negativum 20.02.26, 02:37 Chciał Herr Donald uzasadnienie To jest dostał. Tylko ponad 40 stron. :) Można zaangażować lektora transportu zbiorowego, pana prezydenta Trzaskowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sverir Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 05:34 Pierwsze 16 stron to krytyka uzasadnienia do ustawy, co trochę absurdalnie brzmi, ponieważ uzasadnienie nie jest aktem normatywnym i nie podlega co do zasady kontroli przez prezydenta. Uzasadnienie należy do projektodawcy, ale prawodawca może się kierować zupełnie innymi przesłankami. Ale oczywiście nikt nie zabrania prezydentowi wetować ustawy z tego powodu, że mu się uzasadnienie nie podoba. Dalej 7 stron na temat pozycji ustrojowej KRS i krótkie uzasadnienie na temat braku kontroli społecznej nad władzą sądowniczą przypadku przyjęcia proponowanych zmian (proszę wskazać kontrolę społeczną nad władzą wykonawczą - realną). Dalej sensowny całkiem argument o niekonstytucyjności ograniczenia biernego prawa wyborczego sędziów (z powołaniem na orzeczenie TK bez dublerów, tego niekwestionowanego) - co jest zabiegiem słusznym, skoro wyrok nie jest kwestionowany. Dalej rozsądny argument o niekonstytucyjnym rozszerzeniu kognicji NSA (ale to jest 10 stron stron przepisanego uzasadnienia z innego weto). No i jeden akapit na temat jednego przepisu ustawy. Ogólnie rzecz biorąc - lektura na 20 minut, takie trochę konstytucyjne wodolejstwo. Ale w sam raz dla wyborców:) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 10:35 To wszystko na podstawie tego zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 10:40 Grzegorz Kot x.com/gfkot/status/2024780100546216086?s=20 @gfkot · 2m Nawrocki proponuje zamordyzm. Chce wsadzać sędziów do więzienia nawet na 10 lat! Zgłosił projekt ustawy “naprawiającej” sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 10:44 Skoro taki sędzia nie uznaje decyzji Kaczyńskiego to nie jest powód aby szedł do więzienia? Przecież nikt nie może jego decyzji kwestionować ! One są ostateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 10:52 To jest projekt ustawy @NawrockiKn , który ma „naprawić” polskie sądownictwo, a w nim zapisy: - jakich sędzia wyroków wydawać NIE MOŻE - a jeśli to zrobi to oznacza ZRZECZENIE SIĘ STANOWISKA i WIĘZIENIE - prezydent AUTORYTARNIE podaje do wiadomości 1/ Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 12:14 Z czego się cieszysz kacapska onuco? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Chciał Herr Donald uzasadnienie 20.02.26, 12:19 forum.gazeta.pl/forum/w,28,179795275,179795275,Do_wiezienia_na_10_lat_Za_stosowanie_prawa_UE.html Odpowiedz Link Zgłoś