Gość: Ziuta H. Papka Kublik i Czuchnowskiego IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.01.05, 07:01 Cały ten tekst to propagandowa papka pani Kublik i pana Czuchnowskiego. Nie trzeba się specjalnie trudzić żeby się o tym przekonać. Wystarczy posłuchać dyskusji w Radiu Zet i porównać z wyciągiem jaki z niej sporządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Po wycieku z IPN IP: *.net 31.01.05, 07:33 wyniósł-przestępstwo-przyznał się-do sądu i tyle. jak można sie chwalić przestępstwem!!! to tak samo niesmaczne, jak chwalic się,że sie ściągało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljot Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 07:39 Śmieszy mnie to co się dzieje w tzw lustracji!cały ten wyciek uderza w działaczy opozycyjnych!napewno nie w członków PZPR bo oni nie mogli być werbowani przez SB(przypominam tym którzy nie wiedzą,że w latach osiemdziesiątych funkcjonowała uchwała biura politycznego PZPR zakazująca werbowania przez MO i SB członków PZPR!A uchwała biura politycznego wówczas była ważniejsza niż wszystkie ustawy razem wzięte!To jest tak jak rozmawiałem ostatnio z koleżanką ze studiów której mąż był działaczem podziemia i wysokim urzędnikiem państwowym w w poprzednim rządzie (prawicowym) i on się boi co będzie dalej!Podejrzewam,że tych ważnych teczek działaczy już dawno zniszczono a to co zostało to są chyba jakieś odpryski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Glogowski "RZ" DYSTANSUJE SIE OD WILDSTEINA IP: *.essex.ac.uk 31.01.05, 07:55 Dzisiejsza "Rz" wyraznie dystansuje sie od dzialan Bronislawa Wildsteina. Dziennik poswiecil temu tematowi, jedyni krótki artykul, a redaktor naczelny "Rz" powiedzial: "redakcja naszej gazety nie wiedziała o zamiarach Wildsteina i że działał on wyłącznie na własną rękę" Gauden napisal równiez komentarz wyraznie lagodzácy atmosferé tytulujac swój tekst "Lustracja, ale zgodnie z prawem" "Rozumiem także wątpliwości, jakie mogą się rodzić wobec uczynku podjętego na własną rękę, bez wiedzy redakcji, przez naszego kolegę. Zdając sobie sprawę z kontrowersyjności tej sprawy i emocji, jakie ona budzi, otwieramy nasze łamy na dyskusję" - napisal naczelny Rzeczpospolitej. Zrodlo: 1) komentarz Grzegorza Gaudena: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek3_050131/dodatek3_a_2.html 2)notatka od "wycieku" z Rzeczpospolitej: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek3_050131/dodatek3_a_1.html Z powazaniem, rg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Glogowski "RZECZPOSPOLITA" DYSTANSUJE SIÉ OD B.WILDSTEINA IP: *.essex.ac.uk 31.01.05, 07:59 Dzisiejsza "Rzeczpospolita" wyraznie dystansuje sie od dzialan Bronislawa Wildsteina. Dziennik poswiecil temu tematowi, jedynie krótki artykul, a redaktor naczelny "Rz" powiedzial: "redakcja naszej gazety nie wiedziała o zamiarach Wildsteina i że działał on wyłącznie na własną rękę" Gauden napisal równiez komentarz wyraznie lagodzácy atmosferé tytulujac swój tekst "Lustracja, ale zgodnie z prawem" "Rozumiem także wątpliwości, jakie mogą się rodzić wobec uczynku podjętego na własną rękę, bez wiedzy redakcji, przez naszego kolegę. Zdając sobie sprawę z kontrowersyjności tej sprawy i emocji, jakie ona budzi, otwieramy nasze łamy na dyskusję" - napisal naczelny Rzeczpospolitej. Zrodlo: 1) komentarz Gaudena: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/d odatek3_050131/dodatek3_a_2.htm l 2)notatka od "wycieku" z Rzeczpospolitej: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/d odatek3_050131/dodatek3_a_1.htm l Z powazaniem, rg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred a gdzie znaleść tą listę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:06 no właśnie, gdzie w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła bardzo dobrze - trzeba wszystko publikować ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 31.01.05, 08:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm co jest z tą lustracją IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 08:14 Jak się wczytalem w ten tekst to nie widze tu problemu Wilsteina, tylko problem IPN, chyba że cos przoczyłem 1/lista jest jawna (szkoda że w calej tej dyskusji Żakowskiego nie powtórzono 10 razy Narodowi że ta lista to lista - no właśnie, nadal nie znam jej TYTUŁU, połowa narodu pewnie nadal myśli że konfidentów) 2/po cholerę IPN upublicznia taka listę nie zajrzawszy wpierw do teczek żeby podzielić ją na podlisty - konfidentów, bohaterów, itd??????? Że tylko sąd może osadzić ? Pytam się - jakim cudem ktoś kto obejrzy spis treści tej listy znajdzie czas by sprawdzic w każdej teczce z osobna czy konfident czy bohater ????????? Wydaje mi się że sam fakt istnienia takiej jawnej a nieposegregowanej listy, a nie jej wyniesienie z IPN, zrodził problemy - w tym problem pani Staniszkis............ lustracja to nie jest łatwa sprawa jak widać. Jesli cos jest inaczej to chętnie sie dowiem od was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les paul Re: co jest z tą lustracją IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 08:34 no właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Re: co jest z tą lustracją IP: *.am.poznan.pl 31.01.05, 08:39 Bardzo trzeźwe spostrzeżenia ! Jednak winieneś zadać sobie pytanie , dlaczego IPN powołany do opracowania materiałów nie zbudował właściwego katalogu swego zasobu archiwalnego ? Pomieszał w katalogu wszystkich ze wszystkimi !! przypadek ? Przecież ich zadaniem jako instytucji państwowej winno być opracowanie katalogów pokrzywdzonych i krzywdzicieli ! To pomieszanie jest celowe, aby nie wypełnić obowiązku tzn. opracować w oparciu o posiadane materiały listy krzywdzicieli !!! . I aby w wyborach wyborcy nie posiadali informacji o tym kto był krzywdzicielem a teraz chce rządzić pokrzywdzonymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CityMouse Re: co jest z tą lustracją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:09 Należałoby to chyba nazwać inwentarzem teczek - listę zrobiono po to, żeby zorientować się co jest w ogóle w archiwach. Żeby oddzielić szuje od bohaterów, należałoby nie tylko przeczytać wszystkie, nieraz opasłe teczki (co trwałoby, lekko licząć, do circa 2108), ale ZWERYFIKOWAĆ ich zawartość pod kątem fałszywych informacji (lipna teczka założona by kogoś oczernić; założona na podstawie fałszywych danych dostarczonych przez innego agenta; funkcjonariusz chciał się wykazać ważnym kontaktem itp.), ewentualnych pomyłek, w tym w danych osobowych (literówki w nazwiskach np.). WERYFIKACJI takiej można dokonać porównująć z innymi źródłami, w innych archiwach, i/lub prowadząc śledztwo dotyczące danej osoby. Zadania takiego mogli się podejmować, wykonująć za IPN część roboty, historycy i dziennikarze (wykazano się tu ufnością w rozsądek tej profesji), pracujący akurat nad tą czy inną sprawą z okresu PRL. Żeby wiedzieli, jakie informacje w ogóle się w IPN znajdują, został utworzony (i był na bierząco uzupełniany - daleko jeszcze do końca) ten feralny INWENTARZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les paul Re: co jest z tą lustracją IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 19:07 dzięki za wyjasnienie tej sprawy wygląda mi na nieco beznedziejną efektem będzie cos w rodzaju "lepiej żeby cierpiał niewinny niż gdyby winni mieli uniknąć potępnienia" (czyli proporcje o niebo lepsze niż w stalinizmie, ale smród -zapewne z braku dostatecznej organizacji i kultury nb. to dlatego ludu polski elity chciały grubej kreski, za niska kultura i organizacja u nas do sprawnej a la anglosasi akcji - ale smród się będzie unosił, well - JUŻ SIĘ UNOSI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu gdzie jest ta lista IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 08:16 podajcie prosze link, gdzie znalejde te liste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A czego sie chcesz z tej listy dowiedziec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Leszku, czemu ciągle węszysz?nie chcesz nie czytaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Czekam na odpowiedz merytoryczna, nie na inwektywy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka to nie inwektywy, stawiasz się w roli sędziego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Bynajmniej, ale interesuje mnie, czego wlasciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:38 ludzie sie spodziewaja po liscie Wildsteina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka wystarczy że to własność publiczna i że są .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:48 .. ludzie zainteresowani tą listą. Dorośli obywatele RP mają prawo do informacji. Nie potrzebują przyzwolenia żadnych Leszków, Adasiów, Jacusiów, ani innych nawiedzonych. Pomóż sobie i przeczytaj konstytucję i tym podobne materiały wywrotowe. Przy nich lista to pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Powtarzasz sie, juz to pisales IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:44 akta sadowe, o ktorych ja pisalem, to tez wlasnosc publiczna, sa jawne, a mimo to nie udostepnia sie ich bez udowodnienia interesu prawnego lub naukowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka Manipulujesz.Nie mówimy o aktach lecz o ich spisie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur MAM ALE NIE PODAM !!!!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:24 Podaj swoje imie, nazwisko ,to powiem tobie czy byles agentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WA Re: MAM ALE NIE PODAM !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:26 Czyzbys mial zaszczyt na niej figurowac????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur A TY SKAD TO WIESZ ?!!!!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 09:56 Od rana ma biegunke I STRASZNIE SIE BOJE.Co to bedzie ?...Bylem w ciazy i donosilem do czwartego miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: gdzie jest ta lista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:53 wydawalo mi sie, ze w artykule zacytowano Wildsteina, ktory powiedzial, ze z roznych powodow nie zdecydowal sie na publikacje listy w internecie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FAETON LISTA IPN IP: *.do.pl / *.generacja.pl 31.01.05, 08:19 Skoro tow. MIchnik, kumpel tow. Urbana, mógł swoje akta oglądać to niby dlaczego inni nie mieliby takie prawo. Czy Michnik et Co zawsze maja być zawsze Besserwiser'ami ? Nazwanie tej listy tak jaK GW to uczyniła to manipulowanie i wielkie świństwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 08:22 1/jak nie wiesz gdzie jest lista w necie to palancie nie dawaj dużych liter w tytule swojej pisaniny 2/jak nazwała listę GW? - nawet ci się nie chce zacytowac leszczu to skąd ja mam wiedziec o co ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Niestety, publicznosc przyjela to jako liste kapus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:28 iow. Ton wypowiedzi na tym forum i na poprzednich forach poswieconych tej sprawie swiadczy o tym nader wyraznie. Niektorzy az przebieraja nogami, by te liste opublikowac. Czego sie po niej spodziewaja, nie wiem. Wczoraj xczlowieko nicku "dezerter" opulikowal nieiwelki fragment chyba autentycznej listy. I co sie mozna z tego dowiedziec? Nazwiska i imiona, przy kazdym numer teczki nadanej przez IPN. Tyle. No i wiesz z tego, kto kapus, a kto inwigilowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka robisz projekcję swoich robaczywych myśli na ogół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:33 ludności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Wrecz odwrotnie, uwazam, ze lista Wildstei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:45 na, to lista osob (a wlasciwie czesci osob) wymienionych w zasobach archiwalnych IPN bez rozroznienia, kto jest kto. Na wczorajszym forum czlowiek o nicku "dezerter" przytoczyl autentyczny chyba fragment tej listy. Nazwiska, imiona i przy kazdym numer. Tyle. Natomiast ton wielu wypowiedzi wskazuje na to, ze autorzy nickow z tej wlasnie listy chca sie dowiedziec, kto byl kapusiem. Jesli sie nie dowiedza, pojda na domysl. Znajda np. nazwisko Wronski Pawel 00456785. Aaa, Pawel Wronski, redaktor z GW. To MUSI BYC KAPUS. Dlaczego? Bo on jest z GW, a my jej nie lubimy. Ze konfabuluje? Przeczytaj nie ktore posty. Tam wlasnie znajdziesz takie robaczywe przypuszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka książka telef. też zawiera agentów i porządnych.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:52 Jak paranoicy nazwą książkę telefoniczną "listą agentów" to nie będzie powód żeby książkę telefoniczną utajnić. Natomiast paranoik powinien się zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Ale obserwacja forow GW wskazuje, ze paranoikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:55 ci u nas dostatek. A jak taki paranoik okaze sie sasiadem kogos wymienionego na liscie, to mu zamieni zycie w pieklo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka precz z cenzurą prewencyjną ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:58 jak paranoik cię oszkaluje to go olejesz albo oskarżysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: precz z cenzurą prewencyjną ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:00 Niby racja. Ale wez pod uwage nerwy tego, kto bedzie musial udowodnic, ze nie jest wielbladem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka więc jednak chcesz przywrócić cenzurę prewencyjną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:08 bo niby jest zła, ale za to oszczędza nerwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Sprawy o ktorych mowimy, sa mi doskonale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:24 znane od strony fachowej, bo jestem kustoszem archiwalnym z wieloletnim stazem. W archiwach panstwowych kazdy moze byc do akt dopusczony, jesli sa to akta jawne. Z jednym zastrzezeniem: o ile nie naruszaja interesow stron zyjacych. Na tej podstawie np. nie udostepnia sie np. akt sadowych w sprawach majatkowych osobom postronnym. Czy to znaczy, ze taka osoba nie moze z tych akt korzystac. Moze, jesli udowodni, ze jest to jej potrzebne do pracy naukowej. Jesli nie, musi wystapic do sadu o zgode i udowodnic tam, ze ma konkretny interes prawny. Czy to jest cenzura prewencyjna? Jesli wziac pod uwage machlojki z kamienicami, jakie byly w Krakowie, to i takie zabezpieczenia sa zbyt male! W inkryminowanej sprawie: zwaz, ze Giertych i Kaczynscy, zwolennicy upublicznienia teczek, skrytykowali Wildsteina za nieodpowiedzialnosc. Po to powolano IPN, zeby w sposob fachowy udostepnial swoje materialy, a po wejsciu w zycie odpowiedniej ustawy publikowal teczki, z ktorych JASNO bedzie wynikalo, kto byl kim. Spis zasobow osobowych jest lista nazwisk z numerami i tyle. Nie mozna go porownywac z ksiazka telefoniczna. Spis telefonow nie budzi skojarzen. Spis osob, ktorymi interesowala sie UB, niestety budzi skojarzenia. Latwo tu o zmieszanie z blotem ludzi odwaznych i przesladowanych. A tak na marginesie: byles przesladowany przez SB? Bo ja bylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealista kustoszu-ptaszku, czytaj klasyków,może zrozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:56 Ignacy Krasicki - Ptaszki w klatce: "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody - masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody". "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę; jam był wolny, dziś w klatce i dlatego płaczę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Sluchaj dziecko, wiesz co piszesz? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 18:04 Gdy jeszcze Ciebie nie planowano, w 1968 r. spedzilem 3 miesiace w wiezieniu za rozpowszechnianie ulotek przeciw PRL. Wiec nie wmawiaj mi, ze bronie niewoli. Bronie dobrego imienia niewinnych, ktorych latwo skrzywdzic. A Ty dziecko ucz sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealista tak,wiem co piszę! widzę co ty wypisujesz w 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:25 Wypisujesz same bzdury. Swoją martyrologię z 1968 opowiadaj wnukom. Ode mnie się odpier... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:08 apoza tym, jak Cie raz obrzuca blotem, bardzo trudno to zmyc. Sad cie oczysci, a opinia nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meevee Re: Wrecz odwrotnie, uwazam, ze lista Wildstei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:08 i właśnie dlatego to co zrobił Wildstain przyczyni się do polepszenia lustracji w Polsce. Przez ostatnie 15 lat mamy ciągle to samo straszenie teczkami, machanie teczkami, teczki przed wyborami, kolejne listy agentów tworzone na zasadzie własnego widzimisię, oskarżenia itd, itp, bałagan bałagan i dzika lustracja. Dodatkowo dzisiaj, gdy IPN zaczął udostępniać teczki poszkodowanym mamy kolejny rodzaj lustracji : ktoś dostaje teczkę i zastanawia się kto kryje się pod pseudonimem i efekt oskarżenia, lincze moralne opatne na domysłach, przypuszczeniach ipt. a dodatkowo, ten oskarżony często sam nie może się bronić bo nie może dostać własnej teczki. Tylko ujawniwnie wszystkiego, stworzenie jasnej i przejrzystej sytuacji w której każdy będzie mógł sprawdzić prawdziwość kolejnych rewelacji nas od tego może uwolnić. Ujawnienie listy przez Wildsteina to krok właśnie w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu no i dobrze, ze wyniosl !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:23 a wy tam w gazecie mozecie nareszcie zaczac trzasc dupami ze strachu - panie michnik i geremek !! trzesiecie juz od samego poczatku, bo wiecie, zescie wspolpracowali. nareszcie trzeba z tym zrobic porzadek - nawet jak ktos przy okazji ucierpi, to beda tacy w mniejszosci - my sie boimy cierpiec, a czasami trzeba - tak samo powinni w pyl rozgonic cale gornictwo, tez by troche ludzi pocierpialo, ale w koncu caly kraj przestalby dokladac do tego skopanego interesu - nie ma popytu, to zamknac polowe kopalni, a nie - i u nas tak ze wszystkim - nic dziwnego, ze ten kraj tak wyglada.... pewnie i tak tego wasz "moderator" nie pusci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Slusznie, Pan Bog rozpozna swoich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:31 a ci, ktorych nie lubimy, to na pewno kapulki. Co innego ci, ktorych obdarzamy sympatia. Nad nimi mozemy sie zastanowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur SLUSZNIE, SELEKCJA MUSI BYC !!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:35 JA BYLEM PODWOJNYM AGENTEM I MAM TO W DUPIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur PUSCIL TOBIE NA ZLOSC , WIEC BEDZIESZ ... IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:31 CIERPIAL CZY TEZ NIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piootr Re: no i dobrze, ze wyniosl !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:59 Wot filozof! Takie właśnie robactwo triumfuje teraz. Małe, wystraszone trzęsidupy, którymi SB nie miało czasu ani ochoty się zainteresować, bo ich donosicielskie talenta mogły jedynie dotyczyć starej i psa. I taki delikwent dusił w sobie tę złość do ludzi którym się chciało, a teraz proszę - kij na takich sam przyszedł. Byli w orbicie SB? Byli! A ja? Nie byłem! Nowa mutacja świętych nam się szykuje!!! Boże, chroń mnie przed tym krajem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Komentarz do kradziierzy dóbr IPN 31.01.05, 08:24 Jest to spisek światowego żydostwa żeby skłócić Polaków.Należy zmienić Konstytucję RP i odsunąć Zydów od władzy.Wildsztejn nie ukradł listy sam musiał mieć wtyczkę w IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Jak mial wtyczke, to pewnie wlaczyl ja do kontaktu IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:40 I PRAD POPLYNAL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol So Pana Wildsteina IP: *.mofnet.gov.pl 31.01.05, 08:27 Popieram to co Pan zrobił całym sercem. Nowy układ polityczny (z PO w roli głównej) zrobiłby wszystko żeby nie dopuscić do opublikowania listy wspópracowników SB. Dziekuję za odwage i prosze nie przjmowac się tym jazgotem który rozpoczął się w mediach. To jest strach przed prawdą. Pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: So Pana Wildsteina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 08:31 ale to nie jest lista współpracowników niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Nie, TO JEST PRAWDA PRZED STRACHEM !!!!!!!!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza lista IP: 193.59.95.* 31.01.05, 08:28 Jak zobaczyć tę listę ? ( niech ktoś poda adres) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur CIEKAWSKIE JAJO SIE ZNALAZLO !!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:50 Zrob sobie taka liste sam,PRZECIEZ MIALES CHYBA JAKICHS WROGOW ?...Zacznij od przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
jedlinio Gazeta Wybiórcza 31.01.05, 09:03 Forumowicze, Poniższy fragment z tygodnika WPROST wiele wyjaśnia w postawie prezentowanej przez wyborczą znanej również jako wybiórcza. Część artykułu pt. "Jad PRL" Ketman i Henryk Bronisław Wildstein, publicysta "Rzeczpospolitej", w latach 70. lider Studenckiego Komitetu Solidarności, ze zbieranych na niego materiałów SB dowiedział się, że bezpiece nie udało się wprawdzie przeniknąć do twardego jądra opozycji, ale - jak mówi - "skala podłości tych, których zwerbowano, jest przerażająca". Jako przykład podaje Lesława Maleszkę, zidentyfikowanego jako agent o pseudonimie Ketman. - Maleszka nie tylko donosił o tym, co się działo w SKS, ale proponował SB prowokacje, jakie można by przeciwko nam organizować - mówi Wildstein. Lesław Maleszka wciąż pracuje w "Gazecie Wyborczej", która przewodzi antylustracyjnej kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik To teraz Wildstein z sądu nie wyjdzie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:28 Z 240 000 tysięcy osób niech tylko połowa założy mu sprawę o zniesławienie, to "pan redaktor" i "Rzeczpospolita" i IPN (Kieres?) z Sądu nie wyjdą! Teraz nie ma innego wyjścia, jak opublikować listę, aby ludziom dać szansę obrony! Tylko prawnicy będą mieli co robić, a Sądy zostaną zatkane. Brawo Wildstein, nie mógł pan "kryminalnym" zrobic lepszego prezentu, już mysla o "ściepie" aby wynająć Panu najlepszego adwokata. Nowa Demokracja www.man.pl/~nowa miała rację, dając swoj sposób na lustrację. Teraz IPN powinien do każdego z tych 240 000 osób napisać i grzecznie ich poprosić, aby obejrzeli swoją teczkę i jesli nie zgadzają się z jej zawartością mogli zgodnie z prawdą się oczyścić! Hi, Hi,Hi, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Stresowi Staniszkis winny jest Żakowski IP: *.pl / 193.24.200.* 31.01.05, 08:31 Prof. Staniszkis powinna potępić Żakowskiego Z rozmowy wynika, że wcześniej p. profesor nie wiedziała, że są o niej jakieś materiały w IPN, dowiedziała od Żakowskiego, poszła do IPN i się ze swoją teczką zapoznała - i podała publicznie że była tylko kandydatką na TW, co jej wcale ujmy nie przynosi, a wprost przeciwnie. Żakowski jednak okazał się łobuzem, sam zrobił to przed czym niby przestrzega. Gdyby miał za grosz etyki to sam najpierw poszedł by do IPN sprawdził co jest w teczce p. Staniszkis i dopiero wtedy zawiadomił ją, że owszem jest na liście, ale znalazła się tam jako kandydat na TW, tak aby Pani Staniszkis oszczędzić stresu przez parę godzin. To jest podłość ze strony Żakowskiego, że kosztem ogromnego stresu kobiety, ustawił ją sobie aby mu program wyszedł bardziej bulwersujący i aby rozemocjonowani widzowie poparli jego wątpliwe racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Żakowski uprawia prostytucję w dziennikarstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Jaki wyciek.... IP: 212.160.159.* 31.01.05, 08:36 Lista nie ma klauzuli tajności. Co pozwala ja skopiowac i posługiwać się nia w dowolny sposób.Nie ma to jak robić sensacje....., duży tytuł "sensacja" i juz 10% więcej czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Jaki wyciek.... 31.01.05, 09:35 Żadna płyta, książka itp też nie ma klauzuli tajności, co nie oznacza, że można ją bezkarnie kopiować. Kpiując bez zgody autora (właściciela) materiały IPN Wildstein popełnił przestępstwo i powinien być za to ukarany - bez względu na szczytne intencje, dobre chęci itp. Zaskakująca jest (widoczna również na forum) pobłażliwość dla pospolitego złodziejstwa; a powtarzające się żądania ogłoszenia "listy" świadczą, że nadal wiele osób uważa ją za "listę agentów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truefinder Gazeta klamie? taka powazna i prawdomowna?! IP: *.comprze.com.pl / *.comprze.com.pl 31.01.05, 08:46 GAzeta ujawnila ze Wildstein wyniosl..... blebleble i co jeszcze napleciecie Wildstein powiedzial to tydzien temu w RMF ze skopiowal!!! nic nie musial wynosic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STEFAN Wildstein wyniósł listę 240 tys. nazwisk z IPN IP: 213.77.7.* 31.01.05, 08:47 Adasiu! A co ty wyniosłeś z archiwum i komu przekazałeś wyniesione materiały? Pozdrawiam Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygolo Wildstein wyniósł listę 240 tys. nazwisk z IPN IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.01.05, 08:51 co tu komentować, na usta cisnie sie jedno słowo tj poprostu sku..syństwo, a sam,Wildstein jego odmianą........................ ............................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Pewnie , ze tak , powolac nowa SB !!!!!! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Nagonka antysemitów na Wildsteina IP: *.aster.pl 31.01.05, 08:59 Polacy się boją, że prawda wyjdzie na jaw i okaże się, że to oni w znakomitej większości współpracowali z komunistami, tak jak w Jedwabnem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obyw. Byle pismak może wynieść. Co to za instytucja ? IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:02 Proponuję rozwiązać IPN, a wszystkie teczki i sprawy lustracyjne powysyłać po wszystkich redakcjach. I tak dziennikarze będą prokuratorami, adwokatami, sedziami, katami........................ Mnie ten temat na szczęście nie dotyczy. Nie mam apiracji na posła, polityka, radnego (tak nisko jeszcze nie upadłem). Pożryjcie sie wszyscy, bedzie mniej darmozjadów w tej zasranej polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo P. Redaktorz Zamiast podziękowania - nagonka IP: *.lze.lodz.pl 31.01.05, 09:04 Cenię Pana za odwagę. Jak dotychczas nikt do końca nie zrobił porządku z tymi bolesnymi i nadal aktualnymi sprawami. Myślę, że wszystko dotychczasowe to POZORACJA. Broni się Pan doskonale - chociaż nadal nie rozumiem , że w sposób masowy nikt nie potrafi Panu dotąd za tę naturalną rzecz podziękować !? Jeśli ktoś nie jest winny to dość łatwo się wybroni. Nie róbmy z tego problemu. Rzecz w tym , że chyba wiele z tych osób ma się czego obawiać. Myślę, że przegląda Pan te głosy. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pierre_doua Kiedy Wildstein stanie przed sadem? 31.01.05, 09:06 Wildstein absolutnie nie moze poniesc kary za to, ze nie podaje zrodla. Natomiast musi poniesc kare za to, ze dokonal kradziezy. Jego metne tlumaczenie o checi pomocy kolegom-dziennikarzom to konstrukcja post factum. Poza tym traktuje tych swoich kolegow per noga, jako glupich gnojkow, ktorzy sami nie wpadliby na pomysl, by pofatygowac sie do czytelni IPN. Intencja jest bardziej przyziemna: zaistniec w mediach, przejsc do historii. Obawiam sie jednak, ze historia nie zalozy mu aureolki. Raczej jego nazwisko kojarzyc sie bedzie kiedys z czlowiekiem malym, a rozpieranym przez ambicje. Poza tym: zlodziej to zlodziej to zlodziej to zlodziej to zlodziej etc......... Zadziwia mnie tez egzaltacja Staniszkis. Jesli az taka krysztalowo-czysta, to skad te godziny przerazenia? Nie kazdy - jak Staniszkis - ma usluznych totumfackich, ktorzy zaraz leca do IPN-u i sprawdzaja jej teczke, by potem zapewnic ja o jej czystosci. Dziekuje za slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein Re: Kiedy Wildstein stanie przed sadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:27 a co i kiedy Widlstein ukradł? jeżeli ten spis był jawny, a był to każdy mógł iść do IPN i go przeglądnąć, mógł też zrobić notatki, albo zapamiętać 240 tys nazwisk, może ma dobrą pamięć. A to w jaki sposób robił te notatki to już nie moja sprawa, miał prawo je zrobić. Jeżeli ktoś pójdzie siedzieć to raczej ty, za obrażanie człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Wildstein legalnie skopiował indeks akt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Wildstein wyniósł listę 240 tys. nazwisk z IPN IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.01.05, 09:05 Ma rację dziennikarz Rzeczpospolitej oskarżając Wyborczą o manipulację.Wyborcza, jak sama nazwa swazuje, jest WYBIÓRCZA nie tylko dla polityków, różnych opcji i frakcji w Kościele, stosunku do katolików ale również wszelkiego rodzaju ocen działań innych dziennikarzy.Wildstein ujawnił listę ze swoim nazwiskiem w ciągu kilkunastu godzin.Michnik nagranie z Rywinem ukrywał przez pół roku rozgrywając w tym czasie swoją partię!!!Dla mnie Wybiórcza już dawno stała się NIEWIARYGODNA I TENDENCYJNA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: Wildstein wyniósł listę 240 tys. nazwisk z IP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:11 Redaktor Michnik pierwszy przegłądał /za zgodą min.Kozłowskiego/ archiwalia esbeckie.Czego szukał, co zabrał, co ukrył???.Pan Wildstain zrobił naprawdę dobrą robotę.Teraz nie ma odwrotu. Chcę wiedzieć kto był donosicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Wildstein wyniósł listę 240 tys. nazwisk z IP 31.01.05, 09:37 Tyle tylko, że z tej "listy" się tego nie dowiesz - ale widać, naiwnych nadal nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś