochronę i dlatego mogą sobie pozwolic
          na "humanitaryzm" bo czują się bezpieczni
        • Gość: Marcin Katechizm nie zakazuje IP: 82.112.134.* 22.10.04, 17:30
          Katechizm kosciola Katolickiego nie zakazuje stosowanaia kary smierci.
          Jakos dziwnie ze lewactwo powoluje sie na Kosciol wtedy gdy jest mu to
          wygodne... Jakby ktos wystapil przeciw homosiom albo aborcji to podniesliby
          zaraz larum pt. ''panstwo wyznaniowe''....
      • mn7 ciekawe... 21.10.04, 11:12
        Ciekawe jak więc wytłumaczysz fakt, że wszystkie bez wyjątku kraje europejskie
        (łącznie z tymi, które w przewidywalnej przyszlości nawet nie mogą marzyć o
        przystąpieniu do UE) definitywnie wyrzekły się kary śmierci i nikt powazny tam
        nie proponuje jej przywracania?
        Cóż takiego dzieje się w Polsce? Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej
        średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania
        mniej, niż przeciętna europejska. Zdziczenie 70 % społeczeństwa? O, to już
        prędzej.
        • Gość: S. Baca Re: ciekawe... IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:20
          Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej
          średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania
          mniej, niż przeciętna europejska.

Radze nie upajac sie statystyka, w Polsce mnostwo przestepstw nie jest
          zglaszanych, a wiele powaznych przestepstw jest klasyfikowanych jako lzejsze.
          Np. wymuszenia rozbojnicze czy rozboje sa nie wiedziec czemu klasyfikowane
          jako "kradziez drobna" (wartosc przedmiotu kradziezy ponizej 250 zl).

Zamiast tego, radze zmierzyc POCZUCIE BEZPIECZENSTWA OBYWATELI, a to jest
          podejrzewam najnizsze ze wszystkich krajow UE. Mydlenie oczu kobiecie, ktora
          boi sie w bialy dzien przejsc przez skwer czy osiedle, ze "nie martw sie,
          statystycznie jestesmy ponizej sredniej UE" to naprawde gruba przesada.

Uczciwy obywatel silnego prawa i dotkliwych kar sie nie boi. Po prostu one go
          nie dotycza.
          • Gość: maurycy bzdury IP: 83.70.172.* 21.10.04, 11:40
            morderstwa chyba raczej sa zglaszane:)

jesli nie postulujesz kary smierci za rozboje, to nie wiem jak jej wprowadzenie
            zwiekszy poczucie bezpieczenstwa kobiety idacej skwerem.

morderca nie mysli w ten sposob: "gdyby byla kara smierci, to bym nie zabijal,
            ale skoro grozi mi tylko dozywocie, to nie ma czym sie martwic".
            mordercy to albo szalency ktorzy wcale nie rozumuja logicznie, albo wyrachowani
            kryminalysci ktorzy popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie
            zlapie.
            Funkcje odstraszajaca pelni nie wysokosc kary, ale wykrywalnosc przestepstw,
            tzn. prawdobodobienstwo ze sprawca zostanie zlapany i skazany.

coz, lud zawsze byl zadny krwii, tak juz bylo w czasach publicznych egzekucji
            na rynku...
            • Gość: Paweł Re: bzdury IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 12:15
              > morderca nie mysli w ten sposob: "gdyby byla kara smierci, to bym nie zabijal,
              > ale skoro grozi mi tylko dozywocie, to nie ma czym sie martwic".
              > mordercy to albo szalency ktorzy wcale nie rozumuja logicznie, albo wyrachowani
              > kryminalysci ktorzy popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie
              > zlapie.

OK. Ale kiedy już ich się złapie I POWIESI. To na pewno nikogo już nie
              zamordują. Po prostu nie będą mieli takiej możliwości. Jeśli jednak wsadzi się
              ich na 15 lat, a wyjdą po 5-ciu to wielu z nich (nie wszyscy oczywiście)
              POWTÓRZY to samo, na kolejnej niewinnej osobie. W imię czego dawać im taką szansę?
              • plopli Re: bzdury 21.10.04, 13:57
                Widze, że nie jestes impregnowany na racjonalne argumenty, więc jeszcze jeden.
                Czym różni się kara śmierci od kary dożywotniego więzienia bez możliwości
                przedterminowego warunkowego zwolnienia, z punktu widzenia skuteczności
                eliminacji sprawcy?
                W Polsce nie ma obecnie takiej kary, w końcu (najdalej po 35 latach - chyba)
                każdy może wyjść na wolność. Więc mogę się zgodzić na wszczęcie dyskusji o
                możliwości pozbawienia najokrutniejszych sprawców morderstw możliwości
                opuszczenia więzienia.
                Tylko, że taka dyskusja jest mało medialna, bo mało kto zrozumie o co w niej
                chodzi i może dlatego wyciąga się od razu ajcięższe armaty.

Inna sprawa, ze mordercy - szczególnie bezwzględni czy wielokrotni - to taki
                margines przestępców, że ich liczba raczej nie wpływa na ogólne poczucie
                bezpieczeństwa.
                Może ostatnie wypadki sugerują, że jest inaczej, ale ci mordercy nie
                kalkulowali w kategoriach kary w chwili poprełniania czynu.
                • Gość: Paweł Re: bzdury IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 15:21
                  I owszem. Z punktu widzenia ochrony społeczeństwa dobrze zorganizowane
                  BEZTERMINOWE WIĘZIENIE miałoby taki sam efekt. Czy jest to wykonalne, to już
                  zupełnie inna kwestia, ale jest to sensowna alternatywa dla KS. Do tego daje
                  możliwość poprawienia ewentualnych POMYŁEK SĄDOWYCH.
            • Gość: andrzej Re: bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:31
              no właśnie duża i nieznana część zabóstw nie jest zgłaszana, ba, nigdy nie
              dowiemy się, że to zabójstwa. O ile się nie mylę to rocznie notowanych jest sto
              czy też kilkaset zabójstw, za to zaginięcia idą w tysiące. Są też zabójstwa,
              które w statystykach widnieją jako samobójstwa, no bo jak np. gość wisi na
              swoim szaliku, to kto stwierdzi, że to zabójstwo. Dlatego idę w zakład, że
              zabójstw jest kilka razy więcej niż to nasi dzielni statystycy policyjni
              podają, a dodam, że mają w tym również swój interes.
            • Gość: afred Re: bzdury IP: *.icpnet.pl 21.10.04, 13:55
              Dożywocie za zabójstwo??? coś ci sie pomyliło, "prawo" w Polsce chroni
              przestępce jak tylko może, ciekawe dlaczego, może dlatego że gdyby przypadkiem
              był niewinny to szkoda mu dać więcej niż 5-10 lat? Sram na takie prawo
              • joly.roger Re: bzdury 21.10.04, 15:12
                Gość portalu: afred napisał(a):

> Dożywocie za zabójstwo??? coś ci sie pomyliło, "prawo" w Polsce chroni
                > przestępce jak tylko może, ciekawe dlaczego, może dlatego że gdyby
                przypadkiem
                > był niewinny to szkoda mu dać więcej niż 5-10 lat? Sram na takie prawo

No i wlasnie widac - ignoranci nie majacy pojecia o elementarzu prawa najwiecej
                maja do powiedzenia. Jezeli 'przypadkiem jest niewinny', tzn jezeli sad ma
                JAKIEKOLWIEK watpiwosci to sie go wypuszcza. Sprawdz sobie w slowniku co
                oznacza rzymska zasada 'in dubio pro reo', na ktorej m.in. opiera sie prawo
                cywilizowanych panstw.
                Sad skazuje tylko kiedy jest w 100% przekonany o winie. niezaleznie jakie jest
                zagrozenie kara.
            • Gość: Zenon Bombalina Kontrargumenty: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 14:46
              1. Jeśli jest szaleńcem to nie dostanie KS (ogólnie rzecz biorąc);
              2. Jeśli zabija z wyrachowania to co go powstrzyma przed zabiciem strażnika,
              współwięźnia itp. (żeby zyskać lepszą hierarchię w więzieniu)?
              3. Nie można logicznie założyć, że z jednej strony: "kryminalysci (...)
              popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie zlapie" i
              jednocześnie: "Funkcje odstraszajaca pelni (...) wykrywalnosc przestepstw", bo
              wynikałoby z tego, że raz (jak jest to wygodne dla udowadnianej tezy)
              kryminaliści nie myślą lub mają prawo w d****, a innym razem będą myśleć bojąc
              się (jakiejś) kary (którą "doświadczeni" kryminaliści mają gdzieś).
              Nie możesz uznać, że raz facet będzie się bał np. 6 lat za morderstwo, ale nie
              będzie się bał KŚ. Albo myśli o skutkach albo nie. Jak nie myśli to nie widzę
              powodu, dla którego miałby jeszcze żyć.
              Może należałoby połączyć obie idee (tzn. nieuchronność z surowym karaniem za
              niektóre przestępstwa)?
            • Gość: misiu Owszem, bzdury IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.10.04, 15:07
              Prawdopowdobieństwo, że sprawca morderstwa zostanie schwytany, JEST JUŻ od lat
              wysoka, więc sprawca może być na 90% pewny skazania. I co z tego wynika?
              Istotne jest nie prawdopodobieństwo DOWOLNEJ kary, a tylko i wyłacznie
              prawdopodobieństwo kary SUROWEJ. Innymi słowy - iloczyn zagrożenia karą i
              prawdopodobieństwa ukarania. Nawet 100% pewność ukarania za morderstwo
              pogrożeniem paluszkiem na nic się nie zda.

• mn7 Re: ciekawe... 21.10.04, 11:53
            Gość portalu: S. Baca napisał(a):

> Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej
            > średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania
            > mniej, niż przeciętna europejska.
            >
            > Radze nie upajac sie statystyka, w Polsce mnostwo przestepstw nie jest
            > zglaszanych,

Zabójstw???

a wiele powaznych przestepstw jest klasyfikowanych jako lzejsze.
            > Np. wymuszenia rozbojnicze czy rozboje sa nie wiedziec czemu klasyfikowane
            > jako "kradziez drobna" (wartosc przedmiotu kradziezy ponizej 250 zl).

Kradzież poniżej 250 zł jest wykroczeniem, ale tylko kradzież zwykła. Rozbój i
            wymuszenie rozbójnicze jest ZAWSZE przestępstwem.
            >
            > Zamiast tego, radze zmierzyc POCZUCIE BEZPIECZENSTWA OBYWATELI, a to jest
            > podejrzewam najnizsze ze wszystkich krajow UE.

Poziom poczucia bezpieczeństwa nie pozstaje w związku z poziomem przestęczości
            a tylko z tym, co ludzie widzą w mediach. PiS przy kazdej okazji nakręca
            spiralę strachu, to i nic dziwnego, że poczucie bezpieczeństwa jestw Posce
            niskie.

> Uczciwy obywatel silnego prawa i dotkliwych kar sie nie boi. Po prostu one go
            > nie dotycza.

Pewnego pięknego dnia ciebie to prawo też może dotyczyć, bo na przykład
            będziesz do kogoś podobny albo ktoś cię fałszywie oskarzy.
            Nie wspominając o tym, że na bieżąco będzie cię dotyczyć gigfantyczny koszt
            utrzymywania populacji więziennej z twoich podatków. Już dzis w Polsce liczba
            osadzonych jest kuriozalnie wysoka. Gdyby pomysłu PiS-u wprowadzić w życie -
            byłoby jeszcze gorzej. także za twoje pieniądze.

• Gość: S. Baca Re: ciekawe... IP: 62.181.161.* 21.10.04, 12:38
              >> będzie cię dotyczyć gigfantyczny koszt utrzymywania populacji więziennej z
              twoich podatków.

Alez to co proponujesz, to jest wlasnie nadymanie kosztow wiezienniczych
              kosztem mojej kieszeni. Wezmy przyklad zwyrodnialca ktory zabil licealistke.
              Mial 19 lat, przyjmijmy ze pozyje jeszcze 50 lat. Jesli sredni koszt utrzymania
              1 wieznia = 1800 zl, wg. sluzby wieziennej, w cenach stalych koszt utrzymywania
              tego smiecia wyniesie 50 x 12 m-cy x 1800 zl = 1 MILION 80 tys zl !!!! A jaki
              jest koszt egzekucji? Podejrzewam, z 15 tys. i to wszystko. Prosze wiec nie
              opowiadac bajek o rzekomych "kosztach wieziennych" dla podatnika.

>> Już dzis w Polsce liczba osadzonych jest kuriozalnie wysoka.

Sugerujesz ze to niewinni, ze skazano ich za przechodzenie na czerwonym
              swietle? Badzmy powazni. Miejsce przestepcow jest w wiezieniach. Zadnego
              komfortu, ma byc dolegliwie. To nie kurort.
              • Gość: jack Re: ciekawe... IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 12:49
                A wiesz jakie sa koszta precedur odwolawczych od kary smierci smierci np. w USA?
                Rzedu kilku milinow $.
          • Gość: europejczyk Re: ciekawe. IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:38
            Bron mnie Panie Boze przed takimi uczciwymi obywatelami.

Przy aktualnej "jakosci" naszego sluzb sledczych i wymiaru sprawiedliwosci
            bede sie modlil by nigdy nie dostal sie pan przez przypadek w ich rece.Wtedy
            pewnie zmienilby pan zdanie."Jakosc" sluzb sledczych i wymiaru sprawiedliwosci
            przewyzsza, po tym co tu czytam, w duzym stopniu srednia krajowa.
        • Gość: Critto DEGENERACJA MOARLNA UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:04
          nie wiem jak on wytłumaczy,
          ja wytłumaczę to DEGENERACJĄ MORALNĄ Europy zachodniej.
          Degeneracją wyrażającą się w dawaniu zbrodniarzom praw większych, niż ich ofiary.
          UE nie podoba się nie tylko kara śmierci, ale też np. przymusowe ciężkie roboty
          dla zbrodniarzy - projekt 'konstytucji europejskiej' ZAKAZUJE takich kar.

Za to eutanazja jest w niektórych krajach dozwolona, a jej legalizacja -
          promowana. Podobnie jak aborcja.

Można więc pomóc się zabić staruszkowi, można zabić nienarodzone dziecko, ale
          WARA OD MORDERCY - to jest 'moralność' UE.

Dodam, że jestem eurorealistą i nie jestem wrogiem UE. Głosowałem nawet na
          "TAK". Ale uważam że UE potrzebne są zmiany, w tym właśnie przywrócenie kary
          śmierci. W USA też kiedyś ją zniesiono, potem została przywrócona. W UE powinno
          być tak samo. I tylko i wyłącznie za morderstwo.

Pozdrawiam,
          Critto
      • Gość: XXXXXXXXXXXXXXXXXX Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.waw.prince.pl / 212.160.146.* 21.10.04, 11:19
        to mam nadzieje, że ta kara cię spotka, morderco
      • Gość: ------------------ Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:37
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje
        > członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli
        > Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak
        > najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się
        > omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie
        > to PiS.

Ty kretyn jakis jestes czy co? Oczywiscie, ze Unia Europejska wyklucza
        stosowanie kary smierci, a z jakim skutkiem dla panstw czlonkowskich (tu
        ZALECENIE) to juz odrebna sprawa.

• Gość: doman a może samoobrona IP: *.crowley.pl 21.10.04, 12:59
      • Gość: Ubogacony Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:02
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje
        > członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli
        > Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak
        > najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się
        > omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie
        to
        >
        > PiS

Oby cię zasrany gnoju powiesili pierwszego. Najlepiej za jaja na dwa dni, a
        potem za nogi żebyś zdychał powoli.

Jak czytam wypowiedzi i słyszę głosy takiego bydła jak Kaczyńscy czy Dorn, to
        faktycznie się można zastanawiać nad karą śmierci... Jebani faszyści.
        • Gość: Mufti Wachocka Z Twojego chamskiego bełkotu wynika... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 17:17
          że 75 % obywateli Polski to faszyści. Puknij się w pusty łeb, idioto.
          • Gość: Ubogacony Re: Z Twojego chamskiego bełkotu wynika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:27
            Gość portalu: Mufti Wachocka napisał(a):

> że 75 % obywateli Polski to faszyści. Puknij się w pusty łeb, idioto.

Hitler został wybrany przy dużo większym poparciu niż 75% i do tego miał
            prawdziwe poparcie w narodzie niemieckim niemal do samego końca. Czy to oznacza
            że słusznie czynił i miał rację.

Zrozum cimna maso, że to że 75% tak by chciała, nie zmienia niczego. A jakby
            nagle 75% postanowiła, że trzeba mordować Ślązaków w Polsce, to też uważałbyś
            że to jest dobre? Ręce opadają...
        • Gość: sram na was ks dla glupkow na forum IP: *.client.comcast.net 21.10.04, 19:09
          polacy to raczej glupi narod, oczywiste sprawy sa dla nich zawsze niezrozumiale,
          zniewolone przez komunistyczna propagande stado baranow ktore wybiera
          komunistycznego bandyte na prezydenta w demokratycznym kraju nie jest
          spoleczenstwem myslacym. o czym tu gadac. skansen polglowkow. panie skalski jest
          pan jednym z idiotow, suwerenne panstwo stalo sie ofiara biurokracji europeskich
          pacyfow i nikt nie widzi w tym problemu. sram na polske i polaczkow.
          • Gość: pacal a co powiesz o kraju (i jego mieszkańcach) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:23
            w którym wybiera się prezydenta na podstawie telewizyjnych debat (przy czym
            zdanie głosujących n/t który z kandydatów je wygrał zmienia się w przeciągu paru
            dni po odbyciu debaty, w zależności od ocen "autorytetów").

Czy świadczy to o umiejętności samodzielnego myślenia w Twojej nowej, wspaniałej
            ojczyźnie, którą tak jesteś zachwycony, że aż srasz na kraj swego pochodzenia?
            Nie sądzę...

W Twoim kraju prezydenta wybiera kolegium elektorów - relikt XVIII wieku, gdy
            uważano, że społeczeństwo Twojego kraju jest za głupie, aby stanowić o tak
            ważnej rzeczy jak wybór głowy państwa.

Ciekawe dlaczego - szczególnie po ostatniej wpadce (jakbyś nie pamiętał - dzięki
            machinacjom prawników wygrał ten co dostał sumarycznie mniej głosów) - systemu w
            dalszym ciągu nie zmieniono na bezpośredni?

Może tamtejsza władza ustawodawcza nadal uważa tubylców za, jak to ładnie
            ująłeś, "stado baranów" ...

Nie pozdrawiam bo mnie obesrałeś - wynocha za ocean, skoro Ci tam tak dobrze, to
            po co tu wirtualnie wracasz?
      • Gość: Gacek Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:29
        Właśnie tak działają hasła populistyczne. Dają się nabrać tacy jak ty.
      • Gość: jael prawda IP: *.crowley.pl 21.10.04, 21:00
        do tego jasno przedstawiona.
      • Gość: polonus Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 22:38
        Macieju drogi PO to sa popluczyny po UD i UW i to wlasnie oni nas tak urzadzili
        z tym parszywym konkordatem (Suchocka) i zupelnie rozregulowali bezpieczenstwo
        wewnetrzne i w ramach praw bandyty zlikwidowali kare smierci.
      • Gość: as Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.twcny.rr.com 22.10.04, 03:35
        A powiesilbys skazanca ?
        Nie zdajesz sobie sprawy kim jestes.
        Urodziles sie kilkaset lat za pozno.
      • mlisow52 Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! 26.10.04, 17:25
        Faktycznie, kare smierci wyklucza Rada Europy, Parlament Europejski tylko nie
        zaleca. Glosuj Pan na PiS. mnie to nie po drodze... Moze wyjdziemy z UE, Rady
        Europy i stowarzyszymy sie z Bialorusia, co...

Michel Lisowski FRANCJA
    • Gość: Manuela Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 00:20
      A ja jestem ciekawa jak KK godzi swoją zasadę nienaruszalności ludzkiego życia
      od poczęcia do naturalnej śmierci ze wspieraniem moralnym żołnierzy(którzy nie
      na darmo uczą się sztuki zabijania) przez kapelanów. Może by również wprowadzić
      takie posługi tam gdzie dokonuje się aborcji.
      A wracając do kary śmierci to ma przecież dotyczyć szczególnie okrótnych
      zbrodni. Czy ci co nie chcą tej kary wezmą na siebie odpowiedzialność za
      następne ofiary zwyrodnialców. Dlaczego szczególnie drogie im jest życie
      bandziora od poczęcia do naturalnej śmierci, a lekceważone jest życie jego
      niewinnych ofiar ? A może obłuda i hiperhumanitaryzm przekroczył granice
      rozsądku i się zapętlił?

• Gość: S. Baca Re: Partie stryczka IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:06
        >> Czy ci co nie chcą tej kary wezmą na siebie odpowiedzialność za
        następne ofiary zwyrodnialców.

Ta mniejszosc, ktora "wie lepiej" ze nie powinno byc kary smierci, mieszka na
        strzezonych osiedlach, wyjezdza na wakacje do bezpiecznych krajow, posyla
        dzieci do elitarnych szkol i ogolnie rzecz biorac zyje w innym swiecie.
        Prawdopodobienstwo, ze to wlasnie ich dotkna skutki dzialalnosci kolejnego
        zwyrodnialca jest bardzo niska.

W latach 50-tych upasieni "intelektualisci z Zachodu" w rodzaju Sartra
        siedzieli sobie w kawiarniach na Saint-Germain des Pres i rozwodzili sie nad
        brutalnoscia "kapitalizmu" (jakby takowy kiedykolwiek dotarl do kraju nad
        Sekwana) i nad "sukcesami" ZSRR w budowani raju dla chloporobotnikow. Analogia
        jest oczywista.

PS. Radze skonczyc z niechecia do Kosciola Polskiego
        • Gość: jack Re: Partie stryczka IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 11:37
          Ale jak sie ma to do wprowadzenia kary smierci? Nijak.
          To co jest konieczne od zaraz, to zwiekszenie kilkakrotne czy kilkunastkrotne
          (w niebezpicznych strefach) mobilnosci policji i prawie non-stop patrolowania.
          Obostrzenie prawa dla nieletnich i jego bezwzglene egzekwowanie w stosunku do
          dresiarzy czy osiedlowych gangow.
          I od tego nalezy zaczac.
          To wymaga znacznego zwiekszenia srodkow finansowych dla policji.
          I o to powinni te typy z PiS-u walczyc, miast mielenia jezorem pod publiczke o
          koniecznosci wprowdzenie kary smierci.
        • Gość: peterenko Re: Partie stryczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:51
          cyniczni są tez przeciwnicy kary śmierci ktorzy powolują sie na nauczanie
          etyczne papieża ale powołują sie tam gdzie im wygodnie "wyraźnie opowiadając
          się przeciw tej karze, i z zasadą nienaruszalności ludzkiego życia od poczęcia
          do naturalnej śmierci." w przypadku sprawy aborcji juz zapominają o papieskim
          nauczaniu
          • Gość: wali7 Re: Partie stryczka IP: *.ifr-pan.krakow.pl 21.10.04, 13:16
            Jedno z drugim nie ma żadnego związku
        • chilum Re: Partie stryczka 21.10.04, 18:56
          > Ta mniejszosc, ktora "wie lepiej" ze nie powinno byc kary smierci, mieszka na
          > strzezonych osiedlach

Mylisz się bardzo .
          Nie trzeba być mieszkańcem strzezonych osiedli etc,żeby nie popierać przywrócenia kary śmierci.
          Gdybym myślał jak Ty,to właśnie oni(bogaci) są narażeni na napady i rozboje.

> PS. Radze skonczyc z niechecia do Kosciola Polskiego
          Dlaczego?
          Powiedz mi dlaczego?
          Skad ta troska,a moze coś innego?

--
          " Talk is cheap "
      • Gość: LZ Re: Partie stryczka IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 21.10.04, 18:51
        Zauważcie też, że jeżeli "lud" chce tego, co kasta polityków - to jest
        "demokracja". Jeżeli natomiast "lud" wyraża opinię przeciwne wyobrażeniom polity
        ków - to jest "populizm". W imię "demokracji" masami motłochu
        rządzi garstka cynicznych spryciarzy. Ot i porządek świata.

---------------------
        "Po co im wolność? mają przecież telewizję."
    • Gość: jac I ZNÓW ROBI NAM GW WODĘ Z MÓZGU IP: 213.17.204.* 21.10.04, 00:28
      info.onet.pl/996843,11,item.html
      • Gość: Szczepan Do zwolenników KS IP: *.crowley.pl 21.10.04, 13:23
        Wprowadźmy KS, ale pod jednym warunkiem. Wszyscy jej zwolennicy wpiszą się na listę chętnych do wykonywania wyroków i po wprowadzeniu będą te wyroki wykonywać. Myślę, że wtedy nie będzie już 75% zwolenników. Łatwo popierać zabijanie umywając ręce.
    • Gość: Ed Re: Zgadzam się. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 00:58
      Ja też jestem za gilotyną. Jest to moje prywatne zdanie i po iluś tam
      idiotyzmach sądowych przeistoczę się z ofiary w skazanego, któremu będzie
      trzeba wzystko udowodnić włącznie z niewinością. 3RP stoi na straży ochrony
      interesów przestępców i ja jeszcze mam pogrywać w tym cyrku? Najpierw wymierzę
      sprawiedliwość sam, a sądy niech się posługują Samsonami mającymi kłopoty z
      kwalifikacją prawną pocałunków ;((.

Prestępcy i tok to mają w 4 literach. Dla czego ja mam się przejmować pacanami,
      którzy nie potrafią orzekać???

Kopnijmy ich w odpowiednie miejsce a sami z plecakami idźmy przed siebie.

Po prostu won ze smrodami, które nie pozwalają normalnie żyć.

Dla zbulwersowanych, mnie też nie opowiada sedzina, która spocona wpada na
      rozprawę po 1,5 godz od wyzaczonego terminu z wielkim żenowaniem, żde nie
      dopełniła obowiązku podpisania ściągnięcia na rozprawę zarówno oskarżonych jak
      i ławników.

Idźcie z tą swoją 3RP - ja to mawoali wilniucy - w kibinimatry. Kolega Wilniuk
      wtajemniczył mnie w pojęcie hasła "idzi Ty na Bakszta". Jest to pokreślenie
      miej więcej tego typu - jadź Ty na trasę, gdzie rumunki stoją.

Zgodnie z sugestią Pawlaka, do sądu można tylko iść z granatem, o ile ma się
      jeszcze nadzieję na rozsądek prawny a nie sumienie sędziego. W przeciwnym razie
      metoda Pawlaka warta rozważenia.
    • Gość: S. Baca Wyborcza pogardza Narodem Polskim IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:00
      i stad takie komentarze. Przeciez doskonale wiedza, ze 75% Polakow jest za kara
      smierci, a mimo to pogardliwie nazywaja zabiegi PiS-u "gra pod publiczke".
      Czyli 3/4 Narodu Polskiego to "publiczka", ktora mozna zignorowac, bo przeciez
      racje jak zawsze ma Michnik, Rada Europy i inne nieobieralne i za nic
      nieodpowiadajace organizacyjki, z ktorych normalny czlowiek nie ma zadnego
      pozytku.

Smieszy mnie, ze Wyborcza tak chetnie walczy z roznej masci, najczesciej
      urojonymi, fundamentalizmami, a sama pograzona jest w oblakanczym
      fundamentalizmie POPRAWNOSCI POLITYCZNEJ i "KULTURY PRAW CZLOWIEKA", przy czym
      te prawa maja rzecz jasna sluzyc mordercom, zwyrodnialcom, aborterom, pedalom,
      zawodowym bluzniercom w rodzaju Nieznalskiej, no i oczywiscie mniejszosciom
      narodowym i seksualnym. Nie normalnym ludziom, ktorzy przeciez sa tylko nic nie
      znaczaca "publiczka".
      • Gość: doBacy Re: Wyborcza pogardza Narodem Polskim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:18
        hm, ja myślę - z historii wiem - że 75% Narodu chce też niższych cen i wyższych
        płac, tylko że co z tego wynika - puste pułki w sklepach
      • Gość: ------------------ do sBacy IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:55
        Gość portalu: S. Baca napisał(a):

>Wyborcza pogardza Narodem Polskim
        > i stad takie komentarze. Przeciez doskonale wiedza, ze 75% Polakow jest
        > za kara smierci,

A zeby ci uwalono durny leb przy werdykcie sedziowskim 75 % za i 25 % przeciw.

• Gość: Mufti Wąchocka Zamknij ryj, jeśli nie masz... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 17:21
          nic do powiedzenia oprócz inwektyw.
    • mn7 Bardzo trafny i prawdziwy komentarz. 21.10.04, 11:08
      Kiedy ludzie przejrzą na oczy i przestaną się dawać nabierac tak cynicznym
      oszustom jak Kaczyńscy i Ziobro?
      • Gość: Manuela Re: Bardzo trafny i prawdziwy komentarz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:33
        > Kiedy ludzie przejrzą na oczy i przestaną się dawać nabierac tak cynicznym
        > oszustom jak Kaczyńscy i Ziobro?
        Teraz modne jest pogardzanie wolą ludu - i takie europejskie. Każdy polityk "na
        poziomie" powinien się wykazać jak bardzo ma w du*ie opinię społeczną, bo
        inaczej okrzykną go cynicznym oszustem.
        • Gość: pacal "głos ludu" tak naprawdę nie jest głosem 75% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:38
          w każdym kraju jest parę grup społecznych:
          - część dba głównie o swój rozwój umysłowy (intelektualiści),
          - część jakąś tam edukację odebrała, ale zajęła się sprawami materialnymi,
          - część, która dba tylko o to żeby żyć z dnia na dzień (ew. mieć czego się napić
          rano i wieczorem).

niestety Manuelo, tzw. "głos ludu" to głos tej ostaniej części, bo tak żyć
          najłatwiej i oni stanowią większość w każdym społeczeństwie.

Ale poglądy życiowe takich ludzi są tylko zasłyszanym odbiciem cudzych, na ogół
          najmocniejszych - recept na życie najłatwiejszych do zrozumienia, ale na ogół
          niemożliwych do zrealizowania i wewnętrznie ze sobą sprzecznych.

Dlatego "głos ludu" tak naprawdę nie jest głosem 75% ludzi, tylko głosem
          demagogów (takich jak Kaczyński i Ziobro), zwielokrotnionym przez tłum
          potakiwaczy, którzy nie mają własnego zdania, u których najprostsze rozwiązania
          znajdują największy posłuch.
    • Gość: aammm Re: Partie stryczka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.10.04, 11:12
      Większość to nie publiczka - ten argument jest nietrafiony. Poglądy ludzi
      trzeba szanować. Wydaje mi się, że działania PiS nie są związane z szacunkiem
      ale z matematyką. A to, że większość tak chce nie oznacza, że tak należy. Ja
      osobiście uważam, że wystarczy skutecznie izolować przestępców (niektórych w
      taki sposób aby niegdy nie uzyskali wolności). Argumentów jest wiele ale
      ograniczę się do "nie zabijaj" oraz do przypadków pomyłek sądowych i wykonania
      kary śmierci na niewinnych ludziach.
    • Gość: BB_KING ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.zak.com.pl / *.zak.com.pl 21.10.04, 11:14
      to byloby najlepsze rozwiazanie, bo brednie ktore glosi sa nie do zniesienia...
      ma Pan, Panie Ziobro wyjatkowa okazje, jako ze bedzie Pan stracony jako
      pierwszy od wielu lat, to moze Pan sobie wybrac metode:

a) powieszenie,
      b) pluton egzekucyjny, (najpierw dla jaj strzelaja srutem, a na koniec jada
      kałachem, dla wiezniow ceniacych sporty extremalne)
      c) gilotyna (sponsorowane przez Gillet Mach3)
      d) scięcie przez araba (uwaga nowość!!!!)
      e) specjalnie dla Pana, Panie Ziobro, ukrzyzowanie na krzyzu!!!!

---------------------------------------

Moje rozwiazanie problemu:
      1.sprawniejsze prawo i system sądowniczy,
      2.częściej stosować kare dożywocia,
      3.przymusowe roboty, tak aby wiezniowie na siebie zapracowali, a nie zyli z
      kasy podatnikow.
      • Gość: genowefa Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.crowley.pl 21.10.04, 11:20
        Pan Ziobro powinien pierwszy wykonaç egzekucj´
        • mn7 Re: ZIOBRO NA STRYCZEK 21.10.04, 11:54
          Najlepiej na sobie.
      • Gość: agalka Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.gov.pl 21.10.04, 11:39
        Popieram w 100%. Aż mi wstyd, że żyję w kraju, gdzie 77%, to barbarzyńcy.
        • Gość: jack Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 11:50
          Zdecydowana wiekszosc tych morderstw nie miala prawa sie zdarzyc i to nie ma
          nic wspolnego z wprowadzeniem kary smierci.
          To, ze obywatel czuje sie wszedzie niebezpieczny zawdzieczamy tylko POLITYKOM,
          RZADOWI ludziom podobnym do Kaczynskiego i Ziobry.
          To oni liberalizowali prawo, to oni nie daja do dyspozycji policji na
          zwiekszenie az do stopnia wystarczajacego srodkow na patrolowania naszych ulic,
          osiedli, komunikacji.
          Bezczelni pis-owcy populisci od tego sie odzegnuja a proponuja pyskowke o
          wprowadzeniu kary smierci.
          Jak mozna byc tak slepy i tego nie widziec.
        • Gość: klip od barbarzyncy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.10.04, 11:59
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16864467&a=16880490
      • Gość: enolc Po co na krzyżu, lepiej krzyżować na paragrafie:) IP: *.echostar.pl 21.10.04, 14:26
        q
    • Gość: a DEMOKRATYCZNA DYKTATURA IP: *.acn.waw.pl 21.10.04, 11:25
      Tak, tak, Panie Erneście, wola społeczeństwa w kraju demokratycznym się dla
      Pana nie liczy.
      Można i trzeba ją poprostu olać, chyba że da się ją wykorzystać dla własnych
      celów.
      Jakie to proste - "motłoch niech się nie odzywa" - od demokratycznej dyktatury
      to jesteśmy MY.
      Nieprawdaż?
      • joly.roger Re: DEMOKRATYCZNA DYKTATURA 21.10.04, 15:38
        Gość portalu: a napisał(a):

> Tak, tak, Panie Erneście, wola społeczeństwa w kraju demokratycznym się dla
        > Pana nie liczy.
        Zawsze mi sie wydawalo ze w demokratycznym kraju wola spoleczenstwa
        uzewnetrznia sie w wynikach wyborow. Czemu wiec skoro to tak wazna sprawa
        spoleczenstwo nie wybierze tych ktorzy jednoznacznie opowiadaja sie za kara
        smierci?
        Wg. mnie to dlatego ze wbrew pozorom nie jest glupie i rozumie ze to jest temat
        zastepczy. Oraz to ze zamiana dozywocia na KS w niczym nie podniesie poziomu
        bezpieczenstwa, a tylko narazi Polske na reperkusje miedzynarodowe.
        • Gość: Manuela Re: DEMOKRATYCZNA DYKTATURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:16
          > Wg. mnie to dlatego ze wbrew pozorom nie jest glupie i rozumie ze to jest
          >temat
          > zastepczy. Oraz to ze zamiana dozywocia na KS w niczym nie podniesie poziomu
          > bezpieczenstwa, a tylko narazi Polske na reperkusje miedzynarodowe.
          Z tym pierwszym, to bym się nawet zgodziła choć nie do końca, bo jak pamięcią
          sięgam PiS był za KS. Jednak jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to moim zdaniem
          jest ono odwrotnie proporcjonalne do ilości żywych bandziorów, bo nawet
          zapudłowany bandzior ma (choć bardzo ograniczony) kontakt z ludźmi, a poza tym
          może uciec - jest jak pilnie strzeżona bomba - może się zdarzyć, że wybuchnie.
    • Gość: Michał Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:38
      Bełkotliwe argumenty abolicjonisty - p. Skalskiego
    • dr.krisk Wyjątkowy cynizm.. 21.10.04, 11:44
      Oczywiście projekt zostanieo drzucony, a wtedy Ziobro & Kaczyński lać będa
      krokodyle łzy: "chcieliśmy dobrze, ale nam komuchy nie pozwoliły!!!".
      Budzi to we mnie postawy wymiotne.
      KrisK
      • lupus.lupus Re: Wyjątkowy cynizm.. 21.10.04, 11:50
        Ooo... i pan Krisk się odezwał. Czy poza epatowaniem wymiocinami ma jeszcze coś
        do powiedzenia?
        • dr.krisk W tej kwestii... 21.10.04, 11:52
          .. raczej nie. Bo i o czym tu gadać? O cynizmie i wyrachowaniu polityków?
          • lupus.lupus Re: W tej kwestii... 21.10.04, 11:57
            W takim razie proszę się zaopatrzyć w konieczny woreczek.
            Powodzenia.
            • dr.krisk Raczej poczekam... 21.10.04, 11:59
              .. aż przechodzić będzie jakiś mądrala z PiS.
              Uważam, że Ziobrze byłoby do twarzy.
      • Gość: Ranger Re: Wyjątkowy cynizm.. IP: *.219.234.157.telsat.wroc.pl 21.10.04, 11:54
        Zgadzam sie, wg GW "za przywrócenie kary śmierci groziłyby Polsce sankcje, a
        nawet utrata części praw członkowskich UE".Czy Ci z Was, krorzy sa za kara
        smierci nie sa w stanie zrozumiec, ze ze wzgeldow prawnych, nie mozna jej
        wprowadzic? Pan Ziobro o tym doskonale wie.Po co wiec ta dyskusja? A reklama
        darmowa PiS..Niedobrze mi od tego.
      • Gość: Michał Re: Wyjątkowy cynizm.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:59
        Mam wrażenie, iż każdy zwolennik kary śmierci, jest uważany przez Ciebie za
        cynika?!
        • dr.krisk Nie. 21.10.04, 12:05
          Absolutnie nie. Uważam, że za kara śmierci przemawiają istotne argumentu. Ja
          zresztą jestem przeciwny KS ze względów przewrotnych: przestępcy to ludzie
          bardzo prymitywni emocjonalnie, perspektywa ich własnej śmierci niezbyt ich
          przerazi. Natomiast odsiedzenie reszty życia (bez możliwości wyjścia) w
          betonowej celi, bez gazetek, telewizora i kolegów....
          Natomiast to co robi PiS jest prymitywną grą.
          A ja nie lubię prymitywów.
          • lupus.lupus Re: Nie. 21.10.04, 12:27
            dr.krisk napisał:

> A ja nie lubię prymitywów.

Ja również.Po czym poznać prymitywa? Wchodzi i oświadcza na dzień dobry, że ma
            odruchy wymiotne.
          • Gość: MP DO NIEJAKIEGO DRA KRISA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:14
            Moje "za" odnośnie kary głównej wynika głównie z jej funkcji retrybucyjnej
            (funkcja prewencyjna też, ale nie jest ona najważniejsza). A to czy ktoś jest
            prymitywny emocjonalnie jest tutaj mało istotne.
    • Gość: klip autor rznie glupa IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.10.04, 11:54
      Ciekawe ile razy trzeba bedzie pisac,ze nauka Kosciola nie wyklucza kary smierci?
      Zamiast tego mamy przedstawione odmienne zdanie papieza na ten temat,co
      oczywiscie sugeruje,ze to jest wlasnie nauka Kosciola.
    • Gość: Kafa Re: Partie ględzenia, nie czynu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 11:56
      Trudniej sie zabrać za dofinansowanie i podwyższenie wymagań wobec policji -
      realne działania dla zwiększenia bezpieczeństwa obywateli kraju, a wołac o KS
      to tak łatwo i jaki rozgłos medialny. Politykierstwo.
      • dr.krisk Oczywiście. 21.10.04, 12:01
        W majestacie prawa powiesi się (otruje, usmaży prądem, zabetonuje żywcem)
        jakiegoś bandziora, a pospolite przestępstwa: poczciwe pobicia, kradzieże,
        gwałty, itp. , dalej będą traktowane tak jak teraz.
        • Gość: Kafa Re: Oczywiście. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:09
          Również tym, którzy sie łudzą że zabicie paru gości sprawi że będą
          bezpieczniejsi wieczorem na ulicy oraz w mieszkaniu powiedziałbym - jak dla
          was, dla mnie bezpieczeństwo jest niezwykle ważnym elementem jakości życia i
          dlatego chętnie widziałbym podwojenie nakladów budzetu państwa na policję,
          zwiększenie liczby policjantów o 50%, wysokie premie za złapanie przestępców.
          Kosztem czegokolwiek, bez różnicy czy to będzie kosztem zakupu paru myśliwców
          dla wojska czy kosztem każdej innej pozycji w budżecie łącznie z oświatą.
          • Gość: Kafa i te 70% niech też zadziała IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:15
            więc wołajcie do posłów: nakłady na policję!, a nie KS, KS
            -a póki co wielu z was nie potrafi nawet, jak widzę codziennie, zjechać na
            pobocze gdy policja na sygnale jedzie łapać przestępców i ratować obywatela
            • Gość: pacal nonono już z tą oświatą to nie przesadzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:42
              Oświata powinna być najważniejszą pozycją w budżecie, tylko dzięki wysokiej
              jakości edukacji nasze społeczeństwo będzie mogło wytrzymać w dobrej kondycji
              (materialnej) rozkręcający się wyścig wysokospecjalistycznych technologii.

Bez niej staniemy się krajem zacofanym (o ile już nie jesteśmy).
      • Gość: jack Re: Partie ględzenia, nie czynu IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 12:05
        Naturalnie tak. O bezpieczenstwo obywateli ma dbac POLICJA i egzekwownie PRAWA.
        Nalezy policji dac do tego srodki i egzekwowac jej dzialanie.
        To nie powinno byc tak, ze ewidentne zaniedbania politykow w sprawie
        bezpieczenstwa obywateli daja im prawo do "pyszczenia" o wprowadzeniu kary
        smierci, ktora NIC NIE ROZWIAZUJE.
    • Gość: dareksp Re: Partie stryczka IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 12:05
      Ten artykuł to kolejny przykład na to, że przeciwnicy kary śmierci w dyskusji
      nad tą karą stosują kłamstwa.
      1."LPR i PiS odwołują się do chrześcijaństwa i nauki Kościoła, więc nie
      wiadomo, jak godzą swój postulat z etyką, którą głosi Papież, wyraźnie
      opowiadając się przeciw tej karze, i z zasadą nienaruszalności ludzkiego życia
      od poczęcia do naturalnej śmierci."
      Nie wiem jak LPR, ale PiS nie odwołuje się do chrześcijaństwa by uzasadnić
      przywrócenie kary smierci. Zauważa tylko, że kara śmierci jest niesprzeczna z
      etyką chrześcijańską. Zdanie papieża w tej sprawie jest Jego prywatnym zdaniem,
      a nie zdaniem wynikającym z Jego nieomylności w niektórych kwestiach wiary.
      2."Skuteczna jest ta kara na pewno, bo jak się kogoś zabije, to on nie żyje."
      Czy jest coś złego w tym, że morderca, który zgwałci i zabije kilkoro czy
      kilkanaścioro kilkuletnich dzieci, po ukaraniu nie skrzywdzi już żadnego
      dziecka? Według Skalskiego widać jest to coś złego, niech lepiej zabija dalej,
      wychodząc na przepustki lub po ucieczce z więzienia, albo po warunkowym
      przedterminowym zwolnieniu. Tak, tak, po zwolnieniu, bo ukochana przez
      Skalskiego Rada Europy zakazuje bezwzględnego dożywocia.
      3."Równie pewne jest, że takiej kary Polska nie wprowadzi." Skalski-jasnowidz?
      4."Partie stryczka mogą więc bezpiecznie grać pod publiczkę, wiedząc, że nie
      grozi to żadną odpowiedzialnością, poza moralną. A ta się przy zdobywaniu
      głosów nie liczy." Sparafrazuję: Partie troski o morderców mogą bezpiecznie
      mówić brednie wiedząc że nie grozi to żadną odpowiedzialnością. W Polsce w
      wyborach mądrość nie liczy się, z reguły zwycięża głupota.
      • Gość: kruk Re: Partie stryczka IP: 5.6.* / *.bmwgroup.com 21.10.04, 12:16
        POMYSLODAWCE POWIESIC ZA ZIOBRO!!!!
    • Gość: ------------------ Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:17
      Proponuje przywrocic wyroki smierci zgodnie z wola wiekszosci, a poniewaz
      wiadomo, ze np. w USA w ostatnich dziesiecioleciach powojennych okolo 10%
      wyrokow wykonano na osobach niewinnie skazanych, ze istnieje prawdopodobienstwo
      pomylki, proponuje wybrac takie niewinne ofiary sposrod zwolennikow wyrokow
      smierci, losowo lub w kolejnosci alfabetycznej.
      Jak sie kilka durnych lbow potoczy, to ludzie zaczna wreszcie myslec glowa a
      nie zapijaczona watroba.
      • Gość: SiTy Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 12:31
        No proszę. Jest jednak ktoś, kto zwrócił uwagę na możliwość pomyłki sądowej.
        Może teraz zwolennicy, którzy z pasją mowią o ochronie innych przed zabójcami
        na przepustce pomyślą o ochronie niewinnych przed niesprwiedliwym wyrokiem?
        Skutków tej kary odwrócić nie można. O, przepraszam! To zwykle konserwatywna,
        religijnie nastawiona prawica jest za kara śmierci. Więc jednak można. W
        zaświatach. Że też jestem ateistą...
        • Gość: mio Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.cs.umbc.edu 21.10.04, 15:19
          Nie wiem, skad wzieto dane o 10% nieslusznie skazanych. Wedlug ostatnich danych
          (opublikowanych przez Wydzial Penitencjarny stanu Maryland, w ktorym nb. kary
          smierci obecnie sie nie wykonuje) prawdopodobienstwo skazania niewinnej osoby
          jest mniejsze od prawdopodobienstwa smierci w wypadku samochodowym, ale jakos
          jeszcze nie zabroniono uzywania samochodow.

Jesli chodzi o nieodwracalnosc kary, to warto zauwazyc, ze kara wiezienia jest
          takze nieodwracalna (kto mi zwroci stracony czas? masz wehikul czasu czy co?)
          • Gość: Sprobuj i Ty Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 15:27
            ZA niesłuszne skazanie można otrzymać chociaż rekompensatę pieniężną (patrz
            np. KPK polski). Po śmierci skazany nie skorzysta z pieniędzy (chyba, że zrobi
            mu się pogrzeb za miliony :)). Za spowodowanie wypadku można pójść do paki, a
            za niesłuszny wyrok? Sędziego skarzą? Wątpię. Przecież jeśli dochowa się
            procedur to nie można się przyczepić.
            • Gość: pacal hihi a w Stanach nie można :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:46
              przeczytaj rozmowę z Nicholasem Yarrisem
              serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2343145.html
              , który przesiedział 22 lata w celi śmierci:
              "- Wyszedłeś kilka miesięcy temu. Co będziesz robił, z czego żył? Dostałeś
              jakieś odszkodowanie?
              - Nie, prawo stanu Pensylwania nie przewiduje rekompensaty za niesłuszne
              skazanie. Kiedy wyszedłem z więzienia, miałem dokładnie 5 dolarów i 37 centów."
          • joly.roger Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor 21.10.04, 15:45
            Gość portalu: mio napisał(a):

> Nie wiem, skad wzieto dane o 10% nieslusznie skazanych. Wedlug ostatnich
            danych
            > (opublikowanych przez Wydzial Penitencjarny stanu Maryland, w ktorym nb. kary
            > smierci obecnie sie nie wykonuje) prawdopodobienstwo skazania niewinnej osoby
            > jest mniejsze od prawdopodobienstwa smierci w wypadku samochodowym, ale jakos
            > jeszcze nie zabroniono uzywania samochodow.

Wypadek to ja sama nazwa wskazuje sprawa przypadkowa, niezalezna od nikogo.
            Skazanie to sprawa zaplanowana i wykonana w majestacie prawa. Nie widzisz
            roznicy?
            Tobie i urzednikom stanu Maryland polecam lekture Arystotelesa. Juz on zauwazyl
            ze nasz stosunek do ludzi reguluje etyka, natomiast do przedmiotow (czy tez w
            tym przypadku - wypadkow) - nie.
      • Gość: iposek Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:42
        jasne, ważny argument, pomyłki sądowe dlatego nie mażna stosować kary śmierci
        bo być może skasujemy niewinnego (tylko bez bredni o nieodwracalności kary bo
        ja na ten przykład wolałbym niesłusznie zawisnąć niż niesłusznie kiblować 20
        lat a czasu też nikt nie zwróci), tylko idąc dalej tym tropem to należy
        przymknąć wszystkich uniewinnionych, w końcu to też mogą być pomyłki sądowe, nie
      • Gość: mary Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.chello.pl 22.10.04, 01:45
        zbędne są tu dane i racjonalne argumenty. nawet gdyby nie było przypadków
        niewinnie skazanych to kara śmierci jest rzeczą nie dopuszczalną. człowiek
        rodzi się dobry, i jakby się w dalszym życiu nie zachował, to nadal jest
        człowiekiem. nie mamy prawa mu tego człowieczeństwa odbierać, a i tak to robimy
        przez te nieludzkie warunki w jakich ich trzymamay. i co??? to ma ich zmienic/
        zRESOCJALIZOWAĆ??? bardzo polecam, pojdzcie sobie kiedys do wiezienia,
        popatrzcie na tych przerażonych zrezygnowanych i glęboko nieszczęsliwych ludzi.
        porozmawiajcie z nimi. zapytajcie sie czemu tu sa. skad sa. czy mieli mame i
        tate. czy mieli dom. czy chodzili do szkoly. cy ktos ich wychowywal. czy nie
        byl to przypadkiem dom dziecka poprawczak alkoholik narkoman prostytutka
        zlodziej. czy mieli w co sie ubrac co jesc. czy byli bici. przerazajace to
        jest. ci ludzi w wiekszosci nigdy nie zostali nauczeni jak zyc w normalnym
        spoleczenstwie, jak sie z nim zintegrowac. a to, moi mili, nie jest wiedza,
        wbrew pozorom, wrodzona. a te pobyty w tych potwornych warunkach im wcale nie
        pomagaja(a jak im nie to i nam nie. jestesmy jednym spoleczenstwem)nisczy ich
        to jeszcze bardziej, przepelnia nienawiscią do systemu, integruje srodowisko
        przestępcze. )nie unniewinniam ich, z reguly za cos siedza. cos zlego zrobili.
        czesto kogos bardzo skrzywdzili. ale czy natura chrecijanska nie polega na
        wybaczaniu i na milosci blizniego? czy nie powinnismy sobie postawic za zadanie
        pomoc tym ludziom, nauczyc ich jak zyc, leczyc, a nie upraszczac sobie sprawe
        przez zamordowanie ich? co my chcemy zrobic? oko za oko zab za zab? i co ?
        zabijaniem mamy nauczyc zeby nie zabijac? nauka poprzez zastraszanie. i tak
        mozna. w ogole nie rozumiem jak mozna tracic czas nerwy i energie na
        debatowanie nad takimi tematami. kara smi4erci jest nie do przyjecia, jestesmy
        krajem cywilizowanym i stac nas na wiecej. a tak w ogole to zauwazcie taki
        fenomen ze najbardziej za kara smierci, i najwieksza nienawisc czuja ci, ktorzy
        nigdy nie zostali bezposrednio pokrzywdzeni przez zloczynce ktory przez to
        przestepstwo by na taka kare zaslugiwal. ludzie ktorzy sa przepelnieni ta
        ochydna nienawisca, to w wiekszosci przypadkow tacy, ktorzy o tym uslyszeli w
        tv lub w radio, przeczytali w gazecie, uslyszeli ze gdzies podobno komus ktos.a
        czy ktos z was rozmawial kedys z ofiara takiego przestepstwa? jim consedine
        okresla to jako podwojna viktimizacja ofiary. raz poprzez samo przestepstwo, a
        za drugim razem kiedy wszystko sie skupia na winnym, i jak go ukarac a ofiara,
        ktora nieraz potrzebuje pomocy pozostala w tle. polecam nowy temat. mediacja,
        kary alternatywne, sprawiedliwosc naprawcza. nie warto tracic czasu na gadki
        ktore i tak do niczego nie doprowadza, bo ufam, ze dzieki wstapieniu polski do
        ue jestesmy bezpieczni przed groznymi dla nas pisem liga i samoobrona. cholera.
        jeszcze sie razem za to biora. trzeba miec ostro poprzewalane we lbie zeby sie
        tym powaznie nie przerazic. wyobrazacie sobie co to bedzie jak rzadzic nami
        bedzie koalicja pis lpr i lepperiada. jakis koszmar!a wy zamiat ich tepic i sie
        zastanowic co tu zrobic zeby bylo lepiej i bezpieczniej jeszcze ich poieracie.
        nie do wiary. cywilizowani polacy katolicy. congratulacje. na tym skoncze, brak
        mi slow. m
    • Gość: m. Re: Partie stryczka IP: 62.233.139.* 21.10.04, 12:18
      kara śmierci jest ok. co ciekawe badania na Wydziale Prawa UW wskazują że nawet
      tam jej zwolennicy są w większości
      • Gość: Ranger Propozycja IP: *.219.234.157.telsat.wroc.pl 21.10.04, 12:31
        Propunuje wprowadzenie kary smierci dla czlonow partii nie wywiazujacych sie z
        obietnic wyborczych.Co Wy na to?
        • Gość: portos Re: Propozycja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:35
          w pierdlu do końca kadencji sejmu by wystarczyło, ale przyznaję że jest to krok
          w kierunku leczenia prawdziwych bolączek tego kraju
    • Gość: Arek Chore biedaczysko IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 21.10.04, 12:35
      Co on zażywa, że taki żółty? Może ciężko chory - tekst tez na to wskazuje.
      • Gość: fe Re: Chore IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:38
        chory, niesmaczny wypad ad personam
        • Gość: Arek Re: Chore IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 21.10.04, 12:42
          Nawet bardzo niesmaczny, jakby nieświeży, prawda?
          • Gość: fe Re: Chore IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 13:10
            ale to było o twoim pisaniu he, he
    • Gość: ------------------ Re: Partie stryczka IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:39
      Nowy Testament

Kazanie na gorze

5.7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią.

5.21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się
      dopuścił zabójstwa, podlega sądowi.
      5.22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi.
      A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu
      rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego.

5.38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!
      5.39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w
      prawy policzek, nadstaw mu i drugi!

5.43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a
      nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził
      5.44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych,
      którzy was prześladują;
      5.45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On
      sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na
      sprawiedliwych i niesprawiedliwych.
      5.46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć
      będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią?
      5.47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i
      poganie tego nie czynią?
      5.48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

7.1 Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni.
      7.2 Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy
      mierzycie, wam odmierzą.

Czego kazdemu z Was i ja najserdeczniej zycze. Pamietajac oczywiscie o
      omylnosci sadow.
      • Gość: Speedy Re: Partie stryczka IP: 217.17.35.* 21.10.04, 13:19
        Osobiscie jestem przeciwnikiem przywracania ks w Polsce. Kazdy kto mial do
        czynienia z naszym tzw. wymiarem sprawiedliwości potwierdzi pewnie mój pogląd,
        że liczne zatrudnione tam osoby sprawiają wrażenie kompletnie niekompetentnych,
        wręcz na pograniczu niedorozwoju umysłowego, a nie brak też ludzi całkowicie
        skorumpowanych i ewidentnych przestępców wykorzystujących etat sędziego czy
        prokuratora do nielegalnej dzialalnosci. I takim ludziom dac do ręki kare
        śmierci - absurd.
        • Gość: dareksp Re: Partie stryczka IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 13:58
          Gość portalu: Speedy napisał(a):

> Osobiscie jestem przeciwnikiem przywracania ks w Polsce. Kazdy kto mial do
          > czynienia z naszym tzw. wymiarem sprawiedliwości potwierdzi pewnie mój
          pogląd,
          > że liczne zatrudnione tam osoby sprawiają wrażenie kompletnie
          niekompetentnych,
          >
          > wręcz na pograniczu niedorozwoju umysłowego, a nie brak też ludzi całkowicie
          > skorumpowanych i ewidentnych przestępców wykorzystujących etat sędziego czy
          > prokuratora do nielegalnej dzialalnosci. I takim ludziom dac do ręki kare
          > śmierci - absurd.

Chyba jeszcze gorsza niekompetencja jest w armii i policji. Chciałbyś odebrać
          broń żołnierzom i policjantom?
          • joly.roger Re: Partie stryczka 21.10.04, 15:50
            Gość portalu: dareksp napisał(a):

> Chyba jeszcze gorsza niekompetencja jest w armii i policji. Chciałbyś odebrać
            > broń żołnierzom i policjantom?

Co to za analogia? Te sluzby nie maja wladzy wydawac jakichkolwiek wyrokow, a
            sad od tego jest.
            Uzycie broni przez wojsko w Polsce to SF, natomiast przypadki nieslusznego
            uzycia jej przez policje w sposob nieprawidlowy sa sporadyczne i od razu robi
            sie z tego wielka afera. A sady wyroki wydaja codziennie.
      • Gość: iposek Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:48
        ok tyle tylko że Sejm stanowi prawo świeckie a nie religijne, może byśmy się
        nie podpierali religiją (fakt że DEKLAROWANĄ przez większość społeczeństwa, ale
        jednak nie państwową - jedynie słuszną)?
    • Gość: Normal Re: Partie stryczka IP: *.chello.pl 21.10.04, 13:20
      Jest jeszcze parę osób w tym kraju, które nie utraciły własnej tożsamości i
      piszą prawdę o "prawdach" głoszonych przez Pana Z i jego partię.
    • Gość: MIESZKOI Re: Kara śmierci -REFERENDUM IP: 212.160.172.* 21.10.04, 13:22
      Może potrzeba zrobić referendum - kraj jest taki jak jego OBYWATELE. Jak zechcą
      kary śmierci niech jest!
      • Gość: krz Re: Kara śmierci -REFERENDUM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.04, 14:34
        a potem zrobimy referendum zeby zrobic zerowe podatki i zasilek dla bezrobotnych w wysokosci 10k zl :) Wynik latwo przewidziec :)
        Rzad musi robic wszystko co dobre dla spoleczenstwa, a nie to czego spoleczenstwo chce. Wielu politykow tego nie rozumie....
    • Gość: sympatyczka SdPl MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA IP: *.tpsa.techsys.pl 21.10.04, 13:24
      MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO?

Zwracam sie do zwolennikow kary smierci, z tym jakze absurdalnym postulatem,
      Obciecie rak czlowiek moze sobie wyobrazic z wiekszo latwoscia niz wlasna
      smierc-wlasna smierc wydaje nam sie niemozliwa, utrata reki tak.
      To wplywa na 'mozliwosc wyobrazenia soie bez dwoch rak' i konsekwencji jakie
      sie z tym wiaza, w przypadku smierci i ich konsekwencji dla nas samych jest
      to 'niewyobrazalne' przeto slabiej oddzialywuje na wyobraznie(ktory przestepca
      mysli, ze go zabija?), a co za tym idzie nie ma takiego wplywu prewencyjnego
      jak sie 'stryczkowca' wydaje,
      Z cala pewnoscia OBCINANIE RAK psiada potecjalnie wieksze mozliwosci
      prewencyjne-SPRAWDZCIE NA SOBIE :
      CO WAS BARDZIEJ PRZERAZA I CO JESTESCIE SOBIE WYOBRAZIC:
      UTRATE 2 RAK? CZY STRYCZEK, ewentualnie rozstrzelanie(moze jeszcze bardziej
      abstrakcyjne)
      A przeciez mozliwosc prewencji jest glownym argumentem, bo przeciez nie
      oszczednosc, no chyba ze wybijemy wszystkich z wyrokami powyzej 5lat wtedy moze
      doznamy jakiejs zauwazalnej-dostrzegalnej oszczednosci.

ps. oczywiscie nie jestem za zadna z powyzszych kar.
      • Gość: dareksp Re: MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO W IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 13:52
        Gość portalu: sympatyczka SdPl napisał(a):

> MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO?
        >
        >
        > Obciecie rak czlowiek moze sobie wyobrazic z wiekszo latwoscia niz wlasna
        > smierc(ktory przestepca
        > mysli, ze go zabija?)
        W tej chwili żaden, bo nie ma kary śmierci. Paradoksalnie, gdy zabijasz małe
        dziecko, jesteś specjalnie chroniona przez państwo przed agresją innych
        więźniów.

> CO WAS BARDZIEJ PRZERAZA I CO JESTESCIE SOBIE WYOBRAZIC:
        > UTRATE 2 RAK? CZY STRYCZEK, ewentualnie rozstrzelanie(moze jeszcze bardziej
        > abstrakcyjne)
        > A przeciez mozliwosc prewencji jest glownym argumentem, >
        >

mnie bardziej przeraża śmierć.
      • Gość: P-77 Re: nic dziwnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:52
        Politykom bardziej opłaca się być za karą śmeirci niż przeciw. Bo łatwiej jest
        zbić kapitał na podsycaniu poczucia zagrożenia i wyrażaniu "współczucia i
        zrozumienia" gdy jednocześnie samemu ma sie osobistą ochronę i pozwolenie na
        broń palną. Trudniej zaryzykować autorytet do uświadomienia społeczeństwu, że
        kara śmierci po pierwsze nie rozwiąże problemu przestępczości, po wtóre
        społeczeństwa postępowe wyrzekły sie jej stosowania. W kilku stanach USA
        wprowadzono moratorium na jej wykonywanie po serii pomyłek sądowych.
        Kościół katolicki co prawda dopuszcza karę śmierci, ale począwszy od XIV wieku
        Kościół ten ze szczególnym uwzględnieneim Stoliy Apostolskiej był ostoją
        konserwatyzmu a czasem wręcz wstecznictwa. Właściwie dopiero Leon XIII w
        encyklice "Rerum novarum" rozpoczął proces odchodzenia od twardego dogmatyzmu
        na rzecz stopniowego godzenia się z postępem. Z reguły jednak było i jest tak,
        że Kościół po prostu w pewnym momenice akceptował rzeczywistość natomiast
        postęp dokonywał się na ogół bez jego udziału. Wydaje mi się, że odejscie
        Kościoła od poparcia dla kary śmeirci jest kwestią 20-30 lat i stanowisko Jana
        Pawła II będzie w tym wypadku miało olbrzymie znaczenie.
        • klip-klap Re: nic dziwnego 21.10.04, 14:05
          Skoro bardziej sie oplaca,to dlaczego jedyna konsekwentna w tym wzgledzie partia
          jest UPR ? PiS zas wyciaga to na potrzeby kampanii wyborczej,bo przeciez
          niedawno jeszcze Kaczynski sluchal papieza.
      • Gość: Manuela Re: MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:23
        Gość portalu: sympatyczka SdPl napisał(a):

> MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO?
        Ciekawa propozycja. Słyszałam też kiedyś o ciekawej karze dla gwałcicieli :
        przybija się delikwenta za genitalia, daje do ręki nóż, i podpala dom w którym
        jest zostawiony. Ma szansę - może się odciąć.
    • j666 Re: Partie stryczka 21.10.04, 13:55
      Oczywiście największe protesty przeciw karze śmierci będą w GazWybie.
      W tym czasie Żydzi w Izraelu zamordują rakietymi wystrzelonymi ze śmigłowców
      kilkunastu Palestyńczyków...
      JaC
      • Gość: jacq Re: Partie stryczka IP: *.emse.fr / *.emse.fr 21.10.04, 16:53
        Biedaku !
        Izraelskie rakiety godza w potwornych zbrodniarzy, gotowych mordowac niewinnych
        w imie ich bandyckiej religii. Jest tragiczne, jesli gina przy tym niewinni
        ludzie (czesto manipulowani gowniarze, wysylani na ulice rzucac kamienie na
        czolgi i nazywani przez neoliberalnych idiotow "bojownikami za sprawe
        palestynska".
        Czy wysadzenie w powietrze kawiarni pelnej mlodych ludzi, ktorych jedyna wina
        jest, ze sa Izraelczykami, zasluguje, wedlug Ciebie na jakiekolwiek
        usprawiedliwienie ?
        Ja sam chetnie wieszlbym za nogi arabskie suki, ktore wychowuja takie scierwo
        ludzkie (naprawde ludzkie ?)
        • Gość: Manuela Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:31
          Nie powinno się żadnego narodu doprowadzać do stanu, w którym nie ma już nic do
          stracenia. Nie powinno się też z szacunku do własnej męczeńskiej historii
          zamieniać się w ludobójców (więzienia, tortury, strzelanie do dzieciaków,
          burzenie domów, zamykanie w getcie itp).
    • Gość: enolc A księga genesis ? ,,kto przelewa krew człowieka, IP: *.echostar.pl 21.10.04, 14:19
      tego krew przez człowieka będzie przelana'' (cytat niedokładny) A w ogóle to
      jestem niewierzący, i zdanie papieża w tej materii jest dla mnie mało istotne.
      A po za tym - kto powiedział, że wszystko, co popiera większość to populizm.
      Powiedziałbym raczej, że demokracja.
      Komentowana opinia to ancient art of jumping to conclusions, zamęt semantyczny,
      cyrk Skalskiego czy jak tam wolicie.
      Ponadto chciałbym zaznaczyć, że społeczeństwo powinno mieć możliwość
      powiedzenia pewnym osobom ,,żegnaj''. I dopóki ktoś nie zaproponuje lepszej
      tego metody niż kara śmierci - będę zwolennikiem KS. Cieszę się również, że
      jestem w większości. Do zobaczenia w referendum.
    • Gość: Magbet Oko za oko ząb za ząb i to byłoby swprawiedliwie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:28
      Hammurabi to był dobry prawnik.
      • Gość: iposek Re: Oko za oko ząb za ząb i to byłoby swprawiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:57
        w sumie to racja tyle tylko że mało edukacyjnie, lepiej zęby za ząb, oczy za
        oko itd. kara powinna być nieuchronnym następstwem złamania prawa ale powinno
        to być jednocześnie bardzo drastyczne następstwo tak aby spełniało warunki
        prewencji, i dlatego żywię ciepłe uczucia dla Vlada Palownika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka