Gość: af IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:06 ot cała święta prawda..... precz z cynikami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciej NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 00:11 Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie to PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stacho Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.ds2.uw.edu.pl 21.10.04, 11:05 Nie jestem osoba wierzaca ale z tego co pamietam z religi to w przykazaniach jasno stoi: "NIE ZABIJAJ" W Nowym Testamencie Jezus chyba tez sklania sie ku temu stanowisku :) Nasz Szacowny Jan Pawel II tez o ile mi wiadomo nioe jest entuzjasta kary smierci. Skad wobec tego takie pomysly naszych narodowych-katolikow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 12:12 Stachu, przeczytaj najpierw Biblię, której ewidentnie nie znasz, a potem się wypowiadaj na temat Bożych przykazań i nauki Pana Jezusa. "Nie zabijaj" w Starym Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ ŚMIERCI. Jeżeli ktoś zastawia na bliźniego swego zasadzkę, by go podstępnie zabić, to weźmiesz go nawet od ołtarza mojego, by go ukarać śmiercią. (2 Mojżeszowa 21:14) Zabijano na wojnie, zabijano w obronie własnej, karano wreszcie śmiercią zabójców, gwałcicieli, porywaczy ludzi. Czego Bóg zabronił to prywatnegom, niesprowokowanego zabijania innych według swojego widzimisię. Powoływanie się na Stary Testament w obronie zakazu karania śmiercią to niedorzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ------------------ Do Pawla IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:27 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Stachu, przeczytaj najpierw Biblię, której ewidentnie nie znasz, a potem się > wypowiadaj na temat Bożych przykazań i nauki Pana Jezusa. "Nie zabijaj" w Stary > m > Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno > mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ ŚMIERCI. > > Jeżeli ktoś zastawia na bliźniego swego zasadzkę, by go podstępnie zabić, to > weźmiesz go nawet od ołtarza mojego, by go ukarać śmiercią. > (2 Mojżeszowa 21:14) > > Zabijano na wojnie, zabijano w obronie własnej, karano wreszcie śmiercią > zabójców, gwałcicieli, porywaczy ludzi. Czego Bóg zabronił to prywatnegom, > niesprowokowanego zabijania innych według swojego widzimisię. Powoływanie się n > a > Stary Testament w obronie zakazu karania śmiercią to niedorzeczność. Wlasnie dlatego Stachu powolal sie na Nowy Testament, a Biblii najwyrazniej nie znasz ty ( a moze znasz tylko jej stara czesc?) Kazanie na gorze 5.7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. 5.21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!7; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. 5.22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka8, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. 5.38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 5.39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! 5.43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził 5.44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 5.45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 5.46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 5.47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 5.48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. 7.1 Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. 7.2 Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Do Pawla IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:13 Wreszcie nadrobie moje braki w wyksztalceniu religijnym. Myslalem wprawdzie, to na temat kary smierci ale musialem sie pomylic. Nasz wojujacy katolizyzm ma w sobie cos archaicznego. Moze to dlatego, ze jest on (katolizyzm) bardziej zjawiskiem spolecznym niz indywidualna wiara. Potwierdzeniem takiej interpretacji bylby stan ogolny, naszej rzeczywistosci. Powie ktos, ze lepsze to niz nic. Na pewno! Do momentu, gdy nie sluzy on roznym manipulacjom tak w Sejmie jak i na lamach Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 13:16 1. > Wlasnie dlatego Stachu powolal sie na Nowy Testament, "Nie jestem osoba wierzaca ale z tego co pamietam z religi to w przykazaniach jasno stoi: "NIE ZABIJAJ"" Przykazania to oczywiście 10 przykazań, danych Mojżeszowi na Górze Synaj. 2. Cytowane przez Ciebie kazanie na Górze dotyczy INDYWIDUALNEGO POSTĘPOWANIA CHRZEŚCIJAN, a nie władz państwowych. Gdyby je intepretować jako nakazy dla wymiaru sprawiedliwości, to zabraniałoby nie tylko KARANIA ŚMIERCIĄ, ale JAKIEGOKOLWIEK KARANIA złoczyńców. Czyżbyś chciał zasugerować, aby policjant widzący gwałciciela w parku dostarczył mu czym prędzej jeszcze DRUGĄ ofiarę, a uderzony kijem nadstawił drugi policzek? Aby żołnierz widząc przemytników oddał im co posiada, na pierwsze żądanie? Aby sędzia powiedział każdemu bandycie - nie przejmuj się stary - WYBACZAM CI WSZYSTKO - IDŻ I DALEJ CZYŃ SWOJE? Czy aby na pewno jest to droga do IDEALNEGO SPOŁECZEŃSTWA? Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: Do Pawla 21.10.04, 13:59 Interpretujesz biblię tak jak Jechowy. Jezus powiedział też zło dobrem zwyciężaj. I to jest klucz do zrozumienia Kazania na górze. Nie znaczy to, że masz tolerować zło lub pomagać w tolerowaniu zła (o czym piszesz). Znaczy to, że przede wszystkich nie masz się mścić. Powinieneś również umieć wybaczyć i pokazać swoim postępowaniem, że istnieje również dobro oraz to, że można żyć wyrzekając się zła i czyniąc dobro. Wiem, że to co piszę to trochę idealistyczne. Ale w sumie mówimy tutaj o tym jacy mamy być a nie jacy potrafimy czy chcemy być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Do Pawla IP: *.p-s-inter.net 21.10.04, 14:54 Na pewno w każdym razie dobrym nie jest tani populizm PiS. szczerze mówiąz postawa tych ludzi jest obrzydliwa. Rzadko się z panem Skalskim tak bardzo zgadzam, jak w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio "Nie zabijaj" a "nie morduj" IP: *.cs.umbc.edu 21.10.04, 15:14 Tlumaczenie Biblii nie pozwala niestety oddac znaczenia slowa "zabijaj" w przykazaniu "nie zabijaj". Otoz slowo uzyte w oryginale ma znaczenie bardziej "nie morduj", a nie tylko "nie pozbawiaj zycia", a to juz spora roznica. Co wiecej Katechizm Kosciola Katolickiego wyraznie wspomina, ze kara smierci jest dopuszczalna, ale powinno stosowac sie ja tylko w wyjatkowych przypadkach. Natomiast jesli chodzi o Nowy Testament, to warto wspomniec na fragment o umierajacym na krzyzu dobrym lotrze, ktory rzecze "my sluszna otrzymujemy kare". Zauwaz, ze Jezus go nie skarcil, nie poprawil, tylko de facto pochwalil. Co wiecej Jezus nigdy nie wypowiadal sie przeciwko tej karze (a bylby raczej tym zainteresowany, bo dotyczylo go to bezposrednio). Jak widac, Bibila sama w sobie nie stoi na przeszkodzie stosowaniu kary smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: "Nie zabijaj" a "nie morduj" 21.10.04, 17:11 Ale też mamy kamienowanie cudzołożnicy i powiedziane 'kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem'. Ogólne przesłanie ewangelii jest raczej takie, aby każdemu dać możliwość do nawrócenia. Oczywiście nie oznacza to, aby niebezpieczni mordercy chodzili wolno. Jednak kara śmierci takiej roli nie spełnia, gdyż służy jedynie nieodwracalnej eliminacji osobników, które społeczeństwo lub władze uznają za nie godnych życia (z różnych powodów zresztą). I z tego punktu widzenia kara dożywocia jest o wiele bardziej 'ewangeliczna'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:16 > Testamencie znaczyło dokładnie tyle samo co w obecnym prawie - nie wolno > mordować ludzi. Ten sam Stary Testament przewidywał dla morderców KARĘ ŚMIERCI. przewidywał również m.in. dla cudzołożnic i bluznierców. Mrrau... czy w związku z tym jeżeli zdobędę dowody na to, że żona mnie zdradza, to mogę bezkarnie i w majestacie obrony swych praw zatłuc ją młotkiem? A czy mogę zgodnie ze starotestamentowa wykladnia zastrzelić np. Krzysia52, bo jego posty obrazoburcze mnie urażają? Rabbi, nauczaj...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 23:57 W liście Apostoła Pawła do Galatów czytamy, że "końcem prawa jest Chrystus" i to powinno ostatecznie rozwiązać tego typu teologiczne dylematy. Warto jednak ze względu na niezorientowanych wspomnieć, że chodzi o Prawo Mojrzeczowe czyli stare przymierze (oparte m.in. na ofiarach zwierzęcych), zastąpione nowym przymierzem (na podstawie ofiary Jezusa). Natomiast o wiele wcześniejsze przymierze jakie Bóg zawarł z całą ludzkością, po potopie, za pośrednictwem Noego, które jak najbardziej jest aktualne i nigdy nie zostało unieważnione zawiera cenno wskazówkę w omawianej kwestii : " KTO PRZELEJE KREW LUDZKĄ, PRZEZ LUDZI MA BYĆ PRZELANA KREW JEGO". Przymierze to daje więcej ciekawych informacji więc warto zajrzeć do oryginału: Księga Rodzaju (lub Pierwsza Mojrzeszowa) 9:6. Jego znakiem jest tęcza, którą do dziś można czasami podziwiać na niebie - ma nam o nim przypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Paweł ma rację - całkowitą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:07 a i Nowy Testament NIC nie zmienił w tej kwestii, bo NIE MÓGŁ - Jezus Chrystus powiedział, że "ani jota nie może odpaść od Starego Prawa" - tzn. że nie wolno zmieniać starego Prawa, danego przez jego Ojca. Wreszcie, kto powiedział, że tylko Chrześcijaństwo ma rację? W wielu innych kulturach jest kara śmierci, i to także w tych pokojowych jak np. Hinduizm. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABAŁA Re: Nie zabijaj, ale NIE DAJ SIĘ ZABIĆ !! IP: *.cg.shawcable.net 22.10.04, 00:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Nie zabijaj, a katolicyzm IP: *.twcny.rr.com 22.10.04, 03:37 O matko ! Start Testament - to juz bylo - nie zauwazyliscie tego ?? Teraz jest Nowy Testament !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS dla mordercow! Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: 198.241.217.* 21.10.04, 13:11 Mieszkam daleko od Eurozadupia w kraju w ktorym jest kara smierci i musze powiedziec, ze jest tu znacznie bezpieczniej. 19-latka moze o 3-ciej nad ranem wracac pieszo kompletnie zalana i nic nie ma prawa jej sie stac. Czy wiecie o jakim panstwie mowie? W "Wybiorczej" wiele na jego temat nie znajdziecie, choc nalezy do najbardziej rozwinietych Miejscowi chrzescijanie popieraja kare smierci jako samoobrone spoleczenstwa wobec najbardziej zwyrodnialych przestepcow i ochrone zycia potencjalnych ofiar. Nie dziwi mnie, ze "Wybiorcza" jest przeciw. Wszak wielu wielu z ich najblizszych rodzin moglo by ta kare dostac (Stefan Michnik, rodzice Warszawskiego, itd - nie wiem czy jeszcze zyja...). Wszak zbrodnie stalinowskie jako zbrodnie przeciw ludzkosci nie sa przedawniane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:22 Masz szczescie, ze nie nalezysz (ale jeszcze nic nie wiadomo, moze Ci sie zawsze przytrafic) do tych, na ktorych niesprawiedliwe wyroki kary smierci wykonano. Ale szczesci dzisiaj jest juro nie ma jak wszystko. Bardzo chcialbym widziec tych wszystkich co sa obecnie za kara smierci, niewinnie na nia skazanych. Ciekawe czy nadal trwaliby przy swoim zdaniu ! To tak jakby dzisiaj odtworzyc przed panem Dick Chenay jego wywiady sprzed konfliktu w Iraku i spytac sie czy podtrzymuje swoje zdanie. Nawet teraz niewielu jest takich co sie na to odwarza ? A te wypowiedzi obecnie sa po prostu smieszne, niekompetentne, glupie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azjatka Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:59 ja bym nawet nie chciala zeby zwolennikow kary smierci "przypadkiem" na nia skazano, wystarczyloby zeby kazdemu z nich kazano osobiscie wykonac wyrok! Dlaczego ktos ma mordowac w ich imieniu? Niech sami spojrza skazanemu w oczy i niech wlasnorecznie uczynia za dosc "sprawiedliwosci". Ciekawet ilu z tych internetowych bohaterow byloby na to stac i jak zyliby z ta swiadomoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuuj [...] IP: *.com 21.10.04, 18:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SokoleOko Re: zapewniam cie glupia cipo, ze bez zmruzenia o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:48 Niekoniecznie od razu "glupia cipo", ale gdyby ktos zabil mi w bestialski sposob dziewczyne czy brata... czy kogokolwiek innego, to zabilbym i nie cierpialbym katuszy z tego powodu. Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupia cipa Re: zapewniam cie glupia cipo, ze bez zmruzenia o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:44 >czy bedziesz taka >postepowa i wybaczajaca, gdy ofiara zbrodni padnie ktos z twojej najblizszej rodziny. Jestem pewna ze tak bo wlasnie tym rozni sie czlowieczeństwo od takiego zezwierzęcenia jak to, co ty jak zapowiadasz bys uskutecznil. Inwektywy pod moim adresem swiadcza tylko o tym, ze podchodzisz do tej dyskusji niebezpiecznie emocjonalnie, co pozwala sadzic ze predzej niz w roli kata masz sznase znalezc sie w roli skazanego, bo jesli w prawdziwym zyciu tez tak latwo tracisz nerwy to mozesz kiedys kogos "w afekcie" skrzywdzic :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela nie chodzi tu o zemstę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:04 A o sprawiedliwość. Kara nie może być mniejsza od popełnionego przestępstwa i nie wymierza jej zrozpaczona rodzina ofiary, więc nie jest zemstą. Jest karą - jak każda inna kara - adekwatną do czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na polaczkow glupie polaczki IP: *.client.comcast.net 21.10.04, 18:56 najpierw nauczcie sie pobierac odciski palcow od wszystkich aresztowanych. w glupiej polandii mozna podac zmyslone dane i te glupki ci uwierza. identyfikacja przestepcow jest w polandii nauka niepojeta. ks jest konieczne, jesli ci zamorduja dziecko to pierwszy blagal bozie o sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pac sram na jankesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:00 u których prawo pozwala trzymać niewinnych ludzi w celi śmierci przez 22 lata, bez dowodów, na podstawie poszlak. A po rehabilitacji nie przewiduje nawet odszkodowania za zmarnowane życie. Rozmowa z Nicholasem Yarrisem: serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2343145.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiTy Re: Dobrze, ze nie musze mieszkac w Europce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 13:25 Samoobrona? Przecież trezba złapać najpierw. Wtedy już nikomu nie grozi. Dożywocie spełnia rolę samoobrony nie gorzej niz kara śmierci. Wracałem w Polsce o 1, 2, 3, 4, 5, 6, kompletnie zalany i żyję. Ale to głupi argument, bo wystraczy raz, żeby obalić gadki, że "nic nie ma prawa się stać" - jeden podpity menel i nagle "jest prawo, że coś się stanie". Chyba, że co 200 m. stoi policja. Oświeć mnie! gdzie jest ten raj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Obrońcy zwyrodnialców mają ochroniarzy IP: *.icpnet.pl 21.10.04, 13:58 Obrońcy zwyrodnialców mają prywatną ochronę i dlatego mogą sobie pozwolic na "humanitaryzm" bo czują się bezpieczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Katechizm nie zakazuje IP: 82.112.134.* 22.10.04, 17:30 Katechizm kosciola Katolickiego nie zakazuje stosowanaia kary smierci. Jakos dziwnie ze lewactwo powoluje sie na Kosciol wtedy gdy jest mu to wygodne... Jakby ktos wystapil przeciw homosiom albo aborcji to podniesliby zaraz larum pt. ''panstwo wyznaniowe''.... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 ciekawe... 21.10.04, 11:12 Ciekawe jak więc wytłumaczysz fakt, że wszystkie bez wyjątku kraje europejskie (łącznie z tymi, które w przewidywalnej przyszlości nawet nie mogą marzyć o przystąpieniu do UE) definitywnie wyrzekły się kary śmierci i nikt powazny tam nie proponuje jej przywracania? Cóż takiego dzieje się w Polsce? Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania mniej, niż przeciętna europejska. Zdziczenie 70 % społeczeństwa? O, to już prędzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Baca Re: ciekawe... IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:20 Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania mniej, niż przeciętna europejska. Radze nie upajac sie statystyka, w Polsce mnostwo przestepstw nie jest zglaszanych, a wiele powaznych przestepstw jest klasyfikowanych jako lzejsze. Np. wymuszenia rozbojnicze czy rozboje sa nie wiedziec czemu klasyfikowane jako "kradziez drobna" (wartosc przedmiotu kradziezy ponizej 250 zl). Zamiast tego, radze zmierzyc POCZUCIE BEZPIECZENSTWA OBYWATELI, a to jest podejrzewam najnizsze ze wszystkich krajow UE. Mydlenie oczu kobiecie, ktora boi sie w bialy dzien przejsc przez skwer czy osiedle, ze "nie martw sie, statystycznie jestesmy ponizej sredniej UE" to naprawde gruba przesada. Uczciwy obywatel silnego prawa i dotkliwych kar sie nie boi. Po prostu one go nie dotycza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy bzdury IP: 83.70.172.* 21.10.04, 11:40 morderstwa chyba raczej sa zglaszane:) jesli nie postulujesz kary smierci za rozboje, to nie wiem jak jej wprowadzenie zwiekszy poczucie bezpieczenstwa kobiety idacej skwerem. morderca nie mysli w ten sposob: "gdyby byla kara smierci, to bym nie zabijal, ale skoro grozi mi tylko dozywocie, to nie ma czym sie martwic". mordercy to albo szalency ktorzy wcale nie rozumuja logicznie, albo wyrachowani kryminalysci ktorzy popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie zlapie. Funkcje odstraszajaca pelni nie wysokosc kary, ale wykrywalnosc przestepstw, tzn. prawdobodobienstwo ze sprawca zostanie zlapany i skazany. coz, lud zawsze byl zadny krwii, tak juz bylo w czasach publicznych egzekucji na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: bzdury IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 12:15 > morderca nie mysli w ten sposob: "gdyby byla kara smierci, to bym nie zabijal, > ale skoro grozi mi tylko dozywocie, to nie ma czym sie martwic". > mordercy to albo szalency ktorzy wcale nie rozumuja logicznie, albo wyrachowani > kryminalysci ktorzy popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie > zlapie. OK. Ale kiedy już ich się złapie I POWIESI. To na pewno nikogo już nie zamordują. Po prostu nie będą mieli takiej możliwości. Jeśli jednak wsadzi się ich na 15 lat, a wyjdą po 5-ciu to wielu z nich (nie wszyscy oczywiście) POWTÓRZY to samo, na kolejnej niewinnej osobie. W imię czego dawać im taką szansę? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: bzdury 21.10.04, 13:57 Widze, że nie jestes impregnowany na racjonalne argumenty, więc jeszcze jeden. Czym różni się kara śmierci od kary dożywotniego więzienia bez możliwości przedterminowego warunkowego zwolnienia, z punktu widzenia skuteczności eliminacji sprawcy? W Polsce nie ma obecnie takiej kary, w końcu (najdalej po 35 latach - chyba) każdy może wyjść na wolność. Więc mogę się zgodzić na wszczęcie dyskusji o możliwości pozbawienia najokrutniejszych sprawców morderstw możliwości opuszczenia więzienia. Tylko, że taka dyskusja jest mało medialna, bo mało kto zrozumie o co w niej chodzi i może dlatego wyciąga się od razu ajcięższe armaty. Inna sprawa, ze mordercy - szczególnie bezwzględni czy wielokrotni - to taki margines przestępców, że ich liczba raczej nie wpływa na ogólne poczucie bezpieczeństwa. Może ostatnie wypadki sugerują, że jest inaczej, ale ci mordercy nie kalkulowali w kategoriach kary w chwili poprełniania czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: bzdury IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.10.04, 15:21 I owszem. Z punktu widzenia ochrony społeczeństwa dobrze zorganizowane BEZTERMINOWE WIĘZIENIE miałoby taki sam efekt. Czy jest to wykonalne, to już zupełnie inna kwestia, ale jest to sensowna alternatywa dla KS. Do tego daje możliwość poprawienia ewentualnych POMYŁEK SĄDOWYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:31 no właśnie duża i nieznana część zabóstw nie jest zgłaszana, ba, nigdy nie dowiemy się, że to zabójstwa. O ile się nie mylę to rocznie notowanych jest sto czy też kilkaset zabójstw, za to zaginięcia idą w tysiące. Są też zabójstwa, które w statystykach widnieją jako samobójstwa, no bo jak np. gość wisi na swoim szaliku, to kto stwierdzi, że to zabójstwo. Dlatego idę w zakład, że zabójstw jest kilka razy więcej niż to nasi dzielni statystycy policyjni podają, a dodam, że mają w tym również swój interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afred Re: bzdury IP: *.icpnet.pl 21.10.04, 13:55 Dożywocie za zabójstwo??? coś ci sie pomyliło, "prawo" w Polsce chroni przestępce jak tylko może, ciekawe dlaczego, może dlatego że gdyby przypadkiem był niewinny to szkoda mu dać więcej niż 5-10 lat? Sram na takie prawo Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: bzdury 21.10.04, 15:12 Gość portalu: afred napisał(a): > Dożywocie za zabójstwo??? coś ci sie pomyliło, "prawo" w Polsce chroni > przestępce jak tylko może, ciekawe dlaczego, może dlatego że gdyby przypadkiem > był niewinny to szkoda mu dać więcej niż 5-10 lat? Sram na takie prawo No i wlasnie widac - ignoranci nie majacy pojecia o elementarzu prawa najwiecej maja do powiedzenia. Jezeli 'przypadkiem jest niewinny', tzn jezeli sad ma JAKIEKOLWIEK watpiwosci to sie go wypuszcza. Sprawdz sobie w slowniku co oznacza rzymska zasada 'in dubio pro reo', na ktorej m.in. opiera sie prawo cywilizowanych panstw. Sad skazuje tylko kiedy jest w 100% przekonany o winie. niezaleznie jakie jest zagrozenie kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Bombalina Kontrargumenty: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 14:46 1. Jeśli jest szaleńcem to nie dostanie KS (ogólnie rzecz biorąc); 2. Jeśli zabija z wyrachowania to co go powstrzyma przed zabiciem strażnika, współwięźnia itp. (żeby zyskać lepszą hierarchię w więzieniu)? 3. Nie można logicznie założyć, że z jednej strony: "kryminalysci (...) popelniaja przestepstwa myslac ze policja nigdy ich nie zlapie" i jednocześnie: "Funkcje odstraszajaca pelni (...) wykrywalnosc przestepstw", bo wynikałoby z tego, że raz (jak jest to wygodne dla udowadnianej tezy) kryminaliści nie myślą lub mają prawo w d****, a innym razem będą myśleć bojąc się (jakiejś) kary (którą "doświadczeni" kryminaliści mają gdzieś). Nie możesz uznać, że raz facet będzie się bał np. 6 lat za morderstwo, ale nie będzie się bał KŚ. Albo myśli o skutkach albo nie. Jak nie myśli to nie widzę powodu, dla którego miałby jeszcze żyć. Może należałoby połączyć obie idee (tzn. nieuchronność z surowym karaniem za niektóre przestępstwa)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Owszem, bzdury IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.10.04, 15:07 Prawdopowdobieństwo, że sprawca morderstwa zostanie schwytany, JEST JUŻ od lat wysoka, więc sprawca może być na 90% pewny skazania. I co z tego wynika? Istotne jest nie prawdopodobieństwo DOWOLNEJ kary, a tylko i wyłacznie prawdopodobieństwo kary SUROWEJ. Innymi słowy - iloczyn zagrożenia karą i prawdopodobieństwa ukarania. Nawet 100% pewność ukarania za morderstwo pogrożeniem paluszkiem na nic się nie zda. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: ciekawe... 21.10.04, 11:53 Gość portalu: S. Baca napisał(a): > Wysoka przestęczość? Zdecydowanie poniżej > średniej europejskiej. Dużo zabójstw? Tyle ile przed wojną, bez porównania > mniej, niż przeciętna europejska. > > Radze nie upajac sie statystyka, w Polsce mnostwo przestepstw nie jest > zglaszanych, Zabójstw??? a wiele powaznych przestepstw jest klasyfikowanych jako lzejsze. > Np. wymuszenia rozbojnicze czy rozboje sa nie wiedziec czemu klasyfikowane > jako "kradziez drobna" (wartosc przedmiotu kradziezy ponizej 250 zl). Kradzież poniżej 250 zł jest wykroczeniem, ale tylko kradzież zwykła. Rozbój i wymuszenie rozbójnicze jest ZAWSZE przestępstwem. > > Zamiast tego, radze zmierzyc POCZUCIE BEZPIECZENSTWA OBYWATELI, a to jest > podejrzewam najnizsze ze wszystkich krajow UE. Poziom poczucia bezpieczeństwa nie pozstaje w związku z poziomem przestęczości a tylko z tym, co ludzie widzą w mediach. PiS przy kazdej okazji nakręca spiralę strachu, to i nic dziwnego, że poczucie bezpieczeństwa jestw Posce niskie. > Uczciwy obywatel silnego prawa i dotkliwych kar sie nie boi. Po prostu one go > nie dotycza. Pewnego pięknego dnia ciebie to prawo też może dotyczyć, bo na przykład będziesz do kogoś podobny albo ktoś cię fałszywie oskarzy. Nie wspominając o tym, że na bieżąco będzie cię dotyczyć gigfantyczny koszt utrzymywania populacji więziennej z twoich podatków. Już dzis w Polsce liczba osadzonych jest kuriozalnie wysoka. Gdyby pomysłu PiS-u wprowadzić w życie - byłoby jeszcze gorzej. także za twoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Baca Re: ciekawe... IP: 62.181.161.* 21.10.04, 12:38 >> będzie cię dotyczyć gigfantyczny koszt utrzymywania populacji więziennej z twoich podatków. Alez to co proponujesz, to jest wlasnie nadymanie kosztow wiezienniczych kosztem mojej kieszeni. Wezmy przyklad zwyrodnialca ktory zabil licealistke. Mial 19 lat, przyjmijmy ze pozyje jeszcze 50 lat. Jesli sredni koszt utrzymania 1 wieznia = 1800 zl, wg. sluzby wieziennej, w cenach stalych koszt utrzymywania tego smiecia wyniesie 50 x 12 m-cy x 1800 zl = 1 MILION 80 tys zl !!!! A jaki jest koszt egzekucji? Podejrzewam, z 15 tys. i to wszystko. Prosze wiec nie opowiadac bajek o rzekomych "kosztach wieziennych" dla podatnika. >> Już dzis w Polsce liczba osadzonych jest kuriozalnie wysoka. Sugerujesz ze to niewinni, ze skazano ich za przechodzenie na czerwonym swietle? Badzmy powazni. Miejsce przestepcow jest w wiezieniach. Zadnego komfortu, ma byc dolegliwie. To nie kurort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: ciekawe... IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 12:49 A wiesz jakie sa koszta precedur odwolawczych od kary smierci smierci np. w USA? Rzedu kilku milinow $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: ciekawe. IP: 81.185.94.* 21.10.04, 13:38 Bron mnie Panie Boze przed takimi uczciwymi obywatelami. Przy aktualnej "jakosci" naszego sluzb sledczych i wymiaru sprawiedliwosci bede sie modlil by nigdy nie dostal sie pan przez przypadek w ich rece.Wtedy pewnie zmienilby pan zdanie."Jakosc" sluzb sledczych i wymiaru sprawiedliwosci przewyzsza, po tym co tu czytam, w duzym stopniu srednia krajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto DEGENERACJA MOARLNA UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:04 nie wiem jak on wytłumaczy, ja wytłumaczę to DEGENERACJĄ MORALNĄ Europy zachodniej. Degeneracją wyrażającą się w dawaniu zbrodniarzom praw większych, niż ich ofiary. UE nie podoba się nie tylko kara śmierci, ale też np. przymusowe ciężkie roboty dla zbrodniarzy - projekt 'konstytucji europejskiej' ZAKAZUJE takich kar. Za to eutanazja jest w niektórych krajach dozwolona, a jej legalizacja - promowana. Podobnie jak aborcja. Można więc pomóc się zabić staruszkowi, można zabić nienarodzone dziecko, ale WARA OD MORDERCY - to jest 'moralność' UE. Dodam, że jestem eurorealistą i nie jestem wrogiem UE. Głosowałem nawet na "TAK". Ale uważam że UE potrzebne są zmiany, w tym właśnie przywrócenie kary śmierci. W USA też kiedyś ją zniesiono, potem została przywrócona. W UE powinno być tak samo. I tylko i wyłącznie za morderstwo. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXXXXXXXXXXXXXX Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.waw.prince.pl / 212.160.146.* 21.10.04, 11:19 to mam nadzieje, że ta kara cię spotka, morderco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ------------------ Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:37 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje > członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli > Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak > najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się > omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie > to PiS. Ty kretyn jakis jestes czy co? Oczywiscie, ze Unia Europejska wyklucza stosowanie kary smierci, a z jakim skutkiem dla panstw czlonkowskich (tu ZALECENIE) to juz odrebna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubogacony Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:02 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Unia Europejska nie wyklucza stosowania kary śmierci przez kraje > członkowskie!!!!! Jedynie NIE ZALECA jej stosowania!!! Panie Erneście, jeśli > Pan uważa inacej, to proszę wskazać konkretne artykuły!!!! Jestem jak > najbardziej za karą śmierci, tak jak ponad 70% społeczeństwa!!! Nie dajmy się > omamić!! Wahałem się czy głosować na PO czy na PiS. Teraz już wiem że będzie to > > PiS Oby cię zasrany gnoju powiesili pierwszego. Najlepiej za jaja na dwa dni, a potem za nogi żebyś zdychał powoli. Jak czytam wypowiedzi i słyszę głosy takiego bydła jak Kaczyńscy czy Dorn, to faktycznie się można zastanawiać nad karą śmierci... Jebani faszyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mufti Wachocka Z Twojego chamskiego bełkotu wynika... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 17:17 że 75 % obywateli Polski to faszyści. Puknij się w pusty łeb, idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubogacony Re: Z Twojego chamskiego bełkotu wynika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:27 Gość portalu: Mufti Wachocka napisał(a): > że 75 % obywateli Polski to faszyści. Puknij się w pusty łeb, idioto. Hitler został wybrany przy dużo większym poparciu niż 75% i do tego miał prawdziwe poparcie w narodzie niemieckim niemal do samego końca. Czy to oznacza że słusznie czynił i miał rację. Zrozum cimna maso, że to że 75% tak by chciała, nie zmienia niczego. A jakby nagle 75% postanowiła, że trzeba mordować Ślązaków w Polsce, to też uważałbyś że to jest dobre? Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na was ks dla glupkow na forum IP: *.client.comcast.net 21.10.04, 19:09 polacy to raczej glupi narod, oczywiste sprawy sa dla nich zawsze niezrozumiale, zniewolone przez komunistyczna propagande stado baranow ktore wybiera komunistycznego bandyte na prezydenta w demokratycznym kraju nie jest spoleczenstwem myslacym. o czym tu gadac. skansen polglowkow. panie skalski jest pan jednym z idiotow, suwerenne panstwo stalo sie ofiara biurokracji europeskich pacyfow i nikt nie widzi w tym problemu. sram na polske i polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal a co powiesz o kraju (i jego mieszkańcach) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:23 w którym wybiera się prezydenta na podstawie telewizyjnych debat (przy czym zdanie głosujących n/t który z kandydatów je wygrał zmienia się w przeciągu paru dni po odbyciu debaty, w zależności od ocen "autorytetów"). Czy świadczy to o umiejętności samodzielnego myślenia w Twojej nowej, wspaniałej ojczyźnie, którą tak jesteś zachwycony, że aż srasz na kraj swego pochodzenia? Nie sądzę... W Twoim kraju prezydenta wybiera kolegium elektorów - relikt XVIII wieku, gdy uważano, że społeczeństwo Twojego kraju jest za głupie, aby stanowić o tak ważnej rzeczy jak wybór głowy państwa. Ciekawe dlaczego - szczególnie po ostatniej wpadce (jakbyś nie pamiętał - dzięki machinacjom prawników wygrał ten co dostał sumarycznie mniej głosów) - systemu w dalszym ciągu nie zmieniono na bezpośredni? Może tamtejsza władza ustawodawcza nadal uważa tubylców za, jak to ładnie ująłeś, "stado baranów" ... Nie pozdrawiam bo mnie obesrałeś - wynocha za ocean, skoro Ci tam tak dobrze, to po co tu wirtualnie wracasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:29 Właśnie tak działają hasła populistyczne. Dają się nabrać tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 22:38 Macieju drogi PO to sa popluczyny po UD i UW i to wlasnie oni nas tak urzadzili z tym parszywym konkordatem (Suchocka) i zupelnie rozregulowali bezpieczenstwo wewnetrzne i w ramach praw bandyty zlikwidowali kare smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! IP: *.twcny.rr.com 22.10.04, 03:35 A powiesilbys skazanca ? Nie zdajesz sobie sprawy kim jestes. Urodziles sie kilkaset lat za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
mlisow52 Re: NIEPRAWDA!!! TEN KOMENTARZ TO KŁAMSTWO!!! 26.10.04, 17:25 Faktycznie, kare smierci wyklucza Rada Europy, Parlament Europejski tylko nie zaleca. Glosuj Pan na PiS. mnie to nie po drodze... Moze wyjdziemy z UE, Rady Europy i stowarzyszymy sie z Bialorusia, co... Michel Lisowski FRANCJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 00:20 A ja jestem ciekawa jak KK godzi swoją zasadę nienaruszalności ludzkiego życia od poczęcia do naturalnej śmierci ze wspieraniem moralnym żołnierzy(którzy nie na darmo uczą się sztuki zabijania) przez kapelanów. Może by również wprowadzić takie posługi tam gdzie dokonuje się aborcji. A wracając do kary śmierci to ma przecież dotyczyć szczególnie okrótnych zbrodni. Czy ci co nie chcą tej kary wezmą na siebie odpowiedzialność za następne ofiary zwyrodnialców. Dlaczego szczególnie drogie im jest życie bandziora od poczęcia do naturalnej śmierci, a lekceważone jest życie jego niewinnych ofiar ? A może obłuda i hiperhumanitaryzm przekroczył granice rozsądku i się zapętlił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Baca Re: Partie stryczka IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:06 >> Czy ci co nie chcą tej kary wezmą na siebie odpowiedzialność za następne ofiary zwyrodnialców. Ta mniejszosc, ktora "wie lepiej" ze nie powinno byc kary smierci, mieszka na strzezonych osiedlach, wyjezdza na wakacje do bezpiecznych krajow, posyla dzieci do elitarnych szkol i ogolnie rzecz biorac zyje w innym swiecie. Prawdopodobienstwo, ze to wlasnie ich dotkna skutki dzialalnosci kolejnego zwyrodnialca jest bardzo niska. W latach 50-tych upasieni "intelektualisci z Zachodu" w rodzaju Sartra siedzieli sobie w kawiarniach na Saint-Germain des Pres i rozwodzili sie nad brutalnoscia "kapitalizmu" (jakby takowy kiedykolwiek dotarl do kraju nad Sekwana) i nad "sukcesami" ZSRR w budowani raju dla chloporobotnikow. Analogia jest oczywista. PS. Radze skonczyc z niechecia do Kosciola Polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Partie stryczka IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 11:37 Ale jak sie ma to do wprowadzenia kary smierci? Nijak. To co jest konieczne od zaraz, to zwiekszenie kilkakrotne czy kilkunastkrotne (w niebezpicznych strefach) mobilnosci policji i prawie non-stop patrolowania. Obostrzenie prawa dla nieletnich i jego bezwzglene egzekwowanie w stosunku do dresiarzy czy osiedlowych gangow. I od tego nalezy zaczac. To wymaga znacznego zwiekszenia srodkow finansowych dla policji. I o to powinni te typy z PiS-u walczyc, miast mielenia jezorem pod publiczke o koniecznosci wprowdzenie kary smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peterenko Re: Partie stryczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:51 cyniczni są tez przeciwnicy kary śmierci ktorzy powolują sie na nauczanie etyczne papieża ale powołują sie tam gdzie im wygodnie "wyraźnie opowiadając się przeciw tej karze, i z zasadą nienaruszalności ludzkiego życia od poczęcia do naturalnej śmierci." w przypadku sprawy aborcji juz zapominają o papieskim nauczaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wali7 Re: Partie stryczka IP: *.ifr-pan.krakow.pl 21.10.04, 13:16 Jedno z drugim nie ma żadnego związku Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Partie stryczka 21.10.04, 18:56 > Ta mniejszosc, ktora "wie lepiej" ze nie powinno byc kary smierci, mieszka na > strzezonych osiedlach Mylisz się bardzo . Nie trzeba być mieszkańcem strzezonych osiedli etc,żeby nie popierać przywrócenia kary śmierci. Gdybym myślał jak Ty,to właśnie oni(bogaci) są narażeni na napady i rozboje. > PS. Radze skonczyc z niechecia do Kosciola Polskiego Dlaczego? Powiedz mi dlaczego? Skad ta troska,a moze coś innego? -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: Partie stryczka IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 21.10.04, 18:51 Zauważcie też, że jeżeli "lud" chce tego, co kasta polityków - to jest "demokracja". Jeżeli natomiast "lud" wyraża opinię przeciwne wyobrażeniom polity ków - to jest "populizm". W imię "demokracji" masami motłochu rządzi garstka cynicznych spryciarzy. Ot i porządek świata. --------------------- "Po co im wolność? mają przecież telewizję." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac I ZNÓW ROBI NAM GW WODĘ Z MÓZGU IP: 213.17.204.* 21.10.04, 00:28 info.onet.pl/996843,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan Do zwolenników KS IP: *.crowley.pl 21.10.04, 13:23 Wprowadźmy KS, ale pod jednym warunkiem. Wszyscy jej zwolennicy wpiszą się na listę chętnych do wykonywania wyroków i po wprowadzeniu będą te wyroki wykonywać. Myślę, że wtedy nie będzie już 75% zwolenników. Łatwo popierać zabijanie umywając ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Zgadzam się. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 00:58 Ja też jestem za gilotyną. Jest to moje prywatne zdanie i po iluś tam idiotyzmach sądowych przeistoczę się z ofiary w skazanego, któremu będzie trzeba wzystko udowodnić włącznie z niewinością. 3RP stoi na straży ochrony interesów przestępców i ja jeszcze mam pogrywać w tym cyrku? Najpierw wymierzę sprawiedliwość sam, a sądy niech się posługują Samsonami mającymi kłopoty z kwalifikacją prawną pocałunków ;((. Prestępcy i tok to mają w 4 literach. Dla czego ja mam się przejmować pacanami, którzy nie potrafią orzekać??? Kopnijmy ich w odpowiednie miejsce a sami z plecakami idźmy przed siebie. Po prostu won ze smrodami, które nie pozwalają normalnie żyć. Dla zbulwersowanych, mnie też nie opowiada sedzina, która spocona wpada na rozprawę po 1,5 godz od wyzaczonego terminu z wielkim żenowaniem, żde nie dopełniła obowiązku podpisania ściągnięcia na rozprawę zarówno oskarżonych jak i ławników. Idźcie z tą swoją 3RP - ja to mawoali wilniucy - w kibinimatry. Kolega Wilniuk wtajemniczył mnie w pojęcie hasła "idzi Ty na Bakszta". Jest to pokreślenie miej więcej tego typu - jadź Ty na trasę, gdzie rumunki stoją. Zgodnie z sugestią Pawlaka, do sądu można tylko iść z granatem, o ile ma się jeszcze nadzieję na rozsądek prawny a nie sumienie sędziego. W przeciwnym razie metoda Pawlaka warta rozważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Baca Wyborcza pogardza Narodem Polskim IP: 62.181.161.* 21.10.04, 11:00 i stad takie komentarze. Przeciez doskonale wiedza, ze 75% Polakow jest za kara smierci, a mimo to pogardliwie nazywaja zabiegi PiS-u "gra pod publiczke". Czyli 3/4 Narodu Polskiego to "publiczka", ktora mozna zignorowac, bo przeciez racje jak zawsze ma Michnik, Rada Europy i inne nieobieralne i za nic nieodpowiadajace organizacyjki, z ktorych normalny czlowiek nie ma zadnego pozytku. Smieszy mnie, ze Wyborcza tak chetnie walczy z roznej masci, najczesciej urojonymi, fundamentalizmami, a sama pograzona jest w oblakanczym fundamentalizmie POPRAWNOSCI POLITYCZNEJ i "KULTURY PRAW CZLOWIEKA", przy czym te prawa maja rzecz jasna sluzyc mordercom, zwyrodnialcom, aborterom, pedalom, zawodowym bluzniercom w rodzaju Nieznalskiej, no i oczywiscie mniejszosciom narodowym i seksualnym. Nie normalnym ludziom, ktorzy przeciez sa tylko nic nie znaczaca "publiczka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doBacy Re: Wyborcza pogardza Narodem Polskim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:18 hm, ja myślę - z historii wiem - że 75% Narodu chce też niższych cen i wyższych płac, tylko że co z tego wynika - puste pułki w sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ------------------ do sBacy IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:55 Gość portalu: S. Baca napisał(a): >Wyborcza pogardza Narodem Polskim > i stad takie komentarze. Przeciez doskonale wiedza, ze 75% Polakow jest > za kara smierci, A zeby ci uwalono durny leb przy werdykcie sedziowskim 75 % za i 25 % przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mufti Wąchocka Zamknij ryj, jeśli nie masz... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 17:21 nic do powiedzenia oprócz inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Bardzo trafny i prawdziwy komentarz. 21.10.04, 11:08 Kiedy ludzie przejrzą na oczy i przestaną się dawać nabierac tak cynicznym oszustom jak Kaczyńscy i Ziobro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Bardzo trafny i prawdziwy komentarz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:33 > Kiedy ludzie przejrzą na oczy i przestaną się dawać nabierac tak cynicznym > oszustom jak Kaczyńscy i Ziobro? Teraz modne jest pogardzanie wolą ludu - i takie europejskie. Każdy polityk "na poziomie" powinien się wykazać jak bardzo ma w du*ie opinię społeczną, bo inaczej okrzykną go cynicznym oszustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal "głos ludu" tak naprawdę nie jest głosem 75% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:38 w każdym kraju jest parę grup społecznych: - część dba głównie o swój rozwój umysłowy (intelektualiści), - część jakąś tam edukację odebrała, ale zajęła się sprawami materialnymi, - część, która dba tylko o to żeby żyć z dnia na dzień (ew. mieć czego się napić rano i wieczorem). niestety Manuelo, tzw. "głos ludu" to głos tej ostaniej części, bo tak żyć najłatwiej i oni stanowią większość w każdym społeczeństwie. Ale poglądy życiowe takich ludzi są tylko zasłyszanym odbiciem cudzych, na ogół najmocniejszych - recept na życie najłatwiejszych do zrozumienia, ale na ogół niemożliwych do zrealizowania i wewnętrznie ze sobą sprzecznych. Dlatego "głos ludu" tak naprawdę nie jest głosem 75% ludzi, tylko głosem demagogów (takich jak Kaczyński i Ziobro), zwielokrotnionym przez tłum potakiwaczy, którzy nie mają własnego zdania, u których najprostsze rozwiązania znajdują największy posłuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aammm Re: Partie stryczka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.10.04, 11:12 Większość to nie publiczka - ten argument jest nietrafiony. Poglądy ludzi trzeba szanować. Wydaje mi się, że działania PiS nie są związane z szacunkiem ale z matematyką. A to, że większość tak chce nie oznacza, że tak należy. Ja osobiście uważam, że wystarczy skutecznie izolować przestępców (niektórych w taki sposób aby niegdy nie uzyskali wolności). Argumentów jest wiele ale ograniczę się do "nie zabijaj" oraz do przypadków pomyłek sądowych i wykonania kary śmierci na niewinnych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB_KING ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.zak.com.pl / *.zak.com.pl 21.10.04, 11:14 to byloby najlepsze rozwiazanie, bo brednie ktore glosi sa nie do zniesienia... ma Pan, Panie Ziobro wyjatkowa okazje, jako ze bedzie Pan stracony jako pierwszy od wielu lat, to moze Pan sobie wybrac metode: a) powieszenie, b) pluton egzekucyjny, (najpierw dla jaj strzelaja srutem, a na koniec jada kałachem, dla wiezniow ceniacych sporty extremalne) c) gilotyna (sponsorowane przez Gillet Mach3) d) scięcie przez araba (uwaga nowość!!!!) e) specjalnie dla Pana, Panie Ziobro, ukrzyzowanie na krzyzu!!!! --------------------------------------- Moje rozwiazanie problemu: 1.sprawniejsze prawo i system sądowniczy, 2.częściej stosować kare dożywocia, 3.przymusowe roboty, tak aby wiezniowie na siebie zapracowali, a nie zyli z kasy podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genowefa Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.crowley.pl 21.10.04, 11:20 Pan Ziobro powinien pierwszy wykonaç egzekucj´ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agalka Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.gov.pl 21.10.04, 11:39 Popieram w 100%. Aż mi wstyd, że żyję w kraju, gdzie 77%, to barbarzyńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: ZIOBRO NA STRYCZEK IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 11:50 Zdecydowana wiekszosc tych morderstw nie miala prawa sie zdarzyc i to nie ma nic wspolnego z wprowadzeniem kary smierci. To, ze obywatel czuje sie wszedzie niebezpieczny zawdzieczamy tylko POLITYKOM, RZADOWI ludziom podobnym do Kaczynskiego i Ziobry. To oni liberalizowali prawo, to oni nie daja do dyspozycji policji na zwiekszenie az do stopnia wystarczajacego srodkow na patrolowania naszych ulic, osiedli, komunikacji. Bezczelni pis-owcy populisci od tego sie odzegnuja a proponuja pyskowke o wprowadzeniu kary smierci. Jak mozna byc tak slepy i tego nie widziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip od barbarzyncy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.10.04, 11:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16864467&a=16880490 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc Po co na krzyżu, lepiej krzyżować na paragrafie:) IP: *.echostar.pl 21.10.04, 14:26 q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a DEMOKRATYCZNA DYKTATURA IP: *.acn.waw.pl 21.10.04, 11:25 Tak, tak, Panie Erneście, wola społeczeństwa w kraju demokratycznym się dla Pana nie liczy. Można i trzeba ją poprostu olać, chyba że da się ją wykorzystać dla własnych celów. Jakie to proste - "motłoch niech się nie odzywa" - od demokratycznej dyktatury to jesteśmy MY. Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: DEMOKRATYCZNA DYKTATURA 21.10.04, 15:38 Gość portalu: a napisał(a): > Tak, tak, Panie Erneście, wola społeczeństwa w kraju demokratycznym się dla > Pana nie liczy. Zawsze mi sie wydawalo ze w demokratycznym kraju wola spoleczenstwa uzewnetrznia sie w wynikach wyborow. Czemu wiec skoro to tak wazna sprawa spoleczenstwo nie wybierze tych ktorzy jednoznacznie opowiadaja sie za kara smierci? Wg. mnie to dlatego ze wbrew pozorom nie jest glupie i rozumie ze to jest temat zastepczy. Oraz to ze zamiana dozywocia na KS w niczym nie podniesie poziomu bezpieczenstwa, a tylko narazi Polske na reperkusje miedzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: DEMOKRATYCZNA DYKTATURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:16 > Wg. mnie to dlatego ze wbrew pozorom nie jest glupie i rozumie ze to jest >temat > zastepczy. Oraz to ze zamiana dozywocia na KS w niczym nie podniesie poziomu > bezpieczenstwa, a tylko narazi Polske na reperkusje miedzynarodowe. Z tym pierwszym, to bym się nawet zgodziła choć nie do końca, bo jak pamięcią sięgam PiS był za KS. Jednak jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to moim zdaniem jest ono odwrotnie proporcjonalne do ilości żywych bandziorów, bo nawet zapudłowany bandzior ma (choć bardzo ograniczony) kontakt z ludźmi, a poza tym może uciec - jest jak pilnie strzeżona bomba - może się zdarzyć, że wybuchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:38 Bełkotliwe argumenty abolicjonisty - p. Skalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wyjątkowy cynizm.. 21.10.04, 11:44 Oczywiście projekt zostanieo drzucony, a wtedy Ziobro & Kaczyński lać będa krokodyle łzy: "chcieliśmy dobrze, ale nam komuchy nie pozwoliły!!!". Budzi to we mnie postawy wymiotne. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Wyjątkowy cynizm.. 21.10.04, 11:50 Ooo... i pan Krisk się odezwał. Czy poza epatowaniem wymiocinami ma jeszcze coś do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk W tej kwestii... 21.10.04, 11:52 .. raczej nie. Bo i o czym tu gadać? O cynizmie i wyrachowaniu polityków? Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: W tej kwestii... 21.10.04, 11:57 W takim razie proszę się zaopatrzyć w konieczny woreczek. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Raczej poczekam... 21.10.04, 11:59 .. aż przechodzić będzie jakiś mądrala z PiS. Uważam, że Ziobrze byłoby do twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: Wyjątkowy cynizm.. IP: *.219.234.157.telsat.wroc.pl 21.10.04, 11:54 Zgadzam sie, wg GW "za przywrócenie kary śmierci groziłyby Polsce sankcje, a nawet utrata części praw członkowskich UE".Czy Ci z Was, krorzy sa za kara smierci nie sa w stanie zrozumiec, ze ze wzgeldow prawnych, nie mozna jej wprowadzic? Pan Ziobro o tym doskonale wie.Po co wiec ta dyskusja? A reklama darmowa PiS..Niedobrze mi od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wyjątkowy cynizm.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:59 Mam wrażenie, iż każdy zwolennik kary śmierci, jest uważany przez Ciebie za cynika?! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nie. 21.10.04, 12:05 Absolutnie nie. Uważam, że za kara śmierci przemawiają istotne argumentu. Ja zresztą jestem przeciwny KS ze względów przewrotnych: przestępcy to ludzie bardzo prymitywni emocjonalnie, perspektywa ich własnej śmierci niezbyt ich przerazi. Natomiast odsiedzenie reszty życia (bez możliwości wyjścia) w betonowej celi, bez gazetek, telewizora i kolegów.... Natomiast to co robi PiS jest prymitywną grą. A ja nie lubię prymitywów. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Nie. 21.10.04, 12:27 dr.krisk napisał: > A ja nie lubię prymitywów. Ja również.Po czym poznać prymitywa? Wchodzi i oświadcza na dzień dobry, że ma odruchy wymiotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP DO NIEJAKIEGO DRA KRISA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:14 Moje "za" odnośnie kary głównej wynika głównie z jej funkcji retrybucyjnej (funkcja prewencyjna też, ale nie jest ona najważniejsza). A to czy ktoś jest prymitywny emocjonalnie jest tutaj mało istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip autor rznie glupa IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 21.10.04, 11:54 Ciekawe ile razy trzeba bedzie pisac,ze nauka Kosciola nie wyklucza kary smierci? Zamiast tego mamy przedstawione odmienne zdanie papieza na ten temat,co oczywiscie sugeruje,ze to jest wlasnie nauka Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafa Re: Partie ględzenia, nie czynu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 11:56 Trudniej sie zabrać za dofinansowanie i podwyższenie wymagań wobec policji - realne działania dla zwiększenia bezpieczeństwa obywateli kraju, a wołac o KS to tak łatwo i jaki rozgłos medialny. Politykierstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Oczywiście. 21.10.04, 12:01 W majestacie prawa powiesi się (otruje, usmaży prądem, zabetonuje żywcem) jakiegoś bandziora, a pospolite przestępstwa: poczciwe pobicia, kradzieże, gwałty, itp. , dalej będą traktowane tak jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafa Re: Oczywiście. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:09 Również tym, którzy sie łudzą że zabicie paru gości sprawi że będą bezpieczniejsi wieczorem na ulicy oraz w mieszkaniu powiedziałbym - jak dla was, dla mnie bezpieczeństwo jest niezwykle ważnym elementem jakości życia i dlatego chętnie widziałbym podwojenie nakladów budzetu państwa na policję, zwiększenie liczby policjantów o 50%, wysokie premie za złapanie przestępców. Kosztem czegokolwiek, bez różnicy czy to będzie kosztem zakupu paru myśliwców dla wojska czy kosztem każdej innej pozycji w budżecie łącznie z oświatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafa i te 70% niech też zadziała IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:15 więc wołajcie do posłów: nakłady na policję!, a nie KS, KS -a póki co wielu z was nie potrafi nawet, jak widzę codziennie, zjechać na pobocze gdy policja na sygnale jedzie łapać przestępców i ratować obywatela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal nonono już z tą oświatą to nie przesadzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:42 Oświata powinna być najważniejszą pozycją w budżecie, tylko dzięki wysokiej jakości edukacji nasze społeczeństwo będzie mogło wytrzymać w dobrej kondycji (materialnej) rozkręcający się wyścig wysokospecjalistycznych technologii. Bez niej staniemy się krajem zacofanym (o ile już nie jesteśmy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Partie ględzenia, nie czynu IP: *.proxy.aol.com 21.10.04, 12:05 Naturalnie tak. O bezpieczenstwo obywateli ma dbac POLICJA i egzekwownie PRAWA. Nalezy policji dac do tego srodki i egzekwowac jej dzialanie. To nie powinno byc tak, ze ewidentne zaniedbania politykow w sprawie bezpieczenstwa obywateli daja im prawo do "pyszczenia" o wprowadzeniu kary smierci, ktora NIC NIE ROZWIAZUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareksp Re: Partie stryczka IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 12:05 Ten artykuł to kolejny przykład na to, że przeciwnicy kary śmierci w dyskusji nad tą karą stosują kłamstwa. 1."LPR i PiS odwołują się do chrześcijaństwa i nauki Kościoła, więc nie wiadomo, jak godzą swój postulat z etyką, którą głosi Papież, wyraźnie opowiadając się przeciw tej karze, i z zasadą nienaruszalności ludzkiego życia od poczęcia do naturalnej śmierci." Nie wiem jak LPR, ale PiS nie odwołuje się do chrześcijaństwa by uzasadnić przywrócenie kary smierci. Zauważa tylko, że kara śmierci jest niesprzeczna z etyką chrześcijańską. Zdanie papieża w tej sprawie jest Jego prywatnym zdaniem, a nie zdaniem wynikającym z Jego nieomylności w niektórych kwestiach wiary. 2."Skuteczna jest ta kara na pewno, bo jak się kogoś zabije, to on nie żyje." Czy jest coś złego w tym, że morderca, który zgwałci i zabije kilkoro czy kilkanaścioro kilkuletnich dzieci, po ukaraniu nie skrzywdzi już żadnego dziecka? Według Skalskiego widać jest to coś złego, niech lepiej zabija dalej, wychodząc na przepustki lub po ucieczce z więzienia, albo po warunkowym przedterminowym zwolnieniu. Tak, tak, po zwolnieniu, bo ukochana przez Skalskiego Rada Europy zakazuje bezwzględnego dożywocia. 3."Równie pewne jest, że takiej kary Polska nie wprowadzi." Skalski-jasnowidz? 4."Partie stryczka mogą więc bezpiecznie grać pod publiczkę, wiedząc, że nie grozi to żadną odpowiedzialnością, poza moralną. A ta się przy zdobywaniu głosów nie liczy." Sparafrazuję: Partie troski o morderców mogą bezpiecznie mówić brednie wiedząc że nie grozi to żadną odpowiedzialnością. W Polsce w wyborach mądrość nie liczy się, z reguły zwycięża głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: Partie stryczka IP: 5.6.* / *.bmwgroup.com 21.10.04, 12:16 POMYSLODAWCE POWIESIC ZA ZIOBRO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ------------------ Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:17 Proponuje przywrocic wyroki smierci zgodnie z wola wiekszosci, a poniewaz wiadomo, ze np. w USA w ostatnich dziesiecioleciach powojennych okolo 10% wyrokow wykonano na osobach niewinnie skazanych, ze istnieje prawdopodobienstwo pomylki, proponuje wybrac takie niewinne ofiary sposrod zwolennikow wyrokow smierci, losowo lub w kolejnosci alfabetycznej. Jak sie kilka durnych lbow potoczy, to ludzie zaczna wreszcie myslec glowa a nie zapijaczona watroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiTy Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 12:31 No proszę. Jest jednak ktoś, kto zwrócił uwagę na możliwość pomyłki sądowej. Może teraz zwolennicy, którzy z pasją mowią o ochronie innych przed zabójcami na przepustce pomyślą o ochronie niewinnych przed niesprwiedliwym wyrokiem? Skutków tej kary odwrócić nie można. O, przepraszam! To zwykle konserwatywna, religijnie nastawiona prawica jest za kara śmierci. Więc jednak można. W zaświatach. Że też jestem ateistą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.cs.umbc.edu 21.10.04, 15:19 Nie wiem, skad wzieto dane o 10% nieslusznie skazanych. Wedlug ostatnich danych (opublikowanych przez Wydzial Penitencjarny stanu Maryland, w ktorym nb. kary smierci obecnie sie nie wykonuje) prawdopodobienstwo skazania niewinnej osoby jest mniejsze od prawdopodobienstwa smierci w wypadku samochodowym, ale jakos jeszcze nie zabroniono uzywania samochodow. Jesli chodzi o nieodwracalnosc kary, to warto zauwazyc, ze kara wiezienia jest takze nieodwracalna (kto mi zwroci stracony czas? masz wehikul czasu czy co?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprobuj i Ty Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 15:27 ZA niesłuszne skazanie można otrzymać chociaż rekompensatę pieniężną (patrz np. KPK polski). Po śmierci skazany nie skorzysta z pieniędzy (chyba, że zrobi mu się pogrzeb za miliony :)). Za spowodowanie wypadku można pójść do paki, a za niesłuszny wyrok? Sędziego skarzą? Wątpię. Przecież jeśli dochowa się procedur to nie można się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal hihi a w Stanach nie można :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:46 przeczytaj rozmowę z Nicholasem Yarrisem serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2343145.html , który przesiedział 22 lata w celi śmierci: "- Wyszedłeś kilka miesięcy temu. Co będziesz robił, z czego żył? Dostałeś jakieś odszkodowanie? - Nie, prawo stanu Pensylwania nie przewiduje rekompensaty za niesłuszne skazanie. Kiedy wyszedłem z więzienia, miałem dokładnie 5 dolarów i 37 centów." Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor 21.10.04, 15:45 Gość portalu: mio napisał(a): > Nie wiem, skad wzieto dane o 10% nieslusznie skazanych. Wedlug ostatnich danych > (opublikowanych przez Wydzial Penitencjarny stanu Maryland, w ktorym nb. kary > smierci obecnie sie nie wykonuje) prawdopodobienstwo skazania niewinnej osoby > jest mniejsze od prawdopodobienstwa smierci w wypadku samochodowym, ale jakos > jeszcze nie zabroniono uzywania samochodow. Wypadek to ja sama nazwa wskazuje sprawa przypadkowa, niezalezna od nikogo. Skazanie to sprawa zaplanowana i wykonana w majestacie prawa. Nie widzisz roznicy? Tobie i urzednikom stanu Maryland polecam lekture Arystotelesa. Juz on zauwazyl ze nasz stosunek do ludzi reguluje etyka, natomiast do przedmiotow (czy tez w tym przypadku - wypadkow) - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iposek Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:42 jasne, ważny argument, pomyłki sądowe dlatego nie mażna stosować kary śmierci bo być może skasujemy niewinnego (tylko bez bredni o nieodwracalności kary bo ja na ten przykład wolałbym niesłusznie zawisnąć niż niesłusznie kiblować 20 lat a czasu też nikt nie zwróci), tylko idąc dalej tym tropem to należy przymknąć wszystkich uniewinnionych, w końcu to też mogą być pomyłki sądowe, nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Zwolenicy wyrokow smierci pod topor IP: *.chello.pl 22.10.04, 01:45 zbędne są tu dane i racjonalne argumenty. nawet gdyby nie było przypadków niewinnie skazanych to kara śmierci jest rzeczą nie dopuszczalną. człowiek rodzi się dobry, i jakby się w dalszym życiu nie zachował, to nadal jest człowiekiem. nie mamy prawa mu tego człowieczeństwa odbierać, a i tak to robimy przez te nieludzkie warunki w jakich ich trzymamay. i co??? to ma ich zmienic/ zRESOCJALIZOWAĆ??? bardzo polecam, pojdzcie sobie kiedys do wiezienia, popatrzcie na tych przerażonych zrezygnowanych i glęboko nieszczęsliwych ludzi. porozmawiajcie z nimi. zapytajcie sie czemu tu sa. skad sa. czy mieli mame i tate. czy mieli dom. czy chodzili do szkoly. cy ktos ich wychowywal. czy nie byl to przypadkiem dom dziecka poprawczak alkoholik narkoman prostytutka zlodziej. czy mieli w co sie ubrac co jesc. czy byli bici. przerazajace to jest. ci ludzi w wiekszosci nigdy nie zostali nauczeni jak zyc w normalnym spoleczenstwie, jak sie z nim zintegrowac. a to, moi mili, nie jest wiedza, wbrew pozorom, wrodzona. a te pobyty w tych potwornych warunkach im wcale nie pomagaja(a jak im nie to i nam nie. jestesmy jednym spoleczenstwem)nisczy ich to jeszcze bardziej, przepelnia nienawiscią do systemu, integruje srodowisko przestępcze. )nie unniewinniam ich, z reguly za cos siedza. cos zlego zrobili. czesto kogos bardzo skrzywdzili. ale czy natura chrecijanska nie polega na wybaczaniu i na milosci blizniego? czy nie powinnismy sobie postawic za zadanie pomoc tym ludziom, nauczyc ich jak zyc, leczyc, a nie upraszczac sobie sprawe przez zamordowanie ich? co my chcemy zrobic? oko za oko zab za zab? i co ? zabijaniem mamy nauczyc zeby nie zabijac? nauka poprzez zastraszanie. i tak mozna. w ogole nie rozumiem jak mozna tracic czas nerwy i energie na debatowanie nad takimi tematami. kara smi4erci jest nie do przyjecia, jestesmy krajem cywilizowanym i stac nas na wiecej. a tak w ogole to zauwazcie taki fenomen ze najbardziej za kara smierci, i najwieksza nienawisc czuja ci, ktorzy nigdy nie zostali bezposrednio pokrzywdzeni przez zloczynce ktory przez to przestepstwo by na taka kare zaslugiwal. ludzie ktorzy sa przepelnieni ta ochydna nienawisca, to w wiekszosci przypadkow tacy, ktorzy o tym uslyszeli w tv lub w radio, przeczytali w gazecie, uslyszeli ze gdzies podobno komus ktos.a czy ktos z was rozmawial kedys z ofiara takiego przestepstwa? jim consedine okresla to jako podwojna viktimizacja ofiary. raz poprzez samo przestepstwo, a za drugim razem kiedy wszystko sie skupia na winnym, i jak go ukarac a ofiara, ktora nieraz potrzebuje pomocy pozostala w tle. polecam nowy temat. mediacja, kary alternatywne, sprawiedliwosc naprawcza. nie warto tracic czasu na gadki ktore i tak do niczego nie doprowadza, bo ufam, ze dzieki wstapieniu polski do ue jestesmy bezpieczni przed groznymi dla nas pisem liga i samoobrona. cholera. jeszcze sie razem za to biora. trzeba miec ostro poprzewalane we lbie zeby sie tym powaznie nie przerazic. wyobrazacie sobie co to bedzie jak rzadzic nami bedzie koalicja pis lpr i lepperiada. jakis koszmar!a wy zamiat ich tepic i sie zastanowic co tu zrobic zeby bylo lepiej i bezpieczniej jeszcze ich poieracie. nie do wiary. cywilizowani polacy katolicy. congratulacje. na tym skoncze, brak mi slow. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Partie stryczka IP: 62.233.139.* 21.10.04, 12:18 kara śmierci jest ok. co ciekawe badania na Wydziale Prawa UW wskazują że nawet tam jej zwolennicy są w większości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Propozycja IP: *.219.234.157.telsat.wroc.pl 21.10.04, 12:31 Propunuje wprowadzenie kary smierci dla czlonow partii nie wywiazujacych sie z obietnic wyborczych.Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portos Re: Propozycja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:35 w pierdlu do końca kadencji sejmu by wystarczyło, ale przyznaję że jest to krok w kierunku leczenia prawdziwych bolączek tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Chore biedaczysko IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 21.10.04, 12:35 Co on zażywa, że taki żółty? Może ciężko chory - tekst tez na to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: Chore IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 12:38 chory, niesmaczny wypad ad personam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Chore IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 21.10.04, 12:42 Nawet bardzo niesmaczny, jakby nieświeży, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: Chore IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 13:10 ale to było o twoim pisaniu he, he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ------------------ Re: Partie stryczka IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 12:39 Nowy Testament Kazanie na gorze 5.7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. 5.21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. 5.22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. 5.38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 5.39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! 5.43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził 5.44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 5.45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 5.46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 5.47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 5.48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. 7.1 Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. 7.2 Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Czego kazdemu z Was i ja najserdeczniej zycze. Pamietajac oczywiscie o omylnosci sadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Partie stryczka IP: 217.17.35.* 21.10.04, 13:19 Osobiscie jestem przeciwnikiem przywracania ks w Polsce. Kazdy kto mial do czynienia z naszym tzw. wymiarem sprawiedliwości potwierdzi pewnie mój pogląd, że liczne zatrudnione tam osoby sprawiają wrażenie kompletnie niekompetentnych, wręcz na pograniczu niedorozwoju umysłowego, a nie brak też ludzi całkowicie skorumpowanych i ewidentnych przestępców wykorzystujących etat sędziego czy prokuratora do nielegalnej dzialalnosci. I takim ludziom dac do ręki kare śmierci - absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareksp Re: Partie stryczka IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 13:58 Gość portalu: Speedy napisał(a): > Osobiscie jestem przeciwnikiem przywracania ks w Polsce. Kazdy kto mial do > czynienia z naszym tzw. wymiarem sprawiedliwości potwierdzi pewnie mój pogląd, > że liczne zatrudnione tam osoby sprawiają wrażenie kompletnie niekompetentnych, > > wręcz na pograniczu niedorozwoju umysłowego, a nie brak też ludzi całkowicie > skorumpowanych i ewidentnych przestępców wykorzystujących etat sędziego czy > prokuratora do nielegalnej dzialalnosci. I takim ludziom dac do ręki kare > śmierci - absurd. Chyba jeszcze gorsza niekompetencja jest w armii i policji. Chciałbyś odebrać broń żołnierzom i policjantom? Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Partie stryczka 21.10.04, 15:50 Gość portalu: dareksp napisał(a): > Chyba jeszcze gorsza niekompetencja jest w armii i policji. Chciałbyś odebrać > broń żołnierzom i policjantom? Co to za analogia? Te sluzby nie maja wladzy wydawac jakichkolwiek wyrokow, a sad od tego jest. Uzycie broni przez wojsko w Polsce to SF, natomiast przypadki nieslusznego uzycia jej przez policje w sposob nieprawidlowy sa sporadyczne i od razu robi sie z tego wielka afera. A sady wyroki wydaja codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iposek Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:48 ok tyle tylko że Sejm stanowi prawo świeckie a nie religijne, może byśmy się nie podpierali religiją (fakt że DEKLAROWANĄ przez większość społeczeństwa, ale jednak nie państwową - jedynie słuszną)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normal Re: Partie stryczka IP: *.chello.pl 21.10.04, 13:20 Jest jeszcze parę osób w tym kraju, które nie utraciły własnej tożsamości i piszą prawdę o "prawdach" głoszonych przez Pana Z i jego partię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKOI Re: Kara śmierci -REFERENDUM IP: 212.160.172.* 21.10.04, 13:22 Może potrzeba zrobić referendum - kraj jest taki jak jego OBYWATELE. Jak zechcą kary śmierci niech jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krz Re: Kara śmierci -REFERENDUM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.04, 14:34 a potem zrobimy referendum zeby zrobic zerowe podatki i zasilek dla bezrobotnych w wysokosci 10k zl :) Wynik latwo przewidziec :) Rzad musi robic wszystko co dobre dla spoleczenstwa, a nie to czego spoleczenstwo chce. Wielu politykow tego nie rozumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyczka SdPl MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA IP: *.tpsa.techsys.pl 21.10.04, 13:24 MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO? Zwracam sie do zwolennikow kary smierci, z tym jakze absurdalnym postulatem, Obciecie rak czlowiek moze sobie wyobrazic z wiekszo latwoscia niz wlasna smierc-wlasna smierc wydaje nam sie niemozliwa, utrata reki tak. To wplywa na 'mozliwosc wyobrazenia soie bez dwoch rak' i konsekwencji jakie sie z tym wiaza, w przypadku smierci i ich konsekwencji dla nas samych jest to 'niewyobrazalne' przeto slabiej oddzialywuje na wyobraznie(ktory przestepca mysli, ze go zabija?), a co za tym idzie nie ma takiego wplywu prewencyjnego jak sie 'stryczkowca' wydaje, Z cala pewnoscia OBCINANIE RAK psiada potecjalnie wieksze mozliwosci prewencyjne-SPRAWDZCIE NA SOBIE : CO WAS BARDZIEJ PRZERAZA I CO JESTESCIE SOBIE WYOBRAZIC: UTRATE 2 RAK? CZY STRYCZEK, ewentualnie rozstrzelanie(moze jeszcze bardziej abstrakcyjne) A przeciez mozliwosc prewencji jest glownym argumentem, bo przeciez nie oszczednosc, no chyba ze wybijemy wszystkich z wyrokami powyzej 5lat wtedy moze doznamy jakiejs zauwazalnej-dostrzegalnej oszczednosci. ps. oczywiscie nie jestem za zadna z powyzszych kar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareksp Re: MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO W IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.10.04, 13:52 Gość portalu: sympatyczka SdPl napisał(a): > MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO? > > > Obciecie rak czlowiek moze sobie wyobrazic z wiekszo latwoscia niz wlasna > smierc(ktory przestepca > mysli, ze go zabija?) W tej chwili żaden, bo nie ma kary śmierci. Paradoksalnie, gdy zabijasz małe dziecko, jesteś specjalnie chroniona przez państwo przed agresją innych więźniów. > CO WAS BARDZIEJ PRZERAZA I CO JESTESCIE SOBIE WYOBRAZIC: > UTRATE 2 RAK? CZY STRYCZEK, ewentualnie rozstrzelanie(moze jeszcze bardziej > abstrakcyjne) > A przeciez mozliwosc prewencji jest glownym argumentem, > > mnie bardziej przeraża śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: nic dziwnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:52 Politykom bardziej opłaca się być za karą śmeirci niż przeciw. Bo łatwiej jest zbić kapitał na podsycaniu poczucia zagrożenia i wyrażaniu "współczucia i zrozumienia" gdy jednocześnie samemu ma sie osobistą ochronę i pozwolenie na broń palną. Trudniej zaryzykować autorytet do uświadomienia społeczeństwu, że kara śmierci po pierwsze nie rozwiąże problemu przestępczości, po wtóre społeczeństwa postępowe wyrzekły sie jej stosowania. W kilku stanach USA wprowadzono moratorium na jej wykonywanie po serii pomyłek sądowych. Kościół katolicki co prawda dopuszcza karę śmierci, ale począwszy od XIV wieku Kościół ten ze szczególnym uwzględnieneim Stoliy Apostolskiej był ostoją konserwatyzmu a czasem wręcz wstecznictwa. Właściwie dopiero Leon XIII w encyklice "Rerum novarum" rozpoczął proces odchodzenia od twardego dogmatyzmu na rzecz stopniowego godzenia się z postępem. Z reguły jednak było i jest tak, że Kościół po prostu w pewnym momenice akceptował rzeczywistość natomiast postęp dokonywał się na ogół bez jego udziału. Wydaje mi się, że odejscie Kościoła od poparcia dla kary śmeirci jest kwestią 20-30 lat i stanowisko Jana Pawła II będzie w tym wypadku miało olbrzymie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: nic dziwnego 21.10.04, 14:05 Skoro bardziej sie oplaca,to dlaczego jedyna konsekwentna w tym wzgledzie partia jest UPR ? PiS zas wyciaga to na potrzeby kampanii wyborczej,bo przeciez niedawno jeszcze Kaczynski sluchal papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:23 Gość portalu: sympatyczka SdPl napisał(a): > MOŻE OBCINAJMY OBIE RĘCE ZAMIAST ZABIJAĆ-CO WY NA TO? Ciekawa propozycja. Słyszałam też kiedyś o ciekawej karze dla gwałcicieli : przybija się delikwenta za genitalia, daje do ręki nóż, i podpala dom w którym jest zostawiony. Ma szansę - może się odciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: Partie stryczka 21.10.04, 13:55 Oczywiście największe protesty przeciw karze śmierci będą w GazWybie. W tym czasie Żydzi w Izraelu zamordują rakietymi wystrzelonymi ze śmigłowców kilkunastu Palestyńczyków... JaC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacq Re: Partie stryczka IP: *.emse.fr / *.emse.fr 21.10.04, 16:53 Biedaku ! Izraelskie rakiety godza w potwornych zbrodniarzy, gotowych mordowac niewinnych w imie ich bandyckiej religii. Jest tragiczne, jesli gina przy tym niewinni ludzie (czesto manipulowani gowniarze, wysylani na ulice rzucac kamienie na czolgi i nazywani przez neoliberalnych idiotow "bojownikami za sprawe palestynska". Czy wysadzenie w powietrze kawiarni pelnej mlodych ludzi, ktorych jedyna wina jest, ze sa Izraelczykami, zasluguje, wedlug Ciebie na jakiekolwiek usprawiedliwienie ? Ja sam chetnie wieszlbym za nogi arabskie suki, ktore wychowuja takie scierwo ludzkie (naprawde ludzkie ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manuela Re: Partie stryczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:31 Nie powinno się żadnego narodu doprowadzać do stanu, w którym nie ma już nic do stracenia. Nie powinno się też z szacunku do własnej męczeńskiej historii zamieniać się w ludobójców (więzienia, tortury, strzelanie do dzieciaków, burzenie domów, zamykanie w getcie itp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc A księga genesis ? ,,kto przelewa krew człowieka, IP: *.echostar.pl 21.10.04, 14:19 tego krew przez człowieka będzie przelana'' (cytat niedokładny) A w ogóle to jestem niewierzący, i zdanie papieża w tej materii jest dla mnie mało istotne. A po za tym - kto powiedział, że wszystko, co popiera większość to populizm. Powiedziałbym raczej, że demokracja. Komentowana opinia to ancient art of jumping to conclusions, zamęt semantyczny, cyrk Skalskiego czy jak tam wolicie. Ponadto chciałbym zaznaczyć, że społeczeństwo powinno mieć możliwość powiedzenia pewnym osobom ,,żegnaj''. I dopóki ktoś nie zaproponuje lepszej tego metody niż kara śmierci - będę zwolennikiem KS. Cieszę się również, że jestem w większości. Do zobaczenia w referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magbet Oko za oko ząb za ząb i to byłoby swprawiedliwie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 14:28 Hammurabi to był dobry prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iposek Re: Oko za oko ząb za ząb i to byłoby swprawiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:57 w sumie to racja tyle tylko że mało edukacyjnie, lepiej zęby za ząb, oczy za oko itd. kara powinna być nieuchronnym następstwem złamania prawa ale powinno to być jednocześnie bardzo drastyczne następstwo tak aby spełniało warunki prewencji, i dlatego żywię ciepłe uczucia dla Vlada Palownika Odpowiedz Link Zgłoś