Dodaj do ulubionych

Paweł Wroński - "Greatest shits"

04.02.05, 21:33
"Sporu Olbrychski - Wildstein cd. Kto na kogo donosił"

Tak zatytułował Paweł Wroński tekst o tym, że Wildstein nie donosił na
Chojeckiego i w ogóle nikt nie donosił na nikogo. Skąd więc ten tytuł nijak
niepasujący do treści? Żeby stworzyć wrażenie, że coś jest na rzeczy? Że spór
jeszcze nierostrzygnięty? Bo przecież nie ze zwykłej durnoty Wroński daje
tytuł tak nieadekwatny do tego co jest w tekście. "Chojecki: Wildstein na
mnie nie donosił" lub coś w tym stylu a nie żadne "Kto na kogo donosił"
(zwłaszcza, że wątpliwość była "czy Wildstein donosił" a nie "kto na kogo" bo
poza Wildsteinem inna osoba o donoszenie tu podejrzana nie była).

Kolejna gra tytułem. Rozumiem, że Wroński ma zlecenie na Wildsteina ale niech
nie myśli, że tego nie widać.

W uznaniu zasług pana Wrońskiego na polu wyznaczania nowych standardów
dziennikarskiej rzetelności i uczciwości będę zbierać w tym wątku dzieła i
dziełka pana Pawła.
Obserwuj wątek
    • t1s Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 21:36
      A mnie się najbardziej podoba to dzisiejsze "Rybiński_plagiat"
    • bush_w_wodzie im dluzej to trwa 04.02.05, 21:44
      staram sie zachowc dystans do sytuacji i nie wpadac w biezaczke w sprawie
      lustracji wildsteina itp. z tej pozycji to co robi wyborcza wykracza tak daleko
      poza zwyczaje tej gazety (ktora do tej pory jesli manipulowala to z pewnym
      umiarem) ze chyba nie potrafie sobie tego wytlumaczyc inaczej niz takim
      zaangazowaniem emocjonalnym jakie wywoluje np _strach_
    • jacek.rothert Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 21:45
      A jak Szanowni Panstwo skomentuja to:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2528526.html?v=0&f=904
      Po prostu odpowiedz na tekst Rybinskiego z dwoma "zalacznikami"...
      • gini Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 21:52
        jacek.rothert napisał:

> A jak Szanowni Panstwo skomentuja to:
        >
        > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2528526.html?v=0&f=904
        > Po prostu odpowiedz na tekst Rybinskiego z dwoma "zalacznikami"...
        >

Jak ja to skomentuje , a no tak.Po pierwsze Rybinski jeszcze nie
        odpowiedzial.Wronski przytoczyl artykul na poparcie, ze mowi prawde, ale nawet
        jesli ma racje.
        To kim jezst pan Wronski?A no zwyklym smieciem, stosujacym ubeckie metody,
        wyciagajacym jakias sprawe sprzed kilku lat, tylko po to by zniszczyc, kolege
        dziennikarza .
        Poniewaz, niszcza juz Wildsteina, teraz, wzieli sie za Rybinskiego, ciekawe kto
        nastepny?
        Czy ta metoda GW chce zastraszyc reszte dziennikarzy?

Czy dziennikarze Wyborczej juz ustosunkowali sie do zarzutu REM, tyczacego
        dezinformacji?
        Z dwojga zlego wole plagiatora, niz klamce, dzinformatora , ktory do tego z
        premedytacja niszczy ludzi.
        • jacek.rothert Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 21:54
          Tak myslalem...
        • dyl.sowizdrzal niezłe... :) (n/t) 05.02.05, 00:32
        • antofagasta Rybiński kontra Wroński 05.02.05, 01:59
          gini napisała:

> Jak ja to skomentuje , a no tak.Po pierwsze Rybinski jeszcze nie
          > odpowiedzial.Wronski przytoczyl artykul na poparcie, ze mowi prawde, ale nawet
          > jesli ma racje.
          > To kim jezst pan Wronski?A no zwyklym smieciem, stosujacym ubeckie metody,
          > wyciagajacym jakias sprawe sprzed kilku lat, tylko po to by zniszczyc, kolege
          > dziennikarza .
          > Poniewaz, niszcza juz Wildsteina, teraz, wzieli sie za Rybinskiego, ciekawe kto
          > nastepny?
          > Czy ta metoda GW chce zastraszyc reszte dziennikarzy?
          >
          > Czy dziennikarze Wyborczej juz ustosunkowali sie do zarzutu REM, tyczacego
          > dezinformacji?
          > Z dwojga zlego wole plagiatora, niz klamce, dzinformatora , ktory do tego z
          > premedytacja niszczy ludzi.
          >
          >
          Fragment felietonu Rybińskiego z czwartkowego Dziennika Polskiego (link nie
          dziala - archiwum płatne)

dzis.dziennik.krakow.pl/test/?M agazyn/14/14.html

"I na koniec warszawska plotka - rozeszla sie po stolicy wiesc, ze autor
          slawnego artykulu "Ubecka lista krazy po Polsce" za swoj bohaterski wyczyn
          dostal gigantyczna premie od Agory. Nie wiem, czy to prawda, wiec nie podam
          kwoty, o ktorej sie mowi. Tak wiec w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i
          samodzielnosc myslenia niezwykle wysoko. Brawo!"

I jak szanowana Gini podoba Ci sie powtarzanie plotek, które "rozchodza sie po
          stolicy"? Ciekaw jestem jakbys zareagowala gdyby w GW powtorzono plotke "ze
          stolicy" o Rybińskim.

Mnie rozbroilo stwierdzenie "Nie wiem, czy to prawda...", a za moment "Tak wiec
          w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i samodzielnosc myslenia niezwykle wysoko.
          Brawo!" (czyli jednak prawda). Czy moze nie prawda? Ktos wie?
          • bykk Re: Rybiński kontra Wroński 05.02.05, 03:08
            O czy wy piszecie?
            Wroński, to gazeciarz, Rybiński to gosciu!
            Wroński do pięt nie dorasta P. Maciejowi,O! Wroński dał juz przykład w TOK FM
            i w "Loży prasowej"! Niech zaprzeczy ten pismak,pismaczek, raczejpisak, lub
            raczej pisiaczek!!!
            Co panie Wroński może sie pan wyprze, jak to w TOK FM powiedział pan, że "gó..
            to pana obchodzi kto buduje drogi i mosty, mogą to robić złodzieje i oszuści,
            by tylk9o byłoy wybudowane? ma pan w dupie kto buduje(złodzieje czy oszuści)
            aby tylko były?
            Pamiętam jak to pan mówił spóźniając się do TOK FM!
            Wszystko dlatego,że prezydentem jest Kaczyński!
            Zaprzecz pisiadło, że tak nie było, pajacu!
            hej!
            • antofagasta Re: Rybiński kontra Wroński 05.02.05, 03:31
              bykk napisał:

> O czy wy piszecie?
              > Wroński, to gazeciarz, Rybiński to gosciu!
              > Wroński do pięt nie dorasta P. Maciejowi,O! Wroński dał juz przykład w TOK FM
              > i w "Loży prasowej"! Niech zaprzeczy ten pismak,pismaczek, raczejpisak, lub
              > raczej pisiaczek!!!
              > Co panie Wroński może sie pan wyprze, jak to w TOK FM powiedział pan, że "gó..
              > to pana obchodzi kto buduje drogi i mosty, mogą to robić złodzieje i oszuści,
              > by tylk9o byłoy wybudowane? ma pan w dupie kto buduje(złodzieje czy oszuści)
              > aby tylko były?
              > Pamiętam jak to pan mówił spóźniając się do TOK FM!
              > Wszystko dlatego,że prezydentem jest Kaczyński!
              > Zaprzecz pisiadło, że tak nie było, pajacu!
              > hej!
              >
              >

Twoj Gosciu powtarza plotki "krazace po stolicy". Gdyby zrobil to Wroński,
              zostalby zlinczowany na tym forum.
          • gini Re: Rybiński kontra Wroński 05.02.05, 12:49
            antofagasta napisał:

> gini napisała:
            >
            > > Jak ja to skomentuje , a no tak.Po pierwsze Rybinski jeszcze nie
            > > odpowiedzial.Wronski przytoczyl artykul na poparcie, ze mowi prawde, ale
            > nawet
            > > jesli ma racje.
            > > To kim jezst pan Wronski?A no zwyklym smieciem, stosujacym ubeckie metody
            > ,
            > > wyciagajacym jakias sprawe sprzed kilku lat, tylko po to by zniszczyc, ko
            > lege
            > > dziennikarza .
            > > Poniewaz, niszcza juz Wildsteina, teraz, wzieli sie za Rybinskiego, cieka
            > we kto
            > > nastepny?
            > > Czy ta metoda GW chce zastraszyc reszte dziennikarzy?
            > >
            > > Czy dziennikarze Wyborczej juz ustosunkowali sie do zarzutu REM, tyczaceg
            > o
            > > dezinformacji?
            > > Z dwojga zlego wole plagiatora, niz klamce, dzinformatora , ktory do tego
            > z
            > > premedytacja niszczy ludzi.
            > >
            > >
            > Fragment felietonu Rybińskiego z czwartkowego Dziennika Polskiego (link nie
            > dziala - archiwum płatne)
            >
            > dzis.dziennik.krakow.pl/test/?M agazyn/14/14.html
            >
            > "I na koniec warszawska plotka - rozeszla sie po stolicy wiesc, ze autor
            > slawnego artykulu "Ubecka lista krazy po Polsce" za swoj bohaterski wyczyn
            > dostal gigantyczna premie od Agory. Nie wiem, czy to prawda, wiec nie podam
            > kwoty, o ktorej sie mowi. Tak wiec w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i
            > samodzielnosc myslenia niezwykle wysoko. Brawo!"
            >
            > I jak szanowana Gini podoba Ci sie powtarzanie plotek, które "rozchodza sie po
            > stolicy"? Ciekaw jestem jakbys zareagowala gdyby w GW powtorzono plotke "ze
            > stolicy" o Rybińskim.

Sama sie zastanawiam , bez plotek Rybinskiego , dlaczego szmaci sie Wronski i
            inni?Czy naprawde za darmo?

>
            > Mnie rozbroilo stwierdzenie "Nie wiem, czy to prawda...", a za moment "Tak
            wiec
            > w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i samodzielnosc myslenia niezwykle
            wysoko
            > .
            > Brawo!" (czyli jednak prawda). Czy moze nie prawda? Ktos wie?

Czy rzeczywiscie dziennikarze GW mysla samodzielnie czy wykonuja po prostu
            jakies zamowienia za odpowiednia kase, czy za inne ekwiwalenty.
            Juz Letowski pisal na lamavch GW, ze srodowisku dziennikarskiemu sie to nie
            podoba.Nie podoba sie rowniez czytelnikom , ale dziennikarze GW, nie pasuja
            brna dalej.
            Wronski hiena , manipulant , na dodatek niszczy ludzi metodami ubeckimi , ale
            tego niestety nie chcesz zobaczyc.
          • wartburg4 Re: Rybiński kontra Wroński 05.02.05, 13:43
            a ja gotów jestem się założyć, że plotki, o których Rybiński kokieteryjnie
            pisze, że nie wie, czy to prawda, to jednak prawda.

Trzy lata temu zasłużeni dziennikarze GW wypłacali sobie premie do stu milionów
            (100 000 000) zł - tyle np. wpadło do kieszeni poczciwinie Skalskiemu. Dla
            Michnika było 170 milionów, ale w ostatniej chwili się wycofał i jako znany w
            Polsce ekspert od honoru demonstracyjnie nie wziął.

Ale Wroński weźmie. Stara się chłopak. Dwoi się troi. Biega z tą taczką w tę
            i z powrotem, że ledwie go widać.

antofagasta napisał:

> gini napisała:
            >
            > > Jak ja to skomentuje , a no tak.Po pierwsze Rybinski jeszcze nie
            > > odpowiedzial.Wronski przytoczyl artykul na poparcie, ze mowi prawde, ale
            > nawet
            > > jesli ma racje.
            > > To kim jezst pan Wronski?A no zwyklym smieciem, stosujacym ubeckie metody
            > ,
            > > wyciagajacym jakias sprawe sprzed kilku lat, tylko po to by zniszczyc, ko
            > lege
            > > dziennikarza .
            > > Poniewaz, niszcza juz Wildsteina, teraz, wzieli sie za Rybinskiego, cieka
            > we kto
            > > nastepny?
            > > Czy ta metoda GW chce zastraszyc reszte dziennikarzy?
            > >
            > > Czy dziennikarze Wyborczej juz ustosunkowali sie do zarzutu REM, tyczaceg
            > o
            > > dezinformacji?
            > > Z dwojga zlego wole plagiatora, niz klamce, dzinformatora , ktory do tego
            > z
            > > premedytacja niszczy ludzi.
            > >
            > >
            > Fragment felietonu Rybińskiego z czwartkowego Dziennika Polskiego (link nie
            > dziala - archiwum płatne)
            >
            > dzis.dziennik.krakow.pl/test/?M agazyn/14/14.html
            >
            > "I na koniec warszawska plotka - rozeszla sie po stolicy wiesc, ze autor
            > slawnego artykulu "Ubecka lista krazy po Polsce" za swoj bohaterski wyczyn
            > dostal gigantyczna premie od Agory. Nie wiem, czy to prawda, wiec nie podam
            > kwoty, o ktorej sie mowi. Tak wiec w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i
            > samodzielnosc myslenia niezwykle wysoko. Brawo!"
            >
            > I jak szanowana Gini podoba Ci sie powtarzanie plotek, które "rozchodza sie po
            > stolicy"? Ciekaw jestem jakbys zareagowala gdyby w GW powtorzono plotke "ze
            > stolicy" o Rybińskim.
            >
            > Mnie rozbroilo stwierdzenie "Nie wiem, czy to prawda...", a za moment "Tak
            wiec
            > w "Wyborczej" ceni sie odwage cywilna i samodzielnosc myslenia niezwykle
            wysoko
            > .
            > Brawo!" (czyli jednak prawda). Czy moze nie prawda? Ktos wie?

• wartburg4 Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 23:32
        "Zapewniam, że będą go wobec niego używał konsekwentnie."

Wroński tak był zdenerwowany, że pomyliła mu się liczba mnoga z pojedyńczą. O
        zaletach stylu litościwie zamilczę.

• t1s Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 04.02.05, 21:46
      Ten gó..arz jest nawet lepszy od Błochowiakowej. Wypisz, wymaluj ona, tyle, że
      do potęgi.
    • wartburg4 o co chodzi? 04.02.05, 23:49
      O co chodzi z tym plagiatem? Zachęcam do porównania dwóch artykułów zdanie po
      zdaniu. Niewątpliwie Rybiński korzystał z materiału zamieszczonego w FAZ. Ale
      jest to codzienną praktyką wiekszości korespondentów zagranicznych, którzy w 90
      procentach korzystają ze źródeł miejscowych. Tak się to robi.

Korespondent nie dysponuje środkami (choćby finansowymi), żeby na własną rękę
      robić research, przeprowadzać wywiady albo jeździć z Bonn do Frankfurtu i
      zasięgać informacji a pierwszej ręki. Do tego ma przecież dziennikarzy
      niemieckiech opłacanych przez swoje redakcje.

Zarzut plagiatu jest w tym przypadku nonsensem. Tym bardziej, że artykuł
      Rybińskiego jest czymś w rodzaju digestu - skompilowaną formą zapisu tego, co
      ukazało się w FAZ, nawiasem mówiąc lepiej napisaną po polsku i zborniejszą od
      tego, co zrobili tłumacze z "Forum".
      • jacek.rothert Re: o co chodzi? 05.02.05, 12:09
        > Zarzut plagiatu jest w tym przypadku nonsensem. Tym bardziej, że artykuł
        > Rybińskiego jest czymś w rodzaju digestu - skompilowaną formą zapisu tego, co
        > ukazało się w FAZ, nawiasem mówiąc lepiej napisaną po polsku i zborniejszą od
        > tego, co zrobili tłumacze z "Forum".

W takim razie przetlumacz "Wladce pierscieni" i wydaj ja pod swoim nazwiskiem.
        Rybinski nie jest tlumaczem tylko dziennikarzem.

P.S. Nie twierdze, ze GW od poczatku tego zamieszania postepuje calkiem fair.
        Ale nie robcie z Rybinskiego nieskazitelnego krysztalu...
        • gini Re: o co chodzi? 05.02.05, 12:50
          jacek.rothert napisał:

> > Zarzut plagiatu jest w tym przypadku nonsensem. Tym bardziej, że artykuł
          > > Rybińskiego jest czymś w rodzaju digestu - skompilowaną formą zapisu tego
          > , co
          > > ukazało się w FAZ, nawiasem mówiąc lepiej napisaną po polsku i zborniejsz
          > ą od
          > > tego, co zrobili tłumacze z "Forum".
          >
          > W takim razie przetlumacz "Wladce pierscieni" i wydaj ja pod swoim nazwiskiem.
          > Rybinski nie jest tlumaczem tylko dziennikarzem.
          >
          > P.S. Nie twierdze, ze GW od poczatku tego zamieszania postepuje calkiem fair.
          > Ale nie robcie z Rybinskiego nieskazitelnego krysztalu...

A Ty zechciej zwrocic uwage na proporcje .
          • jacek.rothert Re: o co chodzi? 05.02.05, 12:54
            Proporcje, o ktorych mowisz, dotycza objetosci artykulu FAZ i objetosci "Wladcy
            Pierscieni" czy tez chodzi Ci o 'zachowanie sie GW vs. tworcze kopiowanie M.R.'?
            • gini Re: o co chodzi? 05.02.05, 12:58
              jacek.rothert napisał:

> Proporcje, o ktorych mowisz, dotycza objetosci artykulu FAZ i
              objetosci "Wladcy
              > Pierscieni" czy tez chodzi Ci o 'zachowanie sie GW vs. tworcze kopiowanie
              M.R.'
              > ?
              >
              Nie, akurat nie o te proporcje chodzi.Chodzi o zwykla przyzwoitosc, jak juz
              pisalam plagiat (o ile to byl w ogole plagiat) za malo danych, wszystko na ten
              temat w archiwu, nikomu krzywdy nie uczynil.
              Wronski te krzywde ludziom czyni, i o to mi chodzilo konkretnie.
              • jacek.rothert Re: o co chodzi? 05.02.05, 13:03
                > Wronski te krzywde ludziom czyni, i o to mi chodzilo konkretnie.
                A czy znasz inne przyklady tego "wrednego" dzialania Wronskiego, oprocz
                oskarzenia Rybinskiego o plagiat?
                • witek.bis Re: o co chodzi? 05.02.05, 13:12
                  jacek.rothert napisał:

> > Wronski te krzywde ludziom czyni, i o to mi chodzilo konkretnie.
                  > A czy znasz inne przyklady tego "wrednego" dzialania Wronskiego, oprocz
                  > oskarzenia Rybinskiego o plagiat?

Mogę się wtrącić? Ja znam. Swego czasu w audycji radiowej nakrakał na
                  Wassermanna, że ten w czasach PRL-u był prokuratorem. Nie żeby jakimś tam
                  brutalnym, perfidnym, nadgorliwym - ot po prostu prokuratorem.
                  • jacek.rothert Re: o co chodzi? 05.02.05, 13:23
                    > Mogę się wtrącić?
                    No pewnie :) Mozna i nalezy sie wtracac...

A nakrakal prawde czy naklamal?
            • ayran Re: o co chodzi? 05.02.05, 13:40
              W powyższj sprawie komplikacji jest nieco więcej. Największy kłopot jest w tym,
              że sam FAZ nie uznał tego co zrobił Rybiński, za plagiat. Zupełnie przypadkiem
              znam tę sprawę od drugiej strony.
    • nurni Re: Paweł Wroński - "Greatest shits" 05.02.05, 00:56
      Ktos na tym forum juz kiedys monitorowal tytuly w GW.

Ciekawe ze czytelnicy nie czuja sie obrazeni kiedy w tytule zawiera ktos kod,
      jak to ja mam o tym myslec.

Przyczynek do zupelnie innej dyskusji....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka