Gość: MARTCO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 01:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Borka Po wycieku z IPN IP: 217.153.87.* 31.01.05, 01:12 Fajnie jest być pierwszym... ale Wildtein zrobił to po partacku ale jak każdy żyd cel uświęcał mu środki musimy poznać nazwiska agentów by nie byli bezkarni za swe świństwa tylko czemu Wildstein w latach 80-tych uciekł jak szczur do Franji bał się to już wiadomo może gdyby został złamany przez SB dołączyłby do licznego grona kapusiów odważnym być w Paryżu każdy potrafi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GŁUPI!!!! Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 01:35 ....A JAK INACZEJ SKOMENTOWAĆ ' WNIOSKI" PRZEKAZANE W OPINII.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu Ubeccy dziennikarze krążą po redakcjach IP: *.crowley.pl 31.01.05, 02:30 Ciekawe ilu wśród autorów nagonki medialnej na idee lustracji jest na liście i jakie mają cyferki przed nazwiskami. Może tu jest pies pogrzebany. To już przekracza możliwość tłumaczenia naiwnością czy głupotą - to front obrony agentury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik ??????????????????????????????? ???????????? IP: *.petrus.com.pl 31.01.05, 02:36 " W jednej sprawie wszyscy komentatorzy są zgodni: nazywanie spisu "listą agentów" jest nadużyciem i nieprawdą." a ktora to stara panna i dziewica krzyczala ze gwalaca podczas gdy nik nawet na nie nie spojrzal jeszze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ubeccy dziennikarze krążą po redakcjach IP: *.rzeszow.um.gov.pl / 195.117.156.* 31.01.05, 09:09 jak dla mnie, to powinni opublikować wszystko - jak leci a nie robić sobie jakieś hocki - klocki, i tak wiadomo, że 99 % teczek dotyczy osób wrabianych a nie współpracujących. Ci ostatni zostali już dawno "oczyszczeni" przez towarzyszy (było na to 15 lat). Więc skoro jest taki zbiór archiwów, to najlepiej wziąć to wszystko w czambuł i opublikować, wreszcie skończy się kolejny temat zastępczy, bo bez złudzeń - tam nie miało prawa zostać nic kompromitującego, czegoś co wobec kogokolwiek potwierdzałoby, że był TW... pozostały tylko ślady prób manipulowania faktami, i te należy jak najszybciej przedstawić po to, żeby oczyścić tę atmosferę... trudno, potrwa to rok najdłużej i wreszcie się skończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Bledem podstawowy IPN jest udostepnianie nie IP: *.adsl.solnet.ch 31.01.05, 09:51 do konca opracowanych dokumentow dziennikarzom. Dziennikarze w 90% sa nieodpowiedzilna banda ludzi bez zadnych skrupolow i poczucia odpowiedzialnosci. Czesciowe dokumenty mozna udostepnic naprawde uznanym historykom zajmujacych sie tymi problemami i ktorzy nie staraja sie zwiekszyc nakladu gazety (np GW okreslajac liste, lista Ubecka). Poniewaz lista ta zostala w sposob bezmyslny i nieodpowiedzilany udostepniona wszysktim dziennikarzom, a 90% to paskudy bez sumienia, nazwiska wszystkich bardziej znanych ludzi dotarly by do opini publicznej, moze dwa tygodnie pozniej. Teraz przynajmniej wiedza te osoby, ze jezeli zostana wspomniane w polaczeniu z SB, jak dotego doszlo. Bez publikacji tej listy, paskudne ploty krazylyby i nikt by naprawde nie wiedzial dlaczego. W tym sensie Wildstein wyswiadczyl w gruncie rzeczy ludziom na liscie przysluge, rowniez prof. Staniszkis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiu Re: Bledem podstawowy IPN jest udostepnianie nie IP: 213.77.37.* 31.01.05, 10:36 Działania GW to wzorcowy przykład manipulcji. Najpierw wmawia czytelnikom ze BW rozpowszechnia liste agentów. Potem poprzez zaprzyjaznionych dzieniakarzy robi szopke wykorzystujac biedna prof staniszkis. A na koniec za autorytety komentujace wydarzenie w gW wystepuja W. Pawlak, p. Szymczycha Z. Siemiatkowski p. Nałęcz. i dla osłody p. Sopnik z PO. GW jest w szczególnej sytuacji gdyż przez wiele lat jej głownym piórem w sprawie lustracji był p. Maleszka agent SB. Ta sytuacja nie tylko skompromitowała p. Maleszke ale rózwnież ten pomysł lansowany przez lata w GW że lustracja nie jest nikomu potrzebna. To dzieki temu pomysłowi przez wiele lat za autorytet w tych sprawach mogł uchodzić agent. Jaśnie Panowie z GW troche ciszej, troche cisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwaga: ZNISZCZYĆ WIARYGODNOŚĆ LISTY MIESZAJĄC NAZWISK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:53 Przez zamieszczenie kilku przyzwoitych nazwisk w liście tysięcy agentów podważa się wiarygodność listy. Pytanie: Czy wiarygodność zamierzał podkopać dziennikarz, który wyniósł listy, czy IPN który tą listę ukrywał i chronił przed dostępem do niej obywateli. Możliwe, że każdy miał swoje zamiary panowania nad listą, dlatego nad listami powinno popracować całe społeczeństwo. Czy Michnik, który myszkował po archiwach tajnych służb pod ochroną min.Kozłowskiego, zrobił z tego użytek i jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi nierzetelna informacja IP: 80.48.4.* 31.01.05, 13:34 wyborcza pisze ze Giertych i Kaczyński podzielili zdanie Pawlaka. Po pijaku chyba pisali ten artykuł. Słuchałem Radio Z i Kaczyński wyraźnie poparł ujawnienie danych IPN, miał tylko wątpliwość odnośnie ewentualnego wykroczenia czy np. nie zostało naruszone prawo autorskie właściiela listy IPN. Zresztą było to pytanie Olejnuik o ewentualne naruszenie prawa, i zarówno Giertych jak i Kaczyński odpowiedzieli że żaden ptawnik nie zna wszystkich ustaw i nie mogą odpowiedzieć jak wygląda ustawa o IPN i czy mogło zostać naruszone prawo, dlatego pojawiła się kwestia prawa autorskiego. Ale to były zupełne dywagacje. Ad meritum Kaczyński i Giertych bronili Wildsteina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Łyszcz Re: Podziwiam ODWAGĘ WILDSTEINA IP: *.MAN.atcom.net.pl 31.01.05, 13:56 Poperelowskie stadko wpadło w histerie. A stadko potężne. Wildstein wiedział, czym grozi mu jego czyn. Mimo to odważył sie. Dlatego mi zaimponował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re: Podziwiam ODWAGĘ WILDSTEINA IP: *.MAN.atcom.net.pl 31.01.05, 13:57 !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cccccc wildstein agent mossad IP: *.roadrunner.nf.net 31.01.05, 14:00 przciez 1/2 tych ubekow teraz jest w Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jej Odwagi to mu nie brakuje ,fakt IP: *.pl 31.01.05, 16:54 Zresztą , artykuły które pisał , były zawsze ostre . Cóż, podjął taką decyzje , myśle ,że może teraz uda się jakoś wychwycić ubeckich kapusiów, ale na pewno nie da się już naprawić zła , jakie wyrządzili nowej Rzeczypospolitej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podziwiam ODWAGĘ WILDSTEINA IP: *.wschowa.master.pl 31.01.05, 16:56 Różański i Fejgin tworzyli podstawy tej listy dla dobra Polaków. Wildstein również dla dobra Polaków tą listę upowszechnił. A świat poznał prawdziwą moralność tego narodu. Donosili w czasie wojny na Zydów a po wojne komu innemu przeciwko patriotom. Czy taki naród zasługuje aby być w unii europejskiej? Dlatego za karę będą nami rządzili eurosceptycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Nie kilka, ale wiele wiarygodnych nazwisk IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 17:37 Jesli zwazyc, ze oblicza sei 90 tys. TW, a szereg zniszczono, to ok. 150 tys. sosob niewinnych jest na tej liscie. Wiekszosc. Trudno miec do IPN pretensje. To nie byla lista do publikacji, ale pomos w pracy. Jestem wieloletnim kustoszem archiwalnym i wiem, jak takie rzeczy powstaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedi Knight Re: Bledem podstawowy IPN jest udostepnianie nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:42 > Działania GW to wzorcowy przykład manipulcji. Najpierw wmawia czytelnikom ze BW > rozpowszechnia liste agentów. Nie umiesz czytac ze zrozumieniem?? Przeciez conajmniej kilkakrotnie wyraźnie zaznaczone jest w tekscie z soboty,że nei jest to lista agentów,a jedynie spis inwentarzowy IPN. Pod tytułem ,zarza następna linia wyjaśnia od razu co tto jest. Prof. kieres wypowiada sie jednoznacznie i nie on jeden. W tymże tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Ubeccy dziennikarze krążą po redakcjach IP: *.chello.pl 01.02.05, 14:03 Wildstein - z wyglądu i zachowania sprawia wrażenie silnego charakteru, ciekawe co będzie z nim dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żagiel Pierwszy list napisał do Wyborczej IP: *.aster.pl 31.01.05, 09:16 Zaglądam na to forum któryś raz z rzędu i widzę, że pierwszy list pisze zawsze ktoś z Wyborczej, tym razem żeby doprawić niewygodny temat "szczyptą antysemityzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Pierwszy list napisał do Wyborczej IP: *.adsl.solnet.ch 31.01.05, 09:37 > Zaglądam na to forum któryś raz z rzędu i widzę, że pierwszy list pisze zawsze > ktoś z Wyborczej, tym razem żeby doprawić niewygodny temat "szczyptą > antysemityzmu". Powiedz, jak ty to widzisz? To jest naprawde ciekawe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radosny BRAWO WILDSTEIN !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:56 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Czy cytat z Sonika to autentyk? 31.01.05, 01:50 "Bogusław Sonik, PO: - Wyniesienie listy to realizacja misji oświatowej IPN." Myslalem, ze pekne ze smiechu. Panie Sonik, co pan wie o misjach oswiatowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Sonik to kumpel Wildsteina z SKS IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:16 nic dziwnego, ze broni kolege Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student nawet Mahatma Ghandi miał kumpli, i co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz katolik Re: Okazuje sie sa madrzy, szlachetni, odwazni IP: 204.233.240.* 31.01.05, 01:52 Zydzi. Przykre tylko ze wiekszosc z tych 240 tys to zdegenerowane kanalie wywodzace sie ze spoleczenstwa katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Ktora to ta wiekszosc i czy na pewno wiekszosc? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:19 Wczoraj ktos przytoczyl fragment tej listy z nazwiskami Idziak oraz Idzik i nuemerami. Potrafisz odroznic kapusiow od czesto nieswiadomych "kandydatow"? Watpie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqq Trzeba być ostrożnym kiedy Icek kłóci się z Ickiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:32 Nie podniecajmy się Polacy tak bardzo; trzeba być ostrożnym. Gazeta podnosi rejchwach - rozumiem ich racje. Wildstein wynosi "inwentarz", pytam, po co? W Sejmie leży projekt ustawy LPR. Tam trzeba sprawę załatwić w parlamencie, a nie latać po ulicach i przerzucać się oskarżeniami - rejwach, rety, ajajaj!... Nie pachnie wam to czymś?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętliwy Re: Okazuje sie sa madrzy, szlachetni, odwazni IP: *.clubnet.pl 31.01.05, 12:21 ...będące również aktywnymi członkami SOLIDARNOŚCI.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Re: Po wycieku z IPN IP: *.76.classcom.pl 31.01.05, 01:54 A moze WildStein wyjechal wlasnie dlatego, ze jakas agencka gnida na niego doniosla i dostal paszport z biletem w jedna strone? A moze wyjechal dlatego, ze sam na kogos doniosl, nie mogl tego zniesc i poprosil o paszport? W Paryzu tez mozna bylo byc donosicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Po wycieku z IPN IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:22 Sadzac po zacieklosci, z jaka chcial ujawnic nazwiska donosicieli na swego przyjaciela, niezapomnianego Staszka Pyjasa, Wildstein jest czlowiekiem czystych rak. Ale owa zacieklosc chyba zmacila mu zdrowy osad sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piootr Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:41 A może Brońcio po prostu potrzebuje się załapać. Teczki to nośny temat, a przyszła ekipa rządząca buduje na nich swoją strategie. Przecież będzie im potrzebny jakiś "szeryf" na - przykładowo - szefa KRRiTV i mnóstwo innych synektur....Czyź nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Po wycieku z IPN IP: *.server.ntli.net 31.01.05, 09:47 a moze Wildstein wiedzac ile osob z pierwszych stron gazet jest umaczanych bal sie ze kolejne teczki znowu zostana zniszczone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaraczek Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 07:19 gó..arze znależli granat i sie bawią - czekam az im urwie łapy (albo jeszcze gorzej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Fajnie byc szescdziesiatym !! IP: *.81.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 31.01.05, 08:14 A CO MNIE TO OBCHODZI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosoń Re: dla Borka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:54 Wildstein to wyjątkowo cyniczna kreatura. Dodałbym jeszcze, że to taka "Nieznalska" polskiego dziennikarstwa. Ale są gorsi: Giertych, Dorn czy Jurek gotowi są na każdą nikczemność, aby tylko zaistnieć w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Po wycieku z IPN 31.01.05, 10:48 Ludzie, niezdrowo się podniecacie... Po pierwsze redaktorek nie powinien czegokolwiek kopiowac i wynosić na własną rękę, złamał prawo i winien byc ukarany. Po drugie, nie wiem czy do was dotarło, ale to jest lista 240 tys. ludzi, są zapewne wśród nich agenci, ale kto jest kim ?! Teraz już się mówi, że to "lista zasobów", podobnie było z tzw. listą Macierewicza, też okazała się listą zasobów... W POlsce jest instytucja, któa ma umotywowanie prawne dla sej działalności, tą instytucją jest IPN i armia historyków, archiwistów, słowem fachowców. Dlaczego wyczynia sie takie hucpy zamiast spokojnie dać kompetentnym ludziom obrobić owe akta ? Przecież tego jest kilka kilometrów akt, kto z Was ma pojęcie, ile to roboty ??? Akurat ja mam wyobrażenie na ten temat, bo jestem i hisotrykiem i archiwistą z zawodu, miałem do czynienia z różnymi aktami... Przypomne tylko, akta SB są w 80 % spalone, mamy mikrofilmy, ale... no właśnie, mikrofilmy sa kiepskim dowodem w sprawie, czy ktoś był, czy nie był agentem... Przypomnijcie sobie sprawę Niezabitowskiej, jedyny dokument z jej podpisem to lojalka... Czy naprawdę Polska powinni potrząsać rodzimi jakobini ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Po wycieku z IPN IP: *.obta.uw.edu.pl 31.01.05, 13:15 zgadzam się z tym zupełnie. lustracja lustracja, ale najbardziej krzyczą ci, którzy mieli ciepłe posadki na placówkach. a wildstein nic nadwyczajnego nie zrobił - zrobił z siebie palanta, a z niewinnych ludzi ubeków.niczego tym nie uzyskał. lustracja powinna być, ale profesjonalnie przygotowana, jesli do niej nie dochodzi to dlatego, że wybraliśmy sobie taki rząd a nie inny,. więc sobie teraz plujmy w brodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutak Re: PODZIWIAM WILDSTEINA!!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 31.01.05, 13:29 Teraz żądne krwi hieny , szakale, sępy i kruki peerelu rzuca sie na niego. Dlatego podziwiam jego odwage i chylę czoła. Ja pewnie bym sie jednak nie odważył stanąć do walki z peerelem. A on sie odważył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUSTRATOR NIE MA ZADNEGO WYCIEKU WSZYSTKO JEST LEGALNE BRAWO IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 31.01.05, 14:25 JAK TO POWIEDZIAL ADAM MICHNIK ODPIER.... SIE OD WILDSTEINA!!!!!!! DOBRZE ZROBIL I BASTA!!!! WIEDZA TAJEMNA WYMKNELA SIE SPOD KONTROLI I DOBRZE!!! IPN MIAL BARDZO WIELE CZASU ABY WSZYSTKO UPORZADKOWAC I UDOSTEPNIC!!!! KONIEC Z GRA TECZKAMI STARYCH SB-KOW I IINNYCH SPEC SLUZB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUSTRATOR NIE MA WYCIEKU WSZYSTKO JEST LEGAL BRAWO WILDSTEIN IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 31.01.05, 14:31 JAK TO POWIEDZIAL ADAM MICHNIK ODPIER.... SIE OD WILDSTEINA!!!!!!! DOBRZE ZROBIL I BASTA!!!! WIEDZA TAJEMNA WYMKNELA SIE SPOD KONTROLI I DOBRZE!!! IPN MIAL BARDZO WIELE CZASU ABY WSZYSTKO UPORZADKOWAC I UDOSTEPNIC!!!! KONIEC Z GRA TECZKAMI STARYCH SB-KOW I IINNYCH SPEC SLUZB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do tow.Borka Re: Po wycieku z IPN IP: *.e-wroc.com 31.01.05, 14:38 To co Waść mówisz o red.Wildsteinie to wyjątkowa nikczemność. Pan i autorzy artykułu jesteście chorzy z urojenia. Musicie leczyć swoje fobie antylustracyjne gdyż nie zdołacie powstrzymać dążenia Polaków do poznania prawdy o najnowszej historii Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żydawy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtorek NIE BYŁO ZADNEGO WYCIEKU Z IPN!!! IP: *.chello.pl 31.01.05, 01:28 To Gazecie wycieka resztka przyzwoitości i dalej uprawia tę niesmaczną nagonkę na zwolenników lustracji. Kiedyś pisano na murach "DTV łże jak łgał", dziś trzeba pisać "Wyborcza łże"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEON ZAWODOWIEC Re: NIE BYŁO ZADNEGO WYCIEKU Z IPN!!! IP: *.238.88.134.adsl.inetia.pl 31.01.05, 08:37 CENZURA NIE DOPUŚCIŁA MOICH DWÓCH WYPOWIEDZI ---NO COMMENTS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz był wyciek wazeliny z Żakowskiego (wczoraj w TVP) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna765 wyjątkowo paskudny wystep Żakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 01:29 Kto ma czyste sumienie bedzie spal spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna maria Re: Po wycieku z IPN IP: 217.30.96.* 31.01.05, 09:06 twoj koment jest dowodem na calkowite uspienie twojego mozgu. A gdyby tak na tej liscie bylo nazwisko kogos z twojej rodziny to tez spisz spokojnie? Nie kazdy jest ikona jak Staniszkisz a nawet ona przezyla ogromny stress. Nikt nie dal red. W. upowaznienia na dzialanie w imienu narodu(!) i nie ma prawa tym sie zaslaniac. Tak czy inaczej to do czego sie przyznaje jest w kategoriach przestepstwa nawet jezeli uznamy ze mial zacmienie umyslu wsciekloscia. Jego agresja potwierdza stara regula,ze najlepsza forma obrony jest atak. Pytanie przed czym sie broni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JEDNAK BOICIE SIĘ CZEGO? WŁASNYCH ŻYCIORYSÓW??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 01:31 CIEKAWY JESTEM CO JESZCZE ZROBICIE , BY W POSCE NIE BYŁO LUSTRACJI???? PANIE BRONKU-STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ!!! CZYTAM WAS-"WYBORCZĄ"- PO TO ,BY MIEĆ MOŻLIWOŚĆ PORÓWNANIA W SKALI DRAŃSTWA I STWIERDZAM : JESTEŚCIE PIERWSI W MANIPULOWANIU LUDŻMI I TYLE MACIE WSPÓLNEGO Z UCZCIWOŚCIĄ CO g.....O Z DOBRYM GUSTEM. WYKASUJECIE MNIE??? TAK MYŚLI TYSIĄCE POLAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Re: CZEGO? WŁASNYCH ŻYCIORYSÓW??? IP: *.crowley.pl 31.01.05, 08:30 Mysle, ze w jednym sie mylisz. Tak nie mysla tysiace, tylko miliony. 75% spoleczenstwa CHCE lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: CZEGO? WŁASNYCH ŻYCIORYSÓW??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:59 Barwo, ja też tak myślę. To obrzydliwa gazeta, dorównuje Nie urabana. I pomyśleć, że kiedyś to ścierwo kolportowałem a ponad Adasia nie widziałem mędrca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeczpospolita Re: Po wycieku z IPN IP: *.jjs.pl 31.01.05, 01:33 To smutne, w jaki dziwny sposob pisze Wyborcza. Trzeba by sie jakos pochylic nad problemem, bo i tak wszystkie teczki w koncu, z zachowaniem zasad sztuki historycznej, zostana opublikowane. I koledzy z Gazety Wyborczej w koncu to powinni zrozumiec. Mam nadzieje, ze zrobimy to w sposob cywilizowany, ze Gazeta, ktora po wielokroc zwiazana jest z UW, ktorej to obecny wiceszef Jan Litynski byl jednym z autorow obecnej ustawy o IPN, to zrozumie. A ze bedzie bolec... PRL boli kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff zakladajac, ze w ogole ma za co przepraszac... 31.01.05, 01:37 dlaczegoz tylko pania staniszkis? dlatego, ze czesto jest w telewizji? no takie cos, co tak zaciecie walczy o egalitaryzm jak wyborcza powinno sie chyba domagac przeproszenia wszystkich, ktozy sa na liscie. pozwole sobie zacytowac w jezyku oryginalu slowa z pewnej ksiazki: "All animals are equal, but some animals are more equal than others." czy to nowe motto naszego opiniotworczego dziennika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: zakladajac, ze w ogole ma za co przepraszac.. IP: 205.201.32.* 31.01.05, 04:43 Alez to nie jest NOWE motto GW. Oni naprawde mysla, ze sa lepsi od innych, szczegolnie gdy ci inni pozwalaja sobie myslec w innych kategoriach niz oni sami. Przypomnial mi sie stary monolog Pietrzaka, w ktorym powiedzial on, ze komuna upadla bo KC uwierzylo w swoja wlasna propagande. Wydaje mi sie, ze GW ma bardzo podobny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim dziennikarstwo manipulanckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 01:37 Mowiac szczerze co do czynu mam mieszane uczucia. Mam za to jednoznaczne uczucia co do GW i jej kampanii mowienia polprawd i manipulacji opinia publiczna. Zamiast uderzyc sie w piersi, ze pierwsze stwierdzenia, wkladane w usta red. Wildsteina ze jest to lista agentow jest nieprawda (i to podwojna, bo jest to lista teczek, a nie agentow, a po drugie red. W. nigdy zas czegos takiego nie mowil ze to lista agentow), to woli urabiac swoje w pierwszych zdaniu nawet: Bronisław Wildstein dumnie ogłosił... Przyznam sie, ze jakos dziwnie przypomina mi to wlasnie metody bezpieczniackie. Mam wrazenie, ze red. Wildstein i tak ma sporo szczescia, bo trudno mu byloby wepchnac w usta, dajmy na to, ze jest antysemita. Dziwie sie, ze z jednej strony GW w przypadku afery Rywina glosila, ze trzeba dotrzec do zrodel prawdy (po paru miesiacach...nieudanej transakcji...), w przypadku agentury juz widac nie trzeba, bo odkreslono to wyjatkowo gruba kreska. Zgodnie z zaleceniem kawalera Legii Honorowej (alez ten order podczas przesluchan komisji rywinowej wygladal karykaturalnie...) mamy "odpieprzyc sie od generala" i jego swity? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: dziennikarstwo manipulanckie 31.01.05, 01:42 Gość portalu: Gall Anonim napisał(a): > Mowiac szczerze co do czynu mam mieszane uczucia. Mam za to jednoznaczne uczuci > a > co do GW i jej kampanii mowienia polprawd i manipulacji opinia publiczna. > Zamiast uderzyc sie w piersi, ze pierwsze stwierdzenia, wkladane w usta red. > Wildsteina ze jest to lista agentow jest nieprawda (i to podwojna, bo jest to > lista teczek, a nie agentow, a po drugie red. W. nigdy zas czegos takiego nie > mowil ze to lista agentow), to woli urabiac swoje w pierwszych zdaniu nawet: > Bronisław Wildstein dumnie ogłosił... Przyznam sie, ze jakos dziwnie przypomina > mi to wlasnie metody bezpieczniackie. Bronisław Wildstein dumnie ogłosił: - To ja wyniosłem tę listę z IPN. Spór o lustrację znów rozgorzał po ujawnieniu przez "Gazetę", że z IPN wyniesiono listę 240 tys. nazwisk funkcjonariuszy peerelowskich tajnych służb, agentów i kandydatów na agentów O sprawie napisaliśmy w sobotniej "Gazecie". Do wyniesienia listy przyznał się jeszcze tego samego dnia Bronisław Wildstein - działacz opozycji lat 70., publicysta "Rzeczpospolitej", jeden z najgorętszych zwolenników lustracji i ujawnienia archiwów Służby Bezpieczeństwa PRL. I jeszcze sobie przypisują zasługę, że nakryli rzekomo Wildsteina na kradzieży i się przyznał!!! Doigrali się. Mam nadzieję, że sparwa znajdzie finał w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: dziennikarstwo manipulanckie IP: *.ma.charter.com 31.01.05, 04:54 ktos powinien powiedziec ... przebaczamy i prosimy o przebaczenie! a Wildstein powinien w pierdlu siedziec, za kradziez ... jak ja chetnie naplulbym na tego gnoja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobra rada. Re: dziennikarstwo manipulanckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:10 Do psychiatry!!! Sam sobie nie poradzisz z aż takim rozdwojeniem osobowości!!! Tam przebaczasz, tu plujesz.... Napluj na swój durny -dwuzwojowy móżdżek..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: dziennikarstwo manipulanckie IP: *.ma.charter.com 31.01.05, 04:54 ktos powinien powiedziec ... przebaczamy i prosimy o przebaczenie! a Wildstein powinien w pierdlu siedziec, za kradziez ... jak ja chetnie naplulbym na tego gnoja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: dziennikarstwo manipulanckie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 08:27 "kandydatów na agentów" - jak dla mnie to jest nieeleganckie sformułowanie GW, to sa własnie ludzie niewinni i często wartościowi (bo byle kim sie nie interesowała bezpieka) Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: dziennikarstwo manipulanckie 31.01.05, 01:49 > Mowiac szczerze co do czynu mam mieszane uczucia. Mam za to jednoznaczne uczuci > a > co do GW i jej kampanii mowienia polprawd i manipulacji opinia publiczna. zawsze to robili. wg zasady kto nie jest z nami jest ciemnogrodem, zasciankiem, wyznawca rydzyka, lpr-owcem a pewnie i antysemita. wielkie brawa dla red. wildsteina. ten adamowi podpadl pewnie juz dawno, bo smial na lamach rp krytykowac pierwszego przyjaciela adama. oraz jego milosciwie panujaca malzonke. > Bronisław Wildstein dumnie ogłosił... Przyznam sie, ze jakos dziwnie przypomina > mi to wlasnie metody bezpieczniackie. Mam wrazenie, ze red. Wildstein i tak ma nalzey sadzic, ze maja doswiadczenie w owych metodach. gdy nie maja argumentow, siegaja po jezyk propagandy. to taka nowa trybuna ludu. > antysemita. Dziwie sie, ze z jednej strony GW w przypadku afery Rywina glosila, > ze trzeba dotrzec do zrodel prawdy (po paru miesiacach...nieudanej bo prawda jest tylko wtedy prawda, gdy jest to "nasza" prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksówkarz przecież Adasiowi nie jest wszystko jedno, więc.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:22 .. więc kręci jak potrafi najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator wczoraj musieli zdekonspirować Żakowskiego (żeby.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:24 .. "bronić wartości"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do hm jaki koń jest to każdy widzi. Adasiowi nie jest .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:36 wszystko jedno! sam tak gadał z teleekranów..o przepraszam: z bilboardów zeszłego lata.. musiał wybulić parę milionów z funduszu propagandowego, no ale teraz wszystko się pokręciło przez Bronka i znów trzeba było znowu białe rękawiczki i obrzucić wielu ludzi gów..em w imię wyższych ideałów. a potem się zrobi nową kampanię pt. "my mówimy prawdę" i po herbacie. he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paf Re: dziennikarstwo manipulanckie IP: *.fuw.edu.pl 31.01.05, 11:52 bla bla bla. gazeta nigdy nie pisala ze wildstein twierdzil ze to lista agentow. klamstwo. porownywanie gazety do trybuny ludu. sam ocen jakie to sa metody. walka klamstwem nie prowadzi donikad. trzeba to raz na zawsze sobie powiedziec. p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid mi jednak przypomina trybune ludu... IP: 192.5.109.* 31.01.05, 16:16 ten jezyk "dumnie przyznal sie"? w domysle, nie dosc, ze zrobil rzecz obrzydliwa to jeszce jest z tego dumny. plus artykul o barbarzynstwie wildsteina. a wszystko dlatego, ze pociaganie do odpowiedzialnosci tych, ktorzy zabili np. pyjasa nie jest zgodne z jedynie sluszna linia tego, ktoremu nie jest wszystko jedno. (a przeciez moglil zabic wtedy wildsteina, przyjaciela pyjasa). cytat za gazeta: "Lista funkcjonariuszy milicji i tajnych służb PRL, agentów i kandydatów na agentów z nieprawdopodobną liczbą 240 tys. nazwisk krąży po Polsce. Listę skopiował w archiwum IPN dziennikarz" wiec jednak pisali o agentach. wiadomo, ze wiekszosc zinterpretuje to "jako liste agentow", "liste wildsteina" itp. wiedzieli o liscie od dwoch tygodni (wiedzieli, kto ja skopiowal, a od tygodnia mowil o tym sam wildstein). artykul jest klasyczna manipulacja, wiec nie zarzucaj mi klamstwa. wiadomo, ze mleko sie rozllo, wiec tym razem nie prowadzili "sledztwa" przez pol roku. wyborcza czytam nie od dzis. moze dlatego, ze czytam nie tylko wyborcza, widze swiat w nieco innych barwach. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: mi jednak przypomina trybune ludu... 02.02.05, 02:01 nie w samym nawet tym akapicie rzecz. artykul mial tytul: Ubecka lista krazy po Polsce (choc ten wykaz sporzadzil IPN), a zaraz obok artykulu wywiad, w ktorym w pytaniach dziennikarza padaja okreslenia "lista agentow" - i mimo zaprzeczen wszystkich ze to nie to, uparcie jej uzywali, krzyczac ze przez Wildsteina ludzie teraz beda to tak odbierac (sami nadajac temu wykazowi taka latke). w tym tkwi cala manipulacja Wyborczej i jej obrzydliwosc w tym wszystkim. Zakowski tez zachowal sie haniebnie moim zdaniem oszukujac prof. Staniszkis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekA czego jas w UB sie nauczyl tego ... IP: 61.88.215.* 31.01.05, 03:46 Jan nie zapomnie pracujac w redakcji Gazety Wybiorczej. Stad ta histeria i bezpieczniacki styl pismakow z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re:Zadziwia wyjatkowa gorliwosc "GW" w zdyskredyto IP: 204.233.240.* 31.01.05, 01:41 waniu tej listy oraz negatywnego nastawienia w stosunku do redaktora Wildsteina i samej lustracji. Uwazam, ze kazdy krok zmierzajacy w kierunku lustracji jest wlasciwy i pozadany (najwyzszy czas). To jest jedyna szansa by wyeliminowac komunistyczno-esbecka patologie zzerajaca nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówka Re:Zadziwia wyjatkowa gorliwosc "GW" w zdyskredyt IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.126.* 31.01.05, 09:02 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > To jest jedyna szansa by wyeliminowac > komunistyczno-esbecka patologie zzerajaca nasz kraj. 1. nie jest to jedyna możliwość,bo p.W jako znany dziennikarz miał i ma inne możliwości wywierania nacisku, 2. równie dobrze,stosując matody P.W. można opublikowac listy skazanych, łączne z nazwiskami ofiar i świadków, w porządku alfabetycznym - w ramach zwalczania przestępczości zżerającej nasz Kraj. kto jeszce chce zrobic szybka karierę na krzywdze ludzi-jest okazja tylko sądy nie zrobiły pewnie takiego spisu jak IPN i nie ma czego wynieść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re:Ciekawy sposob rozumowania. IP: 204.233.240.* 31.01.05, 09:49 Prokuratorzy tez robia kariery na "krzywdzie" ludzi. Czy to zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówka Re:Ciekawy sposob rozumowania.Grzegorza IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.126.* 31.01.05, 11:13 w kwestii "krzywdy". Krętactwo i manipulacja w postaci krystalicznej? czy tak ci sie stwierdziło bezzasadnie? > Czy to złe? Ten sposób rozumowania-niewątpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówka Re:Ciekawy sposob rozumowania.Grzegorza IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.126.* 31.01.05, 11:23 aa. nie dopisałam .. .zły ,ponieważ "krzywdzący" i " krzywdzeni" mają różne prawa i ocenę maralną - również przed prokuratorem ale tam takie subtelne różnice..kto by się tym przejmował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid robi sie to np w UK IP: *.VCLIENT.CWRU.Edu 31.01.05, 18:57 > 2. równie dobrze,stosując matody P.W. można opublikowac listy skazanych, za pedofilie np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak powiedzial BW Re: Po wycieku z IPN IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 01:54 Celem tej publikacji "Gazety" było przestraszenie czytelników lustracją. To świadoma manipulacja urągająca zasadom sztuki i etyki dziennikarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoprezentacja Re: Po wycieku z IPN IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 02:12 Tomasz Nałęcz to obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borka a czego się spodziewacie????? IP: 217.153.87.* 31.01.05, 02:12 lustracja to przekrój społeczeństwa z akt udostępnionych przez A. Czumę www.czuma.pl pokazuje 4 kapusiów zwykłych gnid hesen student sam pytał ile dostanie za inf. o antyrządowej organizacji bo chce pojechac na wycieczkę - dziś ma firmę handlującą fotoradarami w Gdańsku kolejnemu kazano nawiązywac po 15 latach kontakty z Czumą i dostawał agent kasę za dobre zadanie następny jest dziś radnym PiS czwarty nie pamiętam to jest obraz Polaków nie PRl a Polaków zawistnych, zasciankowych gotowych dla kasy kariery wygodengo zycia kapować na kumpli rodziny czy przyjaciół owszem jest tam zapewne wiele dramatow ludzi zmuszanych szantazami chore dziecko, stypendium czy inne ale do cholery nikt im nie kazła donosic za paszport sami to wybrali dla swych karier i teraz taki kapuś który jest naczelnym jakiejs gazetki na Ursynowie ma pouczac innych?? musimy poznac prawdę aby wiedziec kto był zwykłą gnidą bo jest nią nadal i moze to wykorzystywac przeciwko kazdemu z nas w interesach, sprawach towarzyskicj czy innych oddzielny problem to kapusie SB których przejął UOP a teraz ABW tych nie ujawnią jak Marek Król z Wprost czy to też jest sprawiedliowsc??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CityMouse Re: a czego się spodziewacie????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:23 Piszesz: > kto był zwykłą gnidą bo jest nią nadal i moze > to wykorzystywac przeciwko kazdemu z nas w interesach, sprawach towarzyskicj > czy innych Jeśli Kowalski był przyzwoitym człowiekiem, którego UBecja złamała, czy tylko PLANOWAŁA złamać, w każdym razie spodobało im się założyć mu teczkę, wymienioną później na tej czy innej liście; jeśli następnie ta lista stanie się powszechnie dostępna; na pewno znajdzie się wiele gnid, które nie omieszkają wykorzystać tego faktu przeciw Kowalskiemu "w interesach, sprawach towarzyskich, czy innych". Gnida tym się różni od przyzwoitego człowieka, że jej obrzucenie błotem nie szkodzi; błoto stanowi dla niej środowisko naturalne. Sprytna gnida jeszcze skorzysta z całej sytuacji. A nasz przykładowy Kowalski w błocie utonie. I nie będzie w sprawie Kowalskiego robiło żadnej różnicy, czy owe gnidy mają rodowód PRLowski, opozycyjny, czy są czystego chowu IIIRP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosiek TO ZE LIST ZOSTALA UJAWNIONA TO BARDZ DOBRZE IP: 5.5R* / *.iad.untd.com 31.01.05, 02:29 Mysle ze na tych 240 tys. kapusiow bedzie 120 tys ZYDOW. Taka ich natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid no prosze, to sie cos dowiedzialem o swojej... IP: 192.5.109.* 31.01.05, 06:28 naturze. alez ja zly jestem, i nic nie robie tylko knuje i spiskuje, oczywiscie w czasie, gdy nie pomnazam pieniedzy. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Po wycieku z IPN IP: *.ne.client2.attbi.com 31.01.05, 02:51 Zamiast zasypywac czytelnikow idiotycznymi przykladami trzeba bylo do tej pory zbiory SB wlasciwie opracowac, opisac i z takimi informacjami udostepnic teczki ich wlascicielom jak to zrobiono w Niemczech, a bylo ich tam ponad 1 milion! Mozna domniemywac z ogromnym prawdopodobienstwem, ze glownymi przeciwnikami dostepu do tych informacji sa byli TW zajmujacy dzis rozne stanowiska i chodzacy w aureoli bojownikow o Polske i Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Przeciez w IPN kazdy pokrzywdzony moze zajrzec IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:32 do wlasnej teczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrzony4 Re: Przeciez w IPN kazdy pokrzywdzony moze zajrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:14 Jeśli ci sfabrykowali teczkę to nie zajrzysz żeby zweryfikować bo nie jesteś pokrzywdzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek OPUBLIKOWAC LISTE W INTERNECIE... IP: *.qc.sympatico.ca 31.01.05, 03:35 MLEKO ZOSTALO ROZLANE. Jezeli prof.Kieres jest odpowiedzialnym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbud Re: OPUBLIKOWAC LISTE W INTERNECIE... IP: 212.160.138.* 31.01.05, 22:06 w tej sytuacjii listę opublikować i zastanowić się - po co wydawać pieniądzę na IPN? Magazynierem starych akt nie musi być profesor a do pomocy wystarczy kilku "fizycznych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekA to wyborcza nazwala ich ubekami IP: 61.88.215.* 31.01.05, 03:38 wiec Sztaniskins powinna miec pretensje do Michnika a nie wildsteina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Niestety, ton wypowiedzi na tym forum swiadczy IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:34 ze dla tzw. publiki ta lista bylaby "lista kapusiow" tak czy owak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student oczywiście, GW już publikę urabia pełną parą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Macierewicz przed laty tez oglosil, ze jego lista, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:03 to spis zasobow archiwalnych. I kto dzis o tym pamieta? Od poczatku byla traktowana jako lista kapusiow, bez propagandy GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WojtekA bez propagandy??? IP: *.vic.bigpond.net.au 31.01.05, 09:34 to GW zrobila z tego wielka narodowa histerie, niby taka europejska gazeta a od europejczykow niemcow nie chce sie uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: bez propagandy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:37 Nie twierdze, ze GW nie robila wtedy propagandy. Ale lista Macirewicza od poczatku byla traktowana jako lista kapusiow nawet przez niego samego (rozmowa z Chrzanowskim), choc formalnie stwierdzal co innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein Histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:06 w całej tej imprezie najbardziej dziwi mnie histeria Gazety Wyborczej, codziennie artykuł atakujący Wildsteina, lustrację i wszystko jakkolwiek z tym związane. Ten styl, tytuły artykułów - histeria. Nawet partie postkomunistyczne, które krytykują lustrację robią to jakby bez większego przekonania, trochę dla zasady. To porównanie reakcji postkomunistów z reakcją nieskazitelnej Wyborczej daje dużo do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:27 Zapewne wszyscy redaktorzy GW na liscie Wildsteina, to kappusie. No bo, skoro daje do myslenia, to pewnie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:30 W marcu 1968 r. "wpadlem" z ulotkami protestujacymi przeciw biciu studentow przez moczrowska bezpieke i tzw. milicje robotnicza. Kiedy przesluchujacy mnie ubol doszedl do tego, ze mam brata ksiedza, stwierdzil, ze mu to daje do myslenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:40 i od tego czasu każdy kto używa zwrotu "to daje do myślenia" jest dla ciebie ubekiem albo co najmniej podejżanym. Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein Re: Histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:37 ja nie wiem kto jest na tej liście, zastanawia mnie tylko histeryczna reakcja wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferein PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:45 już zrozumiałem, przecież jako prawy obywatel nie powinienem się nawet zastanawiąc nad intencjami najszlachetniejszej z Gazet bo to oczywiste że te intencje są wspaniałe, jak ja mogłem o tym zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zer Re: Macierewicz przed laty tez oglosil, ze jego l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:01 No bo to była lista kapusiów, poza 2-oma nazwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle PETYCJA o ujawnienie - polecam! 31.01.05, 03:42 obejrzyj, i poprzyj - albo i nie: petycje.pl/509 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyk Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 03:43 Przypomnijmy, ze lista jest JAWNA!!!! Jest dostepna w jawnej czytelni IPN. Chcecie nam wmowic, ze korzystanie z czytelni (i oczywiscie, robienie notatek) jest przestepstwem? Co jeszcze wymyslicie w swojej histerii, obroncy ubekow? Robi sie wam nerwowo, co? Mysle, ze juz zrozumieliscie, ze tym razem juz nie dacie rady - 70% jest za lustracja! Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Po wycieku z IPN 31.01.05, 09:23 Robienie notatek? Wildstein to bardzo zdolny człowiek! Wynotować 240 tys. nazwisk - chyba siedział tam od czasów, kiedy nauczył się pisać? A na poważnie - wyniesienie bez zgody właściciela jego własności - także intelektualnej - jest kradzieżą. I abstrahując od motywów, szczytnych dążeń i niepokalanego Wildsteina jest to zwykła kradzież i jako taka powinna być traktowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yt Re: Po wycieku z IPN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:54 to jest własność narodu psze pana z wyborczej a nie prywatne, IPN nie jest prywatnym przedsiębiorstwem !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzepa Re: Po wycieku z IPN IP: 82.177.75.* 31.01.05, 20:38 Popieram Wildsteina, facet ma jaja; Gó.. mu zrobią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Po wycieku z IPN IP: *.fido.ca 31.01.05, 04:12 Wystarczy spojrzec na sondaz , 41% uwaza za nielegalne wyniesienie listy . Czyli co 41 % sie boi ?? . Kapusie ???. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aren Re: Po wycieku z IPN IP: *.aster.pl 31.01.05, 06:27 Weż pod uwagę, że internetowe strony "Wyborczej" odwiedzają w dużej części jej zwolennicy - (tacy jak Ty, nawet z Kanady ). Stąd AŻ 41% Faktycznie procent przeciwników lustracji wynosi według ostatnich badań ok.18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:24 Wyroki sądów poza nielicznymi przypadkami sa jawne - i co, ktoś wynosi akta sądowe? Uważam, że dzika lustracja jest nieetyczna, publikujmy w takim razie zasoby polityków, ich rodzin, zarobki rad nadzorczych państwowych spółek, itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awatar Re: Po wycieku z IPN IP: 62.111.139.* 31.01.05, 04:50 Pan Wildstein i moralność. Pan wildstein dokonał zwyczajnej kradzieży i nie wiem dlaczego jeszcze prokuratura się do niego nie dobrała. gdyby zwyczajny Kowalski skopiował plik należący do zachodniej korporacji to wzięła by go za d... policja i zrobiła mu kocioł w domu, a tu facet o mętnej przeszłości dokonuje zwykłego pospolitego przestępstwa i nic. I jeszcze ma czelność mówić, że zrobił to dla dobra..., dla czyjego na Boga?. Bo na pewno nie tych co w stanie wojennym nadstawiali karku w kraju, wtedy gdy on szendał się po paryskim bruki i pił aperitify z Maleszką. A potem dzielny Broniu wrócił do Krakowa i został (bez studiów i kwalifikacji) szefem Krakowskiej Rozgłośni Polskiego Radia, przy ulicy Szlak. I co Broniu, wtedy jeszcze szczupły, zrobił, rozp....ł redakcję, z tym samym świętym ogniem w kaprawych ślipiątkach wypieprzył z redakcji ludzi, którzy w czasach stanu wojennego krzepili nas swoim słowem i swoją odwagą, tak panie Wildstein odwagą wtedy kiedy był to jeszcze drogi towar. Za te dokonania paryski hunbejwin ówczesnego Predydenta Krakowa Jacka Woźniakowskiego dostał od niego z mieszkanie z zasobów Gminy w wyremontowanej na koszt miasta zabytkowej kamienicy przy ulicy Na Gródku, gdzie do tej pory ten spasiony rewolucjonista jest zameldowany. Jak się czyta jego felietony i artykuły w Rzeczpospolitej to chce się rzygać. I odruch ten legł u mnie wzmocnieniu po jego ostatnim "bohaterskim czynie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Po wycieku z IPN IP: *.ma.charter.com 31.01.05, 05:03 dlaczego Wildenstein nie jest aresztowany za kradziez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Po wycieku z IPN IP: *.ma.charter.com 31.01.05, 05:05 mamy otyla policje i spasioych prokuratorow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Po wycieku z IPN IP: *.ma.charter.com 31.01.05, 05:07 za dupe hama i do pierdla, za kradziez gdzie sa tlusci prokuratorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do budy psie Re: Po wycieku z IPN IP: *.aster.pl 31.01.05, 06:30 Kto wypuścił tą wściekłą sforę? Kiszczak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:56 Gość portalu: pies napisał(a): > dlaczego Wildenstein nie jest aresztowany za kradziez? Bo na szczescie PSY nie tworza prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daiwd Re: Po wycieku z IPN IP: 192.5.109.* 31.01.05, 06:41 > Pan wildstein dokonał zwyczajnej kradzieży i nie wiem dlaczego jeszcze > prokuratura się do niego nie dobrała. gdyby zwyczajny Kowalski skopiował plik > należący do zachodniej korporacji to wzięła by go za d... policja i zrobiła mu ipn nie jest zachodnia korporacja. co ma piernik do wiatraka? btw, owa lista i tak jest jawna. > kocioł w domu, a tu facet o mętnej przeszłości dokonuje zwykłego pospolitego metnej przeszlosci? tzn. co zrobil?? > > kraju, wtedy gdy on szendał się po paryskim bruki i pił aperitify z Maleszką. A > sledzies go? (btw, lepszym zwiazkiem frazeologicznym byly by "paryskie bulwary") > potem dzielny Broniu wrócił do Krakowa i został (bez studiów i kwalifikacji) wiesz, muszisz wreszcie zmierzyc sie z rzeczywistoscia. mgr nie czyni cie madrzejszym niz tak naprawde jestes... choc sporo ludzi uwaza, ze tak jest. to swoja droga dosc zabawne. > szefem Krakowskiej Rozgłośni Polskiego Radia, przy ulicy Szlak. I co Broniu, > wtedy jeszcze szczupły, zrobił, rozp....ł redakcję, z tym samym świętym ogniem > w kaprawych ślipiątkach wypieprzył z redakcji ludzi, którzy w czasach stanu > wojennego krzepili nas swoim słowem i swoją odwagą, tak panie Wildstein odwagą to napisz kogo wypieprzyl i za co. ciebie tez? > mieszkanie z zasobów Gminy w wyremontowanej na koszt miasta zabytkowej > kamienicy przy ulicy Na Gródku, gdzie do tej pory ten spasiony rewolucjonista ja piernicze, ale nakradl. > jest zameldowany. Jak się czyta jego felietony i artykuły w Rzeczpospolitej to > chce się rzygać. I odruch ten legł to jest moj ulubiony felietonista rzepy. to miedzy innymi dzieki niemu rzepe uwazam za najlepszy dziennik w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wzbigniew Re: Po wycieku z IPN 31.01.05, 04:55 kilku rzeczy nie rozumiem. po pierwsze wildstain nie popelnil zadnego przestepstwa po drugie przepraszam do cholery ale co teczki nie moga byc ujawnione bo pani staniszkis na tym ucierpi? z calym dla niej szacunkiem ale jesli ma czyste sumienie to czego sie boi? a nastepni ktorzy sie boja prawdy to michnik i spolka. gruba kreska wychodzi dupa co? zastanowcie sie po co michnik sie ukladal z kiszczakiem i innymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Po wycieku z IPN IP: *.inter / *.inter-c.pl 31.01.05, 10:00 Czy oszołomie potrafisz zrozumieć całą sprawę. Goscia zaprasza sie na obiad a ten zapier...ala ci srebrne sztućce. To jest kradzież czy nie. IPN udostepnił kreaturze żydowskiej swoje archiwum. A ta kreatura co robi? Kradnie. Zwyczajnie kradnie, bo jak można nazwać skopiowanie. Chama nie należy puszczać na pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MX Re: Po wycieku z IPN IP: *.238.88.134.adsl.inetia.pl 31.01.05, 15:48 DLATEGO NIGDY NIE ZAPRASZAM NEOKOMUNISTÓW I NIE MUSZ E SIĘ BAĆ O MOJE SZTUĆCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awatar Re: Po wycieku z IPN IP: 62.111.139.* 31.01.05, 05:00 Człowiek honoru? Za to co się stało z listą odpowiada Profesor Kieres. Uważamałem, że gdy był człowiekem honoru to powinien się podac do dymisji. Ale po przeczytanm w ostatnim numerze Polityki wywiadzie z nim, już tak nie uważam. To taki sam nawiedzony facet jak Bronio Wildstein z Paryżewa, który myszkował po archiwak IPN aby realizować swoją plemienną zemstę, któą jest opętany. Pan Kieres mówi, że kolegium, że to że smo. To wszystko nieprawda, on jako osoba dobrze, a nawet bardzo dobrze opłacana z publicznych pieniędzy, ponosi jednoosobową odowiedzialność za tę chucpę. Bo przecież na Boga, środowisko któremu udostępniono te dokumenty - tj dziennikarze, składa się zludzi o co najmniej wątpliwych zasadach moralnych. Panie profesorze KIERES, wstydź się Pan swego zaślepienia i głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelx hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:33 Pana profesora Kieresa nia ma za co obwiniać. Nie tzreba być filozofem, żeby wiedzieć że Bronio złamał jedną z podstawowych zasad etyki.A także jedne z wogóle obowiązujących regoł moralnych takich jak uczciwość.I to jest fakt nie do dyskusji. Na jego niekorzyść świadczy również jego gburowate zachowanie w Summmie zdarzeń. Z drugiej strony można rzeczywiście podejrzewać że pan Żakowski zrobił troche program ustawiony, zważywszy na fakt, że zadzwonił do prof. Sztaniskis i sam ją poinformował o tym że jest ona na liście. Dziwi mnie troche reakcja na to GW, którą zawsze uważałem za rzecznika prawdy i ostoje klarowności. Zaczynam sie zasatanawiać czy rzeczywiście cos jest na rzeczy. Tak czy inaczej Bronio zachował sie napewno bardzo nieetycznie. A w tym całym mętliku sam nie wiem czy jestem za tym zeby liste publikować czy żeby zostało tak jak jest czy żeby zastosować wariant grecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol-porter Re: Po wycieku z IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 05:13 Coż się dziwić opinii obcokrajowców o POLAKACH, skoro nawet w powyższym sondażu ponad 50% -PRAWDZIWYCH POLAKÓW popiera zwykłe złodziejstwo WILDSTEINA, nie wspominając już o jego "chamsko-buraczanym" zachowaniu w "Summie zdarzeń" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Po wycieku z IPN IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.01.05, 05:22 Opublikować w Internecie jaknajszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Konkretnie w jakim celu publikowac te liste? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 06:45 Moze mi ktos odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerancyjny a ty co? cenzor? co cię to obchodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Czekam na odpowiedz merytoryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka będziesz udzielać licencji na publikację listy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Nie, interesuja mnie tylko motywy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka robisz badania podstawowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do leszka Re: Wlasnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:45 Leszku ty dupo wołowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: robisz badania podstawowe? IP: *.server.ntli.net 31.01.05, 10:10 nie robi zadnych badan tylko najnormalniej w swiecie sra w gacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Ales Ty madry i odwazny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:41 Pewnie za PRL wiodles opozycje na barykady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka co to ma do rzeczy? stajesz się chamowaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: co to ma do rzeczy? stajesz się chamowaty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 17:49 A co, mam pokornie czytac, jak jegomosc eeee zamiast dyskutowac merytoryxcznie zarzuca mi ... wlasnie, co? W kazdym razie jego wypowiedz jest chamowata i jemu, a nie Tobie odpowiedzialem na tym samym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Prawda, sprawiedliwosc, uczciwosc. IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 10:21 Wystarczy. Dla przejrzystosci wspolczesnej polityki, gospodarki, nauki, kultury itd itp. nalezy s z y b k o rozliczyc sie z przeszloscia. Nie mozna kilkanascie lat po upadku komunizmu caly czas w nim trwac dzieki esbecko-gospodarczo-mafijnym ukladom na szczytach wladzy. I druga sprawa. IPN byl powolany do naukowego opracowania archiwow z lat 1944-1989, tam gdzie trzeba mial przeslac wnioski do prokuratury i tyle. To nie miala byc wieczna instytucja. Niestety kilkuset cwaniaczkow przyssalo sie do posadek (znajdz dobra prace po historii...) i bedziemy utrzymywac ich z podatkow przez nastepne 100 lat bo niby "opracowuja" i "wyszukuja" dokumenty. Przy liscie - inwentarzu w internecie 80% z nich byloby zbednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A co by bylo, gdyby sie okazalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:39 ze czlowiek dzis bedacy na szczytach wladzy jest na lisciw Wildsteina. Zgodnie z Twoim rozumowaniem lista Wildsteina daje nam na niego "haka". Wiec idziemy do jego teczki (ale najpierw musi byc ustwa o uupublicznieniu teczek) i okaqzuje sie, ze nasz s...syn to bohater, ktory postawil sie bezpiece i odmowil wspolpracy. Niemozliwe? Oblicza sie, ze TW bylo ok. 90 tys., czesc ich teczek zginela. Wiec jaki procent z owych 240 tys. to kapusie? 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: A co by bylo, gdyby sie okazalo IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 11:15 Jesli jest na liscie to po prostu bedziemy wiedziec pod jaka sygnatura i gdzie mozna znalezc informacje na jego temat. I nie bedzie to tylko wiedza jednej "zaufanej" agendy panstwowej. A jakie to beda informacje to juz sie okaze. Pani Staniszkis kamien spadl z serca po ujawnieniu informacji na jej temat a wczesniej i chciala i bala sie. A tu w ciagu K I L K U (!) godzin wszystko jasne: ze typowana ja ale nie byla TW. Prosta sprawa, a IPN chce to chyba utrudnic i zagmatwac zeby dostac jak najwiecej z budzetu i utrzymac cieple posadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka znów wylazła twoja paranoja:TO NIE LISTA AGENTÓW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:03 Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: A co by bylo, gdyby sie okazalo 31.01.05, 14:21 OK, kilka godzin. A teraz pomnóż te kilka godzin przez 240 tys. osób, których nazwiska są na liście, dodaj kilkaset tysięcy tych, którzy mają pecha nazywać się np. Jan Kowalski i oblicz, ile czasu zajmie sprawdzenie wszystkich. A nie każdy może liczyć na tak błyskawiczną obsługę, jak p. Staniszkis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ar.co uważasz że wolność informacji jest nieekonomiczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:38 demokracja parlamentarna też jest nieefektywna? najlepszy użytek z 240 tyś ludzi po kilka godzin to potrafił zrobić wujaszek Ławrientij? Wtedy wszystko aż furczało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: uważasz że wolność informacji jest nieekonomi IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.05, 17:59 Czlowieku, indeks nazwisk w IPN (stanowiacy 1/6 zaplanowanego indeksu) byl dotad dostepny DLA WSZYSTKICH odwiedzajacych archiwa IPN. W slad za nim mozna bylo korzystac z odpowiednich akt. Wynieiesienie indeksu poza IPN w SENSIE POZNAWCZYM NIE DAJE NIC. Natomiast daje asumpt do podejrzen, ze za tym cos sie kryje. Jestes slepy i gluchy na glosy na tym forum, ktore laskawie przyzanja, ze wsrod 240 tys. agentow moze znalazlo sie kilku sprawiedliwych. I co tu ma Beria do rzeczy, opamietaj sie chlopie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: uważasz że wolność informacji jest nieekonomi IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 18:10 Mogl IPN opublikowac to by nie bylo sprawy. Teraz IPN moze byc podejrzewany ze cos [kogos] ukrywa. Moze tego nie zauwazyles ale korzystanie z netu skraca prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Leszka masz mentalność Wielkiego Inkwizytora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:13 Wildstein jest podmiotem niezależnym od IPN i nie potrzebuje autoryzacji od wszelkiej maści kustoszy, historyków i innych darmozjadów, którzy nie wiedzieć czemu uzurpuja sobie prawo do wtrącania się do obiegu informacji pomiędzy wolnymi ludźmi korzystającymi z pełni swoich praw obywatelskich. Oszczędź sobie pisania w różnych wątkach tych bzdur, że jesteś archiwistą, byłym opozycjonistą prześladowanym przez SB, itp. To nie ma nic do rzeczy. Masz prawo być ciągle dużym dzieckiem i nigdy nie dorosnąć do wolności, ale przestań wreszcie mącić i judzić kiedy inni ludzie chcą robić coś po swojemu, zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyczny Re: Konkretnie w jakim celu publikowac te liste? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 18:51 Bo takie jest zapotrzebowanie spoleczne! [materialy plenum KC]. A takze: "aby Polska rosla w sile i ludziom zylo sie dostatniej" [E.Gierek] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś z gliwic Re: Po wycieku z IPN IP: 80.51.233.* 31.01.05, 05:56 Wybiórcza dalej ciagnie swoją linię obrony agentów. Panowie od "adasia" nieprzewidzieliście komputeryzacji. Myśleliście, że na zawsze zniknie problem, najwyżej lustracja dotknie 80 letnich sbeków targanych przez sąd lustracyjny. A tu ciemna masa lub lud jak to wczoraj elegancko powiedział wasz towarzysz Żakowski dowie się, że siedzieliście w donosicielstwie po uszy. Dlatego tak sprawnie wam szło bratanie się z ludźmi honoru jak jaruzel i kiszczak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Dlaczego GW boi sie prawdy o szpiclach???? IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 06:32 Odpowiedz Link Zgłoś