adam.eu 15.01.25, 09:03 Czy Konstytucja zmusza go tego? Pytam, bo nie przewidywałem, że niejakie Szydło mogło sobie nie publikować wyroków TK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.c.hrabia Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 09:46 to d**a będzie dożywotnio :) Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 11:46 m.c.hrabia napisał: > to d**a będzie dożywotnio :) nie duda, któremu kadencja wygasa ex lege a hołownia. I nie dożywotnio, a póki jest marszałkiem sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 18:40 " nie duda, któremu kadencja wygasa ex lege a hołownia. I nie dożywotnio, a póki jest marszałkiem sejmu." Marszałek wykonuje obowiązki prezydenta w określonych sytuacjach i nie ma wśród nich przesłanki upływu kadencji prezydenta i braku wyboru kolejnego w związku z niezarządzeniem terminu wyborów przez marszałka. W tym miejscu jest luka, której twórcy konstytucji nie przewidzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 17.01.25, 11:00 sverir napisał: > W tym miejscu jest luka, nie ma żadnej luki. Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 11:00 adam.eu napisał: > Czy Konstytucja zmusza go tego? > Pytam, bo nie przewidywałem, że niejakie Szydło mogło sobie nie publikować wyro > ków TK. Można sobie wyobrazić, że takie szydło byłoby marszałkiem sejmu, nie ogłosiłoby wyborów i Duda byłby kilka lat dłużej. Zapisy powinny być bardziej precyzyjne i przewidywać co w sytuacji, jeśli pojawi się jakieś niepublikujące szydło. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 11:51 adam.eu napisał: > Czy Konstytucja zmusza go tego? > Pytam, bo nie przewidywałem, że niejakie Szydło mogło sobie nie publikować wyro > ków TK. To był skandal jak Szydło nie publikowała wyroków TK. Jako premier powinna być za to rozliczona właśnie przed Trybunalem ale z literką S. Jednak niejakie Tusk też nie publikował wyroków TK i wcale go nie tłumaczy to, że Szydło pierwsza. To bezdurny i proletariacki, prymitywny POPiS. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 12:26 Pan Pedet popełniłby przestępstwo, gdyby kazał publikować płody organu, który nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 17.01.25, 10:10 No-popis: "To był skandal jak Szydło nie publikowała wyroków TK. Jako premier powinna być za to rozliczona właśnie przed Trybunalem ale z literką S." Kiedy i kto miał za niepublikowanie wyroków miał rozliczyć Szydło przed TS? "Jednak niejakie Tusk też nie publikował wyroków TK i wcale go nie tłumaczy to, że Szydło pierwsza. To bezdurny i proletariacki, prymitywny POPiS." Nie wiem, nie wnikałem, czy i jakie było uzasadnienie nie publikowanie wyroków przez premiera Tuska. Ale ten obecny trybunał powstał dzięki premier Szydła, czyli w moim zdaniem dzięki przekrętom PISu. Czyli przykładowo wyrafinowany złodziej pewne działania przywłaszczenia mienia nie nazywa złodziejstwem, aby mu łupów nie odebrano. A swoją drogą, to od początku Trybunał Konstytucyjny wydawał mi się ryzykownym tworem porządku polityczno-prawnego. Najpierw Sejm mógł odrzucać wyroki TK większością trzech piątych (?) głosów. A później tej możliwości nie było i teoretycznie TK opierając się ściśle na obowiązujących w danym momencie przepisach mógł wydawać wyroki wysoce szkodliwe dla Polki zarówno pod względem politycznym jak i gospodarczym. Chyba że tzw. zabezpieczenie przed tego typu ryzykiem było świadome dopuszczenie możliwości niepublikowanie wyroku TK. A puszczając wodze fantazji, to z tej możliwości PIS zapewniał sobie podległość władzy sądowniczej władzy wykonawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 21.01.25, 13:19 A to ciekawe, bo śledziłam sprawę i od grudnia '23 wszystkie wyroki były publikowane. Z tym, że niektóre z adnotacją, patrz foto 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 21.01.25, 15:00 " Nie wiem, nie wnikałem, czy i jakie było uzasadnienie nie publikowanie wyroków przez premiera Tuska." Prawie takie same jak wtedy, gdy wyroków nie chciała publikować Szydło - ona mówiła, że to nie są wyroki, Tusk w ogóle kwestionuje status TK. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 21.01.25, 15:47 sverir napisał: >.........Tusk w ogóle kwestionuje status TK. Ja też. TK to dla mnie przekręt PISu nr 1. Nie tylko wybranych 5 sędziów, ale również zmiany w TK za pomocą fałszywych L4. Moim zdaniem o tym się zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 13:33 no-popis napisała: > Wow! Struś jak chowa głowę w piasek też mu się wydaje, że Coś nie istnieje ale > to głupi ptak. Wbij sobie do głowy, struś nie chowa głowy w piasek. Przynajmniej tych bajek nie rozpowszechniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 14:49 Mogą jeszcze unieważnić wybory gdyby Trzaskowski przegrał Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 15:04 oszol-lom-z-rm napisał: > Mogą jeszcze unieważnić wybory gdyby Trzaskowski przegrał Ale by były jaja jakby Nawrocki wygrał, takie nic nie wiadomo skąd. Duda w sumie też taki był i mamy teraz opłakane tego skutki. Szydło, Duda i Kaczyński powinni zostać srogo ukarani za swoje bezeceństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 15:58 ytartu: > Szydło, Duda i Kaczyński powinni zostać srogo ukarani za swoje bezeceństwa. Powinni, ale to jest sprawa drugorzędna. Ważniejsze jest, co teraz zrobić, żeby nie mieć powtórki z rozrywki. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 16:13 To proste: iść do urny, nie na grilla 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 15.01.25, 22:53 1 czerwca byle nie oranżada Helena i ogórek Magda i rzodkiewka Żaneta i dynia Dagmara. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 05:55 stefan4 napisał: > ytartu: > > Szydło, Duda i Kaczyński powinni zostać srogo ukarani za swoje bezeceństw > a. > > Powinni, ale to jest sprawa drugorzędna. Ważniejsze jest, co teraz zrobić, żeb > y nie mieć powtórki z rozrywki. > > - Stefan To ważne ale dopóki nie upadnie POPiS to przedstawienie musi trwać. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 09:52 Jak upadnie POPIS to co zostanie? Konpedeastia Korony Rosyjskiej? Zandbergi? __ No to polej, na Trzecią Nogę... Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 10:08 bobislaw.borboje napisała: > Jak upadnie POPIS to co zostanie? Konpedeastia Korony Rosyjskiej? Zandbergi? Zakładasz, że w grę wchodzi tylko to co teraz jest? Błąd! Polityka nie znosi próżni. W PO są wartościowi ludzi z koncepcjami i w PiS też są. Tylko ich przywódcy (obaj!) są trollami politycznymi. __ > No to polej, na Trzecią Nogę... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 12:01 no-popis napisała: > W PO są wartościowi ludzi z koncepcjami i w PiS też są. a konkretnie to którzy to? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 13:46 alicia033: > a konkretnie to którzy to? Ja przypuszczam, że tacy w PiSie są, ale nie da się ich ,,konkretnie'' wskazać. W partii walczącej, nastawionej na wszczynanie i wygrywanie konfliktów, tacy ludzie nie dochodzą na tyle wysoko, żeby ich było widać z zewnątrz. Oni się zastanawiają, kiedy trzeba nacierać; i dyskutują, kiedy trzeba bronić sztandaru. A w dodatku nie wykazują dostatecznej czołobitności wobec Wodza. To przeszkadza w awansie. Mam wrażenie, że PiS jest właśnie taką partią; a Koalicja... właśnie taką się staje. Wódz jeszcze nie ma pełni władzy, więc jeszcze dochodzi do otwartych dyskusji (,,konfliktów ideowych'', jeśli wolisz), jeszcze widać odrębne postacie prezentujące różne racje, Koalicja jeszcze mieni się różnymi barwami... Ale tocząca się ,,hybrydowa'' wojna z PiSem sprawia, że coraz bardziej zwycięża w niej logika pola walki, jednolite prężenie muskułów i ajnfiureryzm podobny do PiSowskiego. Jeśli POwiacy nie znajdą na to antidotum, to za niedługo w PO również nie będzie można ,,konkretnie'' wskazać nikogo wartościowego. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 14:23 stefan4 napisał: > alicia033: > > a konkretnie to którzy to? > > Ja przypuszczam, że tacy w PiSie są, ale nie da się ich ,,konkretnie'' wskazać. > > W partii walczącej, nastawionej na wszczynanie i wygrywanie konfliktów, tacy l > udzie nie dochodzą na tyle wysoko, żeby ich było widać z zewnątrz. Oni się zas > tanawiają, kiedy trzeba nacierać; i dyskutują, kiedy trzeba bronić sztandaru. > A w dodatku nie wykazują dostatecznej czołobitności wobec Wodza. To przeszkadz > a w awansie. > > Mam wrażenie, że PiS jest właśnie taką partią; a Koalicja... właśnie taką się s > taje. Wódz jeszcze nie ma pełni władzy, więc jeszcze dochodzi do otwartych dys > kusji (,,konfliktów ideowych'', jeśli wolisz), jeszcze widać odrębne postacie p > rezentujące różne racje, Koalicja jeszcze mieni się różnymi barwami... Ale tocz > ąca się ,,hybrydowa'' wojna z PiSem sprawia, że coraz bardziej zwycięża w niej > logika pola walki, jednolite prężenie muskułów i ajnf > iureryzm podobny do PiSowskiego. > > Jeśli POwiacy nie znajdą na to antidotum, to za niedługo w PO również nie będzi > e można ,,konkretnie'' wskazać nikogo wartościowego. > > - Stefan A która to partia nie wszczyna konfliktów bo nie zauważyłem? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 19:08 "Mam wrażenie, że PiS jest właśnie taką partią; a Koalicja... właśnie taką się staje. Wódz jeszcze nie ma pełni władzy, więc jeszcze dochodzi do otwartych dyskusji (,,konfliktów ideowych'', jeśli wolisz), jeszcze widać odrębne postacie prezentujące różne racje, Koalicja jeszcze mieni się różnymi barwami..." To, że Koalicja mieni się różnymi barwami zawdzięczamy głównie temu, że Koalicja to nie jest partia, tylko - jak nazwa głosi - koalicja. Tworzą ją (tego już nazwa nie głosi) Platforma Obywatelska, Zieloni, Nowoczesna i ugrupowanie Nowackiej. Podobnie swego czasu działała wszak Zjednoczona Prawica, którą tak lekko utożsamiano z PiS, ale przecież i ona nie była takim monolitem ideologicznym. Mieliśmy ludzi Gowina bliżej centrum (potem teoretycznie Bielana z podobnym umiejscowieniem ideologicznym), populistów PiS - robiących za centrystów w ZP - i radykałów Ziobry, też z osobnej partii. Stąd przede wszystkim te barwy. Na poziomie samej partii, to różnica między PO a PiS nie polega na braku czołobitności, bo i w PO jest to wymagane w odpowiednich proporcjach. Zgadzam się, że wódz nie ma pełni władzy i zapewne nigdy takiej pełni mieć nie będzie. Choć wg mnie nie wynika to z braku woli, co możliwości. Kaczyński odpowiednio szybciej reagował, gdy wyrastała mu konkurencja, ale przecież i on ani nie decyduje o wszystkim samodzielnie, ani nie jest wszechwładny w partii. Ma tyle władzy, ile dadzą mu wierni akolici. PO działa dokładnie na tej samej zasadzie. Trzaskowski bez akolitów w innych samorządach byłby stołeczną efemerydą, być może nawet niespecjalnie lubianą na prowincji. Ale pochylił się do samorządów, dał wolną rękę lokalsom w obsadzaniu wszelkich możliwych stanowisk, bez konieczności odwoływania się do zarządu partii. Dzięki temu Trzaskowski może liczyć na to, że przyjedzie na przykład do Wrocławia, gdzie wpatrzeni w niego działacze lokalnej PO zrobią wszystko, żeby pocałować w odpowiednie miejsce, za co on ich pogłaszcze i zagwarantuje dalszą możliwość wysysania samorządowego cyca. Jeśli zaś chodzi o ludzi wartościowych? Na pewno są. Zgadzam się z Tobą, że nie mogą to być ludzie ze ścisłej czołówki, bo na takich miejscach są ci, którzy odpowiednio się podlizywali - czasem, gotówką, organizacją, gotowością do usłużności. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 14:54 no-popis napisała: > To ważne ale dopóki nie upadnie POPiS to przedstawienie musi trwać. Do skutku: nie ma czegoś takiego jak POPiS. Jest PO i jest oddzielnie PiS. Kiedyś chcieli stworzyć koalicję, ale im nie wyszło. Przedstawienie zostanie przerwane jak PiS przestanie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 19:09 "Do skutku: nie ma czegoś takiego jak POPiS. Jest PO i jest oddzielnie PiS. Kiedyś chcieli stworzyć koalicję, ale im nie wyszło." Wyszło, tylko się skończyło. "Przedstawienie zostanie przerwane jak PiS przestanie istnieć" PiS na ten moment to jedyny czynnik kontrolujący rozpasanie polityków PO. Nawet nie przez wolę samych pisowców, bo to jakby złodziej ścigał złodzieja, ale raczej ze strachu polityków PO, by nie porównywać ich zbyt intensywnie do PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 17.01.25, 11:04 tapatik napisał: > Do skutku: nie ma czegoś takiego jak POPiS. to ilu pissich przestępców doczekało się już aktów oskarżenia? A ilu pełowców wsadził kaczyński do więzienia za swojego panowania? I tak to właśnie "nie ma POPIS". Jest i trzyma się doskonale, obejmując także konfę i tę zbieraninię występująca pod szyldem "lewica". Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 17.01.25, 16:01 alicia033 napisała: > tapatik napisał: > > > Do skutku: nie ma czegoś takiego jak POPiS. > > to ilu pissich przestępców doczekało się już aktów oskarżenia? Dwóch, ale długopis ich ułaskawił. Jak będzie normalny prezydent, to będzie więcej. > A ilu pełowców wsadził kaczyński do więzienia za swojego panowania? Nie wiem. Wiem, że przybierał się do Tuska i Giertycha. > I tak to właśnie "nie ma POPIS". Jest i trzyma się doskonale, obejmując > także konfę i tę zbieraninię występująca pod szyldem "lewica". POPiSKoLew? Co z P2025 albo PSL? Jest mowa o POPiS. Czyli te dwie organizacje działają razem. Owszem, były plany stworzenia wspólnej koalicji, ale nie wyszły. Reasumując - POPiS nie istnieje. To zagrywka trolli pisich, żeby nie szli głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 19.01.25, 08:21 tapatik napisał: > > to ilu pissich przestępców doczekało się już aktów oskarżenia? > Dwóch, ale długopis ich ułaskawił. oni akty oskarżenia dostali w 2009r., więc try again, bo teraz pudło. > Jak będzie normalny prezydent, to będzie więcej. To praca prokuratury zalezy od tego, czy jest "normalny prezydent" czy nie? o_o. W którymż to artykule ustawy prawo o prokuraturze znajdziemy tę przesłankę? Piękny strzał w stopę, tapatik! I co, jeżeli nie będzie "normalnego prezydenta"? KO zbiorowo i trzaskowski indywidualnie ostro pracują na to, żeby zażegnać ryzyko przeprowadzki rafałka do Pałacu Namiestnikowskiego, więc tego... > > A ilu pełowców wsadził kaczyński do więzienia za swojego panowania? > > Nie wiem. no właśnie. Myślisz, że to ze skromności kaczyński nie chwalił się takimi "sukcesami"? > Wiem, że przybierał się do Tuska i Giertycha. no, "przybierał się, przybierał się" i "jakoś" mu się nie "przybrało". Ciekawe, dlaczego??? > Reasumując - POPiS nie istnieje. to gdzie te akty oskarżenia dla piss-mafii? >To zagrywka trolli pisich, żeby nie szli głosować. znaczy to źle, że pisie trolle nie idą głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 19.01.25, 13:00 alicia033 napisała: > tapatik napisał: > > > > to ilu pissich przestępców doczekało się już aktów oskarżenia? > > > Dwóch, ale długopis ich ułaskawił. > > oni akty oskarżenia dostali w 2009r., więc try again, bo teraz pudło. Żadne pudło. Nic nie pisałaś, że mają być akty oskarżenia, ale z pominięciem roku 2009. Najpierw o coś pytasz, ja podaję przykłady, a ty wtedy radośnie, ale nie, tego nie można bo... > > Jak będzie normalny prezydent, to będzie więcej. > > To praca prokuratury zalezy od tego, czy jest "normalny prezydent" czy nie? o_o. > W którymż to artykule ustawy prawo o prokuraturze znajdziemy tę przesłankę? W żadnym. Obecny prezydent ułaskawia przestępców z PiS i na to nie ma żadnej ustawy. Jest tylko polecenie z Żoliborza. Jeśli będziemy mieli dalej prezydenta z PiS, to on też będzie ułaskawiać "swoich", czyli trzeba wybrać Trzaskowskiego. > Piękny strzał w stopę, tapatik! Ja tu nie widzę strzału w stopę. > I co, jeżeli nie będzie "normalnego prezydenta"? Napisałem wyżej. > KO zbiorowo i trzaskowski indywidualnie ostro pracują na to, > żeby zażegnać ryzyko przeprowadzki rafałka do Pałacu > Namiestnikowskiego, więc tego... Nie wiem o czym piszesz. > > > A ilu pełowców wsadził kaczyński do więzienia za swojego panowania? > > > > Nie wiem. > > no właśnie. Myślisz, że to ze skromności kaczyński nie chwalił się takimi > "sukcesami"? Jestem mężczyzną. Nie lubię niedopowiedzeń. Pisz kawa na ławę, bo ja się nie będę domyślał o co ci chodzi. > > Wiem, że przybierał się do Tuska i Giertycha. > > no, "przybierał się, przybierał się" i "jakoś" mu się nie "przybrało". > Ciekawe, dlaczego??? Strzelam - nic im nie udowodniono. Masz inną hipotezę? > > Reasumując - POPiS nie istnieje. > > to gdzie te akty oskarżenia dla piss-mafii? O to trzeba by zapytać się prokuraturę, ale myślę, że czekają aż towarzysz długopis odejdzie ze stanowiska. Wtedy nie będzie miał kto ułaskawiać. Przypominam, że w 2015 Wąsik i Kamiński nie zostali skazani prawomocnym wyrokiem, a mimo wszystko zostali ułaskawieni. Chodziło głównie o to, aby mogli bez przeszkód prowadzić podsłuchy opozycji. Przy okazji - dlaczego brak oskarżeń wobec pisich miałby oznaczać istnienie POPiS? > >To zagrywka trolli pisich, żeby nie szli głosować. > > znaczy to źle, że pisie trolle nie idą głosować? Źle się wyraziłem. Porównywanie PO i PiS może spowodować, że część niezdecydowanych wyborców zrezygnuje z udziału w wyborach. Zwracam uwagę, że obecna koalicja wygrała między innymi dzięki temu, że udało się ruszyć część społeczeństwa, która do tej pory była bierna, a w 2023 roku ruszyła dupę i poszła do urn. W 2023 frekwencja wyniosła 73,97%, w 2019 - 61,74%, w 2015 - 50,92%. Komu jest na rękę porównywanie PO i PiS? Bandzie Kaczyńskiego, bo ich elektorat na pewno pójdzie głosować. Dlatego uważam, że pisanie o istnieniu POPiS jest dziełem pisich trolli. Cnd. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 21.01.25, 12:47 tapatik napisał: > Dlatego uważam, że pisanie o istnieniu POPiS jest dziełem pisich trolli. tja... Jak Krauze i Giertych wyprali miliony Odpowiedz Link Zgłoś
ytartu Krokodyl 15.01.25, 15:01 no-popis napisała: > bobislaw.borboje napisała: > > > Pan Pedet popełniłby przestępstwo, gdyby kazał publikować płody organu, k > tóry n > > ie istnieje. > > Wow! Struś jak chowa głowę w piasek też mu się wydaje, że Coś nie istnieje ale > to głupi ptak. > > Jak struś się nazwie krokodylem to nie znaczy, że on jest krokodylem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Krokodyl 16.01.25, 05:58 ytartu napisał: > Jak struś się nazwie krokodylem to nie znaczy, że on jest krokodylem. A jak np Giertych wydymał Kurskiego to nie znaczy, że mieli seks :) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis i Szydło tak robiła, i Tusk tak robi 16.01.25, 06:06 Macie tu klasyczne podobieństwo a wręcz bliżniactwo frakcji PiS i frakcji PO tego samego POPiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: i Szydło tak robiła, i Tusk tak robi 19.01.25, 12:22 Ja nie widzę tego podobieństwa. Co robiła Szydło, a teraz robi Tusk? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 16.01.25, 18:46 " Czy Konstytucja zmusza go tego? " Poniekąd zmusza marszałka do wyznaczenia i nawet mu wyznacza termin, na jaki musi te wybory zarządzić. Natomiast co mu grozi, gdyby tego nie zrobił? Teoretycznie odpowiedzialność karna z tytułu przekroczenia uprawnień i nie korzystałby w tej sytuacji z immunitetu poselskiego. W praktyce? Zdecydowałaby jak zawsze polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: A gdyby Hołownia nie ogłosił wyborów? 19.01.25, 10:44 To by nie startował… Odpowiedz Link Zgłoś