kawa_poranna11 18.06.24, 18:15 Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawana do dania jest płatna? Dlaczego korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych jest płatne? Pazerność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:31 Pisowcy w zamian za udzielanie Francuzom lekcji jedzenia widelcem powinni byli poprosić o zezwolenie skopiowania francuskiego prawa i nie tylko w tej sprawie. Zgodnie z francuskim prawem z 1967 r. restauratorzy muszą podawać do posiłków bezpłatną butelkę wody z kranu, jeśli klienci o to poproszą. We Francji karafka z wodą kranową jest częścią „kuwerty” w restauracjach, podobnie jak sól i pieprz oraz kosz chleba. Podobnie jak we Francji, we fholenderskich i belgijskich restauracjach serwowanie wody z kranu jest zjawiskiem normalnym. Jeśli chcesz, poproś o „une carafe d'eau” lub „un pichet d'eau”. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:36 Podobnie z ubikacjami w miejscach publicznych - są bezpłatne, każdy sklep, dworzec - czy to kolejowy, czy autobusowy, stacja benzynowa, restauracja, każdy urząd o określonej przepisami ilości klientów - musi mieć publiczną, bezpłatną ubikację. To jest złe rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:46 Pod tym względem Polska jest 50 lat za Murzynami. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 22:10 pies.na.czarnych napisała: > Zgodnie z francuskim prawem z 1967 r. restauratorzy muszą podawać do posiłkó > w bezpłatną butelkę wody z kranu, jeśli klienci o to poproszą. We Francji karaf > ka z wodą kranową jest częścią „kuwerty” w restauracjach, podobnie jak sól i pi > eprz oraz kosz chleba. Kosz z kromkami z bagietek zazwyczaj. Od 1967 roku podawano darmową szklankę kranówki, natomiast od 2016 zaczęto odmawiać podawania darmowej karafki kranówki. Nie wszędzie ale jednak. Problem ten uregulowało prawo 1 stycznia 2022 roku, które zobowiązuje restauratora do podania darmowej karafki kranówki do posiłku. Tutaj akurat nie musiał tego wiedzieć, bo nigdy nie dudnił na FK, ze mieszka we Francji na stałe. Depuis le 1er janvier 2022, une nouvelle loi anti-gaspillage est entrée en vigueur. Ce texte de loi stipule que les établissements de restauration et débits de boissons (cafés, bars, etc.) ont l’obligation de proposer une carafe d’eau potable gratuite à leur clientèle, toutefois en accompagnement d’une consommation. www.behring-water.com/restaurant-et-carafe-deau-quelle-obligation/ > Podobnie jak we Francji, w (...) belgijskich restauracjach serwowan > ie wody z kranu jest zjawiskiem normalnym. Jeśli chcesz, poproś o „une carafe d > 'eau” lub „un pichet d'eau”. Nieprawda. W zeszłym roku w Belgii, Walonii upadła propozycja prawa obligującego restauratorów do podawania darmowej kranówki do konsumpcji. www.lemonde.fr/economie/article/2023/03/03/en-belgique-le-gouvernement-wallon-renonce-a-imposer-la-carafe-d-eau-gratuite-au-restaurant_6164031_3234.html Restauratorzy we Flandrii, również w większości są temu przeciwni. Twierdząc, że ponoszą koszty serwowania kranówki takie jak przykładowo jej filtrowanie. "Niestety, nic nie jest za darmo". "Wodę trzeba filtrowac i zalacic komuś za jej podanie. Można sobie wyobrazić koszty podawania darmowej kranówki wszystkim klientom w restauracji." « Malheureusement, rien n’est gratuit », peut-on lire dans un communiqué de presse. « Même l’eau du robinet doit être filtrée et quelqu’un doit la servir. Imaginez si une terrasse entière en commande. daardaar.be/kuisine/bientot-des-carafes-deau-gratuite-dans-nos-bars-et-restaurants-cest-un-besoin-fondamental/ Przeciwni inicjatywie darmowej kranówki są lobbiści producentów piwa, wszelkich napojów alkoholowych i innych płatnych napojów. Podawana do konsumpcji woda zmniejsza pragnienie, więc i konsumpcję przede wszystkim piwa. Są oczywiście w Belgii restauracje, które podają darmową kranówkę. Ale nie jest to powszechne, ani wymagane. Istnieją nawet internetowe strony w Belgii z listami restauracji serwującymi darmową kranówkę. sosoir.lesoir.be/15-restaurants-ou-demander-une-carafe-deau-gratuitement-bruxelles Problem ten jest szeroko komentowany w belgijskich mediach. Zwłaszcza z przygotowaniami do prawnej obligacji podawania darmowej kranówki do posiłków w belgijskich restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:34 kawa_poranna11 napisał(a): > Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawana do dania jest płatna? - popros o "kranowe" - te dostaniesz za darmo :) > Dlaczego korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych jest płatne? - w wiekszosci krajow tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:38 j-k napisał: > kawa_poranna11 napisał(a): > > Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawana do dania jest płatna? > > - popros o "kranowe" - te dostaniesz za darmo :) I to jest ta różnica. Stawiają czystą, schłodzoną kranówę gdy nie poprosisz o butelkowaną. Bez proszenia. > > > Dlaczego korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych jest płatne? > > - w wiekszosci krajow tak jest. Ta większość to które? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:45 kawa_poranna11 napisał(a): > j-k napisał: > > > kawa_poranna11 napisał(a): > > > Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawana do dania jest płatn > a? > > > > - popros o "kranowe" - te dostaniesz za darmo :) > > I to jest ta różnica. Stawiają czystą, schłodzoną kranówę gdy nie poprosisz o b > utelkowaną. > Bez proszenia. - oni maja lepsze instalacje filtracyjne i ich kranowa nadale sie do picia. - polska kranowa - przewaznie - nie jest zbyt smaczna (bez gotowania) > > > > > Dlaczego korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych jest płatn > e? > > > > - w wiekszosci krajow tak jest. > > Ta większość to które? wszystkie w moim sasiedztwie: Niemcy, Belgia, Holandia, Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:47 > wszystkie w moim sasiedztwie: > Niemcy, Belgia, Holandia, Francja. Nie pierdol głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:05 Za to mu placa Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 19:19 szwampuch58 napisał: > Za to mu placa a ja place za uzywanie toalet. - w krajach o ktorych wspomnialem. i kolo sie zmyka, a pieniadz sie kreci :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 20:06 j-k napisał: > szwampuch58 napisał: > > Za to mu placa > > > a ja place za uzywanie toalet. - w krajach o ktorych wspomnialem. > > i kolo sie zmyka, a pieniadz sie kreci :) Łazisz po kościołach, rzucasz na tacę i myślisz, że zapłaciłeś za toaletę. W twoim wieku i przy twojej kondycji takie pomyłki są do wybaczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 20:11 suka.na.czarnych napisała: > Łazisz po kościołach, rzucasz na tacę i myślisz, że zapłaciłeś za toaletę. a ty w kosciolach siusiasz za oltarzem i to za frico ? przy twojej orientacji - to calkiem mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 22:17 Jako Volksdeutsch powinieneś wiedzieć ze w niemieckich kościołach są darmowe toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 22:25 x2468 napisał: > Jako Volksdeutsch powinieneś wiedzieć ze w niemieckich kościołach są darmowe to > alety. nie we wszystkich - w moim ewangelickm - nie ma. 1. nie jestem voksdeutschem . jak Jörl, vel vermieter jestem Polakiem mieszkajacym w reichu. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 22:54 To zwracam honor. Żałuj, gdybyś był to mógłbyś być niczym Matecki wzorowym członkiem pis. Pradziadek w Wehrmachcie, dziadek w PZPR, ojciec TW, jednym słowem wzorcowa pisia rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: a ja place za uzywanie toalet. 18.06.24, 22:59 > jestem Polakiem mieszkajacym w reichu. Jesteś pasożytującym imigrantem gryzącym rękę, która cie karmi. Zakała Polonii w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i znowu bredzisz, belgijska biedaczko ? 18.06.24, 23:18 suka.na.czarnych napisała: > Jesteś pasożytującym imigrantem gryzącym rękę, która cie karmi. Zakała Polonii w Niemczech. nie jestem ani Polonia, ani imigrantem , jestem Polakiem mieszkajacym przejsciowo w Reichu. doczytaj roznice, nieuczko. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. 40 lat w reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: i znowu bredzisz, belgijska biedaczko ? 18.06.24, 23:22 Przejściowo od 40 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: i znowu bredzisz, belgijska biedaczko ? 18.06.24, 23:24 pies.na.czarnych napisała: > Przejściowo od 40 lat :) > Gdyby Polska nie była w Unii to byłbyś nielegalnym imigrantem. Pamiętaj o tym gdy następnym razem będziesz popierał Polexit. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tia... 19.06.24, 15:52 pies.na.czarnych napisała: > Przejściowo od 40 lat :) tia... pobyt na tej Planecie tez jest przejsciowy... Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:48 j-k napisał: > > > kawa_poranna11 napisał(a): > > > > Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawana do dania jest > płatn > > a? > > > > > > - popros o "kranowe" - te dostaniesz za darmo :) > > > > I to jest ta różnica. Stawiają czystą, schłodzoną kranówę gdy nie poprosi > sz o b > > utelkowaną. > > Bez proszenia. > > - oni maja lepsze instalacje filtracyjne i ich kranowa nadale sie do picia. > > - polska kranowa - przewaznie - nie jest zbyt smaczna (bez gotowania) > > > > Dlaczego korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych jest > płatn > > e? > > > - w wiekszosci krajow tak jest. > > > > Ta większość to które? > > wszystkie w moim sasiedztwie: > Niemcy, Belgia, Holandia, Francja. Polska też. Niegazowana z kranu smakuje lepiej niż z Lidla. Patrz Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 18:52 > Niegazowana z kranu smakuje lepiej niż z Lidla. Ta z Lidla to jest przecież kranówka tylko z innego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:01 > - oni maja lepsze instalacje filtracyjne i ich kranowa nadale sie do picia. Nadaje się do picia jeżeli chodzi o normy, ale nie wszędzie jest smaczna. We Flandrii woda zawiera dużo chlorków. Jednak trzeba wiedzieć, ze dobre gatunki wody butelkowej zawierają wiele soli mineralnych, które potrzebuje nasz organizm. Ja w domu używam ten filtr dla wody do herbaty, czy kawy, lub schłodzonej do picia. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:24 Nie polecam. To jest wymieniacz jonowy który pozbawia wodę mikroelementów. W Trójmieście spokojnie można pic wodę z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 20:07 x2468 napisał: > Nie polecam. To jest wymieniacz jonowy który pozbawia wodę mikroelementów. > W Trójmieście spokojnie można pic wodę z kranu. > To jakieś bzdury. Sam mam taki. Filtr nie wychwyci wszystkich cząsteczek znajdujących się w wodzie – nie demineralizuje jej. Woda pozostaje więc czysta, ale wciąż bogata w wartościowe składniki mineralne. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 22:19 Bzdura? To jak to działa? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 22:23 To jest opisane na stronie Brita.pl Filtr BRITA MAXTRA PRO zapewnia 150 litrów świeżo przefiltrowanej wody. Jego żywica jonowymienna redukuje zarówno twardość węglanową (kamień), jak i metale, takie jak miedź i ołów. Węgiel aktywny redukuje substancje, które mogą pogarszać smak, takie jak chlor i związki chloru. Można go uzywać do 4 tygodni. Po 4 tygodniach możesz przelać go np kwasem solnym i filtr jest jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 23:02 x2468 napisał: > Nie polecam. To jest wymieniacz jonowy który pozbawia wodę mikroelementów. Skąd masz to info? To jest filtr zrobiony z tłuczonych łupin orzecha kokosowego. Oczyszcza, polepsza smak i nie demineralizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 19:54 Z Lupin jest wytwarzany węgiel aktywny. Nie należy zapominać ze na węglu świetnie namnażają się bakterie dlatego jego przydatność jako filtra wody jest b. krótka. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 20:35 Nie kombinuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:25 j-k napisał: > wszystkie w moim sasiedztwie: > Niemcy, Belgia, Holandia, Francja. I to jest ta większość krajów Europy? Zdajesz sobie sprawę, że na terenie Europy w całości lub częściowo znajduje się 47 państw uznawanych na arenie międzynarodowej. I te wymienione przez ciebie są wątpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k tym niemniej radze... 18.06.24, 19:28 kawa_poranna11 napisał(a): > I te wymienione przez ciebie są wątpliwe. tym niemniej zawsze radze miec przy sobie zawsze pare monet o nominalach 50 centow i 1 Euro, zebys nie musiala biegac po krzakach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: tym niemniej radze... 18.06.24, 19:49 Helga a nasze narodowe 5 zl babcia weznie? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: tym niemniej radze... 18.06.24, 20:03 szwampuch58 napisał: > ... a nasze narodowe 5 zl babcia weznie? jak babcia jest Polka i pracuje w niemieckim zlewie, blisko granicy z Polska - to pewnie, ze tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:51 I ciągle nie ma odpowiedzi na pytanie zadane w nagłówku. Jakiś absurd z tymi opłatami. Trzeba by jak we Francji prawnych uregulowań? Dlaczego ludzie mieliby i mają szczać po kątach? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 19:53 kawa_poranna11 napisał(a): > I ciągle nie ma odpowiedzi na pytanie zadane w nagłówku. > Jakiś absurd z tymi opłatami. > Trzeba by jak we Francji prawnych uregulowań? > Dlaczego ludzie mieliby i mają szczać po kątach? I tak szczają. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 22:09 negativum napisał: > > Dlaczego ludzie mieliby i mają szczać po kątach? > > I tak szczają. Dlaczego by się z tym zgadzać i nie ułatwić tak zwyczajnie, po ludzku? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 18.06.24, 23:16 Pozyt! Szkoda, ze wywalili ten twój wpis o smacznej wodzie z ubikacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:29 pies.na.czarnych napisała: > Pozyt! Szkoda, ze wywalili ten twój wpis o smacznej wodzie z ubikacji :) > Pytaj się Snajpera :) W Gracji dają chleb. W Polsce czym chata bogata. Podobnie, jak w Czechach. Kiedyś skończyły mi się koronki. Podchodzi kelner a ja mówię mam tylko 16-17 koron. Poszedł na zapłacze, wraca z pełną kartą i mówi "wybierz sobie, co chcesz". Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:29 pies.na.czarnych napisała: > Pozyt! Szkoda, ze wywalili ten twój wpis o smacznej wodzie z ubikacji :) > Pytaj się Snajpera :) W Gracji dają chleb. W Polsce czym chata bogata. Podobnie, jak w Czechach. Kiedyś skończyły mi się koronki. Podchodzi kelner a ja mówię mam tylko 16-17 koron. Poszedł na zapłacze, wraca z pełną kartą i mówi "wybierz sobie, co chcesz". Odpowiedz Link Zgłoś
vivak01 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 08:13 "Trzeba by jak we Francji prawnych uregulowań?" Jeżeli chodzi o sikanie w publicznych ubikacjach, to oczywiście że tak. Władza publiczna działa na podstawie i w granicach prawa - to święta zasada odróżniająca państwo prawa od państwa policyjnego. Pytanie więc należy postawić - dlaczego nie ma prawnych uregulowań? A jeżeli chodzi o wodę w restauracjach - podaż i popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 16:01 > > wciąż bogata w wartościowe składniki mineralne > Nie pozostaje. Wszystko zależy od tego jaki filter używasz. Ten najprostszy, który przedstawiłem wyżej zatrzymuje jedynie większe cząsteczki i jednocześnie poprawia smak wody. Profesjonalne filtry poza filtrami zgrubnymi przepuszczają również wodę przez membranę, ale za tym wszystkim są mineralizatory wody i filtry zawierajace aktywny węgiel do poprawiania smaku wody. Na statkach morskich produkuje się wodę z wody morskiej (destylat). Ta woda głównie używana jest jako woda techniczna, ale niektóre statki posiadają również urządzenia do robieniu z destylatu wodę pitną. Mineralizacja tej wody realizowana jest przez wstrzykiwanie w trakcie jej poboru odpowiedniej ilości wody morskiej, która wcześniej przechodzi przez filtr biologiczny celem zabicia w niej drobnoustrojów. Pływając po Wielkich Jeziorach braliśmy wodę bezpośrednio zza burty. Tam w portach nie maja tak jak u nas serwisu bunkrowania wody pitnej. Jest to za trudne do uwierzenia przy ilości przemysłu jaki tam jest skoncentrowany:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 17:29 Jak się ma ta długa weypowiedź do zadanego pytania - dlaczego w Polsce się płaci za korzystanie z ubikacji w miejscach publicznych oraz za wodę podawaną w restauracji? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 17:31 a dlaczego w usa trzeba placic napiwki w kazdej knajpie? i nie tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 18:35 hordol napisała: > a dlaczego w usa trzeba placic napiwki w kazdej knajpie? i nie tylko? Nie trzeba. Jest w dobrym tonie. W Standardowo 20% od rachunku. Dlaczego należy ? Bo kelnerzy głównie zarabiają z napiwków, które nie są doliczane do rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 18:51 teoretycznie nie trzeba. w praktyce zawsze należy się.i to bardzo. widziałem reakcję faceta,któremu tam nie dałem napiwku. nota bene to nie była knajpa Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 20:39 Napiwki w Ameryce - Przewodnik dla Podróżujących www.niceland.pl/napiwki-w-usa-wszystko-co-musisz-wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:05 czyli obligatoryjny haracz. tip is the must Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:25 hordol napisała: > czyli obligatoryjny haracz. > > tip is the must hordol napisała: > teoretycznie nie trzeba. w praktyce zawsze należy się.i to bardzo. > widziałem reakcję faceta,któremu tam nie dałem napiwku. > nota bene to nie była knajpa tip is a must Przecież napisałem, że kelnerzy zarabiają na napiwkach. Jest to szacunek dla ich pracy. Czyli jak pisałem: w dobrym tonie. I żaden haracz. Zadowolony jesteś z konsumpcji oraz z obsługi to odwzajemniasz to napiwkiem. Tak to jest zwyczajowo w Stanach przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:34 wszyscy chcą tam napiwków Idiotyczny wątek. dlaczego w Polsce nie jest tak jak w Ameryce? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 21:48 hordol napisała: > wszyscy chcą tam napiwków > Idiotyczny wątek. dlaczego w Polsce nie jest tak jak w Ameryce? Napiwek jest w USA zwyczajowo przyjęty. Obsługa zarabia na życie z napiwków. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 23:04 hordol napisała: > i xuj Za taką odzywkę Cię wywalą na zbity świt. I dostaniesz dożywotniego bana w tym lokalu. Oraz w tych zaprzyjaźnionych z obrażoną przez Ciebie chamsko ekipą. I nie będziesz musiał się martwic o żadne napiwki. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 19.06.24, 23:07 nie żyję z napiwków.i xuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 00:01 hordol napisała: > wszyscy chcą tam napiwków > Idiotyczny wątek. dlaczego w Polsce nie jest tak jak w Ameryce? No właśnie! Chociaż trochę tych dobrych zwyczajów - czy to z USA, czy z Tajlandi czy Francji. Ułatwiać życie zwykłym ludziom. W Polsce jeszcze długo nie będzie jak w USA ale to wprowadzać trzeba stopniowo, nie jednego dnia. Zacznijmy się do siebie uśmiechać, gdy kelner nas dobrze obsłuży to zapłaćmy za to jedzenie i dajmy mu napiwek za dobrą obsługę, gdy chodził i dolewał kawy gdy zauważył, że kubeczek nie jest pełny. I w każdej restauracji, stacji benzynowej, urzędzie, kościele i sklepie - są bezpłatne ubikacje. Zacznijmy w końcu tę dobrą Amerykę robić u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 06:10 dlaczego w nyc metro jest syf,a w warszawskim go nie ma? zacznijcie w końcu robić tę dobrą polskę w ameryce. dla mnie usa to żaden ideał , szczyt marzeń i ziemia obiecana. a 20% napiwku do ceny to po prostu bezczelny haracz Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 06:34 hordol napisała: > a 20% napiwku do ceny to po prostu bezczelny haracz Nie podoba się? To nie chodzi się do restauracji. Proste. Bo dla konsumenta, Amerykanów to jest po prostu wynagrodzenie za porządnie wykonaną pracę. Ale ty tego rozumieć, jak widać, nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 07:06 nie chodzę do restauracji w ameryce. i nie padam na kolana przed wspaniałościami amerykańskimi idotyczny wątek. czemu w polsce nie jest tak jak w ameryce i czemu woda w polskiej knajpie nie jest za darmo.? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 08:05 hordol napisała: > czemu woda w polsk > iej knajpie nie jest za darmo.? Pewnie z tego samego powodu co w Belgii. Próby uregulowania tej kwestii prawnie nie wypaliły. Mocne jest tam także lobby napojów alkoholowych przeciwne serwowaniu darmowej kranówki. Obniża pragnienie i zmniejsza podaż płatnych trunków. We Francji restauratorzy próbowali obejść prawo konsumenta z 1967 roku do darmowej szklanki kranówki. I żądano opłaty za karafkę wody z kranu. Sprawę załatwiło prawo z 2022 roku. Zarówno w USA jak i we Francji, tradycyjnie do posiłków w domu podaje się kranówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 08:08 w polskiej knajpie do posiłków piję wino lub piwo albo nic. cały wątek nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 09:18 hordol napisała: > w polskiej knajpie do posiłków piję wino lub piwo albo nic. Są też tacy którzy chlapną setkę bądź kilka. W USA i Francji tradycyjnie w domach do posiłku podaje się kranówkę. Widać że wiedzą co jest najlepsze do popicia dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 11:56 Napisz na hordolku za ile sikasz w polskiej knajpie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Dlaczego w Polsce w restauracjach woda podawa 20.06.24, 11:55 > idotyczny wątek. czemu w polsce nie jest tak jak w ameryce Czemu w Polsce nie jest tak jak w Bawarii :) Odpowiedz Link Zgłoś