Dodaj do ulubionych

Trzaskowski vs Sikorski

06.11.24, 18:31

Wybory w USA trochę lub bardziej niż trochę zmieniają Polską optykę.
Zasadniczo, na dzień dzisiejszy kandydat KO nie powinien mieć poważnego przeciwnika.
Tylko ... kto nim zostanie ?
Trzaskowski do niedawna murowany kandydat, człowiek niewątpliwie wykształcony, miły i sympatyczny robi wrażenie mało aktywnego, mało wyrazistego. Jako prezydent Warszawy nie pokazał się jako wizjoner. Ot ... bezbarwny polityk/urzędnik. Jest za miły ?
Ma to swoje zalety, zwłaszcza dla partii która go wystawia ;)
Dla mnie nadto lewicowy.
Sikorski, bardziej wyrazisty. Ma cohones, też nieźle wykształcony i posiada większe doświadczenie w polityce i co ważne posiada znajomości i kontakty.
Dla mnie zanadto prawicowy ;) i czasami wyraża poglądy z którymi się całkowicie i kompletnie nie zgadzam. Np. propozycja zburzenia PEKINu
Także osobiście lubię go ciut mniej niż Trzaskowskiego.
W sumie, w razie co, jestem w stanie zagłosować na jednego jak i drugiego.
Patrząc też obiektywnie ? chyba jednak Sikorski ma szansę bycia lepszym prezydentem.
Chyba ...
Problem mogą być przyszłe, ewentualne relacje między KO a Prezydentem Sikorskim. Raczej nie będą się układać jak między PiS a Budyniem.
Obserwuj wątek
    • margit49 Re: Trzaskowski vs Sikorski 06.11.24, 19:26
      Imho, Sikorski jest na właściwym miejscu i powinien tam pozostać. Właśnie ze względu na swoje kontakty, obycie i doświadczenie. Choć i jego intuicja zawodzi - zachwyt nad honorem afgańskich mudżahedinów i wstąpienie do pisu
      Natomiast prezydent pełni głównie funkcje reprezentacyjne, tu Trzaskowski świetnie się wpisuje. I przy tym jest sprawny umysłowo, więc kwestie legislacyjne czy urzędowe ogarnie
      Trzaskowski jest inteligentem, a czy jest lewicowy, to nie wiem😀 na pewno nie bardziej niż prezessimus et consortes
      • czytelnikus . Może być każdy 07.11.24, 17:10
        Dla mnie to może być każdy, byle nie kolejny podwładny ".Małej Qwy"
    • sverir Re: Trzaskowski vs Sikorski 07.11.24, 17:28
      Wolę Sikorskiego, ale to na zasadzie mniejszego zła. Trzaskowski ma gadane, jest miły, inteligentny, wykształcony, ale próbuje uskuteczniać swoją politykę i mieszać w obcych miastach. Skoro już teraz wydaje mu się, że jako prezydent stolicy może wybierać wrocławianom prezydenta, to co będzie potem, gdy zostanie prezydentem kraju? Dziękuję, ale postoję z dala od miłego Trzaska.
    • ytartu Też bym zburzył PeKin 07.11.24, 18:55
      donvito52 napisał:

...
      > Sikorski, bardziej wyrazisty. Ma cohones
      ...
      > Dla mnie zanadto prawicowy ;) i czasami wyraża poglądy z którymi się całkowicie
      > i kompletnie nie zgadzam. Np. propozycja zburzenia PEKINu
      ...

Też bym zburzył PeKin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka