superspec2 12.06.25, 08:09 Powinien być całkowicie sprywatyzowany. Moim zdaniem. www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/2302299,1,mowienie-o-niej-jest-dla-politykow-niebezpieczne-co-polacy-mysla-o-gospodarce-rynkowej.read Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:13 Państwo nie powinno prywatyzować firm które są strategiczne albo przynoszą zyski. Aż dziw bierze że jeszcze są ludzie dający się nabrać na frazesy z czasów początku "transformacji" o braku narodowości kapitału, itd. To że właśnie rozwala się finansowo wiele firm oznacza tylko że niedługo zostaną sprywatyzowane za friko., Np JSW. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Taki np. KGHM 14.06.25, 12:33 Wszystkie fabryki zbrojeniowe są prywatne, w Rosji państwowe, widać ze ten kierunek najbardziej ci odpowiada. W Polsce tez prawie wszystkie są państwowe i dlatego wiekszosc sprzętu kupujemy od zagranicznych prywaciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:22 superspec2 napisał: > Powinien być całkowicie sprywatyzowany. Moim zdaniem. ....i to szybciorem!!! > www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/2302299,1,mowienie-o-niej-jest-dla-politykow-niebezpieczne-co-polacy-mysla-o-gospodarce-rynkowej.read Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:35 Mało się mówi o kosztach dostosowania Polski do przyjęcia do Unii Europejskiej w 2004. Wykoszono wtedy sporo działów gospodarki pod pozorem walki z jej "przegrzaniem". Cukrownie, tysiące kilometrów kolejowtch, itd PS. Kopalnia Kaczyce. Za to ktoś w Chinach dostałby wyrok śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:40 prze.nick napisał: > Mało się mówi o kosztach dostosowania Polski do przyjęcia do Unii Europejskiej > w 2004. Wykoszono wtedy sporo działów gospodarki pod pozorem walki z jej "przeg > rzaniem". Cukrownie, tysiące kilometrów kolejowtch, itd > PS. Kopalnia Kaczyce. Za to ktoś w Chinach dostałby wyrok śmierci. Cukrownie jak najbardziej pamiętam. Jednak połowa pierwszego rządu PiS miała z likwidacją sektora cukrowego do czynienia a nawet dóch ministrów. Fajnie im się brało kasę w jakimś tam zarządzie cukrownictwa w Płocku czy Włocławku bo juz nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:52 Buzek z Millerem zamknęli tysiące kilometrów połączeń kolejowych a tory i elektryfikacja zostały natychmiast rozkradzione/zdemontowane. Teraz wywala się grube miliardy na odbudowę. Już za to powinny głowy lecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:54 www.nakolei.pl/w-30-lat-zlikwidowano-3-733-km-szlakow-kolejowych/ Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 08:57 A tak 12 lat temu rząd Tuska chciał zniszczyć resztki kolei orka2.sejm.gov.pl/INT7.nsf/main/5D1980A4 Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:00 Tu skandaliczna wyprzedaż 11 lat temu www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pkp-energetyka-pkp-informatyka-i-tk-telekom-do-prywatyzacji-28443.html Zwłaszcza PKP Telekom ze szkieletem światłowodowym miał gigantyczną wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:00 prze.nick napisał: > A tak 12 lat temu rząd Tuska chciał zniszczyć resztki kolei > orka2.sejm.gov.pl/INT7.nsf/main/5D1980A4 Szkoda, że tego nie dokończył. Wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:04 Też wiem. I teraz ten sam pajac chwali się że zainwestuje 180 miliardów w to co rozpieprzył :D www.sektorkolejowy.pl/d-tusk-180-mld-zl-do-2032-roku/ Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:12 prze.nick napisał: > Też wiem. I teraz ten sam pajac chwali się że zainwestuje 180 miliardów w to co > rozpieprzył :D > www.sektorkolejowy.pl/d-tusk-180-mld-zl-do-2032-roku/ Za Tuska postanowiono restrukturyzować PKP. Powołano kilkunastu (jeden na rejon) specjalistów zatrudnionych w konkursie i na nowo. Wszystkich tych ludzi o bardzo dobrych kwalifikacjach zwołano razem w dniu ich zatrudnienia, dano wszystkim służbowe VW Golfy i ruszyli do roboty. Zajmowali się normami i techniką. Wnioski były szokujące i dawały szanse po wdrożeniu na poprawę systemu zarządzania techniką i eksploatacją w PKP i ....po roku zaniechano tego projektu , zwolniono tych kilkunastu syperwajzorów i odebrano i VW Golfy. Jednocześnie przerzucono środki z UE przeznaczone na kolejnictwo na inne cele. To opóźnienie w sumie było na minimum 10 lat. Natomiast pisiaki z kolei zaufali kolejarzom , że naprawią kolej a to taka sama bzdrua jak zaufać księgowym lub prawnikom, że odbiurokratyzują gospodarkę co próbował robić, nieskutecznie, takimi ludźmi Balcerowicz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:16 Widzę co na górnym Śląsku teraz robią nowi "fachowcy" tuska od kolei. Sabotaż delikatnie mówiąc w kierunku subregionu zachodniego, kiedyś zwanego ROW, Rybnickim Okręgiem Węglowym. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:30 prze.nick napisał: > Widzę co na górnym Śląsku teraz robią nowi "fachowcy" tuska od kolei. > Sabotaż delikatnie mówiąc w kierunku subregionu zachodniego, kiedyś zwanego ROW > , Rybnickim Okręgiem Węglowym. Ja z kolei widzę co robią fachowcy od Tuska, zaczął dobrze i co robią fachowcy od Kaczyńskiego :( Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:40 To zwróć uwagę na zyski i straty w Jastrzębdkiej Spółki Węglowej. Pisiory robiły ponad 7 miliardów zysku a pkatfusy ponad 7 miliardów strat. Jak w tym śnie faraona o 7 tłustych i chudych krowach :D Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 18:24 prze.nick napisał: > To zwróć uwagę na zyski i straty w Jastrzębdkiej Spółki Węglowej. Pisiory robił > y ponad 7 miliardów zysku a pkatfusy ponad 7 miliardów strat. > Jak w tym śnie faraona o 7 tłustych i chudych krowach :D Eh… Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 18:42 prze.nick napisał: > To zwróć uwagę na zyski i straty w Jastrzębdkiej Spółki Węglowej. Pisiory robił > y ponad 7 miliardów zysku a pkatfusy ponad 7 miliardów strat. > Jak w tym śnie faraona o 7 tłustych i chudych krowach :D I dlatego państwo nie powinno prowadzić biznesów. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 13.06.25, 13:53 no-popis napisała: > prze.nick napisał: > > > To zwróć uwagę na zyski i straty w Jastrzębdkiej Spółki Węglowej. Pisiory > robił > > y ponad 7 miliardów zysku a pkatfusy ponad 7 miliardów strat. > > Jak w tym śnie faraona o 7 tłustych i chudych krowach :D > I dlatego państwo nie powinno prowadzić biznesów. Dawniej byli od tego magnaci. Tylko oni byli wstanie kupić góry, bo mieli taki gest. Około 150 lat temu Władysław hr. Zamoyski pisał do mamy. "Polskie Tatry są na sprzedaż, ale musiałbym zastawić Kórnik. Czy się zgadasz mamo? A ta mu odpisała, duży już jesteś, masz 35 lat czyń co ci serce podpowiada." I Zamoyski kupił Tatry przez podstawionego Żyda. Ten miał tylko polecenie. Licytować się do upadłego. Jak padła cena to ten ją przebijał. A miał z czego bo Kórnik zastawiony. I teraz mamy i Tatry i Kórnik. pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Zamoyski_(1853%E2%80%931924) Z drugiej strony mamy Myrchów, rodzina zacna, zakopali chłopa żywcem. Ci tylko w ciągu roku okrążyli Ziemię dwa razy. A i ziemniakami potrafią się podzielić. Prawie jak Kulczyki. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:00 prze.nick napisał: > Buzek z Millerem zamknęli tysiące kilometrów połączeń kolejowych a tory i elekt > ryfikacja zostały natychmiast rozkradzione/zdemontowane. > Teraz wywala się grube miliardy na odbudowę. > Już za to powinny głowy lecieć. Popieram tę likwidację. Ekonomia. Nie jestem za ekonomią PRL czy socjalizmu jak Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:02 Tzn że nic nie wiesz na temat kolei w ogromnym skrócie Zniszczenie fizyczne kolei czy kopalń to była zbrodnia Mogę się rozpisywać jak sztucznie niszczono liczbę podróżujących. Choćby za połowę u konduktora. Przyjdzie czas to się rozpiszę Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:13 prze.nick napisał: > Tzn że nic nie wiesz na temat kolei w ogromnym skrócie > Zniszczenie fizyczne kolei czy kopalń to była zbrodnia > Mogę się rozpisywać jak sztucznie niszczono liczbę podróżujących. Choćby za poł > owę u konduktora. > Przyjdzie czas to się rozpiszę Na razie nie udowodniłeś swojej wiedzy :) Sensacyjnki, że konduktor bral na lewo to właśnie analizy typowe dla pisiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:17 Dlaczego platfusie nazywasz mnie pisiorem? :) Głosowałem na PJJ w 2023. Ugrupowanie Piecha popieranego przez Gadowskiego i Sumińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 16:43 prze.nick napisał: > Dlaczego platfusie nazywasz mnie pisiorem? :) > Głosowałem na PJJ w 2023. Ugrupowanie Piecha popieranego przez Gadowskiego i Su > mińskiego. Ja Platfusem :)))))) Ciebie pisiorem nie nazwałem a jedynie zakwalifikowałem Twój pogląd jako typowy dla pisiorów. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:10 no-popis napisała: > prze.nick napisał: > > > Buzek z Millerem zamknęli tysiące kilometrów połączeń kolejowych a tory i > elekt > > ryfikacja zostały natychmiast rozkradzione/zdemontowane. > > Teraz wywala się grube miliardy na odbudowę. > > Już za to powinny głowy lecieć. > Popieram tę likwidację. Ekonomia. > Nie jestem za ekonomią PRL czy socjalizmu jak Kaczyński. KD robią co mogą. Kolej to czyste środowisko. Mniej aut na drogach. Tysiące ludzi nie wbijają się w blachosmrody. Dlaczego Herr Donald tak walczy z CPK? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:11 Bo to Niemcom przeszkadza w ogromnym skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:14 negativum napisał: > no-popis napisała: > > > prze.nick napisał: > > > > > Buzek z Millerem zamknęli tysiące kilometrów połączeń kolejowych a > tory i > > elekt > > > ryfikacja zostały natychmiast rozkradzione/zdemontowane. > > > Teraz wywala się grube miliardy na odbudowę. > > > Już za to powinny głowy lecieć. > > Popieram tę likwidację. Ekonomia. > > Nie jestem za ekonomią PRL czy socjalizmu jak Kaczyński. > > KD robią co mogą. Kolej to czyste środowisko. Mniej aut na drogach. Tysiące lud > zi nie wbijają się w blachosmrody. Dlaczego Herr Donald tak walczy z CPK? Ależ ja jestem za koleją! Tylko bez pomijania ekonomii jak w przypadku Pendolino, które z Jeleniej Góry woziło 35 osób przynosząc milionowe straty tylko dlatego, że jakiś poseł tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:19 Jak można sztucznie zaniżyć liczbę podróżnych? Przez brak synchronizacji przesiadek lub jak w latach dziewięćdziesiątych przez celowy brak synchronizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:21 Np w Orzeszu na górnym Śląsku w tym samym czasie kiedyś przyjeżdżały 4 pociągi. Jak uwaloni linię kolejową 159? Ten czwarty pociąg zaczął przyjeżdżać 5 minut oo tym jak pozostałe 3 odjeżdżały Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:31 prze.nick napisał: > Jak można sztucznie zaniżyć liczbę podróżnych? Przez brak synchronizacji przesi > adek lub jak w latach dziewięćdziesiątych przez celowy brak synchronizacji. Wyobraź sobie, że czasami bez zaniżania niektóre linie są po prostu nieopłacalne. To państwowe zarządzanie i zawsze będzie nienajlepsze ale ekonomia powinna obowiązywać. Tyle i tylko tyle ale też aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:45 Akurat linia 159 Jastrzębie - Żory - Katowice była bardzo ważna i popularna. Uwalenie jej w 1997-2001 było mistrzostwem pokazującym co potrafią zrobić rządzący. Dzięki temu do dzisiaj Jastrzębie Zdrój jest największym w Europie miastem bez kolei a ponad 60 tysięczne Żory do dzisiaj nie mają bezpośredniego połączenia z Katowicami tylko muszą zygzakiem łączyć się przez Rybnik. Właśnie parę miesięcy temu platfusy uwaliły odbudowę tej linii w programie Kolej Plus. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 16:44 prze.nick napisał: > Akurat linia 159 Jastrzębie - Żory - Katowice była bardzo ważna i popularna. Uw > alenie jej w 1997-2001 było mistrzostwem pokazującym co potrafią zrobić rządząc > y. > Dzięki temu do dzisiaj Jastrzębie Zdrój jest największym w Europie miastem bez > kolei a ponad 60 tysięczne Żory do dzisiaj nie mają bezpośredniego połączenia z > Katowicami tylko muszą zygzakiem łączyć się przez Rybnik. > Właśnie parę miesięcy temu platfusy uwaliły odbudowę tej linii w programie Kole > j Plus. Mowa nie o linii ale o Pendolino Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 09:48 no-popis napisała: > negativum napisał: > > > no-popis napisała: > > > > > prze.nick napisał: > > > > > > > Buzek z Millerem zamknęli tysiące kilometrów połączeń kolejow > ych a > > tory i > > > elekt > > > > ryfikacja zostały natychmiast rozkradzione/zdemontowane. > > > > Teraz wywala się grube miliardy na odbudowę. > > > > Już za to powinny głowy lecieć. > > > Popieram tę likwidację. Ekonomia. > > > Nie jestem za ekonomią PRL czy socjalizmu jak Kaczyński. > > > > KD robią co mogą. Kolej to czyste środowisko. Mniej aut na drogach. Tysią > ce lud > > zi nie wbijają się w blachosmrody. Dlaczego Herr Donald tak walczy z CPK? > > Ależ ja jestem za koleją! Tylko bez pomijania ekonomii jak w przypadku P > endolino, które z Jeleniej Góry woziło 35 osób przynosząc milionowe straty tylk > o dlatego, że jakiś poseł tak chciał. Puszczenie tam Pendolino było przegięciem. Elf czy Impuls spokojnie rozwijają prędkości większe niż 200 km/h, tylko torów nie ma. KD działa małymi kroczkami. Szynobusy. Jak nie wystarczają to się zwiększa składy. Nikt z KD nie padł na pomysł, by wysłać Pendolino do Trzebnicy. Nie to zapotrzebowanie. Może dlatego KD są rentowne. Zysk niewielki, kilka baniek rocznie. Ale nie o to chodzi, by zarżnąć podróżnych. Ma się kręcić i tyle. Rzymu też na raz nie zbudowano. Wrocław - Międzyzdroje to obecnie 5 godzin. KD pojechałyby szybciej, tylko jeździć nie ma po czym. Vmax naszych torowisk to 160 km/h. Sukcesy 2024 i plany KD na 2025 + KULISY NAGRAŃ „Odjazdu” Koleje Dolnośląskie na Towarowej Obwodnicy Wrocławia? Ci ludzie mają zapał. Tylko nie sypać piachu w tryby. Wrocław nie potrzebuje metra. Zresztą to nieekonomiczne na kurzajce. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 13:42 negativum napisał: Niewykorzystany jest węzeł Gądów. Jeden z najpotężniejszych węzłów kolejowych w RP. Trzask może kopać sobie metro. Kto zabroni kretowi. We WRO to ciężkie. 15 m pod miastem jest kurzajka (wymrażanie). Ale ma linie na powierzchni. Sutryk poległ na KD. Tam jest góra ludzi chcących coś robić. Umowa z KD jest do sierpnia. Jak nie zostanie przedłużona, to Sutryka wykopią, niczym ziemniaki PO. Pewnie wykopany doleci do Stolycy. Założenia są jedne. Rozbudowa, potem bezpłatna kolej. 30 minut i jesteś w Legnicy. Od Ślązaka należy zdjąć widmo jajecznicy. Ma pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 16:45 negativum napisał: > Zysk niewielki, kilka baniek rocznie. Ale nie o to chodzi, by zarżnąć podróżnyc > h. Ma się kręcić i tyle. Rzymu też na raz nie zbudowano. Wrocław - Międzyzdroje > to obecnie 5 godzin. KD pojechałyby szybciej, tylko jeździć nie ma po czym. Vm > ax naszych torowisk to 160 km/h. Mi nie chodzi o zysk bo jest kapitalizm :) Zysk jest potrzebny aby nie dopłacać oraz aby inwestować w niezbędny rozwój....tylko tyle. > Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 17:19 no-popis napisała: > negativum napisał: > > Zysk niewielki, kilka baniek rocznie. Ale nie o to chodzi, by zarżnąć pod > różnyc > > h. Ma się kręcić i tyle. Rzymu też na raz nie zbudowano. Wrocław - Między > zdroje > > to obecnie 5 godzin. KD pojechałyby szybciej, tylko jeździć nie ma po cz > ym. Vm > > ax naszych torowisk to 160 km/h. > Mi nie chodzi o zysk bo jest kapitalizm :) > Zysk jest potrzebny aby nie dopłacać oraz aby inwestować w niezbędny rozwój.... > tylko tyle. KD się dławią. Wypuszczają pociągi co 3 minuty. Dworzec Główny ledwo dyszy. Praktycznie nie da się już częściej. Nadzieja w Świebodzkim i Gądowie. Ludzie chcą jeździć koleją. Wystarczyło 15 lat. Teraz te gąsieniczki są wszędzie, nawet tam gdzie tory niedocierają. Pociąg + autobus Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 17:01 To główny dworzec we Wrocławiu. IC tam nie ma. Srebro-złote gąsieniczki Mnożą się jak mole. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 18:59 I się wychowałeś, jak Herr Donald z podkurczonym ogonem. Napisałeś co wiedziałeś. Jak na psychicznego to i tak wiele. Tak przy okazji. Dlaczego mam utrzymywać takiego nieroba jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 21:16 pl.m.wikipedia.org/wiki/Umowa_spo%C5%82eczna Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 12.06.25, 22:02 superspec2 napisał: > pl.m.wikipedia.org/wiki/Umowa_spo%C5%82eczna Mamy kapitalizm i pełną prywatyzację… Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Taki np. KGHM 13.06.25, 11:19 Nie mamy pl.m.wikipedia.org/wiki/Anarchokapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 13.06.25, 21:13 superspec2 napisał: > Nie mamy > > pl.m.wikipedia.org/wiki/Anarchokapitalizm Inaczej się na to zapatruję. Przez lata troszczyłem się o Ciebie. Teraz mi zwisasz. Jesteś oderwany od rzeczywistości, jak każdy niepełnosprawny. Pozwól nam kształtować kopalnie… Jak wydobywa się #sól? #Kopalnia #soli #KGHM Polkowice-Sieroszowice To jest KGHM. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Taki np. KGHM 14.06.25, 11:41 www.money.pl/gielda/byli-szefowie-mf-rola-panstwa-powinna-rosnac-jako-regulatora-nie-wlasciciela-6361810469156993a.html Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 14.06.25, 12:26 superspec2 napisał: > www.money.pl/gielda/byli-szefowie-mf-rola-panstwa-powinna-rosnac-jako-regulatora-nie-wlasciciela-6361810469156993a.html 21 marca 2019, 14:47 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 14.06.25, 13:47 superspec2 napisał: > I nic się nie zmieniło. Poza tym, że minęło 6 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Taki np. KGHM 15.06.25, 00:00 FSO nie chciało Niemca, poszedł do Skody. Co z tego wynikło każdy widzi. (nie licząc "prawdziwych polaków" z pis). Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Taki np. KGHM 15.06.25, 12:07 x2468 napisał: > FSO nie chciało Niemca, poszedł do Skody. Co z tego wynikło każdy widzi. (nie l > icząc "prawdziwych polaków" z pis). Tego co truł i oszukiwał? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec2 Re: Taki np. KGHM 16.06.25, 01:07 VW powinien być całkowicie sprywatyzowany Odpowiedz Link Zgłoś