Dodaj do ulubionych

brawo Szczepkowska

IP: *.pool.mediaWays.net 27.11.04, 17:14
Bardzo podobała mi się Joanna Szczepkowska w wystąpieniu transmitowanym na
żywo (o ile zdołałem się zorientować, bo widziałem tylko jego fragment)dla
demonstrantów w Kijowie. Jako postać historyczna, która w 1989 ogłosiła w
telewizji upadek komunizmu, Szczepkowska starannie dobierała słowa. Zwróciła
uwagę, że od samego obalenia systemu więcej liczy się zwycięstwo nad ludźmi,
na których się opiera. "My w 1989 roku ścięliśmy dawno już uschnięte drzewo,
a wy wyrywacie jego zgniłe korzenie, co jest dużo trudniejsze. Jesteśmy z
was dumni."
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: brawo Szczepkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 17:31
      Pomijając zasadność wtykania nosa w suwerennym państwie, na NASZ koszt,
      pisanie, ze Szczepkowska to postać historyczna, to pisanie, że Wartburg był
      samochodem stojąc przy Mercedesie. Nie rozśmieszaj nas, chyba, ze nazwiemy na
      jej cześć jakąś ulicę w stolicy, a może beatyfikujemy?
      • Gość: wartburg ulica Szczepkowskiej IP: *.pool.mediaWays.net 27.11.04, 17:45
        Ulica Szczepkowskiej? Dobry pomysł. Podoba mi się. Chętnie bym przy takiej
        ulicy zamieszkał. I myślę, że nie tylko ja. Asia Szczepkowska jest postacią
        historyczną. W historycznym momencie wykazała się nietuzinkową odwagą.
        Wystąpiła z publicznym oświadczeniem, które oddawało nastroje społeczeństwa i
        które przeszło do Historii. Nie wyobrażam sobie żadnego filmu dokumentalnego o
        historii komunizmu w Polsce, w którym zabrakłoby wystąpienia Szczepkowskiej.

Gość portalu: asia napisał(a):

> Pomijając zasadność wtykania nosa w suwerennym państwie, na NASZ koszt,
        > pisanie, ze Szczepkowska to postać historyczna, to pisanie, że Wartburg był
        > samochodem stojąc przy Mercedesie. Nie rozśmieszaj nas, chyba, ze nazwiemy na
        > jej cześć jakąś ulicę w stolicy, a może beatyfikujemy?

• p.smerf Re: ulica Szczepkowskiej 27.11.04, 17:49
          > Ulica Szczepkowskiej? Dobry pomysł. Podoba mi się. Chętnie bym przy takiej
          > ulicy zamieszkał.

Koniecznie powinieneś wystąpić do władz Twojego obecnego miejsca zamieszkania z
          taką propozycją. Na pewno się zgodzą.
        • Gość: stąd Szczepkowska a koniec komunizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:19
          Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Asia Szczepkowska jest postacią
          > historyczną. W historycznym momencie wykazała się nietuzinkową odwagą.
          > Wystąpiła z publicznym oświadczeniem, które oddawało nastroje społeczeństwa i
          > które przeszło do Historii.

Wszystko byłoby O.K., gdyby nie "drobny" dysonans.
          Jej oświadczenie było kłamstwem. Prawdopodobnie przez nią nie uświadomionym,
          ale jednak kłamstwem. Teraz niemal wszyscy to wiedzą.
          • Gość: Katon Re: Szczepkowska a koniec komunizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:43
            Klamstwo Szczepkowskiej było odruchem emocjonalnym osoby, nie mającej pojęcia o
            polityce.Tak oceniam jej pamiętne wystąpienie.Zbyt surowym, chyba dla Niej ,
            jesteś.
            • Gość: stąd Re: Szczepkowska a koniec komunizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:56
              Gość portalu: Katon napisał(a):

> Klamstwo Szczepkowskiej było odruchem emocjonalnym osoby, nie mającej pojęcia
              > o polityce.Tak oceniam jej pamiętne wystąpienie.Zbyt surowym, chyba dla
              > Niej jesteś.

Surowym?
              Ja jej nie sądzę. Wyrażnie stwierdziłem, że najprawdopodobniej była nieświadoma
              rzeczywistego znaczenia swoich słów. W tamtym momencie słowa te niewątpliwie
              odegrały pozytywną rolę.
              Smutne jest to, że prawda przebijała się przez wiele lat.
              Dziś jestem większym optymistą, bo widzę jak wielu przeciera oczy.
              • Gość: Katon Re: Szczepkowska a koniec komunizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:00
                Wielu oczy przeciera, ale niewielu zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji!
    • czarna_rozpacz szkoda, ze jeden zgnily korzen, czyli SLD 27.11.04, 18:35
      nadal u nas najlepsze soki ciagnie,
      • douglasmclloyd Re: szkoda, ze jeden zgnily korzen, czyli SLD 27.11.04, 19:27
        czarna_rozpacz napisała:

> nadal u nas najlepsze soki ciagnie,

Może by tak skrzyknąć paru Ukraińców, żeby go wyrwali? Jak tak dalej pójdzie, to
        niedługo będziemy się od Ukraińców uczyć, jak tępić komunę.
    • leszek.sopot Re: brawo Szczepkowska 27.11.04, 18:47
      Ty masz jakies szczescie, a ja pecha - nie wiedzialem tej transmisji:(
      Jej wypowiedz jest rzeczywiscie historyczna i ile razy zdarza mi sie ja
      zobaczyc to zawsze sie wzruszam i usmiecham. Zrobila to z takim wdziekiem:)
      To porownanie do korzeni jest bardzo dobre.
      • Gość: Katon brawo Szczepkowska brawo ta Pani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:53
        Pełne, poezji bzdurki nie zasługują na takie komlementowanie.I unas ,i w
        Kijowie, słowa Jej nie oddają w niczym skrzętnie ukrywanej rzeczywistości.
        • leszek.sopot Re: brawo Szczepkowska brawo ta Pani 27.11.04, 19:03

> Pełne, poezji bzdurki nie zasługują na takie komlementowanie.I unas ,i w
          > Kijowie, słowa Jej nie oddają w niczym skrzętnie ukrywanej rzeczywistości.

???
          Coz poradzic, gdy ktos pisze o wrazeniach estetycznych i emocjonalnych, ktos
          inny chcialby pewnie polknac czerwona pastylke by poznac matrixa. Widocznie
          zdaniem niektorych sztuka, wzruszenia i emocje sa nic nie warte:(
          • Gość: Katon Re: brawo Szczepkowska brawo ta Pani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:13
            leszek.sopot napisał:

> Gość portalu: Katon napisał(a):
            >
            > > Pełne, poezji bzdurki nie zasługują na takie komlementowanie.I unas ,i w
            > > Kijowie, słowa Jej nie oddają w niczym skrzętnie ukrywanej rzeczywistości
            > .
            >
            > ???
            > Coz poradzic, gdy ktos pisze o wrazeniach estetycznych i emocjonalnych, ktos
            > inny chcialby pewnie polknac czerwona pastylke by poznac matrixa. Widocznie
            > zdaniem niektorych sztuka, wzruszenia i emocje sa nic nie warte:(

Nie wydaje mnie się,żeby to co napisałeś mogło być zachętą do dalszej rozmowy.
            Pogoda nad morzem, zapewne też paskudna.
            • leszek.sopot Re: brawo Szczepkowska brawo ta Pani 27.11.04, 19:19
              Na pewno przyjemniej by mi bylo rozmawiac z Asia Szczepkowska niz z toba.
              pozdrawiam
              • Gość: Katon Re: brawo Szczepkowska brawo ta Pani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:36
                Powinieneś nakłonić do rozmowy Fatygę.Znajdziesz i przyjemność i....
                zrozumienie.
                Uchylam kapelusza.
                • leszek.sopot Re: brawo Szczepkowska brawo ta Pani 27.11.04, 19:43

> Powinieneś nakłonić do rozmowy Fatygę.Znajdziesz i przyjemność i....
                  > zrozumienie.
                  > Uchylam kapelusza.

Lubisz snuc takie domysly na temat cudzych gustow, nudzisz sie?
      • Gość: piessek Re: brawo Szczepkowska IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 27.11.04, 22:00
        Też niestety nie widziałem tej ostatniej transmisji, ale pamiętam jak "wywaliłem gały", kiedy 15 lat temu w Dzienniku ogłaszała koniec komunizmu.
        Niektórzy uwierzyli i... obalili.
        Teraz trzeba po obaleniu sprzątnąć a nikomu jakoś się nie chciało i nie chce.
        Zatrudnic "sprzataczy" z Ukrainy??!
        • Gość: ASSO Re: brawo Szczepkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 22:21
          A co to znaczy "sprzątnąć"? Kogoś? Ciekawe! Wracamy do tamtych lat? Czyli, że
          Szczepkowska nie miała racji! Powinna powiedzieć - teraz zamiast czerwonego
          komunizmu nastanie czarny!
      • wartburg4 Szczepkowska i Churchill 28.11.04, 13:12
        Chyba rzeczywiście mam szczęście. Skakałem z kanału na kanał, a ta transmisja
        dostała się do TV Polonia bez zapowiedzi. Zresztą przerwano ją bez sensu, żeby
        puścić jakąs kanadyjską kreskówkę.

Szczepkowska znalazła właściwe słowa i za to jej chwała, bo mądrej głowy
        trzeba, żeby rzecz nazwać po imieniu. Udało się jej trafić we właściwy ton,
        tak jak swojego czasu Churchillowi z jego "nigdy tak wielu nie zawdzięcało tak
        wiele tak niewielu", "blood, sweat and tears" albo "to sweap, to search and to
        destroy".

Czasami słowa tworzą historię, a Churchill, laureat literackiej nagrody Nobla,
        o którym krążyła opinia, że był geniuszen i że od śmierci Shakespeara nikt nie
        czuł tak angielszczyzny jak on, stanął mi w oczach podczas wystąpienia
        Szczepkowskiej jak żywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka