Dodaj do ulubionych

Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magdale...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:25
W Polsce niemożliwa jest bezstronna i obiektywna rozmowa o Kościele. Kościół
jak wszystko ma swoje dobre i złe strony. Przyczyną przemocy wobec kobiet
jest wypaczony patriarchat (który z założenie nie jest przecież zły), a że
Kościół ten patriarchat wspiera i umacnia, toteż należało o tym wspomnieć.
Szkoda, że zamiast debaty o prawach kobiet i przemocy wobec nich mamy
bezsensowną nagodkę na Magdalenę Środę, której wyjęta z kontekstu
niewłaściwie zrozumiana wypowiedź wywołała tak "święte" oburzenie z prawa i
lewa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś tam PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.core.net.pl 09.12.04, 22:10
      1. Pani Środa mówi w wywiadzie, że jej wypowiedzi zostały wyrwane z kontekstu.
      2. Z pierwszego punktu wynika, że te wyrwane z kontektu były w jakiś sposób nieprawdziwe lub niefortunne (oglądałem TVN wieczorem i słyszałem jej wypowiedzi w wersji dźwiękowej i faktycznie były niefortunne.)
      I tylko w pełnym tekscie miałyby właściwy - dobry sens.
      3. Pani Środa w kółko mówi, że wywiad z dziennikarzem Reutersa był krótki - jakieś 2-3 min.

Pytanie więc:
      Jak więc jej wypowiedzi mogły być wyrwane z kontekstu skoro wywiad trwał 2-3 min i te wypowiedzi trwały około 2 min (osobiście słyszałem w TVN)???
      • Gość: maj Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 23:23
        Mylisz się, pani Środa mówi prawdę, ale TVN 24 w wieczornej emisji nadał tylko
        niewielką cząstkę tego, co było puszczone tuż po 15.
        Słyszałam obie wypowiedzi. Przykro mi, ale mamy do czynienia z kolejną
        manipulacją medialną.
        Szanuję i cenię odwagę pani Środy. Gdyby więcej takich kobiet było w polskim
        życiu politycznym - wyglądałoby ono znacznie lepiej i nie byłoby wciąż
        wstrząsane kolejnymi skandalami poolityczno-korupcyjnymi.
        Czapki z głów - panowie - o takie kobiety należy walczyć!!!!!!!
        • Gość: ten sam Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.core.net.pl 09.12.04, 23:35
          > Mylisz się, pani Środa mówi prawdę, ale TVN 24 w wieczornej emisji nadał tylko
          To nie bylo w wiadomościach tylko w programie publicystycznym 2 facetów + gość. Jestem przekonany, że to była cała kontrowersyjna wypowiedź, bo, żeby Cię nie skłamać, trwała około 2 min.

> Szanuję i cenię odwagę pani Środy
          Czy mogłabyś mi przybliżyć na czym ta odwaga polegała? ...bo dla mnie niestosowność wypowiedzi lub jej bzdurność nie oznacza automatycznie odwagi...

>Gdyby więcej takich kobiet było w polskim
          > życiu politycznym - wyglądałoby ono znacznie lepiej i nie byłoby wciąż
          > wstrząsane kolejnymi skandalami poolityczno-korupcyjnymi.
          bardzo możliwe... ale nie takich kobiet, tylko w ogóle kobiet

> Czapki z głów - panowie - o takie kobiety należy walczyć!!!!!!!
          Nie mam najmniejszego zamiaru. Bynajmniej nie ze strachu... :-(
          • Gość: SEKSOWNA RABAJOWA [...] IP: *.sympatico.ca 10.12.04, 11:07
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • homoseksualizm.org [...] 10.12.04, 12:02
              • Gość: ciekawy-pamiętliwy taki Kapera na przykład? Jaki reprezentatywny !!!! IP: 212.160.172.* 10.12.04, 12:07
                A to prawda że przez niego nie mamy - jako JEDYNY kraj UE! - programu na rzecz
                maltretowanych kobiet. Monsieur Kaper w ogóle traktował kwestię maltretowania w
                rodzinie jakby nie istniała (a sam pomysł był dla niego obrażliwy) - stad te
                wypowiedzi. Środa ma 100% racji !
                • slon2002 ona jest strasznie brzydka i dlatego lży Boga 10.12.04, 12:34
                  bo ją okropnie skrzywdził!!!!!
                  • Gość: BMW A ty to jestes pewnie Mister Universum A.D. 2004 IP: *.sgib.com 10.12.04, 13:12
                  • Gość: zorro Re: ona jest strasznie brzydka i dlatego lży Boga IP: *.ne.client2.attbi.com 10.12.04, 14:24
                    Oj, chyba ci slon na rozum nadepnal.
                    • Gość: Jadzia Re: ona jest strasznie brzydka i dlatego lży Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:28
                      Znaczy,do kościoła same pięknisie chodzą? Czy wszystkie spaliliście i
                      zamknęliście z zakładach dla "kobiet upadłych" za samą urodę?
                      DEBATY!! DEBATY PUBLICZNEJ O KOŚCIELE ŻĄDAM! BEZ PRZEKŁAMAŃ I STRACHU!
                • Gość: nie,nie.. Re: taki Kapera na przykład? Jaki reprezentatywny IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 10.12.04, 12:48
                  Kapera jest bardzo reprezerwatywny!!!
                  • Gość: Kubuś Rozpruwacz Re: taki Kapera na przykład? Jaki reprezentatywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:25
                    Kapera to zdaje sie ten, ktory zajmuje sie u nas, za przeproszeniem, rodziną i
                    w ramach tego zajmowania się stwierdził, że zgwałcona dwunastolatka powinna
                    urodzić? I że gwałt jest złem, z którego może wyniknąć dobro (znaczy się
                    dziecko)? Szkoda, że pan Kapera nie może zajść w ciążę. Boże, chroń nas przed
                    głupotą! Polityka prorodzinna polityką promilitarną.

Kubuś Feminista
                • Gość: Andrzej Re: taki Kapera na przykład? Jaki reprezentatywny IP: *.nll.se 10.12.04, 13:07
                  Gowno prawda! Gdyby miala racje, to problem maltretowania kobiet nie istnial by
                  w poganskiej Szwecji! Jest on rownie duzy jak i w katolickiej Polsce!
                  • Gość: PiJaK Szwecja nie jest pogańska tylko protestancka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:40
                    Ty katolicki fanatyku...
                    • Gość: Rob Re: Szwecja nie jest pogańska tylko protestancka IP: *.customer.nettuno.it 10.12.04, 14:45
                      nie przesadzajmy z tą protestanckością Szwecji!
              • Gość: jcc Katolicy proponuja katolicki rzad IP: *.client.comcast.net 10.12.04, 14:22
                homoseksualizm.org napisał: CHRZEŚCIJANIE PROPONUJĄ ZMIANĘ PEŁNOMOCNIKA
                > Na tak ważnym stanowisku Pełnomocnika rządu ds. równego statusu kobiet i
                > mężczyzn powinna urzędować osoba reprezentująca całe społeczeństwo...

Reprezentantow wybiera sie do Sejmu. Minister lub Pełnomocnik rządu powinien
                byc fachowcem wykonujacym wyspecjalizowana funkcje. Nie znam oryginalnej
                wypowiedzi prof. Środy. To co jest i bylo napisane w gazecie sugeruje, ze jej
                poglady sa calkowicie racjonalne i uzasadnione. Niestety wielu dyskutantow -
                katolikow chcialoby aby Polska rzadzil katolicki rzad, aby wprowadzic w Polsce
                podobny system polityczny jak w Iranie. Tyle tylko, ze zamiast ajatollachow
                byliby biskupi.
                • Gość: knipser Re: Katolicy proponuja katolicki rzad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 18:53
                  Do pana JCC
                  W 100% wyrażam to samo co Pan.
                  Przez 2 lata pracowałem w Iraku, byłem w śród samych arabów, oni wierzą w
                  swoją religie i swoich duchowych przywódców.
                  My NIE WIERZYMY, a duchownych mamy gdzieś tam daleko, szczególnie teraz prezy
                  tych wszystkich ich wspaniałych poczynaniach.
              • Gość: bambik Re: CHRZEŚCIJANIE PROPONUJĄ ZMIANĘ PEŁNOMOCNIKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 18:52
                Cóż za utopijma idea! Czy u nas jest choćby parę osób, które reeprezentują całe
                społeczeństwo, całe spektrum od brunatnych po "na lewo już tylko ściana"?
              • Gość: Kubuś Rozpruwacz A CO Z WAS ZA CHRZESCIJANIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:17
                Proszę o niewypowiadanie się w imieniu chrześcijan. Są na świecie, również w
                Polsce chrześcijanie, rowniez katolicy, którzy walczą o prawo kobiet do wolnego
                wyboru, o prawa gejów i lesbijek, którzy kierują się miłością bliźniego, a nie
                nienawiścią obcego. Pan "homoseksualizm.org" (cóż za koszmarny portal)
                wypowiada sie w imieniu pewnego skrajnego odłamu katolicyzmu, ktory usiluje
                zdobyc polityczna wladze w tym kraju. Prawdziwi chrzescijanie odzegnuja sie od
                tego faszystowskiego ruchu.

A poza tym chyba nie widzieliscie agresywnych feministek :D Poglady pani Srody
                sa dosyc umiarkowane. A nawet gdyby byly radykalne - dlaczego w rzadzie nie
                moze zasiadac radykalna feministka, a moga zasiadac radykalni nacjonalisci?
          • Gość: TK Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 12.12.04, 12:31
            Pani Środa budzi we mnie wstręt od kiedy zacząłem ją widywać na ekranie TV.
            Wstrętny jest jej wygląd i wstrętne są jej wypowiedzi często pełne agresji i
            niechęci wobec wszystkiego co tradycyjne, prawicowe, religijne... i to wszystko
            podpiera autorytetem naukowca (filozof), wykorzystując umiejętność
            argumentowania, wykazując się jakąś tam elokwencją... Jest w niej coś
            obrzydliwego i tyle.
          • Gość: Janek PANI ŚRODA ZACZYNA SYPAC... IP: *.sympatico.ca 13.12.04, 03:54
            Pani Srodzie nie wytrzymaly nerwy i zaczyna sypac; "Nie jestem
            katolikożerczynią". W takim razie kto jest? Nazwiska prosze. Jeszcze tego
            brakowalo azeby w XXI wieku grupy jakichs misogynistow i androgynistek zarly
            katolikow na sniadanie a moze i nawet na na obiad. Polska to nie jest jakis tam
            pustynny kraj gdzies zdala od cywilizaji gdzie brak protein a i nawet szarancza
            nie dolatuje. W Polsce jest dosyc protein a i szaranczy tez jest pod dostakiem
            szczegulnie w elitach. Kanibalizm pani Srody nie ma wiec zadnych racjonalnych
            podstaw. Jak dlugo Pan Premier Belka bedzie tolerowal kanibalizm w swojej ekipie
            rzadowej to wstyd tolerowac kanibalizm w XXI wieku.
        • aisha2 Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ 10.12.04, 12:44
          zgadzam sie.slyszałam obie wersje :ta o 15 i ta iweczorna w tvn24 i pani sroda
          powtorzyla swoje poglady.nie po drodze mi z ojcem dyrektorem:(( i z moherowymi
          beretami ale nie zgadzam sie ze przemoc domowa to wina religii katolickiej i ze
          kosciol nic z tym nie robi.szkoda,cenie pania srode ,w naszym tzw.opiekunczym
          panstwie mogala wiele zrobic dla kobiet a tak zmarnowala wszystko przez jedna
          glupia wypowiedz :(((
        • Gość: Andrzej Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.nll.se 10.12.04, 13:05
          Pani Sroda najpierw w Szwecji mowi bzdury a potem w Polsce mowi nieprawde!
          Powinna za to dostac "kopa w tylek" i ze skutkiem natychmiastowym wyleciec
          z rzadu!
      • Gość: TOMEK 1973 Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.ny325.east.verizon.net 10.12.04, 13:38
        Pani Sroda to samam ma problem widze
        bo jak patrze na nia to czasami nie wiem czy to kobieta czr mezszczyna takie ma
        ostre rysy wiec moze to jest ten problem w jwj zyciu z dominiwaniem
        • Gość: BMW A ty to jestes pewnie Mister Universum A.D. 2004 IP: *.sgib.com 10.12.04, 13:41
        • Gość: lubri Re: PANI ŚRODA MÓWI NIEPRAWDĘ IP: *.chello.pl 12.12.04, 10:46
          ale ty jestes ograniczony!
      • Gość: SF Nie ma się Pani z czego tłumaczyć. IP: 212.160.172.* 10.12.04, 14:37
        Nie ma też po co, bo debile i tak wiedzą swoje.
    • douglasmclloyd Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda 09.12.04, 22:12
      "Magdalena Środa: - Konferencja była poświęcona tzw. honorowym zabójstwom, czyli
      egzekucjom dokonywanym na kobietach przez męskich członków rodziny, którzy
      uważają, że kobieta splamiła ich honor, najczęściej przez cudzołóstwo.

Mówiłam tam, że w Polsce w ogóle nie mamy tego problemu. Z dumą podkreślałam, że
      pojęcie honoru w Polsce nie istnieje."
    • Gość: kobieta Pani środa mówi prawdę...niestety:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:48
      • Gość: Andrzej Re: Pani środa mówi prawdę...niestety:( IP: *.nll.se 10.12.04, 13:08
        Pani sroda mowi bzdury w Szwecji a nieprawde w Polsce!
        • Gość: R Re: Pani środa mówi bzdury...niestety:( IP: *.customer.nettuno.it 10.12.04, 14:46
    • Gość: ONZ Zaproszenie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.04, 22:55
    • Gość: ONZ Konferencja. Obecnosc obowiazkowa. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.04, 23:06
      • Gość: pola Re: IP: *.cable.casema.nl 10.12.04, 09:32
        Sroda ma racje.Zgadzam sie z glosem,ze w Polsce Kosciol to swieta krowa i ZADNA
        dyskusja na jego temat nie wchodzi w gre. Tyle spraw jest wokol,a Kosciol i
        prawica siedza tylko z antenkami wystawionymi na nasluchiwanie,z czego moznaby
        jeszcze zrobic afere medialna. Histeria.
        Ale do rzeczy: Kosciol KAZDY -kazda wielka religia swiata- ma wpisany w siebie
        patriarchat,bo jest produktem innych czasow,kiedy o prawach kobiet sie nie
        snilo.Owszem,Kosciol katolicki w porownaniu z muzulmanskim pozwala sie kobiecie
        emencypowac,ale i tak jedynie do pewnych granic-co ze srodkami
        antykoncepcyjnymi na przyklad? Skoro ich zabrania,to kaze kobiecie rodzic
        dzieci nie wtedy,kiedy chce,tylko wtedy,gdy sie zdarza,co czesto przekresla
        studia, kariere i zarazem droge do samodzielnosci.Dlatego potem bita kobieta
        nie ma odwagi odejsc od meza- jak ma odejsc,skoro jest totalnie zalezna
        finansowo???? Bo nie zdazyla sie usamodzielnic,gdyz Kosciol zabronil jej
        antykoncepcji,kazal brac slub,bo seks przedmalzenski jest grzechem itp.
        Mam wrazenie,ze ludzie nie rozumieja,co znaczy sformulowanie - ze posrednio
        Kosciol mial wplyw na mentalnosc.Ma,jak najbardziej.To siedzi w pamieci
        zbiorowej,nawet w tym,co z Kosciolem nie ma nic wspolnego.Dziedzictwo kultury
        to pewna mentalnosc,ktora formuje sie przez wieki i czesto jest w nas pomimo
        naszych pogladow.Mit kobiety przy garach pokutuje nawet w mezczyznach,ktorzy w
        ogole nie sa zwiazani z Kosciolem.Teoretycznie nie,praktycznie kazdy z nas jest
        zarazony tym mysleniem,bo za dlugo w Polsce mialo powszechny charakter.Zupelnie
        tak samo jest z protestancka mentalnoscia na Zachodzie- swiat jest tam w tej
        chwili calkowicie ateistyczny i w Kosciolach pustki,ale nikt mi nie powie,ze w
        mentalnosci np.Holendra nie ma sladow dawnego kalwinizmu.Sa- i jak kazda
        religia-maja swoje dobre,ale i zle strony.
        • Gość: ateistka to nie była konferencja nt. czy kościół=św.krowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:14
          a niech sobie środa dyskutuje o kościele katolickim ile chce, tylko niech tego
          nie robi za pieniądze podatnika (ministerialną pensję + przeloty + diety +
          hotele w sztokholmie).

możecie nawet we dwie polecieć do sztokholmu i zrobić tam wspólnie prezentację
          twoich poglądów, ale róbcie to na własny koszt, lub kogoś kto chce wam taką
          podróż zaffundować. naciąganie biednych polskich podatników na opłacanie
          środzie trybuny uważam za zachowanie nieetyczne.
          • Gość: praktykująca min.Środa wyłudziła publiczne pieniądze na występy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:17
            w Sztokholmie.

Nazywajmy te rzeczy po imieniu.
        • Gość: Alicja polu, Środa zrobiła nam feministkom niedźwiedzią.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:20
          przysługę
          • Gość: ksiądz proboszcz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:44
            • Gość: Leszek Taki z ciebie proboszcz jak ze mnie wikary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:38
              Nie podoba mi sie wypowiedz pani Srody, majaca wszelkie znamiona dyskryminacji
              ludzi wierzacych. Ale chamstwo niektorych jej oponentow robi znacznie wiecej
              szkody
        • Gość: Andrzej Re: IP: *.nll.se 10.12.04, 13:13
          Odpowiem krotko: gowno prawda! Problem maltretowanian kobiet jest rownie duzy
          w poganskiej Szwecji jak i w katolickiej Polsce! I to pomimo tego, ze Szwecja
          jest oficjalnie krajem protestansckim i przy 3-4% praktykujacych obywateli ma
          instytucje kaplana-kobiety!
    • Gość: Actonik Przykry dowód niekompetencji "naukowca"-LIST do GW IP: *.crowley.pl 10.12.04, 09:39
      Jeśli p. Sroda śmie twierdzić, że jej opinia jest prawdziwa "w sensie
      poznawczym", to znaczy że ma poważne trudności z logiką, nie zaliczyłaby
      egzaminu z metodologii, a jedyne, co usiłuje stosować to chwyty erystyczne
      wyczytane u Schopenchauera (on zaś je ośmieszał). Przykro, że pracownik naukowy
      UW nie zadał sobie trudu intelektualnego , aby choć trochę wniknąć w doktrynę i
      praktykę Kościoła katolickiego. Wyciąganie ogólnych wniosków z osobistych
      sposrzeżeń jest ułomne poznawczo, podobnie, jak ferowanie wyroków o
      rzekomej "odwadze" p. Środy przez komentatorów GW. Już zupełnie śmieszne
      (żałosne nawet) jest czynienie z - tu aż ciśnie się jakiś epitet, ale zmilczę -
      ... minister(ki? - w duchu politycznej poprawności) Polskiego Buttiglione.
      Rozum, sądzę, jest po to by go używać, bo to nie boli. Jeśli widzę zatem
      grzechy ludzi i przemoc w rodzinie, to muszę się zastanowić, czy i jaki to ma
      związek z wiarą (a raczej jej brakiem) tych ludzi. To elementarz dyscypliny
      umysłowej! Chyba, że p. Środa po prostu lubi obrażać innych, np. tych
      katolików, którzy poświęcili życie na przekonywanie innych, że chrześcijaństwo
      sprzeciwia się przemocy, uczy szacunku dla wszystkich ludzi (bez podziałów na
      płeć - polecam Pismo Święte). Znam wiele rodzin w istocie matriarchalnych,
      gdzie kobiety nie biją mężów. Ale mogę sobie wyobrazić, że biją. I co?
      WYstarcza mi inteligencji, by wiedzieć, że rozwijanie na tej podstawie
      jakiejkolwiek opinii, będzie poznawczym fałszerstwem. A p. Środa?!
      Polecam także pani Łuczywo i panu Pacewiczowi sprawdzenie pojęcia "tabu", w
      odniesieniu do religii zwłaszcza. Co w tym kontekście jest tabu?
      Popieram wolność słowa, uważam się za skończonego liberała, ale błagam tzw.
      intelektualistów o minimum rozsądku. Zło trzeba wskazywać i nazywać po imieniu -
      precyzyjne i tak, żeby go pomnażać.
      GW może twierdzić, że pokazała przykład tej, która postępuje właściwie -
      siostry Chmielewskiej. Tylko, że - proszę się wczytać - dokonuje
      przeciwstawienia siotry - "gnuśnej" reszcie. Divide et impera? Wniosek (w stylu
      GW) nowi demiurgowie się nam mianowali... Brukowi dosyć.
      Czujecie sarkazm? (wolę dosłownie, bo strach skazywać się na domysły, kiedy z
      dotychczasowych znanych logik nawet Patandżalego jest zagrożona.
      Pozdrawiam w smutku
      • Gość: Paschalis Re: Przykry dowód niekompetencji "naukowca"-LIST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:57
        Kościół polski niestety jest patriarchalny i ma to czasem swoje przykre
        konsekwencje. Smutnym przykładem jest wieloletnia działalność księdza Michała
        M., skazanego prawomocnym wyrokiem za wykorzystywanie seksualne dziewczynek, ale
        przede wszystkim niegodziwa postawa biskupa przemyskiego, który jak długo się
        dało, stawał w jego obronie. Jeśli idzie o siostry zakonne i ich pozycję, to z
        własnego doświadczenia wiem, że jest ona bardzo niska, nawet w środowiskach tzw.
        liberalnego katolicyzmu, z którymi mam do czynienia. Księża w codziennych
        kontaktach z zakonnicami rzadko kiedy traktują je jako równe sobie, częste są
        niezbyt mądre i obraźliwe dowcipy, zrzucanie na siostry przykrych obowiązków
        itp. Zakonnice mają też niepomiernie mniejsze szanse na karierę naukową, niż
        ojcowie i bracia zakonni.
        Nie jestem żadnym wrogiem Kościoła, lecz nie podobają mi się stosunki panujące
        w polskim katolicyzmie. Wierzę, że z czasem ulegną one poprawie, ale aby to
        nastąpiło zwolennicy patriarchatu muszą odczuwać stałą presję krytyków. Stąd
        myślę, że wypowiedź p. Środy służy polskiemu Kościołowi.
        • Gość: Leszek Re: Przykry dowód niekompetencji "naukowca"-LIST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:46
          Z Twoim glosem moge sie zgodzic, praktyka dzialania polskiego Kosciola na polu
          kotaktow z kobietami bywa smutna. To jest istotna bolaczka, wymagajaca odwaznej
          dyskusji. Ale w przypadku p. Srody chodzi o co innego: ona dostrzega implicite
          w religii katolickiej zrodlo zla. Nie dziw sie wiec, ze ludzie wierzacy
          odbieraja taka postawe jako dyskryminacyjna
      • Gość: !!! O takich jak ty mówią: uczony osioł! IP: *.magma-net.pl 10.12.04, 12:28
        • Gość: Leszek Sam(a) dajesz swiadectwo o sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:48
      • Gość: Andrzej Re: Przykry dowód niekompetencji "naukowca"-LIST IP: *.nll.se 10.12.04, 13:16
        Oczywiscie! W poganskiej Szwecji (3-4% praktykujacych obywateli) istnieje
        instytucja duchownego-kobiety! Pomimo tego problem maltretowania istnieje
        w Szwecji w takim samym wymiarze jak w katolickiej Polsce!
    • Gość: mac Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 10:42
      Nawet gdyby wypowiedź - jak się okazało - nie była zmanipulowana (nawet w usta
      Papieża można włożyć słowa, których interpretacja bez sensu i związku będzie
      kontrowersyjna), co dziennikarzom polskim jakoś dziwnie często się zdarza, to
      przecież miała i ma rację!

Czy amnezja rzuciła się katolikom na mózg? Jak było jeszcze kilkadziesiąt lat
      temu? Nawet niewinna segregacja w kościele oddzielała kobiety od mężczyzn -
      podobnie jak u muzułmanów. Jak kobiety były traktowane kiedyś? Czyżby posag to
      wymysł folklorystów? A brak głosu (ogólnie też - ojciec i mąż to pan i
      włądca)politycznego?

Po co się oszukiwać - żeby poczuć się lepiej? Może za parę lat tak będziecie
      fałszować historię, że tych którzy stwierdzą że stosy i inkwizycja istniały,
      nazwiecie oszołomami i zamkniecie w ciemnej komórce?

Tolerancja PiS, PO i podobnym 'wierzącym' partiom weryfikuje sie na codzień,
      choćby w stosunku do mniejszości. Także seksualnych. Wystarczy posłuchać lub
      zobaczyć faszystów obrzucających kamieniami tych, którzy chcą korzystać z
      demokratycznego prawa do wyrażąnia swoich opinii.

Ale jak opinia nie jest 'prawowierna'- to już demokracji nie ma, co?

Z faktami się nie dyskutuje.

Nieco mniej buty, więcej tego o czym naucza kościół - przynajmniej czaem i z ust
      niekórych księży.

• Gość: Chippewa Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:53
        Jak sama/sam piszesz - to było KIEDYŚ , a konferencja na której Pani Środa
        wystąpiła była TERAZ. Dostrzegasz tę przestrzeń czasową , te paredziesiąt może
        nawet setki lat???? A tak na marginesie ...Środa jako wiceminister
        reprezentowała tam nasz kraj ( nie był do cholery u cioci na imieninach!) i nie
        miała prawa tak powiedzieć , bo nie mówiła tylko w swoim imieniu.
      • Gość: klik Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: *.crowley.pl 10.12.04, 12:00
        Gość portalu: mac napisał(a):
        Czy amnezja rzuciła się katolikom na mózg? Jak było jeszcze kilkadziesiąt lat
        > temu?
        A brak głosu (ogólnie też - ojciec i mąż to pan i
        > włądca)politycznego?

Jaki związek ma katolicyzm z brakiem "głosu politycznego " kobiet ?
        W starożtnych Atenach ( kolebce demokracji) i innych greckich miastach -
        państwach kobiety też nie miały prawa głosu , a przecież do narodzin Chrystusa
        mieliśmy jeszcze kilkaset lat .
      • Gość: chris Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: *.if.uj.edu.pl 10.12.04, 12:02
        Twoje ataki na katolikow z okazji wystepu pani Srody sa calkiem nie na temat.
        Pani Sroda powinna odejsc, bo wystepujac jako minister RP obrazila miliony
        katolikow oswiadczeniem, ze "katolicyzm nie sprzeciwia sie przemocy". Jest to
        zwykle klamstwo, ktoremu zaprzecza juz katechizm. Do tego tlumaczy sie jeszcze
        glupiej, mowiac "katolicyzm popiera model rodziny, gdzie kobieta jest podlegla,
        a z podleglosci wynika przemoc". Wnioskuje stad, ze pani profesor bija
        podleglych jej asystentow co tydzien, a moze nawet codziennie?
        • Gość: ciekawy-pamiętliwy Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: 212.160.172.* 10.12.04, 12:11
          A co, moze KK popiera partnerskie relacje? A moze to z partnerskich relacji
          wynika przemoc?
          • Gość: uki Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: 212.244.77.* 10.12.04, 12:22
            Kościól jak najbardziej popiera partnerskie relacje miedzy kobieta a mezczyzna.
            Ale to nie znaczy,że uwaza ,ze kobieta to to samo co męzczyzna. Tak samo nie
            uznaje ,że slońce to to samo co księzyc, choc jedno i drugie jest piekne i
            pozyteczne.
            Jestem kobieta i nie chce byc męzczyzna- bycie kobieta podoba mi się ,a p.
            minister chyba miała byc chłopcem i teraz ma kompleksy...
          • Gość: Leszek Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:54
            Kilkanascie lat temu spotkalem sie z sytuacja, w ktorej jeden homoseksualista
            zabil drugiego z zazdrosci o trzeciego. No i co???
            • Gość: oszczędny wystarczy na śmietnik historii; szkoda opału. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:30
        • Gość: Misiek Re: Rozpalmy stosy i wrzućmy tam Środę i innych IP: 199.21.28.* 10.12.04, 18:05
          A komunizm jest wspanialy bo twierdzi ze kazdemu wedlug potrzeb, to taki ich
          katechizm. Papier zniesie duzo, zniosl nawet konstytucje PRL, tyle tylko ze to
          co pisza a praktyka to zupelnie dwie rozne sprawy
    • Gość: Cogito SKŁADAM SAMOKRYTYKĘ !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:40
      Po przeczytaniu postów na tym forum, składam samokrytykę. Kościół katolicki to najbardziej ciemna religia na świecie. Nie prawdą jest też to, że jest najbardziej prześladowaną religią (wg. liczebności). Jan Paweł II to pełen fobii Polak-katolik. Kobiety w Polsce nie mają równych praw i są dyskryminowane (nie wiem jak to jest z moją żoną – jest prezesem spółki, ale chyba boi się mężczyzn bo nie chce ich zwalniać z pracy – uważa, że mężczyzna kierowca jest lepszy od kobiety kierowcy – głupia chyba czy co?) Z tą moją żoną to jeszcze inne problemy. Mówi, że nie chciałaby, ażeby Piotrek (nas syn) uczęszczał do szkoły w której nauczyciel jest homoseksualistą – ca za brak tolerancji i homofobia. Wprawdzie nie ma dla Piotrka czasu bo kariera przeszkadza, ale trawkę powinno się zalegalizować (Piotrek zaczyna palić). Ale zostawmy moją żonę. Moja szefowa z biura przyznała mi za ubiegły miesiąc wyższą podwyżkę, niż mojej koleżance Beacie, która wykonuje taką samą pracę jak ja. (choć nie wiem czy więcej pracuje bo ma małe dziecko). Co za dyskryminacja w stosunkach pracy. Tylko dlaczego Beata nie protestuje, przecież kobieta kobiety nie powinna zwolnić z pracy za uwagi o dyskryminacji w zatrudnieniu. No i jeszcze ten mój sąsiad Tierii z Maroko. Jak przychodzi do nas na drinka (wyznaje islam!) to bez żony, i mówi, że mu się w Polsce bardzo podobać. On bardzo lubić Polki blondynki i polskie piwo oraz wódkę. On tylko nie lubić jak być zimno i mróz - śnieg lubić.
      A tzw. Pismo Święte, a w szczególności Listy Św. Pawła. Co za herezja. Tego powinno się zakazać. Przecież to najbardziej krwawa epopeja w dziejach ludzkości. Tam nawet napisali, że Bóg (mężczyzna!) zniszczył Sodomę i Gomorę m.in. za kochających inaczej. To niedopuszczalne, to trzeba wydać rezolucję ONZ zakazującą czytania tego pisma.
      Albo ta telewizja. Przecież oni tam w święta kolędy katolickie puszczają!!! Albo hipermarkety – dlaczego okres tzw. świąt katolickich zaczyna się w listopadzie a nie np. w maju. Te polskie katoliki to nawet halowen nie świętują, toć to skandal. Oni nawet chcą ograniczyć handel w niedzielę i święta (to nie prawda że w całej zachodniej Europie i Izraelu ograniczają handel). Nie będę już katolikiem. Nie wiem tylko czy w coś wierzyć czy w nic. Pomóżcie!!!
      • Gość: uki Re: SKŁADAM SKŁADANKE!!!Luuudzie ... IP: 212.244.77.* 10.12.04, 12:13
        Rety, co za brednie.
        Przede wszystkim taka pożal się Boże krytyka Kościola powinna chociaz byc
        sensowna, logiczna i spójna. Natomiast p. minister w jednej wypowiedzi
        zaprzecza samej sobie. Sama nie wie co tak naprawde jest w Piśmie Świetym i czy
        przemoc w rodzinie to wina mężczyzn, zła, wychowania ,tadycji czy Kościoła.
        Poza tym wymysla NOWA TEOLOGIĘ na swój rozumek i uprzedzenia, ktorej nie
        powstydziła by sie niejedna sekta.
        Nie wiem czy w Polsce kobiety sa dyskryminowane przez prawo? Niby jak? Jestem
        kobieta i nie widze żadnej dyskryminacji. Choć pracowadwcy czasem wola
        zatrudniac męzczyn. Ale czy to wina Kościola czy jakiegoś nastawienia tych
        pracowdawców ktorzy często tak samo sa katolikami jak i ateistami-bez róznicy?
        Patriarchat to nie wymysl Kościoła, tak przebiega rozwój cywilizacyjny- w
        krajach pogańskich jest i było podobnie.Poza tym czym jest patriarchat? Tym,że
        to kobiety rodzą dzieci? Proponuje panom aby rodzili w ramach rownouprawnienia:)
        Tym ,że męzcyzna jest odpowiedzialny za rodzine? Oby tak było! Bo mamy coraz
        wieksza ilośc meżusiów tatusiów, ktorzy zupelnie nie interesuja sie rodziną,
        wychowaniem dzieci pedząc za kariera albo zdradzajac zony.
        Proponuje ten "patriarchat" jak piszecie zstarac zrozumiec w kontekście
        najwiekszego przykazania w Biblii- miłości blixniego, zwłaszcza własnego
        wspopólmałzonka, a nie w kontekście wypaczonych ambicji i namietności, wtedy
        może dojdziemy do czegoś logicznego.
        Cogito,
        Bo nie jest męzczyna, Bóg nie ma płci.To człowiek ma płec. Pomyliło Ci sie.

• Gość: max Ale babsko łże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:50
      Nie dosc, ze babsko jest ochydnie brzydkie i antypatyczne, to dodatkowo lze ...jak Miller. Przeciez, to nie Polacy naglosnili jej plugawe wypowiedzi ale Reuters!!!Sroda powinna sie leczyc, i to u dobrego psychiatry
    • Gość: piotr Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: 213.17.133.* 10.12.04, 11:54
      kościolowi nie podoba sie jak ktoś mówi prawde o tej instytucji a pani sroda
      jakby nie patrzec ma rację tj. dla kościoła wazniejsza jest rodzina niz los
      kobiety bitej przez męża znam to z autopsji
      • Gość: Leszek Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:00
        Pani Sroda atakuje nie tylko praktyke dzialania ludzi Kosciola, czesto mocno
        niewlasciwa, ale atakuje same fundamenty wiary. A to juz dyskryminacja i
        nietolerancja
        • Gość: walet V Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.poczta.okay.pl 10.12.04, 14:52
          Fumdamenty wiary? Przeczytalas List Sw Pawla do Koryntian-byl wczoraj na tym
          forum .Znasz go? Powinnas znac bo to Biblia -podstawa Twojej wiary.I co dalej
          bedziesz twierdzic ,ze nie ma zapisanego prawa podleglosci kobiety .Bedziesz
          twierdzic ,ze czarne jest biale? Hipokryzja ,falsz ,zaklamanie a przede
          wszystkim -niewiedza oto co reprezentuja wierni w Kosciele Polskim.
    • Gość: Hefajstos [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:55
      • Gość: alexa Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.nowytarg.pl 10.12.04, 12:27
        hefajstos.....jesteś prostakiem....
    • Gość: Ciaciam czemu tzw. feministki są głupie i puste ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:55
      Pani Środa i np taka Jaruga...czy jak jej tam, przynajmniej na podstawie co
      same plotą, jawią sie jako głupie i puste babska. Czy serio feminizm jest aż
      tak głupawy czy może na czoło tego ruchu za wszelką cenę chcą się wepchnąć tak
      durne kobiety ? Kto mi to wyjasni ? Bo wiem dobrze,że mądrych kobiet nie
      brakuje.
      • Gość: U$.karbowy Re:Brawo Pani Sroda !!! IP: *.vf.shawcable.net 10.12.04, 12:33
        Nawet z powyzszych(niektorych) obelg pod Pani adresem wylania sie doskonale
        obraz polskiego "menscyzny"
        "Pieronek - Pani minister Sroda rysuje twarz Polaka jako zapyziałego,
        średniowiecznego kołtuna - dodał."
        Pani Sroda nie rysuje,dokladnie tak jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        ___________________________________-

A oto przyklad zapyzialego ,sredniowiecznego koltuna na ktorego bulwersujaca
        wypowiedz prawie nikt nie zwrocil uwagi ( bo jest samcem):

>"Prokurator Karol Napierski stwierdził, że bywają różne rodzaje pedofilii, za
        które trzeba inaczej karać. - Czym innym jest pedofilia, kiedy ofiarą jest małe
        dziecko i dochodzi do jakichś drastycznych skutków, a czym innym, kiedy dotyczy
        ona 14-letniej dziewczynki, która wygląda na 20 lat i sama prowokuje mężczyznę."
        ------
        To NIEEEE DO WIAAAAAAAAAARYYYYYYYYY!!!
        Jedynym wytlumaczeniem jest to iz CHAM tak wlasnie byl wychowany.Zadne szkoly
        nie byly w stanie tego wytepic no bo to tradycja.Oficjalnie cmooooook w raczke
        z szacunkiem dla kobiety a do syna w domu"pamietaj ze wszystkie baby to ku... i
        trzeba je za morde"

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041210/kraj/kraj_a_1.html
        • Gość: Leszek Re:Brawo Pani Sroda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:07
          Czy to znaczy, ze p. Napierski jest "wiernym synem" KK. Mysle ze watpie, ale z
          Twojej wypowiedzi mozna wysnuc taki wniosek.
    • Gość: zib Kolejny miniSter od równości gejów z lesbijkami. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:57
      Poglądy "pani etyk" nie sa tajemnicą od dawna, jej karierka jest zwiazana z
      junioiewropejskim pouczuciem politycznej poprawności, natomiast z pewnością
      pani miniSter nie została powołana do oceny działan KK,ani tym bardziej do jego
      krytyki na miedzynarodowym forum.Lepiej niech zajmie się oceną admnistracji
      państwowej w podobnym zakresie, gdyz zwłaszcza tu jest całe morze
      niewykorzystywanych mozliwości, chociazby w zakresie tworzenia i egzekwowania
      prawa chroniacego kobiety.Pani "etyk"wraz z panią I.Jołop-Nieuk i całym
      nierzadem belki zajmują się sprawami kobiet tylko pod warunkiem ze sa to
      lesbijki.
      Nie ma najmniejszego sensu nawet apelować o rezygnacje,gdyz tego
      typu "autorytety" mają przekonanie o własnej misji i nieomylności, a "w
      dyspozycji premiera" byla ta pani od momentu powołania-brak objawów minimalnego
      kontaktu z pojęciami honor i godność osobista.
    • Gość: Maud Brawo Actonik! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:01
      Ja tez jestem liberalna. Ten liberalizm staram się przenieśc na kwestie mojej
      wiary katolickiej.Pani Środa moze wygłaszac swoje poglądy prywatnie w dowolnej
      interpretacji.I wtedy niech z NIą dyskutują etycy, religoznawcy etc.Ale Pani s
      roda nie miała prawa swoich pokrętnych i skrótowych myslowo (moim zadniem takze
      nieprawdziwych) przemyśleń prezentować jako minister w imieniu naszym na forum
      miedzynarodowym..
      Chęć zabłysnięcia przyćmiła rozsądek..A Pani Rapaczyńki i Pan Pacewicz
      wykorzystali moim zdaniem te wypowiedź, dla zadeklarownaia włąsnych
      poglądów..BO nie sądz,ę, żeby tak naparwdę dali swoje przyzwolenie na takie
      wsytapienie pani Srody w takim momencie i przede wszystkijm w takim KOntekscie!
      eh
    • Gość: malgosia Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: 80.254.37.* 10.12.04, 12:05
      ja tylko zastanawiam sie co na miedzynarodowych konferencjach robia osoby bez znajomosci angielskiego
    • Gość: semi Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.zamoyski.edu.pl / *.zamoyski.edu.pl 10.12.04, 12:06
      To jest przejaw ANTYKATOLICYZMU!!!
    • Gość: IKa Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.12.04, 12:06
      I co z tego , że powstają tzw. domy samotnych { maltretowanych } kobiet . CO Z TEGO ??? Czy kobiety powinny żyć z dziećmi w Gettach ? CZ TO JEST GODNE ŻYCIE CZY KARA ZA TO , ŻE POWIEDZIAŁY OPRAWCĄ - DOŚĆ ???!!! PANI MAGDA ŚRODA ZASŁUGUJE NA WYRÓŻNIENIE , A NIE NA KARĘ .
      • r306 Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda 10.12.04, 13:33
        Przeczytaj uwzanie co napisalas. Gdy nie zrozumiesz to jeszcze raz...
        Nastepnie wez do reki Konstytucje, pocztytaj rowniez KK (kodeks karny a nie
        katechizm :)). Pozniej jeszcze raz przeczytaj to co napisalas i moze wowczas
        dziel sie z nami swymi przemysleniami.
      • Gość: Leszek A kto zaklada domy samotnych matek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:14
        Pani Sroda? Wolne zarty. Gdyby nie KK, wiele maltretowanych kobiet i dzici
        ziemie by gryzlo. Co nie znaczy, ze ludzie Kosciola nie maja swych grzeszkow w
        stosunku do kobiet (akurat nie mysle o seksie)
    • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Nie cierpię i te nawiedzone feministki i ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.12.04, 12:09
      ... równie nawiedzone bigotki/dewotki! Nie Kościół Katolicki jest źródłem zła,
      np. tego że niektórzy mężowie tłuką żony (bo to grzech!), że kobiety są w
      upośledzone w życiu domowym (mają znacznie więcej obowiązków!) i zawodowym
      (niższe zarobki, molestowanie!); to wina naszego zacofania cywilizacyjnego. Czy
      Kościół winien z tym walczyć? Oczywiście, tak samo jak z bezprawiem, przemocą,
      chamstwem, wszechobecnym bałaganem i brudem, przeklinaniem itd.itd.! Ale nie na
      tym polega podstawowa rola Kościoła, to tylko współdziałanie! Podstawowy
      obowiązek w tym zakresie należy do Państwa i jego agend, raczcie Panie
      Feministki pamiętać; no i czemu nie zajęła się tym dotąd partia Sz. Pani
      Minister Środy, czyli SLD?
      • Gość: ciekawy Nie cierpię IP: 212.160.172.* 10.12.04, 12:19
        A nie uważasz ze jak p. Sroda czy Jaruga Nowacka mówi ze nie można bić kobiet a
        są one bite - mają troszkę inne oddziaływanie na wielu ludzi (i to wlasnie
        tych, do ktorych podobne teksty powinny trafiac) niz jak powie to ksiądz z
        ambony? NB ja chodze do koscioła i slyszalem wiele kazan o aborcji czy religii
        w szkolach, ale ANI JEDNEGO o przemocy w rodzinie. Dlaczego?
        • Gość: Leszek Masz troche racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:29
          Rzeczywiscie, za malo sie mowi w kosciele o przemocy w rodzinie. Sam sie
          zetknalem przed laty z taka sytuacja, w ktorej moja powinowata byla psychicznie
          maltretowana przez meza. Poszedlem na rozmowe w jej sprawie do koscielnej
          poradni psychologicznej. Pani psycholog wysluchala uwaznie, i owszem, ale potem
          mowila wylacznie o potrzebie utrzymania jednosci tej rodziny.
          Z drugiej jednak strony pani psycholog miala troche racji. Rzeczywiscie,
          malzonek pochodzacy z baardzo patriarchalnego domu, zyjacy do 40 lat w
          kawalerstwie, mial poglady na kobiety - delikatnie mowiac - staroswieckie. Ale
          jest to przy tym czlowiek nieglupi, ktory uczy sie na wlasnych bledach. Jeden
          kryzys w rodzinie, drugi, az S. przestraszyl sie, ze zostanie sam, bez zony i
          dwojga dzieci, ktore szczerze kochal. A powinowata ze swej strony tez nie jest
          takim niewiniatkiem i potrafi oddac mezowi pieknym za nadobne. Koniec koncem,
          sa malzenstwem i rodzina 20 lat, czasem zyja jak pies z kotem, najczesciej
          jednak jest tam zgoda. Po prostu sie dotarli.
          Zeby skomplikowac troche obraz niektorym: moja powinowata jest praktykujaca
          katoliczka, zas malzonek chodzi do kosciola od przypadku do przypadku i
          krytykuje ksiezy za "kase"
      • Gość: pfu Re: Nie cierpię i te nawiedzone feministki i ... IP: *.de.deuba.com 14.12.04, 17:33
        a czy rola Kosciola jest ocena poliytykow i nawolywanie na kogo nalezy glosowac?
        chyba nie jest to jego glowna misja, a jednak w takich sprawach slychac glos
        biskupow i ksiezy, dlatego nie zaszkodziloby tez publiczne potepienie przemocy
        w rodzinie - a takiego kazania nigdy nie slyszalam
    • Gość: STAR NAJWIĘKSZYM WROGIEM KOBIETY JEST KOBIETA IP: *.radom.pl 10.12.04, 12:10
    • Gość: "M" Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.itpp.pl 10.12.04, 12:12
      Pani Środa jest chora gdyż nie zależnie w jakiego Boga wierzy to wierzy a jeżeli
      nie wierzy jest chora.W innych krajach bardziej religijnych i radykalnych pod
      tym kątem została by ukamieniowana.Materia którą raczyła pani Środa oceniać
      jest bardzo delikatna dlatego wrażliwość i reperkusja społeczna jest z góry
      uzasadniona i pani Środa liczyła się oceniając z konsekwencjiami swych
      wypowiedzi co skutkuje "premedytacjią" a to jest atakiem na kościół.Dlatego
      argumentacjia "kontekstowa" nie ma podstaw usprawiedliwiających wypowiedz jest
      raczej śmieszna.
      • Gość: czytacz do "M" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:19
        > Pani Środa jest chora gdyż nie zależnie w jakiego Boga wierzy to wierzy a
        jeżel
        > i
        > nie wierzy jest chora.W innych krajach bardziej religijnych i radykalnych pod
        > tym kątem została by ukamieniowana.

a to przykład wypowiedzi "nie śmiesznej" i wzór merytorycznej argumentacji...
      • Gość: j007 Re:Pani Środa obraża i poucza za naszą kasę !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:25

To szczyt szczytów że z naszych podatków musimu utrzymuwać panią profesor
        zarówno z budżetu szkolnictwa wyższego jak i rządowego i sponsorować głoszenie
        jej chorych od uprzedzeń poglądów, w dodatku na forum międzynarodowym.Ja swoje
        pieniądze z podatków wolę prznaczyć na Caritas, choć byłbym skłonny je pożyczyć
        pani profesor zanim weżmie się do czegoś pożytecznego, byle by nie obrażała
        nas ludzi wierzących.

• Gość: +ben Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 10.12.04, 12:38
        jeżeli nawet jest chora - to ma szansę sia wyleczyć - pod warunkiem że będzie
        konsekwentna w swoich poglądach i nie ulegnie zidiociałej części uczestników
        dyskusji z pod znaku Ligi Pozbawionych Rozumu i jej zaplecza MW
        Natomiast na jednostke chorobowa na ktorą cierpi uczestnik dyskusji niestety
        nie ma żadnego lekarstwa
    • Gość: towarzysz Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: 213.227.107.* 10.12.04, 12:18
      Nowomoda ze swoją nowomową w postawie i wypowiedziach Min. M.Środy jest
      porażająca nienawiścią, głupotą i impertynencją do osób wiary chrześcijańskiej.
      Sposób stawiania sprawy przez Panią Minister jest z założenia fałszywy, oparty
      na aksjomacie w stylu: "wszystkiemu winni cylkiści......". Ta pani nie wyniosła
      wiele z nauki w szkole na temat historii ludzkości, religii, filozofii. Być
      może ma jakąś wiedzę, ale zbyt powierzchowną aby móc zrozumieć procesy dziejowe
      ludzkości. Dlatego tego typu wypowiedzi są wyjatkowo szkodliwe i obrażające dla
      ludzi wierzących. Ta Pani nie może pełnić ważnych funkcji publicznych w
      państwie demokratycznym, chyba że w państwie totalitarnym np. państwie
      amazonek. Stare powiedzenie mówi że jak Bóg chce kogoś pokarać to mu rozum
      odbiera, tym razem to uczynił Pani M.Środzie - niestety jak widać!
      • Gość: M Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:54
        > Ta pani nie wyniosła
        > wiele z nauki w szkole na temat historii ludzkości, religii, filozofii.

Hihi, ta pani ma akurat tytul doktora habilitowanego z filozofii zdaje sie i
        zajmuje sie etyka. Jesli Ty wiesz na temat wiecej niz dr hab. to tylko
        pogratulowac. Ciesze sie ze w naszym kraju tylu wybitnuch specjalistow, a jeden
        madrzejszy od drugiego!
    • Gość: Puchatek Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.crowley.pl 10.12.04, 12:21
      Oczywiście, wszystko przez ten wredny Kościół.

Poczytajcie:
      tygodnikforum.onet.pl/1206753,0,8020,924,1,artykul.html
    • Gość: Esteta Sadzac po mordzie to ta Sroda to chyba mezczyzna IP: *.prem.tmns.net.au 10.12.04, 12:22
      • Gość: j007 Re:Patrzeć się nie chce, a co dopiero słuchać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:29
      • Gość: czytacz Jeżeli brak argumentów to się obraża przeciwnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:47
      • Gość: BMW Sadzac po rozumie to ty jestes pithecanthropus IP: *.sgib.com 10.12.04, 13:44
    • Gość: ben Re: Moje wypowiedzi wyjęte z kontekstu mówi Magda IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 10.12.04, 12:28
      na jakiej podstawie można twierdzić, że to co mówi Pani Środa to nieprawda ?
      - chyba trzeba być całkowicie odmóżdżonym ....
      Prawda jet taka, że cała ta "dyskusja" pokazuje prawdziwe oblicze naszej
      tolerancji, obiektywizmu - proszę zwrocić uwage na wczorajszą wypowiedź
      biskupa Pieronka - on miał 7 sióstr i żadnej "baby" się nie boi ..... jest to
      właśnie "katolickie" określenie kobiety .....
      • Gość: j007 Re: "Moje wypowiedzi..." tam był jakiś kontekst.?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:31
        • Gość: j007 Re: Poniedziałek miejmy nadzieję bez Środy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:34
          Pan Premier ma szansę zrobić coś dla Polski tj. uwolnić nas od chorej z
          niechęci do katolicyzmu i pełnej ateistycznych i feministycznych kompleksów
          Środy
          • Gość: U$.karbowy Re: Brawo Pani Sroda !!! IP: *.vf.shawcable.net 10.12.04, 12:36
            Nawet z powyzszych(niektorych) obelg pod Pani adresem wylania sie doskonale
            obraz polskiego "menscyzny"
            "Pieronek - Pani minister Sroda rysuje twarz Polaka jako zapyziałego,
            średniowiecznego kołtuna - dodał."
            Pani Sroda nie rysuje,dokladnie tak jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            ___________________________________-

A oto przyklad zapyzialego ,sredniowiecznego koltuna na ktorego bulwersujaca
            wypowiedz prawie nikt nie zwrocil uwagi ( bo jest samcem):

>"Prokurator Karol Napierski stwierdził, że bywają różne rodzaje pedofilii, za
            które trzeba inaczej karać. - Czym innym jest pedofilia, kiedy ofiarą jest małe
            dziecko i dochodzi do jakichś drastycznych skutków, a czym innym, kiedy dotyczy
            ona 14-letniej dziewczynki, która wygląda na 20 lat i sama prowokuje mężczyznę."
            ------
            To NIEEEE DO WIAAAAAAAAAARYYYYYYYYY!!!
            Jedynym wytlumaczeniem jest to iz CHAM tak wlasnie byl wychowany.Zadne szkoly
            nie byly w stanie tego wytepic no bo to tradycja.Oficjalnie cmooooook w raczke
            z szacunkiem dla kobiety a do syna w domu"pamietaj ze wszystkie baby to ku... i
            trzeba je za morde"

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041210/kraj/kraj_a_1.html

--------------------------------------------------------------------------------

« poprzedni list Sortuj:

• Gość: j007 Re: "Brawo Pani Sroda !!!" wreszcie pani odejdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:41

Wreszcie będzie Pani mogła zaczać leczyć swoje kompleksy i fobie a my nie
              będziemy musieli słuchać objawów tych schorzeń!
            • Gość: A.K. nam kobietom podłożyła świnię! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:17
        • Gość: Józefa kręci, a trzyma się stołka z całych sił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 14:11
        • Gość: zorro Re: "Moje wypowiedzi..." tam był jakiś kontekst.? IP: *.ne.client2.attbi.com 10.12.04, 14:35
          Nie zrozumialo biedaczysko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka